Руската медиафрения

Системата от лъжи на Путин има четири разлики от обичайната пропаганда
http://news.online.ua/749691/u-sistemy-lzhi-putina-est-chetyre-otlichiya-ot-obychnoy-propagandy-rossiyskiy-zhurnalist/

 

Защо облъчването от медиите на Путин трябва да се нарича медиафрения, а не пропаганда, каква е причината за битките в руския елит, какви са особеностите на кремълската лъжа, и как опозицията може да отвори пробойна в нея, в интервю за ONLINE.UA разказва руският журналист, бивш секретар на Руския съюз на журналистите – Игор Яковенко.

57a8c33108ad5

 

НА СНИМКАТА: ИГОР ЯКОВЕНКО

– Как бихте описали медийната пропагандна среда в Русия? Изглежда, че всичко е под контрол, правната база също е променена според нуждите на Кремъл. Най-малко, няма атаки срещу медиите като в Турция. 

– Руската медийна среда няма аналог. Голяма грешка е да я наричаме  пропагандна среда. Това не е пропаганда. Не претендирам за точност в терминологията, но в продължение на три години пиша в колонка с името “Медиафрения”. Защо Путин няма нужда от нови закони? Защото всичко вече е направено и работи. Медиафренията се различава от пропагандата.

Първата разлика: пропаганда е вечен стремеж да се набие в главите на гражданите устойчив мироглед с определен набор от идеи и ценности. Ако вземем комунистическата пропаганда, тя е основана на базата на марксизма-ленинизма. Макар и частично фалшифицирана, тя беше идеен фундамент. Слабостта на съветската пропаганда беше в това, че има текстове и идеи, които могат да се опровергаят. По същия начин, можем да опровергаем расовата теория, и построената върху нея гьобелсова  пропаганда. Путинската медиафрения няма система от ценности, базисни текстове и възгледи. Медийната му система не налага своя система от ценности, а разрушава всяка друга ценностна система, склонява към отказ от всякакви последователни възгледи. В същото време тя е гъвкава, като прахосмукачка, засмуква всичко. Има само една константа – запазване властта на Владимир Путин. Всичко останало може да се променя или да съществува паралелно: пазарна икономика и бесен сталинизъм, либерализъм и възхвала на крепостничеството, нацизъм, популизъм и др. Путинската медиафрения съсипва ценностните системи, логичното и научното мислене. Затова, в най-гледаното време по НТВ върви Кашпировски със своите заблуди. Как може да се опровергае глупостта? Никак. Например, какво може де се противопостави на думите на доктора на историческите науки Вячеслав Никонов за някакво арийско племе, което е слязло от Карпатите и се е заселило по руските равнини?

Второ: режимът на Путин се характеризира с комбинация от лъжи и насилие. Сталин и Хитлер поставят насилието в основата на управлението. Както казва Солженицин, лъжата прикрива насилието. При Путин в основата е лъжата, а насилието – дозирана добавка. При Сталин лъжата е подчинена на репресивния апарат. В путинска Русия няма масови репресии.  Вероятност за репресия срещу опозиционни политици или журналисти има, но тя е персонална, а не масова. А лъжата – тя е тотална. Информационните войски са основната армия на Путин. Именно информационните войски осигуриха нужния фон за войната с Украйна, както и потока от доброволци.

Трето: класическата пропаганда е двустепенна. Първо, някои идеи се предават на лидерите на общественото мнение, а след това, те да ги свежда до масите. Този двустепенен модел в Русия се трансформира, защото лидерите на общественото мнение се назначават. Това не се случва в ЕС, по някакви причини и в Украйна също не се случва. Кой е лидер на общественото мнение в Руската федерация? Това е човек, който често гостува на Владимир Соловьов (води “Поединок” и “Воскресный вечер” по канал “Россия-1”, – ONLINE.UA) или Пьотр Толстой (води програмите “Политика” и “Время покажет” по ОРТ1, -ONLINE.UA). Лидери стават хора, които за колегите си са кръгла нула. Аз не мисля, че писателите възприемат като писател Александър Проханов. Не мисля, че политолозите  възприемат Сергей Марков за техен. Кой е Валери Фьодоров, директор на ВЦИОМ(руски център за изследване на общественото мнение, – ONLINE.UA)? Той не е социолог. Всички са назначени за “ЛОМове” (лидери на общественото мнение, – ONLINE.UA), както някога Анатолий Чубайс раздаваше части от държавна собственост, и различни хора станаха милиардери. И само защото бяха на софрата, където се разпределяше държавната баница. По същия начин, по руската телевизия назначават медийните лидери.

