Швейцар(ия) на Балканите

http://clubz.bg/45571-siriec_predade_antentator_i_stana_geroj_na_germaniq

Не се опитвам да оправдавам истинските доносници в българския контекст, а да накарам любителите на обобщения да се замислят. Ако не и да си признаят примитивизма, когато обявяват наред за “доносници” всички хора, които по един или друг начин са били склон(е)ни към общуване с режима в НРБ.

Да сте чували за термина “склоняване към…”, употребяван спрямо изнасилени малолетни?

Такива бяха българите, родени в условията на тотал(итар)ното лишаване от правото да знаеш друго освен онова, което ти наливат в новородената глава. Това беше предпоставка към бъдеща склонност към злодейство чрез доносничество, но не и справедлива присъда със задна дата за всички, поставени без право на обжалване в подобна ситуация от съдбата, “оказала се” губеща като позиция – особено в очите на онези, които поради ненавършена възраст  по онова време или заради други обективни причини, са били изключени от механизма на въргалянето в тоталитарна кал.

Начините за склоняване бяха много, както и нюансите в личните истории на склонените. Но фунията на унифицирането им днес чрез клеймото “доносник” сипе върху тях безразборно кал, която е (съмнително) лечебна само за гузни съвести на днешни “отмъстители” за собствения им грях да са били безличности във времето, когато и най-малкият жест на съпротива беше съпроводен с големи рискове за собственото им живуркане.

Истинските страдалци, пострадали от комунистическия режим в България, като правило са много внимателни в квалификациите. Но защитниците на статуквото днес, което е болно от метастазите на комунизма в манталитетно,  кадрово и в какво ли още не отношение, много обичат да ругаят на “доносници” шепата оцеляващи опоненти на комунистическото минало, живели и работили в условията на режима преди 1989 г., но дръзнали вече повече от четвърт век да го разобличават и да му се противопоставят, макар да са били част от него поради нещастието да се родят и да бъдат отглеждани в комунистическия инкубатор.

Бих могъл да спомена няколко имена на такива публично известни и публично линчувани като “доносници” българи, но ще се въздържа заради това, че не съм упълномощен да съм техен говорител. Те говорят сами за себе си с позицията си. Ще оставя на читателите сами да се досетят за примерите, известни в това отношение на всеки българин, просветен за реалностите у нас.

Има държави, като Швейцария, където сигналите на граждани за нередности при съседите са точно толкова в реда на нещата, колкото и рефендумите, обявявани тук за върха на пряката демокрация.

Не ми се вижда много красиво това “нещо” със сигналите към полицията в Швейцария, но давам този пример поради честото изразяване на кравешки възторг ( нали кравите във Швейцария са най-красивите) към швейцарската референдумна демокрация, неутралитет и респективен проспоретит.

Но както и преди съм се шегувал, у нас руският смисъл на думите се появява под повърхността. “Швейцар” на руски означава слуга, който отваря пред клиентите вратата на ресторанта. Най – често е облечен в бутафорен генералски мундир. Лакей на служба на онези, които са му сложили фалшивите лампази.

В този смисъл тук сме наистина Швейцария на Балканите, управлявани от “швейцар”.

16 мнения за “Швейцар(ия) на Балканите”

 1. Най-точното определение за Бойко Борисов – ШВЕЙЦАР (в руския му смисъл)!!!
  Това е лакеят, бивш милиционер, настоящ премиер за 2-ри път, бивш пожарникар, настоящ рекетьор (вече) от името на “държавата” България, която имА щастоето да я “ръководи” такъв последовател на Винету!

 2. Не опрадавам доносниците но истинските
  изроди и гадове са вербуващите ги
  офицери от ДС

 3. Най гадното в България е ,че палачите обвиняват жертвите.Особено ако последните отстояват принципите си и не се подават на рекета им.
  Назначиха си веднага прислуга,която да върши мръсната работа да набеждава невинни хора ,които са попаднали в списъци /а в списъци бяхме всички,особено по способните от нас/ .Невъзможно беше особено ако си изявен в работата си да не си под наблюдение или от съответният партиен комитет или ДС.Пълен контрол.Една от двете.Ако искаха може да те пратят на луната и ти не може да откажеш.Нямаш избор.Спомнете си за Великото народно събрание,когато набеждаваха страдалците преживели лагерите.
  Гавра и позор.Изяждат всичко за мезе ,което им се предостави.Какво им пречи да допишат факти или ги измислят.
  Спорът с тях е безсмислен.Целта им да отстранят личностите.Да останат само послушковците
  Виждате ги и тук .Какви перфидни методи използуват.На автентични родолюбци и антикомунисти.
  Отначало се дразнех от лицемерието и лъжите.Сега не им обръщам внимание.Прозрачни са.

