Няма нито един документ или снимка дори, доказващи полет на Гагарин в космоса

Опровержението на Светослав Александров ( или опитът му за опровержение) на статията, подписана от Българин в ivo.bg, оспорваща съветската легенда за полет на Гагарин в космоса, предизвика нова статия на Българин. Той наистина не е анонимен за мен като стопанин на блога, но разбирам желанието му да не се афишира в нашата държава, в която за противопоставяне на съветската митология може да пострада всеки. Дали това е причината – не знам. Мога да предполагам. И да му предотавя възможността да “върне топката” на Светослав Александров, оставяйки читателите сами да преценят чии аргументи натежават повече в спора.

 

Моят отговор на Светослав Александров относно „Летял ли е наистина Юрий Гагарин в космоса?!” 

Благодаря на господин Инджев, за предоставената възможност на мой опонент, който твърди, че се инересува от истината, такава, каквато е, а не подправена или фалшива. Също така, че  когато се борим за истината, не трябва да си служим с полуистини, а да цитираме точно.  Авторът ме обвинява, че аз съм този, който не само подбирал но и изопачавал нещата, сиреч, изваждал съм ги от контекста, като в същото време твърди, че той предоставял  „експертни мнения  по историческите факти“. Много бързо и лесно обаче ще разкрия веднага александровската „експертност“ в тези „професионални“ мнения по „исторически факти“.

С други думи, ще ви докажа, че г-н Александров, претендиращ за експерт, ни поднася статия, с която ни казва: вервайте ми, Гагарин е летял, защото е безумно да се твърди, че полетът му е фалшифициран. И толкоз. Но, нека погледнем отблизо твърденипта на този безкористен „борец“ за истини.

И така, Гагарин е летял, защото Восток-1 е летял.

В подкрепа на тезата си, г-н Александров, ни доверява, че Бил Ууд, човекът който проследявал полета на руската ракета, бил изненадан колко сложни телеметрични данни били получени от първия пилотиран полет на Гагарин с “Восток 1”.

Уважаеми читатели, ето изненадата на самия Ууд: „What was surprising was the sophistication of the telemetry we recorded. I had worked with the Corona project with our best spacecraft at the time. But the Soviets used a very different telemetry system that used digital pulse position modulation instead of FM/FM modulation.“

Някой да намери в думите на Ууд „първия пилотиран полет на Гагарин“? Не, нали?

Не стига, че надстроил цитата, Светослав Александров, ни внушава, че Восток 1 е пилотируем. Уважаеми господин-експерт, Восток 1 е толкова пилотируем, колкото и Спутник 5. Дали ще сложиш човек, куче или торба с картофи в него е, все едно. От тях се е искало само едно: да не правят нищо. Забранено им е било да пипат каквото и да е! Та, ако беше пилотируем, щеше ли да се налага на космонавтите да катапултират с парашут, ако искат  да останат живи при приземяването?! Пилотируеми са американските кораби: за да се приводни, даже шимпанзето Хам е дръпнало лост! Първият руски кораб – при който може да се говори за  пилотируемост е Восход-1, излетял три години по-късно!

Гагарин е летял, твърди още Александров, защото аз съм допуснал много сериозна грешка: объркал съм фотоапарат с телевизионна камера!?

Само за него ще се повторя още веднъж: няма нито едно доказателство за космическия полет на Гагарин. Никакви документални кадри. Нито дори една малка, черно-бяла снимчица, от този „велик“ 12 април 1961 г. Всички филми, снимки и приказки са постфактум, произведени след това с пропагандна цел. И това го потвърждава не кой да е, а дъщерята на летеца – Елена Гагарина.

Запазете, господине, пропогандната снимка на Гагарин в някакава капсула за вас! Нали ужким претендирахте за истината?

Гагарин е летял, уважаеми читатели, защото аз съм направил ОТНОВО груба грешка: посочил съм Смена 8, вместо да речем, Смена 2.

Боже Господи, никой ли не се намери да ви каже уважаеми, че това с фотоапарата е шега! Шега, с която илюстрирам абсурдната ситуация. Сега ще се опитам да го направя по друг начин и да ви разсмея, стига да имате чувство за хумор, разбира се, или ако не вас, поне останалите: представете си карикатура изобразяваща Гагарин, който с жест категорично отказва да веземе подадения му малък фотоапарат или филмова камера и вместо това, нарамва чувал като Дядо Мраз с десетократно по-голям и по-тежък руски лампов магнетофон!? Не посочвам името на магнетофона, за да не ви се налага да ме „опровергавате“.

Гагарин е летял, моля ви се, защото аз много удобно съм извадил конкретни изречения, без да  взема предвид цялостния контекст от интервюто на Елена Гагарина.

Е, тук професионални експерте, лъжете бетер дрът циганин! Ето въпросите и отговорите. Нека всеки разбиращ английски се убеди, изменил ли съм смисъла на въпросите и отговорите,

AR: Did he talk to you as you grew up about taking that first flight?

EG: No. He talked it about it so often, and with so many people, that it seemed to me he was rather tired of talking about it. What he talked about to me was his childhood – about what it was like to grow up in Smolensk, and about the war. His family lived under German occupation for three years, and he talked to us a great deal about that.

AR: Did you ever ask your father about what it was like on his flight?

EG: Well, we now know how very dangerous it was. And during the flight there were a number of very dangerous situations, but he never told us in detail about these. We now know the full extent, because the documents have been published, but at the time they were secret. So I can imagine how dangerous it was, but it wasn’t something he would talk about. But after his first flight, he wanted to fly again in space. He wanted to continue his work as a pilot and as a cosmonaut. He was also very interested in the engineering aspects of space flight and the construction of spaceships. He went on to study at the Zhukovsy Academy and proposed a fixed-wing spaceship for his diploma – rather like the space shuttle the Americans went on to design. He graduated in February 1968. But he was unhappy that he wasn’t selected for another space flight. Korolev, with whom he remained good friends, thought he would have been one of the leading scientists in that field.

Набрал инерция, господинът вече свободно  манипулира, че Гагарина била попитана изрично за секретността, на което отговорила: “Военните мъже никога не говорят за своята работа вкъщи и никога не искат жените и децата им да знаят какво се случва, защото не желаят да се притесняват”

Уважаеми оценителю на поверителна информация, нима красотата на Земята, видяна от космоса, е секретна информация. Наистина ли мислите, че човек полетял в космоса, за пръв път, ще разкрива на целия свят своите преживявания, но ще ги крие от децата си поради ‚секретни съображения‘, защото е истински мъж?! Много подценявате читателите си! Направо се подигравате с тях!

Относно предсмъртното писмо: Гагарин е бил убеден, че ще загине при първия полет и написва писмо, с което иска да убеди съпругата си, да не остава сама след неговата смърт, и да се омъжи отново. Възнамерявал е, да й го даде преди да полети, Не го е направил, а когато по-късно тя случайно го намира, той й казва да го изхвърли.Защо не го е дал? Възможно е, да е забравил. Също така, възможно е, да не го е дал поради простата причина, че не се е наложило, не е летял. Защото ако беше летял, Гагарин щеше да има поне още две причини да бъде щастлив: че е първия и че е останал жив. Вместо  радостен, той е нещастен, пропива се и се стига дотам, да бъде накран да прави „изпитателен полет“, не дори на боен самолет, а на някакъв грохнал учебен ветеран!?

Още в началото на статията си заявявате, че по-голяма част от конспиративните теории са глупави, а след това ни сервирате точно такава конспиративна глупост: „Така и не изпратил писмото, но жена му го намерила въпреки всичко.“???

За да привърша: единственият ви довод, уважаеми господине, който звучи достоверно е този, че полетът е признат от ръководители на чужди държави. Ще  попаря вашите размишления и тук обаче: до полета на Восход 1 американците са вярвали 1:1 на руснаците, приемали са всичко за истина. Едва при този полет  разбират, че са водени за носа и наивно са вярвали на  всички руски лъжи! Това обаче става едва 3 години по-късно. През това време почти всички вече са повярвали за Гагарин. Така че, да убеждавате, че Гагарин е летял, защото Президентът Кенеди   поздравил руснаците  – може, на събора, който се провежда на язовир Копринка. Там, по изключение, ще се наложи да повярват на американския президент.

