Как крепне руско-турската дружба- коментар в рими

Възкресяването на руско-турската дружба по волята на двамата владетели Путин и Ердоган роди присмех в руските социални мрежи. Като следното стихотворенийце:

Наша Таня громко плачет:

“Эрдоган не сволочь, значит?

Для чего же я на даче

вместо Турции гнила?

Без турецких помидоров,

без турецкого фарфора,

да ещё пальто и шторы

на помойку отнесла?

Для чего в сетях, как дура,

с ноября ругаю турок,

и пишу им “ты придурок”

ежедневно в Скайпе я?

Если нынче с четверга нам

говорят по всем экранам,

будто Путин с Эрдоганом

снова лучшие друзья?!”

Тише, Танечка, не плачь,

скоро будет новый срач.

В превод на български ( лесна работа, по признание на руски учени 55  на сто от съвременния руски език е съставен от български думи https://ivo.bg/2015/05/24/поздрав-на-развален-български-език/, предлагам своя вариант на горното стихотворение със собствено  заглавие:

“Вечна руско-турска дружба”

Наш’та Таня гръмко плаче:

Ердоган не бил гад, значи?

Че защо тогаз на вилата,

вместо в Турция гних, милата?

Хвърлих турските домати,

че и порцелана им, егати.

И палтото, и завесите

на боклука ги отнесох?

В мрежата висях, глупачка,

от ноември турци мачкам

и ги обиждам на “глупачка”

крякам в скайпа като квачка?

Щом от днешния четвъртък

всеки наш тв запъртък

ми разправя от екрана:

Путин пак е с Ердогана,

дружбата им е голяма?!

Таничка, недей рева,

чакай нова повърня.

Превод от старобългарски: Иво Инджев

22 мнения за “Как крепне руско-турската дружба- коментар в рими”

 1. Ха-ха-ха! И чудесен превод, г-н Инджев!
  Руснаците са майстори на подигравателните стихчета, т.нар. частушки, с които описват своята действителност.
  А Путин ще дружи с Ердоган само толкова, колкото му е изгодно.

  Вижте тук как Ердоган накара Путин да го чака онзи ден. И вижте как днешното им приятелство се съчетава с острите думи на Путин от ноември м.г.

 2. Браво!

  (Уви, линкът, който сте посочил, не работи – ако преди е имало нещо, вече е празно и самият сайт не е особено функционален; и не става за референция).

 3. Спряха атентатите в Турция! След извинението на Ердоган за сваления самолет.След решението за среща на Путин и Ердоган и затопляне на отношениета м/у двамата! Нали е много съмнително? КГБ му спретнаха атентатите в Истанбул, изгонвайки по този начин всички туристи от турските курорти. И Ердоган клекна пред терористичният рекет на ниският диктатор. Аз мисля ,че в този момент Ердоган не получи помощ от която той много се нуждаеше, от Европа и НАТО. Малко ниско падна Ердоган да се съюзява с най-големият си враг-Русия на Путин! С Русия -държавата която иска да заграби от 100г.-проливите???? Не знам , не съм адвокат на турския президент ,но може би е бил притиснат от обстоятелствата.

 4. Преживели са Ленин и Сталин. Щом хуморът е жив, ще надживеят и Путин…
  Чудесен превод, благодаря са удоволствието!
  …С младините ни се гавриха “На всеки километър”. Ако доживеем да гледаме български “Ало, ало” за шумкарите и “двойните освободители”, чак тогава ще сме се освободили…

 5. Всеки медал си има и обратна страна. В случая с Турция това е позицията на запада, по-точно на нашите задокеански приятели към кюрдите. Подкрепата за кюрдските бунтовници и систематичното им въоръжаване от САЩ несъмнено представлява угроза за Турция. За жалост Америка е сред страните готови да принесат в жертва дългосрочни отношения за постигането на краткосрочни цели. В стратегийте за района на Близкия изток от американска страна са въвлечени откровенни дълбоки олигофрени. Идиотската политика на Америка в района като цяло и спрямо Турция в частнос е една от основните причини за повторното сближаване с на турция с русия. Казвал съм го и друг път – нескопосаните западни политици и техите стратези са най-добрите съюзници на путин. И именно тази страна на медала си заслужава да бъде разгледана по-внимателно.