Четвърто: издръжката на медиите с обществени пари и липсата на пазар. За  подкрепа на медиите държавата харчи около $ 1 милиард годишно. Това, всъщност, ликвидира пазара. Например, “Российская газета” получава от бюджета годишно от 3 до 4 милиарда рубли. Това е фантастична сума за вестник. Същото е и при “Всероссийская государственная телевизионная и радиовещательная компания” (ВГТРК — холдинг, управляващ няколко канала, сайта и радиостанции, — ONLINE.UA).

Получава 22 милиарда рубли от бюджета. Russia today – около 18 милиарда рубли. В тази ситуация не може да има никакъв медиен пазар. Няма никаква конкуренция сред журналистите. Журналистиката, на практика, е унищожена. Има отделни журналисти, но няма среда. Има отделни хора, които се опитват да изработят продукт, който до известна степен може да се нарече журналистика. Всичко е изтласкано от медиафренията, която по старому наричат пропаганда.

– Каква е структурата на медиите, като се вземат предвид “самодейните” проекти?

– 90% от средствата за масово осведомяване са държавни или формално са частни. Например, НТВ официално е частна телевизия. Но е ясно, че компания, която е собственост на “Газпром-Медиа холдинг”, не е частна. Или вестник “Комсомолская правда”. Това е частен вестник, но съдържанието му се контролира от държавата. Не че някой им диктува какво да пишат. Не. Но хората чувстват, къде е червената линия, която не бива да се пресича и се придържат към кремълския тренд.Ако вестникът изневери на тренда, рекламодателите ще избягат. Това е пълен финансов контрол над информационния поток.

В останалия 1% може да включим, например, Александър Сотник, Андрей Пионтковский, Аркадий Бабченко. С тях могат да се случат три неща. Първо, такива хора ги убиват. В Русия са убити 320 журналисти. Второ, започват наказателни дела, както срещу Пионтковский. Хората са принудени да емигрират. Третият вариант: те са в “порите на обществото”, както Маркс казва за полските евреи от деветнадесети век. Да, имат някаква аудитория. Но ако сравним аудиторията на Sotnik TV и федералния телевизионен канал – просто са несравними. Ако аудиторията на неконтролиран от правителството ресурс надхвърли определено число, тогава възникват проблеми.

И още – има зони на разрешен плурализъм. Те съществуват като елементи на медиафренията. Например – “Ехо Москвы” или канал “Дождь”. Тези платформи имат право да критикуват правителството, но освен това трябва да излъчват и нещо про-правителствено, за да се разсее критиката. Следователно, и там има медиафрения. Такава медийн конструкциия за промиване на мозъци е много устойчива и силно дебилизира обществото.

– Само в Русия ли действат?

– Не. Работят и с останалия свят, и то силно. Ясно е – не като в Русия, доколкото в Украйна, Германия и балтийските страни няма монопол. Освен всичко, трябва да напомня, че путинската медийна стратегия в Европа не е самотна. Към 1 милиард, похарчени за медиите трябва да се добави и още толкова за подкупване на лидерите на общественото мнение в Европа. Парите се инвестирани за “шрьодеризация” на европейските елити. Трябва да добавим и финансовата подкрепа за разни популисти и националисти в цяла Европа. Между другото, в САЩ се работи по европейската схема.

– Доколко класическите журналистически стандарти могат да защитят хората от постоянните противоречия в думите, да речем, само на Владимир Путин?

– Путинската медиафрения се различава от откровената лъжа. Формално, руските дипломати казват, че говорят истината, а всички останали – не. Но има и друг аргумент – всички лъжат. И това умишлено се набива в главите на гражданите. Във всеки един момент путинските медии могат да заявят –  да, малко излъгахме. С разпънатото момче или изнасиленото момиче,  попрекалиха. За тях това не е проблем, веднага казват: вижте как лъжат в Украйна, Европа и Съединените щати. Основното послание е – няма никакви норми и стандарти. Разрушаване на всички ценности – това е основната идея на Путин. Ето защо, конфронтацията не минава по линията “лъжа против истината”, а между истината и общото отхвърляне на разлика между лъжа и истина. Много по-сложна задача.