 4. Поне едно е сигурно, българите не са най-бедни и най-нещастни в ЕС заради това, че не допускат в политиката бившите комунисти, членовете на репресивния им апарат и техните да кажем информатори.

 5. 1. Пламен Манушев – пенсиониран военен и член на БКП !
  2. Цветан Цветанов-физкултурник, щатен служител на ДС на БКП
  3. Цецка Цачева – партиен секретар и член на БКП!

  До 1989г. имаше все пак поне по един -двама от ОФ или БЗНС, сега всичко е БКП! Пълна и тотална победа на комунизма.

  И ВСИЧКИ тези са горди с членството си в БКП ( сега ГЕРБ)

 6. Писал съм го и преди. баце е идеален за портиер дори на Мулен руж. Осанка, ако успее да глътне шкембето както го е направил на култовата снимка с двата шарана показвана и тук всичко е на 6. Плюс басовият глас и 10-тина работни изречения на френски и готово. Дотам. Е това, е най-големият проблем и на слънчо и на политгуруто МУ лилипут.ин-162санти. Извадени от върховата си властова позиция. те са кръгли, пресечени нули. Толкоз!
  Никой няма да ги брои за живи извън кремъл и Дондуков 1.
  А врагове готови на всичко за да им представят сметката за откраднатите милиарди в зелено, за хилядите разбити съдби и погубени животи, мащабите естествено са различни, колкото щете. За това са в един постоянен цунг цванг-ни напред, ни назад. Докога, само обозримото бъдеще ще покаже.

  Трайчо Трайков-Президент!

 7. По повод “швейцарите”, поствам линк със снимка на един швейцар с бутафорен генералски мундир и “одухотворено” лице, който сигурно си мисли, че сме в 17-ти век, а всички ние (по подразбиране) сме крепостни.

  http://www.faktor.bg/novini/balgariya/83763-noviyat-ruski-poslanik-vrachi-akreditivnite-si-pisma-na-plevneliev.html

  Като подарък за добре дошъл, имащ отношение към ресора на швейцара ( устройване на съотечествениците зад граница),
  влезе в сила и новият Закон за трудовата миграция и трудовата мобилност с наредба за прилагането на закона. Този месец министърът на туризма Николина Ангелкова ще направи обиколка в страната и ще обясни пред заетите в бранша възможностите, които предлага законът, за привличане на работници от ТРЕТИ СТРАНИ ,ИЗВЪН ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ с прочутите “сини карти”на Калфин.

  http://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/2328/steno/ID/4018

 8. По повод “швейцарите”, поствам линк със снимка на един швейцар с бутафорен генералски мундир и “одухотворено” лице, който сигурно си мисли, че сме в 17-ти век, а всички ние (по подразбиране) сме крепостни.

  http://www.faktor.bg/novini/balgariya/83763-noviyat-ruski-poslanik-vrachi-akreditivnite-si-pisma-na-plevneliev.html

  Като подарък за добре дошъл, имащ отношение към ресора на швейцара ( устройване на съотечествениците зад граница),
  влезе в сила и новият Закон за трудовата миграция и трудовата мобилност с наредба за прилагането на закона. Този месец министърът на туризма Николина Ангелкова ще направи обиколка в страната и ще обясни пред заетите в бранша възможностите, които предлага законът, за привличане на работници от ТРЕТИ СТРАНИ ,ИЗВЪН ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ с прочутите “сини карти”на Калфин.

  http://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/2328/steno/ID/4018

 9. @ SMS:
  Този ватник е “привлечен” с ЧЕРВЕНА КАРТА!

 10. В средата на 90-те години излезе една потресаваща книга за терора преди и непосредствено след 09. 09. 1944г. “Убийствено червено” от Христо Троански. За него също излезе мълва, че бил доносник. Дали е бил или не за мен има значение само това, че е направил достояние на поколения българи зверствата на комунистическите изверги като лев главинчев и много други. За мен този човек е истински антикомунист, не тези гласували за сакскобурга, след това за герб имитатори на патриоти и пр. или такива дето си седят в къщи и яко попържват комунистите пред телевизора.
  Ще гласувам за ТРАЙЧО ТРАЙКОВ и СЪБИ СЪБЕВ!

 11. @ Павел Тинков

  Тия, които са измислили “синята” карта, осигуряваща на “гениалните”-ватници поне три пъти по-висока заплата от тази на българите на същата позиция и може би редица други (нецитирани публично!) привилегии като безплатен транспорт, предимство на опашки -специално административно обслужване, получаване на държавно или общинско жилище без ред и чакане, трябва да получат задължително ЖЪЛТИ КНИЖКИ с трите “ООО” (Особено Опасни за Обществото) и да бъдат въдворени в съответните институции!

