Научното зърно и пропагандната плява около съдбата на Гагарин

ИСТИНАТА  ЗА  ГАГАРИН

Автор: Павел Тинков

 

Нямах намерение да вземам отношение по темата  ГАГАРИН, но възникналият диалог между Светослав АЛЕКСАНДРОВ  и авторът с НИК БЪЛГАРИН, ме предизвика да се поразровя из архивите си и да подготвя един малко по-сериозен материал, с който да се опитам да разсея внушаваните заблуди.

Преди всичко правят  впечатление  непрекъснато загатваните претенции на Александров за компетентност в „космическите мисии”. В същото време той фриволно жонглира с ненаучни и непрофесионални, неточни  термини, придобили обществено звучене.

Ще започна с уточняване на основните понятия.

И така, твърде малко хора се замислят и постигат реална представа за мащабите на планетата Земя, с нейните хидро-  и атмо-сфера, на околоземното пространство /в тч – частта му, наситена със спътници/, на космическото  околослънчево , междузвездно и междугалактическо пространство. Малцина си дават сметка, че в повечето случаи става дума за умопомрачителни за човешкото съзнание размери и разстояния!

Накратко – планетата Земя /джудже според космическите мащаби/  е прибрлизително кълбо /геоид/, със среден диаметър около12300 км. Нейната атмосфера не е рязко разграничена от космическия вакуум, а плавно намалява по плътност, с отдалечаване от земната повърхност, достигайки практическата нула, някъде около триста-триста и петдесетия километър. FAI условно и недостатъчно основателно е приела, за навигационна граница между земната атмосфера и космическото пространство отстояние в перихелия от 100 км. /С много повече основание и правдивост бихме приели, че в рамките на Слънчевата система под Космос трябва да се разбира  междупланетното пространство, изключващо околопланетната област до точката на Роше…/ От нейна гледна точка, всичко, което лети под височината от 100 км, следва да се определя като САМОЛЕТ, а над 100 км – като КОСМИЧЕСКИ КОРАБ. Плътните слоеве от земната атмосфера обаче, позволяващи самолетни полети са някъде под четиридесетия  километър или излиза, че  височинният пояс между 40 и 100 км е така да се каже „ничия зона”. Нека да видим как се съотнася  дебелината на земната атмосфера към диаметъра на планетата. Ако за простота приемем, че дебелината на атмосферата е 60 км, тя трябва да се сравни с размерите на самата Земя. Нека си представим макет в мащаб 1:10000000 . Тогава планетата ни би изглеждала като кълбо със среден диаметър от 1,23 метра, а  атмосферата ни би представлявала тънък слой с дебелина едва… 6 милиметра!!! В същия макет долната граница на „космическите” полети /според FAI/ би била на жалките 10 мм, а орбитата на „Восток-1” в ахелия си /327 км/ би отстояла на по-малко от три и половина сантиметра! „Страшен” Космос, а?

С горната илюстрация имам за цел единствено да приканя към повече скромност /и смиреност!/ и към по предпазливо ползване на съответните термини. Така ако приемем, че взаимстваме от древния термин  „Арго навис” /корабът  „Арго“/ , би било коректно да употребяваме, както следва:

–         аеронавт – за пътуващ в границите на планетната атмосфера/във въздушен кораб, самолет/;

–         космонавт – за пътуващ в космически кораб, т.е. в кораб придвижващ се извън планетната атмосфера, с цялата относителност на последното понятие /за Земята, обективно погледнато – на десетки хиляди км от повърхността й/;

–         астронавт – за пътуващ в космически кораб извън пределите на слънчевата система /до съседни звезди/.

Очевидно, последните два термина, употребени по отношение на кораба „Восток-1“ и евентуалния му пасажер/!/ са меко казано несъстоятелни  и нелепи. То е, все едно живущ от софийския кв „Люлин“ да излезе на околовръстното и да претендира, че  е обиколил земното кълбо!

А сега – в каква траектория е летял корабът „Восток-1“? Достигнал в резултат на взаимодействието между ракетната тяга и земната гравитация, като хвърлен нагоре камък,  максимална височина, той под въздействието на доминантното земно притегляне е изкривил траекторията си и преминал в обиколка на земното кълбо ПО СНИЖАВАЩА СЕ СПИРАЛА! След първата обиколка, от наземния команден пункт/!/ била задействана спирачната система, при което корабът загубил допълнително скорост, навлязал в по-плътните слоеве на атмосферата и преминал в режим на свободно падане / траектория – парабола/ до достигане на височина около 7 км, когато от наземния команден пункт/!/ било задействано катапултиране на евентуалния пасажер и отваряне на парашутните  системи. С други думи – „Восток-1“ изобщо НЕ Е ЛЕТЯЛ В ОРБИТА, доколкото нито веднъж не е преминал повторно през една и съща точка от околоземното пространство! /Най-ниската стабилна околоземна орбита е с перихелий над 420 км/. Траекторията / не орбитата!/ на „Восток-1” е представлявала отворена крива – съчетание от спирала и парабола и като такава трябва да бъде причислена по-скоро към областта на балистиката.

