Цачева цопна в бла-бла-блатото на яловото говорене за БКП

Без да иска Цецка Цачева цопна като (дялан, ставащ за всичко по преценка на началството) камък в бла-бла-блатото. Тъкмо се беше утаила тинята в гьола БКП, където всички наистина пребивавахме вкупом по времето на НРБ, но по различен начин. Някои дори и като жертви – като славянски воини, притаени на дъното на блатото, представете си ( другари от ГЕРБ).

Много коментатори вече посочиха несъстоятелността на тезата, че всички са били в БКП. Тя е опит за алиби, активирано лично за нуждите на Цечка Цачева и групово за нейните групефюрери. Нямам какво да добавя, а още по-малко ще занимавам аудиторията с лични примери. Ако ще го правя някога, няма да е “на парче”.

Една реплика обаче ( в коментар на д-р. Момчил Методиев, главен редактор на сп. “Християнство и общество”), ме извади от заблатеното равнодушие по темата, по която най-много отива да се изказват именно пострадалите от комунизма ( макар в широкия смисъл на думата жертва на комунизма са всички лишени по рождение не по свое желание от свобода по негово време).

Г-н Методиев предлага да се помисли за лустрация на офицерите от ДС. Моля? Нещо да не е болен, да не се е объркал?

Останал съм с впечатление, че за другарите офицери е забранено да се говори ( каквото и да било, но най-вече нещо лошо, макар мнозина от тях съвсем да не се покойници). Те до такава степен се радват на езиковата автолустрация от страна на публично говорещите по въпроса глави в България, че на практика отсъстват напълно в целия разговор- доколкото го има. И сега изведнъж “някой”, освен моя милост, който плахо съм поставял въпроса, изведнъж забелязва, че имало офицери от ДС.

Да, “заслугите” на кадровите офицери за сковаването на обществото в прангите на страха няма как да не са десетки пъти по-големи от приноса на всички останали по веригата надолу, на чийто връх ( хранителен – все пак срещу заплата) са били те. Обаче в същото време се приема за нормално за тях да не се говори. На топа на устата с цел морален разстрел са личности, вербувани от офицерите. И особено онези от тях, които дръзнаха да се опълчат на комунизма след неговото съветско префасониране за целите на офицерите от ДС, които дърпаха струните на тази привидна какафония, наречена преход.

Нещо повече, офицерите са тези, които са писали досиетата. По техен вкус. Офицерите обаче направо бяха превърнати в  анонимни класици. Не друг, а най-гласовитите борци срещу агентите на ДС са главните им рекламни агенти. За тях думата на българския офицер от ДС е закон- каквото е написал офицерът като оценка за вербувания агент ( който може и да е жертва, притисната от офицера), то е абсолютната истина и тя заслужава да бъде цитирана. Не се поставя под съмнение.

Един пример. Досиетата на всички офицери, писали досиетата на български журналисти, са унищожени. Така пише в архивите. Няма да прочетете досието на нито един офицер, който е участвал в контрола над българските медии. Хитро, нали. И безнаказано като престъпление срещу паметта за истинските виновници за метастазите на онова време в наши дни. Не ми се прави справка, но по памет: унищожението е станало в един и същи януарски ден на 1990 г. по заповед на един полковник ( Бузовски, ако не ме лъже паметта от четенето на тези материали в комисията).

Не става дума за опит за оневиняване на “дребните риби” в това бла-бла-то. Иде реч за крещящата несправедливост цяла България да се занимава с миналото на непослушните дребосъци, улавяни в мрежите на ДС, докато хищниците , които подгониха към тези мрежи нарочените за изяждане мренки, не само не бяха засегнати от лова на виновници, но и се угоиха в резултат на това пиршество на фалша.

Отделно на ръка, че истински пребоядисалите не са онези, които приеха да се изявят в полза на демокрацията измежду грешниците. Нали приемаме, общо взето, че всеки има право на преосмисляне на живота и поведението си, особено под натиска на реалностите, доказващи безсмислието на предишния ти живот- поради което излизаш с физиономията и позицията си, и си носиш последиците?

Пременените в нови офицерски одежди стари другари са тъкмо тези, за които пък направо е забранено със закон да знаем. Те си “живеят старините” и никога няма да си платят греховете на младините, защото са били достачно гъвкави да се предложат на новите си господари. Да са живи и здрави, каквито мнозина от тях са. Но да не искат от онези, поели риска на публичните предизвикателства да носят и тяхната раница, пълна с отговорнисти, чиято тежест несправедливо са прехвърлили другиму.

Колкото до лустрацията, за която стана дума, тя е бенадеждно закъсняла. Децата ( ако не и внуците) на офицерите вече се изучиха на Запад и скоро ще ни командват до дълбоки старини. Те ли са тези, които тепърва ще коват законите за заклеймяване на своите родители?

Приемете това мнение не като опониране, а като допълващо репликиране от позицията на скептичното съгласие. Нищо повече. Защото не може и да бъде нещо повече.

57 мнения за “Цачева цопна в бла-бла-блатото на яловото говорене за БКП”

 1. Към написаното от Иво Инджев ще добавя съвета:1.Прочетете коментара на Татяна Ваксберг в ДВ по темата за членството на “всички ” българи в БКП преди 1989г и 2.Книгата на Илия Троянов-“Власт и съпротива”!!/Автора е номиниран за най-четения немскоезечен писатал в Германия за 2015 г./

 2. Прекрасен текст. Дано бъде опроверган с практически действия на институциите и преосмислянето на проблема от гражданското общество. Едва ли но нали уж надеждата умирала последна.

  Трайчо Трайков-Президент!

 3. На времето Борис Димовски нарече офицерите от ДС джелати. Едва ли има по-точно определение.

 4. Няма нищо по-тъпо от дрънкането за лустрация на ДС офицери, топ комунистически функционери и т.н. За да лустрираш тези чудовища трябва първо да ги свалиш от власт. А те не са изпускали властта от 9.9.1944 година насам. Първо ги свалете от власт и после приказвайте за лустрация. Мокри сънища на наивници. Другарите окончателно се окопаха във властта и превзеха всичко – и икономиката като собсвеници и монополисти, и медиите и политическото пространство. Тези, които можеха да им бъдат противници отдавна бяха избутани да напуснат страната. Останаха изветрелите пенсии и техните си хора – чугуните, лумпените, контролираните роми и турци. Помнете ми думите – след като свършат мангизите от ЕС комунягите ще организират референдум и България ще излезе от ЕС и НАТО като на шега без да пукне една пушка.

