Настоящата излагация на бившия генерал от съветската ни авиация

Коментар от автора на ivo.bg :

Понеже по адрес на заявилия се като водещ кандидат на Москва за български прзидент бивш генерал Румен Радев, излетял от пистата на БСП в политиката, се разпрострнява стандартното внушение, че за него нищо не се знаело, публикувам коментари на очевидно знаещи кой е той и какви ги върши.

Давам се сметка, че това ще бъде вписано в сметката на “компроматите” ( тази съветска дума отдавна е нахлула в публичното говорене и няма анлог по своята отблъскваща легитимност в съветизирания ни речник).  Фактите обаче в тези коментари на читатели са безспорни като истината, че бившият генерал лъже още първото си пикиране в политическото небе със скоростта на самолетна картечница. 

Коментари в ivo.bg:

стар вевесар

МОРАЛНИЯТ ЕТАЛОН

Близо две години ген.-майор Р. Радев поддържа интимни отношения със служителка в пряко подчиненото му звено за връзки с обществеността (ПиАр). След което въпросната дама става негова законна съпруга. Конфликтът на интереси обаче остава. Две години ген. Радев служи и живее в нарушение на Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС), на принципи и стандарти на НАТО. В Закона изрично е записано, че лица, които са в семейни, интимни или роднински отношения, нямат право да заемат дължности на съподчинение в командвания, щабове и формирования на Въоръжените сили на българската държава.

Едва когато е заснет от дежурни папараци и запитан от жълти медии какво е семейното му положение, товаришч Радев започва да обяснява с кого се бил женил, с кого се бил развел и колко държал на бившата си съпруга.

И последно: за „хуманизма” на канибали и пирании напомнят предизборните маневри на т. нар. левица и на кандидат-президента Р. Радев. Те не се посвениха да тропосат начело на „инициативния комитет”, който тепърва ще издига кандидатурата на Румен Радев, болния и в напреднала възраст проф. Стефан Данаилов, любим актьор на няколко поколения български зрители. За да изцедят още няколко процента от обичта към популярния актьор и преподавател, кукловодите на червената президентска кампания издърпаха в президиума човек с влошено здраве и в депресия след загубата на скъпи хора, вместо да го оставят да предава магията на творчеството си и да вае утрешните дарования на българската сцена.

С такива ли морални стожери ще постигаме идеалите и въжделенията на модерна, цивилизована, все по-мъдра и по-хуманна Европа.

СТАРИ КУРВЕНСКИ НОМЕРА

По доста стандартен начин Р. Радев копира политическите лупинги на тримата си предшественици. Привидно деполитизираните генерали Михо Михов и Никола Колев също командваха ВВС, после оглавиха Генералния щаб на Българската армия, а на следващия ден след пенсионирането си „безпартийно” се оказаха военни съветници и членове на политическия кабинет на президента Първанов. Поради „чистия” професионализъм и чистия си патриотизъм.

После Михо Михов се кандидатира за депутат от листата на БСП. После съвсем „надпартийно” и Михов, и Колев неведнъж бяха номинирани от партийни организации на БСП ту за служебни министър-председатели, ту за кандидати в депутатски листи, ту като номинации за президент.

Друг бивш командващ ВВС и бивш началник на Генералния щаб (Симеон Симеонов) веднага след преминаването си в запаса се катапултира в депутатската листа на ДПС. Напълно случайно и съвсем деполитизирано.

Смята ли др. Радев, че след толкова неслучайни съвпадения някой ще му повярва, че не е имал предварителни срещи, разговори и сондажи с политици от БСП? И че тези му контакти не са били грубо нарушение на ЗОВС?

Странно защо ръководството на МО не взе по-строги мерки срещу явно политическото поведение на ген. Радев през последните две години. Не толкова, за да накаже поувлеклия се въздушен ас, а за да напомни на офицерския корпус от цялата Българска армия, че политизирането на командния състав е опасно за националната сигурност и за престижа на българското войнство пред обръканото и разединено общество, което често пъти е търсило и все още търси в лицето на българския офицер опора срещу вътрешна ерозия и срещу външна агресия.

Какъв пример даде ген. Радев на младия български лейтенант, капитан или наскоро произведения бригаден генерал.

МАЛКИЯТ ЛЪЖЛЬО

Може ли Румчо Радев да обясни защо новата оферта на РСК МиГ за 1 млн. и 50 000 евро за двигател се появи точно в момент, когато стартира изпълнението на договора с Полша и вече четири ремонтирани двигателя са в България? И защо руската страна изпрати офертата си точно на о. з. ген. Михов, бивш командващ ВВС и сегашен председател на парламентарната Комисия по отбрана?

Може ли грос-генерал Радев да обясни за какъв Ньойски договор се кахъри, когато от 2003 г. до днес над 75 % от капиталовите разходи за цялата Българска армия са изразходвани за ВВС, за ВМС – само 7 %, и забележете: за най-многолюдния вид въоръжени сили, Сухопътните войски – едва 0,45 %?

Ще обясни ли Н. Прев. кандидат-президентът защо за модернизация на радилокационната система са изхарчени над 250 млн. лв., но тя е напълно негодна, поради което ген. Радев е поискал нови 200 млн. лв. за 5-6 цифрови локатора? За какво са били похарчени първите 250 млн. лв.?

Защо през октомври 2015 г. ген. Радев изпрати копие от оставката си, която щеше да оттегли, в най-голямото българско военно летище „Граф Игнатиево”? Какъв ефект очакваше от този акт: спонтанен митинг, подписка или авиационни демонстрации с МиГ-29 над сградата на Министерския съвет? Беше ли тази постъпка нарушение на ЗОВС?

