Опровержение в ivo.bg : Гагарин е летял в космоса

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1504-2016-gagarin-conspiracy

 

Нека побеснелите от омраза съветолюбци, които ме заляха с тонове лични нападки ( макар да не съм автор) във връзка с публикуваната от мен статия за Гагарин, да не бързат да се радват на факта, че давам този път трибуна на обратното мнение. Няма как да си го припишат като някаква своя “победа”, защото става дума за победа на разумния диалог, какъвто те не могат да водят по дефиниция.

Начинът, по който авторът на обратното мение се е аргументирал – достатъчно убедителен или не, би трябвало да е поучителен тъкмо за фанатичните следовници на култа към всичко съветско и руско, които боряват с понятията на вярата и съответно първосигнално включват на режим “бяс”, когато някой им посегне на тази вяра, стъпвайки най-малкото на принципа на Декарт, върху който се гради цялата западна цивилизация: правото да се съмняваш. Нещо, което на източната нецивилизованост не е дадено и бива анатемосвано от амвона на самодържието, диктатурата и мракобесния консерватизъм.

И още нещо: проруските фанатици се скъсаха да ме призовават да напиша как американците не били стъпвали на луната. Чрез този рефлекторен антиамериканизъм те лекуват лек  болката, която изпитват лично, когато настъпиш гроба на СССР.

Има и трети, “най-любим” за мен метод на самолечение, който си прилагат наранените нашенци, които се чувстват осиротели от “посегателствата” срещу паметта на “Великия Съветски съюз”. Това е спасителното за изпадналия от каруцата на  модерността Байганьовец възклицание  “всички са маскари” ( но най-вече американците). И руснаците и американците били еднакво лъжливи ( за космическите си постижения включително). Приравняването на съветския труп към доста жизнените САЩ, които не само не загниха от предсказанията на комунистическите шамани, но увеличиха още повече преднината си пред кретащата на опашката на модерния свят Русия, чиито граждани ( намалели с още 5 милиона през последните 7 години) са петимни да избягат на Запад с милиони ( и го направиха при първа възможгност). Американският магнит кара някаква стрелка в мозъците на русолюбците да превърта със скоростта, с която Русия се топи демографски. Ето защо в Москва и в средите на петата й колона унас стискат палци на Доналд Тръмп да разгони фамилията на пустата Америка. Само така ще им стане хубаво.

Статията на Светослав Александров, линк към която препрати в ivo.bg читател на блога, може и да не убеди несъгласните с нея, но е убедително доказателство за възможността да се води спор на вълните на рузума, а не със средствата на примитивните нападки на лична основа. В този смисъл публикацията е по-скоро косвен удар срещу русолюбците, които в огромното си мнозинтво не са в състояние да разсъждават със своите глави и да защитават позиция без да се проявяват като елементарни агресори- такива, каквито са и духовните им господари и материални спонсори.

Приятно четене на любителите на истинския плурализъм, какъвто привържениците на заплахите и оплюването на приносителя на “лошите” за тях новини не могат да бъдат.

 

31 мнения за “Опровержение в ivo.bg : Гагарин е летял в космоса”

 1. А „Ислямска държава“ вече няколко пъти беше унищожена и ще бъде унищожена още толкова, колкото се налага, за да се потвърди мощта и ефективността на руската авиация.