При медиафренията съзнанието се води до хаос. Путин прави това във всички измерения. Той хаотизира света и в политическата, и във военната плоскости: разпадане на Европейския съюз, дестабилизиране на Близкия изток, подкрепа за всички екстремисти в Европа. Затова трябва да се  премахне логическото мислене, ценностната структура и да се дезориентират хората. Това създава ситуация, при която путинската лъжа се превръща в правило. Путин казва, че той лично е контролирал анексията на Крим, а преди това казваше обратното. И никой всъщност не протестира, напротив – правилно е постъпил нашият човек, изигра всички.

Путин освободи зрителите не само от логиката, но и от химерата наречена съвест.

– Това е някакъв постмодернизъм.

– Това може да се разглежда като постмодернизъм, но в такава концентрация и вид, които не е имало никъде. В Северна Корея има  пропаганда. Но там ваксинират хората със свой мироглед – идеологията Чучхе. В Русия това липсва. Целта е да се хаотизира съзнанието.

– Има ли слабости в медиафренията? 

– Това е ефективна система. Слабостта и е във възможността от отслабване на инфраструктурата. Санкциите действат. Разбира се, Западът е разглезен, отпуснат и муден, но санкциите и изолацията водят до намаляване на паричните потоци. През миналата година бяха похарчени 72 милиарда рубли за медиите, през тази – 61 милиарда. За някого вече няма достатъчно, някой ще остане без работа. Корупционната баница също става по-малка,  конкуренцията между различните силови структури нараства. Едните започват да арестуват и обискират другите. Трудно е да се спре. Нарастват противоречията между четирите партии във властта: “Единая Россия”, КПРФ, ЛДПР, “Справедливая Россия”.

 – Какви са признаците?

– Започна лов за главата на Медведев. Атакува го силовият блок, контролиращ три партии – ЛДПР, КПРФ и “Справедливая Росия”. Техните покровители – милитаристично-промишлената групировка Иванов-Чемезов(Сергей Иванов – вече бивш ръководител на президентската администрация, Сергей Чемезов – главен изпълнителен директор на “Ростех”, която произвежда военна продукция, – ONLINE.UA), атакуват Медведев. Защо? Парите не стигат за всички. По всички федерални канали върви системна атака срещу правителството. Това е резултат от сериозна борба за контрол над ресурсите. Вътрешната битка може да изложи пробойните в режима на показ. Путинската медиафрения няма да изчезне сама, но ще спре с падането на режима.

 – Според Вас, Медведев сам ли се излага или това са умни намеци към всички, като казва: пари няма, но се досетете защо?

– Медведев е един от най-слабите политици в Кремъл. Той е назначен заради политическата и интелектуалната си слабост. Той е гръмоотвод за режима. Приписват му всички провали. Говори глупости, защото са му в главата. Той не е хитрец. Путин си намери втори човек, който е с няколко нива по-слаб от него. Слабостта на Медведев поддържа тезата за безалтернативноста на Путин. Ако на мястото на Медведев бяха Иванов или Кудрин, щеше да има алтернативата. А фактът, че Путин е проблем за елита – това е очевидно. Но елита не може да каже, че има алтернатива, тъй като вторият човек в страната е пълна нула. Медведев дълго беше на върха, но не успя да създаде свой отбор. Аз не мисля, че на толкова високо ниво все още има хора без екип.

– Войната на “тройката” (КПРФ, ЛДПР, “Справедливая Россия”) срещу “Единая Россия” може ли да помогне на опозиционните “Яблоко” и ПАРНАС да попаднат в парламента след изборите на 18 септември?

– Не. Схемата за изборите е различна. Режимът на Путин е окупационен. Разбира се, има вътрешна борба в окупационната администрация. Най-вероятно, борбата на тройката на Иванов-Чемезов срещу “Единая Россия” няма да доведе до нищо. “Единая Россия” ще запази лидерството. Макар че другите три са още по-голямо зло, тъй като те тласкат страната към война. Въпреки това, войната между фракциите във власт не води до увеличаване шансовете за успех на опозиционните партии. Основният опонент на опозиционните партии стана “диванната” партия. Това са протестните маси, които споделят либералните идеи, но не искат да отидат до урните. Мислят, че участието в изборите е повишаване легитимността на режима. С тези опоненти трябва да се води диалог и да се спори с тях. Да спориш с електората на управляващата четворка няма смисъл, тъй като ценностната им структура е различна. Ясно е, че по парламентарен начин  Путин няма да си отиде. Но и излизането на улицата е малко. Необходимо е взаимодействие между парламента и улицата. Когато те се подсилват взаимно, тогава ше последва мултипликационен ефект, който ще даде резултат.

