Подробности от пейзажа на 9 септември 2016 в София

Изразът едва ли е чисто руски, но в Русия много обичат да казват, че “дяволът е  в датайлите”. В този смисъл 9 септември 2016 г. беше дяволски интересн ден в София, що се отнася до подробностите от пейзажа, сътворен от почитателите на култа към съветското насилие над България, които се опитват да го представят като “освобождение”.

Тон за страта песен на нов лъжлив глас даде самата Москва чрез посолството си. То подгря празника на реваншизма с разпространяване на снимка на съветски танкове, които уж били посрещани топло от софиянци на 9 септември. http://kafene.net/news_and_analysis.html?fb_33654253_anch=36838469

Монтаж, достоен като продължение на монтирането на марионетно правителство на България след преврата, извършен на същата дата в София в условията на започната съветска окупация.

Раздирана от вътрешното противоречие да запази едновременно в редиците на своите избиратели носталгиците по съветския колониализъм, но и да прикотка  ( ако има начин) други гласове на заблудени членове на българското стадо, Столетницата изпрати своя новоизбран вожд Корнелия Нинова незнайно защо на паметника на Незнайния воин в столицата. В компанията на неколцина депутати ( някои от които по-късно навестиха и поклонението пред партийния паметник в Борисовата градина), др. Нинова беше довела уж независимия кандидат за президент Румен Радев да се гърчи да обяснява пред числено превъзхождащия репортерски корпус що за събитие е бил превратът от 9 септември 1944 г. https://www.webcafe.bg/newscafe/bulgaria/id_1403062231

На източния фронт пред партийния паметник в Братската могила – нищо ново. На пръв поглед. Освен малката подробност, че ги нямаше вождовете на партията, но пък почитателите на съветския колонилизъм бяха в пъти повече от функционерите на партията, поднесли цветя на т.н. незнаен воин. http://www.faktor.bg/novini/balgariya/81384-pohod-na-komunisti-i-sotzialisti.html

И още нещо: партийният монумент е нашарен от надписи, които няма кой да изчисти или предотврати с полицейски хайки. http://clubz.bg/44291-kak_ni_razdelq_9_septemvri

Светинята им явно не е чак толкова свята за руските спонсори като редовно чистената чисто съветската в центъра на града, опакована часове по-рано от граждани с 25 метрово траурно знаме в памет на жертвите на комунизма.  http://www.mediapool.bg/grazhdani-uviha-pametnika-na-savetskata-armiya-s-traurno-zname-news253895.html

Както и да го погледнеш, сравнението между 9 май и 9 септември се набива на очи с поразителната разлика в спонсорирания от Кремъл пропаганден ентусиазъм. На съветския празник 9 май София кънти от сутрин до вечер от съветски маршове и гори с пламъка на символични огньове край Монумента на окупацоннта червена армия МОЧА. На 9 септември, макар също да става дума за съветски триумф, мъждука подобие на радостта от победата.

Руските спонсори на съветския ентусиазъм в България успяха през годините на путинизма да преобърнат баланса на носталгията в полза на своята днешна главна опорна точка в пропагандата. Тя се утвърди на първо място по значение за петата колона на Москва у нас. Това се вижда от жалката картинка, показваща какво могат да сътворят сами българските носталгици на 9 септември. Изоставени бяха само с единия лъжлив колаж от страна на руското посолство, което щедро инвестира в охраната на МОЧА с най-модерни камери за следене на противници на съветската окупация, въоръжени с боя, но пет пари не дава за самодейността на 9 септември.

На всичко отгоре, сякаш нещастието на носталгиците не е и без това голямо, на 9 септември  се провали и тяхната надежда Ирина Бокова, изпаднала отново в класацията по пътя към върха на ООН като руска кандидатура от български произход. Няма край  русофобията по света!

Този факт беше потвърден и от класически русофобски концерт в парка Врана край София на 9 септември, дарен на общината от “господин Сакскобурготски” ( цитирам Йорданка Фандъкова, кмет на столицата, която откри концерта с кратко слово). Прозвучаха произведения на Йохан Щраус, Имре Калман, Франц Лехар, Ленадрд Бърнстейн, Джакомо Пучини, Джузепе Верде и т.н. на немски, италиански и английски.

Росица Инджева изпя встъпителната ария., което е подробност, наистина, но дяволски приятен за автора детайл.