 2. Статията-отговор е брилянтна! Дава важни аргументи в подкрепа на полета на съветския космонавт. От всичко, което е изложил авторът става ясно, че всичко е било засекретено, няма никакви веществени, материални или свидетелски доказателства, освен думата на съветските членове на някакви комисии! Просто вярвайте в това, което казват руснаците! Абе хора, това е най-лъжливата нация, особено през комунизма! Как да им се вярва.
  Не става дума как така никой не оповестява предварително за полета – може би, за да не се налага после да се оправдават, че има проблеми!
  Не става дума, защо официалните съобщения са със задна дата, а историята разказва, че всичко е било толкова скрито, че благодарение на френски журналисти успява да се разплете случаят, но дали е имало реален полет, не е ясно. Поне официалните твърдения са такива!
  Не става дума как така съветската пропаганда, която преправя мумията на Ленин в почти пластмасов манекен, само и само да запази култа към неговата личност, жертва живата си легенда Гагарин, която разхожда из целия свят да рекламира достиженията на социалистицеския съветски строй. Като знаем какво са правили за подкрепа на своята система, можем да се сетим, че този човек щяха да го държат на изкуствени системи, само и само да го показват още и още, и още. А те взели, че го пуснали да лети заради неговата любов към полетите, хайде де! Не и Съветите!
  Въобще не става дума, защо всички полети на руснаците стават един-два месеца преди съответните полети на американците. След като са сложни процесите на организация и подготовка, излиза, че американците не могат да се подготвят за това кратко време, а е безмислено да повтарят руснаците няколко седмици по-късно. Излиза, че руснаците са се движили по официално оповестените американски програми и са бързали да ги изпреварят при всеки старт – космонавт в космоса, двама космонавти в космоса, трима в космоса, космонавт в открития космос.
  Като доказателство авторът на отговора посочва позицията на американски учен, но този учен коментира проследения полет. Руснаците са имали полети и това никой не го оспорва. Проблемът е в полета на човек. За това нищо не се говори и не може да се докаже.
  В отговара така и не става дума за доказване на съветското твърдение, че Гагарин е летял – просто вервайте и толкова.
  А като познаваме съветската пропаганда, как да верваме! Особено когато нещата логически не пасват!

 3. Особено груба е грешката с модела на “Смена”! Да се обърка модел “8” с модел “6” е недопустимо:)))

  Същият г-н Александров що не вземе с подобен плам да опровергае болшевишките конспирации около Нийл Армстронг

 4. Бокчето е получила шестица от тотото!
  Радвайте се!

 5. Лично за мен въпросът ще си остане отворен до публикуването на пълния и нефалшифициран архив по случая-което обаче едва ли ще стане. Но дори наистина да е летял това не може да оправдае факта, че е загинал по същата причина поради, която потъна и подводницата “Курск”-мърлявщина, а дали съветска или руска няма значение. Безгрешни хора няма, но чуждото мнение трябва да се уважава, колкото и да не сме съгласни-евентуално-с него. Що се отнася до Щатите имам един лично мой лаф-простете за нескромността-Те имат трески за дялане, но при нас май цялото дърво е за изгаряне.

 6. Много добър коментар от г-н Александров, а не като тролските коментари на путинофилите 🙂

 7. И още нещо, извън “аргументите” на Александров за липсата на фотоапарат на борда.

  Безтегловността. Поне за мен-най-убедителният аргумент, че някой е в космоса. Защо тя не е документирана? А има такива хубави кадри от полета на Гагарин в цял ръст…

 8. Летял-нелетял, в момента най-важното е:
  Трайчо Трайков-Президент!

 9. Уважаеми г-н Инджев,
  Предполагам, че сте дали линка към статията не заради принципа на равнопоставеността, а заради толерантния тон и стремежа към боравене с факти на автора.
  Дали е летял Гагарин или не, това не променя лъжливия характер на болшевишката пропаганда. Дори и да е летял кой ще повярва на лъжливото овчарче?
  По същата причина, дори и хуманитарният конвой в Сирия да се е запалил от нещо друго, всички сме сигурни, че са го бомбардирали единствените в света военно-космически сили… ето затова пропагандната война в крайна сметка не се печели от този който лъже.

 10. Има много лесен начин да се покаже на всеки идиот, който не вярва на стъпването на Луната на американците и той се нарича Lunar Laser Ranging Experiment. Теоретично всеки с подходящо оборудване може да насочи лъч към Луната и да засече отражението от огледалото поставено на Луната. Казвам теоретично, защото подобен експеримент е по силите единствено на някоя по голяма лаборатория заради интензитета и мощноста на лазера. Това обаче не омаловажава факта, че на Луната е поставено огледалото от двете последни мисии Аполо 11 и 13. Рефлектора е доставен на два пъти по простата причина, че големината му е пречка и няма как да се занесе наведнъж. Няма и как да се сглоби с луноходи пак заради обема си. Всеки, който твърди че на Луната не са стъпвали хора няма нищо общо с астронавтиката, пък бил той и от списание Космос. Прилагам връзка към експеримента:
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lunar_Laser_Ranging_experiment

 11. ирина ЛАЙНАРОВА съвсем го закъса. баце е на ход. Ама кремълският гном-162 санти първо трябва да бъде “консултиран”. Не е лесно да си въртиш з…… на сите азимути и да разчиташ, че кофата с вазелин ще облекчи болката, ако въобще стигне.

  https://www.actualno.com/society/podkrepata-za-bokova-namalja-oshte-poveche-ostana-shesta-news_564995.html

 12. Да хабят със стискането на палци, защото нищо не се знае. Да не се окажат ватниците и петоколонниците за пореден път разочаровани.

