10 години от убийството на Политковская, свободното слово в Русия и началото на нещо подобно в България

Днес се навършват 10 години откакто на рождения ден на Путин в Москва беше застреляна журналистката и провозащитник Анна Политковская. Заедно с нея, както писаха медии на Запад, беше застреляно и свободното слово в Русия.

Много съм далеч от мисълта да правя сравнение, но на следващия ден в България беше застреляно едно публицистично предаване, което моя милост приключи с призив за минута мълчание по повод убийството на Политковская.

Дали застрелването на “В десетката” от президента Георги Първанов, от чието име прочетоха в централната информационна емисия декларация срещу водещия с нелепи лични обвинения във водене на “война” против действащия държавен глава ( и кандидат за президент отново по онова време), не ми прилича да кажа като обект на неговата фронтална атака. Но е факт, че сплашването на български журналисти, макар и не по бруталния руски начин чрез убийство на известни противници на режима – само с уволнение, маргинализиране, задушаване ( евентуално с глад, за да се примоли унизено за милост), доведе до нещо подобно като в Русия у нас: до завършения в наши дни процес на позорен срив на свободата в българските медии.

Намирам онази декларация на Първанов за основополагащ документ , доказателство за престъпната му дейност по задушаването на свободата в българските медии, плодовете от което берем днес. Например:

Чувам на същия този днешен 7 октомври 2016 г. по държавната телевизия водещият Иво Никодимов да повтаря ( без повод) лъжата за причината, поради която Георги Първанов, лидер на БСП по онова време и кандидат за президент с прогнозирани от всички нулеви шансове за победа, не се яви на телевизионния диспут с останалите кандидати за президент в студиото на БТВ през септември 2001 г. Не знам дали Никодимов съзнателно лъже, знаейки истината, която отдавна съм посочил или просто лъжата го води за носа. Вие кажете кое от двете е по-зле за крайния потребител, негово низвергнато величество излъгания за пореден път зрител.

Никодимов съобщи с щастлива усмивка, че на онзи дебат, който водех аз, а не той, Първанов не се бил явил защото той не съвпаднал с програмата му. Това е малоумната версия, лансирана от обкръжението на самия Първанов. А е малоумна, защото няма абсолютно никаква пиар, политическа и чисто житейска логика оставачът в състезанието да не иска да навакса изоставането си пред стотици хиляди, ако не и милиони избиратели чрез пряко съпоставяне с изпреварващите го към момента конкуренти. Вместо това, видите ли, Първанов предпочел да се срещне с шепа активисти в Русе.

Бях водещият и няма как да не знам, че очаквахме в студиото Първанов до последния миг. Трябваше да мине време след скандала, който се разрази в рамките на това пряко предаване между действащия президент Петър Стоянов и претендента за поста му Богомил Бонев, за да разбера, че Първанов е захлебил пчелившото си отсътвие от тази караница не случайно, а чрез шпионските сведения на предатели от щаба на Стоянов. Това е точната дума. Чиста проба партиен шпионаж.

Хора от щаба на президента Стоянов, за чието допускане до тайните му той си носи отговорността, са научили за  намерението му да използва в телевизионното предаване данни от секретен доклад на контраразунаването, за да разгороми Богомил Бонев, уволнен без съобщаване на мотивите по-рано от поста министър на вътрешните работи. Мотивите, казано с една дума, се съдържаха в този доклад, в който се говореше за връзки на Бонев с престъпния свят и се споменаваше руският мафиот с междунареден размах Майкъл Чорни.

Предполагайки основателно как разговорът след това ще се превърне в отблъскващ за телевизионната публика крясък и надвикване, Първанов е бил посъветван “от когото трябва”, да  остави конкуренцията да се самоизяде. Сигурно никога няма да чуем признания кой точно е предал безценните сведения на Първанов и хората му, но видяхме, как бивши членове на щаба на Петър  Стоянов преминаха след това открито на страната на столетницата и бяха наградени с политически постове и привилегията да забогатеят с връзки, както най-често става у нас.

Тази прозрачна истина обаче така и можа да пробие солидарното мълчание по темата в медиите, които постепенно бяха подчинени най-напред на кръга на Първанов, а след това на продължителите на делото му, като Бойко Борисов.