19 мнения за “Подробности от пейзажа на 9 септември 2016 в София”

 1. Вижте снимката в органът на резервата на съветофилите по съвместителство днес пут.иноиди отразяващ събията около МОЧА. После ви давам само текста защото “коментарната” част е непоносимо вонящ на партенки и зелени чорапки бълвоч. Съотношението е описанието е 1:3 в полза на носталгиците. Що ли не съм изненадан.
  Ако е възможно, моля Иво да даде линк към изпълнението вчера на Росица Инджева. Не съм Бог знае какъв меломан но всичко свързано с фамилията на Стопанинът на БЛОГА НИ не е за изпускане и поне на мен е удоволствие за сетивата и дущата да го преживея.

  http://www.segabg.com/pic/news/09/821619.jpg

  Гражданско шествие, организирано от инициативен комитет на неправителствени организации, тръгна от храм „Св. Александър Невски“ и завърши пред паметника Съветската армия. Шествието бе под наслов: Национален траур 1944 г.
  Поводът е 72-та годишнина от комунистическия преврат в България, информираха организаторите. Инициаторите увиха постамента на централната фигура на паметника с черно знаме, дълго 25 метра.

  9 септември е повод за единение, защото е част от историята ни и никой не може да я изтрие. Това каза председателят на ГС на БСП-София Калоян Паргов, който поднесе цветя на Паметника на незнайния войн по повод 9 септември – “Деня на победата над фашизма”, предаде Агенция “Фокус”. “Днешната дата е повод и за размисъл, и за минута мълчание за героите и всички тези, които дадоха живота си за свободата на България, за освобождението не само на България и на Европа, но и целия свят от най-големия бич на 20 век – т. нар. кафява чума”, каза Паргов. По думите му хитлеризмът и фашизмът трябва да се помнят. Според него и в днешно време има регрес в редица държава и даде за пример Украйна. Такава датата е повод да кажем, че в България е имало фашистки режим. “Днес е времето да си спомним и за строителите на Съвременна България. Слава на героите, аплодисменти за героите по случай края на фашизма”, добави Калоян Паргов.

 2. Към Georgi Nikolov:

  Концертът, с който Филхрмонията откри сезона ( а Роси имаше честта да бъде “извадена пред строя” като солист с ария и участия в някаколко ансабла- в момента пък пее на сцена в центъра на София, пак на открито), беше записан от БНТ. Кога ще го излъчат не знам, но колги на роси се обадиха снощи да кажат, че вече е имало репортаж от Врана тъкмо с изпълнението на Роси.

 3. Уважаеми участници в дискусията,

  Вчера Канал 1 на БНТ отново показа зависимостта си от партийни влияния. В централната емисия “Новини” от 20,00 ч. бе показан репортаж от шествието на социалистите по повод 9-и септември. Бе дадена възможност на лидерката на БСП, на нейния кандидат за президент бившия генерал Радев и на много други привърженици на съветската окупация на България да изявят пред камерите на БНТ своята оценка за събитията на 9 септември 1944 г. След това много накратко, с оскъдни думи само се спомена за траурното шествие на българските граждани, за които 9-и септември е началото на съветското поробване на България. Нито един от участниците не бе интервюиран, за да изкаже своята оценка за това мрачно събитие в българската история, или пък ако е имало такива взети интервюта, то вероятно са били орязани. Последва само кратък коментар от водещата новините. Обръщам се с апел към всички честни българи – пишете до Дирекция “Информация” на БНТ и изразете своя протест поради поведението на отговорните фактори в дирекцията, които грубо потъпкват един от основните принципи в журналистиката – плурализмът на мненията, даването гласност на различни гледни точки.

 4. Отново като допълнение:

  Телефоните, на които онези, които желаят да изразят своя протест пред БНТ по повод фактически едностранното представяне от БНТ на гледните точки за датата 9 септември 1944 г. са: 02/814 2391; 02/814 23 12; 02/22 77.

 5. Да прибавим към сриването на Бокова американските изтребители в небето над България (и главата на екс-генерал Радев). Съжалявам, че злорадствам, но това моето е в пъти по-малко от лошотиите на опонентите ни. Пък и не претендирам за морално съвършенство. Искам само да допълня фактите, които дразнят “феновете” на 9-ти септември.

 6. Кристалина Георгиева ще бъде издигната за кандидат за “генсек” на ООН от Тиквата във вторник.
  Това освобождава терена на Бокова за президентските избори и вероятно ще бъде лансирана от агента Гоце като руска кандидатура за БГ (п)резидент. Това се припокрива с предвижданията ми преди време тук в блога. Моята прогноза е, че по заповед от кремъл Тиквата ще издигне слаб кандидат, за да даде преднина на руския кандидат.

