Борисов предлага български сапун за руското енергийно бесило

“Борисов дълго мислил дали да поиска разговор с Путин. Заради “риториката, която имаше от България към Русия и санкциите”, обясни той. Путин обаче бил доста добронамерен, което учудило нашия премиер. Всичко това Борисов сподели на откриването на Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” във Варна.

Той каза, че се надява съвместните експертни екипи, които бяха договорени в телефонния разговор с Путин, да предложат бързо варианти за „Белене” и за „Южен поток“, които да устройват както България, така и руската страна.” ( Клуб Z )

След като Путин направи мечешка услуга на Борисов и на практика го издаде, че му се е обаждал да му докладва за отношенията си с Жан Клод Юнкер, нашият премиер му върна мечешката услуга. Без да си дава особено сметка за смисъла на думите, Борисов похвали Путин, че бил изненадващо добронамерен. Иначе казано- очаквал е да бъде недобронамерен.

Този съмнителен комплимент напомня на черния хумор от вица за възкръсналия Хитлер, който се огледал в огледалото, оправил си фуражката и рекъл : “ И повече никави глезотии”, т.е. нещо като “повече няма да съм толкова добричък”.

Втората безсмислица в рамките на двата цитирани по-горе абзаца, изречена от Борисов, е не толкова неволна, колкото “дървено-желязна”. Оксиморон е да се намери бързо(!) решение за АЕЦ “Белене” и “Южен поток” ( и то от експерти- явно се очаква да са някакви фокусници), което да устройва и Русия и България- т.е. и вълка и агнето.

Русия иска България да е колкото е възможно по-зависима от нея, най-вече в енергетиката, където е обвързана с вериги, сделани в СССР.

България ( би трябвало да) иска да е колкото е възможно по-независима от руската си зависимост, която е прави постколониална държава, неспособна да взима самостоятелни решения за цените в областта на енергетиката с всички произтичащи от това печално известни последици.

За Русия двата проекта може да са големи, но не и от решаващо значение за нейната икономика.

За България двата проекта са гигантски по мащаб и биха предопределили бъдещето на страната в евразийска посока- т.е. в посока на отдалечаване от европейските стандарти на живот.

Русия, като продавач, би спечелила 100 процента от каквато и да е било сделка около двата проекта.

България е тази, която трябва да рискува с гарантирано фатални последици , например с АЕЦ “Белене” , при абсолютна неяснота по въпроса за печалбата в някакво далечно бъдеще ( а бъдещето вече е дошло с нови технологии в развития свят, където днешното производство  реактори от чернобилски тип изглежда като филм на ужасите).

И т.н. и т.н.

С други думи, да се намери общо кратно между хищника и жертвата му в тази задача е вид абсурд, който може да бъде изговорен само от самоубиец, който сам предлага въжето на един самодържец.

35 мнения за “Борисов предлага български сапун за руското енергийно бесило”

 1. Първо аец белаНЕ няма да продава тока под 15-20ст/кВтч.. Т.е. цената на тока ще е над 5(ПЕТ!!!) пъти по-скъпа от тази на АЕЦ Козлодуй!
  Въпросът с цената на тока и от Козлодуй е дискусионна, защото АЕЦ Козлодуй е строен с бюджетни средства по времето на НРБ. А и до днес ОЩЕ не сме изплатили дълговете от “развитият социализЪма” !
  Т.е. и досега още плащаме за строителството на АЕЦ Козлидуй под формата на дългове от НРБ , и отделно в цената на тока! Следователно цената на тока от АЕЦ Козлодуй само привидно е 3-4ст/кВтч.
  Освен това ако се строи и аец белеНЕ, тогава трябва да се закрият въглищните централи в Мариците. Макар и тяхната цена на тока да е равна или по-ниска от тази на аец белеНЕ.И дори и тогава делът на ядрената енергия на пазара в НРБ ще е между 50-100% , т.е. няма да има пазар за други типове централи! Поне докато не затворят блокове в АЕЦ Козлодуй! Това предопределя от друга страна , че двете ядрени централи ще се конкурират взаимно. Което неизменно ще намали и приходите за АЕЦ Козлодуй.
  НРБ е много малка за 2 АЕЦ-а. Особено когато са строени и се експлоатират в условията на българо-савецка “енергийна дружба”!
  П.П. Дори и САМО включването на аец белеНЕ към мрежата в НРБ, ще струва 1 000 000 000лв. Сравнимо с цената на тенекиите ,които трябва да платим на туплерь!

