Защо Борисов неволно се умълча за “успеха” на совалката си между Анкара и Берлин

Липсата на информация, извън сухите протоколни клишета, за същината на разговорите на премиера Борисов и канцлера Ангела Меркел, е германският начин да бъде “дисциплиниран” нашият приказливец, който обича да прави едностранни популистки ходове и да стриже дивиденти за вътрешнополитическа употреба, но с Меркел тези номера не му минават. Поради това, че очевидно му е казано каквото трябва какво не трябва да прави, ролята на хвалители е възложена на т.н. български медии, стъчащи от джоба на Борисов. Което е направо комично с карикатурната теза за “величието” на совалката му между Анкара и Берлин, както я описват днес от медийния слугинаж на властника.

Още по време на първия мандат на Борисов, когато той злоупотребяваше с авторитета на Меркел в публичните си изхвърляния, по дипломатически канали му е заявено не съвсем дипломатично-т.е. ясно икатегорично, да престане с тази практика. Нека ми е позволено да запазя дипломатичност за източника на тази информация, но е факт, че Борисов престана тогава да сипе верни и неверни цитати от разговорите с Меркел.

Съгласуването на изявленията за онова, което трябва да бъде съобщено след междудържавни преговори на “четири очи” ( какъвто случай е срещата на Борисов с Меркел, както беше анансирана), е стандартна практика. “Нестандартният” ни управленец е принден да се съобразява с нея.

Има други канали, включително изпреварващи, по които се изпращат сигнали за същината на отношенията между Германия и България. В България това са каналджийските медии и автори със слугинска нагласа и школовка, а в Германия- авторитетни познавачи на тънката дипломатическа материя. Като Клаус Шрамайер, който доста дълго представяше своята страна в България именно по времето на безвремието на превратаджийското управление на проруската корпорация Мултигруп. От личен опит и многобройни разговори с него знам, че това е дипломат от висок ранг, който вероятно е сред най-добрите познавачи на българската политика в нейната плитка дълбочина.

Тъкмо този дипломат от криерата беше избран от “Дойче веле” да изрази незапомнена от началото на реанимирната демокрация в България критичн позиция спрямо ставащото в България по вина лично на Борисов. В интервюта си Шрамайер директно казва, че Борисов се унизява днес по своя вина, защото вчера не си е свършил рботта нито в реформирането на армията, ниво в съдебната реформа, нито в икономиката, поради което сега е принуден да се моли на ляво ( вече не враг със Станишев например) и надясно ( на Меркел).

Само да вметна, че след като доста време в София нямаше германски послник и посолството се управляваше от Шрамайер, най-накрая социлдемокртите изпратиха в София един неадекватен човек ( и германците не са безгрешни). По времето на триумфиращия до пълното сриване на България соцлидер Жан Виденов германското посолство беше поето от Петер Мецгер, с когото един мой спор по времето на прием в посолството премина на висок тон, към който се присъединиха на моя страна дипломати от други страни ( предмен на спора беше подготовката на българското членство за НАТО и ЕС, която според Мецгер вървяла добре, макар обратното да беше очевидно). След това моя милост изчезна от списъка с гостите на това посолство и трябваше скромната ми прогноза за провала на соцуправлението да се потвърди по най-катастрофалня начин, за да бъда “реабилитиран”.

Колкото до молбите на Борисов, за една от тях изтече все пак информация ден след разговорите му в Берлин. Борисов поискал лодки за охрата на крайбрежието ни. Не че е важно това да се подчертае, но пък илюстрира осведомеността на Шрамайер в аванс.

Поправете ме ако греша, но по-точна и убийствена диагноза с буквално недипломатичен език на (не)случващото се в България не съм срещал досега от никой дипломатически източник ( дипломатическите източници могат и да споделят нещо подобно, но винаги при условие да не бъдат разкривани от съответнта медия, докато Шрамайер говори “право куме , та в очи”). http://clubz.bg/43842-ako_beshe_podredil_dyrjavata_si_sega_nqmashe_da_se_unizqva

Това е положението. И жалките натегачи на Борисов, които се опитват да обобщават как някакви български “соросоиди” ( определение, сделано със сърпа и чука на руската пропаганда) и прочее жалки същества не били забелязали величието на совалката на Борисов и дори си позволяват наглостта да бъдат критични към нея, могат само да си боднат на стената интервюто на Шрамайер  с негова снимка- за да видят как изглежда истината, която се опитват да замажат с мазните си дитирамби по адрес на един “гъвкав” Борисов, чийто властническ апетит и маниер не се разлчава много от амбициите на Ердоган ( в съответния мащаб на нашенския калъп ) , но се натъкват на сдържащия ефект от страна на онези, на които премиерът ни дължи асфалтираните си успехи, които се опитва да бетонира в съзнанието на манипулираната публика у нас с валяка на медийното подмазвачество.

