Храбрите българи спасиха Русия на Шипка, но днешните страхливци не смеят да споменат тази истина

В навечерието сме на великата дата 9 август , на която наистина е започнало (въз)раждането на българската свобода ( ако не броим общонародното усилие чрез Съединението от 6 септември 1885 г.)

Вековната руска и проруска пропаганда е изградила тухла по тухла стена пред българския прочит на историята по отношние на Руско-Турската война 1877 – 1878 г. , налагайки интрпретацията й изцяло по руски калъп. Срещу това са се бунтували прогледналите за истината българи, много от които са били съвременници на събитията и са знаели от личен опит каква е истината за войната, обявяна като осбободителна, но довела до руския (временен, както се е наричал, но оказал се с дълго продължение чрез серия от мерки по русифициране на българската администрация, армия и т.н.) . окупацонен режим по българските земи. Окупаторите-освободители създават спешно Окупационен фонд, с който българите да си платят за руските разходи по военните действия.

Българският разказ- и ако щете отговор на постоянното руско натякване по темата за освобождението, би трябвало да акцентира върху факта, че поводът за война, търсен неистово от Русия  след поражението й в Кримската война четвърт век по-рано, е даден от българите и е платен като тежък кръвен данък по време на Априлското въстание. То е спусъкът, който задейства европейската обществена симпатия и дипломация, водена от Великобритания, на страната на жестоко репресираните българи. В крайна сметка от това се възползва Русия, “въоръжена” с легитимиращото решение на Цариградската конференция от декември 1876-януари 1877 г., довела до ултиматума на европейските сили към Османската империя да даде права и свободи на българите ( наричани упорито от руската страна дори и прокламацията за началото на войната от името на императора само “православи християни”, но не и българи).

Писал съм подробно по темата в “Течна дружба” и нямам претенция за уникалност в това “прозрение”- напротив, както вече отбелязах, преди да бъде прекършена българската воля в търсенето и назоваването на истината, постигнато със съветския чук и сърп, в България е било обичайно да се назовават нещата с истинските им имена: Русия е употребила, включително на емоционално ниво в собствената си страна, българската кауза за своите имперски цели при това без дори да я нарича българска- с явната цел да “приобщи” към империята още “праволславни слвяни” и да осществи мечтата си да завладее някой ден Проливите.

Особено грозна е търговията с руско влияние на кантара, на който се мери пролятата кръв. Руската , при обща численост на войската на Балканите под 180 000 руски щика, се преувеличава неимоверно до фантистичните и невъзможни 200 000 хиляди руски жертви ( за които историкът Георги Първанов лъжеше в качеството си на президент), а за българските жертви обикновено се добавя неосчетоводената констатация, че също ги имало. Простата сметка ( колко грозно звучи, нали, но се налага да се пресмята), показва обратното: тъкмо българите откупват свободата си с огромни жертви ( вероятно около въпросните 200 000 души, заедно с изкланите през Априлското въстание), включващи мирното население. Изчислени на глава от населението, те надминават в пъти руските загинали в бой или от болести и рани ( друг е въпросът, че руската пропаганда си присвоява и националния характер на своите жертви, обобщавайки ги като руски в рамките на многонационалната си армия, от което и в днешно време вади дивиденти).

Професионално табу за историците е да не боряват с “ако”, т.е. с хипотези със задна дата какво би се случило, “ако”…Тъкмо така обаче упорито постъпват у нас жертвите и проводниците на руската пропаганда, които насаждат парадигмата, че нямаше да се освободим “ако” не беше Русия. Ами ако това не е вярно, както са вярвали застъпниците за дуалистично управление на българско-турска държава в българското нацоналноосвободително движение, гледайки примера на също така дуалистичното управление на Русия и Турция във Влашко и Молдова?

Значи за Русия било допустимо да управлява съвместно с Турция, а за българите било съглашателство да се борят за подобен преход по пътя към свободата? Или, илюстрирано с по-късна дата,  за СССР е било ОК да сключва договор за дружба и сътрудничество с нацистка Германия, а близо две години по-късно, окуражено и подведено от този факт, Царство България не е имало право на такава грешка, доказана като фатален избор при утаяването на кървавата пяна от войната?

Краткото обобщение дотук е само увод към основната теза на този текст: че на руската претенция да сме покорно блогодарни за освобождението би трябва винаги да се отговаря с факта, че българите спасяват на Шипка Русия от военен разгром, който е могъл да помете от престола дори и императора Алексанъдър II.

Сред навалицата от търгуващи с националните чувства на българите в днешната политика спекуланти не се вижда нито един, който да се осмели да разкаже в резюме от две точки тази страница от историята ни:

 1. Ние си платихме за свободата не само със златни рубли, но и с много кръв, много повече от тази, пролята от войската на империята, воюваща за своите цели с Турция.

2. На Шипка България спаси Русия.

Толкоз за това кой на кого е длъжник.

