Победителят в руско-българската война от 1916 г. генерал Иван Колев уплаши с “русофобията” си т.н. генерал Бойко Борисов

 

 

0509 053

ТОВА Е СНИМКА ОТ ЦИТАТ,  ИЗПИСАН НА ПАМЕТНИКА НА ГЕНЕРАЛ ИВАН КОЛЕВ, ОТКРИТ ДНЕС В ДОБРИЧ . ЗАСЛУГАТА Е НА БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТИ, КАТО ГЕОРГИ ЧУНЧУКОВ, КОИТО СЕ БОРИХА ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ ГОДИНИ НАРЕД, НО НЕ БЯХА СПОМЕНАТИ ДНЕС ПРИ ОТКРИВАНЕТО НА ПАМЕТНИКА

 

Neka vazrodim -2

 

На днешния 7 септември главната новина за българските медии би трябвало да бъде откриването

на паметника на генерал Иван Колев в Добрич. Премиерът Борисов също беше там. Той обаче отказа да държи реч и да пререже точно тази лентичка, оставяйки, нетипично за него, водеща роля да имат други ( като външният министър Даниел Митов, военният министър Николай Ненчев и лидерът на Патриотичния фронт Валерий Симеонов).

Причината за небивалта скромност на Борисов?

Много ясно, героят от руско-българската война генерал Колев е победил руските завоеватели в Добруджа!

http://clubz.bg/44217-borisov_peeshtiqt_pametnik_e_unikalen_tolkova_jiv_i_hubav

Антибългарски репортаж за паметника на ген. Колев, страх, че е победил руснаците

 

Паметникът, издигнат 100 години след епопеята

 

0509 152-2

 

Бойкотът на истинските български национални герои продължава и век след победите им

Янко Гочев*, историк

Отвратителен АНТИБЪЛГАРСКИ репортаж на телевизия БТВ за ЦЕНТРАЛНОТО събитие за българския народ и за всички българи по света от днес – откриването на паметника на българския национален герой от Първата световна война генерал Иван Колев в Добрич. Ето какво сътвориха днес българофобите от БТВ, за да минимализират и манипулират хората във връзка с това тържествено събитие, чакано от истинските български патриоти от десетилетия.

1. Репортажът беше много кратък някъде по-малко от минута.

2. Репортажът беше забутан в края на новините малко преди спортните новини.

3. При обявяване на зрителите кой е генерал Иван Колев се подчертава, че той бил победил РУМЪНЦИТЕ.

Нито дума за победените от него руснаци и сърби. Ако БТВ се смущават от българските победи над тези доказани врагове на България това си е техен проблем, а не наш, но не трябва да лъжат и манипулират по темата. Обяснението може да бъде, че в БТВ са невежи и/или обслужват руска и сръбска медийна политика.

4. Интервютата бяха подбрани само с комунистически мутри, в това число дежурния казионен ”историк” другарят от БАН Г. Марков – агент на ДС, стар сръбски и руски ”интелектуалец”, упражняващ се в областта на българската история;

5. Случайно или не в тези интервюта АКЦЕНТЪТ е изместен в посока към НЕОДОБРЕНИЕ на това, че някой си позволил да звучи българския национален химн и това било много лошо. В допълнение химнът е наречен ”стария”. Това е срамно внушение и пореден опит за манипулация. Бойният марш ”Шуми Марица” е единственият български национален химн. Песен вдъхновила поколения българи от опълченците през 1877г. чак до героите от всички война до забраната му от комунистите. Няма друга такава народна песен, боен марш и национален химн, но явно за някои другари в Добрич и на българофобите от БТВ това не им харесва.

ИЗВОД – БОЙКОТЪТ на истинските български национални герои какъвто безспорно е генерал Иван Колев ПРОДЪЛЖАВА и век след победите им. Медийните похвати включват или гробно мълчание по темата, или лъжи и манипулации, за облъчване на българите. Не го оставиха генерала на мира и в деня на неговата Добричката епопея – 7 септември 1916г. Срам и позор са тези БТВ – активни медийни манипулатори. За тях централните събития за деня са наводненията в Гърция, криминалните истории в село Галиче или химична атака в Алепо, Сирия, но не и издигането на паментика на генерал Иван Колев в Добрич.