25 мнения за “Защо Борисов неволно се умълча за “успеха” на совалката си между Анкара и Берлин”

 1. Преди малко показаха по обедните новини от Добрич възстановка на събитията от 1916 година. От репортажа не стана ясно какви боеве са се водили, с кого са се водили, може би с марсианците.
  Български войници храбро са се били с 6-кратно превъзхождащ ги противник и са запазили целостта на БЪЛГАРИЯ, а днес да няма един величествен паметник на глания герой в тази епопея Ген. ИВАН КОЛЕВ!!!
  Иди после и се гордей, че си българин!

 2. Инджев, зѐми напиши нещо и за днес к`во съм свършúл, това с Ангелинка беше вчера, глей с Десито и Румито кво открихме, си имаме уважението, значи, ама малко едностранчиво пишеш… Ей тука имаш инфо, дето го давам на журналистите, после да го чета, да не са сбъркали нещо!

  https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/posts/1853884844839577

  https://www.facebook.com/desitanevagerb/

 3. Цитирам”Толкова просто нещо на толкова
  високо място не сме имали”-ТОНИ ФИЛИПОВ ДОКТОР!!!

 4. Баце продължава да взема заем, и “усвоява” еврофондове ,за да си купува гласове, от ортака в порциите:

  http://www.mediapool.bg/obshtinite-na-dps-udariha-predizborniya-dzhakpot-s-razdadeni-pari-ot-byudzheta-news253425.html

  Потвърждавайки “европейското” в ГЕРБ(“генерали” за екстремно разграбване на България)!
  После откъде пари?!?
  Всички сега вкупом се нахвърлят на НДСВ, на бриговци,на петковци , че били вкарали бб в политиката?!?
  Но първо той беше избран за кмет на София.
  А защо беше въобще избран за кмет на София?!?
  За това не е виновен ниКОЙ , само софиянци. В провинцията е по-лесно да се манипулира вота, особено след като беше вече кмет на София.
  София го вкара в политиката.
  Дори да приемем че ОДС загубиха през 2001г., и че гоце стана президент. То това са избори ,които са могат сравнително бързо да бъдат обърнати. Дори и при така загубените избори оставаше възможност за опозиционна политика в лицето на кмета на София. След 4 години НДСВ се смали наполовина, и ако имаше опозиционен кмет на София всичко можеше да потече в съвсем друга посока.
  Но София предаде и този последен пост на статуквото и с това предаде демокрацията в България.
  П.П. Събитията в Киев потвърждават този извод.

 5. Много лоши времена ни предстоят. Нашето Слънце го държат за шлифера от много страни и е като патка в калчище.

 6. По–добре от г–н Шрамайер не би могла да се каже истината на Борисов и това е достатъчно.
  За мен обаче е много по–важно наистина да проведем една разделителна линия между българите, която не трябва да ни разделя по политически принадлежности.
  Казвам го това, не защото бих се примирил с комунягите и техният начин на управление, а защото точно тогава те ще си получат подходящото място.
  И така, нашата нация трябва да се сегрегира в две прослойки, които както при всички дискриминаций, да показват неразбиране и нежелание за каквото и да било общуване между тях.
  И ето сега да пристъпя към темата, това е обществото на простаците и простащината и това на хората с обноски и добродетели.
  Учените и образовани хора, в голямото си мнозинство не принадлежат към простащината, но ако се държат просташки, значи нещо не са доучили и трябва да работят върху себе си, ако искат да са влеят напълно в истинската категория.
  А истинската категория, са антипростаците. Те трябва да се държат така, като че не забелязват заобикалящите ги простаци. Все едно, че срещу някого стои нищо, празно пространство.
  Някой може да ми възрази, какво от това, те пак съществуват!
  Да, те съществуват но са имагинерни, защото прогреса автоматически ще ги елиминира. Дори само поради това, че те самостоятелно, поради отблъскващата си натура, нищо няма да могат да постигнат.
  Представете си само, в народното събрание започва да се изказва един простак и всички започват да излизат, защото е безмислено да го слушат.
  Освен това, за да се облагороди един човек е необходимо неговото собствено желание и труд да работи върху себе си.
  С пари и купуване на дипломи и звания нищо не става, защото хората около тях ги оценяват моментално и веднага се задейства реакцията, което няма да е нищо друго, освен незачитане на присъствието им.
  Дори може да се дойде и до там, органите на редът да следят и отстраняват досадници и натрапници от просташката прослойка.
  На времето българските селяни са били ученолюбиви и напълно са осъзнавали липсата на образование, но са имали обноски. Те са се държали почитателно с всички които са ги превъзхождали в нещо и за да се самовъздигнат, са създавали читалища и училища и са ги посещавали!
  Според мен, хората на мисълта и книжовността би трябвало да вземат тази идея под фитихите си и да я доразвият.
  Ясно трябва да е едно, на сила хубост не става, но и на сила почитание също не се постига. Поне в това хилядолетие вече не!

