Константин Мишев от Ню Йорк: Бокова имала право на промяна, а Иво Инджев -не, така ли?

8Клуб на ветераните от Студената война. Филиал: Ню Йорк

Всичките главни герои на днешната битка за върха на ООН бяха от другата страна на барикадата

Клуб Z
Константин Мишев

Хрумна ми идеята да създадем нюйоркски филиал на клуба “Ветерани от Студената война” с цялото някогашно съветско войнство от български произход, което работеше в столицата на света.

Бяхме по едно и също време в Ню Йорк – моята скромна личност като кореспондент на “подривното”, както го наричаха тогава Радио “Свободна Европа” от едната страна на барикадата, и сегашните покорители на световната дипломация, вече сменили козината си, от другата страна. Всичките главни  герои на днешната битка за върха на ООН  бяха мои съседи и дишахме един и същ нюйоркски въздух. Тогава те бяха служители в мисията към ООН на Народната република. Като се започне от Ирина Бокова и днешният и съпруг Калин Митрев и се стигне до двамата ръководители на нейните кампании за ЮНЕСКО и ООН – кадровите разузнавачи от ПГУ на Държавна сигурност, Александър Савов и Райко Райчев. Те живееха на един хвърлей камък от мен.

Нищо лошо. Хората имат право да се променят. Както беше писал някога убитият в Лондон български писател Георги (Джери) Марков:

“Смешно или не, но ако утре един нов Сталин реши, че идеологическото оправдание на режима и удоволствията на властта е ИСЛЯМЪТ, всички тия пътници по аутострадата на комунизма ще превключат без усилие от Маркс към Мохамед. Защото единственото, което има значение за тях, е удобството на техния живот, сигурността, обезпечеността и личното щастие.”

Джери им познаваше кътните зъби. И плати със своя  живот за гражданското си право да отстоява позициите си.

Късметът спаси от смърт друг българин, който беше сменил възгледите си. Владимир Костов оцеля по чудо след подобен атентат. Но ще кажете, това бяха други времена. Така е. Сега не убиват, ако си промениш идеите, а напротив – в много случаи това се осребрява добре.

Но всички ли имат това право на промяна? Или само режисираната промяна се толерира?

Ето за пример журналистът Иво Инджев. Вече 27 години не му простиха, че се е променил. Каквото и да каже или напише, именно гръмогласният хор от защитници на г-жа Бокова, който така енергично брани нейното право да се променя, запява съвсем различна песен за Иво. И всеки път се вадят компромати за миналото му. Бил искал да стане разузнавач, когато бил на осемнайсет години… ами, аз като юноша исках да стана астронавт. Още по-гадно е, че точно онези, които най-жарко ни убеждават, че децата не бива да носят вина заради родителите си, когато стане дума за Иво Инджев, забравят за този принцип.

Ако Иво  се беше променил по техния сценарий, сигурно след 10 ноември щяха да му дадат да управлява някоя от пресгрупите. Или да го назначат за “собственик” на телевизия. Пред него щяха да се открият огромни възможности. Иво можеше да бъде един от новобогаташите. Все пак, той е бил военен кореспондент в Бейрут, говори няколко езика, познава отлично  историята и политическите доктрини. Щеше да е безценен за тях.

На практика, за разлика от онези възторжени днес пътници по атлантическата магистрала, Иво Инджев плаща висока цена, за да бъде независим и да отстоява идеите си. В наши дни изглежда, че дори догматизмът е по-малкото зло от нережисираната промяна.

Back to New York. Както се казва в песента на Франк Синатра:

“Ако успея там, ще мога и навсякъде. От теб зависи, Ню Йорк, Ню Йорк.”

Стискам палци за Ирина Бокова. Не съм португалски шпионин по Андрей Райчев. Как ми се иска да се съберем отново в космополитния град с офицерите от някогашната Държавна сигурност. Пак да дишаме същия въздух. И да си направим филиал на Клуба на ветераните от Студената война. Те ще ми разказват как са вербували американски граждани през 80-те години и как са крали ядрени секрети, аз ще ги слушам с разбиране и любезно ще ги хваля, че са променили мисленето и методите си. Това ще бъде първият подобен клуб в историята, където членува ръководителката на световната дипломация. Ех, че хубаво…

25 мнения за “Константин Мишев от Ню Йорк: Бокова имала право на промяна, а Иво Инджев -не, така ли?”