Днес осъмваме на изходната точка. Моя милост, който беше водещ на онзи дебат, е забранен категорично в държавната телевизия, от чийто екран тържествуващо и безнаказано се повтаря лъжата за случайното разминаване на Първанов с онзи скандал, който изстреля лидера на БСП в президентското кресло за два мандата и промени хода на историята в България.

Истината отново беше уволнена за пореден път днес без право на отговор от екрана на послушната телевизия.

36 мнения за “10 години от убийството на Политковская, свободното слово в Русия и началото на нещо подобно в България”

 1. г-н Инджев има резон във фактологията с датата 07.10 -убийството на Политковская
  и вашето уволнение. Службите ни отново
  са искали да се поклонят пред Путин и това
  е подаръка им за рож.ден на самодържеца!
  Вашата глава е много ценен подарък.
  Вие сте трън в очите на комунистите!
  Вие сте плевел в нивата на русофилите!

 2. Трайчо Трайко е един голям добряк и малко
  наивен. Той е поставен от Б.Борисов ,да го
  играе -като кандидат демократ реформатор,
  за пред Европейския съюз ,за да не се осъмнят в Европарламента ,че само проруски кандидат-президенти се лансират.
  Трайчо е сложен за мерудия(подправка) в
  голямата манджа която готви гл.готвач
  Бойко Борисов. Главния готвач е много добър, завършил е курсовете не в Париж,
  а в Кремъл! Пак ще ядем “борша” и
  дебелата “пирожка” !

 3. Големият български писател, хуманист, антикомунист Георги Марков получи “полагащата” му се доза отрова на 7-ми септември 1978г. “Съвпадение” ще да е било, че него ден се явява и РД на любимият “държавник” на баце тодор живков.
  Традиците, без кавички не само се тачат но и съхраняват при човеконенавистници на високи властови позиции независимо от страната и епохата.
  Толкова е могъл папка гоце(георги седефчев първанов от Сирищник), това е причинил на Стопанинът на БЛОГА НИ.
  ДГД от една долна мръсна гад за гоце и гоцевчетата.

  Трайчо Трайков-Президент!

 4. Малко разтуха в съботният почивен ден.
  Колумб Америку открыл-
  Страну для нас совсем чужую..
  Дурак ! Он лучше бы открыл
  На нашей улице пивную !
  (Старая студенческая песня)
  А сега изключително силната статия на Игор Яковенко по случай РД на лилипут.ин.
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=57F68703A6BB7&section_id=50A6C962A3D7C

 5. Благодаря за интервюто с Шимон Перес!

  Толкова интересно а не зная наша медия да се е осмелила да го публикува! Страхливци !

 6. @АС/DC-агент ДС”

  Вие сте плевел в нивата на русофилите!”
  ========================================

  Нека да бъде по-благозвучно: “Вие сте цвете в плевясалата градина на русофилите!”

 7. Онова миндилче Иво Никодимов не лъже, точно в деня на дебата Гоце имаше посещение в Силистра, ни повече, ни по малко. Уау! Можеше и да е в Горно нанадолнище- абе някъде там “из кривините”, само и само да не е на дебата. Хубавичко беше посъветван сирищникът му хич да не се показва по телевизора, щото кукловодите вече бяха спретнали вечеринката с “доклада”. Той от своя страна си беше чисто мероприятие, защото оценките за въздействието му са силно, ама много силно преувеличени. Това беше димната завеса, зад която десарите съумяха да прикрият конструкцията за елиминирането на последния разбит аварин- Петър Стоянов. Залагам всичко в подкрепа на убеждението си, че огласяването на доклада по никакъв начин не е повлияло на електоралните нагласи. Който е смятал да гласува за Стоянов, пак си е гласувал за него. Обаче фалшификацията на изборите трябваше да има някакво перде и си го получи. Никак не е без значение фактът, че главна роля в щаба на Стоянов тогава имаха Любен Дилов, Петър Стоянович и Курумбашев. Ха вижте ги къде акостираха горните от 2001г. насам, па им мерете шапката.

 8. Спецподарък за рожденника лилипут.ин-162 санти и от легендарният анти-колорадос. Преди това едно мнение за събитие под самата статия което е изиграло роля на стартов изстрел на обратното броене за матушката.