 5. Да гласуваме за Трайчо Трайков! Единственият про-български (и про-западен) кандидат.
  Всички останали кандидати са слуги и роби на Владолф Путлер.
  Да не забравяме защо г-н Трайков беше уволнен от първото правителство на мафиота Борисов (най-личният български роб на Владолф Путлер), което си е атестат за качество.
  Защо ми се струва обаче, че кампанията на г-н Трайков е доста вяла?

 6. Към Quest
  Много сте прав/а. Дано прогнозата от последното изречение не се сбъдне.

 7. И аз съм за Трайчо Трайков – твърдо и безусловно. За съжаление, без медийна подкрепа от поне една телевизия, сайт или ежедневник ще е доста трудно неговите послания да пробият сиво-червено-кафяво-жълтата медийна мъгла и да стигнат до около 300-400 000 потенциални избиратели.
  Прочее, наблюдавайте с интерес какво ще е отношението на “свободните” и “независими” БГ медии към двойката Трайков-Събев, ще ви се изясни кой получава солидни хибридни “бонуси”.

 8. ЦвЦв е доволно противна личност, но защо така удобно му се приписват думи, които не е казал?!?!?
  Ето дословен цитат на думите му:

  “…към 89 г. всички хора, които са били на около 40, 35, на 30 години почти голямата част са минали,партията беше държава… в момента разбира се, че това е много удобна теза за тези, които са по-млади както и аз…”

  Тръгна да изрича думите, които му се приписват, но се усети, а недоказаната журналистка Цолова тутакси изрече тъпотата, която Цвъцко смотолеви, но НЕ изрече.

  Обективността и фактологията!!!!!!!!!

 9. По времето на промените, всички които учеха в ченгеджийницата в Симеоново завършиха като прависти и станаха адвокати, прокурори и съдии.
  Не знам как ще станем нормална държава.

 10. Към Българин
  Медиите за хибридна дезинфорция са ясни – те са си на кремълска разкладка.
  Влизам обаче в сайта на ДСБ и в реформаторския сайт – по нищо не си личи, че имат кандидат за президент.

 11. Трайчо е единственият смислен избор. За да сработи обаче му трябва кампания, която да го позиционира като единственият, който не е кандидат на някое от мафиотските партийни образувания. Само така може да се мобилизира нещо като наказателен вот срещу статутквото. Има потенциал в този подход, важното е да се реализира.

 12. Господин Инджев, преди години, когато бе публикувано досието на Доган, Калин Янакиев коментира точно в този дух, помня от “Дневник”, когато още беше вестник, а не новинарски сайт. Та тогава К. Янакиев насочи вниманието на публиката към вербуващия офицер, чието име фигураше на всички документи,и постави основателния въпрос кой е истинският виновник – приемащият сътрудничеството студент или изнудващият го овластен. И ако е справедливо да се търси все пак отговорност, дори и само морална, от поддалия се на рекета, защо такава въобще не се търси от рекетиращия? И от началниците му нагоре по йерархията, съвсем лесно установими? Нека това да не прозвучи като оправдание на Доган, а като насочване към създателите на догановците.

  Лично аз бях пощадена от този рекет поради недостатъчна възраст в момента на падането на комунизма тошовски вариант, но многократно съм се питала: Как ли щях да постъпя, ако в университета ме бе приближил някой вербуващ и ми бе поставил условието – или подписвам за сътрудничество, или ще видя професионално осъществяване през крив макарон, освен в село Долно нанагорнище, евентуално в Хапан краещник? Може ли човек да е сигурен в способността си на героизъм? Затова отдавна съм си въвела критерий за “съдене” – ако приелият сътрудничество е навредил на други, то той е за осъждане, ако не – то той е жертва, направила компромис, да, но неподлежаща на осъждане за това, че е заглавичквала системата, спестявайки неприятности на околните. Затова и идвам кажи-речи всеки ден в блога Ви, защото Ви смятам от втората категория. При всички положения подсъдни, в юридическия смисъл на думата, са вербуващите офицери и така нататък по йерархията. Но се боя, че Куест е прав и че времето за лустрация безвъзвратно отмина. И освен това е налице абсурдът “Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен” без никакви правни последици.

  А за сведение на тетката, не всички бяха членове на БКП. Родителите ми, днес покойници, бяха прости членове на ОФ, защото нямаха право да не членуват някъде. И аз си влязох на общо основание в СУ след издържани приемни изпити. Вярно, че БКП беше държавата, но какво общо имаше държавата на БКП с държавността?!

  Боя се, че Куест е прав и по още един въпрос – че след спирането на фондовете българската мафия със съветски произход, превзела днешната българска държава, просто ще извади последната от НАТО и ЕС, които и без това имат достатъчно проблеми. Никой даже няма да забележи отсъствието ни, понеже и присъствието е съвсем незабележимо. Като изчезне материалният мотив за членство, съвсем естествено ще бъде да се проведе един референдум, дори няма да има нужда от дулата на вежливите зелени човечета. Народът го иска! Постсъветските българи ще гласуват дружно да се върнат в лоното, малкото млади от градовете ще отминат с безлазличие – какво пък толкова, дали членове на ЕС или не, пак ще се пътува, макар и с виза, пак ще се учи на Запад, стига да си платиш таксите и разноските. Ще стане като през 90-те, но без нужда от палатки пред посолствата поради намялялото население. Българите за пореден път ще се нагодят към положението. Ах, тази способност за нагаждане!

  А иначе ще гласувам за Трайчо, разбира се, с надеждата след три години да има поне един човек на върха на държавата, който да противодейства на студеното евразийско течение.

  Леле, колко дълго стана! Извинете.

 13. Ужасът ни ще е без край : Току-що прочетох, че балотажът щял да е много оспорван и щял да е между Цецка и Радев. Толкова е уродливо и безперспективно всичко. Няма ли как да помогнем на нашето момче ТТ?! Той е без медийна подкрепа. Лошото е, че и самият Реф. Блок сякаш не се интересуват, не усещам хъс, не чувствам да има кампания, с която да са се ангажирали и да помагат на ТТ.

 14. ”Оспорван балотаж между кандидатите за президент на ГЕРБ и БСП, предвижда експресно национално проучване на “Маркет линкс”, направено по поръчка на бТВ. Агенцията беше ръководена от Румяна Бъчварова преди тя да влезе в политиката.