 13. Удоволствие е да се четат аргументирани и съдържателни спорове и мнения.Включително опровержения.Повече хора могат спокойно да си изградят мнение.Това не променя факта, че от Русия е изтекла толкова лъжа през историята и, че вероятно и самите руснаци не знаят кое е истина и кое не.

 14. Ще ми се да споделя две добри новини, които забелязах в забързания медиен поток в края на работния ден(съжалявам, че пиша извън темата).
  Първата е за убедителната победа на Испанската народна партия на изборите в областта Галисия(с около 47%!).
  А втората я научих току що.
  🙂
  Пожелавам спокойна и уютна вечер на всички читатели на форума, и разбира се на любезния ни домакин, с една моя любима мелодия.
  https://www.youtube.com/watch?v=DMGYayAQI14
  Спомен за златния глас на Украйна – незабравимата и вечно жива Квітка Цісик(Kasey Cisyk)

  “Ніч така, Господи”

 15. Да, наистина г-н Александров е един достоен за уважение опонент. Най-доброто в неговата статия е, че безпристрастно, само с проверене факти опонира Вашето мнение. В другите случаи Вашите опоненти олекват до безтегловност с изрази “а вие защо биете негрите?”, и най-вече с лични нападки. Повече такива като Александров, тогава се раждза истината.

 16. Един PDF (горе вдясно) по старата тема: http://www.rand.org/pubs/perspectives/PE198.html
  Щях да припомня една от речите на РЕЙГЪН от 1981 г., където споменава способността на Кремъл да лъже. Все така актуално.

 17. Благодаря на Иво Инджев за трибуната, която той предостави.

  Гагарин е летял в космоса. Разбира се, и американците са стъпвали на луната.

  Ако някой се съмнява в лунното кацане, подготвил съм цяла поредица аргументирани статии, че кацането на Луната е истинско.

  http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-22-04-52/18-ufo/1203-2016-nezavisimi-dokazatelstva

 18. Уважаеми Г-н Инджев!
  Някои твърдения се доказват най-добре чрез “допускане на противното”. Разбирам добре защо публикувахте това нелепо “опровержение” – за да видим колко несъстоятелно е то.
  … Американците били проследили ракетата, разбийш ли! Доказателства?
  Дори да са “проследили” ракетката, дали са проследили празна ли е, пълна ли е, какво вози – папагал ли, приспано куче ли, човек ли? Много слабо “опровержение” – по-скоро стоящо в подкрепа на основателното съмнение в прапагандната акция “Гагарин в космоса”.
  Другарите много ни се сърдят защо така не им вярваме безрезервно и защо така си позволяваме да се съмняваме …

 19. Katapultiraneto na Gagarin ne e инцидент, а е било конвенционално средство за приземяване…Това е бил проектираният начин, но авторът на опровержението нещо се е объркал в случая, което може да не е единственото му объркване по въпроса. ТЕМАТА е огромна, но лъжите на комуноидите са сравними с вселената, и за лаици като нас е трудно да копаем. Остава само времето да се бори с дезинформацията и пропагандата. Много лъжи лъснаха, има и занапред това да става

  Космонавтът облечен в скафандър, лежи на специално катапултиращо кресло. В последния етап на полета, след погасяването на високата скорост на кораба в атмосферата, на височина 7 км, космонавтът се катапултира от кабината и приземява с парашут. Предвидена е и възможност за приземяване вътре в спускаемия апарат. Той има собствен парашут, но без средства за меко приземяване, това може да доведе до сериозни травми на космонавта останал в него.

 20. Не е по темата но си заслужава мястото тук.

