Балконският гълъб на Путин

Страната на Путин и Чуркин показа на своя балконски гълъб на Балканите Борисов къде зимуват раците и че колкото и да се подмазва с приказки срещу “ястребите” е време да вдига гълъбите.

През цялото време на международните интриги около кандидатите за поста генерален секрат на ООН Кремъл даваше тон за фалшивата песен “Жена от Източна Европа” трябва да ни оглави. И като изоглавени нашите шарани налапаха въдицата. Най-напред с Бокова, но понеже тази стръв им се стори малка, я дублираха с подобната й Кристиалина Георгиева.

“Жената” се оказа, че не е нито руса нито руска. Нито пък изобщо е жена.

Това беше ясно още от първото гласуване, когато португалецът Гутереш беше единственият  за когото е сигурно, че е подкрепен практически от всички гласуващи държави, включително и от Русия. А мюретата на Русия, като Бокова, която нямаше никакъв шанс при гарантираното ембарго върху нейната кандидатура от поне една държава постоянен член на Съвета за сигурност, беше употребена за илюстрация на лъжливата руска теза за “жената от Източна Европа”. Нещо като във вица за пияния , който се възмутил, че на вратата пишело “жени”, а като влезнал, се оказало, че е клозет.

Въжеиграчът Борисов така се оплете на руската кукичка, че заложи на глупавата идея в последния момент да се дръпне от нея. Така тя му се заби още по-дълбоко в лакомото гърло. Бокова се оказва високо в неофициалната класация, според Ройтерс ( макар това да няма никакво практическо значение), а рекламираната като фаворит и номинирана в 12 без 5 Кристалина Георгиева направо се продъни в същата класация.

Русия, Китай и другите, които със сигурност са подкрепили Бокова, натриха дружно носа на Борисов, който напоследък въобрази себе си като едва ли не някакав играч от международна величина в световните дела. Държа се като пощенски гълъб с приказките си, че си записвал думите на турския премиер Йълдъръм, за да отлети с неговото послание при Меркел. Преди това вече се беше прочул с гениалната идея за демилитаризиране на Черноморския район ( т.е. набързо разпусна НАТО и умиротвори най-милитаристичния режим насреща, какъвто е руският). А онзи ден си приписа и решение на Северноатлантическия пакт за Афганистан, защото то съвпаднало с онова, което той изпреварщо казал по темата.

Международните дела обаче, за разлика от българските, не се подчиняват на самомнението и самохвалството на един самозабравил се поради липса на опозиция балкански гълъб. В тези дела важат някои правила и тяхното нарушаване, уви, е запазена марка на въоръжените с ядрени оръжие рекетьори, като Путин. Тъкмо него Борисов се опитва да умилостиви , като гука заплашително срещу българските “ястреби”, дръзнали да пречат с нещо на руската политика срещу България. Но от Кремъл му показаха, че и днес там с пълна сила важи руското правило на властта: “бий, за да те уважават”.

Ако се съмнявате, следете ескалацията на реакцията на дългогодишния говорител на Москва в българската политика Георги Първанов. Той поиска оставката на (само) на външния министър Митов след като Борисов извади срещу личната му фаворитка Бокова своята Георгиева. На Първанов не му беше разрешено още да иска оставката на самия Борисов. Днес вече това право му е делигирано и той пожела оставката на отколешния си съзаклятник в деленето на лявото и дясното пространство у нас ( и на съответните порции във властта и производната й икономика).

Това вече не е имитация на скарване, каквато сме свикнали да гледаме в брака по сметка между Първанов и Борисов повече от десетилетие. Прилича на онзи юмрук в лицето на Волен Сидеров, забит от един путинст на публично място в София, когото после избраха да посреща демонстративно моторизираните путински провокатори и да демонстрира пред телевизионните камери близост с тях. Сидеров, съответно, беше изтеглен на заден план за наказание, че с тъпото си поведение стори мечешка услуга на руската мечка, която така страстно прегръщаше.

Днес Борисов изпрати пред телевизионните екрани още по-миролюбивия от него свой заместник Цветан Цветанов да гаси пожара на личното си поражение с провала на Кристалина Георгиева. С извинителен тон Цветанов безадресно тури пепел на виновните глави в множествено число, изразявайки съжаление, как не сме подкрепили тези две “прекрасни дами” Бокова и Георгиева. А глупавият казус с дублирането на грешката с номинирането на Бокова той обясни с това, че властта тук получила данни за предстоящо блокиране на кандидатурата на Бокова. Току що научили, значи!