Това, за което би могъл да претендира полетът на  „Восток-1” ако приемем, че Гагарин е участвал в него, е неустойчиво достигнатата първа космическа скорост от човешко същество.

Но да се спрем на основния доказателствен „аргумент” на Светослав АЛЕКСАНДРОВ – „МНЕНИЯТА /ПОТВЪРЖДЕНИЯТА/ НА  ТРЕТИ СТРАНИ”.

Няма нищо чудно в това, че нито една, официална институция /нито един уважаващ себе си учен/ НИКОГА не си е позволявала  да оспори полета, на който и да било космонавт, независимо от националната му принадлежност. Причината е една- единствена – просто и тезата и антитезата в случая са НЕДОКАЗУЕМИ. Нито една от страните никога до сега не е разполагала с безспорен доказателствен материал както  „за”  така и „против”. Тъкмо поради тази причина, всякакви твърдения  по темата и в двете посоки са голословни, безпочвени, обитаващи сферата на слуховете, на сензационната медийна  интрига, на клюката и /уви/ – на геополитическата пропагандна война.

Така, че според мен да се спори дали точно Юрий ГАГАРИН е първият човек полетял с ракета, достигнал първа космическа скорост и преминал границата от 100 км ,определена от  FAI като граница, над  която започва космическото пространство е безпочвено и безпредметно. Благосклонното или мълчаливо приемане  на подобно твърдение от т.н. „трети страни” е продукт на конюктурни политически съображения, на дипломация и ред стратегически мотиви, но преди всичко на разбирането, че оспорването му е слаб и непродуктивен ход.

Очевидно обаче, господин АЛЕКСАНДРОВ не е наясно, че опитът аргументирано да се докаже твърдението, че Юрий ГАГАРИН действително е първият човек, летял в космическото пространство е също толкова безнадеждно и пустословно занимание. Така, в опитът си да изнамери „неоспорими доказателства” той все повече затъва в ненаучни, често пъти нелогични и абсурдни  полуистини и откровени неистини, които по скоро засилват съмненията отколкото да доказват каквото и да било.

Но нека да разгледаме едно по едно „твърденията-доказателства”  на експерта по космическите мисии АЛЕКСАНДРОВ:

1.     Твърди експертът, че  FAI  била „преосмислила правилата за космически полети”. „Било е взето решение…” да отпадне изискването за пилотирано меко кацане на космонавта. Дали би могъл да посочи: Кога? Къде? Как /под каква форма/?

Колкото до кацането изобщо, защо ни спестява г-н АЛЕКСАНДРОВ факта, че до момента НИТО ЕДИН РУСКИ КОСМИЧЕСКИ  КОРАБ НЕ Е  КАЦНАЛ, ЗАВРЪЩАЙКИ СЕ НА ЗЕМЯТА? Като изключим кацането на неизлетялата совалка БУРАН…  И друго не ни казва експертът АЛЕКСАНДРОВ – че „Восток-1” изобщо не е осъществил планирания полет! Корабът превишава с цели 100 километра ахелия на предвидената траектория /327км, при зададени 247/ и поради драстично изменената си траектория, при приземяването си се отклонява с повече от 400 километра, падайки край село Смеловка, Саратовска област /РФ/, вместо в степта на съседната държава Казахстан!

2.     На сложността на обменяните с „Восток-1” телеметрични данни, залага експертът, като на доказателство за присъствието на ГАГАРИН на борда на кораба. Нима съществува технически грамотен наивник, който вярва че при обема, сложността, скоростта и отговорността на телеметричния обмен се разчита на човешкия фактор?! Дори телеметричните данни от болидите на Формула-1 не се подават в бокса от пилота. При полета на „Восток-1” двупосочният информационен поток е протекъл 90 процента автоматично, с човешко участие единствено от страна на наземния контрол.

3.Абсолютно фриволна и неоснователна е формулировката „пилотиран” по отношение на кораба „Восток-1”! Дори да се приеме, че ГАГАРИН действително е бил на борда му, корабът НЕ Е БИЛ ПИЛОТИРАН! Ако изобщо е бил в кораба, бедният Юрий е бил просто поредната „Лайка” /Белка, Стрелка/и по никакъв начин евентуалното му присъствие не е било определящо за поведението на кораба и дори за собственото му катапултиране /последното е било автоматично заложено, в режима на снижаване, при достигане на височина 7000 м/. От тази гледна точка звучи смешно твърдението на АЛЕКСАНДРОВ, че Юрий ГАГАРИН не би имал време за снимки, тъй като по време на краткия, 108-минутен полет е имал да свърши много „сериозна работа”. Освен това, както вече упоменах в т.2 евентуален видеоматериал би могъл да се предаде на Земята, като част от телеметричния /цифров/  информационен пакет.