По точка №2 професор Пламен Павлов пояснява днес следното в интервю за агенция “Фокус”:

“Проф. Пламен Павлов: Шипченските боеве спасяват руската армия от катастрофа и нацията ни от един невиждан погром

София. Шипченските боеве спасяват руската армия от катастрофа и нашата нация от един невиждан погром. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” историкът проф. Пламен Павлов, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” в интервю за Агенция „Фокус” за Шипченската битка, продължила от 9 до 14 август 1877 г. По думите му дните на Шипченската епопея заемат особено място в българския исторически календар, тъй като реално погледнато става дума за едно сражение, което е продължило общо 6 дни. Той отбеляза, че най-ожесточените битки са в първите три дни, между 9 и 14 август по стар стил и съответно по Григорианския календар 21-26 август 1877 г. „Това е най-тежкият момент в началната фаза на Руско-турската освободителна война. Днес ние вече сме свикнали с мястото на тази битка в нашата история. Ако се замислим във времето на самите събития, това е можело както интуитивно го е усетил народният поет Иван Вазов да доведе до катастрофа за България и за Руската империя. Той неслучайно казва, че подвигът на нашите опълченци на Шипка е решил съдбата дори на самия император Александър II, тъй като при един пробив на Шипка е можело да се стигне до тотална катастрофа и невиждан от друга страна геноцид за нашата нация”, каза проф. Павлов. Според него действията на Сюлейман паша и на неговата армия са насочени към пробив на руската позиция по билото на Стара планина и към подкрепа съответно за обсадената армия на Осман паша в Плевен. „Има и друга хипотеза, че е можело да се стигне до усилване на турските сили в четириъгълника Русе – Шумен, Разград – Варна и Силистра – Варна и това да доведе до още по-тежка ситуация”, добави проф. Павлов.

Деница КИТАНОВА”

43 мнения за “Храбрите българи спасиха Русия на Шипка, но днешните страхливци не смеят да споменат тази истина”

 1. Така или иначе , “ако” в историческите факти ,няма.
  Но е ясно , че без подобно военна намеса на външна сила ,сломяване на турската власт на територията на днешна България не е било възможно.
  За добро ,сякаш, Априлското въстание не е било масово.Иначе последствията , биха били окончателни за българската популация.И в този случай, както много други от историята на българите, помага манталитета на скатаване в рамките на собствения интерес.
  Предателството към почти всички революционери , в това число и на Апостола Левски , парадоксално ,но спасява българите от затриване.
  Защото те със собствени сили , чрез въстание или каквото и да е , нито могат да се организират, нито пък имат ресурс да се освободят.
  Може да се каже , че сме големи късметлии!

 2. Брилянтна статия!
  ШАПО И за ПРОФЕСОР ПЛАМЕН ПАВЛОВ!!!

 3. Освен на Балканският фронт , Русия воюва с още по-многобройна войска и на Кавказкия фронт срещу Османската империя. Като на Кавказкият фронт военните действия за Русия са меко казано неуспешни.
  Но успеха на Балканският фронт, след Шипченската епопея и последвалият я разгром на турците в Плевен, след продължителната обсада, спасяват Русия и на двата фронта. Защото в Кавказ войната е неуспешна, има и загуба на територии, но след пробива на Балканите и настъплението към Истанбул ,войната е спечелена. Защото разгромът щеше да е и на двата фронта.
  Но грешката на Сюлейман паша да пробие точно Шипченският проход и героичните усилия на българското опълчение ,което го отбранява, спасява от военен разгром Русия и води до подписване на предварителния договор в Сан-Стефано.

 4. Към Огнян Георгиев:

  Хем няма “ако”, хем сте сигурен, че не е било възможно сломяване (след известно време, както в балканската война например?). Това е основната опорна точна на руското влияние в България, която в наши дни е извела въпросната военна намеса до най-важната пропганадна теза на петата колона. Казано с думите на Божидар Димитров , “все пак руските войници са умирали, а не американски пехотинци от 82-ра въздушнопрносима”…
  Не случайно зомбираните по този начин полицаи, арестуващи българи пред МОЧА, държат речи на арестантите, че днес са щели да говорят на турски, ако не са били тези от Червената армия!

 5. Казано с думите на Божидар Димитров , “все пак руските войници са умирали, а не американски пехотинци от 82-ра въздушнопрносима”
  ======================
  Казано обаче с днешните рашистки термини – не “руските”, а “жидобандеровските” войници са умирали и на Шипка, и край Плевен.
  На Шипка заедно с нашите опълченци се бият два полка – 35-ти Брянски и 36-ти Орловски полкове. Брянският полк е с гарнизон в Кременчуг, Полтавска губерния, 100% УКРАИНЦИ.
  Орловският полк е с гарнизон в Киев, също така 100% УКРАИНЦИ. Командир на единия полк е Густав Линдстрьом, на другия – Валериан Дерожински, съответно швед и поляк. Офицерите в двата полка са 42 на брой, повечето с немски фамилии. Руснаците на Шипка са И-З-К-Л-Ю-Ч-Е-Н-И-Е!
  По същия начин стоят нещата и при Плевен. След неуспешните атаки на руската армия под командването на генерал Михайло Драгомиров (укрофашист и той), се сменя тактиката. Дошлият генерал Едуард Тотлебен (немец, гадината) заповядва да спрат фронталните атаки, защото: “нашите войници са най-вече малоруси-богатири, които изправени в цял ръст, са лесна цел за турските стрелци”… “Малоруси” на тогавашния имперски жаргон означава на днешен имперски жаргон “жидо-бандеровци”. До ден днешен украинците са с висок ръст, а руснаците са средно с повече от половин глава по-ниски заради хранителния режим.
  Когато турската войска не издържа на обсадата, тръгва на пробив в западна посока. Посреща я 9-ти Малоруски полк (Херсон), който загива до последния човек. Дупката е запушена от 10-ти Сибирски полк (Сибирски е почетно име, но полкът се формира в Житомир, централна Украйна). Когато и този полк е на път да загине геройски, от север нанасят флангов удар румънските Калараши (кавалеристи). Осман паша се предава именно на румънския полковник, който пише телеграма на краля на чист румънски: “PLEVNA PADA, OSMAN SE PREDATIA”