  “Если воспользоваться природной аналогией текущей ситуации, то скорее всего она похожа на океанский пляж, обнаживший прибрежное дно, отошедшей водой… etc.”
  “Признак реального цунами возник 25 января 2016. Некий Адам Жубин, всего лишь директор некоего департамента Министерства финансов США дал интервью BBC. А надо сказать, что Директор Управления контртеррористической и финансовой разведки (Office of Terrorism and Financial Intelligence, TFI) министерства финансов США — фигура крайне непубличная. О нем до этого даже мало кто и знал. Его появление на экранах TV — событие беспрецедентное. Несмотря на свой вид студента-ботаника, он — один из тех, кто обладает реальной и колоссальной властью. Это как если бы пробудился Ктулху и всплыл из бездонных пучин сказать парочку слов. Его публичное выступление — четкий сигнал о том, что реальные весовые пацаны знают про Вовочку и его команду все. До цента. И самому Вовочке и его подельникам с чадами и домочадцами — кирдык…
  Именно после этого ВПК США и его союзников получили дополнительное ускорение. Конечно, Вовочка при помощи Рогозинского батута может прыгнуть на Луну. Только там жизни нет.”

  http://defence-line.org/2016/10/vojnushka-na-dnyushku-chast-1/

  http://defence-line.org/2016/10/vojnushka-na-dnyushku-chast-2/#more-9507

 9. до тъпанарко: вие сте прав! Наистина в моите очи и на всички във блога Инджев е
  цвете, но в очите на комунистите не е!
  Изказването ми беше в преносния смисъл.
  Извинявам се ако някой ме е разбрал
  погрешно.

 10. Вечна й памет!

  Повтарям вече не знам за кой път- дано нашите съветници в СГО прочетат- в Париж покойният философ Андре Глюксман настоя да се кръсти на името на АННА ПОЛИТКОВСКАЯ точно улицата, където се намира бърлогата на руския шпионаж, пардон!- Посольство Российской Федерации!

  А за този пирует на Миротворния Гълъб от последните часове… наистина нямам
  сили за коментар!

  http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-demokratzia-bezhanskiat-natisk-24128625?nt=4

 11. И трите подлоги от щаба на Петър Стоянов са вероятни предатели и агенти на БСП. Най-много доказателства има за изрода Курумбашев.

 12. Е,жив бях,доживях да чуя по БТВ и то при Цв,Ризова Иво Инджев и истината по наболелите въпроси на изстрадалия ни народ.Изпуснах началото,но това,което после чух ми дава надежда,че има все още Българи в тази територия.Даже и прощавам на Цв,Р.че кани в студиото Калтенбрунер…И търпим толкова време…

 13. Колегата Nikolov e прав-убийството на Политковская е бил специален подарък за рождения ден на Путин. Но дори да не е била убита-една птичка пролет не прави. Духовна деградация-това цари в момента в България. И Слава Богу-поне тук мога да прочета истината. Благодаря Ви за това, господин Инджев. Рано или късно истината излиза наяве.

 14. Ето нещо и от мен в памет на Анна Политковская:
  “Това, което другите народи създадоха, възпитаха, построиха, ние не създадохме и не построихме. Нямаме държава с честни избори, нямаме партии, нямаме обективна телевизия, нямаме широко народно здравеопазване, нямаме истинско образование, нямаме профсъюзи, нямаме здрава икономика. Няма солидарност между хората, човешките връзки са разкъсани толкова отдавна, че вече никой не помни какви са били.
  Данните за загубите през ХХ век са отговорът на всички въпроси и програми на целия ХХІ век. Страната на недоживените животи, измъчените деца, уморените от глад братя и сестри, наивната страна на революцията, героичната страна на войната, страната на безногите инвалиди върху дървени платформи със сачмени лагери вместо колела, страната на копторите с мокри стени и нагли плъхове, страната, която така послушно върви след подлеците и търпеливо носи тлъсти бонзи върху своя отруден гръб, страната, по злата воля на садисти откъсната от света за десетилетия с бодлива тел, пазачи и лъжа, тази страна не се нуждае повече от никакви експерименти, нито от каквито и да било войни, нито от разширение в която и да било страна, а се нуждае само от сто години покой, от сто години топъл бульон и бял хляб, от сто години университети с най-добри преподаватели и от болници, оборудвани с най-добра техника, от сто години бавно възстановяване на своите сили, разум и душа, от сто години отворени граници за пътешествия по света, за разбирането му и за сближаването с него.”
  Алексей Поликовский
  “Новая газета”