4. И понеже тук стана дума за отсъствието на снимки от полета, искам да споделя учудването си от излишния шум около „фотоапарата  СМЕНА-8”. Искам категорично да заявя, че в случая никакви снимки не биха могли да бъдат доказателствен материал! Най-малкото защото, за да се снима каквото и да било не е неизбежно необходимо непосредствено  човешко участие. Да не говорим за необятните технически възможности да се фалшфицира! И за изключителната трудност /почти невъзможност/ да се атакуват успешно фотоизображения от експертни позиции…                        Днес сателити  и дронове ежесекундно фотографират обекти от земната повърхност, а астрономическите обсерватории денонощно заснимат звездното небе, често дори без да се фокусират върху конкретни космически обекти – и всичко това без човешка ръка  да се докосва до снимачна техника. Нима е необходим човек с фотоапарат, за снимките от повърхността на Марс, които НАСА непрекъснато получава? Публикувани били снимки на ГАГАРИН в „космическата капсула”, „аргументира” се експертът АЛЕКСАНДРОВ. Много важно! Та такива снимки /че и по-сполучливи/ биха могли да се направят и на Земята, при това дори не в самата капсула, а в нейно точно копие – тренажьор…                      Всеки технически грамотен човек е наясно, че  наличието или отсъствието на снимки в случая НИЩО НЕ ДОКАЗВА!

5. Трогателни са и напъните на АЛЕКСАНДРОВ да аргументира липсата на снимачна  техника  на „ВОСТОК-1, с теглото ѝ – „На космическите мисии всеки грам се изчислява много внимателно…” , заявява компетентно той.Ето обаче, какво заявяват съветските  спес-специалисти: „Ако не се задействаше спирачната система, корабът можеше да продължи полет в орбита /снижаваща се –бм/ и да навлезе по спирала в атмосферата след дни…” Поради тези опасения на „Восток-1” били допълнително натоварени „…запаси от храна и въздух за 7-10 дни…” Какво става с прецизирането на грамовете, г-н Александров???

Тук разбира се, възникват и други много по значими от тези за „СМЕНА-8” въпроси!  Излиза, че съветските космически експерти са допускали като напълно възможно спирачната система на кораба да не се задейства и въпреки това са натоварили опитното същество ГАГАРИН на борда?! И друго – за какво са щели да послужат 7-дневните запаси от храна, след като корабът, преминал в режим на свободно падане, е щял да навлезе в плътните слоеве на атмосферата под такъв ъгъл и с такава скорост, че най-вероятно би изгорял като пламтящ болид или би се разбил неспасяемо в земната повърхност, много след смъртта на евентуалното живо същество, от нечовешкото претоварване /15 и повече g/ и непоносимо високата температура! И какво излиза, че  съветските учени, специалисти и държавни ръководители напълно съзнателно и безотговорно са качили ГАГАРИН в летящ крематориум!

6. Не си спомням точно, но блогърът БЪЛГАРИН  или стопанинът на блога, предлага като доказателство да се използват кадри от състояние на безтегловност. Подобни кадри също не биха доказали нищо, доколкото създаването  условия на безтегловност в ограничено време от няколко секунди до десетки  минути, в летящ самолет или дори на земята отдавна не представляват особена техническа сложност.

В заключение – становището по подобен казус е въпрос на ДОВЕРИЕ! Единствените критерии са от морално естество, освен в случаите, когато мисията се осъществява от смесен /интернационален/ екипаж, с участието на представители от съперничещите си страни. Именно по тази причина по спорът за ГАГАРИН, Русия винаги ще бъде в по-неизгодна позиция, просто защото в случая, както отбелязва и сам господин ИНДЖЕВ,  се задейства принципът „ЛЪЖЛИВОТО ОВЧАРЧЕ”! Особено ако се вземе предвид и нелепата /загадъчната/ смърт на летеца-космонавт.

За да изпреваря предстоящите атаки, държа да подчертая, че изразеното от мен становище не претендира за експертност, научна задълбоченост и прецизност и не представлява нищо повече от мнението на човек с прилична обща култура и инженерно-техническа  грамотност.

Поднасям извиненията си ако съм бил прекалено обстоятелствен и съм предизвикал досада!

