Пето място на петата колона след пет писма на Борисов и петиции на петимни Путинофили

Защо изобщо фаворитката на Москва за генерален секретар на ООН Ирина Бокова беше подкрепена от София? Нима не беше известно предварително, че тя е обречена на провал поради твърде “очевидната си бизост с Москва “ ( изразът е на авторитетното списание “Икономист”)?

Нима не знаеха за връзката на Бокова с Москва, която я доведе до върха на ЮНЕСКО след като дори скромният автор на тези редове посочи тази нейна “специфика” в многобройни свои статии и телевизионни коментари – например в книгата си “Течна дружба“  през 2011 и в интервю за Ню Йорк таймс от 23 септември 2009 г.?

Отговорът днес дава български политолог от Галъп интернешънъл- агенция, чийто български кло(у)н Андрей Райчев трудно може да бъде заподозрян в русофобия. Според Първан Симеонов  от същата агенция, Борисов вече открито завива към Русия.

На желанието на Борисов да угоди на Путин чрез кандидатурата на Бокова не можаха да устоят дори президентът Плевнелев и външният министър Митов. Това беше най-големият успех на руската пета колона в извиването на крилата на набедените от нея “ястреби” ( аз не съм такъв “ястреб”, каза по техен адрес Борисов, влезнал в ролята на Черноморски гълъб- интернешенъл). Да, българските власти са знаели какво ще случи, но въпреки това бяха принудени да се подчинят на волята на премиера.

Сега резултатът е налице: кандидатурата на ПЕТата колона пропадна на ПЕТо място въпреки агитацията на Борисов в нейна полза в писмо до ПЕТима десни западни лиреди и ПЕТициите на разни западни знаменитости. Получава се скорговорка  са сплетните на Путин:

Путин плет плете,

по три пръта преплита.

Плети, Путин, плети,

по три пръта преплитай!

Но не му излиза плетката на Путин. Получава се това:

“Гутериш продължава да води при гласуването за шеф на ООН, Бокова вече е пета 

Антониу Гутериш печели второ поредно неформално гласуване.

 

Португалецът Антониу Гутериш остава начело на кандидатите за нов генерален секретар на ООН след второто тайно предварително гласуване в Съвета за сигурност, съобщиха дипломати, цитирани от Франс прес, Ройтерс, Асошиейтед прес. Българският кандидат, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, се нарежда на пета позиция.

Единайсет от 15-те страни членки са подкрепили кандидатурата на португалския експремиер и бивш върховен комисар на ООН за бежанците, две са били против и две – без мнение. На първия тур Гутериш получи 12 насърчителни вота и нито една бюлетина “не насърчавам”.

Бившият външен министър на Сърбия и бивш председател на Общото събрание на ООН Вук Йеремич се изкачва от трето на второ място, с 8 гласа “насърчавам”, 4 “не насърчавам” и 3 “без мнение”. Той е следван от аржентинската външна министърка Сусана Малкора, която скача от осмо на трето място (8/6/1).

Бившият словенски президент Данило Тюрк, който се бе наредил веднага след Гутериш на първото гласуване на 21 юли, сега заема четвъртото място (7/5/3). Генералният директор на ЮНЕСКО, българката Ирина Бокова отива от трето на пето място, със 7 бюлетина “насърчавам”, 7 – “не насърчавам” и един “без мнение”.

Любопитно е, че според сайта на Междунардната федерация на асоциациите за ООН почти същото е разпределението на гласовете (6/7/2) за Сърджан Керим – бившият външен министър на Македония, който е несравнимо по-неизвестен от един генерален директор на ЮНЕСКО.” ( Дневник)

Такива са предизвестените факти. Те отново ме връщат към въпроса защо София играе играта на Москва. Тя вече веднъж успя да наложи Бокова, която открито излъга в интервю за ТВ+ през януари, че през 2009 г. руският кандидат Александър Яковенко й бил силна конкуренция, макар истината да е, че той беше съзнателно пожертван като пешка в руската шахматна игра ( и възнаграден след това с престижния посланически пост в Лондон, вместо да бъде наказан за провала си), отпадайки в самото начало на състезанието. За целта Яковенко предложи на практика публичен подкуп от 20 милиона долара на ограниацията, ако бъде избран.

