Руски “богатири” и богаташи се чувстват на своя територия като собственици в България

zx450y250_2832844

НА СНИМКАТА ( “Дневник”): Един от имотите на българското черноморие, в които се подвизава виден руски партиен функционер от управляващата партия

 

В сайта на в. “Дневник” днес е публикувана информация за това, че (поне) 6 семейства на приближени до Путин функционери от неговата партия притежават имоти в България ( включително в нарушение на санкциите срещу Русия, според които активите на включените в съответните списъци лица трябва да бъдат змразени в страните от ЕС) http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/27/2832838_semeistvata_na_vicepremier_i_deputati_ot_edinna_rusiia/

Друго разследване, публикувано в сайта ZaPernik, който се позовава на Pik, разказва за интереса на няколко руски посланици към Сапарева Баня, където си строят вили. Без да съм имал тази информация нямаше как да не забележа, че в курортнтото селище руското присъствие е доста афиширано- включително с развяването на рудски знамена над основния басейн с топла минерална вода, чието ползване в зимни условия на открито е главната аткрация на курорта. Което сочи, че тук има руски собственици.

Точно като собственици из курорта се разхождат руснаци, на които местните под сурдинка казват “богатири”. Имали наблизо някаква база за отдих ( и обучение?!) на спецчасти, споделят с озъртане хората.

Не знам за “богатирите”, но за богаташите от богаташкия квартал, които изкупуват с руски пари имоти, можете да прочетете повече в следната публикация, която допълва усещането за България, като обект на засиления интерес от страна на руски купувачи, чувстващи се тук на своя територия ( с тенденция да я напазаруват цялата, както откровено се “пошегува” руският депутат Пьотр Толстой).

Двама руски посланици с вили в Сапарева баня, арменският търси парцел

Извънредният и пълномощен посланик на Армения в България Н. Пр. Армен Саргсян търси да купи имот в Сапарева баня, ще строи семейна вила. Информацията бе потвърдена от известния лекар д-р Аспарух Льондев, който е на 76 г. и от 15 г. е шеф на Спешен център – Сапарева баня. В събота посланикът е бил на гости при доктора, Армен Саргсян е близък приятел с единия от синовете на А. Льондев, художника Константино Льондев, който е по-известен в чужбина с творчеството си, съобщава „Струма.бг“.

„Посланикът на Армения често гостува в моя дом. От една година търси да закупи подходящ имот в Сапарева баня, иска да си построи вила. Градът го привлича с красивата природа и топлата минерална вода. Покрай имотните теми предишния път захванахме и спор с него кой коняк е по-хубав – грузинският или арменският. При последното идване в Сапарева баня той ме сюрпризира с арменски коняк, който изпихме заедно с него и сина ми Констнатино, за да се убедя лично, както се казва, „от първа ръка“, кой е най-хубавият коняк“, разказа с широка усмивка д-р Льондев.

Докторът има прелюбопитна лична история, за която малцина в Сапарева баня и Дупнишко знаят. Той е роден в малко градче до Бари, Италия, и има роднини навсякъде из Ботуша. Заради последното гибелно земетресение в централната част съвсем естествено го попитахме дали има пострадали негови роднини. „За щастие нямам пострадали роднини, но жалко за хората, останали под руините от земетресението. Град Бари е на 400 км от моя роден град Полиано Маре. Там земетресението не е усетено. Сигурно се питате – роден съм в Бари, Италия, а пък живея в Сапарева баня. Ще ви разкажа с две изречения: През 1913 година родителите ми са дошли в България като бежанци от Егейска Македония, от Серес, и остават в Неврокоп (Гоце Делчев). Цялата фамилия започва да работи и изпращат баща ми да следва в Италия, в Бари. Завършва той там и се жени за хазяйката си, италианка. Бил е в един пансион за студенти, който моята баба е държала. Брат ми завършва също в Италия, сестра ми е зъболекарка, тя има двама синове лекари, аз имам също син лекар, казва се Илия. Имам и братовчеди лекари. В Дупница д-р Витошка ми е първа братовчедка. От моя баща тръгва във всяко поколение на нашия род да има лекари. Другият ми син Константино се отдаде на рисуването“, разказа накратко житейската си история д-р А. Льондев.