 7. “Кой, ако не той, би могъл на базата на опита, способностите и популярността си в България, да се справи с тъмните сили, които пречат на процъфтяването на страната?”

  Хубав въпрос задава немеца и се надявам скоро да има отговор, защото
  Вунету никога не е бил вожд а само един страхлив пехливанин на каишка. Видяхме ги и бойците му. Мишки с фалшиви дипломи!

 8. Странно е, че външният министър Митов тези дни изобщо не се появи с никакъв коментар – да формулира на по-точен външнополитически и дипломатически език совалката на Кисинджър…, пардон!- на Бокаса.

 9. Имаше една статия: “Когато цървулите преминат в тропот на ботуши” в блога на нашия домакин.

  Е, в случая ето какво става когато(милиционерските) ботуши преминат в тропота на цървулите.

  Апропо: Това ми е отговора към коментаторката която питаше: “А какво да правим ние с цървулите,да се обесим ли?”. Не се бесете, но като не можете да светите-недейте да тъмните.
  “Можеш да извадиш човека от калта на селото,но не можеш да извадиш калта на селото от човека” Ф.M.Достоевски

 10. Лакеят се изхвърля във хвалбите си САМО дотам, докъдето му позволяват господарите! За пожарникарят-каратист очевидно и фрау Меркел се “явява” господар и “естествено” поведението му след срещата следва кривулиците на издърпаните (му) уши за безогледното му словоблудство.
  Що се отнася до “величието” на нищожеството Бойко Борисов – такова могат да съзрат само слепците от пропагандната бълвоч, която залива “медии”-те в България. Освен в подмазването към господарите си в нищо друго милиционерът-премиер на България няма да видите да се проявява. От това подмазване намира и “правото” си да бръщолеви безкрайните си празнословия!

 11. Не съм убеден, че принципно верното изказване на един 82 годишен старец, работил в България преди повече от 20 години като постоянен представител/не като заместник-посланик/, трябва да е еталон за обективност.

 12. Към Фрунзе:

  Доста геротнофобско изказване…
  Познавам доста 80 и повече годишни, чието мнение заслужава внимание хиляди пъти повече от тъпизмите на младите, но глупави ( което е до живот) юнаци.
  Освен това г-н Шрамайер познава генезиса на мутренския възход в България и това прави изявлението му МНОГОзначително.

 13. Тъй като стана въпрос за съдебната система, някой ще ми обясни ли Кой даде ход за частните съдилища начерени “Арбитражи” ???

  Имах щастието да се сблъскам с тези мутренски свинщини, за да разбера, какви ужасии вършат герберските мутри на бат бойко в тъмното. Нищо общо с европейското законодателство а една мръсна дерибейщина!!

 14. ФРУНЗЕ
  Разбирам Ви, Михаил Василевич! Кръстникът на Вашия ник си отива много млад.Но пък други сесесерски велможи- каганович, молотов, микоян докарват до 90-години. Такива изроди и Бог не ги иска!- и духовете и методите им още властват над Вашата родина, че и над нашата! Иначе длъжността е просто chargé d’affaires, а “постоянен представител” се наричат посланиците в международните организации като ООН,НАТО и пр., ако трябва да бъдем педантични.

 15. За такива като нас е казано “Архангел води ангели, говедар-говеда”.Явно си харесваме управниците

 16. А ничего не поможет. Ну вообще ничего. Нет денег и взять неоткуда, нет технологий, специалистов, наука умерла, образование скурвилось. А самое главное – отсутствует креативный народ. И его взять негде. Но со временем придут другие этносы и заселят необъятные русские просторы, вспашут, засеют, освоят….

 17. Посмотрите на карты России 1867 и 2000 годов. Там четко нарисован исторический тренд – за 150 лет Россия лишилась 50% территории. Но карты 2050 года вообще будут зашибись… Обязательно.

 18. Към Фрунзе:
  Фрунзе е прав – принципно верното изказване на г-н Шрамайер може да бъде един от еталоните за обективност и в никакъв случай единствения.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.