– След падането на политическия монопол, ще се срине ли и медийният?

– Няма да се разпадне, но ще се дестабилизира и разклати. Защото, ако в руската Дума има проевропейски политици, ще бъде невъзможно да не им дават думата. Представете си фракция с Рижков, Шлосберг, Гудков, Зубов и Явлински. Невъзможно е да не им дадат думата по федералните канали. Ако създадат фракция – това вече е възможност за предлагане на алтернативни гледни точки по федералните медии

Александър Куриленко

 

33 мнения за “Руската медиафрения”

 1. Излиза, че нашите предположения са верни.
  А именно, че на конгреса на партията на Путин, Гоце и Нинова са получили името на “орел” Радев, за да го издигнат за президент от името на ВПК на Русия.
  Питам аз, къде спят нашите служби за сигурност?

 2. Ако сравним казаното от Игор Яковенко с бълвочите на дежурните “медийни коментатори” у нас (Бор, Бреза, Чук, Сърп и пр.) ще видим, че и в критичния анализ на масмедийната среда наистина си заслужаваме мястото зад Буркина Фасу и Монголия. И че блогът на Иво е не само място за идеите на свободомислещи българи,но и на достойни интелигентни хора от Русия.
  Те са при нас.
  Мурзилките- при кметските мутри покрай морето.

 3. Горната статия показва само част от “реалността” в RAZIя. И съвсем не е вярно ,че туПлерь няма идейна основа , а разчита само на лъжи фалшификация. “Основата” е една и съща от 100 години след ВОсР!
  Вождизмът е идеологията и основата на “реалността” в сссрь и RAZIя.
  Имаше малки отклонения от вождофилията – до смъртта на Ленинь и през управлението на Горбачов и Ельцин. Но тогава бяха кризисни времена и не можеше да има “устойчив” вождизъм.
  Ленин трябваше да се изгради като съвсем нов “вожд”, и трябваше да замени царизъма в RAZIя,а беше и чужд шпионин.
  Горбачов по стечение на неумолимите събития на реалността трябваше да каже част от “истината” за “най-справедливият строй”, и нямаше как да се закрепи ,като “партиен вожд”. Същото важеше и за Ельцин, поел управлението в поредният етап от последните стадии на 70-годишното разложение на сссрь и RAZIя.
  И доколкото Горбачов и Ельцин не бяха напълно “легитимни вождове” според савецките “традиции”, то имаше и възможност за развитие на някаква медийна среда и алтернатива, която даже имаше и възможността да е и критична към двамата “полувождове”.
  Но иначе, при всичките други “истински вождове”, преди и след тях, няма никаква вероятност за съществуване на “медии” , освен като средства за масова дезинформация и пропаганда на вожда.
  Всъщност при туПлерь има само една разлика в сравнение с Сталин, Хрушчов и Брежнев – сега границите между RAZIя и и останалият свят са относително отворени. И това даде възможност да се види пропагадната “същност” на на вождофилията на “медиите” сссрь през последните 100 години.
  П.П. Има и други “примери” от този тип – КНДР,маоистки и днешен Китай и т.н..

 4. Руския народ страдащ от олигофрения, го манипулират само с медиафрения! Номерата на хуйло минават само в Разия.

 5. Излиза ,че и Биг Брадър би завидял на Жужо?!
  Въпросът е :ние него или той нас.На кой пръв ще му свършат парите…Защото не мисля ,че само с рушене
  може да се постигне много ,говоря за извън Русия.
  Може ли Путлер да събори ЕС или НАТО ?Не мисля.
  Ще паднат ли санкциите – зависи от това кой ще е президент на САЩ.Догодина резервният валутен фонд на Русия ще се изчерпи и тогава ще стане доста напечено за кремълската шайка…

 6. Но в новата информационна среда трудно се скриват такива факти:
  “Жена Игоря Сечина потребовала уничтожить тираж «Новой газеты» со статьей про ее яхту” https://www.znak.com/2016-08-15/zhena_igorya_sechina_potrebovala_unichtozhit_tirazh_novoy_gazety_so_statey_pro_ee_yahtu
  Ето статията, заради която искат да се унищожи тиража:
  https://tjournal.ru/32126-svyataya-knyaginya-olga-novaya-gazeta-po-foto-v-instagrame-nashla-yahtu-predpolagaemoi-zheni-sechina
  А за русофилите, които не знаят руски- ето:
  http://www.webcafe.bg/webcafe/svyat/id_1045296895_Tayniyat_jivot_na_Printsesa_Olga

 7. П.П.П. … към “примерите” спада и НРБ. По подразбиране!