“Не съм излъгал премиера Борисов. През октомври, когато подадох оставка, той ме пита дали действам под политически натиск, аз му казах, че с политика не се занимавам”, заяви политическият новобранец Р. Радев. Не вярвам. Няма как още преди да е подал рапорт за освобождаване от кадрова военна служба, ген. Радев да е обявен като първа и единствена кандидатура от лидера на БСП г-жа Корнелия Нинова, без да има договореност между двете страни. Как г-жа Нинова номинира човек, когото изобщо не познава, с когото не се е срещала и с когото не са били извършвани предварителни сондажи от партийни експерти? На кафе, на карти или на боб е бил идентифициран, сканиран и оценен кандидатът за президент от втората парламентарна партия у нас.

НОВОБРАНЕЦЪТ РАДЕВ

Логически и професионални противоречия изпъкват и в следващото изявление на запасния генерал: “Винаги съм твърдял, че съвместната охрана е добре за България, това означава повече сигурност и подготовка. Но почнем ли да си плащаме, това не е на добре”. Е, стана ясно, че няма „да си плащаме”, че американските военни пилоти ще патрулират във въздушното ни пространство заради съюзническа солидарност. Какво още не достига на ген. Радев, за да се насочи към общополитическите проблеми на държавата и поне за малко да остави на мира осиротялата без него Българска войска?

С непланираното си напускане на ВВС ген. Радев остави далеч повече въпроси, отколкото отговори на наследилия го командир.

След като не се бил „занимавал с политика”, би ли отговорил г-н кандидат-президентът защо на 4 август 2014 г., седмица преди правителството на Пламен Орешарски да падне, самият той е предложил да бъде организирано ациационно шоу на 20 или на 28 септември 2014 г., седмица-две преди парламентарните избори? И едва след намесата на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов въпросното шоу е било преместено на 9 и 10 октомври, след изборите на 5 октомври 2014 г.

Защо др. Радев критикува министър Николай Ненчев за ремонта на двигателите на МиГ-29 в Полша при цена 1,050 млн. евро за двигател, но не обели и дума срещу предшественика му Ангел Найденов, сключил договори за същия ремонт с руската компания РСК МиГ при цена 1,6 млн. евро за двигател, тоест, с 52 % по-скъпо?!

НЕГРАМОТНИКЪТ РАДЕВ

Поради липсата на политически опит и на политическа култура Р. Радев превърна проблемите на националната отбрана в крайъгълен камък на хаотичната си агитация сред част от запасното войнство и електората на БСП. Сред разнопосочните му послания бяха изречени доста неистини, които бяха използвани от неприятелите на българската държава в хибридната война срещу нея и срещу съюзници от НАТО.

Така например, др. Радев твърди, че от две години водел борба срещу „приземяването на българската военна авиация” и срещу използването на чужди самолети за въздушно патрулиране (Air Policing). Същият другар помпозно заяви, че “За мен като генерал от Българската армия и командир на ВВС тази Концепция е по-унизителна дори от Ньойския договор”.

Куцото сравнение между Концепцията за съвместно патрулиране със самолети на натовски държави в българското въздушно пространство и зловещия договор от Ньой бе взето на въоръжение от враждебно настроения срещу България руски печат и бе снабдено с подобаващо заглавие, че „НАТО унищожава Българската армия”, както се изрази бившият флагман на съветските СМИ в. „Правда”.

Да наричаш безплатното патрулиране на съюзнически изтребители „Ньойски договор” означава, че си скаран с науката История и че ти липсва професионална почтеност, за да признаеш, че съвместното патрулиране е временна мярка за излизане от затрудненията на ВВС, за които пряка вина носиш ти самият заедно с твоите политически и военни наставници.

Концепцията за съвместно патрулиране на български и на натовски самолети във въздушното пространство на Република България е приета през декември 2015 г. от Съвета по отбрана в МО. Автор и вносител на концепцията е тогавашният заместник-министър Димитър Кюмюрджиев. В разработването на документа участват генерали, щабни офицери и командири от ВВС, от МО и от другите видове въоръжени сили. Концепцията е приета на заседание, в което участва и командирът на ВВС ген.-майор Румен Радев, без той да оповести несъгласието си с документа или поне да регистрира за историята особено мнение. За каква „борба” срещу приземяването на ВВС и срещу съвместното патрулиране говори днес бившият командир на бойната авиация.

Борислав:

Падението на бившия генерал вече надминава всички очаквания. Този човек изглежда много бързо усвои болшевишката демагогия на БСП и започна да повтаря като папагал спуснатите му опорни точки от “Позитано” 20. Не знам кой ще спечели изборите за президент, предпочитам да е истински десен човек с ясна евроатлантическа визия за България, но въ всички случаи г-н Радев няма да ги спечели! А обърнете внимание как гузното състояние на въпросния господин вече толкова открито изби на лицето му, че вече не може да се прикрие.Така е, когато човек се мъчи да надвика гласа на съвестта си, ако изобщо държи на нея.

38 мнения за “Настоящата излагация на бившия генерал от съветската ни авиация”

 1. Поредната руска кукла на конци и поредният провал на българското контраразузнаване.

 2. Работят ли изобщо българските служби срещу руското и турското разузнаване?

 3. На 5 септември 1944 г. СССР прекъсва дипломатическите си отношения с Царство България и му обявява война. Днес се навършват 72 години от тази черна дата, която у нас не се отбелязва по никакъв начин, въпреки че определя сателитното положение на България към съветския тоталитарен режим през следващия близо половин век! Пораженията в съзнанието на голямата част от народа ни са поразителни и практически неизлечими!