На Путин му се услади играта с Бокова и падането на Яковенко за “дузпа”. Реши да повтори номера и в покоряването на върха на ООН.

През 2009 г. Бокова беше едноличен и безалтернативен избор, наложен без каквто и да била дискусия в България от откровения агент за руско влияние в България Георги Първанов. Русия по онова време беше проявила агресия “само” срещу Грузия, която “прагматичният” Запад преглътна само с приглушено скърцане на нокти по ковчега на грузинската независимост, жертвана ритуално в името на добрите отношения с Москва.

През настоящата 2016 г. обаче, след ескалацията на русктаа агресия- този път (и) срещу Украйна, рецидивизмът на Кремъл най-после задейства някои механизми за самозащита на Запад. Шансовете на Путин да мами с пасивното съучастие на западния комформизъм рязко намаляха. Не и в София, както се видя, където проатлантическия на думи Борисов продължи делото на своя съзаклятник в подялбата на България между лявото и дясното Георги Първанов, възприемайки неговата роля в прокарването на руския интерес в противопоставянто на евроатлантизма.

Единственият въпрос е дали Борисов се подмазва на Путин от сърце ( защото душата му е в Русия, както пишеше в един американски дипломатически доклад от София, изтекъл в Уикилийкс) или го прави по задължение поради замивисимости, от които не може да се откачи, дори и да иска. Най-вероятният отговор е: Борисов го прави по задължение, слушайки сърцето си.

Има и още една “дребна подробност” от този грозен пейзаж във връзка с причината Бокова все пак да бъде пусната от Кремъл в невъзможнта надпревара. Това е възможността за разправа с противниците на петата му колона в България. БНТ вече даде първия инструктаж в тази посока, цитирайки свои източници, според които писмото на бившия български депутат Евгений Михайлов до дипломатите на държавите, участващи в гласуването за номинацията на нов генерален секратр на ООН било повлияло върху техните решения и поради тази причина Бокова е изпаднала на пето място. Ако е вярно, Евгений може да бъде обявен за най-влиятелния българин за всички времена- доста повече от Борисов, който пише безпомощни писма до западни лидери, които явно не му обръщат внимание, но пък се съобразяват с колегата ми ( по критична позиция спрямо Бокова) .

Косвено потвърждение за опасенията, че провалът на Бокова ще бъде приписан на “предателите”, т.е. на противниците на петата колона на Путин в България, е пълният неутралитет в тона на медиите, които досега си позволяваха критично цитиране на факти за шансовете пред нея да оглави Световната организация. Острието на кампанията в полза на руската фаворитка БНТ, повтарям, дори се отличи с глупавата интрига да припише на един български гражданин вината за предизвестената катастрофа на Бокова. Изведнъж и малкото медийни трибуни, дръзнали да се усъмнят в непобедимостта на Бокова, се снишиха тъкмо днес, когато собствените им съмнения се потвърдиха зрелищно.

Тук никой не иска да стане мишена на отмъстителността на путинофилите. В тяхната класация като мишена на очерняща кампания Евгений Михайлов вече зае първото място. Да се готвят и останалите, които мислят като него.

21 мнения за “Пето място на петата колона след пет писма на Борисов и петиции на петимни Путинофили”

 1. Сега е момента Кристалина да влезне в играта и да ни отсрами.

 2. (Полу)лична история. През т.н. възродителен процес срещайки случайно на улицата колеги от следването в юридическият факултет избрали да правят кариера в следствието и достигнали върха на “професионалното” развитие-ГСУ, (главно следствено управление) при КДС нормално ги питах дежурното: “-Kак сте?”
  Tе еднозначно се оплакваха от постоянна заетост вкл. и командировки по кърджалийско и Делиормана. До степен, отпуските спрени, болнични не дават, задържане в кабинетите до полунощ, без почивни дни. Това беше всичкото “инфо” което можех да изкопча. Накрая един не издържа и изпсува шефа, ген. коцалиев: “Тоя идиот ни събра да ни нахъса но виждайки нулевият ефект от речта-тотално омърлушени лица в залата заключи “мъдро”: “Момци, можем да се насерем но няма да се изложим”.
  Та, след “почетното” пето място на ЛАЙНАРОВА вчера, тази работа ми напомня “миналото, незабравимо” и от друга ми намирисва на оня безсмъртен лаф: “Хубава работа, ама българска”.
  У лево и ДГД за иб и екипа й от една долна, мръсна гад, по съвместителство дежурен коментатор.