 1. Шапо на Константин Мишев!!! Когато един човек е истински смел, честен и умен, то е завинаги!

 2. Браво на г-н Мишев. Много точно ги е описал “разузнавачите”. Същите тези, които сега не искат да им се приписват греховете на бащите и поемат вината с мезетата, едно време до един си пишеха по автобиографиите “от скромен работническо-селски произход”. ДГД!

 3. За мене уважаваният г-н Иво Инджев е съвременната версия на Георги Марков, колкото и условен да е този паралел. Но е факт, че анализите му са точни и верни, стрелите попадат точно “в десетката” и пострадалите от тях са много разлютени.Възхищавам се на публицистичният му талант, на смелата гражданска позиция, както и на чудесното му семейство!

 4. Поздравявам Константин Мишев за позицията му и самият Иво Инджев,станал “дъвка”за всичките си опоненти поради ясно изразяваните си позиции относно българските национални интереси!!

 5. Шапо и шапо и за авторът и за адресата.
  И ДГД от една долна, мръсна гад, по съвместителство дежурен коментатор за ЛАЙНАРОВА.
  Бок на турски знаяи лайно.

 6. Поздравявам г-н Мишев и г-н Инджев за това, че никога не изневеряват на себе си. Поздравявам ги за доблестта, честността и смелостта да споделят публично мнението си. То винаги ще бъде коректив за излезлите от правия път, но мислещи хора.

 7. Колко са хората като г-н Инджев,честно и откровено да поставят нещата с инстинските им имена,шапка ти свалям,човек ерудиран,думите му се леят по белите листа убедително с много жар,пламък и вдъхновение,такива хора с удоволствие се четат.

 8. Г-н Инджев, прав е Константин Мишев, но в този ред на мисли, Вашата позиция спрямо Ирина Бокова излиза че е подобна на тези, които пишат срещу Вас самия… само заради миналото Ви.

  Иначе за нас сътрудничеството с ДС под заплахата да не можете да работите, изобщо не е дори укоримо.

 9. Страхотно написано.
  Браво на г-н Мишев.
  Сатирата е убийствена.
  Как нямат срам тези хора.
  Пълно морални дебили.

 10. Свободата Панчо … не е за всеки. Дори овцете от стадото, кога тайничко, кога явно, завиждат на г-н Инджев. А на истеричните дежурни ‘изразители’ на общественото мнение не им идва нищо по-добро от злобното ‘ивоинджевци’. Само че това ги издава, че са осъзнати роби на собствената си нищета – духовна и материална (последното, защото са ненаситни).

 11. Двойния стандарт при бившите комсомолци прозира отвсякъде. Виждат треската в чуждото око, а гредата в своето – не.

 12. Грешите, господин МИШЕВ!
  Савовци, рачевци, митреви и бокови не са се променили!Никак дори!
  ТЕ пак са си същите, ТЕ пак са в Ню Йорк,в Лондон, в Берн, в Лозана, в Брюксел и изобщо навсякъде, където могат да вербуват, да саботират, да крадат /не само “ядрени секрети”/, да купуват полезни идиоти,да организират премахването на “неудобни”, да разпалват кръвопролития, да всяват смут и страх в душите на лековерните, да сеят непомерната злоба и омразата, която ги души!…
  ТЕ също имаха право да променят мисленето си, но не го направиха
  и никога няма да го направят! Защото не могат!
  И днес, когато в претенциите си за промяна, се правят на социалисти, на демократи и либерали, на пацифисти и хуманисти, когато ридаят над съдбата на страдащите и гладуващите, когато се усмихват и ви говорят за жадувания от тях мир на планетата, ТЕ дебнат и чакат своя звезден миг, за да пръснат зловещата зараза на извратените си мозъци!
  И, за да бъда пределно ясен,предлагам на вниманието Ви цитат от ЧУМАТА на Камю, с който преди години бях впечатлил Иво ИНДЖЕВ:
  „Защото той знаеше нещо, която тази опиянена от радост тълпа не знаеше и което беше написано в книгите: знаеше, че чумният бацил никога не умира, никога не изчезва, че може да дреме десетки години в мебелите и бельото, да чака търпеливо в стаите, мазетата, куфарите, носните кърпи и непотребните хартии и че може да дойде ден, когато за нещастие и поука на човечеството чумата отново ще събуди своите плъхове и ще ги изпрати да умрат в някой щастлив град.”