Цветанов не можа да каже нищо повече от другарите, които оправдаваха сгромолясването на комунизма от “всички сме виновни”. Повтори го днес буквално по повод нелепата политика на ГЕРБ да подкрепя най-напред явната руска марионетка, а след това да я постави в положението на жертва на западни интриги чрез издигането на Кристалина Георгиева да се бори за последното място в класацията ( за радост на всички, които пък смятат , че на Бокова “за малко” не й стигнало да победи).

Все си мислех, че са се свършили глупавите лъжи на управлаващите, но явно съм наивник. Могат и още . Самата Аецка Цачева даде рамо на Цветанов в това отношение днес с друго интервю, в което заяви, че издигането на Кристалина Георгиева не било грешка. В това отношение, трябва да се признае, тя остана вярна на себе си, а не само на Борисов. Постъпи точно така, както се запъна да хвали провалената и вече низвергната от Борисов Румяна Желева на финала на нейното унизително за България шоу на посредствеността на изпита пред евродепутатите през януари 2011 г.

Началото на този следващ “женски” провал на Борисовата кадрова политика е заложено и дори вече маркирано от първото задъхано “предимство” на Цачева в състезанието, което изпреварващо, но и закопаващо й даде социологичиската агенция “Медиалинкс”. Още по горещите следи на номинирането й агенцията регистрира към момента нейна преднина от 19 на сто спрямо предполагаемият втори Румен Радев с 14 на сто подкрепа. Което за Цачева означава, че е одобрявана от феновете на ГЕРБ доста по ниско от самата партия- да не говорим, че разбива мантрата за онази очаквана победа на първи тур от поне 50 на сто гласове, която уж всички предричат на ГЕРБ.

“Поживьом, увидим”, както каза ( в пристъп на отчаяно усилие да се хареса на Москва) на изслушването в ООН Кристалина Георгиева в отговор на въпрос дали очаква Русия да я препъне. И е вероятно да “увидим” нещо подобно на това, което вече видяхме с провала на прехвалената от гербаджиите Георгиева.

Хитрата сврака, на каквато се прави Борисов, падна с двата крака в заложения му руски капан въпреки цялото й старание да се прави на миролюбив гълъб. В престараването си обаче пропусна да дублира единствената двойка “ястреби” в президентската надпревара. Пренасити с проруски дубльори сцената, за да гарантира, че няма да се изложи на финала пред Путин- когото и да изберат, все ще да е повече или по-малко удобен на Москва. С това ще изпълни заръката за компесира грешката с издигането на “ястреба” Плевнелиев. Обаче се оказа, че имало още два “ястреба” и Борисов проспа възможността да накара отровните клюнове в реформаторското гнездо да ги неутрализират още там.

В природата два ястреба могат да разпердушинят всяко ято гълъби. В българската политика това изглежда малко вероятно, защото гълъбите  тук са доста охранени, сплотени за постигане на общата си цел и са агресивни. Но все пак за първи път от близо 15 години се появява шанс за битка срещу мимикриращите хищни гълъби на Москва в България.

17 мнения за “Балконският гълъб на Путин”

 1. В есето на Иво има всичко. Неотразима сатира, искрящ хумор, тънка ирония, невероятно сполучливи изразни средства. И всичко това поднесено с един съвърщен стил!
  ШАПО и БРАВО! БРАВО и ШАПО!
  Моят скромен извод за последните салтоморталета на баце е, че вече е качен на черешата от кремълските слуги у нас и въпрос на технологично време, защо пък не и след вторият тур на президентските избори на 13 ноември да приключи с битноста си на “уникален политик, с неповторим стил”. “Поживьом, увидим” да цитирам и аз налялата се кат сумистка СТАЛИНКА.

  Трайчо Трайков-Президент!

 2. Нищо друго не мога да кажа освен да ръкопляскам на силата в тази статия! Браво г-н Инджев. Делото Ви не ще остане невъзнаградено и усилията Ви ще родят плод, достоен за таланта Ви.
  Много от нас за съжаление не могат да видят но техните духове, работят всеки ден по своите задачи, които след това ги виждаме претворени в материалния свят! Когато Битката бъде спечелена в Духовния свят, тя ще бъде спечелена и в материалния.
  Вярата, че това е така, дава на духа храна да бъде още по-силен и чист. Да се учи и напредва в Божия свят. А той може да расте безгранично. Всичко става там горе и всичко се печели там а после то идва в материален образ за нашите очи и умове. Вашия дух е силен и задачата, която преследва с благоприличие и достойнство, ще бъде изпълнена, защото до Вас ще се наредят още по-велики Духове по закона на Божията Любов и Божията мъдрост!

