Чрез нахалство към регрес

В интернет се завъртя видео по повод кончината на Димитър Цонев- моите съболезнования на близките му.

https://www.youtube.com/watch?v=EY9SK2o4RQg

Няма да правя коментар на коментарите в коментарното студио на БНТ от 20 октомври 1992 г. Датата не се разбира от самото видео. Но се подразбира от факта, че участниците в предаването коментираме в края на деня, когато се състоя закритото заседание на Народното събрание във връзка с кризата, предизвикана от пълзящия преврат на “тайните служби”, започнал с явната провокация на пресконференция от 18 септември, на която шефът на разузнаването Бриго Аспарухов обвини правителството в някаква “македонска афера”. След заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Желев на 2 октомври той беше принуден да си признае лъжата и се…”извини”. Премиърът Димитров нарече “извинението” му “безпрецедентно нахалство”.

Нахалството беше освен това и доста продължително. Аспарухов си остана на ключовия пост ( контролът над който подпали първата искра на разрива между президента Желев и победилия на изборите СДС) до самия край на президенстването на първия ни демократично избран държавен глава. Той никога не обясни защо му беше толкова важен човекът, когото мнозина свързват и с появята на Мадридския таран срещу дясното в България, и с лансирането на неговото продължние Бойко Борисов в политиката и управлението като втора степен на московската ракета , изстреляна в българска орбита. Аспарухов, уж деполитизиран (под крилото на големия седесар Желев), не просто възстанови веднага членството си в БСП след като беше уволнен от новия президент Петър Стоянов, но и при първа възможност се кандидатире за председател на партията.

Припомням тези факти, защото нахалството наистина беше толкова голямо, че отзвукът от него отеква и в наши дни ( върти се в интернет днес актуално видео как премиерът Борисов бие дузпа на мачле, на което съдията му дава шанс на всяка цена да вкара гол – този манталитет управлява България с нахална самоувереност в правото си да се мачка правилатаhttp://www.dnevnik.bg/sport/2016/08/25/2816886_video_kak_se_bie_premierska_duzpa_-_dokato_ne_vleze/).

Нахалството не винаги е кресливо. Мълчаливото задкулисие, което изигра комбинацията с прекрояването на мнозинството в парламента без избори ( които щяха да бъдат спечелени от СДС с много по-голямо мнозинство от постигнатото година по-рано), се подхилваше отстрани и отзад. Този сюжет много леко е загатнат във видоето , но ще оставя на зрителите да открият как и от кого.

За финал ще направя все пак един коментар –  на собствената ми погрешна прогноза в онова предаване по БНТ. Беше толкова абсурно слчващото се, че не вярвах пълзящият преврат да успее.

Можех ли например да знам как са шантажирали Доган да се обърне срещу СДС с обвинението на прокуратурата срещу него в национално предателство във връзка с “оня списък”, чрез който предал на Турция списък с български шпиони, а след това, когато го обърнаха срещу правителството на СДС, му свалиха обвинението?

Можех ли да знам, че депутатът от ДПС Свилен Капсъзов, смятан за втори по влияние в парламентарата грпа на ДПС , ще бъде пречупен в буквалния смисъл? Убиха го при инсценирана катастрофа на път за София. Той беше противник на обрата в отношенията със СДС и вероятно щеше да наклони везните срещу превратаджиите в парламентарата група.

Не можех да знам всичко това, но днес знам. И го споделям с вас, за да знаете и вие.

Политическото нахалство си е на власт. Можем поне да го разобличим, ако не да го смирим пред фактите. От едното самоуважение, кото ще ни е нужно да продължим съпротивата срещу мутациите на политическото нахалство.

А за безпаметните и заблудените, които си мислят, че политическото нахалство е някакъв “демократичен феномен”, напомням саркастичната максима от времето на “соца” ( като умилително днес някои наричат диктатурата) : “чрез нахалство към прогрес”.

22 мнения за “Чрез нахалство към регрес”

 1. Много сте прав г-н Инджев.
  Особено в контекста на гастрола на руската матрьошка – Гоце, днес по НОВА!

 2. Те ликвидираха един от най-великите американски военноначалници, станалият приживе легенда генарал Патън, та на един
  депутат от СДС колко му е и на него да инсценират автопроизшествие с летален изход.