  В Аляске живёт чуть больше 700 тыс человек(. В Аляске только разведанных ресурсов хватит США на 12000 лет в её нынешним потреблении).
  И это мы говорим о 022% населения от всей страны.
  ГДЕ ТА ТРУБА? что бы туда вылетела держава, которой только на ресурсах Аляски жить 12 тыс лет, не снижая своего потребления???
  Так ещё есть Канада, стратегический союзник.
  Есть и остальная территория США, ДЛЯ ТЕХ КТО НЕ ПОМНИТ самая пока не обжитая территория земли, где жить удобно.
  Напомню, территория РФ, это на 70% вечная мерзлота.А в США такой территории всего 9%.Чувствуете разницу?
  Для тех кто совсем в танке расскажу. Санкт Петербург располагается на 60 широте.
  Рекомендую поискать расположение столицы Аляски по широте.
  Обещаю, будете удивлены.(Аляски, самого «замёрзшего» штата США

 21. Сатирично-хумористичен преглед на “изборите” в раззия на 18 септември.

  Народ прозвал эти выборы коротко и ёмко:»наХ — наХ»! Ещё цитаты из инета на соответствующую тему:1.»Фальсификация прошла нормально. Голосований в ходе нарушений не замечено»; 2.»Довольны властью на рф только две категории людей: те, кто не в курсе,и те, кто в доле»; 3.»В связи с тем, что выборы продемонстрировали единство партии и народа в стране будет создано Министерство Государственной Безопасности; 4.»Сегодняшние проценты для государства, как температура для больного. С такими показателями не живут. Это агония, пусть и затяжная».
  А остальное настолько непечатно, что его даже нельзя тут помещать.

 22. АЗ гледах едно предаване преди доста време в САЩ точно на темата дали са стъпвали американците на Луната или дали всичко е било измама. Имаше дебати и от двете страни с факти снимки и т.н Накрая дадоха думата на ръководителя на полета или на някакъв голям шев в НАСА по това време. Не мога да го цитирам точно но той каза нещо в смисъл:-По време на Студената война когато и двете страни СССР и САЩ са се дебнали една друга Руснаците казва наблюдаваха целия полет. Смятате ли че ако беше измама нямаше да се вдигне шум до небесата за лъжливите американци и за фалшивикацията за кацане на Луната

 23. Когато говорим за космонавтика, ние говорим за исторически факти. Мисиите “Аполо” не са просто разходки на някакви надути американци, които искат да се изфукат пред света. В рамките на програмата са проведени множество научни експерименти, а резултатите са описани в престижни списания. По проекта “Аполо” са работили около 400 000 души. Няма как мисиите да са фалшифицирани.

  Относно съветските постижения – факт е, че космическата програма на СССР извоюва големи успехи в околоземна орбита, първите космонавти и станциите. Не е много далече от акъла да се сетим защо е било така – просто за тоталитарния режим животът няма стойност. Много хора са се жертвали, за да има космическа програма в СССР. Доста от тях са загинали. Обратно, в Западното общество човешкият живот се цени повече – две совалки паднаха и веднага имаше разследвания, дискусии, чуваха се мнения на правозащитни организации. Ако съберем обаче всички смъртни случаи по време на космически дейности,в СССР са били повече, дори и да имат само две аварии в полет. Само експлозията на ракета “Восток” през 1980 година на космодрума Плесецк е довела до смъртта на 48 души.

 24. Линк към книгата “Облом” на В.Суворов, страница 19:

  http://www.urantia-s.com/library/suvorov/oblom/19

  Става въпрос за първия спътник. Но ракетата е същата ,като тази , с която ще излети и Гагарин. По-точно е описано в точка 5, и точка 6, както и след това по малко на всяка страница след 19-та.

  В следващата си книга си книга “Кузькина мать”, В.Суворов разглежда и полета на Гагарин:
  http://www.urantia-s.com/library/suvorov/kuzkina_mat/14

  П.П. В “Кузькина мать”, В.Суворов по-подробно разглежда космическата тема.
  Като основната теза е, че СССР има само 4-5 ракети към 1960-61г.,които могат да достигнат САЩ, но само теоретично ! и то с вероятност около 40%, но при идеални условия , когато имат достатъчно време да бъдат заредени с гориво и окислител- над 10 часа за тази операция!!! През това време американците могат да ги унищожат с доста повечето си ракети, които са и по-бързи за подготовка за изстрелване!!! Докато огромните руски ракети са трудни за укриване в шахти и укрития, заради огромите си размери , освен това са и много малко – 4-5!
  Но за пропагандни цели ,като изстрелването на първия спътник и първия космонавт , те са много подходящи. Като така прикриват и пълното изоставане на СССР към 1960-62 година в броя на ракетите и в тяхната боеготовност!
  П.П.П. Първите полети и на спътника, и на Гагарин са само ПОКАЗУХА! Чрез тях не са проведени НИКАКВИ научни изследвания, и няма никакви научни програми и проекти ,които да ги обосновават. Спътника е един пиукащ предвател, а Гагарин само потвърждава възможността на човек да оцелее при излитане , орбитиране и кацане на Земята.Точка!

