Руският хулиган Толстой е ученик на българските си другари в медиите

В сайта Клуб Z e преведена от руски статия от дайджест, който следи лъжите на руската пропаганда. http://clubz.bg/44863-napadala_li_e_armiq_na_es_syvetskiq_syyuz_prez_1945_g

Цитиран е сепаратист от Украйна, който хвали храбрите съветски танкисти, отблъснали според него през 1945 г. армията на …Европейския съюз. Това “откритие” ми напомня за премиера Борисов, който два пъти публично твърди, че България е обявявала война на СССР, макар да е обратното.

Но не това привлече вниманието ми. Интересен ми е абзацът, в който мимоходом само се споменава как руският депутат Пьотр Толстой, познат вече и у нас руски хулиган с депутатски пагон от управляващата партия на Путин в руската Дума, в качеството си на виден телевизонен пропагандатор имал навика да кани по една жертва в предаванията си, за да бъде оплювана.

Как да не “трепна” при тази “новина”, като си спомням колко пъти ми се е случвло същото- да ме поканят  по определен тема, но от самото начало да ме подложат на лични атака с или без активното (съу)частие на водещия!

“Толстой, заедно с друг нов депутат на Путин – Виталий Милонов, са описани в седмичния дайджест като новите “пропагандисти”, попаднали в Руската Дума. Толстой е водещ в едно от най-често споменаваните от анализаторите на пропагандата предавания по Първи канал на руската телевизия. Според дайджеста в предаването си той най-често кани по един “дисидент” в студиото, най-често чужденец, като целта е той да бъде прекъсван и охулен от аудиторията с цел да се легитимира нетолерантността към критиците на Кремъл.”

Цитатът ме връща отново към едно есе от “Задочните репортажи” на убития български публицист и писател Георги Марков, в което той иронизира как българските другари са били толкова изобретателни в пропагандата, че дори и съветските им началници са могли да се поучат от тях в някои отношения- главно в областта на налагането на автоцензурата.

Нищо ново не са изобретили в Русия. В България този метод на пресиране на събеседника чрез агресивни “контракоментари” с акцент върху личните нападки, е основен пропаганден инструмент от много години. И не е откритие на телевизионните дейци на пропагандния фронт, а на вестникарите. Въведоха го в ерата на блъсковщината в първата половина на 90-те годни на миналия век, която продължи после и при неговата достойна ( за презрение) ученичка Венелина Гочева в т.н. часови вестници.

Блъсков и Гочева се откроиха като големи търговци в храма на журналитиката, претакащи активи за милиони на медийния пазар. “Случайно”, нали…Стратгията на тези тактици на манипулирането се оказа печелевиша в буквалния смисъл.

Тъкмо поради усещането, че съм употребяван за целите на фалшивия плурализъм, отдавна спрях да пиша в подобни вестници и също така в наши дни настоях мои статии да не бъдат препечатвани в сайтове, в които доминира не просто жълтата тема, а направо кафявата пропаганда с червени нюанси.

Електронните следовници на традицията да се прокарват разни гадости чрез гарнирането им с лъжичка мед прилагат същите хватки в наши дни в България в сайтовете си. Онези автори, които не се гнусят да попадат във фекалната им среда, изглежда плащат данък на суетата си. Това щеше да е само лична работа, ако не работеше за пречистване на отхводните места на “модерната” пропаганда с помощта на филтриращи имена, които сами по себе си будят довереие сред по-претенциозната аудитория.

За голямо съжаление тактиката, прилагана в руския Първи канал от Пьотр Толстой, е обичайна картина у нас именно по отношение на критиката към руската политиката в българските телевизии. От техните екрани може да се чуят всякакви идиотщини без някой да им опонира, но крива дума за Путин не се допуска без “кривият” коментатор да бъде моментално “поправян” от надлежно поканен за целта следовник на култа към Кремъл.