  Изследването е проведено през последните два дни, сред 500 лица над 18 години.

  Цецка Цачева – 19,80%, докато за бившия началник на ВВС ген. Румен Радев (БСП) биха гласували 14,90%. Трети е националистът Красимир Каракачанов (7,90%), четвърти – кандидатът на АБВ Ивайло Калфин (5,40%), пети – издигнатият от РБ Трайчо Трайков (4,50%), шеста – лидерката на „Движение 21” Татяна Дончева (3,70%) и др.”

  Наистина не разбирам що за хора биха гласували за Каракачанов и Калфин?!

 15. Както няма бивши нацисти, бивши изнасилвачи, бивши педофил, бивши убийци, така няма и бивши комунисти. Един път комунист е комунист завинаги. Така казала цачева – не се срамувала от комунистическото си минало. Тази безсрамница се готви да става през… на нацията. През(идент) тя не може да бъде, но нещо като през(ерватив) може и да излезе от нея. В смисъл на презерватив срещу отрезвяването на хората за това кой е борисов и кои са всъщност Герб и за чии интереси се борят – за българските и евроатлантическите или за руските-североазиатски-евразийско-варварски такива.

 16. Времето избистря и най-голямата мътилка. Истината винаги ще бъде с нас, колкото и тъмните да я забулват. Огъня на Любовта е неизчерпаем. Има го и в най-тъмните души, загърбили Божествената си същност в услуга на Тъмния си лорд, пред който са се преклонили, за да задоволят Тъмния лорд в себе си. Любовта и Истината, раждат Ангел. Лъжата и Омразата, Демон. Плодовете, които родиха тези Черни души, разболяха и покрусиха Българския народ и Света. Много наши сънародници не изживяват пълноценно живота си и го напускат преждевременно в болести и мизерия. Не виждат мечтите си реализирани, не продължават дървото на рода си. Огромната лъжа, покорила умовете на Егоистите, превърна всички народи в заложници на няколко човека с куфарче в ръката си. И днес, нов Тъмен лорд се възкачва на престола си. Едно джудже на ръст но с Великанска злоба, желае да претвори мечтите си в реалност. Нагнетява със Злобата си огромно напрежение, което ражда нови оръжия и още по-мощни средства за разрушения. Тези, които му се поклонят, ще бъдат претопени. Душите им ще напуснат Светлата пътека на Божията Мъдрост и Любов и ще поемат пътя към ада, чийто порти са широко отворени за всеки, пожелал да убие душата си.
  Наричайки Президента ни Ястреб, защото бил Про-западно ориентиран, Другаря бойко сам ориентира себе си в полето на Тъмното джудже.
  Преклонил главица пред него, той забравя, че преклонението пред Тъмния лорд го поробва и превръща във войн и слуга на Тъмните. И не е случаен избора му за Президенството. Нито е случайно, че почна да си служи със заплахи и изнудване ако неговия кандидат не бъде интегриран на ключовата позиция! Властта на Джуджето, бавно се просмуква във вените на България през преклонените главици на слугите му. За тези, дръзнали да им се опълчат, беше избрана думата Ястреб! Дори и в злобата си те казаха Истината! Техните Врагове са Свободните души, Летящи и Волни по дух, Войни на Светлината!!

 17. Тези , които фаворизират Трайчо Трайков знаят ли дали той е комунист, или антикомунист.
  Но ако мислят да го квалифицират като русофил или русофоб, десен или ляв, евроатлантик или азиоиндийскиокеанотик, по-добре да не отговарят.
  Аз съм консерватор до небето и ако някой кандидат-президент постави в каузата си демонтирането на символите на съветския и българския комунизъм,той заслужава гласовете поне на тукашните блогъри.
  Но който и да е кандидат-президент ако не говори за тези символи, значи е първокласен комунист.
  Лакмуса към тези лица стои с години горе вдясно на фронталната страница на сайта. Докато стои, Българските държавници са комунисти.
  Само истински антикомунисти са в състояние да освободят страната и народа(без комунистическите идиоти) от комунистическо -руската символика.
  АКО ТРАЙЧО СИ ТРАЕ, значи е КОМУНИСТ и не заслужава за него да гласуват честни избиратели.

 18. Статията е много освежаваща но не приложима в комунистическа България.
  Както казва един коментатор, държавата трябва да се декомунизира, пък после да се лустрифицира.
  Кампанията към щатния и агентурния апарат в МВР е напълно ялова. Всичко е покрито и закрито, а което е много ценно, дълбоко зарито.
  Всички от ДС изпълняваха заповедите по линия на Политбюро, ЦК и главните комунистически мръсници.
  Никой генерал и офицер от ДС не е направил нищо самостоятелно ако не му е казано от главните мръсници. Несъмнено имаше страшни копои и изроди по линия на ДС, но те само следваха своите покровители от ЦК.
  Напълно е безполезно да се търсят служители от ДС и бивши членове на БКП.
  Днешните, сегашните комунисти са главния фактор и няма никакво значение дали дадовците и бащите им са били комунисти.
  Такива идиотчета като Янаки Стоилов и Станишев са важни и няма абс. никакво значение техните бащи какви са били, повечето дори са покойници
  Наивниците у нас косвено се придържат към поведението на комунистите-да не говорят за комунизма и комунистите. Точно това го демонстрира Ирина Бокова-всички нормални българи знаят че е комунистка, Евгени Михайлов беше категоричен към нея, а някои все си повтарят-русофилка, червена, лява и дрън-дрън.
  А Евгени Михайлов ползва само една единствена категория-комунист и точка!