  …Само ми наредете, и аз ще изхвърля руснаците зад Висла…

  …Трудността в разбирателството с руснаците се състои в това, че ние не осъзнаваме факта за тяхната принадлежност не към Европа, а към Азия и затова те мислят по друг начин. Ние не сме способни да разберем руснаците, както не можем да разберем китайците или японците, и имайки богат опит от общуването с тях, съм длъжен да кажа, че нямам особено желание да ги разбирам, освен ако не приемете за разбиране това, колко олово и желязо са необходими за тяхното изтребване. В допълнение към другите азиатски качества на характера, руснаците не уважават човешкият живот, всички са кучи синове, варвари и хронични алкохолици…

  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B6_%D0%9F%D0%B0%D1%82%D1%8A%D0%BD

 3. POMNIM! Tova ne mogat da ni prostyat, i ni narichat “rodootstwpnitsi”.

 4. Според мен Ахмед Доган не е бил изнудван. Просто е отишъл към лагера, който му е платил достатъчно висока цена. Едва ли се е отметнал само заради обвинение, независимо в какво. Като че ли не познаваме българските депутати и министри? Що се отнася до покойния президент Желев-може и да не разберем какви шашми е въртял и с кого. Имаше време, когато ми беше симпатичен, но след предателството му спрямо правителството на Филип Димитров не изпитвах никакви добри чувства към Желев. Но донякъде и самият Филип Димитров си е виновен-според мен не прояви достатъчно твърдост-например отварянето на досиетата и лустрацията трябваше да бъдат извършени още по негово време. Но за всяко нещо си има възмездие. Тук или на оня свят.

 5. Ами така е то – някои знаят, защото са чели и са умни, някои знаят, защото са им казали и въпросите, които ще се задават, и отговорите, които са правилни!

 6. https://www.youtube.com/watch?v=t602IZApzTA

  Та като е за лъжите…Тук, колеги, имате огромен избор от руски “боевики”. Не се пестят средства, явно, помнят какво ленин е казал за киното…Има ги от всички епохи- от варягите и мономахите до мурзилките…Тъй като това са “художествени филми”, а не документални, където поне архивният материал няма как да изтриеш напълно, а само да го режеш, нагласяш и манипулираш, лъготенето и путинската пропаганда се вихрят без задръжки- специално проверих сюжета на “Последният изстрел”-пълна измишльотина.
  Но пускам линка за друго. Колко са българските игрални филми и сериали, които казват истината за СТЕФАН СТАМБОЛОВ, септември 1923, шумкарския бандитизъм, преврата на 9 септ. 1944?, ГОРЯНИТЕ (за тях има един комунистически филм, с Джоко Росич, помня!). Вярно е, че ЕВГЕНИ МИХАЙЛОВ, ДОЧО БОДЖАКОВ и още няколко режисьори направиха силни филми за комунистическите зверства, но други драматични периоди си остават монопол на “На всеки километър”, “Капитан Петко Войвода” (дето си е падал малко нещо рубладжийски агент, ама, нейсе!) и др. целулоидни байраци в червено.

 7. Сега разбирам, че съм бил твърде груб към кенефната бърсалка на властимащите- дописничката Кр.Кр. Нещата при нея очевидно имат много по-дълбока психоаналитична основа. Тук прозират транспозиции на желанията към един основен обект и модификациите му, тъмни талази на Ероса в дебрите на Безсъзнателното, което обаче избива в писане, символи и пр. Помним, че преди време тя в овлажнен и задъхан транс описваше как е постигнала бляна си и “се озовала между двамата – Генерала ББ и Ален Делон”. В днешното й творение пък барабанната честота на изрази като “Герб е мъжът във връзката”… , “в тази поза” … “Обичаме ГЕРБ, не обичаме ГЕРБ. “дръзко и красиво, ако беше детска игра или летен флирт с безопасен секс”… и т.н. ясно очертава като диагноза обезпокоителни абстинентни симптоми на Фактора Х….. (в бъргарския прочит на буквата, не като Екс, ами като…

  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5727565

 8. Наистина няма какво да се коментира. Надявам се, повтарям, надявам се, че най-после на много хора е станало ясно, че Бр. Аспарухов е едни от главните кукловоди по руския сценарий за България. Ще напише ли някой поне една студия за неговата роля за случващото се в България. В едно предаване по не знам коя телевизия, той обяви, че именно той е прототип на главния герой Радо във филма “Вчера”, а събитията във филма са се случвали в немската езикова гимназияе в Ловеч.
  В коментара си Иво няколко пъти спомена за “здравия разум”. В моя живот на съвсем обикновен, средностатически човек, колкото пъти съм разчитала на “здравия разум” все не е идвал. Опре ли работата да се решава от “здравия разум”, спукана ни е работата. Нещата обикновено се случват обратното на това, което повелява “здравия разум”. Всъщност не съм забелязала Иво в анализите си да е позовава на “здравия разум”. Също от опит знам, че такова нещо няма.

 9. Респект и благодарност към Вас, г-н Инджев!

