“Ню Йорк таймс”: руската дезинформационна война е продължение на съветските “активни мероприятия”

 

“Ню Йорк таймс” публикува статия за руската дезинформацинна война, която е основното оръжие на Кремъл в противопоставянето на Запада като продължение на съветската политика, макар и без предишната идеологическа основа.

http://mobile.nytimes.com/2016/08/29/world/europe/russia-sweden-disinformation.html?_r=0

В статията с източник Стокхолм се обсъждат методите на дезинформацията по вергата на нейното лансиране от руските медии, през цитирането им от сайтове ( крайно десни, както пише в статията) и накрая бива “сервирана” със загубен по пътя източник в западни медии, заслужили иначе доверието на публиката през дългите години на своето легитимно съществуване. По съветско време това се наричаше “активно мероприятие”, отбелязва вестникът.

На особен дезинфромационен натиск чрез подобни руски “активни мероприятия” е подложена Швеция, където активно се обсъжда присъединяване на страната към НАТО именно заради руската агресивност, демонстрирана от войната срещу Грузия през 2008 г. насам. На шведския министър на отбраната му се налага непрекъснато да опровергава лъжи, проникващи в съзнанието на шведското общество, според които натовски войници щели да изнасилват шведските жени безнаказано защото не подлежат на съдебено преследване в страната, в която са разположени ( и в която щяла да бъде разположено опасно тайно оръжие, а територията й щяла да бъде използвана за нападения срещу Русия с всички последици от това).

За българския читател, изкушен по темата, прави впечатление, че става дума за методи, прилагани срещу България преди и сега ( както прави впечатление също, че в засегнатите от руската дезионформционна война европеск държави се полагат усилия за нейното разобличаване и за противопоставяне срещу нея-  например в Чехия водят на отчет 40 проруски сайта, разпространители на дезинформация, докато у нас просто няма такава институционализирана статистика).

На пазара на руските лъжи в Швеция се лансира твърдението, че държавата продала тайно артилерийски установки на Украйна в нарушение на шведските закони. Въпреки многократните публични опровержения, руските медии и тяхното ехо в страната продължават да повтарят измислицата.

Горното едно към едно повтаря случая с т.н. “македонска афера” от лятото и есента на 1992 г. в България, когато шефът на българското разузнаване Бриго Аспарухов застана с физиономията си на пресконференция в София с обвинение, според което българското правителство преговаряло ( дори не е продало, а само искало да продаде) някакво оръжие на Македония в нарушение на закона. Това се оказа достатъчно за дестабилизиране на крехкото политическо равновесие в парламента, прекрояването на народния вот в него без избори и до падането на правителството на Филип Димитров – независимо от факта, че лъжата беше отхвърлена, а Аспрухов беше принуден да се извини ( с половин уста, оставайки на поста си въпреки това).

Съветска класика. В главната роля се изяви един офицер, отговарял в ДС за (дез)информацията, преди да бъде издигнат на ключовия, както се оказа, пост в държавата.

Аспарухов е бил непосредствено преди това на служба под дипломатическо прикритие в Гърция, откъдето в първите години на демокрацията у нас потече кален дезинформационен поток, препиран в прохождащите на попрището на свободното слово български медии като “чиста монета”. Парадоксално, калните потоци често заливаха в началото самия Желю Желев, оказал се непоколебим покровител на Аспарухов до края на мандата си.

От статията в “Ню Йорк таймс” обаче най-важният цитат за българска консумация, според скромното ми мнение, е следният:

Speaking this summer on the 75th anniversary of the Soviet Information Bureau, Mr. Kiselyev said the age of neutral journalism was over. “If we do propaganda, then you do propaganda, too,” he said, directing his message to Western journalists.

“Today, it is much more costly to kill one enemy soldier than during World War II, World War I or in the Middle Ages,” he said in an interview on the state-run Rossiya 24 network. While the business of “persuasion” is more expensive now, too, he said, “if you can persuade a person, you don’t need to kill him.”