 19. Чаках тази статия.Който ме чене ,знае,че аз винаги когато говоря зя ДС слагам думата*офицери*.
  Те са сатрапите -ралачи,а агентите са жертвите.
  Това са най зловещата част на комунистическият режим.Еничари.
  Обикновено бивши партизаните и техни наследници.
  По случайност познавам някои от тях.Ограничени хора,с много нисък природен интелект.Само безкрайно верни на Москва.Толкава тъпи са и техните синове и внуци.
  И не случайно България беше намесена в международни скандали като опитът за убийство на папата.убийството ва Г.Марков,закрила на международни терористи,наркотици,оръжия.
  Все престъпна дейност под тяхно ръководство.
  Днес продължават в този дух.
  А най важното е ,че създадоха мафията в България.
  Плъзнали са ив партиите.Само ДСБ е чиста от тях

  Към АС/ДС
  Хайде недей ти да даваш оценка за Трайчо Трайков.Всички те знаят кой си .Стой си там при господарите офицери от ДС и недей да замърсяваш пространството.
  Съветвам и други,които ще запъплят в тази блог да не се хабят.
  Тук хората не са прости.
  Да се *изокаш*два пъти срещу Русия и Путин за заблуда на противника.
  Ядохме попарата на такива.
  Стига.
  Русия поставя условието за изтегляне на НАТО от България.
  За да ни завладее незабавна.
  Затова е жизнено важно за България да подкрепим Трайчо Трайков за президент.
  Единственият кандидат извън руското статукво
  А Орбан получи червен картон за референдума.Браво на унгарците..

 20. Имам неволни грешки
  *чете*,*палачи*,*незабавно*

 21. Мои по-млади познати ме питаха какъв е бил живота ни при “социализъма”. Казах им да не го търсят в миналото ,защото те днес живеят в един малко по-либерален вариант на социализма , защото:
  – имаме съдебна система която е социалистически тип, особенно в частта на прокуратурата;
  – имаме партия която се олицетворява с държавата;
  – имаме партиен лидер, който е лидера слънце пред нас българските поданници, а в същото време се държи като подчинен на русия президент генерал -губернатор;
  – имаме медии в които има списъци кои журналисти да се канят и кои не. В същото време за тях не е новина ,когато чужда държава публикува информация ,че “първия” е получил 50 милиона за да си затвори очите;
  – имаме офицери от родните ни службите за сигурност , които са под котрола на чужди държави; и т.н и т.н.

 22. няма ли най сетне някой които да забие силно камбаната и да подпали фитила на черешовото топче .Време е

 23. Ех,как цъфнаха комунистическите лимонки да разколебават за Тр. Трайков.
  Смениха даже и никове.
  Русия ги зове.
  Запомнете ги добре.

  ТРАЙЧО ТРАЙКОВ ПРЕЗИДЕНТ.

 24. До ИНЖ.ЛАЗАР МАДЖАРОВ
  Тази така хвалена книга „Власт„ на този автор Траянов е ужасна кражба, ако не знаете да ви кажа, от все още живият автор, анархиста Георги Константинов и от книгата му „Адски калейдоскоп„,- който в опита да взриви с приятели паметни на Сталин в Борисовата градина е заловен, измъчван, съден и осъден и преживял целия ад на лагери и затвори. Има буквално цели пасажи крадени от Траянов от тази книга. Така, че не знам как още някой не го е осъдил за тази интелектуална кражба и безочливост

 25. @браво, БРАВО!
  Но не всичко ще разберат посланието ти!
  Защото:
  „Никой не може да слугува на двама господари: защото или единия ще намрази, а другия ще обикне, или към единия ще се привърже, а другия ще презре“. (Мат. 6:24)

 26. до без ник: и вие сте като мен- един тома
  неверни. Също мисля като вас.

 27. до Д.Савова: сайта не ви е бащиния, че да ми
  казвате какво и къде да пиша.
  За разлика от вас аз не познавам чингита от ДС. А вие случайно сте се знаели с някой от
  тях. Много сте ми съмнителна, г-жо Савова,
  явно сте ги обслужвали по един или “друг”
  начин.

 28. THEROCK, Благодаря! Прав сте. Двама Господари са наистина в повече! Но за мен Западната цивилизация върви по еволюционната спирала нагоре и постепенно изолира и се отказва от изповядването на Господарския манталитет. Тя дава възможност на всеки да живее, колкото е възможно по-свободно и по-смислено. И не виждам и смисъл да го доказваме. Доказват го всеки ден милионите мигранти, напускащи бащиното си огнище, за да намерят по-светъл и топъл дом. За да осмислят и реализират живота си. Ако беше възможно за всички, съм убеден, че целия свят щеше да се пресели в Америка и Европа. И може би един ден това ще стане в нови и красиви градове, построени в океана или на друга планета. Това е единственият мирен начин Господарските държави да бъдат обезкървени и неутрализирани.
  Казвате, че не всички ще ме разберат? Истината и Любовта са във сърцето на всеки човек, защото там живее душата му. Тя може да чете и през милиони километри разстояние и знае кой я обича! Тя знае кое и дава живот и кое смърт. Бог ни дава свободна воля и избор за нашия път, защото ни обича! Да бъдеш или не. Свободен или Роб. Бог ни е дал Свободата и Силата да изберем!

 29. Нямам никакво намерение да агитирам или да разубеждавам никого в качествата и нагласите на кандидатите за президент. Но пък добре си спомням едно изречение на Борисов за Трайчо Трайков, малко преди да бъде сменен като министър. ББ буквално каза, че никой не може и да си представи, на какъв огън се пече Трайков в момента. ББ употреби думите “това момче”.

 30. АС/ДС, има един “върл антикомунист” и “антидесар” – а.тодоров. Можеш да го питаш дали г-жа Д.Савова е била “уше”. И той я играе същата игричка ,като теб. А мълчи като тапир за агент “Буда”, даже му е станал адепт, и ходи да му прислугва като пропагандатор на партийните сборища.
  Както е казано в Библията – по делата им ще ги познаете,- със съществената добавка – а не по думите им!
  П.П. Ти явно не си чел сатията на г-н Инджев?!?
  Защо трябва да вярваш безпрекословно и безтълковно, като лумпен , на думите на кадровите ченгета от ДС? ДС е само клон на КГБ , а там ги подбират по “преданост” към СССР и т.живков, а не по интелект.