 15. “Бойко Борисов е името на този премиер – дълбоко посредствен, дори тъпоумен оцеляващ интригант, съвсем в примитивните политически традиции на региона. Той излезе за първи път на преден план като бодигард на последния комунистически ръководител в България. Това би трябвало да ви даде представа за качествата му.”
  Мелик Кайлан “Форбс”

 16. Стоянов, Бонев, Първанов. В този списък май няма положителен герой.

 17. Руснаците не разбираха Политковская, но странното е, че и Западът не я разбираше… И трябва да се поразровят из нейния архив, ако искат някога да разберат и Путин, и следващия след него…
  Поклон!

 18. Таман се зарадвах на колегата АС/DC, че ползва правилното название за комунистите, но в следващото изречение говори за русофили.Колега черпя Джони Уокър -син етикет, ако ми кажеш каква е разликата между българските комунисти и русофили.
  Комунистите имат няколко свои партии, начело с БСП, а русофилите имат или не?
  Ама страшно те моля, много ми е нужно да науча каква е разликата между тях, одъртях, оплешивях, оглупях, но разлика в тези две думи не видях.
  Дай поне да науча нещо за края..

  Мерси много за клипа на Металика!

 19. до без ник: разлика никаква колега.
  пишех и работех ,имах клиент във фирмата,
  нещо се отнесох и написах това недоразумение. Монетата има само една
  страна в България- и тя е Комунизъм!
  Благодарско че ме поправи навреме.
  Бъди здрав!

 20. Към АС/DC-АГЕНТ ДС:
  Понеже скоростта на казаното и разясненото от Вас изключително нараства, трябва да Ви предуредя и бъдете сигурен, че напразните Ви и неимоверни усилия върху Нас, ще Ви доведат само и единствено до сливане, което вече се проличава, на някои от Вашите анатомични части. Do you understand me?

  БЪЛГАРСКИЯТ ИЗБОР-ТРАЙЧО ТРАЙКОВ ПРЕЗИДЕНТ!

 21. Братя, чета и се Освобождавам! Какво по-хубаво от това. Във всяка буква, която пишете има скрита толкова много енергия, интелект и импулс. Приемайки вашия дар, душата се радва и помъдрява. Изчиства се от калта на тъмнината и събира сили за всеки ход в живота си. А когато дори само една душичка на този свят е жива и мисли, Господ също и се радва и я полива с Божествената си енергия. Тя расте и ражда плодове с които му се отблагодарява.
  Боже, Велики Боже, Най-чист от всички, Най-мъдър, Най-добър и Най-Блажен Татко, Създателю на Видимото и Невидимото, Моля те от все сърце, Покрий децата си със своята сила, Защити душите ни от атаката на Ловеца и начертай пътя ни далеч от неговите клопки. Моля те, изпрати своите Небесни Ангели, да ни помагат и да ни напъстват, колкото е необходимо, за да те радваме и благославяме през целия си живот! Амин!

 22. “След няколко часа Путин, типичният подполковник от съветското КГБ, двойникът на Акакий Акакиевич, смачканият герой от „Шинел“ на Гогол, ще се възкачи отново на трона на Русия. Мирогледът му е плитък и провинциален, напълно отговарящ на чина му, на неприятната му личност на подполковник, който така и не е успял да стане полковник. Има маниерите на съветски таен агент, който по навик души около своите колеги. И е отмъстителен: нито един негов политически опонент не е поканен на церемонията по встъпване в длъжност, там няма да има представители на нито една политическа партия, която е направила и крачка встрани от неговата линия.,,

  Ето го и техният апотеоз. Утре бодигардът от 25-и ешелон, човекът от охранителния кордон край кортежите, Акакий Акакиевич Путин ще мине по червения килим на тронната зала в Кремъл, сякаш той е господарят там. Край него ще блести лъснатото царско злато, слугите му раболепно ще му се усмихват, бойните му другари, подбрана селекция от най-ниските чинове в КГБ, които при него получиха възможност да се издигнат, ще се подуят до пръсване от важност…