 2. Борисов е вреден за България!
  За мен той е руски агент!
  Дали чрез корупция, дали чрез нещо друго, той е “хванат” от руските служби и те го ползват.
  Вероятно и западните служби знаят това и нашият премиер е една кукла на конци!

 3. Баце е взел солидна комисионна може би 40милиона и нему се връщат,в противен случай знае какво го чака,учителят му от Правец вероятно навремето му е давал съвети в тази посока-бартер.

 4. Една голяма по територия държава може да си позволи “лукса” атомна централа. За България една “чернобилска” авария е равносилна на закриване на държавата. Колко са държавите съизмерими по площ с България които си позволяват такова “удоволствие”, което по скоро прилича на игра на руска рулетка…

 5. Бойко е по-голям национален предател и от Георги Димитров! Путин ще го използва,да извади България от НАТО, и да я захвърли в евразия! След това ще последва съдбата на Георги Димитров при посещението си при Сталин и завръщането му в България.Същия умира мисля, че беше отровен в самолета! Жалко за бат Бойко! Джобният джудист е отмъстителен!

 6. Това недоразумение на природадата б.б. (как не са му откъснали главата когато се е раждал?)като какъв българин ще споменава руския интерес?

 7. Може ли като премиер да кажеш, а бе той не ми се кара и то за ръководител на друга държава?
  Такова поведе би трябвало да представлява интерес за службите на дадена държава, ако те наистина служат на държавата.
  Има един интерес, който премиерът трябва да отстоява и той е националният.

 8. В момента Бойко Борисов става опасен за независимостта на България! Светкавично реагира и се предлага на Путин, когато става дума за възкресяването на руските заробващи енергийни проекти, докато в същото време се очертава поредно отлагане на строителството на интерконекторната връзка с Гърция. По въпроса за газова връзка с Турция въобще не се говори напоследък, за тази със Сърбия – нито дума, а пък все не можем да достроим тези 2-3 километра по дъното на Дунав, които да ни свържат с газопреносната мрежа на Румъния. Борисов, в момента ти правиш това, което някога направиха онези, които доведоха България до две катастрофи – Междусъюзническата война и прикачването на страната ни към Кайзерова Германия /срещу целия свят/ през Първата световна война. Днес ти прикачваш Отечеството ни отново към един изолиран от целия цивилизован и демократичен свят диктатор.Борисов, отиди на Терминал – 2 на летище София, за да видиш резултатите от пагубната си политика!

 9. Напълно съм съгласна, националният интерес е преди всичко!

  Но обяснете ми на мен и на всички “що годе” интелигентни хора защо е тази “любов” към Русия?!

  Имам познати които са работили в русия и мога да кажа кое ги е пленило: водка и жени.

  Това са “елементарни” хора, които ходят по улиците и викат “Аз съм Бсп”….

 10. Нито му е за пръв път да получава инструкции от Путин,нито ще е последен,но това е първия път в който го прави така открито (за което 50% от вината е на европейските и американски “лидери” че толерират както единия така и другия).
  Сретен Йосич навремето не очисти ББ,но Путин вкара ли го в списъка на неоправдалите взети комисионни ББ няма къде да се скрие.

  Няма Стефан Стамболов,няма Франко, няма Пиночет в наши дни в България – няма да има и помен от недоразумения като БСП,ГЕРБ, ББ, Р.Овч. и хиляди знайни и незнайни мърши

 11. Това, което Борисов каза в тази си реч, беше меко казано абсурдно. Премиер на България да се държи все едно е някакъв васал на чужда държава е просто смешно. “Добронамереният Путин”…. Ссякаш “добрият” Путин ни прави някаква огромна услуга с тези енергийни проекти.