 6. до ОГНЯН ГЕОРГИЕВ,
  др.ОГНЯН ГЕОРГИЕВ, ако не беше победата на Шипка , твоята велика матушка щеше да претърпи разгром и на Балканският фронт, след поражението на Кавказкият фронт!
  А това щеше да доведе и до пълен разгром в цялата война. И позорът щеше да е още по-голям от позорът в Кримската война, защото Османската империя щеше САМОСТОЯТЕЛНО да победи Русия , без външна помощ , както през 1953г..
  Освен това така иронизираното от теб Априлско въстание е “казус бели” за започването на войната. Иначе ниКОЙ нямаше да позволи на матушката ти, ей така да си води война след разгрома в Кримската война. Русия е в изолация и всяко действие срещу Турция води до повторение на военните действия в Крим, и последващо окончателно изтласкване от там. Русия няма флот!
  Така че , след войната 1877-78г., ползите за Русия са много по-големи от тези за двете окупирани български полу зависими държавни формирования.
  Русия получава земи в Бесарабия, до Северна Добруджа, в Кавказ, възможност да възстанови напълно Черноморският флот.
  П.П. И най-големият тест за “искреността” на Русия , като “освободителка” е СЪЕДИНЕНИЕТО! Тогава си проличава що за “освободителка” е! А и след това!
  Едва ли освободителка, по-скоро ОКУПАТОР!

 7. грешка –
  ……И позорът щеше да е още по-голям от позорът в Кримската война, защото Османската империя щеше САМОСТОЯТЕЛНО да победи Русия , без външна помощ , както през 1853г………….1853г., а не 1953г………

 8. Страхотна статия.Ние дължи свободата на
  предците си и сме отговорни към тях.Защо сега ме се свили пред джуджето путин и имаме премиер, който се умилява от “добрината” на хуйло ?Защото ще си делкат едни пари с държавата, чиято цел е окупирането на съседни територии и печелене на първи мета с допинг.Много добре знаем, че Русия винаги е била против нас.
  До Огнян Георгиев- отвратителни разсъждения- да не изпитваме гордост от подвига на БЪЛГАРИТЕ, сражавали се на Шипка,които не са били даже редовна армия, а ОПЪЛЧЕНЦИ и са спасили войната.
  За това думите на Захари Стоянов, изречени още през 1886 г. звучат днес като клетва, от която никой българин не трябва да отстъпва:
  “И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще да въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление! По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла.
  Но Русия ни освободи, ще да ни се каже. Да, но тя освободи и татарите, и черкезите, и бухарците, и поляците, и грузинците и много още други. Ако тя ни е освободила, то е било само за това, за да ни тури на гърба нов самар.”

 9. Като потомък на един от сражавалите се на Шипка български воини мога само да Ви сваля шапка и да помълча благодарно, г-н Инджев!

  Родните ни пишман-историци на русска служба няма как да отдадат дължимото, преди да махнат пачките рубли от ушите, очите и устите си. Г-н Янко Гочев

  Но подвигът на шипчени отдавна е оценен в пълна мяра от реалните политически титани по света. Ото фон Бисмарк лично разпорежда отбраната на Шипка да бъде включена задължително в програмите на всички немски военни академии. Президентът на САЩ Тиодър Рузвел (Theodore Roosevelt) разпорежда същото относно програмата на академия Уест Пойнт, бидейки върховен главнокомандващ.

  Респект!

  ПП Относно разни мазни мишоци огнян георгиевци – това не беше ли същото нещо, което съвсем наскоро твърдеше най-искрено, че българската история е само на 130 години?!?!?

 10. Извинете за техническия пропуск:

  Да се чете “Г-н Янко Гочев не смогва сам, а проф. Пламен Цветков се пресели в по-добрия свят”.

 11. Празнуваме Героизъм, Смелост, Сила и Мощ на Българския Лъвски Дух, спасил достойно Русия, нейния Цар и Българската нация но за съжаление този Дух е окован от страхливци, предатели и мошеници! “Да би мирно седяло не би чудо видяло” мълвят те в черни клетви към всичко светло, буйно и красиво в душата на Българина но сами не виждат в какви ужаси са се превърнали! Не виждат умрялата си душица на Кого са я продали за шепа злото. Не им завиждайте на черните лимузини, не им завиждайте на богатите къщи, купени с кръвта и потта на ограбения народ! Това е само преходно богатство а истинското ще го получат само просветените и светли, предани на Божият закон за любовта човеци.