Например видни проправителствени коментатори пледират да се стреля по бежанци на границата, които биват наричани човекоподни, пасмина и т.н. Същевременно, повтарям,  опитите да се каже истината за  политиката на Путин са предварително  опаковани в “памук” чрез задължителнто подсигуряване на “събеседник” в студиото, който да запушва устата на критика. В крайна сметка обикновено се стига до повишаване на тон под безучастните погледи на водещите,  доволни, че са изпълнили мисията си да представят една “караница” между “русофоби и русофили”- маскари с еднаква вина, независимо, че става дума за руска агресия.

На това у нас му казват “дискусионен” формат. Но съм достатъчно осведомен, за да знам лукавството на идеята и присмеха зад кадър от страна на самите организатори на тази “мазни борби”, доволни, че пак са намерили “малоумници” да им вдигат рейтинга в ролята на пехливаните на техния тепих, подстрекавни да си разменят шамари за радост на примитивната част от публиката. “Реалити”, казано иначе. Крайната цел на задача е да се профанизира сериозният въпрос за руската намеса на вълните на руското влияние в България. Него го има, казват защитниците му и поради това без проруска гледна точка не може да се коментира тази тема.

Защо тогава да не постъпим така и с педофилията? Има я, значи трябва бъде поканена да се защитава чрез контракоментари на видни педофили, когато си позволяваме да я критикуваме!

Е, има и изключения. БНТ не си правят вече и този труд. Направо задействат черния списък ( в който бях отдавна по отношение на отделни публицистични предавания, като “Панорама” и “Референдум” ( конкретно в “Референдум” ме “отстреляха” преди повече от две години след отказ да седна в студиото до един другар, към когото имам стара непоносимост, т.е. имат добро оправдание за себе си, че съм се “самонаказал”, както вероятно с мислят).

Споменавал съм този факт, но ще припомня отново за илюстрация на мисълта си, че моя милост има пълна забрана за показване по БНТ от 10 май миналата година, когато с портрета на Левски в студиото на неделното им предаване заявих известната на всички българи от края на 19 и първата половина на 20 век теза ( споделяна също и от създателя на социализма Димитър Благоев), че Русия не е дошла да освобождава българи ( дори е отказвала да ги назове българи), а да завладявя територия, населена с “православни славяни”, които да приобщи към империята си и така да се доближи до Проливите. След като съобщих този факт , в студиото влетя Татяна Дончева, подмина ме с ледена физиономия и ме нападна от екрана вече в мое отсъствие с констатацията, че по уродлива позиция не била чувала. Чуха я. На моите участия в БНТ беше сложен черен печат.

Георги Марков е бил прав не само по отношението на миналото на пропагандата в съветизиранта България, но направо е направил прозрение. И днес руските другари могат да се поучат за някои номера в манипулирането на общественото мнение чрез комбинация от цензура, полуцензура и “контракоментари”.

П.С. Омръзнало ми е да обяснявам да желаещите да ме обявяват за “цензор”, че в личния си блог няма да прокарвам пропагандата на троловете, чиито господари и без това контролират медийното пространство в България, но пращат слугите си да аткуват личния ми остров в него, който съм отвоювал от тях. Нещастните от моя отпор тролове имат огромни възможности да се оплачат от моя милост навсякъде другаде. Няма да ме трогнат, макар в повечето случаи да са трогателно примитивни, отказващи дори да разберат , че не съм автор на статия, която възпалява техният (под)платен с рубли и\ или невежество гняв.