*Коментарът е публикуван на фейсбук страницата на автора.

 

Урок по родолюбие 

Текстът, който следва, е на о.з. полк. Иван Стойчев. Това е негов спомен за първата вечеринка, проведена в град Тулча през месец април 1918 г. Поводът е девет месеца от преждевременната смърт на ген. Колев, а целта – набиране на средства за негов паметник. Защо го предлагаме на читателя? Защото вечеринката в Тулча е нагледен урок по родолюбие и патриотизъм, изнесен с любов и всеотдайност от войника до генерала, от обикновения до знатния гражданин на Тулча. Урок, от който могат да се поучат всички желаещи да се включат в делото за увековечаване на паметта на легендарния генерал. Препечатваме текста със съкращения. 

 

 

Георги Чунчуков 

Кавалерийска вечер в гр. Тулча 

В памет на генерал Колев са уреждани от 20 години много забави: вечеринки, утра, концерти, състезания и пр., имащи за цел – да увеличат средствата на фонда, носещ неговото име…

След като се минаха около 9 месеца от смъртта на генерала, конницата си позволи едно по-шумно веселие. Решено беше – на 21 април 1918 г. да се даде вечеринка в Тулча. Това съвпадаше с радостта на много тулчански българи, завърнали се от заложничество в румънските лагери, както и с великденските празници…

Приготовленията почнаха отрано. Мобилизирани бяха всички вкусове, изкуства и занаяти. Във всеки полк се промишляваше, как да се допринесе за по-доброто изнасяне на вечеринката във всяко отношение. Декорирането се ръководеше от художника при дивизията – Н. Кожухаров…

Работеше се с амбиция и въодушевление.

Приведена беше в ред и украсена част от грамадното здание, наричано „Зала за конференции“. Таванът, ложите и колоните бяха покрити със зелени гирлянди от бор и бръшлян; по стените, върху парадни конски покривки (валтрапи) от седлата на Гвардейския полк, бяха съчетани хубави армюри от сабли и шлемове; портретите на съюзните монарси, на коне, бяха поставени от двете страни на ложата, определена за висшите началници; самата сцена представляваше една хубава гледка, нарисувана в няколко дни от Н. Кожухаров, разполагащ с най-първобитни средства; над сцената беше поставен портретът на генерал Колев, обиколен с венец, а над самия венец беше разперил грамадни криле голям препариран орел. В подножието на сцената бяха кокетно наредени подаръците за лотарията. Най-голямата част от подаръците бяха изпратени от София, Русе, Ямбол и Пловдив – от семействата на офицерите; друга част бяха подарени от тулчанци, а най-малко – затова и най-ценни – от конните полкове. Портретът на един хубав чер жребец беше поставен между предметите. Живият кон – на цена 3000 лв. (тогавашни пари), беше най-щастливата печалба от лотарията.

На горния етаж, в една стая беше наредена художествена изложба, а в долния етаж – два буфета, снабдени с хубави напитки и закуски…

Това, което придаде, обаче, истинска цена на тази вечер, беше присъствието на командуващия армията ген(ерал) Тодоров, и няколко от командирите на дивизиите, както и готовността на тулчанци да се отзоват на поканите на нашите конни офицери. Ще бъде лицемерно да не кажа, колко поласкани се чувствувахме и колко въодушевени бяхме от нашите гостенки – госпожи и госпожици, българки от Тулча, елегантни, пълни с грация и добродетели – жени, сестри и дъщери на наши стари познати, приятели и роднини. Тук човек можеше да види, в това време на кръвопролитие и разрушение, облечени с вкус дами. Изобщо, изпъкваше ясно, че тулчанки се обличат с вкус, не по-малък от този на големите български градове, но това, което аз лично най-високо ценях у тях, то беше тяхната веселост, която заразяваше и … пленяваше; радостта и безгрижието, след завръщането на отвлечените им близки, бяха ги всецяло завладели.

Велики бяха дните, които преживявахме тогава. Велика можеше да бъде и радостта.

Почна се литературно-музикалната част. Офицерски хор, под диригентството на поручик Цанев, изпълни народния химн, химна на царя и още няколко парчета. Направи хубаво впечатление сладкият тенор на поручик Методи Бъчваров, който пя „соло“ заедно с хора.