 4. Мон женерал радев ми падна в очите, тогава сефте чух за него, когато преди няколко месеца разигра операцията тука има-тука нема с “оставката” си. Остави се на баце да го склони да я оттегли. Отдавна за себе си съм наясно, даже го имам в битноста си, че когато искащ да си тръгнеш защото поради една или друга причина ти е засегнато било егото, било честа, било разбирането ти за изпълнение на служебните задължения никакви аргументи, ако не си елементарен шантажист, не могат да те разколебаят. Еле пък, когато в “правда” за пръв път заяви политамбициите си с нелепото сравнение за пазенето на небето ни от съюзници и нешастният за страната ни Ньойски договор го отписах окончателно и безвъзвратно като меко казано безхаберен.
  Сега, пускам долното да видите докъде може да стигнат в лизането свирачите на лилипут.ин-162 санти.

  http://censor.net.ua/news/404473/putin_eto_che_gevara_segodnyashnih_dneyi_pohojiyi_na_tsezarya_on_vozglavil_vosstanie_protiv_nespravedlivosti

 5. Браво! Продажните русофилски генерали нямат място в Българската Армия,трябва ОТРАНО да се разкриват и отстраняват! Петнят честта на воините като генерал Иван Колев!

 6. Десет години след влизането на БГ в НАТО, армията продължава да е с подчертано руски уклон. Кой ли е очуден.

 7. …Ако и слепите не са прогледнали, че ГЕРБ=БСП, след назначаването на “смъртния враг” Мая Костинбродска за Омбудсман, ще си останат слепи! А след ген. Радев и ще оглушеят! Но няма да онемят, а ще повтарят като партиен секретар опорните си точки…

 8. Нищо ново не е усвоил таварищ Радев,той си е просто един съвършен поддръжник на руските интереси,като такъв е тесногръд и малко неук,с поведение на дъска за гладене,ще бъде употребен и после може да заеме ншкой съветнически пост.Надявам се да има под 205 гласове и онова нещо което в момента ръководи БКП да млъкне

 9. Гледам Генерала Радко
  пъне мозъчето гладко.
  Вкъщи, из града и в рейса
  Мисли само той за фейса.
  Още не измил очички
  влиза в нета, дразни всички.
  И във празната глава
  мисъл рее се една:
  как да се спаси от глад
  в този тъй безчувствен свят.
  Изход вижда все по-ясен –
  с денонощен спам ужасен,
  всичко руско и червено
  хвали той разгорещено.
  И надява се, горкия
  на коматче от Русия.

 10. И Радев и позитанските комуняги отлично знаят, че нямат никакви шансове. Важното е да демонстрират пред кремълските господари съответната доза раболепие и да замажат очите на склеротичния си електорат.

 11. А ако слушате тоя и оня, “ам`че ние сме готови за Шенген, само дето европейските чиновници ни завиждат за славната хилядолетна история, най-високото АйКю, киселото мляко, най-потентните мъже, щангите, борците, най-красивите жени, Гюрга Пинджурова, “Време разделно” и Божидар Димитров!” Ето резил, заради който ще гледаме Шенген през комунделски (че и севернокорейски) плет!

  http://www.faktor.bg/novini/svjat/81101-ukrayna-premahna-bezvizoviya-rezhim-sas-severna-koreya.html

 12. Какви шансове бе господа в блатото българско! Тук дори и поповете са милиционери !!!!!!!

 13. Току що по новините по 1канал от 20ч ,Борисов се плюнчеше за газовия хъб и изведнъж о…боже ,Винету беше бушониран(дясното око) му беше много синьо. Незнайно от кого? Намери си майстора и той. Крайно време беше!