 3. Онзи ден имаше заплаха към Евгений Михайлов от човек във “Фейсбук”, който не е анонимен. Ще се задейства ли най-после прокуратурата? Това не е ли тежко престъпление? Споделят се открити намерения за физическа разправа и подстрекателство към убийство? Ето статусът, а след него слагам линк към страницата във “Фейсбук”.
  “Този познавате ли го?
  Това е бившият комсомолски деятел, неуспял да стане виден член, не комунист в бившата БКП, доносника на 6-то управление на ДС, Евгени Михайлов. Човека който стана известен с “танковете”, бивш трудовак от СВ, седесар, борец за правда и демокрация … Този хубавец е изпратил писма до 58 държави да не избират българката Бокова за Генерален секретар на ООН! Защо бе, малоумник? Ти българин ли си?
  Ти си едно голямо, миризливо лайно в който не тече и капка българска кръв! Ти си бил доносник, предател, подлец и ще си останеш такъв, ако не те пребием публично с камъни на жълтите павета където се направи на велик! Нещастник смотан, такива като теб съсипаха България и нямате спиране! Да, ама не … Внимавай къде ходиш, че се случват и нещастни, случайни смъртни случаи! Кретен!” https://www.facebook.com/kiril.stamenov.18?__mref=message_bubble

 4. Моята отдавнашна позиция, споделяна и в коментарите тук в блога е, че Бокова всъщност е руско мюре, за да се класира истинският руски кандидат.

  При избора на Генерален секретар на ООН, всяка страна от петте постоянни члена на Съвета за сигурност си има явни фаворити и скрити (истински) фаворити.
  Но само Путинска Русия играе друга игра – Путин ще употреби Бокова, за да прокара предварително определения, но засега крит, руски кандидат. Тази игра, както г-н Инджев е писал многократно по казуса “руско завладяване на ЮНЕСКО”, разчита на официално видим “руски кандидат”, който точно затова е неизбираем и през цялото време до фото-финиша поема върху себе си нападките и отрицанието на Щатите и Великобритания. А на финалната права, при съглашателствата, компромисите и задкулисното надцакване между САЩ, ВБ и Русия, при изричното първоначално настояване именно на Путинска Русия за избор от Източна Европа, ще се стигне до взаимния “компромис”, при който Путин “отстъпва” от своя кандидат, но в замяна получава истинския си фаворит.
  В случая с ООН, Бокова отклонява вниманието от руския вълк в кошарата – сърбина Вук (Вълк на български) Йеремич.
  Някои наивници казват, че ако Бокова имала достойнство, щяла да се оттегли при толкова отрицателни гласове след последните изслушвания, тъй като нейната кандидатура разделя Съвета на две и е практически неизбираема. И проблемът не е, че комунист достойнство няма.
  Въпросът е в това, че Бокова ще продължи да изпълнява поръчката на този, който я пусна в гонката – Путин. Тя ще стои в играта, за да може той да си прокара сръбската кандидатура като “компромисна”.

  Има и една малка условност – това може да се промени, ако нещата с българските президентски избори започнат да се влошават от гледна точка на руските интереси за завладяване на България. Тогава Путин може и да реши да оттегли Бокова по-рано от играта с ООН (но достатъчно късно, за да си е свършила работата) и да я пусне като свой кандидат-президент тук, издигната от “инициативен комитет” (като нищо Борисов ще я подкрепи, без да издига свой кандидат, стига да са му скръцнали достатъчно силно със зъби от Кремъл). А за това има достатъчно време – до 27-ми септември (когато изтича срокът за подаване на документите на кандидатите за президентските избори у нас), ще са се провели повечето кръгове на изслушванията в Съвета за сигурност на ООН и ще са протекли (основната част от) задкулисните разговори.