 25. Хайде да анализираме спокойно някои доводи на Г-н Александров:

  1.”Според информация от Белия дом (източник), американското разузнаване е проследило съветската ракета от самото излитане до кацането на кораба.”

  -Белия дом няма прерогативи да публикува дейността на “американското разузнаване”.
  Самата фраза “американското разузнаване” е заблуждаваща.Автора не казва кое разузнаване-ЦРУ ,или ФБИ,или вътрешно-ведомственото разузнаване на Министерстовто на Отбраната.
  И как се е стигнало до тази операция-“американското разузнаване” е проследило полета.
  – значи това непосочено “американско разузнаване” е имало предварителна информация,че се готви изстрелване на Съветски космически кораб.
  – по какъв начин това “американско разузнаване” е достигнало до тази свръхсекретна информация-по технически или агентурен път.Автора не казва…
  – а как самото то е “проследило съветската ракета”? С радари,свързочни средства,визуални средства,подслушване на връзката между борда и Центъра на Ръков. на полетите.(ЦУП)
  – къде са резулатите от това “проследяване”.
  – коя ракета е проследило “американското разузнаване”-първата степен,или втората,или двете.
  Американското разузнаване тогава не е имало техническа възможност за следене на космически полети на Съветския Съюз.Ако все пак е имало проследяване,то не е направено от нито един вид “американско разузнаване”,а от технически средства към американските ВВС и НАСА.
  Набутването на неидентифицирано “американско разузнаване” разобличава самия автор на статията.
  2. “Задълбаването в дебрите на науката” не е по силите на автора на статията Г-н Александров.Неговата фразеология и логика съвсем не са научно-технически.
  Възможно ли е един (поне) инженер да каже следното:”.. съветската ракета от самото излитане до кацането на кораба.”
  -няма излитане,а изстрелване(лансиране) на ракетата-носител
  – няма “кацане на кораба”,а приземяване.

  3. “Десетилетия след полета на Гагарин бяха установени две основни събития, които съзнателно са били укривани от тоталитарния режим. ”
  -кацнал в капсулата,катапултирал и др. технически особености съвсем нямат стойност на “събития”.Само непрофесионалист може да ги определи за такива..
  4. “Как обаче можем да сме сигурни, че полетът на Гагарин е истинен?”
  Такъв въпрос може да зададе само наивник и неспециалист по отношение на космическите полети.
  – като “трета страна” Г-н Александров посочва Белия дом-пълен примитивизъм
  -втори факт е поздравлението на Американския празидент Джон Кенеди”към Москва”.Такъв филм няма драги комунчо.Невъзможно и недопсутимо е който и да е (американски) президент да изпрати поздравителна телеграма само в дадена посока-в случая ‘към Москва”.Изпраща се до Държавния глава на СССР,или до Председателя на Министерския съвет.
  5.”До този момент няма каквото и да е оспорване на съветския полет от какъвто и да е официален или научен източник”
  – до кой момент бе драги комунчо няма оспорване на полета.
  -тук не се спори дали е имало полет или не,а дали в космическия кораб е имало човек-космонавт и конкратно Юри Гагарин.
  Пак се изложи с твоята наивност и техническа некомпетентност.
  – оспорване на технически събития не става от каквито и да е “източници”,независимо дали са официлани или научни,пък нима научните източници не са официални.
  6.”…първия пилотиран полет на Гагарин с “Восток 1”.
  Чакай,чакай комунчо,какво искаш да кажеш,че Гагарин е управлявал космическия кораб…,олеее,ама ти на сериозно ли се имаш.
  7 “…американците толкова добри са били в проследяванията на съветските ракети, че ясно се е разбирало кога е имало проблем и кога не. В случая с полета на Гагарин не е имало никакви съществени изненади.”
  Ние не говорим дали е имало технически проблеми при полета на Восток-1,а дали на борда му е имало космонавт.