 14. tkostov@hotmail.comС риск да си си навлека гнева на много от читателите, които не обичат дългите обяснения, смятам за необходимо да поясня някои неточности в материала на г-н. Инджев. За да няма съмнения относно пристрастията ми, ще уточня, че въпреки уважението си към Румен Радев като професионалист и лидер, все още не съм готов да дам гласа си за него, поради тъмната сянка на БСП и пълната му липса на политически опит. Все пак съм убеден, че всеки е свободен да прави своя избор свободно и точно затова държа посоча следните факти: 1. В Закона за отбраната и въоражените сили не е “изрично записано, че лица, които са в семейни, интимни или роднински отношения, нямат право да заемат дължности на съподчинение в командвания, щабове и формирования на Въоръжените сили на българската държава.” както твърди г-н. Инджев. Единственият текст, който третира конфликт на интереси породен от роднински отношения е следният: “Чл. 188 (2) (Изм. – ДВ, бр. 16 от 2010 г., в сила от 26.02.2010 г.) Несъвместимост с военната служба в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия е налице, когато военнослужещият: 1. е в непосредствена йерархическа връзка на ръководство и контрол с друг военнослужещ като: съпруг, роднина по права линия без ограничения, по съребрена линия до втора степен включително или по сватовство до втора степен включително” Никъде в закона не се споменават нормални социални или романтични контакти между военослужещи и цивилни служители на МО. 2. Въпросът на г-н. Инджев: “Смята ли др. Радев, че след толкова неслучайни съвпадения някой ще му повярва, че не е имал предварителни срещи, разговори и сондажи с политици от БСП? И че тези му контакти не са били грубо нарушение на ЗОВС?” също е некоректен. Ето как ЗОВС третира политическата дейност на военослужещите: “Чл. 182. (1) Военнослужещите нямат право да членуват в политически партии, движения или коалиции с политически цели и да предприемат действия по служба, с които да нарушават политическата си неутралност. (2) Военнослужещите не могат да извършват пропагандна и агитационна дейност в полза или във вреда на политически партии, движения или коалиции с политически цели, на синдикални организации и на кандидати за изборни длъжности. (3) (Доп. – ДВ, бр. 16 от 2010 г., в сила от 26.02.2010 г.) Военнослужещите не могат да участват в събрания, митинги и манифестации на политически партии, движения или коалиции с политически цели, когато носят военна униформа. (4) Военнослужещите не могат да бъдат задължавани да декларират своите политически, религиозни или идеологически убеждения във връзка със заемането или изпълнението на службата Чл. 187. (1) Военнослужещият може да се кандидатира за президент, вицепрезидент на републиката, народен представител, член на Европейския парламент от Република България, общински съветник или кмет при условия, определени със закон. (2) (Доп. – ДВ, бр. 16 от 2010 г., в сила от 26.02.2010 г.) Военнослужещ, регистриран за кандидат за изборна длъжност от политическа партия или коалиция, се освобождава от военна служба след обявяване на регистрацията от съответната избирателна комисия. (3) (Изм. – ДВ, бр. 16 от 2010 г., в сила от 26.02.2010 г.) Военнослужещият, избран за президент, вицепрезидент на републиката, народен представител, член на Европейския парламент от Република България, общински съветник или кмет от независима листа, се смята в неплатен отпуск за времето на мандата и след прекратяване на пълномощията му се осигурява заемането на същата или друга длъжност в съответствие с притежаваното военно звание и квалификация.” Никъде в закона не присъства цитираната от г-н. Инджев забрана за “предварителни срещи, разговори и сондажи с политици”, т.е. и това не е “грубо нарушение на ЗОВС”! Следователно няма нищо “странно защо ръководството на МО не взе по-строги мерки срещу явно политическото поведение на ген. Радев през последните две години. ” Просто няма нарушение на закона. 3. Причината за това че “новата оферта на РСК МиГ за 1 млн. и 50 000 евро за двигател се появи точно в момент, когато стартира изпълнението на договора с Полша и вече четири ремонтирани двигателя са в България” е очевадно търговска и е изпратена за да подбие цената на Полша. Освен това тези 6 (а не 4!) двигателя стигат едва за три самолета. Министърът на отбраната вчера в национален ефир обяви, че до края на годината ще имаме още 10 двигателя, като пропусна да спомене от къде… 4. Куцотата в “Куцото сравнение между Концепцията за съвместно патрулиране със самолети на натовски държави в българското въздушно пространство и зловещия договор от Ньой” всъщност е на г-н. Инджев, който вероятно е пропуснал дребната подробност, че полските ВВС пристигнаха на 16 юли да си търсят хотелите и кетъгинга, които според поготвеното споразумение с МО, България трябваше да плати заедно с всички останали разходи, свързани с изпълнението на мисиято по Еър полисинг от полските ВВС. Сценката с безплатния Еър полисинг от ВВС на САЩ беше режисирана в последните две седмици, след песионирането на Радев. Още една дребна подробност от безплатното споразумение със САЩ е, че американците нямат право да употребяват оръжие, включително за предупредителна стрелба. Споразумението с полските ВВС е било доста по-различно и представлява доброволен отказ от последната останала функция на българската изтребителна авиация, което наистина е срамно. Подробности около хронологията на тези събития, подкрепени с документи, г-н. Радев изнесе пред медиите в интервюто си от 1-ви август. И последно 5. Концепцията за съвместно патрулиране на български и на натовски самолети във въздушното пространство на Република България е наистина приета през декември 2015 г. от Съвета по отбрана в МО. Концепцията е приета на заседание, в което участва и командирът на ВВС ген.-майор Румен Радев. Но твърдението на г-н. Инджев, че това става “без той да оповести несъгласието си с документа или поне да регистрира за историята особено мнение” не отговаря на истината. Генерал Радев не само изразява несъгласието си с така подготвената концепция, но и дава предложение за нейното изменение с добавянето на уточнение, че мисията по Еър полисинг може да се изпълнява съвместно със съюзнически ВВС от НАТО, но не вместо българските ВВС и че съвместните задачи ще се изпълняват под командването на българските ВВС. Нека да подчертая дебело, че става въпрос само за мирновременната мисия Еър полисинг, а не за съвместна охрана и отабрана на въздушното ни пространсво в случай на война. Информация за това предложение е побликувана в списание “Аеро” в началото на 2016г.

 15. Не е по темата, но на 5 септември 1944 год. великият и непобедим Съветски съюз обяви война на България. Великата и непобедима Червена армия окупира България. Откъдето е минал руския ботуш трева не е поникнала. Защо очакваме България да цъфне и върже? Слава!!!

 16. Какво да му коментираш на горното. Като да спориш с радиото. Ти му викаш Радев не ОК, то ти вика – Иво Инджев не е прав.
  Аз казвам – догъзи ми се от вас. Мерете си … достойнствата по други географски ширини. Не по нашите. А, дойде западния вятър, извенете, стана течение.

 17. до ЧАВДАР КОСТОВ
  Личи си московската школа. С подобна “юридическа” еквилибристика е бил осъден и Димитър Пешев/спасителят на десетки хиляди български евреи/ на 15г. концлагер за АНТИСЕМИТИЗЪМ… Милиони евреи от цял свят са му признателни, а в сградата на Съвета на Европа в Страсбург, наред с бюстовете на основателите на Обединена Европа, е поставен и неговия бюст …Ген Радев е в конфликт със Закона, колкото и ти си в конфликт с морала …Закона е “врата у поле”, а морала е за “глупаците”…

 18. “Идеята за построяване на паметник на ген.Иван Колев – предводител на българската кавалерия при освобождаването на Добрич от румънска окупация, датира от 2006 година. Първоначално бе одобрен проект на проф.Крум Дамянов, който първо бе заменен с друг – на Димитър Янков, а впоследствие с този на Александър Хайтов.