  Знаеме какви хубави “услуги” ни прави Путин с “Белене” и т.н.

  Пълен срам е този човек като премиер на България.

 12. А какво да си мислим за неговите поддържници и симпатизанти-интересчии,малоумници или изобщо не ги интересува какво прави с държавата.А за липсата на критики в медииите -гади ми се от такива “журналисти”!!!

 13. Продължава и срамното мълчание на Европейската Народна Партия по отношение на герб!

 14. Borisov e chovek,kojto meni mnenieto si pone 2 pyti na den.Kak da mu vqrva chovek?
  Tozi chovek e vreden za naroda ni.

 15. Да хвърля и аз моите 5 стинки.
  баце е прочел, по-скоро някой от обкръжението МУ владеещ съвецкият диалект на езика ни и задължително опериран кат него от чувство за хумор му е преразказал с думи прости долната статия. И банкянското слънце е повЕрвал в бляскавато обозримо и необозримо бъдеще на матушката оглавяна от геният на сите времена и народи лилипут.ин-164 санти. Сиктиросал е, засега наум, брюкселските “зелки” и смело и безглаво е звъннал на кремълският гном: “Твой съм изцяло и безостатъчно и даже вазелина е за моя сметка!”
  Българио, едничка за теб те умряха!

  http://defence-line.org/2016/08/nedostayushhee-zveno-politiki-rf/#more-8438

 16. До демокамараДт.
  Г-н Борисов каза, че без “Белене” цената на тока ще е 18 пъти по-висока. Следователно, ако е 5 пъти по-висока от сегашната, това е пак 3,5 пъти по-малко по сметката на Борисов.

 17. В момента имаме инсталирани мощностти около 8500 мегавата,а потеблението е около 4200-4500 мвт.Р.Овч. каза при Цв.Р.,че имало страшно голямо търсене на електроенергия сега и особенно от Турция.Ами като е така защо изнасяме само около 500 мвт,Защо не се натоварват и останалите мощностти?Защо да се строи атомна централа за частен производител,а ядрените отпадъци да остават за народа и поколенията,а евентуална авария кой ще компенсира и с какво ще гарантира обезщетение?

 18. Не вярвам Юнкер да е наивник и да не е предвидил че Борисов ще докладва за срещата им на Путин.Но въпросът е защо все пак я е осъществил – за да се увери че българският премиер е руски агент или по друга причина?

 19. За последователност в политиката му не може да се говори и това е може би едно от най-константните неща и при първия, и при втория му мандат. Той беше човекът, който прекалено дълго по време на първия си кабинет продължи надлежно да заплаща един проект, който той самият наричаше “гьол”. Той го плащаше много усърдно с нашите пари, разбира се. АЕЦ “Белене”, въпреки, че я наричаше гьол, се плащаше етап по етап. Това не му попречи след това да се изправи в ролята на човек, който е наясно, че този проект е вреден за България. Не му попречи и да завърти отношението си по този проект по време на референдума, провел се в България. Под никаква форма не му пречи да си разговаря сега с Владимир Путин за бъдещето на този проект, който той преди това отричаше.

  Така че за политическа последователност при Борисов не можем да говорим. Но става въпрос за нещо друго – той винаги е имал желанието и възможността да се положи там, където е най-удобно, най безопасно и най-сигурно за него. Забележете с какви мили думи говори Борисов за Владимир Путин – колко е вдъхновен, че той се е отнесъл добре с него, как се възхищава, че Путин е бил добронамерен към него, колко се е притеснявал, че разговорът ще бъде труден. Той казва, че един подобен проект може да се случи, но по никакъв начин без участието на Русия – трябва непременно да се случи със съдействието на ЕК, но няма как да се случи без Русия – руските интереси трябва да бъдат защитени.

  Борисов коментира техните интереси, не българските. Не тези на частния инвеститор, който той и подопечните му министри коментират в публичното пространство. Той обсъжда руските интереси. Освен, ако няма някаква предварителна информация, че този частен инвеститор е Руската федерация, например.