 13. Г- Инджев и драги съфорумци, две статии ми привлякоха вниманието днес. Тази на К.Мишев и тази на Иво Беров. И двете се отнасят за прогреса на човечеството и за неговия застой и деградация. И веднага се сещам с радост за такива като Вас, като Отбелязвам, като П.Тинков, като,………, много сте приятели и не ми се сърдете, че не споменавам имената Ви, но бъдете сигурни, че оставате завинаги в сърцето ми. Вие неотклонно се изкачвате и един ден със сигурност ще застанате на върха на пирамидата на човешкото развитие, заради твърдостта и упоритоста, с които понесохте всичките несправедливости и злини нанесени Ви от популациите на Зелената Еуглена,за да останете завинаги свободни и мислещи хора. Нарочно пиша така името на това едноклетъчно, защото ако се взрем внимателно в днешната обстановка в България и се вслушаме добре при произнасянето на това име-Зелена Еуглена, ще чуем и видим по-голямата част от политическия и управляващ елит.

  Г-н Инджев сигурен съм, че щяхте да бъдете добър ПРЕЗИДЕНТ на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,а още по-сигурен съм, че никога няма да се съгласите на това. Но за обикновенните велики хора им стига и казаното от БОТЕВ:

  “..стига ми тази награда-
  да каже нявга народът:
  умря сиромах за правда,
  за правда и за свобода…”

  СПРАВЕДЛИВОСТ,ЧЕСТ и ДОСТОЙНСТВО!

  СВОБОДНА, НЕЗАВИСИМА и БЛАГОДЕНСТВАЩА БЪЛГАРИЯ!

 14. Колко много бих се възрадвал,ако водещите на Нова, БТВ и особено тези на БНТ, когато канят постоянният гост-коментатор, Андрей Райчев, ‘най-компетентният голфаджия’ сред политолозите и ‘най-компетентният политолог’ сред голфърите – да му бяха задали този въпрос за промяната. Не че няма и други неудобни въпросчета, как с брат си скоропостижно станаха милионери, а електоратът на Партията им живее в крайна бедност? Но сеир да става и да се замазват очите на лековерните и манипулируемите. Никога няма да зададат такива въпроси. Ние си знаем, че такива са без морал, за разлика от този на г-н Инджев. Помня репортерското му време в Бейрут, в които нямаше и грам политика и слагачество. Помня го и много други позиции: в Радио Свободна Европа, БТА, в-к ‘Демокрация’, ‘В десетката’. Възхищавам се на постоянството му да изобличава политическите креатури, гафовете им, измените към каузите на Демокрацията и отпорът му относно Петата Руска колона. Наши рублофили и завзелите стратегически позиции в икономиката и кукловоди на политици руски компании и лица.
  Не се променяйте, г-н Инджев. Такъв си Ви харесваме и сме доволни, че поне Вас Ви имаме.
  Не мога да напиша същото за г-жа Бокова, защото тя не само е хамелеон, а и поръчкова/подвластна на чужда нам/ЕС страна. Синтезираното в писмото на г-н Евгений Михайлов, подкрепено с факти и то от авторитетни чуждестранни медии и изпратено на много дипломатически мисии по света им бръкна в здравето. Затова и този вой до небесата, но те са само потвърждение за истинността на цитираното в писмото. Надявам се да не се направи политически компромис и същата тази госпожа да си получи заслуженото, макар и със закъснение. Морално удовлетворение ще е за всички онези, на които кандидатурата и им бе натрапена под натиск. А другият ‘Голям’ се оказа много мек и податлив/страхлив. А и еднаквото котило си каза думата.

 15. Г-н Павел Тинков, не разбирате ли, че това е сатира. Смятате ли, че Мишев вярва, че са се променили? Просто ги иронизира.