  Мемориалът ще бъде официално открит на 7 септември, от 12 часа, в присъствието на премиера Бойко Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчев, народни представители.

  По проект се предвижда край паметника да звучи старият национален химн на България „Шуми Марица”. Това ще става чрез фотоклетка в копитото на коня, когато някой застане пред фигурата. Системата бе успешно изпробвана днес.

  „Срокът за изпълнение на проекта беше безумно кратък – само 3 месеца”, сподели скулпторът Александър Хайтов по време на монтирането на паметника. За създаването му той е ползвал архивни документи и експонати на Националния исторически музей – униформата на ген. Колев, седлото му и др.

  „Ако има поне капка признателност в сърцето на всеки един от нас, ние сме длъжни увековечим паметта за ген.Колев. Без значение, че се е бил с руснаците. Точно и заради това, че се е бил с руснаците. Нека на всички болни русофили да им е ясно, че в определени исторически периоди и то в по-големите, Русия е била враг на България, не приятел. И това трябва да се каже най-сетне. В случая няма значение дали са руснаци, дали са турци, дали са американци – това са врагове на България, това го е казал ген.Колев.”, сподели Валери Симеонов, който също проследи поставянето на паметника.

  „Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия, задето ни освободи. Но какво търсят руснаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним, както всеки враг, който пречи на обединението на България.” Генерал Иван Колев, септември 1916 г. Този надпис може да се види от лявата страна на постамента. Зад една от плочите му е положена пръст от градинката пред родната къща на генерала в с.Бановка, Бесарабия.”

 19. Уважаеми Г-н Костов,

  Въпреки точните Ви цитирания на ЗОВС,нали се сещате,че имаше и Закон за деполитизацията.

  Корекциите Ви на текста на Г-н Инджев биха имали реална стойност,ако не казвате в началото следното:

  -уважавате Г-н Радев като професионалист.Което индиректно означава,че Вие сте или с авиационно образование,или с военно такова. Не е възможно обратното-един непрофесионалист да уважава друг човек,който е професионалист в определна професия.Вие имате професионални критерии и се застъпвате за реномето на новеия комунистически функционер Румен Радев.Ваше право…
  Днес абсолютно всички генерали са комунисти,няма нито един,който е завършил военно училише преди 1990г. и да е с антикомунистически убеждения.Текста на Иво Инджев доказва това,всъщност не той,а друг коментатор.
  -уважавате Г-н Радев като “лидер”. В превод на български език тази дума означава “ръководител”.Но той не е бил на такава длъжност.Бил е просто “Командир на ВВС”.
  – казвате,че все още не сте готов да дадете гласа си за г-н Радев.Което означава,че може и да го дадете.За него ще гласуват само и единствено комунистите,нормален човек не би гласувал за комунист.Пък и в професионалния Ви коментар-корекция защо е нужно да уточнявате за кого сте готов и за кого не сте готов да гласувате. А може пък и да не гласувате. Може всичко да се случи или пък да се отвратите от гласуването.Но така или иначе президента пак ще бъде комунист-както сегашния,така и както предишния и по-предишния.Ако в България е имало поне един президент-човек,а не комунист,символите на съветската армия нямаше да осветяват заспалите простаци всеки ден по 24 часа в деноношието.
  – казвате,че Г-н Радев няма никакъв политически опит.Тук сте напълно прав,а кой комунист има политически опит.Валидно е и обратното-реципрочното-щом като генерал от армията преди да подаде рапорт за уволнение-напускане на службата,той е развил някаква политическа активност,най-малко е демонстрирал пред ръководството на комунистичесдката партия,че е комунист и е готов да работи за каузата на комунистите.Обратното е невъзможно-ръководството на компартията да предостави кандидатура на действащ военослужещ без да знае какви са политическите му убеждения.
  Г-н Румен Радев винаги е бил комунист,сега е такъв и винаги ще си остане комунист. Също като г-н Михо Михов и другите генерали от резерва.
  – сам цитирате “политическа неутралност на военослужещите”.Ами не може да има такава,а да има контакт с политическа партия.Хем един генерал е политически неутрален,хем е осъществил контакти с политичесоа партия.
  – по принцип ЗОВС е писан от комунисти и неграмотници.

  Вземете само длъжността “Началник на отбраната”.Пълна простотия,а няма Началник на ГЩ.

  Вземете и фразата “военно формирование”,вместо традиционното и ясно “поделение”. Нима в армията има “невоенни формирования”. Ами в МВР също имаше “поделения”. Сега как е там.

  Говорите за някакъв “национален ефир”. Откъде го измисляте този ефир.Най-малко ефирът може да бъде “национален”,”регионален”,”околийски”,”окръжен” или “международен”.
  Българския идиотизъм днес е наследил вчерашния комунистически идиотизъм.Само в България има “Републиканска пътна мрежа”.Сиреч има “републикански” асфалт,павета,завои,тротоари,мостове,виадукти,надлези,мантинели и др.Има и съответно “републикански” министър на транспорта и балгоустройството.Всичко,което е републикансо у нас е комунистическо.