  Виждаме колко Борисов е загрижен за тръбите, които лежали в пристанищата на Варна и Бургас – онези от нереализирания проект “Южен поток”. Той е истински развълнуван за тези тръби. Говори за тях като за стока, от която се губят пари. А истината е просто обратната – българските пристанища печелят от това, че им се плаща наем за престоя на чужда стока на тяхна територия. Ние не губим нищо от това.

  Темата за “Южен поток” е всъщност съвсем друга. Това прозира в спекулацията с неговата епистоларна кореспонденция с Юнкер. Навсякъде партийно -политическата пропаганда на властта промотира това писмо като едва ли не зелена светлина пред България за изграждането на “Южен поток” и на АЕЦ “Белене”.

  По принципа “подсказвам ти, за да се сетиш”, писмото на Юнкер бе представено като разрешение пред България. Но в писмото не пише нищо подобно. Ако се прочете то, се вижда, че Юнкер казва, че разбира се България може да изгражда газов коридор при условията на законодателството на ЕС. Ама Бога ми – това беше проблемът и в началото. Тогава Русия не желаеше да спазва законодателството на ЕС. Всъщност Юнкер не казва нищо ново. По същия начин гласят нещата за ядрена мощ на наша територия. Така че тази умишлена превъзбуда, която беше създадена от правителствената пропаганда, очевидно е прицелена в следващата стъпка на Борисов, която беше именно разговорът с Владимир Путин. http://www.mediapool.bg/analizator-borisov-izglezhda-po-zagrizhen-za-ruskite-interesi-otkolkoto-za-balgarskite-news252620.html

 20. Статията започва с Абсурд – “Борисов дълго мислил” ! ХаХа

  Да не забравяме, че България отдавна е вързана яко и чрез Лукойл. Сервитьора Бойко, носи на тепсия всичко Българско и Родно “на Вашем любом вкусе” само с едно щракане на пръсти от руските клиенти.
  Дали случайно, дали не от известно време забелязвам едни клоуни да се движат с червено розови костюми на които пише “Да живее СССР2”. А руска реч омайна сладка се чува в почти всички губернии на кокошата республика. Но действията са многопосочни. Заформя се и друг съюз. Този между ченгетата от ДПС и циганските махли.
  Едно време руските гасудари са ползвали цигани и най-неграмотните българи, за да получат България като печена кокошка на тепсия! Тяхната работа беше да избият и смачкат умното и красиво Българско население, за да останат само едни Немислещи и Неможещи Винетута!!

 21. Че Южен поток трябва да се строи и експлоатира при спазване на Европейското законодателство е ясно и незаобиколимо.Има и друг проблем,по който обаче се мълчи.Това е цената и условията по евентуалния договор.Не може цената да е по скъпа 2,5-3 пъти от аналогични европейски тръбопроводи.Не може да се получават транзитни такси след 25 години,а ще има ли въобще газ след 25 години,а няма ли след 25 години да дойде друг Руски диктатор,който да каже,край,кака се ожени …

 22. Ако някой си спомня, още при първите приказки за т.н. Южен поток, имаше някакви претенции от руснаците да охраняват трасето на газопровода с военни хеликоптери на територията на България. Ще бъда благодарен на подсещане или линк.

 23. Жалък лакей се хвали на “стадото” си за глупостите, които е натворил лижейки задните части на господаря си! Има ли някой в света да вярва на този лъжец Бойко Борисов?! Милиционерът словоблудства и говори нелепости, лъжи и глупости без да се интересува за последствията.
  А българите го избраха 2 пъти да управлява страната им?!? Да дадеш на крадеца ключа от къщата си – явно много си го иска “избирателят”!