Капитан Зидаров свършил по пеене в Московската консерватория, пя със своя мелодичен и закръглен бас: „Как Карол шел на войну“. Пеенето му беше такова, че, въпреки неговия твърдо следван принцип да не излиза на бис … публиката го принуди и той изпя с майсторство един руски романс.

Ротмистър Милчо Митев с едно доста голямо съвършенство изпълни „Хумореските“ от Дворжак, акомпаниран на пиано от госпожа Георгиади. Спомням си, обаче, че цигулката му не беше добре настроена и това предизвика доста смях.

Конник от Гвардейския полк издекламира: „България“ – от Пенчо Славейков и „Остави таз песен любовна!“ – от Ботев, с една презадоволителна дикция, с мощен и мелодичен глас и добра жестикулация. Кой беше този момък, който показа всички данни да стане много добър декламатор, и дали е последвал своите дарби – не зная.

Фанфарният оркестър на Гвардейския полк, в пълна парадна форма, изпълни с умение няколко музикални парчета.

Извън програмата, синът на командуващия армията изпя „Мила родино!“

Народни песни „соло“ изпя войник – радиотелеграфист.

Това, обаче, което направи на всички, без изключение, най-дълбоко впечатление, беше словото на майор Н. П. Николаев: „Спомени за генерал Колев“. Всичките условия, на които трябва да отговаря една реч, казана в подобен случай: добра постройка, логика, краткост, гладкост на стила, вярност на изложеното и искрено чувство, бяха изпълнени прекрасно.

За онези, които познаваха великия покойник, той оживя: тъй вярно беше описан той от Николаева. Мнозина си спомниха миналите дни на върховно напрежение и все по-невероятно се струваше онова, което кавал(ерийската) дързост и ум на генерал Колев извършиха в Добруджа.

Бурни и заслужени ръкопляскания изпратиха майор Николаева. Майстор на перото, той излезе такъв и на словото.

Краят на литературно-музикалната част се завърши с изпяването от хора марша на 7 п(ехотна) Рилска дивизия, по който повод беше направена акламация на командуващия армията. Майор Г. Кисьов с малко думи напомни онзи ден, който се възпява от марша; ден, в който генерал Тодоров спечели боя при Булаир със славните си рилци.

Поласкан и трогнат, генералът благодари на публиката и похвали славната Рилска дивизия – героиня на Булаир и Калиманци.

След литературно-музикалната част гостите бяха поканени в художествената изложба, устроена от военния художник на Конната дивизия – Н. Кожухаров…

Централно място в изложбата заемаше голямата картина на Кожухаров – „Кара Мурад“, епизод от атаката на Конната дивизия между селата Кара Мурад и Чикрачи, северно от Кюстенджа, на 23 октомври 1916 г., гдето 2 ескадрон от 2 конен полк, под командата на майор Добрилов и поручик Янакиев, плени знамето на руската Оренбургска опълченска дружина. Изобразен беше моментът, когато подофицерът Велико Митев 5 седящ на своя кон, изтръгва знамето из ръцете на ранения руски знаменосец…

Имаше изложени няколко портрета на генерал Колев, един от които, чрез наддаване, се продаде за 810 лева. Падна се на ротмистър Г. Кънчев; но, понеже ротмистър Несторов предложи да внесе още 500 лева за фонда, ако му се отстъпи портретът, последният му се отстъпи от ротмистър Кънчев…

Почнаха се танците, преди които се раздадоха карнетчета, специално приготвени за случая. На първата страница беше поставен портретът на генерал Колев, а на последната – репродукция от картината „Кара Мурад“.

Първата част на танците мина не особено шумно. След това се почна тегленето на лотарията. Печалбите, вместо 60, бяха увеличени на 150, благодарение на голямата любезност на тулчанци и семействата на офицерите.

Конят се падна на подофицера от 1 конен полк Георги Димитров; сребърният сервиз за чай, подарен от щаба на дивизията – на полковник Й. Петров; разкошният прибор за писалище, подарен от … конен полк – на поручик Коларов; сребърният сервиз за кафе, много елегантен, украсен с вензела на 2 конен полк – на Михаил Вълков от Тулча; сребърната табакера, подарена от … конен полк – на мл(адши) подофицер Иван Михайлов; сервизът за вино, подарен от …конен полк – на Димитър Проданов от Сарикьой; голямата бронзова статуя, с часовник, подарена от … конен полк – на … артилерийски полк.