 12. БЪЛГАРИТЕ си извоюват свободата на Шипка. Там се сражава и един от братята на Левски. До Шипка се стига заради глупостта на главното командване(руското), което просто подценява османската армия и то я подценява жестоко. Първоначалните планове са били за война до Стара планина. За свободна България в тези планове и дума не е ставало. Защо за тези неща не се говори? Защо не се говори и за мнозината финландци, които участват във войната? Спасяването на Самарското знаме и осигуряването на оттеглянето на Гурко зад Балкана се дължи на упоритата борба на Българите! Това също се споменава рядко. Как искате да вървим напред като не уважаваме сами себе си????

 13. русия – импреия на злото от векове за векове …

 14. Страхотна статия г-н Инджев.
  Това е историческата истина.
  И още един акцент от моя страна.
  Погледнете картата на България.
  Руснаците преминават р. Дунав при Свищов поради факта, че това е най-южната точка на р. Дунав и оттам пътят: Свищов-Филипопол-Адрианопол-Константинопол е най-кратък.
  Сюлейман паша не е бил идиот и е тръгнал на пробив през вр. Шипка ненапазно, целта му е била не само Плевен, но и понтоните при Свищов.
  Той е имал две цели, деблокиране на Плевен и унищожаване на руските понтонни мостове при Свищов.
  И още нещо, върхът на който се намира кулата увековечаваща българският героизъм не е вр. Шипка, а се казва вр. Свети Никола.
  Тъпите комунисти и това извратиха.
  Връх Шипка се намира отдясно на днешния път на няколкостотин метра зад хотела.

 15. Уважаеми г-н Инджев,
  Позволявам си да изразявам мислите си , и отношението по определени теми във Вашия блог.
  “Ако” имам предвид , за миналото не можем да разсъждаваме с варианти , защото днешния ден 09.08.2016 е продукт на това минало, както е продукт на вчерашния ден 08.08.2016.
  Благодарение на предходните събития е била възможна и Балканската война , за която споменавате.

  Основното което съм казал, е че без външна сила не възможно да се освободим, без да споменавам Русия, тъй като говоря по принцип.
  Другото е , че сме късметлии … че не са ни изколили при една по масова проява на съпротива, в този случай предателствата са били полезни пък и ги умеем.

  Бързате да ме обвинявате , заради изразени мисли , за русофил , русофоб или някакъв там друг.

  И друг път съм споменавал в блога Ви по други поводи , 1 не съм членувал никога през живота си в партия, не съм искал да членувам никога в партия и никога няма да членувам ,защото не ме влече келепира и ме отвращава стадното чувство.2 Не съм вземал през живота си заеми кредити или пари на заем по какъвто и да е начин , а съм се разпростирал според възможностите си, пък и не съм искал много , само хармония , разбирателство и спокойствие , …..ако може.Това не се постига с пари.
  3 Разчитал съм винаги на собствените си сили и умения , затова не вярвам в Бог, който е за слабите и невежите , подчинени на страха.На тях им е нужен някой на който да се прекланят и молят.

  Така ли изглеждат русофилите , ако е така , значи съм русофил !

 16. Обидите “ad hominem” в коментарите показват слабост.
  Аз също смятам, че да се освободим сами от лапите на 70-милионна империя е било непосилна задача. Дали Русия, или някоя друга сила с интереси в региона, нашата съдба е зависела от тези интереси.

 17. Г-н Аерофлот
  Днешната българска държава е на 130 години.
  Ако ви доставя гордост обаче , за да се пречите , може да казвате на 1300, 1400 или пък да го закръгляте за по прегледно на 1500, то години векове ,какво са , карай на едро и толкова.Но понеже има открито злато на 6000 години по тези земи. Значи греша и сме на не по-малко държава на 10 000 години , тъй като е трябвало време българите да се научат да обработват златото.
  Но тъй като се говори , че българите са дошли от изток , значи сме замесени и в източните култури и процъфтяването на Китайските династии.
  А пък всички знаем, че самите източни и западни народи са дошли от Африка.
  За по точно , се говори от Южноафриканските пещери .Но също се говори че първите хора са били тъмнокожи.
  Г-н Аерофлот , първите хора са били чернокожи българите , от тях произхожда населението на Земята .След това като са се придвижвали нагоре са потъмнели и после като стигнали до Норвегия посветлели.За 30 поколения цвета на кожата може да се промени съществено, това е известно.
  Значи стигнахме до милиони години .
  За тези години ту сме ставали черни , ту бели.

  Сега като ви ги казах тези работи , вероятно се гордеете още повече.

  Полезно е да се живее в заблуди, ако не друго поне носи спокойствие в неведението.

  Булгар ,булгар 1300.

  Да се лежи на стари лаври е ,несериозно и ненужно , издаващо малоценност.

 18. Днешните управници на България са освен страхливци и мижитурки! Откъде да вземат кураж да отстояват истината?!