 

32 мнения за “Научното зърно и пропагандната плява около съдбата на Гагарин”

 1. СКЪПИ ПАВЛЕ,

  Петко Р. Славейков е посветил на Пушкин следните 3 стиха, които открадвам с благородни помисли и ги посвещавам на теб с благодарност и поклон!

  Не бе ми брат.
  По муза беше ми познат,
  но мил ми бе от брат по-много!

 2. Добре е в коментарите на този редовно четен и уважаван блог да се ползват точни факти. Това е в интерес на престижа на колегията от посетители.
  Към текста на уважаемия П. Тинков имам следните фактологични възражения:
  Термините за най-висока и най-ниска точка на околоземна орбита са апогей и перигей. Използваните в коментара на колегата се отнасят за хелиоцентрична орбита.
  Средният диаметър на планетата Земя е 12750 км.

 3. Господин Тинков,
  моите уважения , но сте се догадали.
  Да предизвиквате досада , защото не казвате нищо освен нападки към Александров.Просто така сте се заяли една дузина коментатори с този човек и давай сега ни е паднало.
  Другото го има в интернет, колкото щете!

  Завоеванията на космоса са свързани и с много жертви .Бавни и мъчителни малки стъпки в процеса на технически прогрес.
  Хвала и почит на всеки който е дръзнал да постави в риск живота си!Ако не са първите неща направени от хора(колкото и скромни да ни изглеждат в днешния ден) в определени области на науката и техниката , нямаше да има и втори и трети последователи !

  Преклонете се !

 4. А, скъпи Павле и колеги, като е за П.Р. Славейков думата, ето малко музика за ушите и сърцата ни… Ммм-мм-м, хубаво, браво!

  Из “Строителите..” на СИМЕОН РАДЕВ

  “Тонът на “Независимост” спрямо княза и Русия стана сега много по-жесток. Особен акцент на озлобление носеха статиите срещу Русия. П. Р. Славейков бе стар русофоб.c През време на църковния въпрос, когато партията на д-р Чомакова се бореше срещу Игнатиева, Славейков бе писал в своя вестник Македония тия смели редове: “Русия може да пази своето човеколюбие за своите полудиви народи, а нас да остави на нашата участ. Панславизмът не може днес без Русия, а това е, което ние не щем. Да припознайме първенството на Русия, ще каже да наведем глава пред нейната желязна власт.” Освободителната война, разбира се, угаси това негово недоверие към Русия. В упоението от великия подвиг Славейков взе лирата си, за да изпее една ода за руския цар. След преврата обаче едновремешната идейна омраза се събуди пак, по-ядовита сега, защото бе постоянно раздразнявана и защото към нея се прибавяха и лични мотиви…”

 5. Не си заслужава да се водят спорове с автори на материали, които нямат никаква професионална подготовка в областите-Космос, космическа наука, космическа индустрия,ракетни двигатели, теория на полета , ракетостроене,искуствени спътници, управление на космически тела,радиовръзка,орбита,приземяване(приводняване), кацане и др.
  Както казах няколко пъти, Г-н Александров не притежава дори минимално ниво на технически образован човек.
  Той може да е изключително честен и свестен, но специалист и експерт не може да бъде в нито една област на науката и техниката.
  Очевидно много му се иска да е такъв и несъмнено е чел много, но с искане и четене професия и експертност не се достигат.
  Фразеологията му е много далеч от тази на който и да е експерт от която и да е област на която и да е наука.

 6. П.П. И няма нужда се впускаме в много специфична терминология и конкретика. Блога на г-н Инджев не е място за строго научна и теснопрофесионална тематика по конкретни космическите въпроси.
  Важно е какво развитието на савецката “космонавтика” преди полета и след него.
  Дори и днес основни космически носители на цялата руска космическа програма, са модификации на ракетата ,с която беше изстреляна капсулата на Гагарин.
  Тези ракети летят и сега! Друг е въпроса за строго научната,военна и гражданска стойност на всички космически апарати и станции , които изстреля СССР и Русия от 1957г. до днес!
  Факт е ,че Русия няма никакви космически апарати изстреляни към външните за Земята планети, освен към Марс, където има няколко апарата през 70-те години , повечето от които не успяват дори да влязат в орбита около Марс, и даже да го уцелят и преминават покрй него. Другата планета , която беше все пак достигната от савецки сонди е Венера от едноименните сонди “Венера”. И това е което достигнаха савецките и руските сонди, без да броим близката Луна. Само Луната, Венера и Марс и прелитане край Халеевата комета през 1986г… Другото са предимно военни спътници и/или с двойно предназначение.И може би развитието на различни орбитални обитаеми станции.
  Докато САЩ и ЕКА достигнаха Меркурий, Венера,Марс,Юпитер,Сатурн,Уран,Нептун,Плутон и дори техните луни. Различни комети и астероиди. Различни космически телескопи,обитаеми орбитални и научни станции.
  Сондите Вояджър са най-далечните космически станции ,които ще летят още милиони години…..
  Няма нужда да се фиксираме само върху полета на Гагарин, за да оценим стойността на космическите програми в СССР и САЩ.
  Все пак е бил възможен полет на орбита около Земята,това е доказано още с изстрелването на “спътника” през 1957г.
  Изстрелвани за различни опитни животни (а може би и 12 неуспешни полети с хора!), преди Гагрин. И целият полет е бил автоматичен. Полетите с хора продължават след Гагарин и до днес.