 31. Г-н Инджев, прав сте за изгорените досиета на ДС-офицерите. Но още по прав е ББ, за “матриала”.
  В един окръжен град, всичкият материал се е извървял в сградата на милицията/я за паспорт, я за административна услуга/,където на видно място в коридора бяха закачени 5 портрета на наградени с ордени за заслуги към Възродителния процес. Един от тях беше на ДС-офицер, но това въобще не попречи впоследствие , той да бъде окръжен координатор на ГЕРБ и Областен управител през първия мандат.
  И да ги имаше досиетата, при това статукво, най-много порцията на г-н Андреев с депутатски ГЕРБ-кюфтета и СДС-гарнитура, да бъде по-голяма…

 32. По въпроса с вербуваните от ДС “доносници” имам различно и много категорично мнение. ОК, повечето се съгласяваме, че подписаната декларация за сътрудничество може да е “изнудена”. А защо не се запитаме, дали сведенията, които лицето е давало не са в същатата степен “изнудени”. Щом като можеха да предизвикат страх и дори да упражнят безконтролна психическа и физическа репресия, за да подпишеш декларация, какво им е пречило на същите одиози да принудят човека да подпише техни постановки по отношение на други хора. Не мога да кажа с чиста съвест – който е навредил, е за осъждане, който не е, ами не е. Елементарната житейска логика подсказва, че както едното действие е могло да се извърши с принуда, то и следващото/ следващите/ е могло да стане по същия начин. Голямата и решаващата грешка на “демокрацията” у нас е именно в това, че концентрира общественото внимание единствено и само върху жертвите /вербуваните/, а пропусна да осветли и осъди точно “офицерите”. Аз съм достатъчно възрастна, за да знам, че по социалистическо вербуваха за доносници онези, от които се страхуваха с простата цел да ги обезвредят. Това са хора като нас- участниците в блога- били сме с неблагонадежден произход, били сме с критично мислене, били сме авторитети всред себеподебните ни. ” Я да те вербувам аз тебе, па да те видя дали ще си отваряш устата”. Такова беше житейското верую на разните Гестаповци и честно казано, успяха. Сега, който и да е от изнасилените жертви “доносници” да изрази и най-съдържателното послание към обществото- библиотечните офицери вдигат картончето и хихикат доволно. Ето как смислените хора ги обезсмислиха, а безсмислените не са грижа на никоя власт. Те не са грижа и на самите себе си, обаче гласуват, при това задължително в полза на библиотечните. Много неща проспахме, а сънят на разума ражда чудовища. Ето ни ги насреща…

 33. Преди година и повече , събеседниците в блога на г-н Инджев , се навиха да обсъждат идеята за подписка , в която се иска той да бъде върнат на работа в БТВ.Едно на страна , че той не би го направил и да го викат ,защото това ще изисква съобразяване с политиката на слугинаж, но и то трябва да е разрешено от политическите кръгове , държащи контрола на медиите.
  Голяма наивност , сякаш нещо се решава с добрата волята и желание на групи хора от обществото.
  Спомних си това ,като четох коментарите и виждам същата наивност.
  Вятър ви вее на бял кон повечето оптимисти!
  Трайчо Трайков може да стане президент само при едно от двете условия.
  1.Политическата мафия , да пожелае да го направи президент .
  -това е невъзможно
  Защо ще слага враг на себе си и осквернител волята на ББ , разобличаващ голотата му .
  2.Избирателите да го изберат за президент.
  -това е невъзможно
  Избирателите в по голямата си част са немислещи бройки, други са зависими с интересите си .
  Едва ли и ма повече от 300 хиляди мислещи избиратели в страната , но и техните интереси са разностранни и няма да се концентрират върху него.
  Когато гледате и слушате Трайчо Трайков в кампанията си записвайте качествата , с които той се отличава от другите.
  Примерно :
  Той владее най- голям брой чужди езици сравнение с другите кандидати.
  Той е доказал независимост от ББ.
  Показва принципни позиции и ги устоява .
  Мъж в разцвета на силите , с добро здраве
  Високо образован.
  ……………..
  Записвайте и това което не ви харесва и се отличава с него от другите , не само положителното но и отрицателното….
  ……………
  И така нататък……………………………
  След изборите , прочетете това което сте си написали за качествата с които Трайчо Трайков се отличава от другите.
  И ги прочетете така ,
  Трайчо Трайков бе избран за президент , защото притежава следните качества………………… .
  Или Трайчо Трайков не бе избран за президент , защото притежава следните качества ………………….
  Това ще ви даде ясен отговор , какво ценят , какво избират и какво не избират българите .
  Тогава ще разберете и защо сме изоставащи .
  Но … стават и чудеса ! Дано не съм прав !

 34. НЕ се карайте, драги съфорумци.Бедата е твърде голяма, за да се изкарваме по-по-най.Този блог ми дава надежда, че не живея на самотен остров и има други хора,които милеят за България, като демократична държава,част от Европа и цивилизования свят, а не като част от азиатския деспотизъм.
  Мисля,че е време да направим някаква организация, която да подкрепи и Тр.Трайков и всеки, който защитава Демокрацията в България, както и домакина на блога.
  Другото, което ни очаква с пасмината, която ни управлява, е ЕВРАЗИЯ със сталински режим и губернатор Тиквуня.
  Сега живея в града на Баба Тонка и всеки път, когато минавам край къщата и, ме е срам докъде докарахме страната си.Тя е искала свободата и, а ние я предадохме на шайка мафиоти, които ни продават за шепа жълтици на руснаците, както каза не без основание Толстой.
  И така стига сме се препирали в блога, а да действаме.Няма значение кой какъв е.По делата им ще ги познаеш , Господи.

 35. Текстът на г-н Инджев също “ме извади от заблатеното равнодушие по темата” за ДС-офицерите. По-скоро ме изкара от тчаянието по тази тема. И пиша сега, но ще има малък увод, пардон …
  Преди години – 2008 или 2009 – бях на протест, организиран от журналисти /без да съм такъв/. Беше сив, дъжделив ден, бехме зад страдата на парламента и попитах един от тях – журналист, когото четях и продължавам да чета и уважавам – та го питах, защо аджеба не пишете за ДС-офицерите. Те са вербували, ръководили доносниците. Отговорът беше, че няма информация – техните досиета ги нямало. Ами – казвам – трябва да има списъци по отделите им, ведомости за заплати, те вече (и тогава) не са секретни. Не ставало, било намеса в личния живот, можело да ги съдят. И аз млъкнах.
  Сега обаче, към днешна дата има голям – огромен – публичен архив с решенията на Комисията по досиетата. За съжаление таблиците там са попълвани с Word като с пишеща машина, което затруднява работата с данните в тях с програмни продукти. Но, да не стреляме по пианиста …, както съветват в оня анекдот.
  Във всяка таблица – такава за всяко лице, сътрудник на ДС в съответното качество, има два реда, един под друг: “Вербувал го служител”, “Ръководил го служител” и
  имената им. Възможно е в рамките на едно Решение №… информацията да се обърне така, че за всеки ДС-офицер /”Вербувал …”, “Ръководил ….”/ да има таблица с името му и съответно съдържание: сътрудници, които е вербувал и ръководил, дати, места.
  Всяка такава таблица може впоследствие да се допълва с данни от целия архив. Така ще стане очевидна дейността на всеки от тези ДС-офицери, имената на които ги има в публикуваните решения на Комисията по досиетата.
  Всеки, който е прочел до тук, резонно може да каже – що даваш акъл, направи го.
  Не мога – по възрастови причини. Оправдавам се, но е истина.

