Плутониевият шантаж на Путин изравя призрака на българската връзка в съветската ядрена програма

Една от най-малко разработените мини със залежи от секретни истини за колониалното ни съветско минало е темата за българската връзка със съветската ядрена програма. Споменавал съм бегло, че според скромните ми познания по темата, България е представлявала специален интерес за Сталин именно по тази причина.

По сведения, които трудно могат да бъдат проверени поради тяхната свръхсекретност и погребването им в руските архиви,  в окупираната от СССР България са били разработени не по-малко от 40 уранови мини.

Можем да си представим, че част от отвлечените от България 4000 граждани, арестувани от копоите на Сталин от създадените за подобни задачи в рамките на СМЕРШ  и изчезнали завинаги в СССР ( за което писах в “Течна дружба”, цитирайки бившия български посланик в Москва Василий Такев с негово съгласие), вероятно са били “изцедени” в Съветския съюз за подобна информация, от която са се интересували и германците. Стандарното обяснение за отвличането на сънародниците ни е било, че са германски агенти. Цели 4000 “германски агенти” , нито един от които не се е върнал жив в България, чиито днешни управници нехаят и не смеят да поставят въпроса пред Кремъл.

Вероятно тъкмо поради тайното ураново богатство Сталин е разглеждал България като особено ценна плячка, която трябва да получи на всяка цена. В негово писмо до Хитлер от декември 1940 година ( едно от общо шест, само две от които са разсекретени от германска страна, а останалите 4 си остават погребани в руските архиви), Сталин поставя придобиването на България като точка две по важност ( първа точка е Финландия), за да се включи на страната на Хитлер и тристрания пакт в подпалването на Втората световна война от двамата чрез пакта за ненападение, известен с пробутаното от пропагандата на СССР название “Рибентроп-Молотов”, с което се цели да се отклони вниманието от личната роля на двамата диктатори и особено тази на Сталин в неговото сключване).

Освен всичко друго, тайната за българския уран включва и друга неразказана ужасна истина. Колко българи са били осъдени на смърт ( включително без съд и присъда, но и чрез присъди за смърт, уж чрез разстрел), приключили земните си мъки в урановите мини? Има ли изобщо такава статистика? А че това се е случвало, вероятно доста почернени български семейства знаят, но няма как тази информация да се обобщи без институционална намеса. Няма как да заподозрем властите ни в желание да се ровят в тва отвратително бунище, с което да ядосат Москва.

Ето че темата изплува покрай плутониевия шантаж на Путин. Как? Ето какво пише днес депутатът Методи Андреев. http://www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/83699-ruski-kapan-s-plutoniy-ni-prevrasta-v-chast-ot-shantazha-na-putin.html

12 мнения за “Плутониевият шантаж на Путин изравя призрака на българската връзка в съветската ядрена програма”

 1. По повод точно на мината в Бухово мога да кажа следното-тъй като имам корени от Мусачево-след ТКЗС много хора, включително и роднини оттам са принудени да работят в Бухово. Познайте дали и един от тези хора е останал жив. Може бе има статистика колко точно миньори са работили в Бухово. Но едва ли съществува такава за “вредителите”, които са си оставили костите там.

 2. От някъде съм чувал,че към Бухово,където са добивали уран,имало цял подземен град.Ще бъда благодарен,ако науча от някого повече.

 3. баце има по-важни работи за решаване. Примерно, как да се отрече от роднините си по съребрена линия.
  ДГД от една долна, мръсна гад!
  А сега, статия-наръчник за ефективна борба с комунизма. Нагледно четиво за всички антикомунисти, с и без кавички.
  http://argumentua.com/stati/kak-tailand-pokonchil-s-kommunizmom

  Трайчо Трайков-Президент!