 6. “Моето” е по-сериозно и без превод но така или иначе иде реч за съвеЦкий диалект на родният български и с миниум усилия всеки коментатор и четец на БЛОГА НИ спокойно ще схване за какво иде реч.
  https://pbs.twimg.com/media/CpaWk9RWAAAfrLD.jpg

 7. 302-ичт в ранглистата на сабя, нашето момче Панчо Пасков победи и по този начин отстрани действащият световен шампион Алексей Якименко. Ватнците още не могат да повярват, че нашата мила Родина е извадила толкова Голям Юнак способен да срази техниат Иля Муромец!
  Давай, Панчо!
  Поне тук, в БЛОГА НИ всички ти стискаме палци!

 8. Видеото направо ме разби. Джуджи беше толкова “нервен”. Представям си станишко как го е чакал преди време. Сега всичко му се връща с лихвите. Забележка г-н Инджев, може би поради природна стеснителност сте превели неправилно думата срач. Не искам другите коментиращи да се запушват носа от смрадта на тази дума, затова не я превеждам дословно. Нема нужда! Жив и здрав!

 9. ULIAN
  Много дълбока заблуда имаш за въоръжаването на кюрдите и ПКК. ПКК е с марксистка идеология,създадена отпреди деситилетия от СССР и терористични похвати. Кюрдите са около 45 милиона души, жертва на пакта Сайкс-Пико и заемат територии на Сирия, Ирак(изкуствено създадени държави) и малка част от Турция.От цяло десетилетие единствено ЕРДОГАН има вина за подновяването на терористичната им дейност – преди да изперка съвсем те си имаха(и имат) парламентарно представителство и бяха отрекли всякаква въорежена доктрина.
  САЩ имат в лицето на кюрдите ЕДИНСТВЕНИТЕ (като не броим пешмерга) лоялни, храбри и ефективни съюзници в Близкия Изток за разлика от ЕРДОГАН който отдавна се е взел насериозно като Путин и е постави Турция като най-рисковия съюзник в региона.
  Тази опорна точка е много тънка част от старата манипулация “абе вие що биете негрите”

 10. P.S.
  САЩ въоръжават кюрдите в Ирак и Сирия поради:
  – Рисковия съюзник(?) Турция която с бездействия срещу ДАЕШ пречи на ефективни военни операции; в малкото случаи под декларациите за военни действия бомбардира и трепе кюрдски селища и после се чуди защо кюрдите правят тероризъм.
  – Няма НИКАКВА почва за радикален или фундаментален ислям сред кюрдите
  – Пакта Сайкс-Пико е заложил създаване на кюрдска държава (както Нъой постановява излаз на България на Бяло Море) и кюрдите чакат 100 години своята държава. Даже е закъсняла подкрепата на САЩ; с Турция(Русия) за съюзник въобще не ти трябват врагове

 11. Признавам, че ПКК и кюрдите са ми “тъмна Индия”, ама защо американците ги въоръжават с калашници?

 12. Спомних си лафа от поредицата “Алф” , който ме разсмиваше до просълзяване … “майтап бе Уили”.
  Напълно си пасва и тук след поредната уникална статия на Иво!
  Майтап бе Уили , но с рашъните сега !!
  Йеее !!

 13. Он не унизил Путина-УНИЗИЛ СЕБЯ….

 14. Пардон, не статия – а уникалния превод на автора от старобългарски!
  Карай Иво – майтап да става!
  Майтап да става с рашъните, иначе все сме оклюмли глави от жега или от мяркащи се предизборни празнодумци.

 15. @ULIAN
  В българския език няма дума “угроза”. Може да се преведе с “опасност” или “заплаха”.

 16. @СИМПАТИЗАНТ/КА НА ДСБ:

  Не бъдете така сигурен за “угроза”. Има т.н. “вторични заемки” в българския език, от руски към български. Става въпрос за стари, забравени думи на българския език да се връщат отново чрез руския.

 17. @Ив.Терзийски
  При наличието на пасваща българска дума не виждам причини да си внасяме дума от друг език, който и да е той. Особено пък в случая с тази дума, чийто корен й придава съвсем друго значение в нашия език.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.