В Австрия не ценят “другата гледна точка”- посегнаха на един паметник на културата

Обновлена на 18 октомври 2016 г. в 21.26 ч.

В Австрия събарят родната къща на Хитлер, оцеляваща досега като паметник на културата. http://clubz.bg/45829-sybarqt_rodnata_kyshta_na_hitler

Всеки руски и български ( което е същото) хуманист, защитник на тезата, че историята трябва да се възприема такава, каквато е  ( нали знаете- битият бит…) и че посегателствата към монументалните факти от миналато са чиста проба вандализъм, ще потвърди: това австрийско решение вече е прекалено!

Ясно е, че фашистката хунта в Киев си позволи да посегне на безценните произведения на изкуството от времето на най-хуманния строй в Украйна. Хунтата е фашистка, нали така. Били им отнели един полуостров напоследък, а пък преди изморили нарочно с глад някъде между 6 и 9 милиона украинци ( кой да ги е броил точно, някакви си  малозначителни малоруси). Това повод ли е да си отмъщават на културно-историческото наследство от онези величави времена?

Че поляците мразят кой знае защо своите многократни осиновители в рамките на руската и съветската империи, това също е известно, макар и непонятно за хуманистите в Русия и у нас. Естествено е такива неблагодарници да рушат прекрасните статуи на Ленин и на армията, възприела неговото учение за безмилостното унищожаване на всичко, което стои на пътя на великата комунистическа идея. Варвари са поляците в сравнение с цивилизования руски съсед!

Малките, завиждащи за високия руски стандарт на живот и също така несправедливи спрямо бащинските съветски грижи за обединението им под чука и сърпа балтийски народи дори не заслужават да бъдат споменавани. Тяхната русофобия не си струва ценното руско ядрено оръжие, необходимо за изпепеляването на Ню Йорк ( както се закани любимият на Путин телевизионен водещ Кисильов). Някоя и друга дивизия би свършила същата работа за наказание, че местят съветски паметници и ги снабдяват с обяснителни плочи, на които освободителната Червена армия бива определяна като окупационна ( както в естонската столица Талин).

Украинско-полското-балтийско вандалство щеше някак си да мине за обикновена съседска проява на комплексарщина спрямо проспериращата съветско-руска нация. И при чехите се забелязва нещо подобно- боядисно в розово. Танкът Т-34, сам по себе си е произведение на съветското военно изкуство, осквернен по този начин ( че и на платформа по реката насред Прага го разходиха!), издава розовите мечти на малкия народец да заживее нявга така прекрасно, както  славянските братя във великата Русия. Обаче- ядец. Едва ли. Централноевропейските вандали са обречени на мизерия- ако не материална ( с бира и наденички), то духовна, щом не ценят танковете, които им се притекоха на помощ в момент на незрял стремеж към Пражка пролет насред световната комунистическа зима през август 1968 -ма.

Като става дума за рушене на паметници на културата, допустимо само в нецивилизованите страни, испанците също се изложиха и показаха своя нрав на  завоеватели на чужди територии ( каквито руснаците например никога не са били, те са освободители на територии с и без население- ако път териториите имат и население, няма проблем да ги освободят и от населението им). В Испания не си взеха поука от светлия руски пример  да се покаят за премахването на паметниците на един диктатор и да пазят зорко паметниците на неговия учител Ленин.  Испанците забраниха със закон от 2007 г. паметниците на Франко ( който дори не е отнемал собствеността на испанците, вярата им и прочее нещица, прегазени от съветската диктатура). За три години ги ликвидираха паметниците на Франко. Последният подобен беше отнесен на бунището на историтя под аплодисментите на публиката (   за ужас на надничащи в периферията просълзани от мъка привърженици на другата, диктаторската гледна точка) и  под звучите на военна музика на 7 август 2010 г. в град Мелиля.

Испанският случай ми е любим и за друго: много е подходящ за онези, които непрекъснато дават за пример помиряването в Испания чрез унищоването на досиетата и, както се оказва, чрез унищожаването на монументалниото възвеличаване на виновниците за това да е имало досиета.

Защо обаче и в Австрия посягат на миналото? Къде остава прословутата австрийска привързаност  към чуждите съветски паметници, щом не ценят собствените диктаторски жалони? Не им стига, че превърнаха изтеглянето на руските войски от страната им на 26 октомври през 1955 г. в национален празник , замаскиран като Ден на неутралитета,( вместо да вземат пример от нас- два поредни национални празника на България славят тъкмо обратното). Не се ли виждат, че са една плюнка на картата в сравнение с великата Русия. Че те по територия са по-малки и от нас! Така им се пада, щом не си ценят културното наследство досатъчно и посягат на къщи, свързани с най-известния австриец за всички времена.