 4. Игор Щорс не е писал мемоари. Навременната подмяна на водопроводните тръби към вилата на Сталин (Судоплатов описва епизода със забавните му подробности) сигурно има връзка с последвалото назначение:
  “Созданное советско-болгарское горное общество возглавил Щорс – сотрудник нашей разведки, горный инженер по образованию.
  Урановая руда из Бухово была нами использована при пуске первого атомного реактора. В Судетских горах в Чехословакии урановая руда оказалась более низкого качества, но тоже использовалась нами. Мы скрывали эти работы от американцев и англичан. Для координации наших разведывательных и контрразведывательных мероприятий в Чехословакию был направлен опытный работник разведки, бывший резидент в Италии Рогатнев.
  Поставкам болгарского урана, ввиду более высокого его качества, уделялось исключительное внимание. Димитров лично следил за урановыми разработками. Мы направили в Болгарию более трехсот горных инженеров, срочно отозвав их из армии: район Бухово охранялся внутренними войсками НКВД.”

 5. Баце Иво – Велик си! Мачкай комунистическата мафия…

 6. Манфред фон Арденне – човекът който подари на СССР ядрена бомба
  Михаил Верешчагин
  http://fakeoff.org/history/manfred-fon-ardenne-chelovek-kotoryy-podaril-sssr-yadernuyu-bombu
  Ако вие отидете на сайта на някоя енциклопедия и наберете фамилията на штандартенфюрера от СС, кавалера на Рыцарския Кръст с дъбови листа барон Манфред фон Ардене (1907 – 1997г), то вие можете с удивление да прочетете, че той е лауреат и на две Сталински награди за 1947 и 1953гг.

  Фон Арденне был любимият физик на фюрера.
  Имал е своя частна лаборатория до Берлин, която е била щедро финансирана от министерството на пощите като немския “Уран-проект” или Kerwaffenprojekt 1938-1945г.

  Именно Манфред фон Арденне е разработил метода на газо-диффузионното пречистване на изотопите на урана (хексафлуорид) и разделяне на изотопите на уран 235 в центрофуга.

  Лабораторията на фон Арденне е била охранявана от полк на СС.

  Бетонни укрепления, подбрано-обучени войници – на СССР му трябвало да загуби три дивизии, ако бе штурмувал обекта и никакви шансове да вземе документацията и неповреденото (не взривено) оборудване, още повече никакви шансове да вземе в плен тези физици, които са могли в един миг да избягат в западната зона.

  И ето априлско чудо – есесовците безропотно слагат оръжие, целият научен състав на лабораторията иска да сотрудничи именно с руснаците, цялата апаратура и урановата центрофуга на института са предадени работещи, с цялата документация и реактивите.

  Също така на органите на НКВД в Германия се доставя 15 тона металически уран с немско качество на пречистване…

 7. Препратката към М.Андреев показва, че той не е доразвил правилно тезата си за оръжейния плутоний , и за плутониевата заигравка на путлер преди една седмица.
  В руските и украинските сайтове има информация ,че путлер е получил над 250 млн. долара за строителството на завода за преработка на плутония, и сега САЩ са в правото си да искат да им ги върне. Самата преработка оскъпява преработеното хибридно гориво 3 пъти спрямо ново производство от природен уран. Като в АЕЦ Козлодуй е възможно да се използва вече такова гориво ,както писа г-н Иджев и г-н Котев в “Ядреналин”, като според г-н Котев АЕЦ КОзлодуй се е изплзвало неправомерно и безвъзмездно за експериментиране на това преработено гориво.
  И поради оскъпяването на преработеното гориво САЩ са се отказали от прерботката и са предложили да го заровят, но путлер не им вярва , защото според него дори и заровен плутония пак може да се извлече от пръстта след преработка.
  Но този договор е от 15 години и досега не са са правени големи стъпки за изпълнението му,защото не е точно договор ,а е някакъв меморандум за преработката на плутония.
  Докато в СССР са работили за подобна обработка повече от половин век, а САЩ не са правени такива опити , защото е много скъпо. И сега путлер има завод , защото в СССР са имали някакъв вид технология, разработена отдавна , а пък и след 2000г. е построен с американските долари – около 250 млн. долара. Но и за руснаците ще е скъпа обработката, макар и завода да е построен с чужди пари.
  П.П. И г-н Методиев не е прав ,защото докато има ядрени реактори – изследователски, енергийни, “изследователски” за военни цели, и всякакави цели, ще има производство на плутоний , той е един от изотопите във всеки ядрен реактор. И няма значение къде се отделя – дали в САЩ , или при путлер. Плутоният навсякъде е опасен. И докато се произвежда електроенергия от ядрени централи винаги ще има плутоний.