  Така че превземането ни от руснаците върви с пълна сила – от Черноморието направо към “Дондуков”…

 7. Евентуалното издигане на ирина лайнарова за гоцэв кандидат за президент, при наличието на слаб гербав кандидат, можеше да е обезпокоително до преди 10 години, когато електорално най-силно представената “лява” партия беше на първо-второ място в политическата класация. Сега най-силната “лява” партия е трета политическа сила – и това не е гоцэвият файтон хора. Затова издигането на лайнарова като гоцэв кандидат за президент би било също такъв провал като кандидатурата й за шеф на ООН. От друга страна, влезе ли и тя в кандидатпрезидентската надпревара, балотажът вероятно ще е между Трайков и Дончева.

 8. На этой неделе вся прогрессивная Россия широко праздновала новый геополитический триумф президента Путина, заслуженно получившего титул самого желанного парня “Большой двадцатки”, Обама скрипел зубами от зависти, а сам Владимир Владимирович раздумывал, не родить ли ему на радостях.

  Повече, по-долу.

  http://censor.net.ua/resonance/405231/horosho_brodit_po_svetu_s_karamelkoyi_za_schekoyu

 9. Колега Николов,това е передната статия,която напълно доказва,че съществува както Вие казвате “писта комунизъм-антикомунизъм”.
  Географски,политически,идеологически,всъщност идиотски тя е просто отсечката София-Москва.Изграждана е и се изгражда малко по-малко от един век.Строителите несъмнено са българските комунисти и съветските болшевики.

  Тази писта има здрава основа-кръв,трупове,затвори,убийства,унищожения,разрушения,кражби,лъжи,предателсва,шпионаж и всичко ,което е довело до светлото сияние(burning daylight) ,фотографирано и поставено в горния десен ъгъл на сайта на Иво Инджев.
  МОЧИ-те и Альочите са неотделима част от тази “писта”.Без тях просто нейното съществуване и сияние е невъзможно.
  Тази писта бе назована от Г-н Инджев “Течна дружба”.Физическата разлика между двете понятия-Вашето и Неговото е никаква.Тя може да бъде оприличена и като русофилия,може и като мазохисто-комунисто-русо-идиотизъм,но все тая.

  Обърнете внимание,ама ГОЛЯМО ВНИМАНИЕ,тази писта се подържаше от двете изчезнали държави-СССР и НРБ.
  Тях ги няма вече и никога няма да ги има,но техните строителли-комунистите не са ичезнали( те са просто неизчезващи) – живи и здрави….Разликата е,че самите комунисти вече не се самоопределят като комунисти,но всичко у тях е комунистическо.

  Паметници,лъжи,лозунги,символи,пропаганда,дори усмивките и ехидността им са си комунистически…
  Няма нито един случай новите състезатели по “пистата” да са направили поне едно антикомунистическо изказване.

  Само примера за държавния преврат на Девети и Съветската окупация е достатъчен вижте как се интерпретират от тях-ами същата интерпретация-КОМУНИСТИЧЕСКА ФАЛШИФИКАЦИЯ.

  Е,нима Вие смятате,че пистата София-Москва не е комунистическа,ДС-КГБистка????
  Ами каква е тогава?-евроатлантическа?

  Ето и категорично,свежо доказателство за същността на тази “писта”.Преди няколко седмици легендата в българската журналистика и публицистика Евгени Михайлов публикува кратичко писъмце до медиите и доплматическите представители на цивилизованите държави по повод кандидатурата на Г-жа Ирина Бокова за Председател на ООН.Той я определи като комунистически функционер.Нима тя не е състезател от тази “писта”.Нима Г-н Михайлов е сбъркал диганозата,нима действително Г-жа Бокова не е комунистка,нима е извън “пистата” София-Москва?????????

  Колко жалко е,че на тази престижна длъжност няма да бъде избран комунистически функционер.

  Но в писмото на Г-н Михайлов се крие нещо много по-силно,това е неговата тиха,скромна,непретнциозна и елегантна диагноза,че Република България е комунистическа държава.
  Обратното е невзъможно да се каже-България не е комунистическа….
  Ами ако не е комунистическа защо предоставя официлано кандидатурата на възможно най-високопоставен комунист за този пост?
  Г-н Михайлов всъщност казва-това има България,това предоставя на световната общественост-комунизъм и кандидат от комунистическата партия БСП,но тъй като тази партия е “съветско-руска”,Г-жа Бокова е кандидат и на Русия,елементарно прикрит,всъщност явно разкрит от Евгени Михайлов и такива честни и неподкупни като него.

  Но колко ли са те в днешна България,както е казвал Цар Борис-Трети на своя съветник Лулчев….

  P.S.Ирина Бокова е креатура на “Руско-Българската” писта,казано с други думи,тя е производна на “Течната дружба”….