 36. Като гледам от другата страна на океана започнахте да се ПЛЮЕТЕ като КАМИЛИ . Спрете да се обиждате на ДС-та и ЧЕНГЕТА. Блога стана място за убиди а не за това което трябва да бъде!IIC…..oIL.

 37. Браво,БРАВО!Думите ви са като на проповедник!А тук има хора,за които ще кажа:Докато умните се наумуват,глупавите ще се нагласуват,както два пъти избраха Гоце…Имаме приемлива кандидатура на Т.Трайков,какво толкова се мъдрува?

 38. А щом казвате всички ТРАЙЧО ТРАЙКОВ-ПРЕЗИДЕНТ, и аз съм за него макар че не зная кой е.Не искам България да осъмне пак с ЧАЛГАДЖИЙ МАФИОТИ бивши ЧЕНГЕТА и издънки на бившата БКП!IIC…..oIL.

 39. Завежда бат Бойко новия кандидат за президент в клиниката на д-р Енчев, да я разкрасят малко.
  Нарежда, вдъхновен от френското кино:
  – Искам краката да са като на Бриджит Бардо, талията като на Софи Марсо, шията като на Изабел Аджани….
  Д-р Енчев се почесва и запитва:
  – А лицето като на Жерар Депардийо ли да го оставим???

 40. Точно така е г-н Инджев. Това е истината.
  Изказването на Ц. Цачева показва, че нищо ново не е научила. Останала си е на нивото на комунистическата пропаганда от 1990г., когато ни втълпяваха, че всички са маскари. Всички били членове на бкп(бсп)?! Може би там където е работила да е така, но в завода и институтите, където съм работил те бяха не повече от 10%.

  До БЕЗ НИК
  От това, което сте написали не ми стана ясно как ще направим стъпка в правилната посока, така че България да стане привлекателна за младите, за да не искат да отиват да живеят на запад. Явно смятате, че трябва да чакаме свръх, супер антикомунист, който яздейки бял кон ще свърши бързо работата, а ние може да отмаряме на сянка през това време. За такъв свръх, супер антикомунист ни предлагате Евгени Михайлов, но аз имам особено мнение, затова ще ви попитам:
  1. Проверихте ли кои за родителите му?
  2. Знаете ли потеклото на първата му съпруга?
  3. Знаете ли, че е завършил ВГИК в Москва, където влизаха само деца на висшата комунистическа номенклатура.
  4. Съгласен съм, че децата не трябва да отговарят за делата на родителите си, затова ще ви припомня една негова поява по нова където лъжеше като дърт циганин. Ето линк : http://www.ivremena.com/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B5%D0%B2%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B9-%D0%BC%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE%D0%B2-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B8-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80-%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD%D0%BE%D0%B2
  5. По време на протестите срещу орешарски, където присъствах около 250 дни, от време на време се появяваше същия супер антикомунист заедно с Г. Боздуганов и единственото, което правеха е да търсят слушатели и да говорят глупости срещу Костов въпреки, че протеста беше срещу КОЙ и бяха минали повече от 12-13г. от управлението на СДС.
  6. Добре е, че направи подписка срещу и. бокова, благодарение на която тя няма да стане шеф на ООН.
  Надявам се сега да направи същата подписка и срещу сталинка георгиева, която може да се окаже тайният човек на путин. Руснаците винаги имат и таен кандидат.
  За мен антикомунист означава, висок морал, чувство за отговорност и работа за просперитета на България. Работа методична step by step във вярната посока.

 41. Офицерите от ДС през комунизма са подбирани без изключения от комунистически и криминално-комунистически семейства. Давали им големи заплати и много явни и неявни привилегии.Най-страшната привилегия е била да се разпореждат със съдбите на хората. Те били дъното на властовата пирамида в онова страшно време.Над тях били само Полит бюро на БКП,КГБ на СССР и,ако трябва да се изразим с настоящ език – началника.
  След официалното падане на комунизма се оказа,че комунистическият октопод е останал да живее и се развива под друга форма.ДС офицерите вече не са на държавна хранилка.Изключение правят тези,които действат на високо равнище.Вече по принцип не се пишат досиета и репресиите не са масови,а са насочени където трябва.
  Броя на ДС офицерите плюс тяхните наследници не намалява,Идва кохортата на деца, внуци и приспособленци.Те са господари на законодателната и изпълнителната власти.Икономиката и медиите са в тяхни ръце. Така те са овладяли недоволството на масите.В трудните моменти прехвърлят отговорностите от една тъхна група на друга,и обратно.Обвиняват демокрацията,Европа,НАТО,САЩ и предишното. Върхът на пирамидата е в действие.
  Народните маси са ошашавени.Те не знаят на кого да вярват,освен на това,което неуморно им се набива в главата.След психологическите въздействия следват измамите и репресиите-не така явни ,защото има Европа,който дава субсидиите.Иначе се връщаме в миналото,без комунизъм,разбира се.Сега има други мантри – православие,стабилност,национализъм,любов към братята освободители и какво ли не – според случая.
  Как ще се разбие това статукво? 90% от народът го мразе,но като се стигне до алтернативата 30-40%,достатъчни за крепене на властта,се връщат като овце в кошарата.
  Голяма е отговорността на образованите и разумни части от народа.Те не са малко.Някои от тях са се сгушили в черупката на личното си благополучие,другата по-голяма част е изблъскана в ъгъла и правото й на изява е отнето.
  За щастие има глобални фактори,които независимо от щенията на ДС офицерите и наследници,ще решат проблемите.Да си спомним за Берлинската стена.
  Има и друг сигурен фактор – еволюцията в съзнанието на хората,но той може да продължи повече и дано не се наложи да се изживее цялото това време.

 42. Г-н Добрев е напълно прав,
  както и AC/DC

  Но пак никой не знае дали Трайчо Трайков е комунист или антикомунист.