 7. Шапо, Шапо, Шапо за Павел Тинков!
  И друг път да не оспорва, казвам го възможно най-приятелски, че БЛОГА НИ е един своебразен университет с безкрайно интересна тематика.
  Възхитен съм от обективноста, ерудираноста, стилът на лекцията на Автора!
  БЛАГОДАРЯ!

 8. Извинете, че не влизам по темата!
  В сенсору.нет /украйна/ открих скрийншот на текста на указа за прикратяване утилизацията на оръжеен плутоний от страна на РФ.
  Не искам да преразказвам какви условия си позволяват да поставят москалите на САЩ.ДЕБИЛИ ….

 9. С удоволствие четох и преди по темата от стопанина на блога, и сега от г-н Тинков, за което им благодаря.
  Далече е от моите компетенции, но за мен доказателствата, че Гагарин не е летял с ракетата в космоса са :
  1.Твърде голямото разстояние между приземяването на ракетата и Гагарин.
  2.Доколкото ми е известно, все още няма изобретен животощтадящ скафандър и всички космонавти до сега /с изключение на Гагарин/, катапултират с кабината…

 10. Поздрав за ПАВЕЛ ТИНКОВ!

  В тази история има един забавен архивен фрагмент, който може един ден да послужи като ‘tag’. При откриването на ‘отчетната прес-конференция’ на АН СССP и МИД СССР oт 15-ти април 1961 г, акад. А.Д. Несмеянов изрича следната истина:
  “Все в этом подвиге символично…”

 11. Хиихи, прочетох ЦЯЛ ОТГОВОР, цитиран от полихистора С.А. А да, а също и коментарите отдолу под сайта, от които струи неподправен сарказъм към удобните централно подкрепяни “истини” за Гагарин, към които обаче съмнението е единственото здравословно отношение/ по-горе цитирания синдром на лълживото овчарче. Изглежда вече това и в Раззия почват да го усещат. ДОРИ И ТАМ!!
  С.А. барем да беше прочел и коментарите бе, тавариш, стига се излага вече като и с Гугл не мож се оправяш.

 12. В моята статия става въпрос за руските лъжи. За да ги осветя си служа с факти. Не съм си измислил нито един. Най-сериозният факт по случая Гагарин е този, че НЯМА никакви документални доказателства за неговия полет, никакви! Нито една снимка, нито един метър филм от деня 12 април 1961г.

  В случая с фотоапарата Смена 8 исках да илюстрирам абсурдността на избора магнетофон пред фотоапарат, или каквото и да е фотографиращо устройство. Няма конструктор на света, който в случая ще избере доста по-обемистия, тежък, и изискаващ ел.енергия магнетофон пред другите, очевидно по удачни, възможности. Смешно е, да се коментира марката на фотоапарата. Не вярвах, че е възможно, някой да си представи космонавт, в скафандър, с увесен на врата фотоапарат!

  Гагарин и по-късно дъщеря му Елена, потвърждават, че няма никакви документални кадри от 12 април. Г-н Александров лъже най-безпардонно ( и това не е единсвената му лъжа), че в капсулата имало камера и постнал снимка на Гагарин от несъществуващата камера…

  Затова отделих половин час на Светослав Александров: спори се с добронамерен и почтен опонент, не с объркан млад човек, прочел доста неща, но повръхностен, без трайни познания, ползващ суперлативи, бълнуващ конспирации, без лично мнение, готов да се откаже вднага от твърденията си, ако доказателствата натежат…

  Ами те, доказателствата, тежат, тежат именно с… липсата си!

  Българин

 13. Павел Тинков е фиктивно име, той пише под още няколко ника, или ако действително съществува, не живее във Видин. Както казах, дискусията не е автентична, няколко човека я водят с по няколко различни ника. Това личи от стила на писане и начина на анализ, мисълта…..

 14. Към без ник:

  Павел Тинков живее във Видин и си прави труда да пътува до София по поводи, като демонстрации за демонтирането на МОЧА. Къде живеете вие? И как се казвате, всъщност?