  Не може двамата журналисти Иво Инджев и Евгени Маихайлов да грешат независимо един от друг,а да стигат до един и същ извод.
  Драги приятелю Николов,все още ли твърдите,че “пистата София-Москва” не е комунистическа?
  Тя е точно такава,но комунистите не искат да бъде наричана така.
  Но че Вие допринасяте идиотските Софийско-Московски лъжи да бъдат оприличени кратко и ясно като ПИСТА,поне моя скромна мислост изразява към Вас нескромно възхищение….
  Това си е вид провидение!

 10. До Безник.
  Благодаря за споделеното. Мое скромно мнение, не обвързвам никого е, че отдавна е дошло време да се изкарате от филма в който с удоволствие сте се вкарали. Заглавието му е без значение. НО, Вие си решавате.
  И предупреждавам. В никакъв случай няма да влизам И в любимият на баце обяснителен режим. Каквото и да напищете адресирано до мен, просто го пропускам. Не ми е интересно. Даже горният текст го минах по диагонала. Нищо ново за мен.
  Кой разбрал-разбрал.

 11. Донке, здравей! Старата песен на нов глас, а? Олекна ли ти, като написа 36 пъти думата “комунист” в текст от 35 реда?
  Колкото до пасмината, за която пишеш, повече й прилягат определенията “рубладжии” и “национални предатели”. Наричайки ги комунисти, ти им правиш незаслужена чест, базирайки жалката им същност върху една идеология, която на тях и на предците им служи само като смокинов лист.
  Днес няма друга писта освен вечнатa: български патриотизъм vs. национално предателство.

 12. Колега Николов,
  И аз благодаря за споделеното,но ето още малко материал…
  Придържайки се към обективизма и символизма на сайта на Иво Инджев,за пореден път обръщам внимание на фотографията на Софийско-столичния МОЧ,той е в тон с Пловдивския Альоч….

  Каква е фактологията,в която предполагам Вие и аз нямаме разногалсия:

  -символите са построени от българските комунисти
  – построени са в името на съветските комунисти
  – построени са да демонстрират победата на комунистите
  – построени са в името на съветската комунистическа окупация на България
  – построени са да демонстрират,че българските комунисти са напълно подчинени на съветските
  – построени са да демонстрират “вечното преклонение” на българските комунисти пред съветските
  – построени са да демонстрират че комунизма е единственото нещо,което доминира в България
  – построени са на панорамни места,които се виждат от далече.Особено Пловдивския Альоч.

  ( Няма втори паметник в света като него-една държава да демонстрира своето задоволство от чужда военна окупация.Това задоволство продължава и днес)
  – построени са тези паметници и с учебна цел-втори по големина и “сила” няма на територията на България.Монументалната символика на българи е пренебрежително дребна и невидима.

  Може да се кажат и още неща за МОЧ-те и Альо-чите,но все ще са в този смисъл.

  Може ли да се каже,че съветско-болшевишко-окупационната символика в България е извън “пистата” комунизъм-антикомунизъм,въведена в научно-публицистичния оборот в сайта на Българския публицист и писател Иво Инджев от негов почитател-съмишленик.

  Може ли някой човек или комунист да каже,че съветските мраморно-гранитно-бетонни войници и автомати нямат абсолютно нищо общо със съветския и българския комунизъм
  Може ли някой да каже,че днешната партия БСП няма нищо общо със съветската окупация и съветската символика у нас.
  Може ли някой да каже,че днешна Русия не одобрява съветската агресия и окупация на Царство България през септември 1944г.
  Може ли някой да каже,че днешната власт в Република България изразява негативно отношение към съветската окупация и комунизация.
  Може ли днес някой да каже,че Министър-председателя на Ръ.Бъ. Г-н Бойко Борисов изразява морален и исторически протест срещу тази съветска агресия?
  (дано е последната,че има ли следваща,контактите ни едва ли ще продължат)

  Е,може ли само тези дребни и скромни анализи от моя и не моя милост да се поставят извън “Пистата Николов”.А тя е несъмнено със същност “комунизъм-антикомунизъм”. Няма в света подобна писта,няма и да има. Тази писта е еднозначна и двупосочна,за комунистите достатъчно сочна.Те я подържат,лъскат и милеят,без нея те не могат да живеят!

  Да,това е пистата София-Москва!

  Правейки U-turn,както казват ескимосите в Аляска с шейните си,нека за край отново да погледнем фотографията горе вдясно…
  Вие действително ли бихте казали,че символа на нея е извън Вашата “писта”.Сиреч извън пистата “Комунизъм-Антикомунизъм”.Казано с други думи,извън пистата “София-Москва”.
  Ами какво прави тази фотография точно на сайта,чиято основна доктрина е точно тази писта.