Дотогава, аз и всички останали, ще чакаме да ни покажете поне един документ от тази голяма и публична „документация“, която потвърждава, че Гагарин е бил първия космонавт. Документи, не пропаганда!

Българин

П.П. Господин Иво Инджев не препечатва моята статия, той първи я публикува. За него аз не съм анонимен.

55 мнения за “Няма нито един документ или снимка дори, доказващи полет на Гагарин в космоса”

 1. Искам изрично да благодаря, първо на Българин, на коментатора Петър който даде линк за статията на Светослав Александров, на самият СА, на всички взели отношение в развихрилата се дискусия, на Иво за трибуната която като Стопанин на БЛОГА НИ осигури и най-накрая, колкото и нескромно да звучи на себе си. Преди, как бързо върви пустото време, няколко месеца пуснах линк към статия на рускоезичен блогер който също на база многобройни проверени факти и обстоятелства и викторсуворовска логика стига да извода на Българин. Гагарин не е летял в космоса. Самият Иво тогава маркира по повод поредният пропаганден фъндък на ватниците главният извод от предоставеният материял.
  Още веднъж, искрено, голямо благодарство на всички за смислената, обогатяваща дискусия.
  За мен беще истинско удоволствие. С две думи, няма по-пълноценно прекарване на “сободното” време в “беседката на Иво”.

  Трайчо Трайков-Президент!

 2. Няма как да се преборите с убежденията на човек който вярва в СССР и Русия. Това е невъзможно аз съм се опитвал, но резултатът винаги е един и същ. Вывсеврете – това е основния аргумент на споменатите симпатизанти на Русия.

 3. руснак и лъжец са синоними от векове за векове. Дали пък именно патологията на руснаците да лъжат постоянно не е това, което притегля многото българи, които ги считат за свои братя?

 4. А ако Гагарин е летял !
  А яко Гагарин не е летял !
  А ако 1969г хора са стъпили на Луната !
  А ако 1969г не са стъпили на Луната !
  А ако има извън земни , а ако няма !

  Та ние не си знаем близката история от преди 100 години , да не говорим за средните векове , взели сме да спорим за глупости !

  Ние живеем в един фалшив Свят , в който хората се избиват един друг като животни !

  Парите и техните фалшификатори – банките , религиите – отделили човека от природната му същност с лицемерни лъжи разболели целия Свят и партиите – инструментите на безправието и лъжата .

  Ето това са важните неща които касаят всеки един от нас , всеки миг от живота ни!

  Много истини се крият , за да бъдем владяни ! Тогава през 50те ,60те…е било така , така е и днес !

 5. Уважаеми г-н Инджев,
  Дали Гагарин е летял в Космоса или не е без особено значение. Руснаците никога няма да си признаят лъжата – не забравяйте, че в продължение на 60 години лъгаха, че не са убили полските офицери в Катин. Един Елцин да не беше, все още нямаше да знаем, че НКВД са ги разстреляли като кучета.
  Лъжите за болестите на Ленин, Сталин, Брежнев и т.н. да не ги коментираме. В България по същия начин криеха всички за “Първия”.
  Но има един показателен момент в спомените на космонавта Г. Береговой, който казва, че за да заблудят американците, че разполагат с пилотируеми космически кораби, са изстреляли два от тях с разминаване във времето, но така, че като са на орбита, те да се сближат под въздействието на скоростта. Сами разбирате, че за тогавашните наземни уреди това е изглеждало като пилотиран полет.
  Този дребен детайл от историята на съветската космонавтика е достатъчен.
  Но не само. Потърсете в ЮТюб клипове за полета на първия космонавт, летял на Союз-1, Комаров. Човекът е знаел, че ще загине и в ефира псува КПСС, правителството и т.н. И, разбира се, умира при приземяването.
  Самият Береговой лети на следващия кораб от серията Союз = може би защото е бил най-възрастният по онова време космонавт, ветеран от войната, та са решили, че и да умре, няма да е голяма загуба?

  Ето, цялата им история е основана на лъжи, та чак до наши дни – подводницата “Курск” нали беше ударена от друга подводница, американска или британска?
  Нали не са те, които са хакнали пощата на Клинтън?
  И т.н.

  Вярно е, че сега могат да пращат космонавти – и това е факт. Но също такъв факт е, че не ги пращат от новия, супер “модерен” космодрум, който Путин построи, защото… направили дупките, откъдето изстрелват ракетите са по-малки, отколкото са самите ракети…

 6. Господин Инджев,
  Не е страхът, който ме кара да ползвам ника Българин. Знаете, аз от години не живея в България, гражданин на света съм. И както обясних, при първата статия, (това е петата ми публикувана тук) моето име е световно неизвестно: не говори нищо на огромната част от читателите. Подписвайки се ника, аз всъщност ползвам назаем вашия авторитет, въпреки, че не смятам това за нещо добро, защото несъмненно увеличих броя на тези, които ви мразят за откритата ви гражданска позиция и това ме кара да се чувствам неловко. Но, така или иначе, запазих ника, който ползвах в OFFNews.

  С извинение и уважение, към Вас,

  Българин

 7. По принцип е странно,руснак в космоса?!Може,но само след изстрелване с шут в задника!!!Невежа пасмина!!!

 8. Окей. Радвам се, че авторът с никнейм Българин е решил да ми отговори на статията, но лично аз смятам да спра дотук. По следната причина – ясно е, че всеки вярва в каквото си иска и държи на своето си. Ще си позволя обаче една последна реплика.

  Вие искате документи. Документи, а не пропаганда. Отново Ви моля да обърнете внимание на линковете, на които съм се позовал. Един от тях ще Ви пренасочи към статията на Асиф Сидики, историк, професор, доктор от университета Фордам, Ню Йорк. Той се е разхождал доста до Москва, преровил е достатъчно архиви и е изнамерил интересни документи относно ранната съветска космонавтика.

  Държа да подчертая и следното – аз не вярвам на Русия, нито на официалните руски твърдения. Вярвам обаче на международната научна общност. Щом професори в САЩ и Западна Европа признават полета на Гагарин, значи и аз го признавам. Ако в един момент натежат доказателствата, че полетът на Гагарин е фалшификат и световната научна общност признае това, естествено, че и аз ще го призная.

  И не, не подценявам читателите си: “Наистина ли мислите, че човек полетял в космоса, за пръв път, ще разкрива на целия свят своите преживявания, но ще ги крие от децата си поради ‚секретни съображения‘, защото е истински мъж?! Много подценявате читателите си! Направо се подигравате с тях!” …

  Ще ви издам една тайна – работата си е работа. Семейството си е семейство. Обичам работата, която върша, но вечерно време, когато се прибера вкъщи, не си говоря с жената за работа. И колкото и да е трудно и непонятно за някои от Вас – голяма част от хората, които работят в космическата сфера като цяло, както и астронавтите в частност, са прегорели и наистина им е писнало да говорят за преживяванията си пред хората. Не знам дали сте изпадали в такава ситуация, но аз още като бях студент още ми беше писнало да ми задават едни и същи въпроси – какво уча, отговарям им, те ме питат какво означава това, аз им обяснявам, те пак ме питат какво точно, защо е така, а не иначе. Досадно е, за Бога. Ха представете си един астронавт, на който по 1000 пъти на ден трябва да отговаря на едни и същи въпроси: “Как е горе”, “Как изглежда Земята”, “Как ходите до тоалетната по голяма нужда” и прочие… Няма ли да искате и вие като се приберете вкъщи да си говорите със семейството за семейни неща, а не по работа?

  Към останалите: През изминалата една година подготвих и още една поредица от статии, в които оборвам конспирацията, че американците не са били стъпвали на Луната. Тогава ме обвиниха, че съм американофил (ако трябва да цитирам точно – че съм с прокраварски виждания). Сега написах няколко думи за Гагарин и изведнъж ме изкараха русофил. Айде най-накрая разберете се – американофил ли съм или съм русофил? Давам два жокера: не понасям Путин, протестирал съм цяла година срещу Орешарски, мой прадядо е лежал в Белене. От друга страна харесвам “Престъпление и наказание” и “Братя Карамазови” на Достоевски. Харесвам и “Ана Каренина” на Лев Толстой, но пък се възмущавам от постъпката на днешния му наследник. Изводите са за вас.