 19. До Огнян Георгиев 16.56
  След вашия тюрлу-гювеч, няма да ходя в Африка. Няма да ходя и в Русия, където систематично са унищожавани всички български държави-последната преименувана от Ленин на Татарстан, а казанските българи “възродени” на татари. Няма да споменавам пиринските и охридски българи “възродени” на македонци. Няма да споменавам над 32 тона злато с което Русия е “осребрила” първото освобождение и все още незнайно точно колко тона злато изнесено към Москва веднага след второто “освобождение”.
  Няма да питам и за изтребената интелигенция и предприемачи от борците против капитализма “с решаващата помощ на Червената Армия”.
  Ще попитам за днес: Докога ще продължаваме да ги хрантутим?
  В цял свят цените на петрола паднаха повече от два пъти, а тук продължават да вдигат цената на бензина…

 20. http://www.otizvora.com/2016/08/8122
  Препоръчвам това четиво на всички българи, интересуващи се от битката на Русия с България на Балканите.
  Това е за задължително четене!

 21. @АРХ.

  Шапка за коментара!
  Със сигурност доведохте шаренкова до сърдечен удар.

 22. др. ОГНЯН ГЕОРГИЕВ, не ,не сте прав! “Днешната държава” НРБ няма и 30 години, за периода след 1989г.. А днешна RAZIя е даже на още по-малко – от края на 1991г..
  Нали така!
  Имало е НЯКАКВА си Българска държава някога си , но ние нямаме нищо общо с нея. Само имената съвпадат! Езика също се нарича български ,но това е по някакво недоразумение , ей така! Религията се е появила някога си , ама ние нямаме нищо общо с нея, и даже с тези царе, които са я използвали за утвърждаването на някаква си държавица България ,която е изчезнала , и ние днешните обитатели на тая територия на която е била тази несъществувала държавица сме й взели само името. Нищо че не е могла да просъществува до твоето време , ти пак на инат се наричаш българин. Що? Що не се наречеш руснак, някак си “по-гордо” звучи?!? Пък и RAZIя е толкова велика! Тя си е велика от милиони светлинни години ,милиарди светлинни години,др Огнян!
  Ние даже нямаме нищо общо и с царство България в периода 1878-1944г.. Имаме обаче много общо със савецката колония бАлхария след 1944г. и до днес , и ти си потвърждение за тази “държавотворна традиция” на савецко-братушкова колонизация на НРБ.
  И като не искаш да изучаваш “старата” история на България – недей! Изучавай си само 130-годишната братушкова история на България , НО ИСТИНСКАТА!
  И за Шипка, и за Съединението, и през 20 век до 1944г., и обърни особено внимание на периода след 1944г., защото за него има само измислици и фалшификации в наследство от савецката колонизация! Които поради липсата на лустрация и изчистване на савецката пропаганда от учебниците и историческите документи , все още продължават да манипулират и зомбират особено младите.
  П.П. И един съвет от мен – повечето СЪВРЕМЕННИ държави в света са на не повече от 2 века – САЩ, Франция, Италия, Германия,………Колумбия, Бразилия….., комунистически Китай е на 67 години, КНДР също! И какво са били преди това?
  А,съвременни държави ли са RAZIя и НРБ, според теб???
  Отговори си!
  П.П.П. И като как си я представяш “масовостта” на едно въстание ,като Априлското?!?
  Който се е подготвил се е вдигнал, и даже който не се е подготвил – Батак!
  Тогава и оръжията ,и транспорта, и пътищата са били други. Не като днес!
  Жертвите на въстанието са 20-30 000 , колкото са и загиналите войници през войната 1877-78г..
  И наистина си прав ,че е трудно да се освободим дори и с чужда помощ. Защото руската армия е била пред разгром ,ако е беше паднала Шипка.Дори тя не е могла да победи без българската помощ на опълчението!

 23. Бог да благослови Проф. Пламен Павлов!
  Светла му памет на Проф. Пламен Цветков!

 24. @Огнян Георгиев:
  искате ли да прочетете още веднъж коментара на Иво Инджев относно използването на “ако” при тълкуването на исторически факти. Аз го направих след вашия въпрос дали русофилите изглеждат като вас и не видях да ви обвинява в русофилство, а още по-малко да отправя лични квалификации. Не ми стана ясна причината за тази свръхчувствителност. Пазил ме Господ да адвокатствам на ИИ, но едно от ценните неща в този форум е, че лични нападки и квалификации не се толерират.
  Бъдете здрави!

 25. Г-н Огнян Георгиев, прочетох първото ви включване тук с интерес.Заявка за историческа компетентност донякъде.Във втория си давате лична самооценка.Никой не ви я търси.Но Форумът на блога е отворен и дискусията и мненията са нещо нормално.Прочетете си сам обаче отново третия си пост. Съжалявам – чиста проба надменност и подигравателно отношение. Задръжте си ги за вашия свят на завършени истини.Там явно сте си самодостатъчен и винаги прав.