 8. THEROCK, приятелю,
  споменатите от теб структури манталитетно, биографично, идейно, оперативно и всякак са неспособни като полските, чешките, естонските си колеги да поместят на сайта си пояснението, че основен враг е Русия и че срещу агресията и шпионажа й

  Ето ти го сайта на Естонската служба за сигурност. Ясно е посочено кой кой е, като какъв се спотайва, какви ги върши в Естония и в ЕС, и защо трябва да му се клъцнат пипалата:
  https://www.kapo.ee/en/content/areas-intelligence.html

  Такова нещо от нашите няма да видиш. Ако някой съвестен професионалист и патриот напише нещо такова-ще бъде гонен, дискриминиран служебно, а може и по-лошо!
  Кадрова цедка и чистка до девета рода и ДЕТЕКТОР НА ЛЪЖАТА-няма друго спасение- с един въпрос!

  “Смятате ли, че агресивната политика на Русия представлява основна заплаха за българската национална сигурност и готов ли сте да й се противопоставите с всички средства, с които разполагате като служител в системата?

 9. А- вижте в линка специалното внимание на кремълския шпионаж към руснаците в Естония и направете връзката с назначението на тов. посол Н.Пр.Макаров в солнечната Болхарская Задунайка. Бас държа, че “успешните черноморски кметове” – 99%- Герб, 1%- БСП (общ.Аврен т.е.- Камчия, за нюанс, де!) вече гласят и да преименуват градовете и общините, извините меня – городата, уездите и още едно – друго. Например, лонгоза на Камчия- Пионерский лес, устието на “подводничарите” (благословен да е наказаталният взвод, който разстрелва като мръсни влечуги тези сесесерски изроди с български имена!!!) ще се казва Диверсантское, с Варна като Сталин имаме опит, виж, с Бургас ще е малко трудно, но и едно Русский за начало върши работа!

 10. Към ДЕМОКАМАРАД. Та може ли България да не е в това число.Нали нашето правителство върви ръка за ръка със СССеРЕ, нашите ПРОДАЖНИЦИ каквото им нареди ПУТЛЕР това правят.Затова у нас пристигна не кой да е а МАКАРОВ колега на ПУТЛЕР от КГБ-ФСБ!IIC…..oIL.

 11. “Росгладнадзор” съобщава в днешният брой на “комсомолская правда”: поради наближаващата тежка зима ,всички руснаци от най-младия до най-стария да събират ядливи корени,свежи листа за направата на борш, листни червеи,какавиди от пеперуди и др.пълзящи твари!

 12. За първи път виждам ,в бг медия да се коментира ,опозицията в русия ,руската комунистическа партия на зюганов,чийто отрочета управляват Българоя.

 13. Това е целта на руската пропаганда – да обезсили населението.

  И то да стане съгласно безмълвно да работи. До произвежда за стотинки /помните ли “стотинковото време” в България през 50-те/, когато един трудоден в ТКЗС-то се е плащал 20-30 стотинки, а хлябът в “Кооперацията” е струвал 70 стотенки?

  Глад и купони, за който слуша. За другите – “Белене”и никакви контакти с “враговете на народа”! На кой народ, на този, който се съпротивява на кражбите? На него.

  Това е системата на Ленин-Сталин за “установяване на съветската власт.” Тук в последните 10 години се прави същото. Малко модернизирано – населението да се даржи бедно. Парите да се дават чрез разни номера само на обичащите Русия.

  Смърт на Русия!
  Скъсване с Русия!

 14. С огромно удоволствие чета статиите на Яковенко в kasparov.ru! Горещо ги препоръчвам на всеки, който иска да научи нещо повече за руската политика. И тези на Пионтковски.