Разкошните подаръци от два полка се спечелиха в София, гдето имаше продадени 1000 билета.

Оживлението във втората част на вечеринката достигна до екстаз и присъствуващите никога не ще забравят котильона. Трябва да се прибави, че такъв разкошен котильон и в София не беше имало до това време.

През антрактите ротмистър Златоустов и подпоручик Момчилов показваха негърски и американски танци. Те играха с изкуство и темперамент и бяха бурно акламирани.

Кадрилът се завърши всред весела глъч и грозна какафония от разните свирки, раздадени при котильона. Когато играчите отидоха в буфета, те видяха, че вън е вече съвсем светло и съжаляваха, че нощта е тъй кратка…

Чистите приходи от вечеринката възлязоха на 37 000 лв. ”

 

17 мнения за “Победителят в руско-българската война от 1916 г. генерал Иван Колев уплаши с “русофобията” си т.н. генерал Бойко Борисов”

 1. Не е само БТВ. Телевизия Европа също спомена само румънците. И доколкото знам, те като папагали повтарят каквото им спусне БТА. Предполагам знаете добре кой цензурира и формулира новините там.

 2. Днес един комунист си изпусна нервите донякъде изненадващо за мен и ме нарече глупак даже тъпанар. Всъщност доста се изненадах, защото маската му на веселяк никога не е падала но явно съвета ми да спре с приказките за комунизъма и да премине в действия като например прочитане на томовете на байтошо и поне една година живот в Северна Корея му подейства много разстройващо. И затова искам горещо да им препоръчам и на останалите “комунисти”, които са едни празни дрънкачи и се мъчат да изглеждат интересни с комунистическите си идеи. Другарки, много е просто бе!! Човек трябва да си изживее мечтите пълноценно. Купете си билетче за някое комунистическо царство и се потопете в соса му, вместо да ни замаявате с приказки. Вземете си и поне едно томче на великия байтошо за по пътя, да не ви липсва този мъдър и начетен водач направил от България градина за чудо и приказ. Нали ви беше купил къщите и колите. Беше ви образовал и намерил работа. Не заслужава ли човека да му четете томовете ?? Големи Неблагодарници сте !!! И Винетуто и той! Абе чети бе. Човека Генерал те направи !!!

 3. Добре,че има Интернет за да се ограмотят българите с истинската си история.
  Винаги ще има автори като Иво Инджев,Гочев които ще ни информират.
  А почне ли дискусията излизат и много не лице приятни неща.
  Ето сега Б.Б да не пререже лента на паметника на ген Колев показва ,че има смъртен страх от руснаците.Не привързаност,не любов,а страх.Първичен страх.
  Същото се отнася и за журналистите.
  Некадърници ли са ,недоучени глупаци или просто страхливци.
  Мисля,че и трите.През цялото време говорят за румънци,а всъщност боевете се водят с руснаци.
  Жалки,не достойни хора.Во главе с Премиера Б.Б.Сякаш се отнася за смъртна опасност.Руснаците няма да ги заобичат повече.Те мразят неистово българите и постоянно го показват.
  Ген .Колев им дава урок по мъжество,по родолюбие.
  И ето 100 години след Подвига му българите не забравят.А това,че не се е огънал пред руснаците прави подвигат му по величав.Незабравим.

 4. Към Йордан Тасев:

  Знам кой и как цензурираше новините на БТА в НРБ. Но днес мога само да предполагам- ако имате конкретна информация, споделете я, моля.

 5. Само 4% от руснаците според последно социологическо проучване по темата смятат българите за приятели. Та, “жестове” кат горните на бъзливеца баце и на продажната btv няма ни най-малко да променят отношението към нас на т.н. братушки. Нито ще чуят, нито ги интересува. Каквото им кажат по зомбоящика киселев-ци, туй е.
  Убеден съм, то за това и няма и няма и да има допитвания, че по-малко от 10% от народонаселението ни сред виШистите не знае нищо за генерал Иван Колев. Не изключвам по-дъртите да го бъркат капитално с бившият голям футболист, вече покойник Иван Колев на едновремешното ЦДНА който между другото го “пенсионираха” с чин подполковник.
  Безпросветен маразъм и бясна русофилия. Докога ще я караме така, един Господ знае!