 26. На пръв поглед с оглед на развихрящата се дискусия по тема фундаментално, структурно определяща и с огромен идеологически заряд повърхностният наблюдател снизходително и първосигнално ще игнорира съдържанието на долният видеоклип. А е толкова елементарно. Наследникът на граф Игнатиев, таченият от нащ баце за пръв дипломат на планетата и 3 села наоколо сергей лавров се “изпуска”, наричайки “луганската народна република”, лаоска нр. Дори в “поправката” си стига до нова висота. Приравнява я по същество на КНДР. Добавяйки от сърце и душа тавталогичното “демократична” към сегашната й абревиатура.
  Запознати твърдят и се осмелявам да им вярвам, че при коня лавров случайни опущения няма. Та, щом и т.н. новоросийци, лъвове, титани главата на МИД смело и безглаво ги преименува колкото му е задунайските “православни славяни” да бъдат с още по-голямо основание вкарани в кюпа на “хей, славяни”. Естествено, под мъдрото имперстване на кремълският батюшка.

  http://censor.net.ua/video_news/401033/laosskaya_narodnaya_respublika_o_gospodi_lavrov_otpravil_luganskih_terroristov_v_aziyu_video

 27. Моите адмирации, г-н Инджев. Ще споделя езотерично знание по въпроса: Дори небесата са се отворили при вида на героизма, проявен за защита на Отечеството. На помощ е изпратен именно архангел Михаил. Това е чудото, което е станало тогава. Да му благодарим.

 28. Още един пример как
  руският етнически окупационен десант БЕЗПРЕПЯТСТВЕНО се разгръща и във вътрешността на страната ни, руснаците купуват и ОГРАЖДАТ най-живописните ни кътчета, минералните ни извори, планините, където българи скоро няма да имат достъп.
  Забележете, че западняците в Ардино са си купили малки частни къщи, а руските “доктори” на науките и маркетинга са си взели за жълти стотинки училището на Ардино!
  КОЙ ЛИ ИМ ГО Е ПРОДАЛ?! И ЗА КАКВА СУМА?!
  Скоро ще долетят рояци сибирски скакалци, за да опоскат всичко, от девствената природа, която ще превърнат в бетонно гето, до човешките нрави, защото нашествениците ще донесат диващината и престъпността на своя примитивен бит!
  Все едно чета пророческият роман на Михаил Вешим “Руският съсед”.

  http://www.blitz.bg/index.php?show&article=45615#toggleComment

 29. Към огнян георгиев:
  „Добронамереността“, която коментарите Ви излъчват, спокойно може да накара някого да остави змия да мъти яйца на птица в собственото и гнездо.
  Говорим за ДЪРЖАВАТА на БЪЛГАРИТЕ. А тя е на 1851 години. В тази ДЪРЖАВА на БЪЛГАРИТЕ се включва и Вашата „Днешната българска държава е на 130 години.“ Точно това Ваше малоценно твърдение показа истинското Ви лице-презрение към БЪЛГАРИТЕ. Лице нацапано с наивно-перфидна добронамереност . Вашата „днешна българска държава“ не е на 130 години! Вашата „днешна българска държава“ е на 72 години! И съм убеден, че много скоро, ние БЪЛГАРИТЕ изпълнявайки древната си мисията и с помощта на БОГ ще се сбогуваме с нея. С нея и с такива като Вас!

 30. Отношението на БГ държавата към останалите живи опълченци е наистина “трогателно“, повечето от тях умират в мизерия, пишейки писма до тогавашният мин. пред. на Царството! Геният Вазов го е доказал и показал!
  Имам усещането, че в този блог някаква група се опитва да контролира пазара на мнения!
  Става страшно, онези, за които Сюлейман не е идиот, са положително възприемани, докато хора, които имат мнение-самостоятелно, са подложени на моментално групово разкъсване!
  Как е възможно Сюлейман да не е идиот? Идиот и изверг Е, та нали по пътя до прохода Шипка опожарява и варварски избива десетки населени с българи села и градове!………….. Камъните само са останали, незасегнати от идиотите, извършели тези безчинства!!
  До какво се свежда дискусията, фактът че Българите си заслужиха самоопределението като държава или фактът, че в това самоопределяне са участвали войници от почти цяла тогавашна Европа, само че под руски знамена?? Къде е проблемът? И двете са истини.
  Все едно някой сега в САЩ да започне да спори, от каква “националност“ са били 5000-ди трапери, които застават на Аламо и се бият до последно срещу 40 000 армия на Санта Ана, и се бият до последно за самоопределянето на Тексас, докато генерал Хюстън не идва на помощ със събраната многонационална армия!?!

 31. Огнян Георгиев | август 9, 2016, 12:02
  Струва ми се, че Ви разбирам. Но нека си дадем сметка, че стихията, която ни влече граничи със свръхестественото. Не сме народ, който действа по принципа “Ори, мели, яж”. Виждаме нещата в цялата им сложност. Затова пак ще бъдем отгоре. /Не сме в течност!/

 32. Към walkingtall:

  Като става дума за отношение, направо е наистина трогателно, как браните руския интерес по типично руски начин: с американски аналогии.

  Не искам да влизам в тази стилистика, но щом трябва, да попитам: може ли да се прави връзка между руската и проруската пропаганда, която стриже дивиденти в България от претенцията си за попечителство над българската свобода и свободата, която проклетите американци наистина са донесли на ( Западна) Европа например, докато същите руснаци ( нали ще обобщаваме така, не някакви си съветски хора от разни националности под руски знамена, а именно руснаците? ) поробват половин Източна Европа и й донасят диктатура и насилствено русифициране и съветизиране, исторически обвързвано именно с руския прочит на историята от 19-ти век? СССР сбъдва пророчеството на Вазов ” вий иго ни носите ново”.