 9. Нека си припомним полета на първия български космонавт Георги Иванов, за който бяха публикували снимки в сп. “Българска армия” и броят беше иззет и забранен веднага след излизането. След 1989 год. един колега беше намерил този брой докато си разчиствал тавана, та го гледахме и голям смях падна за тази публикация. Но човекът наистина се чудеше как се е запазил този екземпляр и се ужасяваше какво е можело да му се случи, задето не е унищожил този брой.
  Аз също съм убедена, че Гагарин не е летял. Моят съпруг проведе собствено разследване и стигнахме до този извод.
  Статията на С. Александров е пропагандна и манипулативна, това се усеща още от самото начало. Явно експертът е от новото поколение манипулатори.
  Българин, не ми харесва тонът на вашите аргументи. Изрази като “лъже като дрът циганин” са неуместни в такава дискусия. Личните нападки изместват фокуса на дискусията и аргументите олекват.
  Иначе поздравления за огроманта работа и смелостта да ритнете кошера сложите на масата тази тема-табу в България.
  Очаквам да прочета коментар за фактите около полета на Георги Иванов отразен “документално” в сп. Българска армия. Лъжата и пропагандата в съветската космонавтика едва ли започват и свършват с Гагарин. Следвам првилото, че ако едно нещо изглежда като патица, ходи и кряка като парица, най-вероятно е патица.

 10. Мдааа, по време на соца СССР изфабрикува толкова митове и легенди че човек не знае вече на какво да вярва.
  Единственото сигурно от тогава е че Чернобил гръмна и то половината земя го усети, в негативния смисъл разбира се.

 11. Много хора се определят като антикомунисти, но антикомунизмът трябва да е разумен, а не да е просто отрицание на комунизма. Твърдението : “Гагарин не е говорил със семейството си за полета, значи не е летял” е също толкова глупаво, колкото и твърдението на американофобите : “Нийл Армстронг не е дал нито едно интервю след полета на “Аполо 11″, значи не е летял до Луната”.

  Отричането на историческо събитие трябва да става много добре аргументирано, иначе човек се излага. В един момент дискусията се изражда в махленска свада, която отстрани не изглежда по-различно от джафкащи се алкашки в комуналка.

  Научно-техническите постижения НИКОГА не трябва да се разглеждат през погледа на вашите чувства, през призмата на вашето пожелателно мислене или политическа ориентация. Науката трябва да е критерий за обективност.

 12. @СВЕТОСЛАВ АЛЕКСАНДРОВ
  “работата си е работа. Семейството си е семейство”?
  Айде сега ако обичате! Да си първия човек излетял в космоса и да се правиш на много велик точно пред най-близките си пазейки мълчание?? Искате да се посмеем заедно ли? Ха Ха.

 13. “Айде най-накрая разберете се – американофил ли съм или съм русофил?”

  В биологията на такива им викат хермафродит. В живота-никаквец…

 14. “Щом професори в САЩ и Западна Европа признават полета на Гагарин, значи и аз го признавам. Ако в един момент натежат доказателствата, че полетът на Гагарин е фалшификат и световната научна общност признае това, естествено, че и аз ще го призная.”
  Ето на това му се вика български експерт!

 15. Сталинградският тракторен завод е построен отвъд океана, там е бил демонтиран и транспортиран до СССР с помощта на 102 плавателни съда. Dniepro-GES също бил построен от American Cooper Engineering Company. GAZ – Austin Company, AZLK пък са построени по проекти на Ford. В продължение на 10 години американците са построили в СССР 150 фабрики и работилници. Самовара е шведско изобретение, водката-Полско, АК47 е всъщност изобретение на Хуго Шмайзер…..
  Русiя ке падне 2016г. !!!!

 16. Валентина Терешкова летяла ли е в Космоса?
  Алексей Леонов излизал ли е извън кораба в открития Космос или е само пропаганда ?
  Като се навържат едни въпроси ….и няма кой да отговори , ще стигнем чак до нашата орисия с нефтопроводи , газопроводи ,АЕЦ и какво ли не грандоманско , нереално , плод на некадърност.
  Днес в Словакия има 6 автомобилни завода , а БВП на човек от населението е близа 3 пъти по висок от този в България.

  Защо ?

 17. Посвещава се на “тайно” следящите БЛОГА НИ съветофили по носталгия и пут.инофили днес по същество. Както си призна преди около година и половина най-дългият от тях, плешивеца от Учиндол слави трифонов всички започваме деня с блога на Иво Инджев.
  Ето го гуруто ви, хем Убавец, хем непреходен мъдрец.

  http://i0.wp.com/defence-line.org/wp-content/uploads/2016/09/511d612a8cceb979e0f21f95b0b3dce4.jpg

 18. Ако Гагрин е летял, Путин сигурно има документи за това…ама къде са те?

  Аз на руснак не вярвам, не защото са лоши, а защото са наивни и вярват в приказките за руските богатири, а аз само на тези за Иванушка дурачок

 19. Призовавам някои от коментиращите да се въздържат от епитети. Ако има какво да кажете по темата- добре, ако не, то по- добре замълчете. На никой нормален човек не му се четат персонални нападки без капка аргументация.

 20. Аз съм убеден, че Гагарин не е летял и това се знае от американците, няма как да ги заблудят с включен магнетофон. Има свидетелства на италиански радиолюбители които са прихванали следния израз на Гагарин “виждам бреговете на Южна Америка” с отбелязан точен час на съобщението. След сравняване на часа с телеметричните данни подадени от руснаците излиза че Южна Америка трябва да се вижда 20 минути по-късно, което е усъмнило дори хора непрофесионалисти. Защо е бил нужен този театър? Защото Хрушчов е трябвало да остане на поста си вместо да дойде на власт някой хард последовател на Сталин, при което света със сигурност щеше да изгори по-време на Карибската криза. През 2031 година като отворят американските архиви за 1961 година ще се разбере истината. Що се отнася до американски професор ходил в Москва да изучава документи, точно на такъв изобщо не трябва да се вярва. КГБ са специалисти по подкупи и заплахи зависи кое при кого минава, те винаги са пречупвали хората които са набелязвали.

 21. А истината казва,че няма снимка или телевизионен кадър от “полета ” на Гагарин,светла му памет.Космическият кораб се приземил,вътре космонавт няма,въпреки изявленията на ТАСС,космонавта се приземил отделно,с парашут,може би от самолет,а може би от преминаваща наблизо Газка?Поредната лъжа,както за Катин,както и за това,че нападат на 16 септември 1939 г.Полша в гръб.16 септември мина,някой от българските журналисти да отбеляза тази дата?Сега ще отгледаме как ще плащаме до гроб за пустите реактори спазарени от Първанов и Овчаров,с активното подаване на топката през 2002 г от “Царя”.В момента не можем да натоварим и 55 % мощностите,които имаме в експлоатация.А Таско да върне парите от пенсията на “активния борец”-баща си.За всичките години,с лихвите.

 22. Г-н Александров,
  Скарамуш е писал за пилотираните полети. Спомням си и аз нещо подобно. То също ли е вярно?

 23. Искам да се присъединя към Северозапад. Г-н Александров си казва мнението и всеки от нас може да е съгласен или не, но няма нужда от ad hominem атаки. Не прочетох в неговите постинги персонални обиди. Това за работата и семейството е така. След блъскане в бизнеса по цял ден, последното, което ми трябва е да говоря за него у дома, освен ако не се налага. Или пък хора като чуят какво работя питат, “ти гледа ли снощи този канал по телевизията. Моят отговор е, аз този канал го гледам по цял ден в бизнеса, вечер ми трябва почивка. Но това е за обикновена професия. Ако си първия човек в Космоса, няма как да не споделиш нещо с децата си, дори и ако само им отговориш на въпрос.

 24. Драги Светльо,

  Всеки може да говори каквото си поиска,но не всеки може да говори като експерт,ако не е такъв.

  ТИ ЕКСПЕРТ НЕ СИ И НЕ МОЖЕШ ДА БЪДЕШ.
  Не го казвам с ирония,нито с упрек,а като експерт по текстовете и стила на писане.