27 мнения за “Руският хулиган Толстой е ученик на българските си другари в медиите”

 1. По повод послеписа: прави впечатление, че същата политика на отстраняване на троловете сте въвел и в страницата си във Фейсбук, което е много добре! Троловете, пишещи и пищещи (пищящи е правилното) срещу Вас заслужават наказанието си.
  Вие сте измислил най-ужасното нещо във Фейсбук: ако искат да Ви четат там, трябва да мълчат; обадят ли се – край. Жива мъка 🙂

 2. А тук може да водите парада на кремълските подмазвачи:

 3. Последния случай на автоцензура и контракоментари беше по “Нова” м/у К.Чакъров и Асен Генов от прот.мрежа.Водещите Ани и Виктор надвикваха само Асен, оставяха Чакъров да надава вой и крясъци и да изрича чисти лъжи. Ей тоя Чакъров голяма уста извади бе хора. Целия 9ти полк да му се изсерат във устата пак ще говори. То и затова има жилище във Лондон на метри от “бъкингамския дворец”. Комунистите умеят да се отплащат на придворните келемета.
  А г-н Инджев няма жилище във Лондон.

 4. По-долу давам буквалният превод
  на обръщение на колега на Стопанинът на БЛОГА НИ към негови почитатели. Иде реч за anti-colorados. Изключително популярен украински журналист-аналитик. Малко залита пропагандитски. Дава ухо и на слухове но обикновено след известно технологично време те се потвърждават.
  Ето го и моят скромен принос към коментарната част на чудесната статия на Иво.
  “Читатели често молят да подготвя материал по една или друга злободневна тема. Но управлението на творческият процес е невъзможно и излизат тези статии, темата която просто е интересна на автора.”
  В тази връзка да припомня мисъл на Великият Виктор Суворов: “Ако на теб не ти е интересно, как на другите да бъде”.
  Следва оригинала на съвеЦки.
  “Наши читатели часто просят подготовить материал по той или иной злободневной теме, но творческим процессом управлять невозможно и выходят те статьи, тема которых просто интересна автору.”
  И тук да не забравя най-важното.
  Трайчо Трайков-Президент!

 5. Намирам за страхотно отвратително, когато в едно предаване се допуснат две противоположни гледни точки, чрез участието на съответни личности, които първоначално се прекъсват и започват продължителен монолог и накрая започват да се надвикват. И във всички случай тези с нахални прекъсвания и следващи безкрайни словоизлияния, са комунистческо червените глашатаи. Щрък пример е Таско Ерменков, но неи само той.
  Много по–хубаво би било, да има еднополюсна аудитория, където и водещите също не трябва често да прекъсват събеседващия, за да може той подробно да излози позицийте си.
  Идеалното би било ако има такива медий, които имат един постоянен цвят и позиция, отговарящи на вакива определени желания.
  Примерно каналът TV+, ми прави добро впечатление.
  Там водещият на предаването Свободна зона прави много добро предаване.
  Първо, защото сам той заема правилните за мен, а и повечето от нас тук позиций, плюс факта, че е много ерудиран, което прави предаването удоволствие.
  За съжаление той също кани личности, които замърсяват ефира му, може би защото е принуден да показва и мнението и на обратната страна.
  Ако това е вменено отгоре, би било жалко, но ако е от липса на кандидати, бих казал, че с ерудицията на Коритаров дори един негов едночасов монолог, би допринесъл много повече, вместо празните приказки на клальори.
  Освен това, обратната страна също е присъща, с Божидар Димитров, но това не е пречка да не бъде бледан. За такива случай има копче за превкл1чване.
  Прекрасен пример имаше и с Вас господин Инджев, когато Вие самостоятелно бяхте поканени при госпожа Ризова и имахте възможност да развиете тезите си.

 6. Допълнение, Свободна зона с водещ Георги Коритаров.

 7. Допълнение-на много места-телевизии и вестници-е стандартна политика да се поощрява политиката да се плюе всичко свързано с Европейския съюз-независимо добро или лошо, а и с Щатите. Нито дума за Русия, за това как сме изнудвани непрекъснато-говоря най-малко за цените на газа. Ако да кажем американския президент сбърка се вдига врява до небесата, а за диктата на Путин-нито дума. Е, това журналистика ли е?