  Утре един доносник на КГБ, който дори в това си качество не е направил кой знае какво впечатление, ще мине през Кремъл също като Ленин. Ще е постигнал отмъщението си”. Откъс от книгата на А. Политковская “Русия на Путин”

 23. Няма съмнение кой-предаде П.Стоянов –
  КУРУМБАШЕВ!
  Той водеше предизборния му щаб.
  Той стана печелившия “независим” кандидат на БСП
  Той говореше всички популистки тези които нищите духом социалисти/комунисти/ искаха да чуят.
  Но-о-о-о съдбата си знае работата…
  Станишко мина през “трупа” му веднага когато застраши евродепутатството му.

  Обикновен комунизъм!!!

 24. до тервел: английски не говоря. аз съм от
  матреала на Бойко . не ми говори като
  Фройд, защото съм прост и не те разбирам.

 25. 1. Вечна й памет на Политковская!

  1. Уважаема г-жо Анна Цолова,

  позволявам си да ви напомня, че предаването ви се казва “Здравей, България!”, а не “Лека нощ, България!”. Много ми досадихте вчера с многократния си призив към другаря радэв да дойде в студиото ви в понеделник, за да дебатира с аэцка цачэва. Оставете на мира човека, дайде му време другарите му да го научат да говори. И поканете някой друг кандидат за президент вместо него, защото много по-интересен събеседник за цачэва, както и много по-сериозни претенденти за участие в балотажа са Трайков, каракачанав и дончэва.

  А ето и задължителните въпроси (по Методи Андреев), които трябва да развие всеки кандидат за президент:

  1. Къде е мястото на България – в Европейския или в Евразийския съюз?
  2. Как коментира руската анексия на Крим?
  3. Какво мнение има за санкциите срещу Русия?
  4. Ще назначава ли кадри на ДС за посланици?
  5. Какво е мнението му по сагата АЕЦ “Белене”?
  6. Трябва ли българските ученици да изучават в училище периода на комунистическата диктатура у нас?
  7. СССР освободител или окупатор на България е?

  [Въпросникът може и е желателно да бъде продължен. Призовавам освен това всички кандидати за президент (особено тези, които централните медии пренебрегват) да намерят форуми като фейсбук или този блог (с позволение на любезния ни домакин, разбира се!), в които да развият тезите си по тези и други най-важни въпроси в работата на българския президент].

 26. Г-жо или г-не АC/DC от ДС, виждам, че “отлично” сте разбрал/а за какво е кандидатиран Трайчо, но как си обяснявате кандидатирането на другарката цачэва – най-неизбираемата типеса в ГЕРБ след цвэтан цвэтанaв? Моето обяснение е, че сме свидетели на втори опит (след май 2013г.) да се сближат изкуствено ГЕРБ и БСП по изборни резултати и това да послужи на бацэ като повод да прибере старите си другари в изпълнителната власт. Такива пъклени сценарии винаги са сработвали у нас благодарение на лапни-шарани като вас. Спомнете си например откъде и с каква всенародна любов тръгна и дoкъде и с каква всенародна oмpaзa стигна мадридския мошеник.

 27. до симпатизанка на дсб: госпожо не съм ви
  аз крив,че политическата система и процеси
  в България повече от 72г. се коват в Москва.
  Не биха допуснали Антикомунист да се промъкне по терлици до върховете на властта! Няма случайности…в московските
  потайности!

 28. Питам ви конкретно за кандидатката на ГЕРБ, но явно бягате от темата. То, аслъ, коментарът е излишен, така че ви разбирам.
  Колкото до “московските потайности”, всички видяхме от примера на Плевнелиев, че въпреки тях български президент може да се държи като българин. Вече споменах тук, че виждам в Трайков един по-добър Плевнелиев. Това за мен като десен избирател е много повече и от най-смелите ми очаквания относно моя кандидат за президент.

 29. AC/DC, АС/DC-АГЕНТ ДС, БЕЗ НИК, Антикомунист, донка, ленка и всичките останали рамификации на едното и също ‘ЧУДО’ платено:
  Събери се най-сетне.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.