  Хайде сега едно неекспертно мнение от моя милост.
  Да се обстрахираме от всичко казано до този момент и да хвърлим поглед към някои факти,ползвайки само логиката и фактологията:
  – Юри Гагарин е завършил военно-въздушно училище и е станал офицер от ПВО и ВВС.Подробности има навсякъде по този факт и не е възможно да се оспори този факт.
  – по негово или НЕнегово желание той е привлечен в космическата програма на Съветския Съюз и е зачислен в Отряда на космонавтите.И това не може да бъде оспорено
  – по всичко личи,че Гагарин е усвоил учебната програма ,нужна на всеки евентуален космонавт.Спора е невъзможен и по този въпрос
  – подготовката на космонавтите е много различна от тази на летателния състав от авиацията.Има много общи неща,но има и много специфични.
  – физическата и морлана подготовка при него са били на изключително високо ниво
  – бил е член на КПСС,което е задължително условие да бъде хем офицер хем космонавт,хем “първи космонавт в света”

  Има и други критерии,които той задължително е покрил,обратното е неприемливо.

  Полета е проведен успешно,Гагарин е повишен в по воинско звание,получил е награди,дори Правителствени.
  Гагарин става легенда,придобива недостижим ореол,става известен на ЦЕЛИЯ СВЯТ.
  Радват се всички членове на КПСС,радава се Генералния секретар на КПСС,радва се целия Космически център и хилядите му сътрудници,радва се и Главномандващия ПВО Маршал Сергей Бирюзов(окупатора на България),радват се неговите колеги,съвипускници,съученици,съседи,началници подчинени,радват се всички комунисти по света,радават се на-много българските комунисти,радват се всички страни на “победилия социализъм”,радват се и всички капиталисти,анархисти,империалисти и кой ли не.

  РАДВА СЕ ЦЯЛАТА ЗЕМЯ.

  Юри Гагарин не е само космонавт на Съветския Съюз,а КОСМОНАВТ НА ПЛАНЕТАТА И НА ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО(прогресивното и реакционното).

  Едва ли в света и неговата история е имало по-голяма радост от полета на ПЪРВИЯ КОСМОНАВТ.

  Да се припомнят хилядите му посещение,срещи,разкази,интервюта и др. е акт на наивност.

  Целия свят се тресе от гордост и уважение към Юри Гагарин.

  Заснети са безброй кино и видео материали,изхарчени са тонове печатарско мастило,напечатани са десетки милиона страници в списания и вестници,енциклопедии и специализирани издания.

  ЦЕЛИЯ СВЯТ ИЗУЧАВА И СЕ ПРЕКЛАНЯ ПРЕД ПОДВИГА на Юри ГАГАРИН.

  Свтльо,ама ти бил ли си съвремнник на тези години след април 1961г. ,ама то беше нещо уникално:

  ЧОВЕК В КОСМОСА.

  И,и,и малко ще те заболи….

  Изведнъж тази личност загива като летец-изпитател на обикновен изстребител,а преди това е изключен от Отряда на Съветските космонавти и вече

  ПЪРВИЯ КОСМОНАВТ В СВЕТА НЕ Е КОСМОНАВТ а ЛЕТЕЦ.

  При това не какъв да е летец,а летец-изстребител от някоя си Н-военна част.

  Човек,който е летял в Космоса продължава своята служебна и научна дейност като изпитател на самолети-изстребители.Майко мила…..,нормално ли е това за цивилизовани държави и личности???

  Кой е могъл да понижи ДЛЪЖНОСТТА-СТАТУСА-НИВОТО на Юри Гагарин от “КОСМОНАВТ” на “ЛЕТЕЦ”.

  Кой се е осмелил да предложи това “ПОНИЖЕНИЕ В ДЛЪЖНОСТ”,което е имало стойност на

  СЛУЖЕБНО НАКАЗАНИЕ.

  Кой би могъл да реализира такова нещо-да понижи в длъжност ПЪРВИЯ СЪВЕТСКИ КОСМОНАВТ ,който е и ПЪРВИЯ КОСМОНАВТ В СВЕТА.Най-голямата гордост на Съветския Съюз за всички времена(без днешните и бъдещите,защото тогава никой не можеше да си помисли,че Съюза ще изчезне от живота)!

  Кой е този ГЕРОЙ,който е предложил Майор Юри Гагарин да бъде изключен от Отряда на Съветските космонавти и КОЙ Е ТОЗИ ГЕРОЙ,който е одобрил,утвърдил и сложил подписа си под това предложение.

  А без служебно предложение или служебен рапорт посмъртно не е възможно да стане такова “преместване по служба”-“понижение в длъжност”

  Съществуват само два варианта:

  – ИЛИ ГАГАРИН Е НАРУШИЛ ПО НЯКАКЪВ НАЧИН СЛУЖЕБНИТЕ СИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КАТО КОСМОНАВТ
  – ИЛИ НЯКОЙ Е СМЕТНАЛ ЗА НЕЦЕЛЕСЪОБРАЗНО ГАГАРИН ДА ПРОДЪЛЖАВА ДА Е КОСМОНАВТ.

  По параграф “По собствено желание”,няма никаква възможност Гагарин сам да е пожелал да напусне Отряда на космонавтите и да е преназначен в авиационно-изпитателско поделение към ВВС на СА.
  Това посмъртно не може да стане.

  Кой е могъл да реши “служебното положение” на “първия космонавт на СССР и Света”.

  Само ПОЛИТБЮРО и КГБ.

  Това са единствените две институции,които управляваха Съветския Съюз и всичко каквото ставаше от тях се решаваше.

  Но,ако е решено Юри Гагарин вече да не е космонавт,имало е много варианти да продължи военната си служба като офицер от ПВО и ВВС на различни длъжности.Неговата летателна,научна и космическа подготовка е прдполагала той да работи в самата Космическа програма(система).

  Такива като него в този момент са били единици.Как така такъв човек,такава личност,такъв офицер,такъв космонавт ще го назначат на възможно най-рискована длъжност-авиационен изпитател.

  Драги Свтетльо,ясни ли са ти тези факти,които припомням.

  (има една народна мъдрост: От кон -на магаре,добре е,щом като не на яре)

  Ти знаеш ли какво беше тогава да се говори и слуша за Юри Гагарин.
  Ама кинопрегледи,филми,срещи,снимки,целувки,цветя,радост,гордост,амбиции и пр.

  И изведнъж-“ПЪРВИЯ КОСМОНАВТ В СВЕТА Юри Гагари загина като летец”.

  Това се казва ядец!
  Следва………

 25. @СЕВЕРОЗАПАД, @СИЯ

  Съгласявам се с вас. Нападки ad hominem особено от второ лице ед. ч. са недопустими. Като имам предвид, че г-н Александров с нищо не ги е провокирал с поведението си.

  Впрочем, аз също смятам, че доводите на г-н Александров са слаби и Гагарин не е летял в космоса.

 26. Акта на “снемането от длъжност” на Първия космонавт в Света е станало по “държавна линия”.

  Изваждането му от състава на Отряда е станало само от възможно най-високо ниво,а предложението за това е станало също от друго най-високо ниво.

  Причината е само една-имало е основателни причини,поради които някой е счел,че съветската пропаганда по линия на космонавтиката,свързана с “първия космонавт” вече е неуместна,безсмислена и дори вредна(вредительская).

  Казано с други думи,съществувал е вече несъмнен риск в съществуването и продължаването на тази кампания.
  Причината би могла да бъде само в личността на Гагарин.Ако той стриктно е спазвал указанията да се държи според изискванията на пропагандния апарат на Съветския Съюз,никой не би предложил космонавта Юри Гагарин да не бъде вече космонавт.
  Казано със съвсем други думи-на Гагарин е прекратена дейността му като космонавт и той вече няма право да се занимава с космическа подготовка(космонавтика) и евентуален следващ полет.
  И второ-по неизвестни причини,в служебно-длъжностно и професионално отношение Гагарин е върнат назад-назначили го на длъжност летец-изпитател на изстребители.Това е признателност и благодарност по комунистически.