 8. Арх.В.Н, какво сътрудничество само а ?? Хитлеристи и Комунисти в съюз срещу Световните цивилизации, освоболили всички роби!
  Дори не съм убеден, че целта е да победи едната или другата сила. Според мен истинската цел е Войната!
  Просто за да я има и да живеят човеците в постоянен стрес, подчинение и мизерия (това за едни) а други да преяждат с власт и да вършат мръсни жестокости! Ето ви тежкия дисбаланс, който лелеят тъмните духове!
  Това е за мен целта. Да се затворят очите и душите на хората за Божията Любов и Мир, които в днешно време на прекалено много хора им се струват като Фантастика! Ама нали това иска сатана. Да убие Любовта и връзката на човека с Бога! Затова на едните дава страдание а на другите преголямо изобилие! И след това всички стават негови роби! Избиват се и се мразят а горе Ангелите и Бог плачат!!! Разбирате ли … Трябва да излезем от земния план и тогава нещата придобиват истинския си смисъл! Ние не сме изолирана цивилизация, зародена от нищото в безкрайния космос! Всъщност всичко е много по-сложно и няма как простия ум на учения, въоръжен с каквото и да е да го види. Душата обаче, която се е прераждала хиляди пъти и дори в различни светове може и знае. С нейните очи, всичко се вижда! Тя може да се свърже със всеки Ангел или Демон ако е достатъчно развита и да види истинските им същности! Тук чувам някои казват, религията била много вредна и лъжовна! Да, не е лесно да ти дадат истинското знание, защото във времето на Терора ние сме атакувани по всички линии! Не всеки е готов и може да разбере. Не всеки може да бъде спасен и просветен! Не всеки иска и може да вярва, когато очите му са затворени а пък нещо не му дава да си отвори духовните очи! Още от раждането ни ние имаме големи проблеми с чуването на гласа на душата си и нейния глас става все по-слаб и по-слаб, когато грижите, болестите и стреса в материалния живот ни налегнат. Ето това искат ония гадове! Противниците на религиите, казват, че само науката е достойна за изучаване! Да ето не виждате ли?? Нашия свят дава на науката толкова много и какво получававаме ? Движите се със 500 км/час и имате топли жилища, прекосявате континентите за няколко часа и си говорите със всеки човек на земята, обаче заедно с това станахме заложници и никой не знае на кой луд диктатор ще му падне пердето и ще натисне едно малко копче, създадено от същите тези учени и ще прати целия ни свят в небитието! Въпреки това Аз не казвам, че науката е вредна! Вредна е когато с нея си играят непросветени, заробени души, които са загубили връзката си с Христос и не желаят да го Обичат и Познаят!!

 9. Урановата руда в България е доста високо качество. Затворените уранови мини имат още много уранова руда с високо качество. Разработени са от германците и урана за американските атомни бомби над Хирошима и Нагасаки е добит в България и откраднат след войната. Сега има нови чисти технологии за добив и България може да печели от урана много, стига да има политическа воля.

 10. @ ZZZ&
  Само в 4 реда си натворил маса глупости! Не ми се подхваща /за кой ли път/ темата, но съм бесен когато очевадни лаици с нахален менторски тон се опитват да заблуждават некомпетентни и лековерни!
  Само тъпотията за “новите чисти технологии” ми стига!
  Такива като теб ореваха орталъка за хидрокрекинга! А наясно ли си, експерте, че тъкмо неговата технология се прилагаше в 80% от експлоатираните находища на уран у нас /т.н. подземно сярнокисело облужване/?!
  Дори филм беше излъчен за ардинското хвостохранилище и жестокото радиоактивно замърсяване на част от Пловдивското поле!
  Знаеш ли колко много още трябва да четеш, преди да си позволиш да се произнасяш по темата?

 11. Интересно становище, но не съотвества на пазарната действителност. 93% от световния добив на уран се разпределя както следва в ред на намаляване: Казахстан, Канада, Австралия, Намибия, Нигер, Русия, Узбекистан и САЩ. Съответно България е плюнката на плюнката по залежи. Освен това руснаците имат 33 действащи реактора и то с по-голям капацитет от скромните 2 на Козлодуй и едва ли са опрели до нашата централа да си произвеждат оръжие.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.