  Напълно не сте прав към въпроса за некоректността на Г-н Инджев за конатктите на Г-н Радев с комунистическата партия.Ами разбира се,че не са коректни и дори незаконни,щом като все още не е бил издаден Президенстския Указ за “освобождаване от военна служба”.Дори още преди да си подаде рапорта.Некоректен е Вашия реторичен въпрос .Ами ако всики генерали и офицери “контактуват” с партии преди да бъдат “освободени” от военна служба.На кого е нужен тогава такъв ЗОВС?? Впрочем нужен е само на комунистическата партия БСП.
  Навярно и на самия Вас.
  Нямало нарушение на Закона.Е как така няма.Значи личния състав на Българската армия е политическиподготвен и ангажиран,само дето не показва контактите си с партиите И идва момент и повод,когато е готов да ги декларира. Що за неполитическа институция е БА. Ами в МВР как е.Там пък хиляда на сто са комунисти.Амив разузнаванията-десет пъти по 100% са комунисти.

 20. Kак гледа на долната картинка мон женерал радев, питам аз и отговор не чакам. Когато и да се откъснем окончателно и безвъзвратно и от най-малкото североизточно влияние сме страшно закъснели. И все пак, колкото по-скоро, толкова повече има андежда за връщане в нормалноста в някой хубав божи ден в обозримото бъдеще.
  http://echo.msk.ru/blog/day_video/1832722-echo/

 21. Два коментара към горният видеоклип.
  Я давно живу.Бывали разные времена,и сытые, и не очень.Самый жесткий голод испытал ,когда служил в Сов.Армии.Часто ночью ходили в самоволки в ближайшую деревню,выпрашивали еду,иногда воровали.
  Вот и думаю ,глядя на это позорище -это голод или не истребимая любовь к халяве?Но обратите внимание,сколько маленьких детей с родителями!Ведь передавить друг друга там было очень легко…Посмотрите на молодого мужчину с маленьким ребенком у забора,он постоянно следит за толпой перед ним,он понимает,что находится в самом опасном месте с ребенком на руках…И он не пытается уйти !
  Халява,это то ,что достается на халяву,не ценой здоровья или жизни.Вот и думаю: может все таки голод?

  Историческая битва за бесплатный греческий салат, которого не было, на Красной площади 04 09 2016 года должна войти в учебники истории. Скреплённые лишней хромосомой наши одержали сокрушительную победу. Этот день должен стать красным днём календаря, а Михалкову поручить снять киноэпопею.
  Победа стала возможной также благодаря тому воодушевлению, которому участники сражения заряжались при просмотре телепрограмм таких видных интеллектуальных лидеров общества как Соловьёв, Киселёв, Кургинян, Гордон, Толстой, Норкин и др. Их отметить отдельно.

 22. Освен всички други годишнини през тези почивни дни на началото на септември, тия дни се навършват и ТОЧНО 100 ГОДИНИ от съдбоносните исторически събития за България довели до отблъскването на румънските и руските агресори в Добруджа през 1916 г. – т.н. Тутраканска и Добричка епопеи. Не знам как се провеждат честванията, доста далеч от БГ мога само да проследя в медиите какво е състоянието. Изглежда отново че се акцентира единствено върху Тутраканските битки където обичат да се събират родните високопоставени персони и различни видове патриотари, а за Добрич не се споменава почти нищо в официалните медии, оставен е на произвола на съдбата, на вниманието на ентусиасти-историци, маргинализирани журналисти като нашия домакин човъркащи тия теми по блоговете си и на провинциални военни фолклористи опитващи се да пресъздадат някакви събития от онова време забутани някъде из добруджанските полета, далеч от фанфари, камери и микрофони.
  Не разбрах дали президентинът ни който се отличи особено с яростна словесна отбрана срещу руската хибридна агресия от последните години е отишъл там на място да отбележи юбилейната годишнина. Като че ли не, нищо не видях в нета, изглежда че му падна сериозно гарда след като го видях това лято заставен да противодейства енергично срещу мисълта изобщо за каквато и да е флотилия обединена срещу руската агресия в Черно море.
  За любителя на платноходките и красивите яхти в родното море и черен колан в дисциплината ‘разбиране с простаци’ не питам – той използва всеки удобен момент, вече ежедневно да се просва като изтривалка под руския миризлив сапог (вече е достигнал ниво черен колан и в тази дисциплина) както и напоследък да приема с преклонена главица формата на мека възглавничка под султан-ердогановите терлици (мощно оръжие срещу острия му ятаган).
  Питам аз и отговор като че ли е безсмислено да чакам….
  Това лято си бях в БГ, цели три пъти, впечатленията ми са не по-различни от времената когато напирахме да ставаме 16-та республика. Не знам как да го опиша но с две думи руските моменти в живота, в обществото, в медиите, в ландшафта и навсякъде като че ли изпъкват все по-ярко от преди. Поне аз така го почувсвувах. Бяхме преди най-верния и обвързан съюзник на ссср за Запада. Сега когато не сме “народна” република а демократична страна и Р-то отпадна от абревиацията ни, оставащите RB eдва ли означават за западняка Republic of Bulgaria. По-скоро са Russian Branch, това е без съмнение, доказано и на практика.
  Всичко това при положение че до морето и близко не съм се мяркал, просто феноменът “russo turisto” съм наблюдавал твърде много и по различни места по света, дошъл ми е до гуша и колкото по-далеч от него толкова по-добре…
  Едно от посещенията ми беше специално заради юбилея от 40 години от завършване на училище. Не бях се срещал почти с никого от моите съученици през тия години, далече от България не бях участвувал в нито една среща които са се провеждали при други юбилеи. Огромна емоция, чувства напиращи от всичките ти сетива и трудни за овладяване. И точно когато се бях оставил във владението на мили спомени се започна един разговор как положението е много сериозно и напечено, как добре че била русия да ни защити от турската експанзия и всички участват в тия разсъждения много одобрително, как русия си защитила и взела обратно Крим и как путин бил най-голямата работа… След това един от съучениците отправи ясен призив да въстанем и организираме нещо срещу ГЕРБ, вече не се търпяло. Оказа се че бил върл бесепар…
  После се започнаха някакви танци, зазвучаха и някакви руски мелодии, вече напълно в унисон с тематиката която се обсъждаше на масата…
  Разделихме се (за мен с никаква надежда), обменихме си е-мейли и телефони. На другия ден за капак получих поздравления в моята поща от съученичките с песента “ПОЗОВИ МЕНЯ НА ЗАКАТЕ ДНЯ” – била много хубава…
  Не знам кога отново ще си дойда в БГ. Желанието клони към нулата. Ще трябва обаче да се върна все пак и да си събера и прехвърля българския трудов стаж, не е много близко пенсионирането но и ходенето по мъките го изпитах вече на гърба си по този въпрос. Така че ще се върна задължително да работя по въпроса, но като че ли единственото ми желание сега остава да се срещна отново с Иво и да му стисна ръката – нищо друго.