 3. Г-н Инджев,за втори път чета версията Ви,че Борисов изпуснал единствената двойка “ястреби”в лицето на Тр.Трайков и Съби Събев да се състезават за мястото на Плевнелиев.А не Ви ли минава през ум,че това е умишлено и по този начин ще направят генерална репетиция за референдум след време “за и против” НАТО и ЕС по пътя към Евразийски съюз,мечтата на повечето рубладжии в България.

 4. Интересно, ако руснаците подхлъзнат Борисов за 2ри път дали още ще говори за баланс. И ако да с какво ли го държат.

 5. “В престараването си обаче пропусна да дублира единствената двойка “ястреби” в президентската надпревара. Пренасити с проруски дубльори сцената, за да гарантира, че няма да се изложи на финала пред Путин- когото и да изберат, все ще да е повече или по-малко удобен на Москва.”

  Горните редове сумират по чудесен начин обстановката. Болезнено точно и нито една излишна дума.

  Междувременно Борисов “рЕзко” се е осъзнал, задавайки въпроса “от името на кого се състезаваше Бокова?” Ако не беше толкова тъжно, щеше да е наистина много смешно.

 6. Прекрасен анализ на г-н Инджев. Чесно казано, той можеше да се ограничи и само до първото изречение- то казва всичко, останалото са подробности за хора, които имат навика да четат и ситния шрифт на поднесеното за подпис. Борисович, съветниците му и “вся остальная…” не са гълъби, ами са простИ кокошки, реагиращи единствено на повика “кът,кът”. Така бабичките викат кокошките да ги нахранят, но и за да ги заколят. Аз лично смятам, че дойде времето за заколение на тлъстата кокошчица ГЕРБ, защото баш сега е моментът; от тук насетне тя може само да слабее. Няма на света бабичка, която да допусне отглежданата от нея гадинка да закрее и да не й се тегли ножа, когато почне да дава фира. Ако в контекста ролята на бабичка отредим на рассията, неминуемо ще припознаем създателят и отглеждащият на кокошката. “Я тебя создал, я тебя ублю”. Речено-сторено, кокошката снася запъртък за кандидат президент, бабето й къса главата и на нейно място пуща един еребат летателен петел да кукуруга на изток и срещу натото. Щото това последното е много вредно, мори кокошките и яйченца йок.

 7. доД.Димитров: “Дивеча” на Путин не е
  Тр.Трайков , а е мюрето.

 8. Цирка обаче е в кулминацията си. хаха. Прилича ми на циганска свада между две комшийки. Ловеца параванов все на прицел пощенския гълъб и захвърча перушина. хаха

  “Борисов попита 20 години кой е виждал Ирина Бокова в България.

  От кое да се срамувам? Че на една комунистическа фамилия не съм й осигурил още и следващите 5 години, попита той.

  Премиерът попита и какво ще стане, ако подаде оставка и се създаде политически хаос.

  “Защото те са безотговорни хора. Заради кой ще плащаме 1,3 милиарда лева сега – заради 2 реактора, за които договор нямаме, но сме осъдени? Заради същият този човек, който ми иска оставка? Защо? Да ни задължи после с още 1,3 милиарда ли? И на тяхното нахалство преди две години да ми предлагат кандидат и този кандидат, който ние сме го оттеглили, продължи да пречи там”, коментира още премиерът.”

 9. Поради обясними обстоятелства чета повече западни медии отколкото български а на Corriere della sera съм редовен читател от почти 30 години.
  За да илюстрирам степента на абсурдност на съчетанието „БЪЛГАРКА – ГЕН.СЕКРЕТАР НА ООН“ ще споделя сега тук колко пъти нещо за БГ е излизало на първа страница на този вестник през последните няколко години.
  Това са всичко на всичко 3 пъти в които новина от БГ е заинтересувала вестника, не вярвам да съм пропуснал нещо.
  Първият път бе през 2009 когато най-голямото италианско издание писа „БОДИГАРД СТАНА ПРЕМИЕР НА БЪЛГАРИЯ“.
  След това преди две или три години на първа страница се появи и историята за отвлеченото или изгубено в съседна Гърция РУСО ЦИГАНЧЕ от БГ.
  Сега, преди три дни излезе и третия нонсенс с който започнах и под което заглавие бе представена кандидатурата на Кристалина като (не)вероятен компромис между САЩ и русия, вече скъсали по въпросите относно Сирия.
  Ето с такива новини ние от БГ можем да привлечем вниманието на западния читател и това е мерило за сериозността с която се гледа на България от Запада.

 10. За пасито пък нямам думи. “Подкрепете Бокова. Нали знаете колко е хубаво Българин да е шеф на най-високото място.”

