Заедно с “Курск” започна потъването на медийната свобода в Русия

На 12 август 2000 г. потъна руската ядрена подводница “Курск” и изплува реалността за Путин като прогноза, която с днешна дата се потвърди: параноичен спрямо чужбина ( и особено спрямо Запада), типичен представител на съветската школа кагебист, склонен да се крие от публиката и ако не да лъже лично, то да толерира машината за лъжи, действаща под негов контрол.

Историята на трагедията с “Курск”, където загинаха целият екипаж от 118 млади мъже, е като огледало за виждане в бъдещето, що се отнася типичните черти на путинизма, превърнал се в цяла епоха под скиптъра на самодържеца.

“След “Курск” Русия трудно ще общува с Европа”, написа по следите на драмата Андрей Гурков в коментар за Радио “Дойче Веле”

“От самото начало то (поведението на Путин) показа, че в манталитетa на руските лидери, военни и цивилни, като се започне с Владимир Путин, все още дълбоко са вкоренени дефектите на твърдия съветизъм”, коментира френският вестник “Монд”.

Кратък опис на лъжите , като типична реакция на Кремъл, направи в.  “Дейли телеграф”:

“14 август, понеделник 2000 г.

– Руският флот съобщава, че нещастието е станало предния ден. По-късно Норвегия разкрива, че то се е разиграло в събота, 12 август .

– Руският флот твърди, че подводницата е потънала поради “технически грешки”. Истината е, че тя е разрушена от експлозии.

– Говорителят на флота Игор Дигало казва, че спасителите поддържат радиоконтакт с екипажа. Флотът твърди, че екипажът е съобщил, че е изключил ядрените реактори. По-късно руски представители съобщават, че реакторите са се изключили автоматично. Истината е, че не е имало никаква информация.

– Представители твърдят, че няма поражения в корпуса.

15 август, вторник

– Говорител на флота заявява, че екипажът е съобщил, че няма загинали.

– Москва твърди, че нейните спасителни съоръжения и екипи по никакъв начин не са по-лоши от западните.

16 август, сряда

– Зам.-началникът на генералния щаб казва, че екипажът чука по корпуса на подводницата. Последните звуци били чути в понеделник.

17 август, четвъртък

– Руснаците заявяват, че няма да разрешат на самолет “Антонов 24” да превози до Мурманск британската спасителна подводница LR5.

18 август, петък

– Президентът Путин, след като преди това приема чужда помощ, твърди, че тя няма да е от значение поради лошото време. Западни експерти казват, че лошото време ще окаже слабо влияние на операциите под водата.

19 август, събота

Руските представители признават, че пораженията са големи, че по-голямата част от екипажа е загинала минути след произшествието и че останалите почти със сигурност също са мъртви.

20 август, неделя

Вицепремиерът Иля Клебанов твърди, че норвежките водолази са установили, че люкът на евакуационния шлюз е силно деформиран и не може да се отвори. Водолазите го отварят почти безпроблемно.

Клебанов твърди, че член на екипажа се намирал в шлюза и това предизвикало повреда в компресорната система, което пък убило колегите му. Норвежките и британските водолази свидетелстват, че шлюзът е бил празен. “

Към този списък на лъжите е обективно да добавим една истина: потъването на “Курск” извади на повърхността най-важния приоритет в първите управленски стъпки на Путин. Той се кри в “Сочи” цели 9 дни преди да благоволи да покаже публично нещо като съпричстност към трагедията, както се полага на главнокомандващ по повод катастрофата с гордостта на неговия флот, каквато беше “Курск”, най-модерната подводница на Русия и като президент, избран от човеци да ги управлява. Вместо обаче д се покае под някаква форма, Путин премина във фронтална атака срещу свободата на словото, вбесен от критиките в медиите.

Явно поучен от ефекта на една друга ядрена катастрофа, катализирала разпада на СССР- тази в Чернобил през 1986 г. ( но не и като реагира информационно по различен начин от времето на СССР), Путин зпочна кампания, обратна по своя смисъл на “гласността и преустройството на Горбачов”. Със законови разпоредби и със силови хватки отвъд ръб на закона той атакува ( включително буквално със специални части) редакциите на няколко “непослушни телевизии”, отмъщавайки си за дързостта им да го критикуват по врече на кризата с “Курск”.

Този московски политически приоритет по-късно се пренесе и в България в по-мека, но в не по-малко коварна форма. Овладяването на медиите от властта в Русия и в България стана приоритет на новото хилядолетие от страна на управниците, за които властта на “телевизора” е в основата на собственото им легитимиране в очите на онези , които “им гласуват”.