Неговият пръв братовчед Джузепе Фружини е съдия в Бари. Той е изпратил покана на общинското ръководство на Сапарева баня да пътуват за негова сметка до Бари, за да обменят опит в туризма и двата града да се побратимят.

С Армен Саргсян Сапарева баня  направо трябва да придобие  статут на  дипломатическа зона. В курорта имат имоти вече  двама бивши посланици на Русия. Привлечени от минералната вода, красивата планина и спокойствието тук, разкошни вили са вдигнали Н. Пр. Сергей Потапов и Н. Пр. Владимир Матвеев. Посланик Потапов е построил триетажна вила в началото на вековна борова гора край Сапарева баня. Архитектурата й  се отличава от останалите сгради в така наречения квартал на богатите. Имотът е обграден отвсякъде с гора и няма съседи. След напускането  на дипломатическия пост в България бившият посланик се върна в Русия като съветник на кмета на Москва Юрий Лужков. Парцелът,  в който е построена луксозната вила, е регистриран на името на фирмата на Александър Потапов „Ирикс“ ЕООД. Управител  е съпругата му Татяна.

Вилата на друг бивш руски посланик в България Владимир Матвеев е регистрирана на фирма „Адиум“ ЕООД, на която той си е и управител. Луксозната сграда  е в парка на Сапарева баня, на метри от прочутия Гейзер. Тя е скрита зад висока ограда, а кепенците на всички прозорци са спуснати. Построена е в имот от няколко декара,  в който са засадени десетки брези и борови дървета. Покрой оградата има  цветя, което издава, че някой се грижи за имота на бившия посланик. Съседи заявиха, че от няколко години Вл. Матвев не е идвал да нагледа вилата си.

Източник: Pik

10 мнения за “Руски “богатири” и богаташи се чувстват на своя територия като собственици в България”

 1. Кой и за какви пари е дал разрешение на руските експосланици да строят в гората на Сапарева баня?!??
  Подобни руснаци са нацвъкани по цяла България като курешки. Но докато съдебната система не заработи, а прокуратурата се реформира за да върши задълженията си по конституция няма да има последици за руските мекерета продаващи България за собствена изгода и за жълти стотинки.

 2. Ах, с какво умиление, с каква любовна тръпка пишат пикльовците за имотите на випблядовете. А парите, щото такива къщурки струват майка си и баща си откъде са. Питам аз и отговор не чакам.
  ДГД от една долна, мръсна гад!

 3. Извинявам се за новото включване. В яда си от ускорената, пълзяша колонизация от кацапите на батковината и най-паче от неглижирането на ПРОБЛЕМА от властите и институциите у нас пропуснах най-важното.
  Трайчо Трайков-Президент!

 4. Само да дойде Тръмп, гледай какво става, ще ви изключим за малко от НАТО колкото да им скроим шапката на таваришчите и този път няма да има лустрация, а кастрация

 5. Преди около 2-3 години пуснах няколко „злобни” поста, свързани със строителството на „МЕГА БАЛНЕОЦЕНТЪР”, което Министерството на правосъдието на Руската федерация започва в „публично-частно” партньорство с община Сапарева баня, с въпроса какво му е „частното” на руското министерство на правосъдието в лицето на Руския ДЪРЖАВЕН фонд „Милосърдие”?!

  Сега кметът е друг, някакъв Калин ГЕЛЕВ, образованието му ,според общинският сайт, е „учил в СПТУ по Автотранспорт в Дупница”, но както твърдят местните, също толкова прост и корумпиран, както предишния Сашо, така че „милосърдните” руски строежи продължават и даже нови идеи на офшорки с гръмки имена напират да се реализират!