 6. Голяма част от воините на ГЕНЕРАЛА са шопи , чиито паметник е брутално погазен от комунистите , за да се издигне бетонното нищо в центъра на София !!!! Кога ще си върнем гордостта , БЪЛГАРИ ???!!!

 7. И гудериан понаучи нещо от гениалният ген. Колев и го приложи със танковете си.

 8. Много може да се говори за ген. Колев. Трябва да се спомене и факта, че след приключването на добруджанската операция е искал да прехвърлят дивизията му през Сърбия на южния фронт и да удари англо-френския корпус в гръб.
  Жалко, в историята няма “но”.

 9. Когато войниците на генерала стигнали Дунава,някой се провинкал: “Барото че газим!”.Това така ме развеселява, това така ма резстройва – останало ли е нещо от онези българи у нас, днешните българи?

 10. Поклон пред героизма на генерал Иван Колев!Велики слова на велик български генерал и патриот! Няма как да потъне в забрава такъв подвиг!

 11. Много точно и навреме историка Янко Гочев е забелязал отвратителната воня, която се изсипа за кратко от новините на
  БТВ по повод откриването паметника на генерал Иван Колев в Добрич. Набързо смутолевиха за освобождението на Добрич от румънска окупация, но нито дума за това, че на 7 септември 1916 г. се разиграват драматичните боеве за отбраната на града. На 7 септември 1916 г. пристигащият от Македонския фронт 53-и пехотен полк направо от жп гарата заминава на предните позиции, без нито минута почивка. Кой е написал текста на т. нар. репортаж в БТВ, не е толкова важно, важното е, че т. нар. медии у нас отново показаха рабския си манталитет.Ще видите как ще мълчат когато дойде и годишнината от разсипването на град Балчик от руска черноморска ескадра през есента на 1916 г. Но ние знаем и помним нашата история, въпреки опитите тя да бъде покрита със забвение!

 12. Към РОСИЦА:
  „……останало ли е нещо от онези българи у нас, днешните българи?“

  Разбира се, и то всичко и то непокътнато. От появата си досега БЪЛГАРИТЕ носят светлина, справедливост ,законност и безгранична любов към ОТЕЧЕСТВОТО си. И така ще бъде во веки веков. Радостта и веселието Ви идват точно от там, от вечността, а разстроеността Ви се дължи на грешката, която допускате, като вземате „днешните българи“, както казвате Вие, за БЪЛГАРИ. Тези „днешни българи“ не са нищо друго освен пришълци в земята на БЪЛГАРИТЕ. А спрямо тях БЪЛГАРИНЪТ се държи по един единствен начин, така като е постъпил генерал Иван Колев и неговите войни и всички БЪЛГАРИ преди тях. Не гледайте секундната стрелка на времето, гледайте ВЕЧНИЯТ КАЛЕНДАР НА БЪЛГАРИТЕ.

 13. Всъщност откриването на паметника на този истински Българин от б.б. щеше да бъде гавра.Тук господ ни спаси от нов позор.

 14. Защо, никъде не се споменава за”бляскавата”дейност на червената армия, която като навлиза неканена в България на 08.09.1944година взривява стария паметник на Генерал Иван Колев? Защото много гъзолизници забравят нашите герои, но “братушките” никога не забравят този, който ги е бил.

 15. А нова и тв европа(малките букви не са граматическа грешка!) не бяха ли с подобни репортажи и те?

 16. Ще Ви разкажа нещо чуто от моя чичо – участник във втората фаза на нашата армия във войната в Сърбия и Унгария! Той е бил кавалерист и разказва, че се опитали преди атака да вдигнат ескадроните с някакъв Съветски марш, но конете не реагирали и командуването се принудило да нареди на музиката да свири “Шуми Марица”, чак тогава конете наострили уши и започнали да рият с копита – признак че разпознават песента и знаят за какво иде реч! Те били тренирани да влизат в атака с тази песен!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.