Както се вижда Кисельов, пропагандатор Номер едно в днешна Русия, не само не крие истината, че Кремъл води дезинформацонна война, но и формулира необходимостта от нея до степен, че прокламира края на независимата журналистика.  По-евтивно в наше време е да дискредитираш противника, вместо да го убиваш, прокламира той с своите предшественици Гьобелс или Иля Еренбург ( любимия публицист на Сталин, прокарващ неговите послания в “Правда”) философията на Москва с бакалска пресметливост.

Честито на напазаруваните евтино български участници в претворяването на тази московска стратегия. Вече няма нужда да отричат. Кремъл издига пропагандата в ранг на идеологическа мантра, с претворяването на която изпълнителите вече могат публично да се гордеят като защитници на Отечеството ( Русия).

Russian-Oil-Propaganda-Poster--124159

14 мнения за ““Ню Йорк таймс”: руската дезинформационна война е продължение на съветските “активни мероприятия””

 1. По световните стандарти “Ph” мярка за киселинност. По руските – “ПХ” е мярка за основност. Там е проблема.

 2. Всичко е вярно, но леволибералният NYT няма да е NYT, ако не постави етикета “крайно десни” на всеки и на всяко нещо, който не съвпада с водещата редакционна идеология. Ще омръзна с цитат на крилатата фраза за безсмислието да се определя в стандартни политически категории кремълската олигархия – и по сесесерско време, и сега: “ТЕ НЕ СА НИТО ЛЕВИ, ТЕ НЕ СА НИТО ДЕСНИ, ТЕ СА ПРОСТО ОТ МОСКВА!”. Но по-важни и по-тревожни са фактите, че нищо не противостои на рубладжийската пропаганда у нас. А може- спукай от данъчен тормоз плазмодиите, които влачат любэ ден през ден у нас и вестниците с явно платени рубладжийски провокации, прекарай през детектор на лъжата всичко с фуражка- ако не-ритник!, виж какво се мъти из разни рубладжийски бърлоги и перачници, приведи в действие закона за престъпния характер на комунистическия режим и натикай в кауша някой друг успешен кмет,пречукай от бой някой особено нагъл “демонстрант” в защита на МОЧА, уволнявай наред в държавната администрация и дипломация дори и при подозрение за московски връзки, заличи просъветските дивотии в учебниците, спонсорирай подходящи филми, книги, изследвания, масова култура, която да казва истината за съветския окупатор…Я, стига приказки- ето изгледайте непременно ХАРД АНТИКОМУНИСТИЧЕСКИ И АНТИСЕСЕСЕРСКИ
  ……МОЛДОВСКИ ФОЛК! Много казва за историята нали? Ама ние си караме парада на бозаджийската пошлятина “пирин фолк”, дето от Гоце и девойчета не можеш да различиш едната боза от другата- и ето защо и в политиката гоцэ ще ни командва още дълго, докато не станем народ и общество.

  СА ТРАЯСКА МОЛДОВА ЛИБЕРА, ЖОШ КОМУНИЗМУЛ!

 3. Знаем, че във вагоните за ГУЛАГ от клипа заедно с румънците и молдовците, КАТО “КУЛАЦИ И НАРОДНИ ВРАГОВЕ” СА НАТИКАНИ И БЪЛГАРИТЕ от Молдова – със специална резолюция на Сталин и Берия “първо да бъде изтребена интелигенцията им” и след 2 специално наредени за тях ГЛАДОМОРА през 1946-47!
  Само че рубладжийските дрисльовци, които в България рубладжийските “медии” титуловат като “патриоти” и “националисти”, не са и половин дума издумали за тях. И няма да издумат, за да не изгубят мястото си за плюскане на кремълската копаня!

 4. Стамбо, напълно съм съгласен с теб. Статията е вярна, минус “крайно десните”, но за NYT ще кажа, че и счупен часовник показва вярно времето два пъти в денонощието. А иначе парцали като NYT и Washington comPOST ще накарат и Гьобелс да се изчерви с левичарската си пропаганда. И особено сега, когато се мъчат с всички усилия да изберат Хитлери.

 5. Добре, че се оБади, приятелю 500 S&W, бях започнал да се кахъря за теб! Жив и здрав бъди и пиши по-често! Накрая май ще се изселим всички при теб в Тексас (ако не се лъжа), макар че най-приляга на моето сърце АЛАБАМА от 50-те години като бленуван политически рай, барабар с РОДЕЗИЯ, ЮАР и ТАЙВАН от същото време… и ЧИЛИ …от 1973 г. нататък!