 15. Ако НАИСТИНА ми бяхте обърнал внимание, нямаше да си правите оглушки пред фактите, че при полетите на първите американски астронавти Алън Шепърд и Гъс Грисъм също не е имало фотоапарати на борда. Техните полети фалшифицирани ли са, питам? Защо пренебрегвате контрааргументите? Защото така ви е изгодно или защото сте предубеден?

  Това: “В случая с фотоапарата Смена 8 исках да илюстрирам абсурдността на избора магнетофон пред фотоапарат, или каквото и да е фотографиращо устройство.”

  … Това, г-н Българин, може да го каже само някой, който никога през живота си не се е занимавал с наука. Защо си мислите, че ръководителите на полета са били ДЛЪЖНИ да предпочетат фотоапарат пред магнетофон? Гагарин не е плямпал просто разни неща на този магнетофон за това колко Земята е красива – той е докладвал какви са показанията на неговите прибори – налягане, температура, влажност. Зако това да е по-маловажно от снимките на ухилената му физиономия в космическия кораб?

  Има голяма разлика между това, което се е случило, това, което си мислите, че се е случило и това, което си мислите, че е било ДЛЪЖНО да се случи, за да може полетът на Гагарин да се приеме за автентичен.

 16. @Светослав Александров

  „Това, г-н Българин, може да го каже само някой, който никога през живота си не се е занимавал с наука.“

  Млади момко, на вашите години, аз не популяризирах наука ( е, участвал съм в няколко международни научни конференции с мои разработки), но се занимавах с наука. Бивш научен работник съм. Ако ви разкрия моята професионална тайна, ще олекнете още повече и ще станете съвсем за смях.

  Американските полети се предават наживо по телевизията. Спрете се, с този фотоапарат. Не ме убеждавайте, че нямате чувство за хумор…

  Обвиних ви в лъжа. Вместо да се извините, вие продължавате да се излагате.

  Гагарин не бил плямпал…

  „Наблюдаю облака над Землей, мелкие кучевые, и тени от них. Красиво, красота!… Внимание. Вижу горизонт Земли. Очень такой красивый ореол. Сначала радуга от самой поверхности Земли и вниз. Такая радуга переходит. Очень красиво!“

  https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD,_%D0%AE%D1%80%D0%B8%D0%B9_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87

  Уважаеми господине, съжалявам, не ми се занимава с лъжите ви. Пропуснахте момента да се извините и излезете с достойнство.

  Българин

 17. Ха-ха-ха, г-н а с ник “Българин” май вече се обижда на това, че е бил научен работник … и май скоро-скоро ще ми покаже титлите си 🙂 Само че научен работник, който се позовава на… wikipedia 🙂 Давайте, давайте, има един доста популярен възрастен професор с говорен дефект, дето го дават по “Господари на ефира”. Можете и да го стигнете 🙂

  Вие ме обвинявате в лъжа.Много “смело” за човек, който се крие зад псевдоними. Освен ако, разбира се, сте един и същи човек. Кой знае. То всеки може да си измисли псевдоним, пък ако ще да е “Българин” и да пише каквото и да иска.

  Защо не проявите смелост и не застанете с името си под статията? Давайте. Пък може да се пробвате да я публикувате в академично списание 🙂 Ще е много интересно дали изобщо ще мине пред първото редакторско сито. Не говорим за рецензентите 🙂

  А дотогава – добре, извинявам се 🙂 Извинявам се, че си загубих времето с вас 🙂

 18. @Светослав Александров

  Драги Смехурко,

  Съжалявам, предизвиквате ме, да ви опровергавам непрекъснато. Не съм анонимен.
  Г-н Инджев знае кой съм, къде живея и ако не е вече забравил – къде съм работил и какво. Ако наистина се интересувате кой съм, може да го помолите да ви съдейства. Предполагам, че няма да ви откаже да потвърди информация, която бих предоставил за доказателство.

  Пожелавам ви, един ден, наистина, да израстнете като популяризатор на наука!

  Дотогава, ако държите, продължавайте да разсмивате!

  Българин

 19. Предлагам г-н Инджев да добави видеосекция в сайта си и да покани и тримата участници в дебата, който се вихри втора или трета вече седмица и ни привлича вниманието 🙂