  Накъсо – Бокова е, и ще продължава да бъде скрито оръжие на Путин – първо в ЮНЕСКО, сега – в ООН, а скоро – и в България.

  И затова тя продължава да е опасна – като всяка путинска маша.

 5. Историята с Бокова е нещо от сорта”предизвестена смърт”Тя беше очаквана от всички,включително и от БГ путинофилите.Въпрос на елементарна сметка.Не така ,обаче ,стоят нещата с АЦ Беляне.Тази сага продължава и Путин ще вземе реванш имайки предвид казаното днес от Борисов както за Беляне така и за Южен поток.Първан Симеонов очевидно е прав в оценките че е в ход “завой към Русия”.Това е положението,г-да съдебни заседатели,както казваше покойния,но винаги жив Остап Бендер!!

 6. Следва статия-трепач. По неизвестна засега за мен причина Станислав Белковски е пропуснал в долните шикарни списъци на бъдещи разиии 2,3,4 и прочие и нащето черноморие.
  Но интересът който се запалва към идейните проекти неотвчера на СБ от страна на ватници-олигарси дава надежда, че и нас скоро ще ни “огрее”.
  Ще да видим.
  https://snob.ru/selected/entry/111767

 7. Към Владо Стоянов:

  В България заплахите се възприемат сериозно само в случай, че засягат някой властник. Моя милост получих и днес такава от страна на един досаден изрод, който редовно ме заплашва. Демонстрира познания къде живея. Щял да ме намери и да се разправи с мен. Архивирам за всеки случай, може пък натрупания материал в някакъв момент да послужи за възмездие и превенция…

 8. Към georgi nikolov:
  Не вярвам така да се отнасяте към себе си за всеки свой пропуск, казвайки си: „Хубава работа, но българска“. Все пак, ако все още нещо хубаво и свястно е останало в тази държава, то това е, че има БЪЛГАРИ. Последните защитници на БЪЛГАРИЯ. Други няма!
  А неподправен този „лаф“ звучи така: „Хубава работа, но циганска“

  Споделям мнението на 1наум. и.б. никога няма да стане генерален секретар на ООН. Това и русия не го иска. Надявам се, че този път западните сили при избора си на генерален секретар на ООН няма да допуснат каквито и да е уговорки с русия. Така че за ООН, и.б. не е проблем. Проблем ще бъде за България. Край на палиативите. Край на увъртаниците и лицемерието. Дилемата е: БЪЛГАРИЯ на ЛЕВСКИ или България на драган цанков!

 9. Според мен отрепки като този кирчо стаменов са от страхливите псета, дето се скъсват да лаят но не смеят да хапят.И този лигльо ще да е дръглив “пинчер”. Хапещите не лаят./От което рискът не намалява!/
  Убеден съм, че “органите” които би трябвало да се задействат в подобни случаи си кютат и дори се подхилкват самодоволно!
  Остава ни единствената радост да се наслаждаваме, как лека – полека квалификации като “комсомолски деятел”, “комунист в бившата БКП” и “доносник но 6-то управление на ДС” тъпите комуняги /какъвто без съмнение е и кирчо/ започнаха да използват като форма на обида. Сраха и на партийния билет, и на “павлик морозов”, и на “матросов”, и на “железния феликс” и на “войните с хладен ум и прочие”… Едно време клеймяха национализма като форма на фашизъм и развяваха байряка на интернационализма. Няма вече интернационализъм – и на него се изходиха – сега са първи националисти, от българите по-българи!Само дето “патриотизмът им” минава през любовта към руския миризлив мужик.
  Сбъркано, зомбирано говедо – Евгени Михайлов му съсипал Българията! Не тъпите, крадливи селяндури дето я яхаха половин век и доошушкалите я техни отрочета – всичките модерни леви, до един милионери в следващите 25 години, а “вездесъщия” Евгени…
  Безмозъчно човекоподобно!

 10. Благодаря ви, г-н Инджев. Както винаги сте ясен и прав.