  Майко мила,ама сайта на Иво Инджев не е детска градина!
  А били ли са добри американците в проследяването на други,несъветски ракети.Но тук говорим за “космически кораби”,а не за ракети…
  8.”… е имало телевизионна камера за наблюдаване на поведението на пътуващия”.

  След квалифицирането на “първия космонавт в свта” като “пътуващ”,моя милост Без ник,остава без звук и лик.
  Който иска нека да продължи чететенето на възможно най-непрофесионалния материал за полета на Юри Гагарин.

  Г-н Инджев,ами този човек е смешник и неговата статия изобщо не е за сайт като нашия,бъдете по-внимателен към лаици и неграмотници,те дори не стават за комунистическата преса.Вестник ДУМА например посмъртно няма да публикува тези наивитети.
  Аз допуснах,че Г-н Александров е комунист-нищо подобно,той е просто един прозрачен лист,по-издъхнал и от най-неграмотния комунист.

  Ок,продължих,но след уникалния цитат се до пръсване се наежих:

  “Нещо повече – преди десетилетия в космонавтиката се е смятало (както в СССР, така и в САЩ), че фотоапаратите само ще разсейват космонавтите от тяхната истинска работа”.

  До този момент не бях чел по-тъп материал по този въпрос,автора е напълно технически и публицистично бос!

  Не препоръчвайъте на никого да се занимава с простотиите на г-н Александров.

 26. Citation: Ronald Reagan: ‘The President’s News Conference’, January 29, 1981

  Q. Mr. President, what do you see as the long-range intentions of the Soviet Union? Do you think, for instance, the Kremlin is bent on world domination that might lead to a continuation of the cold war, or do you think that under other circumstances detente is possible?

  The President: Well, so far detente’s been a one-way street that the Soviet Union has used to pursue its own aims. I don’t have to think of an answer as to what I think their intentions are; they have repeated it. I know of no leader of the Soviet Union since the revolution, and including the present leadership, that has not more than once repeated in the various Communist congresses they hold their determination that their goal must be the promotion of world revolution and a one-world Socialist or Communist state, whichever word you want to use.

  Now, as long as they do that and as long as they, at the same time, have openly and publicly declared that the only morality they recognize is what will further their cause, meaning they reserve unto themselves the right to commit any crime, to lie, to cheat, in order to attain that, and that is moral, not immoral, and we operate on a different set of standards, I think when you do business with them, even at a detente, you keep that in mind.

 27. БЕЗ НИК , Гагарин е летял , но….. , но като опитно зайче! Цялата мисия е била АВТОМАТИЧНА, -Гагарин е бил само турист-опитна мишка! Неговият полет не се различава от този на кучетата. Той е бил само “полезния товар” , без никакви функции ,като “космонавт”! Нямал е възможност нито да управлява полета, нито да снима – НИЩО! Даже и самата капсула не го е позволявала, която едва ли се е различавала много от конструкцията на ядрената бойна глава за тази ракета, която изначално е конструирана да пренася гигантска ядрена бойна глава до САЩ! Защото точността й е нищожна – има радиус на точност над 2 километра от целта, и за да унищожи някаква цел трябва да е с гигантска мощност, теглото й е над 5 тона!!!
  Но поради чудовищните и размери ,изисквани от огромният боен заряд, който пък е функция от ниската й мощност , ракетата е била трудна за производство и ескплоатация. Което води до ниска “боеготовност”, дълго време за предполетна подготовка и изключително МАЛКО произведени ракети, които не могат да парират огромният брой ШАХТОВИ ракетни установки на САЩ, които имат и ТОТАЛНО превъзходство и в ракетите за подводни лодки в съотношение 100:1. Отделно и при бомбардировачите съотношението е към 10:1.
  А за качеството положението е същото.
  П.П. И за да не проличи невъзможността за ядрен “паритет” през 1960-62година, Хрушчов използва ОГРОМНИТЕ ракети на Корольов(произвеждани в единични бройки), за ПОКАЗУХА като изстрелва “спътника” през 1957г. и Гагарин през 1961г.. И така пред фасадата изглежда ,че СССР не само че е “равностоен” в ядреното въоръжение, но дори има “превъзходство”. Като даже е и “миролюбив” и използва ракетите си за “мирни цели” ,и дори в Космоса!