 20. Към господата Българин и Тинков,
  Уважавам мнението ви, макар да не можете да дадете убедително доказателство, че Гагарин не е летял. Наистина е много вероятно руснаците да са излъгали, както много често се е случвало и все още се случва. Даже според мен е много по-вероятно да лъжат, отколкото да казват истината. Всички ваши позовавания на свидетелства, на косвени факти (напр. липсата на фотоапарат) водят в тази посока. Но, все пак…
  Ако се опитате да проследите мисълта ми – вероятно няма доказателства, че Гагарин е летял, но липсата им не означава, че не е летял. Ако искате да сте убедителни, намерете факт, който недвусмислено да показва, че няма начин Гагарин да е бил на онзи полет. Примерно, в този ден е бил в болница и това е отразено в болничните книги. Или нещо от сорта. Че и някой свидетел (би трябвало да има много такива) може да изскочи и да потвърди, че Гагарин не е бил в кораба на 12.04.1962.
  Не е сериозно да се твърди, че щом няма доказателства, че е летял, значи не е. Косвените доказателства, когато не са подкрепени с твърди доказателства, служат само за подхранване на конспиративните теории.
  Точно по същия начин звучат и теориите, че американците не са кацнали на Луната. И звучат така, именно защото се основават само и единствено на косвени доказателства. Които са толкова обтекаеми, че е много трудно да бъдат оборени или опровергани за хората, които вече са повярвали в тях.

  Към господин Александров,
  Макар да не съм специалист в областта на космическите полети, се интересувам чисто любителски от темата. Има ли наистина твърди доказателства, че Гагарин е летял? Ако няма, то тогава не бива да се учудвате, че възникват основателни предположения, че такъв полет може и да не се е състоял. А както е известно, веднъж повярвал на конспиративна теория човек трудно вече може да гледа трезво на нещата. Още повече че ако приложим в конкретния случай към руснаците „Принципа на Окам“, може да се окаже, че май-май полет не е имало. 🙂

  И ако позволите, една приятелска забележка – не лично към вас, а към повечето писали тук по темата: Моля ви, не израждайте аргументирания спор в дребнаво заяждане със спорещите! Това че не сте съгласни с гледната точка на опонента, не означава, че трябва да се обръщате некултурно, непочтително и грубо към него. Пазете високото ниво на блога!

  Поздрави на всички!

 21. Здравейте, Окам 🙂

  Да, има твърди доказателства, че Гагарин е летял в космоса. След перестройката и най-вече след рухването на СССР, обширна документация стана обществено достояние, вкл. мемоарите на топ лица от руската космическа програма – Каманин, Мишин, Чорток. Благодарение на всичко това е възможно да оборим много митове и лъжи в съветската космонавтика, но въпреки това Гагарин си остава първият. През 90-те години беше възможно голяма част от документацията да бъде разгледана от западни експерти и нищо до този момент не предполага, че Гагарин не е бил първият или че вместо него е имало друг космонавт като Илюшин.

  Нека да не се чудим, че има толкова конспирации. Конспирации винаги е имало около първите, около най-медийно нашумелите исторически събития. Говори се много за Гагарин, но не се говори много за Титов. Говори се много за Леонов, но не се говори за последващите космически разходки :)Има много конспирации за смъртта на Гагарин, няма за Комаров.

 22. Към Светослав Александров:

  Опитвам се да не взимам страна в спора поради факта, че не разполагам с някакво собствена уникална експертиза по темата. Обаче логиката и антилогика в спора ме карат да Ви репликирам.

  Опонентите Ви многократно написаха, че НЯМА НИТО ЕДИН ДОКУМЕНТ, НИТО ЕДНА СНИМКА, потвърждаващи полета на Гагарин. Вие сега за пореден път твърдите обратното.

  Колко простичко би било да посочите поене един документ, едно доказателство, а не да твърдите , че такива има, но да продължавате да не ги цитирате. С което вече не косвено, но директоно потвърждавате, че няма доказателства. Ако си бяхте останали на тезата, че липсата на доказателства не е докозателство, щеше да е приемливо някак си ( макар и трудно за толкова хиперважно събитие в съветската история- това да не е масов разстрел на противници на режима, че ще се въздържат от снимки и документиране?). Само че с настояването , че доказателства има, но “пропускате” възможността да убиете критиката срещу своето твърдение с един единствен факт, на практика Вие твърдо се оказвате в лагера на своите опоненти.

  Впрочем и твърдението Ви, че други били се ровили, но не намерили докадзателства за несъстоялия се полет, макар след края на СССР това да е станало (теоретично) възможно, по принцип е слаба теза- има със сигурност още хиляди тайни от съветско време, които си остават скрити, въпреки краткият период на нещо като демокрация в Русия, когато на теория би трябвало миналото да СССР да бъде осветлено, но на практика нищо подобно не се случва- и става все по-зле.

  Нещо повече, противно на твърдението Ви, ИМА автори, които са се ровили и застъпват категорично тезата: Гагарин не е летял в Космоса.

  Доказателство?