 6. Снощи пред цяла Америка ни показаха по Шоутайм как Рей Донован пръсна мозъка на един руснак, оправи една рускиня и открадна картините на един руски мафиьот, който пък преби един американски артист защото играел във филм който показвал как се бият руснаци на червения площад пред Кремъл ФАХАФ Така че ние сме в час, обиновено пишем писма на сенаторите си за лицето Ирина Бокова да не се допуска в оонето ако не искат да го превземе кагебето

 7. Българите, дошли в България през времето на Втората Световна Война от Украйна и Бесарабия, след края на войната са натоварени на шлепове в Балчик и Варна. За да бъдат репатрирани в СССР. Не се знае дали са стигнали
  Изловени са като зайци в Добруджа от новата власт на БКП

 8. Стамбо, приятелю, благодаря за хубавите думи. Всичко е наред, животът е много зает с деца,внуци, а и трябва да бачкаме, за да издържаме the SOB’s (sons of barak), че иначе как ще ходят да се бунтуват и трепят полицаи, ако трябва да работят. Както казва един мой братовчед в България, тури им го отзад, да не одят пеш. Но заповядай тук в Тексас, заедно с всичките съмишленици. Ако вещицата се намърда в бялата джамия, май пак ще се отделим и ще ставаме Републиката на Тексас, но не Народна.

 9. ‘Кратка история на българо-руските отношения (само сухи исторически факти): През 971 г. руските орди на княз Светослав разрушават Плиска и скоро отслабена България е завладяна от Византия – края на Първото Българско царство. При края на Второто Българско царство, когато България пада под османски ятаган, Киевска Русс не си мръдва пръста за нас. За нас се застъпва Европа и организира 2 похода, и двата завършили с поражение – при Николол през 1396 и при Варна през 1444. През 1552 Иван Грозни унищожава Волжка България. Във войните си с Турция 18-и век, руснаците отвличат десетки хиляди българи за крепостни. Русия е против създаването на Екзархията в 1870. Плащаме войната 1877/78 с 32 тона злато. Русия е против Съединението и изтегля офицерите си преди войната със Сърбия. Детронира княз Батенберг, искащ независима България. Напада ни през 1916 и е бита в Добруджа. Организира метежа от септември 1923 и плаща взрива за църквата Св.Неделя през април 1925. Москва измисля термина “македонска нация” и откъсва жива плът от българската плът. Напада ни втори път на 8 септември 1944. След 1945 избива елита и прави от България коцлагер. Започва съветското иго. “

 10. Само една забележка – този комунистически търгаш не е “Бриго”,а се казва Бригадир Аспарухов,както е написано в дипломата му от немската гимназия в Ловеч.

 11. Скъпи EVERYONE ELSE
  и ти ме притесни с дълго отсъствие! Идвай, да ги почваме пак с кръстосан огън от двете страни на океана!

 12. СТАМБО, от нашата страна на океана съм, брате по оръжие! Основателно си се притеснил, вчера за малко да дам фира в центъра на София, разхождайки се с двама приятели всред изюдените павета, отплеснати бордюри и фандъци липсваща настилка. Майсторлък, арматурата на една разголена шахта успя да ме изненада в най-интересната част от политическите ни вълнения. С туба арника в ръка, на линия съм!

 13. За съжаление виждам, че и в България някои хора повтарят клишета за NYT, популярни в по-аграрните райони на щатите и книгите на Пол Джонсън. NYT и особено WP не правят “левичарска пропаганда”, а по европейските стандарти са си центристки (и съвсем определено анти-путинистки) издания. NYT имат консервативни колумнисти като David Brooks и Ross Douthat, в WP те са дори още повече, понеже там се конкурират с десния таблоид Washington Times (собственост на сектата Муун). Друго подобно клише е това за “liberal media” в Америка, което е нелепо при положение, че най-гледаната новинарска телевизия Fox news и най-тиражния вестник Wall street journal са десни, близки до изгубилата се в момента републиканска партия.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.