  Практически излиза,че държавата инвестира в него на възможно най-високо ниво,достига успех и слава за цялата държава и всички около него, и изведнъж,него го назначават на предишното ,по-ниско ниво(длъжност) -летец.

  Тази елементарна логика е предпоставка за основателни съмнения дали действително Гагарин е летял в Космоса,а не елементарните предпоставки на Светльо дали е русофил или американофил.Дали е човек или комунист.
  Когато се говори за наука и техника няма място за подобна дискусия.

  P.S.напълно е погрешна тезата за лъжливостта на руснаците.

  Има безобразно голяма разлика между руснак и руснак-комунист.Същата разлика е налице и при нас-едно е българин,съвсем друго българин-комунист.

  Убитият от комунистите писател и драматург Георги Марков в същата категория с убийците си трябва да се постави.
  Убитите милиони напълно невинни руснаци от болшевиките и те ли са от същата категория като тази на убийците.

  Александър Солженицин,Виктор Суворов,Олег Гордиевски,Василий Аксьонов и стотиците като тях в същия ли кюп с болшевишките гадове ли са.
  По-внимателно със силните обобщение,все пак сме българчета….

 27. А как БКП посрещна другаря Гагарин. Да се посмеем малко с наште червени телета. Яко натискане, яка Простотия! Нищо не се е променило за съжаление и до днес.

  За съжаление линка към сайта senzacia точка net не минава, затова го цитирам тук отчасти.

  “Тодор Живков искал да се сроди с Юрий Гагарин”

  “Я какъв хубавец си! Защо не се вземете с дъщеря ми? Добро дете е, следва история в университета”, рекьл бившият ни Първи на астронавта. Гагарин се стреснал от директната оферта. Усмивката замръзнала на лицето му и едва успял да пророни. “Ама как другарю Живков?! Аз вече сьм женен. Малко преди полета дори ми се роди второ дете.” Случката е разказана на журналист от Комсомолская правда от сина на няко­гашен член на Политбюро на КПСС.”
  ………………………………………..

  Тук обаче намерих нещо наистина Сензационно. КГБ са си осигурили дори Пророк, за да бъде мистификацията им абсолютна.

  “Пророчество в картина

  Далеч преди 12 април 1961 г. сьветският художник Николай Гришин получава предложение от в. “Правда” да нарисува акварела “Завръщане на Земята”, в който да изобрази “звездолетец” току-що кацнал от галактическо пътешествие. По онова време думата космонавт все още не е в употреба.

  Гришин хваща четката и изпълнява поръчката. Впоследствие се оказва, че “звездолетецът” от картината носи едно към едно чертите на Юрий Гагарин. Приликата между фантазията на художника и снимката иа Гагарин е поразителна и КГБ се заема да проучи случая. Службите се срещат с автора и го разпитват откъде е знаел, че именно Юрий Алексеевич ще лети в Космоса.

  Такова ми беше вдъхновението отвръща зографът пророк. “

 28. Руските власти и особено болшевишките такива са ПРОФЕСИОНАЛНИ ЛЪЖЦИ!!! На професионалните лъжци може да вярва “сляпо” само наивен човек! Или много глупав, който не си задава въпроси и не се замисля (защото тази функция на мозъка не му е присъща!).
  Както всичко в руската, после съветска и сега отново руска история много по-вероятно е “космическият полет” на Гагарин да е пропаганда, отколкото истина! При липсата на документални доказателства за полета, мислещият човек стига само до един извод – Гагарин по всяка вероятност не е летял в космоса, а е бил пропагандното оръжие на СССР-то в борбата му със “загниващия капитализъм”.

 29. Даже ви намерих картината и описанието на художника “пророк”. Всеки сам да си прави изводите за какво става въпрос. Картината е направена в началото на 1961 година, тоест още преди това фотогеничния Гагарин е бил селектиран от КГБ за полета но те яко са прекалили с рекламите.

  http://oceanfactov.ru/2014/10/15/%D1%85%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%86/

 30. Присъединявам се изцяло към колегите-коментатори които приканват уважително-реципрочно отношение към Светослав Александров.
  Да си кажа правичката, не четох встъпителната му статия и затова не съм си позволил и с една дума да я оспоря от свое име. Разчитах, нормално е, авторът на основната статия от онзи ден Българин да вземе отношение. А и други които са по-напред в материала.
  Но познавайки нрава, манталитета, характера на съвеЦката(руската) пропаганда допусках и мисля, че не греща, че и с “полета” на Гагарин, наистина е симпатяга, виждал съм го на живо, че може и да може кремльовци да са ни спретнали най-голямата на всички времана и народи мистификация.
  В тази връзка препоръчвам горещо книгата на Виктор Суворов “Майката на дявола”, в оригинал “Кузкиная мать”.
  Нещата никога не са еднозначно черно-бели. Дори назначеният сатрап на окупирана следдеветосептемврийска България, тогава генерал-полковник Сергей Бирозюв около караибската криза е изиграл, засега само на равнище “конспиратишна” теория значителна роля за оцеляване на човечеството.
  Майката му е четенето, засичането на на инфото идващо от различни източници, много често, взаимноизключващи се. Както го писа един от коменторите в БЛОГА НИ преди извстно време, цитирам по памет, смисълът запазен 1:1: “Няма как да правиш адекватен анализ ако не си достигнал цялата изчерпателност на достъпните факти, обстоятелства, аргументи. Независимо дали ти отърват или не.

 31. Реших да влезна тази сутрин и да изчета коментарите. Не знам защо някои хора си мислят, че могат да ме уязвят. Десет години популяризирам наука в България активно и съм изчел за себе си какво ли не 🙂 Не ме мислите за експерт (аз не претендирам, че съм – най-вече се позовавам на мнението на други експерти), бил съм манипулатор, от най-младите. Не е възможно да ме жегнете дори най-малко. Единственото, за което съжалявам, е че очаквах от вас повече.

  Признавам правото на мнозина от вас да сте анонимни и да използвате псевдоними, а не имена. Това не значи, че го уважавам. Навремето хора, които са се криели зад псевдоними, са се срещали по явочни квартири и са вършели неща, които съвсем не са били повод за гордост. През 90-те години един християнски пастор крещеше по площадите “Народе, излез от анонимност”. Само дето по-късно излязоха разкритията на Комисията по досиетата и той също се оказа с картонче 🙂 Та – това ми е мнението за анонимността. Трудно ми е да приема критика лично на анонимни хора, които претендират, че стилът ми е бил еди какъв си, но на всичкото отгоре пишат с правописни и стилистични грешки.

  И така, по същество.

  Уважаеми Без Ник (явно така трябва да се обръщам към Вас), Вие ме питате: “Драги Свтетльо,ясни ли са ти тези факти,които припомням”. Да, ясни са ми много неща. Ясно ми е, че Гагарин след първия си полет никога не лети в космоса. Е, същото се отнася и за Герман Титов (втория космонавт). И Валентина Терешкова лети само веднъж в космоса. Да, цинично е, че комунистическите власти решават да използват Гагарин като дипломатическа пионка и не му позволяват да лети. Това изобщо не го отричам.

  Продължавам да питам : къде е връзката между това и Вашето твърдение, че Гагарин не е летял в космоса? Интересува ме пряката връзка, а не спекулация.

  Знаете ли, този спор много започва да ми прилича на тези лаици, които отричат еволюцията. Пред тях винаги стои този въпрос: “Добре, ако отричате еволюцията, предложете по-добра теория, която обяснява света”. Същият въпрос стои и пред Вас : Твърдейки, че Гагарин никога не е летял в космоса, трябва да успеете да докажете кой е първият космонавт на СССР. Титов ли е бил? Николаев ли е бил? Някой друг?

  И колкото и да не Ви харесва, по въпросите за истинността на историческите събития трябва да се изказват ЕКСПЕРТИ и тяхното мнение да е меродавно, а не това на лаиците. В противен случай се получава мазало – също както беше допуснато спорът дали е имало турско робство или не да излезе извън академичната сфера. И затова новите учебници са пълна скръб.

 32. Господин Александров,
  Благодаря Ви за усилията и Ви моля повече да не ни досаждате.