  Не е възможно който и да е политик у нас да няма отношение към комунистическото умопомрачение, това е немислимо и недопустимо недоумение………

  Обективната картина, която Добрев е експокирал доказва тази теза, комунистите са си тук, същите са си, превили са врат по същия начин към Русия, само че са се приспособили към съвременните реалности.

  Който упорито и хронологично твърди всеки ден, че в България няма комунисти е чиста каратова проба комунист.
  Кой осветява само символите на комунизма, това е достатъчно доказателство.
  Те са построени от комунистите в името на съветските комунисти, а се осветяват от “некомунистите” от “некомунистическа България”.
  Е, възможно ли е това драги съмишленици,ами не е възможно, как ще е възможно.

  Всеки който е ангажиран със осветяването на съветските Мочи и Альочи е комунист, а несъмнено
  ГЛАВНИЯ ОСВЕТИТЕЛ е ДЪРЖАВАТА

  Но нея никой не я квалифицира като “русофилска” или “лява”,значи си е комунистическа!

  По “осветяването” ще ги познаете!
  Противопостави ли се някой на “съветско-комунистическото осветяване” на символите на Съветската окупация и комунизация, той е истински човек, той е истински българин, той е истински мъж!
  Всички останали са комунистически лимонки.
  Ще говорят те за Европа и Америка, НАТО и ЕС, а ще осветяват символите на руските агресори “за почест”.
  Айде де!

 43. Иване,
  Ама за какви чалгаджии(не чалгаджий) мафиоти говориш, да не би да искаш да кажеш комунистите, защото после посочваш ДС и БКП?
  А как да осъмне България, тя винаги си осъмва с комунизма, ти забравил ли си че територията й е наторена със съветско-комунистически екскременти, които БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА всяка нощ зарежда със светлина и топлина.
  Ти знаеш ли или не знаеш дали поне една сутрин някой софиянец, пловдивчанин, варненец, бургазлия, русенец, или заралия,добричанин или плевенчанин и др. е осъмнал без “светлината на освобождението”.
  Помоли някой твой човек да отиде на тепето в Пловдив с Альошата и да го фотографира.
  Но задълъжително с надписа.
  Признателните пловдивчани осъмват всяка Божия сутрин с надписа за “непобедимите съветски освободители”.
  Да, тези които ни окупираха и комунизираха, от които ти си избягал преди 1988г.
  Така че за какво “осъмване” говориш в държава, която символите на окупацията всеки ден осветява.

  В събота в 5ч. съм на Кортилето, ще изпием по една бира, навито?

 44. Уважаеми Г-н Гаврилов,
  Благодаря за вниманието, но според мен коментара Ви е двойствен-изказвате категорични истини и неистини.
  Евгени Михайлов е легенда в българската публицистика и журналистика, донякъде и в кинематографията. Аз не го познавам и едва ли ще се запозная с него, но прекрасно си спомням че благодарение на негов видео-запис комунистическия функционер Петър Младенов бе разобличен и уязвен.
  Твърде възможно е неговите родители да са комунисти , както и първата му съпруга, както и първото му гажде, както и седящия до неговия чин съученик, както най-добрия му приятел от МГИК състудент, както и една от приятелките му рускиня….
  Може и дъщеря му да е комунистка, може и секретарката му, може и билетопрадавачката до тях също да е комунистка, може абсолютно всички негови роднини по права и съребрена линия да са комунисти, а някои дори членове на Политбюро, може пък и той самия да е дълбоко прикрит комунист като Гиньо Ганев, но поведенеието му, писанията му, анализите, изводите и пр., поне аз не смятам за комунистически.
  Основния белег че Евгени Михайлов няма как да бъде определен за комунист е че когато говори за комунистите, той винаги ги нарича точно такива, каквато нарече и в действително е г-жа Ирина Бокова-КОМУНИСТКА. И нито един комунист не се обиди от неговата квалификация, нито тя, нито който и да е комунист протестира в некоректно квалифициране на най-известния КОМУНИСТ С СВЕТА ДНЕС.(по-известен дори от Фидел Кастро)
  Понеже комунистите вече не се определят за комунисти и не говорят вече за комунизма, автоматически и несъмнено Г-н Михайлов се оказва техен противник. Щом като не следва техния нов метод да не се самоопределят за комунисти. Ако и той ги определя като “леви” и “русофили”, бих допуснал че не е категоричен антикомунист, но в случая аз го считам че е точно такъв.
  Втория факт, който бих привел е негово ТВ-предаване с участието на Иво Инджев и тяхното пълно единодушие върху темата на разговор. Съвпадение????
  Трето, Петър Стоянов се оказа напълно поставено лице от комунистите, разговарял съм лично с него през 1993г. и ми направи впечатление неговата примиреност към комунизма, но не допусках че е човек на комунистите.

  Въобще, как Ви се струва Президента Петър Стоянов ,също като Президента Росен Плевенлиев съвсем никога да не говорят за Съветско-Българската Война от 05 септ. 1944г.
  Кой нормален, истински честен и морален държавен глава за толкоз години няма да намери поне един повод да припомни на своите поданици коя е последанта война в историята на Неговата държава. Всички говорят за Руско-Турската, Първата и Втора Балканска война(Междусъюзническата), за Първата и Втората световни войни,за Германо-Полската и Съветско-Полската, особено пък за Германо- Съветската война, но никой Български президент и Министър-председател не обелва и една дума за Съветско-Българската Война.
  Нима такава не е имало, нима Съветския Съюз не ни е обявявал война, нма Съветските войски не са окупирали нашата страна….
  Комунистите ги разбирам, те не говорят за нея по заповед на Москва, но в България освен комунисти живеят и нормални хора, нима Петър Стоянов, Жельо Желев и Росен Плевенлиев не знаят че има Нота на Съветското правителство за обявяване война срещу България??? Моля, моля….
  Който не говори за тази война и за съветските окупационни символи е стопроцентен комунист и слуга на комунистите.
  Русия и руснаците всяка година отбелязват началото и края на последната война, която им е обявявана , което е напълно логично и приемливо, но къде е логиката България и българите да не отбелязват началото и края на последната война, която на тях им е обявявана.
  Руския президент може да отбелязва тези дати, а Българския не може,така ли….
  За Министър-председателя Иван Костов казаното също е валидно.
  Може ли един такъв човек като него и на такава длъжност дори да не се и опита да разруши символите на руско-болшевишката мърсотия.
  Абе колега, Вие знаете ли какво е това една 200-пъти по-голяма държава да обяви война на малка и безпомощна България, която храни съветските дипломати цели три години от ГСВойна.
  Ако имаше поне един Министър-председател или Президент на Република България, който не е комунист, а истински човек и истински българин, щеше ли да търпи тези мърсотии във всеки по-голям град.
  Или и Вие не знаете, че е имало такава война.