Ето как дори смятаният за относително независим руски вестник “Комерсант” благопристойно съобщава за годишнината от катастрофата с “Курск”. В кратка реплика изданието сухо припомня устоновените от комисия две години по-късно факти, които сами по себе си опровергават пропагандните лъжи от август 2000 г. , потвърждавайки дума по дума западната информация за станалото на борда на подводницата. Но онова, което е “най-впечатляващо” в дописката, е пълното отстъствие на критика към позорно отсъстващия по онова време от публичността Путин, както и формалното споменаване, че “първоначалната версия” за торпедирането на руската подводница от американците като причина за  потъването на “Курск”, разпрострнявана от  руските власти ( т.е. лъжливата кампания) била “отстъпила място по-късно на официалната”.

Коммерсант:

«Курск»: история одной трагедии

12 августа 2000 года во время учений затонула российская атомная подлодка «Курск». Все 118 членов экипажа погибли. Как установила Генпрокуратура, гибель подлодки произошла «вследствие взрыва, центр которого локализован в месте расположения учебной торпеды».

12 августа 2000 года в Баренцевом море во время учений в результате аварии затонула российская атомная подлодка К-141 «Курск». Все 118 членов экипажа, находившиеся на борту, погибли. По плану учений «Курск» должен был в 9:40 утра начать подготовку, а с 11:30 до 13:40 осуществить учебную атаку авианесущей группы кораблей. Последние записи в бортовых журналах помечены 11:15.

Согласно официальной версии ( която стана официална след дълги увъртания и лъжи, оборени от западните експерти и правителства), изложенной в отчете генпрокурора Владимира Устинова от 2002 года, на борту «Курска» в 11 часов 28 минут 26 секунд по московскому времени произошел взрыв торпеды 65-76А («Кит») в торпедном аппарате №4. Причиной взрыва стала утечка компонентов топлива торпеды (пероксид водорода). Через две минуты пожар, возникший после первого взрыва, спровоцировал детонацию торпед, находившихся в первом отсеке подлодки, что привело к разрушениям нескольких отсеков «Курска». Высказывалось мнение (французский режиссер Жан-Мишель Карре, Эдуард Лимонов, капитан первого ранга в отставке Виталий Люлин), что «Курск» был торпедирован американской подводной лодкой, но вскоре эта версия уступила место официальной.”

Както се вижда през перископа на реалностите в днешна Русия, подобно на окровението на Сталин за определящата роля на онзи, които брои гласовете при гласуването (  а Сталин е все по-обожаем в сталинопобната днешна Русия на Путин), на власт в Москва ( и в София също) е правилото: който контролира медиите, той определя дневния ред в страната.

25 мнения за “Заедно с “Курск” започна потъването на медийната свобода в Русия”

 1. Курсът на “Курск” – като к..р към (ка)Путин между Курландия*, Курилите и гара Курило.

  * (виж в Уикито)

 2. А върха на цинизма,безочието и липсата на всякаква елементарна човeчност беше on-live обаждането на Путин в телевизия поканила вдовици и майки на зaгиналите моряци.Думите на руската мърша начело на СССР-2 бяха че жените в телевизията са “евтини курви за 10ина долара дошли в телевизията да го критикуват”.

 3. Защо 25 години след “прехода” прозападните НАТОвски офицери у нас са черни овце, а комунделите и атакаджиите-абсолютно мнозинство, и когато ги пратят уж да специализират на Запад и да понаучат английски, те освен да донасят на ГРУ и да се кандидатират по листите на БСП друго не правят?
  Ето отговорът. Вапцаров е поет и човек с трагична съдба, жертва на собствената си терористична партия, но защо продължава да бъде патрон на НАТОвското Военноморско училище, след като е бил просто приличен курсант и с нищо не се прославил като морски военачалник?

  http://dnes.dir.bg/news/armia-vms-izbori2013-23604133?nt=4

  А иначе преди малко Големият брат върна коментар от тези кореспонденти

  Куроедов&Курникова&Курдин&Куропаткин&Курочкин

  който гласеше:
  Курсът на “Курск” като к..р към (ка)Путин между Курландия (виж в Уикито), Курилите и Курило.

 4. Няколко дена след това се запали телевизионната кула в Останкино.Оказа се,че е била ударена от американска кула.

 5. След Чернобил сапочна потъването на Империята на Злото.
  След Курск се видя че още не е стигнала дъното.

  Т.е. има още накъде.