 33. до Браво:Явно в Русия пророците са нещо обичайно.И Виктор Суворов пише,че “Вставай, страна огромная” е съчинена преди войната.Странно, хем доверчивият Сталин не вярвал, че немците ще ги нападнат, хем на композиторите вече били поръчани подходящи песни, явно пак някое пророчество е проработило.

 34. Всеки от коментиращите може да подкрепя една или друга теза, може даже да вярва в нея, но все пак не е нужно да се стига нивото на суеверието и конспиративните апологети , които навсякъде виждат конспирации , масони, соросоиди и т.н..
  Защото най-лесно стават жертва на популистка пропаганда и вождове от итернацистки и нацистки тип.
  Това е признак на недостатъчно познаване на дадената тема или изобщо на всичко , и “обясняването” му само с някакви мистификации. Това е ОБИДА към всички , които с много усилия , късмет и знание са помогнали да се случи Ренесанса(ВЪЗРАЖДАНЕТО!) , ПРОСВЕЩЕНИЕТО и демокрацията в последните векове.
  Първо , ако някой има желание може да се запознае с трилогията на В.Суворов “Хроника Великого десятилетия”, която включва “Против всех”,”Облом” и “Кузькина мать” , ето и линк:

  http://www.urantia-s.com/library/suvorov/against_all
  http://www.urantia-s.com/library/suvorov/oblom
  http://www.urantia-s.com/library/suvorov/kuzkina_mat
  В последните две Суворов разглежда изстрелването на първия спътник и полета на Гагарин!
  Като в “Облом” по-бегло е разгледал изстрелването на спътника, а в “Кузькина мать” малко по-обширно полета на Гагарин!
  Той не се СЪМНЯВА в тези полети, а все пак е бил разузнавач от ГРУх!!! Освен това е избягал от СССР преди близо 40 години. Има задочна смъртна присъда в СССР и Русия, като предател! Та той не никога не е намеквал дори за конспирации около първите космически полети в СССР! В неговата трилогия – “Хроника Великого десятилетия”, той разглежда вътрешно и външнополитическото и икономическот оположение в СССР в първите 10-15 години след Втората световна война- чудовищните престъпления на Сталин към ветераните от войната, гражданската война в отделните републики започнала още по времето на нахлуването на Хитлер в СССР и продължила и след нея, борбата за власт между Сталин(докато е още жив) и неговите лакеи в ЦК и политбюро, които продължила и след смъртта му между неговите “наследници” във властта. “Облом” обхваща периода до смъртта на Сталин. В другите две книги Суворов разглежда боричканията в партийната “върхушка” след Сталин, превратите и контрапревратите, развиващи се на фона на огромните икономически проблеми в СССР , водещи до много протести и стачки в СССР с много жертви, за които в НРБ малко се знаеше и знае. Външнополитическата обстановка също е засегната – въстанието в Унгария , а преди това и търканията с Полша, Кубинската криза и надлъгването в ядрения “паритет” със САЩ. Които в крайна сметка принуждават Хрушчов да използва да превърне СССР в суровинен придатък на света, като започва изграждането на нефтопроводите, които спасяват СССР от разпад още в 60-те години.
  П.П. При огромните проблеми в СССР , Хрушчов решава да направи показуха с изстрелването на спътника през 1957г.,и Гагарин през 1961г.. Той използва ГОТОВА ракета ,създадена от Корольов за ядрен носител, а не е създадена специално за изстрелване на космически кораби и спътници!
  Ракетата на Корольов е ОГРОМНА заради изискванията за голямата далекобойност, и големият обем и тежест на ядреният заряд за нея. Но поради големината си ракетата е трудна за производство и с ниска боеготовност, и представлява заплаха само на хартия! Няколкото ракети от този тип не могат да компенсират огромният брой ракети на САЩ!
  Но пък стават за изстрелване на оемни товари в Космоса. И днешните руски ракети са разработени на база на тези първи ркети на Корольов.
  И така, Хрушчов има готова ракета , която не става за оръжие, но има голяма далекобойност и товар!!!
  От друга страна САЩ се опитват да приспособят своите ракети за космически полети, но все още НЯМАТ огромни ракети ,като тази на Хрушчов, защото техните бойни ракети не са с такива размери, заради по-голямата си точност и по-малък заряд, макар и да са много на брой. Хрушчов има готова ракета ,която не е добра като оръжие, макар и да е конструирана за такова.
  И тъй като и американците искат да изстрелят спътник през 1957-58г., но за момента нямат ракета носител за него, а пък Хрушчов няма спътник , но има голяма ракета ,която на става за оръжие, той решава да използва тази ракета не като бойно оръжие , а като пропагандно оръжие, и вместо спътник изстрелват един обикновен предавател на пиукащ сигнал. Готовата ракета Хрушчов използва пак за пропаганда и през 1961г.. Тогава американците искат да изстрелят човек в космоса, когато успяват да построят специална ракета само за космически изстрелвания, докато Хрушчов използва готова “бойна ракета” , която не става за оръжие!
  П.П.П. Всички коментиращи се съмняват в полета на Гагарин, но все пак фактите са – има голяма бездействаща ракета, вече е истрелян спътник с нея, има изстрелвания със животни и в СССР и САЩ!!! САЩ са почти готови да изстрелят човек след животните! Ракетата на Хрушчов е все още по-голяма от тази в САЩ, и е от по-отдавна! Защо да не може да се изстреля човек???
  Още повече че целия полет на Гагарин е АВТОМАТИЧЕН, той не върши нищо , а е само турист в капсулата!За ракетата е все едно дали носи огромен ядрен заряд или капсула с Гагарин в нея!
  ПППП. Днес е видно КОЙ е бил подготвен за космическите полети и КОЙ е правил само пропаганда!
  И няма нужда да се крие нищо и да се обяснява с конспирации!
  Полета на Гагарин е само пропаганда.
  САЩ след първите полети от началото на 60-те , стъпиха след това на Луната,имат сонди на Марс, Прелетяха почти над всяка планета в Слънчевата Система а сондите Вояджър достигнаха разстояния над 100 000 000 ПЪТИ по-далечни от полета на Гагарин. И ще продължават да летят още 1 милард години. САЩ построиха и летяха със совалки над 100 пъти. Първи имаха и орбитираща станция през 70-те години. Изстреляха и първият космически телескоп – Хъбъл.Сега имат и първите частни космически компании , които доставят товари на орбита с ракети подобни на тази, с която летя и Гагарин.
  От цялата история след полета на Гагарин се вижда КОЙ е направил повече за космическите полети и изследвания, и КОЙ си е правил преди всичко пропаганда и показуха!!!!!

 35. За по голяма яснота – Полета на Гагарин е само ЗА пропаганда.

 36. да се чете -… “Против всех” обхваща периода до смъртта на Сталин….

 37. Уважаеми Г-н Александров,
  Нека този път да спазя пълна етика в обръщението си към Вас,защото един коментатор, който пише под няколко ника ми направи съвсем вежлива забележка, напълно е прав.

  Какво личи от последния Ви коментар?
  Вие сте напълно недобронамерен човек,приписвате ми твърдение, което е напълно обратно на моето-казвате, че съм казал че “Гагарин не е летял”, а пък аз казвам поне пет пъти, че е летял.
  Това е изключително обидно за всички коментатори тук и най-много за за Вас. Или не сте чел коментара ми, или целенасочено подвеждате читателите.
  Казвате че популяризирате наука години наред.
  Бъдете по-конкретен, коя (кои) наука(науки) популяризирате, че не става ясно.
  Космическите полети, подготовката за тях и космическите изследвания не е възможно да популяризирате, защото Вие сте на изключително голяма дистанция от тях.Добре е че поне си признавате че не сте експерт.

  Повтарям за трети път-Вие не притежавате технически познания и техническо образование на възможно най-ниско ниво дори,твърдя с абсолютна убеденост, че Вие нямате и висше образование, или ако все пак имате, то не е техническо, юридическо, историческо, философско и др.
  И сте го завършил много трудно…., но това няма голямо значение.
  Вие сте същия коментатор, който миналата година твърдеше, че е учил и работил както в Съветския Съюз, така и в Съединените Щати.
  Вие не притежавате задълбочени , професионални познания в нито една област на науката и техниката.
  Което съвсем не е предпоставка да не коментирате някои теми.
  Следователно, Вие сте на повърхността на информацията и познанието.
  Да, иска Ви се да сте фактор в това отношение, но сте напълно безпомощен.