  И сега изведнъж, Бокова се била състезавала за своята комунистичека фамилия а не за България и била много нахална. 20 години никой не я бил виждал тук. Е как няма да му се иска оставката на гълъба. Те не само оставката ще му вземат ами и друго ще му се случи. Хахахаха

 11. Извинете, господин Инджев, само една грешка-Борисов и цялата му клика няма да се изморят да лъжат и да измислят нови лъжи. По какъв начин ще се свършат, като на тях това им е основната работа? Борисов предполагам много рядко в живота си е поемал отговорност за каквото и да било. А в момента прехвърля отговорност на всеки, който му се изпречи. Малко прилича на “Предговор от бухала”. Който е чел “Тил Уленшпигел” знае за какво става въпрос.

 12. Хора, стига с тоя Евразийски съюз, той не работи, мъртвороден е.Дори Лукашенко го каза съвсем наскоро.Русия не е в състояние да прави съюзи, без значение дали са икономически, политически или военни.
  На руснаците им трябват поне 20 години, за да си оправят икономиката, като нефта трябва да е към 70$ за барел.След това ще им трябват поне още 5, за да се утвърдят и тогава може да си мечтаят за някакви съюзи…
  За мен лично Евразийския съюз имаше за цел да привлече Украйна, без 40 милионна Украйна за Русия съюза губи смисъл.
  Беларус е русофициран, хората там едвам пишат на собствени си език, Армения за съжаление няма мърдане, постоянно се размахва азерския призрак и се обяснява, че без Русия страната ще загине.Централноазиатските републики са икономически кочини, с извинение, ужасно зависими са от Русия.Само Казахстан има потенциал, но там живеят 4 милионна руснаци, които не признават друго освен Матушка Русь, познайте какво ще се случи за казахстанците, ако решат да бягат от Русия…
  На Путин не му се занимава с тия държави, той ги приема за даденост, на него му трябваше Украйна, Евразийския съюз е един хартиен алианс и нищо повече.

 13. Г-н Инджев, какво искате от кандидат с името СТАЛИНКА. Лошото е в случая, че същата тая СТАЛИНКА бе подкрепена от лица като Тафров, Митов и пр.

 14. Аецка Цачева в цялостният си блясък на тъпота. Не случайно, кадровикът на ГРОБ цвъки строго спазва основно правило. Сите да са, колкото е да е трудно, почти невъзможно с по-нисък Q тест от баце и него самият.
  Убедете се сами доколко е успял с мама-та на баце-вината.
  http://offnews.bg/news/Vitc-na-denia_18754/Vmesto-vitc-na-denia-Za-Tcacheva-Rusiia-e-stolitca-a-Briuksel-darz_637261.html

  А сега нещо забавно с адрес “кримнащ” ама не съвсем.

 15. Сещам се за силното желание на Оруел “to make political writing into an art”. Не знам дали е и Ваше намерение, г-н Инджев, но го постигате великолепно, и то, струва ми се, с лекота.

 16. Чудесна статия!
  Не съм забравил, че геройкото е възпитаник на тото кратуньо. Произхода му е същият и много пъти е казвал, че се възхищава от интелекта му. Като добавим и школата на сакскобурготски всичко си идва на мястото. Е, от време на време окне долу бкп за да държи верващите му в летаргия и ето го на власт почти 2 мандата.

 17. Българите трябва да се отучат да се срамуват заради постъпки на други българи и да възприемат излагацията на други българи като позорене на България. В Германия не съм срещал/а такова нещо и правилно: всеки отговаря за собствените си постъпки и ако се изложи, излага само себе си. На една научна конференция преди години се запознах с научна сътрудничка от източна Германия, която познава Румяна Желева от времето, когато е била докторантка там (ако не се лъжа, в Магдебург). Жената беше много добронамерена към нея и с добри впечатления от научните й начинания. Изненадал а беше провалът на Желева на прослушването за еврокомисар. Явно наш`та е мислила съвсем по нашенски, че щом кандидатства с дебели връзки някъде, работата й е в кърпа вързана и без да се готви обстойно. Е да, но не навсякъде е като в България.

  И в случая с другарките бокава и сталинка, представили се според възможностите си в силно състезание, резилът си остава само за сметка на премиерчето. Първата не е българска кандидатура и изобщо не биваше да я издига, докато втората я издигна след дъжд – качулка. Но станалото – станало. Да си събере по-умен екип от съветници, щом нему и на сегашните му съветници не им стига акъл. И следващия път да кандидатира за ООН някой подготвен български дипломат, каквито у нас несъмнено има. Пример: Илиян Василев. Който – пътем казано – щеше да е далеч по-смислен общ десен кандидат за президент от третата другарка, лансирана за пост, за който не става: аэцка цачева.

  ТРАЙЧО ТРАЙКОВ ПРЕЗИДЕНТ!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.