 6. Мъж, обвинен за нелегален трафик на бежанци, е спечелил обществена поръчка на “Гранична полиция” за транспорт на незаконно преминали лица и задържани лица във вътрешността на страната., установи в разследване “Дарик – Бургас”.

  Поръчката на стойност 195 580 лева без ДДС и срок една година е спечелена от фирмата “Еделвайс 0707” на Григор Тошков Григоров от Сливница. Договорът е подписан на 10 август, се вижда от сайта на Агенцията за обществени поръчки.

  Същият мъж, според разследването, по-рано тази година е бил спрян на пътя Резово – Бургас, а в автобуса, който шофирал, полицаите открили 65 чужденци без документи за самоличност. Срещу Григоров е повдигнато обвинение по чл.281 от НК – за противозаконно подпомагане на чужденци да преминават границата на страната

 7. Потъването “Курск” е само един щрих. туПлерь още преди това беше започнал своят геноцид в Чечня със серия атентати в руските градове,организирани от КГфсБ и ГРУх. Разкрити от А.Литвиненко ,А.Политковская и т.н..
  туПлерь поначало е назначен от комунистическо-чекистката олигархия за резидент, след оставката на Ельцин. А преди това беше назначен и за начальник на КГфсБ, за да “защитава” интересите им по ограбването докрай на всичко ,което не можаха да ограбят преди 1991г.. А и да ограбят и всички други ,които по времето на Ельцин все пак успяха да натрупат някакъв капитал , като Ходорковски(туПлерь все още не е платил 50 млрд. за ЮКОС, а текат и лихвите!).
  Потъването на Курск само показва същността му на назначен кагебист,която можеше да се прояви по какъвто и да е друг повод, но причините са в самото назначаване на туПлерь , като изпълнител на повелите на задкулисните си начальници и гасудари.
  П.П. За нрб , като колониална губерния на сссрь , държана със задкулисните зависимости и досиетата от кремль, няма даже нищо чудно, че се държи като троянска мутрьошка след установяването на монархо-социализЪма, калиционно-комунизЪма и милционеро-большевизъма след 2001г..

 8. https://www.youtube.com/watch?v=vihv_cQBawo

  Да не забравяме, че случилото се беше по времето на ПЪРВИЯ мандат на Путин. Не само тук се гласува за първата попаднала мутра. Прощавайте за грубия израз. Помните ли как ни пробутваха глупостите за сблъсък с амерканска подводница? Тези неща не бива и не трябва да се забравят. И особено да не се забравя КОЙ беше президент тогава и КОЙ не поиска помощ нито от англичани, нито от американци. А Е МОЖЕЛО ЧАСТ ОТ МОРЯЦИТЕ ДА БЪДАТ СПАСЕНИ! Путин е УБИЕЦ-поне за мен!

 9. За ПОЧТЕНИЯ И ЦИВИЛИЗОВАН човек ПРОПАГАНДА е разпространяването и разясняване на ИДЕИ и ФАКТИ с цел да се печелят СИМПАТИЗАНТИ.
  За КОМУНИСТИТЕ , ПРОПАГАНДА е разпространението на ЛЪЖИ с цел да се печелят СИМПАТИЗАНТИ.
  Има ли смисъл да питам кога и къде комунистите не са били ВАРВАРИ независимо дали са образовани и титулувани, дали са на власт или не. Професионални лъжци, манипулатори, крадци ,”агитатори”…СЪВРЕМЕНИТЕ ВАРВАРИ…
  Казано по български: ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!

 10. ————————————————————————————

  Руснаци – емигранти са събрали 12 милиона
  долара, за да бъде убит Путин …

  ————————————————————————————

 11. Отврат беше това, което се случи с “Курск”. Такива са комунистите и чекистите. Няма по-нагли от тях.
  Спомням си, че преди “Курск” някъде около средата на 90-те потъна руска моторна подводница близо до бреговете на Швеция(не съм 100% сигурен) и двама известни руски журналисти дадоха под съд тогавашния министър на отбраната Дмитрий Язов затова, че подводничарите не са имали осигурени топло защитни облекла, които да им осигурят 24 часа живот в студени води при авария. Целият екипаж над 20 души бяха загинали от преохлаждане за минути, като руското командване и тогава отказа помощ от спасители от Норвегия и Швеция. Нищо ново. Човешкият живот в русия нищо не струва.