 10. Най голямото зло за нашият народ е наивността.Това използуваше навремето комунистическият режим,а днес се прилага от останалите живи и здрави бивши служби.Навсякъде се намесват,всичко омърсяват и народът вярва.
  *Терджиков бил най харесвания за президент в РБ*.Глупости,манипулация при гласуването на библиотекарите,какъвто беше случая при миналите президентски избори с Р.Христов.
  Но Радан не се ли усеща,че вече му играха този номер,че пак остави системата отворена за да си разиграват коня гадовете и да се гаврят с нас.
  С тях трябва твърдо с техните методи.Удари безпощадно и ежедневно.
  Иначе нацията е затрита,удавена от лъжи и манипулации като за крайни изпълнители се намират популисти като Бойко Борисов или Слави Трифонов.Те са по страшни и от *социалистите*,защото тези си отиват с времето по естествен начин,а манипулаторите се възпроизвеждат.

 11. Горещо препоръчвам на обкръжението на баце дето му смилат новините на планетата и 3 села наоколо Фнимателно да изучат долното. И с две думи да натъртят на ШЕФА, че при “оная с кока”, това по бочко, НЯМА ЛАБАВО. Никакви заигравания с двамата психопати-лилипут.ин-162санти и султан ердо.
  Кандидат в президенты США от Демократической партии Хиллари Клинтон назвала президента России Владимира Путина крестным отцом крайнего национализма.
  Об этом пишет газета The Washington Post, которая опубликовала стенограмму речи Клинтон.
  “Великим крестным отцом глобального бренда крайнего национализма является президент России Владимир Путин”, – сказала она.
  Кроме того, Клинтон обвинила кандидата в президенты США от Республиканской партии Дональда Трампа в “восхвалении” лидера Кремля.
  “Он (Трамп – Ред.) продолжает унижать наших союзников по НАТО, признавая российскую аннексию Крыма и развязывая Кремлю руки в Восточной Европе. Американские президенты от Трумэна до Рейгана отвергали такой подход… Мы должны это сделать тоже”, – подчеркнула она.

 12. Явно кандидатурата за президент на М Попова се подготвя във връзка и с този законопроект
  “На 15 юни Народното събрание прие на първо четене предложени от Министерски съвет промени в Закона за чужденците в Република България. Една от промените предвижда намаляване шест пъти – от 600 000 на 100 000 лв. на стойността на недвижимо имущество, което дава основание на чуждестранно лице да поиска статут на постоянно пребиваващ в Република България.

  Тази промяна означава, че практически всеки гражданин на страна извън ЕС, който закупи гарсониера в България, има основание да поиска статут на постоянно пребиваващ в страната, български личен документ с произтичащите от това права, както и разрешение за дългосрочно пребиваване в ЕС

  Според различни източници, само граждани на Руската федерация притежават между 350 000 и 500 000 недвижими имота в България, предимно по Черноморието и Източна България.”
  Няма нужда от :зелени човечета май?

 13. Жестът на Иво по повод смъртта на Димитър Цонев е много по-достоен от поведението на най-близките на покойния.
  Как дори и човешкото отношение към смъртта в тази нещастна страна, нашата, се дави в пошлост, парвенющина и простащина!
  И ТОВА, СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ, Е “ЕЛИТЪТ”! Какво да говорим за Кирето и Пена от отсрещния панел…

  ИЗвинявам се за източника, но е монополист в този стил…

  http://pik.bg/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D1%89%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%BE-%D1%86%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B2-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%83%D1%80%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D0%B8-%D0%B2-%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%BF-%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%80-news575664.html

 14. Червенокожия вожд , се грижи за своя вигвам на връх Бузлуджа:

  http://www.faktor.bg/80520-85-mln-evropeyska-potichat-kam-chiniyata-na-buzludzha.html

  Може да няма пари за тютюневите складове в Пловдив, катедралния храм А.Невски и другите паметници на културата и архитектурата, дори в центровете на областни градове и София , но за Бузлуджи и МОЧИ и другите бетонни чучела на правешкият каскет ,червенокожите мултаци и мутри ще отклонят дори и еврофондовете от гадните европейски капиталисти само и само да продължават да стърчат и грозят всичко около тях!

 15. Че е “държавна поръчка”, убийството на Свилен Капсъзов – така е! Дори убийците /кадри на ДС/се оказаха специалисти по мокри поръчки, чрез авто-катастрофи за чужбина. Но интересното е, че приживе Капсъзов многократно е заплашван с физическо унищожаване от Родопският крадец на романи и агент на ДС, подвизавал се под не до там артистичния псевдоним -“Чобанов”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.