 28. …..Но поради чудовищните и размери ,изисквани от огромният боен заряд, който пък е функция от ниската й ТОЧНОСТ……………

 29. В крайна сметка Светослав Александров,защищавайки втръсналата ни се съветска пропаганда за огромните успехи на съветската наука и техника,и за неповторимостта на съветския човек в лицето на Юри Гагарин,не иска,или не може,да разбере,че в статията на Българин се говори за съветските лъжи,а случаят с Гагарин е пример. В статията на Българин има твърдения,аргументирани много добре,за съветските лъжи свързани с полета на Гагарин.

  Вместо да обори тези твърдения Александров обяснява лъжите.

  Такъв специалист по обясняване на лъжите как би обяснил,без много увъртвания,лъжите на руската и проруската пропаганда,че Нил Армстронг не е кацал на луната,а това е холивудска фалшификация?

  Ако преминем на други лъжи,не толкова космически,бореца за истината Александров как би обяснил проруските лъжи,че събарянето на кулите близнаци Ню Йорк е дело на ЦРУ? Ами свалянето на пътническия самолет с 300 души на борда над Донбас?

  Истината за полета на Гагарин е отговорност на съветските и днешните руски и проруски власти. За нея журналиста Инджев не носи никаква отговорност……както и аз. Е отговорност на съветските и днешните руски и проруски власти.

 30. Съжалявам, ако материалът се е сторил на някои хора технически и публицистично бос. Целта обаче е той да е общодостъпен за всички – и въпреки всичко, аргументиран. Ако на хората не им харесва моя стил, винаги може да цъкне на източниците, на които съм се позовал в оригинал и да прочете доста по-подробната документация. Затова навсякъде в материала съм сложил линкове.

  Относно това как са проследявали “Восток 1”:

  On April 11, 1961, I was assigned to a Pacific Missile Range tracking station on Tern Island in the French Frigate Shoals. We had been asked to track the Vostok missions. We modified our telemetry system to receive the Vostok T/M on 83 and 183 MHz and installed a low frequency interferometer array to receive the Vostok 20.005 MHz beacon. Shortly after sunset we first detected the HF beacon and then received both the 83 and 183 MHz telemetry downlinks. We were able to track the spacecraft visually with a Navy MK-51 gun director fitted with a large 20 power ship’s binocular, that slaved our AGAVE telemetry antenna.

  Since our normal 225-260 MHz tracking antenna did not cover the Vostok frequencies, we installed a standard Jerrold USA TV antenna on top of the quad helix to receive the signals. We had several Nems-Clarke 1502A, tunable from 55 to 260 MHz AM-FM, receivers to copy the signals. The attached photos show how the site, antenna, and MK-51 looked in March of 1961.

  Vostok 1 was launched on a 65 degree inclination orbit. Tern Island was directly under the flight path with the spacecraft travelling from the northwest to the southeast. Since the mission was only one orbit, it never passed over any other US territory. It passed over the lower part of South America and up through central Africa and back over the Soviet Union. Check the attached pages from the site manual to see what the station looked like.

  We knew beforehand that such a mission would occur. So the liftoff at the Baikonur launch facility on the other side of the International Date Line was not a surprise to us. What was surprising was the sophistication of the telemetry we recorded. I had worked with the Corona project with our best spacecraft at the time. But the Soviets used a very different telemetry system that used digital pulse position modulation instead of FM/FM modulation. It was tricky to record but was usable by those who looked at the data.

  The one-two punch of the Yuri Gagarin flight, and the Bay of Pigs debacle a couple of days later must have energized Kennedy to find a way to recover national prestige. The very next month he announced his decision to go to the Moon in a speech before Congress on May 25, 1961. NASA then had to deliver on that promise.

  Looking back these fifty years I feel proud to have been involved in manned spaceflight tracking from the very first day!

  Bill Wood

 31. Драги Светльо,тук не става въпрос дали е имало полет на Восток-1,а дали на борда му е имало космонавт.

  Самата съветска и комунистическа пропаганда навеждат на тази мисъл, а не някой “враг на социализма”.

  Говориш за “американското разузнаване”,но публикуваш спмени на служител от Тихоокеанакста служба за следене на спътници на Френските плитчини.
  Нали има разлика между тези две служби-ЦРУ и Техническата служба-център за следене.

  Ти по принцип нямаш техническо образование,самата ти фразеология дори не е на нивото на съветската пропаганда,техниката за теб е само в областта на четенето.

  Следва…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.