 12. прочетете в Полицейски архиви какви ги е вършил срещу народа си Вапцаров и мигновенно у вас ще остане само уважение към поетината му дарба.Иначе е обикновен висико платен терорист.Плащачите са Цвятко Радойнов,Антон Иванов,а парите са получени от обмяната на долари донесени от Цвятко Радойнов.Курса на БНБ е бил около 200-210 лв.за долар.А заплатата на един от същата бойна група,получавана за легалната му работа като агроном в държавния разсадник в Павлово е била 2500 лв.В показанията си Вапцаров неколкократно казва ,че е получавал по 10000 лв,по 50000 лв и т.н.А хляба е от мъката по чер и няма олио…

 13. Утре 15.08. е голяма богородица! Най-големият църковен празник! Бог да ги прости загиналите матроси на “курск”! Нещастните морячета заплатиха с живота си ,погрешната политика на сатрапа-пигмей -путин.

 14. Няма ли край за разия,тия гащници докога ще ги търпим да ни лазят по нервите.До кога коминтерна на путя ще си развява байряка.Аман тази сволач да се меси по света,стига-комуняги.

 15. Извън темата.Добре им го подадаха на олимпиадата в РИО ДЕ ЖАНЕЙРО. Сега ПУТЛЕР трябва кято СТАЛИН да ги прати в СИБИР. Като не могат да печелят на ОЛИМПИАДИ ЗЛАТО -ДА ОТИДАТ ДА СИ ГО ДОБИВАТ.ЧАМАДАН ВОГЗАЛ СИБИР!IIC…..oIL.

 16. Още един човек потърсил спасение в България сме предали и ето резултата
  Чеченский проповедник, бывший эмигрант Шоип Тутаев, на нынешней неделе встретившийся с Рамзаном Кадыровым и извинившийся перед ним за критику в его адрес, поступил так в результате пыток. Об этом сообщает “Кавказский узел” со ссылкой на главу комитета “Гражданское содействие” Светлану Ганнушкину.

  Правозащитница обратила внимание, что во время выступления Тутаева на его руках были видны характерные отметины. “Они, – пояснила Ганнушкина, – появляются, когда человека пытают током”.

  Тутаев вернулся в Чечню не по собственной воле, продолжила собеседница издания. Он был экстрадирован из Болгарии по запросу России, и сразу после прибытия в страну бывшего эмигранта задержали кадыровцы. После этого местонахождение Тутаева неделю оставалось неизвестным.

 17. Путин е измамник. С допинга.
  И с православието. Никой православен няма да седне да строи джамия. И то – най-голямата в Европа. Православен комунистически боклук.

  Най-много да е приел исляма. Като предтечата си Александър Невски. Понеже при руснаците всичко е по целесъобразност. Няма морал, няма вяра… Боклуци.

  Тези преди повече от десет века се опитахме да ги направим хора – не стана. Остана само езикът старобългарски.

  После германците няколко века – чрез династията Романови – се опитаха да ги очовечат. Пак не стана.

  И това остана – уроди.
  Ленин, Сталин, Путин. Всички под 165 см.
  Но изобретили радиото. Всъщност радиото го е изобретил Маркони, а тези тримата са изобретили заглушителите.

 18. Спомням си много добре това време. Тогава сегашният президент на Русия се представяше под две имена – като президент Владимир Путин, и като командващ военноморския флот Владимир Куроедов.

 19. След “курск” е ред да потъне и русия! Збигнев Бжежински: 2017 е края на русия! Пълна икономическа блокада-удължаване на санкциите ,разпад на лайняната империя! България ще я бъде! Европейският съюз е с нас!

 20. @IVAN KONSTANTINOV

  Драги Иване, ти само им виж мутрите-аз отначало ги взех за 100%-ови катили от листовки по стените “Wanted dead or alive”. А това, че босът им ги уволнява театрално, си е старо театро-че той и Сталин я как набързо уволни 25 000 НКВД-стки катили през 1938 г. не само от службите, ами и от земните грижи, след като му свършиха работа!

  https://www.24chasa.bg/novini/article/5708707

 21. към ОЕЛЯЗВАМ:

  Напомнихте ми стар анекдот:

  – Защо Попов измислил радиото?
  – За да слуша ББС!

  към СНАЙПЕРИСТ – Стискам палци!

 22. До г-н Тодор Тодоров

  Благодаря Ви. Има и малко по-дълъг виц по темата от 70-те.

  Международна конференция на тема “Кой е открил радиото – Маркони или Попов?” След три дни бурни дебати конференцията излиза с компромисно заключение: “Маркони е открил радиото, а Попов е открил заглушителите.”

  Да сте жив и здрав за редовната подкрепа!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.