  “… В Сапарева баня ще бъде построен най-големият спа център на Балканите. Огромната инвестиция е на Руския държавен фонд “Милосърдие” на правосъдното министерство. Вложението е за уникален по рода си спа, балнео- и хотелски комплекс на обща площ от 50 декара. Проектът е публично-частно партньорство с община Сапарева баня. По време на строежа средно 300 българи ще бъдат наети на обектите. Толкова ще намерят работа в комплекса след старта му. Той ще има 4-звезден хотел с 200 стаи и луксозно 5-звездно вип крило с 12 апартамента. Ще бъдат изградени ресторанти, кафенета, фитнес зали, медицински кабинети.
  Началната концепция за „Преображение“ предвиждаше хотелът да бъде с 400 легла, а капацитетът на балнеоложката и медицинската част – 2000 души на ден. Заради това несъответствие проектът ще се преправи, като се увеличи легловата база. Ще бъде разширена хотелската част, ще се проектират и самостоятелни вили. Преди година бе съобщено, че общата инвестиция ще стигне 75 млн. лв., но вероятно сумата ще бъде увеличена.”

  У нас на ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИ цени щели почиват само служителите на руското правосъдно министерство. Очаква се ,обаче, руският комплекс да привлече платежоспособни клиенти от арабските страни и цял свят!
  Естествено, минералната вода ще бъде каптирана за нуждите на „МЕГА КОМПЛЕКСА” , а поради „мегацените” на спа услугите, той практически ще бъде затворен ( недостъпен) за бедните българи! Какво от това, че „мегакомплексът” е на българска земя и ползва българска минерална вода!
  Напоследък четох, че в Сапарева баня били „плъзнали разни зарази и вируси” и някой упорито набива в главата на местните, че заразата идвала от ония „езичници” дъновистите, тъй като Бялото братство един път в годината се събира за паневритмията си на рилските езера. Нищо чудно! Нали Бялото братство, като сериозна конкуренция на православието, беше обявено за „опасна секта” в Русия и забранено, та затова сега трябва да бъде прогонено по някакъв начин и от новите им територии.

  Какво следва? Сигурно руските собственици вече са закупили китайските тапети с изобразени на тях руски светци, за да започнат облепването на храмовете и манастирите в близост до Сапарева баня, а те никак не са малко, повечето са от средновековието и по- ранни. После ще нацвъкат църкованата утвар- свещниците и полилеите, обкова на светите писания и рамките на иконостасите с отливки на двуглавия си мутант. Това вече сме го видели на живо!

 6. Русия е едно голямо уравнение в скоби със знак МИНУС отпред. Всичко там е с обратен знак.Като се почне от високия рейтинг на БАШАРОФИЛА, мине се през БРАВОСЛАВИЕТО и маскираното желание да ни загроби – туй мръсно руско лоби…
  ПС. Като, толкова години работи на загуба Лукойл България, ми, да му сменят президента – Златев, та да влезе и някой лев в Българската хазна!

 7. Сапарева баня е само умалено копие на бъгнатата от руската алчност държава българска. Благодаря на стопанина на блога ,че засегна тема която и лично ме касае и за която също съм споделяла тук.Едната вила която е близо да градските басейни почти не се използва и е с доста поувяхнал вид. Но това което притеснява жителите на общината е заграбването на и без това скромният и недобре проучен минерален ресурс от една страна , а също и голям дебит от река Горица за “нуждите” на бъдещия руски бидонвил. Кметовете няма да ги коментирам – те са до един за Съд и Затвор !

 8. Неизчерпаемата тема за руското разграбване на България си плаче за документален сериал на Миролюба Бенатова, излъчван в края на предаването “Комбина”, вместо Галя & Лора да ме приспиват с отегченото бръщолевене на тодoр славкoв.

 9. “Руски “богатири” и богаташи се чувстват на своя територия като собственици в България” Какво значи да се чувстваш като собственик. Имаш нотариален акт значи си собственик :), нямаш не си. Какво има да се омува над този казус.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.