 15. Един коментар от clubz на bundasuvest
  Радев: “Напуснах, защото министърът не ме слушаше”. Борисов: “Абе, той министърът ми казваше да не го назначавам, ама аз не го послушах”. Подкрепям цялото изявление на БЗНС. Това е истината, българи. Хубаво би било да го разберете най-после. Кой си ти, копейко, че министърът на отбраната да те слушка. Това да не ти е Кремъл? Република България е европейска държава, а не задунайска губерния, ясно ли е?
  Ще добавя “миризлива партенко, смрадлива”

 16. Ulian.Тези ИЗРОДИ сега са на нашето черноморие.КРЕТЕНА БОРИСОВ и неговата ПРЕСТЪПНА ШАИКА им го подариха за да отмарят сега след тежката работа в Срия!IIC…..oIL.

 17. “Целта е да се хаотизира съзнанието….”
  Разкошен анализ! Статията ми даде отговор защо Сидеров, малко след атентатите в Париж, надълго и нашироко обясняваше по “Алфа”, че такива атентати не е имало. И още, когато манталитета на Вожда се проектира до такава степен върху цялата държава е налице тоталитаризъм! В случая, Русия ясно показва, че е една Путалитарна държава…

 18. Отиват си рушняците.
  Тази сутрин говорих с Америка.
  Казаха: “Нека да купуват руснаците, нека оставят пари в България! Те тези апартаменти не могат да си ги занесат в Русия! Те са на наша територия – спрете им училищата и да бъдат лишени от право да гласуват за наша сметка. Гласуване по пощата, за до е отърсим от тези руски кърлежи!”

  Да отбележа – поддържам си връзките с ЦРУ. Нали сме в НАТО?

  Майка ви болшевишка, само конски вагони за вас до Магадан!

 19. Ако съм много краен – отрете се се от мен!

 20. @Стамбо, прочетох го и съм наясно що за служби имаме.

 21. Иво Инджев вероятно е в отпуска и някой друг коландрисва блога. Нямам друго оибяснение на примитивно-безумните призиви за смърт на
  “ОТБЕЛЯЗВАМ”,който ако четеше повече отколкото пише, би трябвало да знае, че изборни права имат само български граждани. За миналата година гражданство е дадено на около 1000 македонци, 500 украинци и още толкова молдовани. Не са се засилили рушняците да стават българи-имат си достатъчно продажни петоколонници тук…

 22. “Още един севернокорейски дипломат избяга на запад”- заглавие от ” фактор”.бг. Съвсем скоро ,и руските дипломати един по един ще започнат да възират на запад!

 23. Я вот что подумал.
  Дикторы, когда говорят про ИГИЛ, обязательно добавляют – запрещенный на территории России.
  А когда говорят про коррупцию, ничего не добавляют.
  Может в этом все дело?

 24. “Росголямгладнадзор,съобщава в днешният брой на ” комсомолская правда”,че по молба от “союз руских алкахаликав” до балгарский парламент: Очен болшие санкции, мъй в Расии нет денги кушат,нет денги покупат чистий спирт ,одиколон”тройной”,самая первая мечта каждъй един бляд! Памагите! …Заета му ,балгарский премиер-Винету(партизанское име Б.Барисав) изпратил нам 2тира с вакса за обувки .Каждъй алгохолик намажит па адна филийка с вакса и кушат.Патом метиловъй алгахол ударит бляд в галавой! Благадарим вам балгари и бат Бойко тоже!

 25. ОТБЕЛЯЗВАМ, не си краен, коментарите ти са много точни, много компетентни, приемам ги напълно и съм щастлива с хора като теб.

 26. До фрунзе:Имайки в предвид ,че България се намира под ударите на хибридната война ,която води диктатора-пигмей Путин срещу нас, г-н Отбелязвам е даже бих казал мноого мек и тактичен. Ако имах дар словото и начетеността на г-н Инджев тогава щяхте да видите какви ще ги плещя без да ми пука!

 27. До отбелязвам: Много бих желал вие да сте личен зъболекар на тав.джобният джудист!

 28. @Самогон+Водка
  🙂 🙂 :-))))))))

 29. Къде спят нашите служби за сигурност ли? Не спят.

  Без тяхната активна подкрепа избирането на Радев би било значително по-трудно. Ще има разни конкуренти, които сега са разчистени. Разни медийни босове няма да му дадат гръб. Разни експерти по промиване на мозъци няма да го инструктират какво да обещава. И т.н.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.