 11. Лизачите на руски партенки от герб, бсп, абв, атака, дпс, патриотичен фронт, и прочее партии от петоколонници-антибългари не смятат за необходимо да си задават въпроси други, отсвен колко още може да се окраде от българския данъкоплатец и от европейските фондове и какви са заповедите от москва. Инстинктите, които ги ръководят не се различават съществено от тези на кучето на Павлов.

 12. Изглежда, че руските кандидати за глава на ООН са повече от 1 и бокова може да е била по-скоро резервен вариант отколкото основна фигура. Tози ‘хубавец’ от сърбия, който е втори в класирането в момента, да не би да не е канддат на москва?

 13. До Тервел.
  Точмо за случай кат на иб е измислен лафа “Хубава работа, ама българска”. Със силен цигански привкус.
  Лека-полека става ясно, че иб е мюрето на кремъл.
  Има и добри новини с интернационален адрес. Сирийският Алепо се превърна след либийският Мисрата в новият Сталинград. Повече, по-долу.
  http://defence-line.org/2016/08/aleppo-ldnr-nazametku/#more-8424

 14. Уважаеми г-н Инджев, изборът на генерален секретар не става по време на уж конфиденциално гласуване, резултатите от което стават известни веднага след края му.
  Кой колко гласа има в момента, няма никакво значение за постоянните страни-членки на Съвета за сигурност на ООН.
  Някъде през октомври ще стане ясно какво е положението – и голяма роля за развоя на събитията около Бокова ще има президентът Плевнелиев, който е единственият от нашите политици, подкрепящ я без уговорки и искрено.

 15. Юнкер го врътна много плоско, нашият толкоз е наточен и нервен за руските поръчки че го пуснаха по пързалката без да разбере.
  Сега всички са наясно кой е агент “Буда” и пред кого се отчита.
  Но къде у тебе толков акъл да ги вденеш тия работи.
  Аз си мислех, че Боко ще изчака поне три месеца преди да докладва, пък той веднага смъкна памперса.
  Ненапразно е вардел колите на “Бай Миле”!

 16. Към ВЛАДО СТОЯНОВ:
  Разбирам възмущението Ви от написаното от “ass-а” Кирил Сраменов, но по-добре да не замърсяваме блога на уважаемия стопанин. Достатъчно е да дадете линк.

 17. Пресъединявам се към (Буднасъвест) за статията на господин Инджев.Но ми хареса написаното също от (Павел Тинков и Юлиян също Георги Николов) .Хвала на всички които коментират и изнамират факти и линкове с които блогат става интересен.IIC…..oIL.

 18. Великолепна статия и коментари!По-добре не може и да бъде.За това блогът ще се чете и ще ВБЕСЯВА петоколонниците.Така и трябва!!!Поздрави!

 19. Към georgi nikolov:

  Не бих казал, че авторът на лафа “хубава работа, ама българска“, който всъщност не е БЪЛГАРИН, и познавайки много добре многогодишното му отношение към нас БЪЛГАРИТЕ е целял нещо друго освен деградацията на народа ни, което за него е напълно естествено и нормално, и отговаря на имперската му цел. Не е нормално и естествено за който и да е народ обаче е, когато негови представители и особено по-просветените използват лафовете на поробителите си или други обидни и несправедливи фрази (примерно-срам ме е, че съм българин ), защото по този начин постигат само едно. Доставят огромно удоволствие на враговете и унижават народа си. Това, което притежава БЪЛГАРСКИЯ НАРОД е повод за гордост, а не за оскърбление, срам и нихилизъм. Други народи , които нямат и наполовината на това, което ние БЪЛГАРИТЕ притежаваме проглушават и оврещяват света за себе си. И въпреки това досега не съм чул от тях, а дори и от тези, които вече нямат държава, да казват за себе си: “Срам ме е, че съм……..или Хубава работа, ама………….“.

 20. Борисов от сърце слугува и се подмазва на Путин, г-н Инджев. В това му е “силата” – той е лакей, назначен за премиер на България за да слуша и изпълнява каквото му кажат от Кремъл. Ето сега отново (за кой ли път) ще строи АЕЦ Белене?!?? То бива глупост, но това е прекалено!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.