  Вие не се осланяте на Ваша логика и анализ , а на еди-кой си.

  Вземете само за пример моето неекспертно изложение-аз се опитвам да докажа, че има нещо съмнително, погрешно, тайнон и задължително долно и абстрактно при третирането на Юрий Гагарин от съветските власти.
  Има нещо нелогично, необяснимо, ненаучно,дори нечовешко в тази история.

  Не ми вярвате ли, ОК, хорошо!
  Но я си представете че някой съвременен космонавт бъде понижен в “служебно отношение” -днес лети в космоса, стои там месеци наред и догодина го видим на снимка пред някой изстребител за извършване на облитане.
  Няма ли да се очудите поне?
  Нито един космонавт в света до този момент не е преназначаван на такава длъжност.
  Само “първия космонавт в света”!

  А С КАКВО Е ЗАСЛУЖИЛ ТОВА ПРЕМЕСТВАНЕ , КОЕТО СИ Е
  чиста проба
  СЛУЖЕБНО НАКАЗАНИЕ.
  Юрий Гагарин беше поруган и изложен пред целия свят, болшевиките го създадоха като военен пилот, те го създадоха като космонавт, те го направиха отново пилот, при това изпитател.

  Снемането от длъжност “космонавт” на Гагарин е направено ЦЕЛЕНАСОЧЕНО и още ПО-ЦЕЛЕНАСОЧЕНО Е НАЗНАЧЕН за ЛЕТЕЦ-ИЗПИТАТЕЛ.
  Както какза друг коментатор, при комунистите няма нищо случайно……

  Ами има нещо нередно Г-н Александров, има нещо нечисто, тъмно, долно и подмолно.

  Нещо да греша?
  Но Ви моля, ако решите да отговорите на коментара ми, прочетете го внимателно, иначе няма смисъл, не си губете времето и това на другите.
  Благодаря за вниманието!
  С уважение…..( не се чете)!

 38. Това:

  “Вие сте същия коментатор, който миналата година твърдеше, че е учил и работил както в Съветския Съюз, така и в Съединените Щати”…

  … е абсурдно и никога не съм го твърдял. Най-малкото не съм бил в трудоспособна възраст, когато е рухнал СССР 🙂 А да не говорим, че почти нямам навика да пиша в блога на г-н Инджев, през годините съм се включвал само спорадично. Сега направих изключение заради интересната тема. Така че не знам какво си измисляте, че съм твърдял.

  А на това: “Повтарям за трети път-Вие не притежавате технически познания и техническо образование на възможно най-ниско ниво дори,твърдя с абсолютна убеденост, че Вие нямате и висше образование, или ако все пак имате, то не е техническо, юридическо, историческо, философско и др.”…

  мога да кажа само: ха-ха-ха! вЕрвайте си 🙂 Кой знае, може и училище да не съм завършил. Пък може и да не се казвам и Светослав, откъде ще знаете 🙂 🙂 Вие откъде знаете, че съм човек? Може да съм пингвин 😀

  Достатъчно съм си губил времето.

  Точка.

 39. Към Без Ник,

  Гагарин загива при „изпитателен полет“ не на бойния МИГ-15 а на дванайсет годишен двуместен учебен самолет МиГ-15УТИ!
  Какво търси първият космонавт на този летящ ковчег? Това, което му се случи – смъртта си!
  Защо го убиха? Защото излъганият, че ще лети в космоса Гагарин е нещастен и под въздействието на алкохола говори неща, които му са забранени!

  Истински съжалявам този млад човек, стремил се до последно да изпълни мечтата на живота си – да полети в космоса. В моите спомени той си остава такъв, какъвто го видях на живо, като дете!

  Българин

 40. Присъединявам се към уважаващите другомислието.
  Доколкото разбрах, оригиналната статия на българин говореше за това, че няма преки доказателства за летенено на ЮГ в космоса.
  Господин Александров не споменава такива, а твърди многократно само наличието на експерти, потвърждаващи това, а накрая, “връщайки топката”, пита, а има ли доказателства че това не е станало.
  Да си кажа правата, сетих се за едно наше експертно правителство, без никаква връзка. просто така.
  Като цяло, опровержение – т.е. аргументирано, според мен липсва.

 41. До GB. Наистина много сте прав. КГБ използва “пророците” напълно умишлено, разчитайки на суеверните си сънародници. Дори в момента в Русия е много модерно Партийни Секретари да се изживяват като “Божии избраници” от които овците получат “Божии” напътствия. Това е някаква нова еволюция на Партийния Секретар. Някаква нова версия на комунизъма адаптиран към 21 век.

 42. Отговорът на въпроса летял ли е Гагарин или не, може да бъде даден единствено, ако се разкрие истината за него за периода от обявяването му за Първия човек летял около Земята, до неговата смърт. Трябва да призная, че за мен много по-важния въпрос беше – как се отразява това постижение на руснаците и руската космонавтика върху света. И беше изключително интересно да науча лаконичния отговор на въпроса ми даден от двама от любимците ни, който искам да споделя с Вас:
  „На две могили стояли двама шопи и пасели овцете си.
  – Вутеее-провикнал се единият. Чу ли?….Русняците ошли у космоса!
  – Ама сите ли бе?-долетял ответът.“

 43. Уважавайте се.Не се нападайте.Всеки има право на гледна точка.
  Аз си спомням за един италиански радиолюбител, който е следил сигналите от ефира и става свидетел, или по-точно слушател на писъците на жена,изстреляна от руснаците в Космоса, която изгаря от високите температури.Мисля, че е било даже преди Гагарин.Той твърдеше, че е имало и други несполучливи опити с хора.Но както пише един съблогър, по-важно е как се развиха нещата за едната и за другата страна.С лъжи далеч не се стига.

 44. Нищо, може и да греша, може да не сте същия работил в двете държави, а може и кандидат на техническите науки да сте, но че пишете тук и друг път , в това се заклевам.
  А защо въобще не обръщате внимание на същинските въпроси в дискусията, там е истината.
  Ето , а сменям казанато от мен за Вас-имате инженерно образование-висше разбира се, но кой истински инженер ще изрече подобна мисъл като Вас-“популяризирам науката” . Моя нескромна личност действително има висше инженерно образование, но никога не съм казвал това, не е уместно и не е етично, не е и важно.

  Добре, за пръв път сте пред публиката на Иво Инджев и навярно искате и пред нея да популяризирате първия полет на човек в Космоса-поздравления, но я обърнете внимание на другите ми анализи.

  Има нещо погрешно при Вас и въобще при цялата дискусия

 45. към Светослав Александров:

  Ако Гагарин беше летял в космоса, нямаша да Ви отвори толкова много работа да го доказвате. Имам само един въпрос – как се катапултира от капсула, завинтена с поне 96 винта ОТВЪН /ако въобще сте виждал тази капсула!/?

  към Без ник:

  “P.S.напълно е погрешна тезата за лъжливостта на руснаците.” – по-голями мошенници светът не познава. Изброените от Вас са изключенията, доказващи …
  Опитвате се да натикате руснаците в два кюпа – “Има безобразно голяма разлика между руснак и руснак-комунист.” Руснаци не-комунисти са ни окупирали два пъти! Да обикновените руснаци, независимо дали след това са били изпратени на заточение, или не! Това не ме интересува! Обикновените руснаци са се опитали да превземат България и гегерал Колев ги е изклал до крак! Обикновените руснаци са бомбардирали Варна, Балчик и Каварна и т.н. … списъкът е известен … руснака е наш враг, защото той го е пожелалл … затова той е наш враг

 46. Г-н Инджев,

  Мисля, че ще ви бъде интересно да проследите дискусията в това британско телевизионно студио по отношение на кредибилността на Русия във връзка със сваления самолет в Украйна и бомбардировките над Алепо, и руските стратегии да си служат с лъжи и манипулации. Вижте клиповете от 28 септември.

  http://www.channel4.com/news/catch-up

  Поздрави
  eol11

 47. Уважаеми Г-н Тодоров,благодаря Ви за вниманието,но правите според мен кардинални грешки на базата на емоции.