 16. Още един щрих към портрета на Стопанина на БЛОГА НИ. А сега си представете, няма как да се получи, когато и да е на негово място от легиона на опонентите му. По-точно, врагове които са готови и в една вирткакпка да го удавят.

  http://play.novatv.bg/programi/chereshkata-na-tortata/755050?autostart=true&collection=447

 17. Константин Мишев коректно и културно говори от Ню Йорк за една от грозните действителности,в които сме принудени да живеем в България.Тук двойният аршин мери безцеремонно. Убииците и властващите от комунистическо време,тяхните деца и внуци са се променили в нови управници,световни дипломати,безисмени,съдии и нравоучители,за което им е заплатено с власт и пари. Цената за това е тяхното безсрамие,алчност,подлост и продажност.
  Достойните българи,които категорично отказват да платят тази цена са обругавани,дискриминирани,заплашвани,оклеветявани и омърсявани.Виновни били за родители комунисти,че като деца искали да стават разузнавачи,спали с жена си – бивша комунистка (като тях самите)…..и какво ли не. Бедната ти е фантазията,ако не живееш в днешното посткомунистическо блато.

 18. В една мъдра книга е записано – по плодовете им ще ги познаете!
  КДС(КГБалхария) си беше отдел на савецкото КГБ, което беше “партийна” прислуга на КПСС, а КДС на БКП.
  От 1944-1989г. НЯМАШЕ “държава” бАлхария, имаше само районен “ПАРТиен” отдел и комитет на КПСС. И след като е нямало такава държава , следователно и кДС не е бил никога държавна, а само и единствено лична “ПАРТийна” сигурност на БКП и КПСС!
  И си личи по делата на всеки КОЙто е бил, и си остава партийна прислуга , а който се е променил, или въобще не е бил – също! И няма нужда от излишна пропагадност!

 19. За пореден път се убеждавам, че г-н Мишев има голямо сърце, здрави нерви и добро чувство за хумор.
  Не мога да се похваля със същото. За такива като мен… дано раздават торбички за повръщане в часовете за посещение на ‘Клуба на ветераните от Студената война’.

 20. Г-н ВЛАДО СТОЯНОВ,
  не разбирате ли, че разбирам? Моля, извинете ме, че съм използвал отрицанието като неизвестен Вам стилен похват!
  🙂

 21. @ Жорж Николов, по повод другарката Лайнарова онзи ден се бях замислил върху думи преминали от турския в българския език. Дост е приятел, а достлук – приятелство. Като се спомене боклукът Бокова, все се чудя, бок е лайно, а какъв е точния превод на български на думата бок-лук. Въпреки, че откакто посещавам този блог, българският ми се освежи много, чакам помощ за превода от много по-големи майстори на изразяването по български като Иво, Стамбо или Жорж.

 22. Руският президент Владимир Путин започна тайна пропагандна атака срещу Великобритания от собствената й територия, разкрива британският в. “Таймс”. Кремъл разпространява дезинформация чрез новооткритото британско бюро на международната си новинарска служба Sputnik и чрез внедряване в елитни университети, в които открива културно-езикови центрове.

  Анализатори твърдят, че този натиск е част от военната доктрина на Русия, която предписва използването на “информационни и други невоенни мерки” в конфликтите.

  Единбург е избран за седалище на главния офис на Sputnik във Великобритания.

  “Таймс” дава пример с материали, публикувани от подкрепяната от Кремъл агенция за онлайн новини и радиопредавания във връзка с убийството на британската депутатка Джо Кокс. Според Sputnik убийството може да е част от заговор на привържениците за оставане на Великобритания в Европейския съюз, за да се повлияе на резултата от референдума. Тази конспиративна теория след това бе повторена от руските телевизии.

  Sputnik освен това разпространява и мита, че Западът се бил съгласил НАТО никога да не се разширява до руските граници. Този мит е един от ключовите стълбове на руската пропаганда, оправдаващ нахлуването в Украйна през 2013 г.

  Макар че Sputnik е маргинална радиостанция, нейните материали се ползват от уважавани медии и политици./mediapool/

 23. Чудесна статия, точно в десятката!
  Респект и възхищение към доблестните – Иво Инджев и Константин Мишев!
  А цитатът от Георги Марков: “Смешно или не, но ако утре един нов Сталин реши, че идеологическото оправдание на режима и удоволствията на властта е ИСЛЯМЪТ, всички тия пътници по аутострадата на комунизма ще превключат без усилие от Маркс към Мохамед. Защото единственото, което има значение за тях, е удобството на техния живот, сигурността, обезпечеността и личното щастие…” е убийствен шамар по гнусната нагаждаческа морда на Боковщината и Борисовщината!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.