 24. Ето един линк, малко инфо за великата савецка ядрена “енергетика”:

  http://www.faktor.bg/petak-13/79382-razsekretiha-dokumenti-na-kgb-za-chernobil-sluzhbite-v-sssr-znaeli-che-aetz-e-katastrofa.html

  П.П. А днес , сигурно е станала и още “по-велика” при управлението на таваришт туплерь. Даже бб поканил великите савецки “експерти” от сссрь да дойдат да подновим българо-савецката “нАучно-техническа” дружба в аец белеНЕ.
  И ще се получи едно братушково ЧЕРНОбиельеНЕ , между сссрь и нрб!

 25. до СКАРАМУШ:
  СКАРАМУШ, сан можеш да си направиш сметката, а буци го остави. Той не смятал, иначе нямаше да говори глупостите ,които “съветниците” му от абв, библиотекарско-сарайският “институт” и другите другари от ДС му донасят до слуха.
  Но все пак помисли! Ако сега АЕЦ Козлодуй има примерно 4ст./кВтч себестойност на ел.енергията ,която произвежда. Тези 4ст./кВтч , са само текущите за производството , но не влючват КАПИТАЛОВИТЕ разходи, които “държавата”(държава-КАПИТАЛист!!!) е платила през бюджета преди 1989г..И които под една или друга форма са допринесли за увеличаване на ДЪЛГа на НРБ до над 10 млрд. долара и съответните лихви за тях. И тъй като заемите на НРБ все още не са платени, то има и лихви към тях , и от всичко това следва ,че под една или друга форма КАПИТАЛОВИТЕ разходи за АЕЦ Козлодуй все още не са платени,и даже има лихви от над 30 години по тях! И от всичко това следва ,че реалната цена на АЕЦ Козлодуй 4ст./кВтч плюс неплатените все още капиталови разходи и лихви!
  Но сега да се върнем на аец белеНЕ! Да приемем, че текущите разходи са равни на текущите разходи на АЕЦ Козлодуй, т.е около 4ст./кВтч, то остава да се добавят и КАПИТАЛОВИТЕ разходи в цената!
  Ако аец белеНЕ се изплаща примерно за 10 години, а всяка година произвежда 10Гвтч, а струва около 20 млрд лева, то се получава че всяка година аец белеНЕ трябва да има приходи от над 2 млрд лева, само за да си изплати КАПИТАЛовите разходи и лихвите по тях.И към тях прибавяме и текущите разходи от 4ст./кВтч..
  При производство от 10Гвтч за една година , това означава ,че 1кВтч ще струва 20ст., за КАПИТАЛови разходи , плюс 4ст. за ТЕКУЩИ производствени разходи, т.е. над 24 ст./кВтч с лихвите за капиталовите разходи. ако сложим и ДДС, цената става над 30 стотинки.
  Ако изплащането е за 20 години , цената е 10ст.+ 4ст. = 14ст.. А, с лихвите и ДДС , цената е между 15-20ст..
  П.П. Колкото за “цената” на бб, то той не уточнява 18 пъти над коя цена ще се повиши.
  18 пъти над цената от АЕЦ Козлодуй, или 18 пъти над редовната цена след ЕРП-тата, 18 пъти над регулираната цена на НЕК???????
  Щото, ако е 18 пъти над козлодуйската – 72ст. , без ДДС.
  18 пъти над НЕК е примерно двойно по висока- над 1,50лв , без ДДС.
  А при ЕРП-тата , цената е над 3,60лв./кВтч за дневната……….
  Т.е. цената на 1кВтч ще е по висока от тази на лукойл за бензина и дизела!

 26. до KRASNOSELSKI:
  KRASNOSELSKI, бб иска да строи ХЪБ, а все още не “нов газопровод”! Защото след 2019г. транзита през Украйна спира, заради туПотията на туПлерь! И сега за да заобиколи Украйна трябва да плащаме за НОВИ газопроводи, вместо да използваме вече изплатените ,които преминаваха през Украйна!
  А ние имаме вече изградена газопреносна мрежа , и за да не остане тя без газ след 2019г., бб иска да направи само ХЪБ , и да използва вече изградените тръби досега!
  П.П. И въпросът е колко ще струва ХЪБа , без газопроводите, които вече са изградени и са собственост на НРБ?
  Че при такава тпурдия , като нищо може “хъбчето” да струва по-скъпо и от “легендарният” вече южен пАток!