 12. Въпросът,повдигнат от г-н Инджев е много важен и изясняващ много въпросителни.Аз съм роден малко преди 9 септември и съм расъл и възприемал околния свят чрез информацията,която обществото,училището с пионерската организация ,семейството,радиото/телевизия още нямаше/даваще дозирано на хората.Учудва ли ви факта,че целия Образцов Механотехникум”Сталин” ни събраха в Еврейския културен дом на пл.”Възраждане”и ни набиваха”канчетата” за култа на личността към Сталин,а всички бяха против развенчаването на Сталин.Как мислите се оправя за толкова кратко време/събитието беше през пролетта на 1957 год./мисленето на тотално манипулираното общество.Н а мен лично ми отне още около 10 години,едва,след като видях и Москва и дълбоката провинция-Коми.Разбира се,че в такава атмосфера е много лесно да прокарваш своите виждания за ролята на Държавна сигурност в живота на хората.И ето тук е ролята на вербовчиците или офицерите,които вкарват в капана на комунистическата мафия честно мислещи и иначе морални хора.

 13. y Krasnoselski
  Не съм съгласна с вас.В края на 50-те год.българите все още гледаха на *запад* и се надяваха,че*няма да ни изоставят*.Запомнила съм тези думи от работници и селяни.Аз учех в 18 у-ще и кварталът за който говорите беше пълен с частни работилници и магазинчета.Всички се надяваха,че ще им ставят поминъка.Е взеха го.Направиха ги пролетарии.
  Младежи по това време се опитваха да бягат масово през границата.
  По площад *Славейков* и ул Раковски младите хора гледаха на Запад – за мода,култура,книги,филми.
  Но след унгарските събития вярата,че ще ни помогнат се пречупи..
  Младежта се обърна към Комсомола за по добра кариера и живот.
  Надеждите угаснаха за да се възродят съвсем неочаквано в края на 80-г.
  Помня,че аз не четях вестници Не ме интересуваха.Започнах чак в края на 80-те г.с Огоньок и Нови мир.

 14. Я виж ако нашите крият, другарите им ги издадоха.

  линка от вести бг не минава.

  “Зловещата Държавна сигурност на югодиктатора Йосип Броз Тито УДБА участвала в наркотрафик, контрабанда на цигари и скъпоценности. Това става ясно от архивните документи на УДБА, които бяха разкрити от словенските власти.”

  Интересна е думата “зловеща”! Това означава вещи в правенето на зло! И ако Другарите на Тито са били зловещи, какво да кажем за тези, които ги сложиха на власт и за най-верните им кучета в България ?? Едва ли можем да си мислим, че държава и народ управлявана от зловещи организаци и хора, могат да бъдат нормални и да живеят щастливо!

 15. С ваше разрешение ще публикувам нещо много основополагащо за Хармонията в държавата. Няма да уточнявам кой е автора.

  Любов и Закон
  Любовта е Сърцевина, която привлича, съчетава и задвижва; Законът е Ограда, която придържа, налага и запазва.
  Любовта действа отвътре навън – както лъчите на слънцето, както огънят, на който се греем и чрез който воюваме със студа, страха, неподвижността и мрака. Законът действа отвън навътре – както печката, в която гори този огън и ни предпазва от пожар, той е и стените, посред които е печката.
  Любовта привлича, съчетава и обединява отделните сили и същности за всеки творчески акт. Законът обособява и разграничава отделните сили и същности и прилага резултатите /плодовете/ от този акт.
  Любовта е съдържанието, източникът на енергия; Законът е формата, структурите, каналите, по които тече тази енергия.
  Любовта е вътрешната сила и чувствата, които стоплят и активират; Законът е вътрешната подредба, устойчивостта и разума и затова охлажда и канализира.
  И тези две основни сили и същности – Любовта и Закона – стоят в основата на всичко съществуващо. Когато едната от тях расте, другата намалява. И обратното. Ала най-важното е да продължи да ги има и двете.

 16. До г-жа Савова.Права сте,от съучениците ми от Красно село избягаха 7-8 души.Самите ние всяка вечер от 20.00 ч. до 20,30 слушахме западана музика от Бейрут,а от 22,30 Радио Лаксенберг.Но това всичкото се правеше тайно,скрито и без афиширане.Явните симпатии към запада и западното бяха наказвани жестоко.Третокурсника Асен Самоволски от техникума за това,че на една танцова забава в Дюлгерското беше танцувал Рок енд Ролл,беше изпратен за 6 месеца в Белене,и няколко месеца след освобождаването му почина,а беше здрав като бик.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.