 23. Поздравление за мнението на Безник ака Антикомунист. Ако изключим традицонният му уклон по пистата комунизъм-антикомунизъм което ни най-малко не намалява стойноста на споделеното, всичко останало е в десетката.
  БРАВО!

 24. Още нещо за офицерите от БНА. Помните ли бившият министър Ангел Найденов, когато откриваше учебната година във ВНВМУ “Н. Вапцаров” акцентира върху това, че те (школниците) трябва да помнят са “вапцаровци” и да носят частица от “вапцаровската” вяра в сърцето си. Нека да припомня, че става дума за вярата, че живота ще бъде по-хубав в утрешния ден, разбирай при комунистическото утре. Друг е въпросът как изглежда в очите на чуждите адмирали, когато разберат, че военноморското ни училище не носи името на някой капитан или адмирал, а на комунистически поет, който е служил като матрос във флота. Същият е разстрелян с нареждане на Цар Борис III – обединител, на името на който има булеварди и паметници от по-ново време. Странни работи в България. А иначе като поет високо оценявам творчеството на Вапцаров, но като патрон на натовското висше в-морско училище- сори….

 25. до Г.Николов: От клипа (echo.ru) като го видях, честно ми се доплака.За няква си гръцка салата да се образува цял митинг хора,гладни с малки бебета на ръце. И то в столицата Масква, където доходите ,нали се сещате са най-високи ,а какво е положението в малките градове, а в селата не ми се мисли.Работата става много дебела. Големият глад е започнал да чука по портите на властелина на Кремъл! Но този руски глад ще рефлектира и в/у нас българите. Петата колона ще ни увеличи тока,бензина,парното за да изхранват с нашите пари гладните в Русия. Руския кърлеж се е впил дълбоко в България.

 26. За Чавдар Костов
  На вас много добре отговарят Клюкар,Без ник,Сия и Тони.Г-н Инджев,ако намери за необходимо,би ви отговорил още по-добре.
  Аз изразявам мнението си.Тъй като вие въпреки уговорките,в началото на изложението си,пък и след това,желаете да наложите своите тези,би било уместно да чуете и други тези,изразени накратко.
  Вие не може да отречете,че сте нещо като фен на ген.Радев.Съжалявам,но не мога да намеря по-подходяща и щадяща дума от тази.
  Същото се отнася за ген.Радев по отношение на БСП,или по-общо казано-за русизма и комунизма.
  Освен това,вие искате да оборите г-н Инджев,който е противник и на двете.
  Вие държите на законите и аз бързам да кажа,че не ги нарушавате със своите пристрастия.Дали е морално не говоря,защото и вие не говорите за морал.
  Вчера беше годишнината от обевяването на война от СССР на България.За това нямаше причини по каквито и да са закони.Следствие на тази агресия България беше поробена от съветските хора за дълги години.Това има своите рецидиви и до днес.
  Единственият ми въпрос към вас е: Защо вие и г-л Радев,като сте толкова вещи във военното дело,явно и патриоти,не обелихте една дума по този повод и да осъдите този непредизвикан агресивен акт от страна на СССР,както и да направите паралел с агресиите на неговите следовници по отношение на Чечня,Грузия,Украйна,хибридните войни,ядрените заплахи и др.
  Ясно е – не само много говорите,но знаете да мълчите,когато ви е изгодно.

 27. Към г-н Чавдар Костов:

  Съдейки от прочетеното досега, доста хора са Ви отговорили в коментарите си. Ако желаете, можете да вземете отношение по следния въпрос, а именно: Защо до ден днешен г-н Румен Радев, а и не само той, не обелва нито дума за единственото и необходимо за момента решение за българските ВВС, а то е: Сключване в най-скоро време /знаете защо – ще минат две-три години, дори ако сега веднага стане покупката им, докато се усвоят/ на контракт за закупуване на нов тип изтребител за българската авиация. Е, знаете много добре, г-н Костов, че този самолет трябва да бъде съвместим с натовските стандарти, значи ще трябва да дойде от САЩ, страните от Западна Европа, членки на НАТО или Швеция /знаете защо именно Швеция/. Но въпреки воплите, които чуваме от бившия генерал Радев и хората като него за това, че българската авиация била пред приземяване, досега не чухме нито дума от тях за покупката на нов тип изтребител. Същото се отнася и за крещящата нужда от модернизация на въоръжението на цялата ни армия. Е, питам се, как при това положение г-н Радев, в случай че бъде избран, ще превъзмогне зависимостите си от проруската, яростно пропутинска партия БСП, която не по-малко яростно се съпротивява и саботира модернизацията на българските въоръжени сили за да поддържа руската зависимост на България и в областта на отбраната с остаряла техника от времената на Варшавския договор. И още нещо – защо г-н Радев си позволи да сипе лъжи и клевети точно по човека, който се зае на дело да реализира сделка за закупуването на нов тип боен самолет за българската изтребителна авиация – министър Ненчев. Аз не желая да имам за президент и върховен главнокомандващ въоръжените сили на Република България такъв човек!