 27. До ДЕМОКАМАРАДТ,2019 г. е далече,до тогава,както казваше препатилия ми баща,колко капи ще опустеят…Транзита през Украйна носи на РФопределена печалба,заплахата за спиране се използува само за рекет и натиск,както и за повишаване на авторитета,видите ли колко съм силен,ще ги смачкам украинците,идват избори…Нали и Турският поток беше спрян,пък сега ще се разговаря на ново,е сигурно ще се търсят още по изгодни финансови параметри.

 28. KRASNOSELSKI, напълно си прав. Но има вече инфо , че туплерь реже тръби и спира компресорни станции за транзит през Украйна. Поне привидно туплерь говори,че ще спре танзита през Украйна след 2019г..
  П.П. Но не това е темата , а “хъбчето” в нРБ, което щяло да остане без руският газ!!!

 29. До ДЕМОКАМАРДТ:

  Мисля че и аз, и Вие, и всички онези, които носят глави на раменете си знаят, че “хъбчето” на Борисов цели само едно – да реализира под някаква друга форма геополитическия проект на Русия “Южен поток”. След като до момента нямаме газови връзки с нито една от газопреносните мрежи на нашите съседи /особено Гърция, където стартира строежа на два европейски газопровода – ТАП и ТАНАП, до Варна засега ще може да стига само руски газ. Вижте само как тече поредното забавяне на строителството на интерконектора с Гърция, ако въобще почне. За този с Турция пък въобще спря да се говори.

 30. БОРИСЛАВ , аз не съм казвал защо бб ще строи хъбчето. ТОЙ го казва! Но при построяването на Турски пАток , голяма част от газа за Турция ,която сега минава през НРБ ще минава директно за Анадола.
  А къде ще продава бб 15-30млрд куб.м газ , само той си го знае. Аз казвам ,че поне засега бб не е афиширал строителство на нови газопроводи , а “само” на “хъбче”, каквото и да означава това! Но при липсата на тръби до сръбската граница , сигурно ще се наложи римейк на част от южен пАток. Макар и буци да си мълчи засега! И да лъже ,че ще използва само построените газопроводи!

 31. Повече информация,повече знания,повече възможностти за правилно решаване на задачата.Ето защо преписвам това,което беше написано във в-к Аргументи и Факти бр.32 от 2012 г,стр.11в рубриката”Деловая среда-аналитика”Мнението е на експерта Михаил Корчемкин,изпълнителен директор на “East European Gas Analysis” :Рязкотопадане на цената на газа в САЩ екраткосрочен ефект от високата цена на нефта.Американските нефтодобивници дадоха на пазара много попътно добит газ,като разработката на шистите при такива ниски цени е неизгодна.Но днес е ясно:в света има много повече евтин газ,от колкото се предполагаше преди 5 години.”Газпром” е доставчик на най-скъпия газ на пазара,като е принуден да отива все по на север.Европа ще сключва с нашия монополист дългосрочни договори,за да има гарантирани доставки.Обаче делът на руския газ неибежно ще намалява.А “Газпром”продължава да строи допълнителни газопроводи-например “Южен поток”/цената е около 16 млрд.евро/обезпечавайки печалба за своите подизпълнители.Никъде в света не се строят толкова скъпо газопроводи.Даже при такива доходи и минимални данъци основния принос в нефтогазовата част внасят именно нефтодобивниците,самия “Газпром няма пари за ново строителство.Плащането ще бъде от руските потребители./превода е мой/

 32. Току що прочетох в руските СМИ,че Естония и Финландия ще строят помежду си газопровод,за да диверсивизират възможносттите за доставка,Газопровода ще мине през Балтийско море-81 км,22 км по суша във Финландия и 47 км в Естония.Стойността се оценява на около 200-250 млн.евро,като 187 млн.ще са финансирани от Брюксел. Това е…А България ще чака Путин да строи за 16 милиарда.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.