  И защо руснаците днес са най-многобройната група чужденци в света, чакаща на опашка за американски емигрантски визи, а пустите и омразни американци нещо не напират към руските простори? Дали именно факторът свобода не е в основата на всичко? Ето защо руската пропганда и нейния слугинаж тук са се вкопчили тъкмо в претенцията да сме им благодарни за свободата си- те самите , като пише Вазов през 1916 г., трябва първо себе си да освободят, а тогава да претендират да бъдат носители на свобода за други народи, на които всъщност носят “ново иго” ( Вазов заклеймява два пъти руснаците, че “иго ни носите ново” в рамките на няколко куплета от стихотворението си “На руските воини”).

  Освен това н пазара на мнения сте свободен да си изплаквате мъката в безройните русофилстващи сайтове, никой не Ви кара да се бутате тук при някакви презрени “русофоби”, за да се налагате еднолично и да се самосъжалявате, че не постигате успех.

 33. Изключителен материал, който трябва да прочете всеки българин! Благодарности на господин Инджев и проф. Павлов.

 34. до WALKINGTALL :
  WALKINGTALL ,какво общо има Сюлейман паша с настоящата тема?
  Факт ли е отстояването на Шипка от Българското опълчени -факт!
  Ако беше паднала Шипка,тогава османската армия щеше да се обедини – Сюлейман , видинската групировка и групировката в Добруджа – около и над 200 000войници. Плевен щеше да падне.А заедно с него и целият Балкански фронт. Още в началото руското командване решава да настъпи и на Балканите , и в Кавказ. Като в Кавказ армията е по-многобройна , а Балканският фронт е спомагателен с по-малко войски плюс румънците. Но на Кавказкият фронт нещата не вървят,а ако паднеше и Шипка , следва загуба на войната!
  П.П. Сюлейман е можел да премине през по-лесните проходи, които са почти незащитени , но пробва през Шипка и не успява.

 35. Съвременен прочит на писанията walkingtall & Огнянчови (такива като Огнянчoвите приказки моя стaршина в казармата наричаше “мозъчна пръдня”):

  АЕЦ „Белене“ – Защо именно в България и от какъв зор – никой не ти казва. Каква ни е ползата от тази недомислица – също не се коментира. Всъщност няколко „независими” експерти не престанаха нито за момент да ни убеждават в изгодата ни.

  Най-вероятно ще се окаже, че това е обичащ България и право­славието инвеститор – било пряко, било индиректно чрез услужлив посредник – западен бизнесмен без офис.

  Но това не е всичко. Понеже не се касае за цех за лютеница, а за най-желаната и примамлива цел на всеки терорист, съвсем законно собственикът ще докара и чужди наемници за охрана на обекта си. Не че много ще му пука за сигурността, защото централата ще е застрахована, но тези охранители могат да окажат безценна помощ, ако се наложи разширяване на охраняемия периметър. Предполага се, че ще са достатъчно вежливи. А вътре, в анклава Белене какво става, ще се научава от пиар агенцията на собственика. Защото колкото митничарите успяха да влязат в нефтеното пристанище „Росенец” на Лукойл, толкова и на инспекторите ще им позволяват да влизат внезапно за проверки в чужда собственост. Разбира се, не трябва да се преувеличават страховете. Ако случайно стане нещо непредвидено, то това в никакъв случай няма да бъде втори Чернобил. Ще бъде обикновен Белобил. Бил. Был. А и може вятърът да духа на север.

  И понеже стана дума за реактори, нека направим наум една проста сметка. Да приемем, че този половин милиард евро е за един реактор, макар че някои считат, че е за двата.

  Тази цена, определена от съда, очевидно е справедлива и представлява истинската стойност на реактора, защото не се оспорва от производителя. В нея е калкулирана и печалбата му. За двата – ще отиде общо един милиард. А реакторите би трябвало да са най-скъпата част в една централа – специална металургия, специфична технология, прецизна изработка. Така че достатъчно щедро ще бъде да отделим още един милиард за останалото – турбина, системи за сигурност, електрооборудване и т. н. Да добавим и обичайните 35 на сто за строително-монтажни работи. Стават 2,7 милиарда. Хайде, да бъдем ларж и да ги закръглим на три.

  Но тогава откъде се пръкна тази първоначална цена от 6 милиарда за най-евтината и изгодна централа в света? Дайте там шест милиарда и да се разберем по славянски, така ли ще дойде работата?

 36. До ДЕМОКАМАРАДТ , TERVEL

  Преди началото на Първата световна война арменското население на Османската империя наброява близо 2,5 милиона души. Около милион и половина души са избити системно
  На 24 април 1915 г. хиляди арменци, заподозрени във вражески действия срещу централното правителство на Османската империя, са арестувани . Повечето от тях впоследствие са екзекутирани .
  А Вие краставицата , та краставицата!