 8. Окончателно са се побъкали в педерацията. При това става дума за лице което се води по презумпция и резултати като доказала се интелектуална знаменитост. Какво остава за бедните ватници които по начало не са и чули за въпросната персона.
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=57E3FB70DB071

 9. Имам питане към ДАНС и МВР дали знаят КОЛКО НА БРОЙ са руските монахини и монаси, които пребивават в България, кои манастири и храмове обитават, от колко време са тук и с какво точно се занимават?

  Защото само преди няколко дена в Поморие видях три рускоговорещи монахини, но когато се опитах да ги снимам, се обърнаха с гръб и избягаха с толкова необичайна за монахини скорост, че не успях да им направя дори една свястна снимка!

  Питам ДАНС и МВР, защото патриархът ни, агент Симеонав, едва ли ще благоворли да сподели тази „интимна” информация, а и едва ли знае цялата истина (за разлика от самозабравилото се, поради безнаказаност за престпъленията си, пловдивско Коле, което, със сигурност, знае всичко по въпроса).

  Да не забравяме до какво доведе нашествието на руски монаси (повечето алкохолици и хомосексуалисти), които бяха приемани гостоприемно и безконтролно в Зографския манастир “Свети Георги” в Света гора. Опитаха се да го превземат (чрез достигане на по-голям брой руски монаси от българските) и така, според законите на Света гора, манастирът трябваше да стане руски.
  Нашествениците бяха толкова сигурни в успеха си, че дори бяха започнали да си строят пристанище на територията на манастира.

  И до днес манастирът ни е ухажван целогодишно от глутници руски “дарители” и ревностни руски православни – военни и цивилни.
  Не се отказват орките!

  Та затова питам какво е положението по манастирите и храмовете ни из цяла България и особено по морето!

 10. Ценя Ви високо за позицийте , които изразявате в блога си, смело и убедително !
  Достойнството е Вашата сила !
  Продължавайте, ние сме с Вас !

 11. Позицията на г-н Инджев е абсолютно правилна. Поредното й потвърждение беше илюстрирано с “дискусията” по “Нова” с участието на динозавъра Костадин Чакъров и “соросоида” Асен Генов. Все едно след краха на нацизма да се даде възможност на съветник на Хитлер да застане рамо до рамо със защитник на денацификацията на Германия.Абсурдно!!Абсурдно в Германия,ежедневие в България!

 12. ЛЪЖИ И ПРОСТОТИИ ПО “НАЦИОНАЛНОТО” РАДИО
  Днес по “националното” радио БНР, програма “Хоризонт”, някакъв мозъчен донор и дипломат , именуващ се В. Радомирски, вероятно отроче на червения генерал Радомирски (един от най-гламавите), се опитваше да анал-лизира икономическата политика и да обЯсни нещо около диверсификацията на газовите доставки за България. Човечето се оказа поредното руско мекере, което сподели спомени от дипломатическата си кариера в СССР и разясни защо с поведението и политиката си сме “отблъсвали” Русия, където се борели две течения (и двете – путинистки). И тя, Матушката, затова ни била сърдита.
  Идиотът ни напомни, че днешна Русия не била нявгашния СССР.

 13. Днес ББ се изцепи , че ще трябва да пазим границите си днес както от ордите на АТИЛА. Този човек знае ли кой е Атила?

 14. Казва се Валентин Методиев Радомирски,щатен офицер от РУМНО,мисля,че последния му чин беше майор или капитан,на сайта на Комисията ще го намерите във врьзка,че беше наш посланник в Румъния.Дали е останала дипломатическа тайна не съобщена на руснаците?

 15. Вот, ето да!

  Казалось бы, нередкая история: мужчина выпал с балкона собственной квартиры. Вот только у нее не совсем обычный бэкграунд, передает телеканал LifeNews.
  Падению на тротуар предшествовали довольно неприглядные действия. Житель многоэтажки решил справить с собственного балкона малую нужду. При этом он намеренно целился “орудием преступления” в проходящих по тротуару людей.
  – 38-летний житель дома на проезде Шокальского был госпитализирован в травматологическое отделение одной из городских больниц, – рассказали журналистам в московской полиции. – Врачам он рассказал, что неудачно справил со своего балкона малую нужду. Получив данную информацию, мы передали ее в районное управление полиции для проведения доследственной проверки.