  Книгата на Ищван Номере “Летял ли е Гагарин в Космоса. Голямата измама”. Издадена е на български през 1992 г. от Прес- Есперанто

  Само този факт черно на бяло доказва, че обобщенията Ви са плод на една от двете възможности: незнание или неистов стремеж да покрепите една от най-големите съветски конспирации, извършени с рекламна цел ( защото без доказателства именно за полета на Гагарин може да се говори само като за конспирация- за сравнение, т.н. конспирация с кацането на Луната се натъква на огромно количество доказателства за обратното, вкл. чрез телевизионно излъчване на полета- само че тук се задейства прословутата комунистическа саомотбрана в отчаянието си от някое изобличение да превключват автопилота на “висшия пилотаж” в лицемерието чрез “аргумента, че в САЩ бият негрите).

  Ако ще ми отговаряте в рамките на този все по-абсурден сериал, ще трябва да се конкретизирате за доказателствата. В противен случай не съм длъжен да продължавам да дадавам простор на обобщенията Ви, които по същество се превърнаха отдавна в спам.Нямам угрезения, че съм Ви лишил от думата- имате си сайт, пишете си там недоказаните твърдения за наличието на доказателства, които не можете да посочите.

 23. Документ. КОНКРЕТИКА:

  На руски:

  http://www.thespacereview.com/archive/2844e.jpg

  На английски:

  The text of my document was remarkably somber in tone, very much in line with Soviet bureaucratic norms. Its title a literal description of its contents: “On the Results of the Launch of the ‘Vostok’ Space Ship with a Human on Board and on Plans for Future Work on Launches of the ‘Vostok’ Space Ship.” What was this? It was the official summary report—classified “Top Secret”—on Gagarin’s mission prepared by designers for the highest levels of the Soviet government. This five-page summary report, produced on May 9, 1961, less than a month after Gagarin’s flight, briefly compiled all that engineers knew about the flight. How did Gagarin do? How well did his spaceship perform? What can we do next?

  http://www.thespacereview.com/article/2844/1

 24. Г-н Александров,
  Само твърдите, че факти има, но нито ги посочвате, нито ги цитирате, както обикновено правите.
  Съгласете се, че мемоарите на руски учени не могат да са твърдо доказателство. Ако допуснем, че полет не се е състоял, то те ще трябва да продължат да лъжат в спомените си, така както и Жуков лъже в своите за ВСВ. Разликата е, че в случая няма един като Виктор Суворов, който с факти да докаже тази лъжа.
  Но точно поради липса на доказателства за такава лъжа, е прието, че Гагарин е първият. Тежестта на доказването ляга върху твърдящите обратното, макар че вие с нищо не ги затруднявате, а напротив – наливате вода в тяхната мелница, като също работите с косвени факти.
  Поздрави

 25. Иво, шапо за толерантноста ти. Мисля и смятам, че не греша, че многоуважаемият г-н Светослав Александров отдавна се изчерпа. Поне един линк за доказателство за твърденията си да беше посочил. Все пак, не сме научно-популярен пионерски кръжок.

 26. Г-н Инджев,

  Търсехте доказателство. Ето Ви материал, който според мен представлява категорично, 100%-ово доказателство. В академичното списание на ЦРУ Studies in Intelligence през 1964 година е публикувана статия със заглавие Snooping on Space Pictures за това как американското разузнаване успява да прихване видеосигналите от ранните съветски кораби с кучета, както и от кораба Восток 1 на Гагарин.

  Надявам се това най-накрая да убеди категорично отрицателите на Гагарин.

  За повече информация:
  http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1518-2016-amerikansko-razuznavane-gagarin

 27. Finita la commedia.
  Г-н Александров,
  С това доказателство трябваше да започнете. И да завършите.
  На мен документът ми изглежда автентичен. Още повече, че американците никога не са изразявали официално съмнения в истинността на полета на Гагарин. Но това, второто, е само косвено доказателство, което без първото не би струвало пукната пара.
  Сега очаквам привържениците на теорията, че Гагарин не е летял, да извадят подобно доказателство. Пък тогава вече могат да се мерят тези ПРЕКИ доказателства В ПОЛЗА на двете тези.

 28. Прякото потвърждение от друга страна ВИНАГИ помага, особено когато страната е известна с комунистическия си режим. По-рано тази година Северна Корея изстреля спътник и NORAD успя да го потвърди. Е, беше потвърдено и нещо друго – че се е повредил скоро след изстрелването и не излъчва никакви революционни песни, хехехее.

  Американските мисии до Луната “Аполо” пък са проследявани от много страни и независими организации. Британската обсерватория Джодрел Бенк е записвала сигналите от модула “Ийгъл”, с който Армстронг и Олдрин са достигнали лунната повърхност:

  http://www.jodrellbank.net/20-july-1969-lovell-telescope-tracked-eagle-lander-onto-surface-moon/

  Не че преките доказателства убеждават конспиративно мислещите. Продължава да има хора, които смятат, че мисиите Аполо са фейк.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.