  До СИЯ
  Не съм отправял нападки към когото и да било от коментаторите , а най-малко към г-н Инджев.
  Но тенденцията да ме изкарате привърженик на чужди интереси е осезаема ,щом не пееш в общия хор и словесната тоягата се задейства.

  ДО ХРИСТОВ
  Не съм си правил никаква оценка , не сте вникнали в това което се опитвам да кажа, говоря за ценности , които вероятно са различни от Вашите.За да е ясно защо и позицията ми е такава .
  Ако имахте повече , фантазия , щяхте да включите и иронията в представите си , за да разберете това което казвам , че хората в своята основа са еднакви.Кои са били първите хора , българи , германци …. китайци…и кой първи се е организирал …… това ли е важното?
  Щеше да е добре ако можехме освен с дълговечна държавност , да се хвалим с философи , мислители, учени , като арабските , гръцките , римските.Тогава си струва !.
  От излишно величаене на миналото,в старанието си за показност, накрая измиха главата на ББ с фекална вода.
  Днес внуци на опълченци или герои от друго време карат бясно мощните си BMV, и да се оцелява сред тях е трудно.
  Затова през последните години няколко милиона българи се преселиха в други държави.Те живеят , работят , раждат деца(които не говорят български), възпроизвеждат вече ресурса на тези държави.За тях първото и основно нещо е да живеят по-добре, затова са се махнали от тук , а не как се наричат.
  Това е рационално разбиране на съвременен човек , не затворен в тесногръдието на национализъм ,патриотизъм и друга високопарност.

 37. Статия от мека пропутинска медия в подкрепа на коментара на Иво от 11,49 часа.
  http://www.gazeta.ru/social/2016/08/09/10112441.shtml#comments
  Не мога да разбера защо мурзилките използват като спасителна сламка опорни точки оправдащи измисленото, стъкмено в посока “ние сме най-великите” руско минало с “особен” прочит на американската история. Дайте тогава да анализираме култовата Куликовска битка. Няма нито един артефакт, ти да видиш, потвърждаваш, че имало подобно събитие.
  Нали опълченците са били “под руски знамена”. Защо тогава руското командване е имало изрична инструкция от двора да се прави и невъзможното но да се ограничи нарастшането на численоста на българското Опълчение.
  У лево и ДГД от една долна, мръсна гад!

 38. до ОГНЯН ГЕОРГИЕВ,
  ОГНЯН ГЕОРГИЕВ, аз те попитам дали смяташ путинова Русия и НРБ за съвременни държави?
  Да величаеш историята си или да я подценяваш е признак за чувство за малоценност! И в двата случая!
  Ние не сме “арийци” като путиновите руснаци, но не сме и унтерменшен. Имаме си история – хубава лоша – такава е !
  Но савецките колонизатори и техните местни подлоги не позволяват дори да я изучаваме спрямо реалните факти, защото искат да насаждат своята примитивна лъжа и пропаганда. Лъжата и несвободата на руско-савеците ти ментори гонят и българите, и руснаците в чужбина.
  П.П. И съдбата на арменците НЯМА нищо общо с победата на българските опълченци на Шипка. Защото ако не бяха удържали , Русия щеше да загуби войната , а заедно с това щеше да има геноцид над българското население, както е било при всички походи на руските войски в Османската империя през 19век. Защото руснаците щяха да се оттеглят , но българите остават на милостта на падишаха , башибозука и Сюлейман паша!
  И освен това руският император кани падишаха отново да реокупира България , след Съединението? ЗАЩО? Нали уж е “освободител”?!?!? Защо иска повторна окупация ? И то от падишаха!

 39. “Смело входили в чужие столицы,
  но возвращались в страхе в свою!”
  Йосиф Бродский

 40. Акото е опасно нещо, особено АКО притежателя му не знае къде да го пусне. Може да го оплиска!

 41. @walkingtall , “идиот” във военностратегическо а не в моралноетическо отношение.
  Коментар за зверствата тук не се прави, а се обсъжда военна стратегия.
  А тя е ясна, разсичане на руските сили, деблокиране на Плевен и унищожаване на понтоните при Свищов, именно затова е тръгнал през Шипка.

 42. …първом:СМЕ арийци 2./д-р иван гълъбов=личен доревен лекар на султана 3./български дипломат в посолството на турция в париж 4./ богатите Българи подкупва али паша в шумен=не извежда войската из пумен.5./войната е изплатена до грош от България…и т.н….

 43. На не-уважаемия г-н Огнян Георгиев ще му кажа 2 неща:
  1. Като русофил (или по-скоро Кремлинофил) те определят не партийна принадлежност и кредити, а начина ти на мислене.
  Аз също не съм партиен член и нямам кредити, но о ужас – никак не съм съгласен с тезите на Кремъл, че поради войната 1877/1878г. трябва да им лижем подметките до живот. Да, руската литература и култура са добри, но дотам. Политиката им е ужасна и най-вече към собствения им народ.

  2. България и нейния народ са на не по-малко от 1300 години и това го определят документални източници, по-стари от така уважаваната от теб Русия. Ние сме имали държава, векове преди да се появят наченките на тогавашната Киевска Рус.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.