 45. Благодаря на EVERYONE ELSE за линковете! ТРАЙЧО ТРАЙКОВ ПРЕЗИДЕНТ.IIC…..oIL.

 46. Невидимо хлапе,
  А кое в комунистическа България не е вяло, кое е силно, ясно, безкомпромисно, честно и справедливо….
  От което биха останали доволни честните българи?

 47. До СТЕФАН
  Поздравления!
  Само с едно нещо не съм съгласен, което се превърна в успешна опорна точка-“десните” са разочаровани и се стопиха. За жалост, повтаряна и от много от нас.
  Точно обратното!
  Направете елементарна сметка. Гласувалите за десните/дори без подлъганите от ГЕРБ/плюс 90% от живеещите в чужбина, които бяха без работа, прогонени от ГЕРБ и БСП/особено от градовете, където тотално владеят бизнеса/Да оставим, че там и слепите са прогледнали!
  Затова е жизненоважно за ГЕРБ=БСП да не се гласува по пощата, както се прави от 100г.Затова ни манипулират и плашат/в повечето случаи/с измислени страхове.
  Изборите са просто нещо-просто се броят едни бюлетини…
  Ако са родолюбци и се върнат/ както при върховни усилия на нацията през войните миналия век/ за деня на изборите, победата ще бъде смазваща. Но комунистите прекършиха духа на българина- я сме славяни , я сме “европейци”…

 48. Стефане,
  И аз ги говоря тези неща които ти ги припомняш, само с едно не съм съгласен-еволюцията е неприложима в комунистическа държава, с комунистическа пропаганда, с комунистически държавници и политици, с комунистически символи, с комунистически медии особено държавната БНТ(по Иво Инджев), с комунистическо-циничен език в Парламента, с официално преклонение на Държавата към Русия.
  Хайде ако прочетеш текста ми, кажи в коя от посочените области еволюцията ще пробие и комунизма ще надвие, много те моля, покажи ни(ми)…
  Кажи какво трябва да стане и кога, че Иво Инджев да премахне фотографията от комунистическия МОЧА. Кога този народ ще еволюира и срещу символа на съветската окупация ще запротестира, не, не , не-ТАКЪВ НАРОД НЕ УВИРА и никаква еволюция никой не може да му завира.
  Това е народ, произведен от комунистическия октопод.

 49. БЕЗ НИК.А ти не мислиш ли че те всички са са ЧАЛГАДЖИИ МАФИОТИ и искам да кажа КОМУНИСТИ И ЧЕНГЕТА.Точно тези УРОДИ ме накараха преди 30 и косур години да мигрирам от България. Аз съм кореняк Пловдивчанин, паметника на РАЗБОЙНИКА альшка аз на съм го построил, построиха си го пок ТЕ ти знаеш за кой говоря! А иначе коментарите ти ги четя судоволствие.С поздравление.IIC…..oIL

 50. До БЕЗ НИК,
  въпреки, че получих от теб незаслужената квалификация на комунистически оцветен или нещо подобно, защото съм бил лавирал между комунист и партиец, но относно писанието ти до господин Гаврилов ти давам стопроцентово право!
  Използвам тук началото на твоето изброяване–„ Твърде възможно е неговите родители да са комунисти , както и …..“, до неговият край, като показателно за моята теза.
  Това, че действията на една личност са от значение, а не средата в която се е намирал.
  Поради това, защото да съдим някоя креатура в природата, каквато дори е и човека, че не използва мимикрията, е все едно да ги съдим, че се опитват да живеят.
  Също така да нарича нещата такива, каквито са, с което да се окаже противник на някого. Било то морален, идеологически или партиен.
  Въпроса обаче стои и друго яче, какъв е материала с който разполагаме, за да намерим подходящите с които да направим основния тласък и да се откъснем от блатото.
  Прав си, повечето от преките виновници се покриват, други пък мимикрират както по–горе споменах, а тези дето дърпат конците са неизвестни и недосегаеми.
  Единственото разрешение на дилемата, ако не ни се наложи радикализъм, е да се постъпи библейски според Христовия завет– „по делата ще ги познаете!“
  Всеки действая и идващ политик може доста лесно да бъде разпознат точно сега, в това трудно за Кремъл време.
  Явно е, че се пуска поголовно всичко на фронта. Змията е притисната така, че използва всички налични й средства за да се спаси.
  Атакуват се ястреби, предпочитат се платноходки, купуват се и узаконяват имоти,провеждат се закони улесняващи чуждо пребиваване, или се разкривт вербовчици…
  Действащите и деятелите вече излизат на яве и лесно могат да бъдат установени, с което и елиминирани при даването на вота ни.

 51. Драги Витев,
  Съгласен съм с теб,но аз не се отказвам от моя полубиблейски девиз
  “По осветяването на Мочите и Альочите ще ги познаете”.

  Нещата са прости-който отговорен държавник и политик у нас не говори за тези помии,няма начин да не е комунист,просто няма начин.
  Кой го осветява тези паметници?-БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА.

  Е,тя некомунистическа ли е по този критерий.

  Иване,там съм в 17 ч.ПМ

 52. До госпожа Иванова:

  Тъй като смятам, че Вашето мнение се отнася до написаното от мен /дано не греша/, позволявам си да се обърна към Вас с отговор. Явно Вие познавате тогавашната действителност по-добре от мен, не споря. Но по Вашата логика би трябвало да оправдаем всички доносници, включително Доган и Божидар Димитров, защото не можем да знаем дали техните сведения, вредящи на поверените им “обекти на наблюдение”, са доброволно /и с убеждение/ дадени или са плод на натиск и страх. Няма как да надникнем в главата на човека тогава и да видим мотивите при равни условия и настъпващи следствия, а именно: подпис-вредящ донос, подпис-ала-бала. Все пак идеята за обективен критерий като “настъпващи вреди за трето лице” ми се струва достатъчно общовалиден – приложим за всеки в дадената ситуация. А и откога страхът е морално оправдание за каквото и да било? Тук не става дума за физически мъчения, на каквито са били подложени затворниците по Белене и други слънчеви места… Това е друг казус.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.