  1. Предполагам,че знаете,че всяка империя води политика(стремеж) към увеличаване на тероторията и респективно за неселелнието си.
  Няма досега факт,който доказва обратното-някоя империя да рзадава на съседните държави части от територията и населениетоси.
  Най-близките във всякакъв смисъл на думата до нас българите и България са несъмнено двете империи-Турската и Руската.
  Точно тяхното противопоставяне води до единадесетата война помежду тях,след която се освобождават големи части от териториите,населени с българско население предимно.И се възстановява Българската държава.
  Възможно би било и обратното-ако сме били под владичеството на Русия,след нейното поражение да са ни освободили турците.
  Вземете ВСВ-Втората Световна Война.Точно благодарение на Германия и Съветския Съюз,които са съюзници ,както и частично на Италия,Царство България си възвръща Южна Добруджа завинаги поне до днес.Къде виждате тук германския,съветския и италианския народ или войниците им
  Политика водят ДЪРЖАВИТЕ ,а не НАРОДИТЕ.
  Да,държавите са на народите,но съвсем не са тяхно въплъщение.Ако Вие допускате,че руските войници са примирали от удоволствие да гинат във всичките тези войни срещу Турция,дълбоко се заблуждавате.Или пък турските войници.

  България(държавата) напада Турция,а не българския народ и българските войницив Балканската война.
  Държавите обявяват войни на други държави,а не народите на други народи.
  Каквото и да се каже,няма в света друг народ,който така безсмислено да е гинал като руския.Но не самите руснаци са виновни,а техните държави и изродите.Само след Болшевишкия преврат са разстреляни около 1,7 милиона руснаци,начело с Руския Цар и петте му деца.
  Преди Съветския Съюз да нападне Полша и Финландия на 17 септ. и 30 ноем. 1939г. ,много съветски войници и офицери са били против и са усещали че комунистите вършат агресия,но не са могли да направят нищо.Имало е хиляди дезертьори дори.По време на Германо-Съветската война са разстреляни над 140 хил. съветски войници сержанти и офицери-и тях ли ги квалифицирате по този начин.
  Смятате ли че не е имало съветски войници,които са служили в ГДР,Чехославакия,Унгария и др. и не са знели че това не е правилно.
  Смятате ли че всички български войници са одобрявали нахлуването в Чехословакия през 1968г..

  Обикновените руснаци,българи,турци,сърби,германци и др. са само пушечно месо.Вие действително ли допускате,че близките на войниците,които заминават по фронтовете са плакали и напивали от радост и щастие,знаейки,че може би за последен път виждат своите синове,дъщери,бащи,сестри,майки,приятели.

  Точно от тези трагични преживявания Н.В. Цар Борис-Трети се опита да предпази българския народ.И точно обратното направиха комунистите-70 хиляди ковчега.

  Затова комунистическите смрадлежи на два пъти вадиха тялото му от гроба и точно затова прожекторите на съветските символи на окуапцията все още заслепяват този заспал народ.

  Само заспал народ може да се възхищава на своята простотия.
  Има ли друг народ в света,който ден и нощ да се възхищава,живее,работи и весели под сенките на своите убийци.Кой миналата година вдигна за втори път паметник на галвния окупатор на България-Маршал Толбухин,руснаците ли.И точно на Деня на Независимостта-22 септ.

  Ама за какви руснаци -врагове говорите.

  За нормалните българи истинските врагове са българските комунисти.

  И НИКОЙ ДРУГ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Ами кой се е кандидатирал за Генерален директор на ООН-КОМУНИСТКАТА и ПРОРУСКАТА ПАЧАВРА Бокова.
  И затова ли са виновни руските селяни и работници.Те ли са ни враговете,те ли крадат и изнасилват топящия се български народ.
  Добре,предавам се-руснаците са нашите изедници,а комунистите ни са кротки и добрички…

 48. В продължение на мисълта на Г-н Тодоров за Гагарин.

  Няма нито един метър филмова лента при откриването на приземилата се капсула с Гагарин.

  Ипзратени са няколко екипа за търсене на “първия космонавт в света”. И никой не е носил нито камера,нито фотоапарат.
  Да не би всеки ден тези екипи на намират по някой космонавт в степите.
  Имаше една книга навремето от един унгарски автор-много доводи има в нея.

  И друго,кой е този идиот който ще качи първия космонавт на СССР и Света на учебен самолет-спарка,произведен през 1956г. в Чехословакия и с двигател,произведен през 1954г.И преминал няколко ремонта.

  Толкова ли не е имало по-нови самолети, с които Гагарин да завърши дипломанта си работа във Военната академия.
  И за какво му е на Първия космонавт тепърва да учи академия,след като той е на изключително виско техническо и научно ниво.Точно той е трябвало да е преподавател във Военната академия,а не да учи там.

  По всяка вероятност Гагарин е изпратен на тази длъжност и в тази част за да му се случи нещо.

  Какво става с прощалното му писмо-то епредадено на съпругата му след като загива.А защо Гагарин не си го е взел след успешния полет,нима го е забравил че го е писал и предал на някого?

  За интервюта с дъщеря му.

  Гагарин бил “военен човек”.
  Да,несъмено всеки офицер от която и да е армия е военен,но той в качеството си на космонавт съвсем не изпълнява военна задача.Той е бил напълно безпомощен- един вид гюле.
  И не е имал абсолютно нищо ,което да има стойността на държавна и военна тайна,която да крие от децата си.

  И още веднъж ще се повторя-колко са космонавтите след Гагарин,които летят на учебни самолети-таратайки?

 49. Уважаеми Г-н Без ник, и аз Ви благодаря за отделеното време. От моя гледна точка Вие правите кардинални грешки, но не мога да установя на каква база. Това оставям на Вас.

  Многото думи подредени в патетичен “лад”/на базата на емоции/ въобще не ме убеждават, че метастазите на рака са мои приятели, и нямат нищо общо с предстоящата ми кончина /метафорично в личен план – буквално в национален аспект/!

  Факта, че “няма в света друг народ,който така безсмислено да е гинал като руския”, избиван от самия себе си, ни най-малко не ми го прави приятел, а ме кара да го презирам още повече.

  “За нормалните българи истинските врагове са българските комунисти.” Не знам дали съм “нормален българин”, но не правя никаква разлика между български комунисти и руски нашественици, продължаващи да нахлуват в България с вековната си цел – да я превземат и унищожат!

 50. Към Без Ник,

  Казвате, че прощалното писмо на Гагарин е предадено на съпругата му…

  Да не би да става въпрос за някакво друго писмо, защото писмото, което той пише до нея, тя намира случайно, сред нещата му и той й казва да го изхвърли.

  AR: Did he leave any messages for her?

  EG: Well, he wrote a letter for my mother saying that it was likely he wouldn’t return, because the flight was very dangerous, and that he wanted her not to remain alone in that case. But he didn’t give her the letter. She found it by chance among his things when he came back. He hadn’t wanted her to find it, and told her that she should throw it away. But of course, she kept it.

 51. Към БЕЗ НИК:
  „Политика водят ДЪРЖАВИТЕ ,а не НАРОДИТЕ.“

  Абсолютна глупост. Народите определят политиката на държавата. Авторитета , достойнството и могъществото на една държава се определя от благосъстоянието и културното ниво на народа и. Нито едно решение на държавата не може да се проведе без съгласието на народа. С една дума. Какъвто е народа, такава е и държавата му. Това обаче не се отнася за народи, на които естественото им развитие е насилствено спряно. Те просто нямат държава. Тези народи водят битка за изтръгване на държавата си от ръцете на насилниците и нейното възстановяване. В нашия случай това го правят БЪЛГАРИТЕ. Те искат и ще възстановят държавата си. Правили са го много пъти, ще го направят и сега.Защото са синове на ВЕЛИКО ПЛЕМЕ. Те много добре познават хората, които направиха това, както и техните еничари.
  Смешни и глупави са Ви усилията да изкарате вълка за овца и народа ни за прост. Не разбрахте ли? Това са БЪЛГАРСКИ работи, от които не разбирате нищо. И колкото да е голяма устата Ви, не са лъжица за нея. Така че, вървете си у вас. Изпращам Ви с добро.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.