  Уточняется, что прохожие, наблюдавшие как хамские действия москвича, так и его последующее падение с пятого этажа, не поспешили оказывать ему помощь, а равнодушно проходили мимо. Обнаружил упавшего его же племянник, вышедший погулять на улицу. Именно он вызвал нерадивому дяде скорую помощь.
  После того, как снайпер-неудачник придет в себя после травм, ему, скорее всего, предстоит не слишком приятная беседа со следователями. По российским законам оправление естественных надобностей с балкона на прохожих может быть расценено как злостное хулиганство со всеми вытекающими последствиями.

 16. Ето и малко “Рязанский сахар” от путлер за “подслаждане” на дискусията около путинските журналистически суки в бандитустана и задунайската му колония.

  https://putinism.wordpress.com/2016/09/22/sugar/

  Едва ли в балхарският журналистически харем на путлер ще се появят подобни контракоментари за кагебисткият хунтаратор, като контрапункт на “сахаросаните” с ръждиви му копейки контракоментатори.

 17. Ако някой търси “сензация” в долният клип просто не познава раззийските реалии. Мен най ме Фпечатли абсолютното спокойствие с което присъстващите приемат случката. Демек, дежа вю.

 18. А междувременно на трета космическа нещата отиват към “файнал десижън”.Явно, чакалото на западняците колкото и да са неадекватни от г.т. на сърбалите им попарата далеч не отвчера към кремльовската наглост се е изчакало.

  http://politkuhnya.info/novosti/pyat-stran-i-es-obyavili-ultimatum-rossii-po-sirii-zayavlenie.html

 19. Малко неделна свежест с Василий Рибников.
  Целую неделю Серйозный натаскивал боевую машину на Путина, заставляя ее нюхать амфору с силиконом. К моменту приезда президента РФ в славный город Ижевск, в котором и была разработана “Платформа-М”, робот уже рыл копытом землю, скакал, как на Майдане, и тайно зиговал на сало. Владимир Владимирович, в свою очередь, нисколько не подозревал о нависшей над ним угрозе: в силу вечной занятости он до сих пор явно не проспался после плодотворной встречи с активом “Единой России” и, утратив всегдашнюю бдительность, легко выбалтывал встречающим его рабочим “Калашникова” военные и личные тайны.
  http://censor.net.ua/resonance/407255/dlinnaya_ruka_killera_seryioznogo

 20. Прекрасни редове,разкриващи нерадостната действителност,натрапена ни от безродници.Прозира спотаената мъка на автора им.
  Ние намираме приют и спасение на острова на съвременния Робинзон Крузо и трябва без изключения да се позиционираме подходящо към заварената и нахлуващата отвън флора и фауна. Идват човекоядци и наследници на Петкан. Да се срещнем с тях по най-добрия начин.
  Накрая,както се знае,Робинзон Крузо и Петкан достигат до обетованата земя.

 21. Пак погледнете, новината е суперексклузивна, бомбастична, разтърсваща (вижте и и коментарите, явно на много българи вече им писва от неудържимото медийно ибрикчийство)! И то пред кого? Вече почвам да се кикотя нездраво и наистина се питам- да не би да сме се асоциирали снощи към Туркменистан или към Северна Корея, поне в медийния сектор?

  https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5778444

 22. Венсеремос, компанйеро мадУро! “Контрабандисти, спекуланти…” Бе как за цял век на комунделите по цял свят все едни и същи плашила
  им се привиждат, за да скрият вродената си същност на мързелива и некадърна измет, неспособна да създаде нищо свястно!

  http://trud.bg/%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%85%D0%B0-400-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%B2/

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.