  За нея има написани стотици статии,хиляди коментара( и няколко книги),при това САМО в САЙТА ivo.bg

  Явно има грешка някъде,някакво разминаване ,не,съвсем не,драги Николов,

  ПИСТАТА СИ Е НАЛИЦЕ И ВСИЧКО ПО НЕЯ СПОКОЙНО СИ ТЕЧЕ…..

  Благодаря Ви за вниманието!

 13. Пейзажа на 9-ти септември 2016 в София се намира на “Пистата Николов”.

  И не само на 9-ти сптември и не само през 2016г.

  Коментара на Борислав го доказа,както и ‘комунистическата БНТ”.

  Всичко си е тежък,многопластов и смърдящ комунизъм у нас…

  Мълчи Минситерския Съвет,мълчи Президентството,мълчи армията и полицията,мълчат разузнавачите,мълчат писателите и поетите,всичко мъли,само някой комунист да не ги гълчи.

 14. Драги колега Ник,отново пред Вас е досадния ми ник…

  Прочетох три пъти Вашия пост и реших че на комуниста Паргов може да се вдигне тост.

  Нима неговите думи,цитирани от Вас не са в тон със стария и познат до болка комунистически глас.

  Този комунист определя 9-ти септември като “Деня на победата над фашизма”.

  Но не казва кой е победил този “фашизъм”.

  Съветския Съюз или терористите-комунисти,поне един е “победителя”,двата не може да са.Комунистическите партизани не участват нито в преврата,нито във формирането на ОФ-Правителството.

  Преврата изобщо не е комунистически,защото не е ръководен от комунистите и не е извършен от тях.Те просто узурпират властта под носа на превратаджиите.Последните съвсем не са имали и бегла представа какви престъпления ще престоят.

  Ако допуснем,че е настъпила “свобода”,кой е окупатора,властта не може да съществува ако е имало окупаторска власт.В България за четири години се сменят четири правителства,да не би това да е станало под одобрителния поглед на “окупаторите”.

  Добре,да сметнем,че Съветския Съюз решава да освобождава България от окупаторите,но тогава защо на тях не обявява война,а на Българската държава,тази същата,която издържа за нейна сметка Съветското посолство и подържа дипломатически отношения със Съветския Съюз до самата дата на обявяване на войната.Как е възможно “бореца срещу световния фашизъм-Съветския Съюз да подържа прекрасни отношения с “фашистка България” и неговите дипломати да са на софрата на “българските фашисти”.Или цели три години руснаците не знаят,че България е фашистка и точно на 05-септ. 1944г. се сетиха.Пък и какво им пречи “Българския фашизъм”,те не се изплашиха 8 години от “немския”,че се изплашиха от нашия.

  Как българския “некомунист” от БСП Калоян Паргов повтаря дословно лъжите на комунистите от БКП до 1990г.Що за съвпадение е това,как е възможно две различни партии да говорят една и съща лъжа.

  Вземете идиотизма в думите на г-н Паргов,че хитлеризмът и фашизмът трябва да се помнят,но за нацизма нищо не казва.А за комунизма също-той не влиза в езикофия запас на деншните комунисти.Той не трябва да се помни,може би един ден комунистите ще кажат,че комунизъм не е имало и не трябва да се помни,Вие на това мнение ли сте?

  Друг комунистически функционер-терорист поне призна,че Съветската армия е окупатор.Казва се Анжел Вагенщайн.Той е първия в историята български комунист,който изрича подобно нещо.Но БСП не е съгласна с него и все още смята,че Съветския Съюз е освободител на България.Хем я освобождава,хем на нея война обявява и завладява….

  Идиотизма на комунисти като Паргов е неизлечим.Откъде е дошъл?-от “Пистата София-Москва”.

  Днешната власт също се пързаля по тази писта.Не вярвате ли драги Ник,ами чул ли сте Министр-председателя-бик да изразява неодобрение към съветско-комунистическото умопомрачение.Нима неговия свиреп поглед да не е на бик,е как да не е ,нима на агънце кротко Ви прилича неговото бучене,до този момент Той не е казал какво означава последното навлизане на чужди войски на територията на неговата страна,впрочем тя не е негова….

  Що за държавници има днешна “европейско-атлантическа” България,след като никой от тях не говори за Съветската окупация. Може би те не знаят че е имало такава-не нищо подобно,знаят те,знаят тези мерзавци,но не искат да напуснат “Пистата”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.