 28. Едва ли има по-елегнатен текст от този на Г-н Стефан.

  Впрочем има нещо дребно,което за комунистите е много едро.

  Бившият военослужещ от Българската армия Офицер от Резерва Генерал-майор Румен Радев е такъв и само такъм по отношение на раезервния(запасния) състав на БА.
  Той вече не е Генерал-майор Радев,защото е извън сличния състав на армията.Този статус е определен по Конституционен път от Президента и Главнокомандващ БА Г-н Росен Плевнелиев.

  По отношение на политическото си членство,политическата си активност и политически убеждения,той не е нито “Генерал-майор Радев”,нито “О.Р.Генерал-майор Радев”.
  Той е само Румен Радев и от вежливост може да бъде наричан Г-н Радев или Др. Радев(от страна на комунистите).

  Но в полукомунистическа България не се спазва нито закона,нито военната етика и примитивните политици често прилагат практиката да наричат бивши офицери и генерали с военните им звания,когато са били активни,действащи такива в състава на БА.
  Има и изключително фрапиращ случай на ползване на военно звание и на бивш служител(генерал) от МВР,който е много добре познат на публиката на сайта на Г-н Инджев и не е нужно да бъде представян допълнително.

 29. За най-прецизните читатели на сйта на Г-н Инджев се налага да коригирам много груба грешка,която допуска коментатора FURY.

  Комунистическия терорист Никола Вапцаров съвсем не”… е разстрелян с нареждане на Цар Борис-обединител…”.
  Нито един дъжавен глава няма такъв прерогатив.
  Н.В. Цар Борис-Трети нито се занимава с арест,нито със следствие,нито със съдене на обвиняеми,нито пък с разстрели…

  Никола Вапцаров не е и “комунистически поет”,както го определя ФЮРИ и комунистическата пропаганда,той си е обикновен поет както стотици други.

  Арестуван и съден е не самостоятелно,а заедно с много други комунистически терористи и съветски шпиони,като само малка част от тях получават смъртна присъда.

  И е разстрелян не по нареждане на Държавния глава,а по Съдебно Решение на Софийския Окръжен Военнополеви съд-дело 585/42.

  Неправилното използване на имена,дати,събития и др. води до допълнително подсилване на комунистическите лъжи.
  Чест прави на майката на Вапцаров Елена,която никога не казва,че сина й е разстрелян неправилно и незаконно.Тя е била изключително грамотна и напълно е осъзнала вината му. Само комунистите не я осъзнават.

 30. Колега Николов,интуицията Ви е несъмнена,благодаря Ви за акцентиране на “пистата”.
  Скоро ще напиша материал специално за вас на тази тема и сам ще се убедите,че тази писта си съществува и по нея се плъзга целия народ и цялата държава.
  Ако тази писта действително я няма,нямаше да има цветната фоторграфия горе вдясно на фронталната страница на сайта на Иво Инджев.
  Мочите и Альочите са строени от българските комунисти,нали така…..,а кой днес ги охранява,осветява,чисти,лъска и смазва с неограничена “народна любов”. Хайде,сложете ръка на сърце и ги назовете тези смрадове.
  А че са смрадове световни,в това поне аз не се съмнявам.А Вие???????

 31. БЕЗ НИК, според мен никой не се съмнява в съществуването на “пистата”, просто тук не бива да се споменава безспорния факт, че един определен човек е част от нея. За това е въпросната забележка 😉

 32. Към Mika

  Мика, имате някаква мъка с “определения човек”,за когото твърдите, че не бивало да се споменава “тук”, след като десетки пъти го нападате точно ТУК ( включително без повод)и накрая ми писна да служа като проводник на тази Ваша натрапчива мания.Ако искате да си общувате с въпросния без ник и да си споделяте тази мъка, само кажете, ще Ви свържа.

 33. Мика,дали идиотската комунистическа пропаганда,свързваща перфектните руски и български идиоти под формаата на “писта” или “дружба” е позната на всички,аз се съмнявам.

  Близо един век българските комунисти са подчинили своите безмозъчни и бездушни човекопододни креатури на чужда държава.Това е неповторимо явление в света за всички времена.В много старани имаше комунисти,но такива като българските са неповторими….
  Пистата София-Москва е жива,тя тече,тя се развива,пулсира,трови ,омагьосва и пр.Тя не умира и няма абсолючтно никакви изгледи да умре скоро.

  Понеже е създадена от комунистите,тя спокойно може да се квалифицира като комунистическа,само че в днешната обстановка,комунистите не я определят с това име.
  Пистата е силно осветена,погледнете горе вдясно,прочетете книгите за “течната дружба” и всичко се вижда.По пистата се хлъзгат в двете посоки милиони безмозъчни състезатели,дърпат всевъзможни наивници и глупаци и всичко заспива.
  Ето,съвсем скоро се навършва една година от построяването на паметник на посладния окупатор на България -Маршал Толбухин.И той осветява пистата….
  Пистата винаги се подгрява и винаги отровните изпарения се поглъщат изключително стриктно.

  Няма народ,който така мазохистично да поглъща отрови руските отрови като българския.Да спре да ги поглъща засега не се очаква.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.