Няма ли някой от преселилите се в Австрия нашенци, които скърбят за НРБ, коленичили върху куфарчетата с изнесени милиони, да им каже на австрийците, че за оценката на тоталитарното минало има и друга гледна точка, която трябва да се уважава? В София др. Йорданка Фандъкова твърди точно това за Монумента на окупационната червена армия МОЧА в редките случаи, когато някой дръзва да й зададе въпрос защо той все още стърчи над столицата ни въпреки решението на местния парламент за неговото демонтиране от пролетта на 1993 г.

За контраст- да обобщя. В Русия си съхранявят не само съветското монументално наследство, но вече започват да строят паметници на руски хуманисти, като Иван Грозни, вдъхновител на бащата на народите Сталин за методите в налагането на руската правда над собствения и други народи.

Най – цивилизованият народ обаче сме ние. Не само празнуваме датата 3 март като национален празник, без нито един представител на българската нация да е бил поканен на събитието, организирано от двете договорящи се ( за наша сметка) империи. Това само по себе си говори за изключителната ни толерантност и склонност да сме благодарни, когато сме окупирани с цел освобождение. Паметници на тази толерантност се извисяват над централните части на много български градове, завзети от Червената армия без нито един изстрел на съпротива от толерантаната ни армия.

Ха сега кажете, коя нация е най-европейската в Европа, щом ще си мерим толерантността към ваятелите на нашето минало и настояще като аршин за цивилизованост!

25 мнения за “В Австрия не ценят “другата гледна точка”- посегнаха на един паметник на културата”

 1. Феноменът “стокхолмски синдром” би трябвало да се смени с неговата екстремна версия “български синдром”!

  Как да не се гордее човек, че поне веднъж е по-по-най психосиндром ?!

  Булгар! Булгар!

 2. Чудесна статия за статуи и митове, “Мейд ин СССР” и “Мейд ин Пожлитбюро на БКП”!
  Вижте какво намерих днес:

  СЪН
  Русийо,
  предадена отвсякъде,
  Русийо,
  дай малко да ти понося кръста.
  Аз съм разбойникът.
  Но не Варава.
  Аз съм конекрадецът от долния Дунав,
  когото ти непрекъснато освобождаваше.
  Дай да ти понося кръста.
  Защото ти скоро ще възкръснеш!
  А аз дали ще се събудя?

  Любомир Левчев

 3. В БГ нямаме паметници на Хитлер и слава богу, но по демонстрация на руско монументално не само наследство, но и настояще и бъдеще сме безапелационни световни шампиони, черни колани или истински джурасик парк, кой както му харесва.

  Бих предложил на съблогърите два клипа на един РУСКИ историк, драматург, певец и изключително интересен събеседник и разказвач, които са по тази тема.
  Субектите на тези монументални напъни той ги нарича копролити – ИСТОРИЧЕСКИ ВКАМЕНЕЛИ ЕКСКРЕМЕНТИ, продукти на една ретроградна перверзна историческа и идеологическа пропаганда с фантасмагорични претенции за величие на една държава която не може да нахрани населението си, но по производство на такава “продукция” чупи всички рекорди.
  Лошото е че по такъв начин нашата малка страна се е превърнала отдавна вече и в истински руски кенеф на открито, на всяка крачка – ЕКСКРЕМЕНТ.

  Ето в този пръв клип се говори за най-големия ЕКСКРЕМЕНТ – тоя със златните кубета в центъра на София и за един друг, наскоро изръсен да “одухотворява” с вонята си моя роден град. Темата сме я засягали в блога но беседата с РУСКИЯ историк си заслужава гледането – горещо го препоръчвам на всички, даже не дотам добре владеещи руски език.

  https://www.youtube.com/watch?v=7sRsyPLa-5Q

  Тук пък може да се види реакцията му на появата на последния ЕКСКРЕМЕНТ преди няколко дни в един руски град, който все още не се е пръкнал у нас (но и това ще стане както изглежда)…

 4. В моя не много кратък и не много съдържателен живот съм се убедил- някои неща много ги желае, много се трудиш и много трудно стават, други с малки усилия, просто си стават, като че
  ли от само себе си.
  Голям мерак/и не само на теб/, голям зор , да се бутне МОЧА-не става!/засега/.
  Като че ли от нищото, с минимални усилия-думичките ти се леят и стават шедьоври със собствен живот!.
  МОЧА ще го няма /дори и да не го доживея/, тебе ще те няма все някога/и ти се смъртен/, но някои от написаните от теб неща ще се четат много, много години след това. Ти си благословен!/не е ласкателство- не ги умея, а според мен констатация, която ще стане факт, но вече за внуците ни/.
  Искам само за една от любимите опорни точки на историците от БАН- всичките московски мекерета! „ Винаги сме избирали грешната страна и при ПСВ, и при ВСВ” Само да попитам: От коя страна беше Австрия през ВСВ? А наскоро Виена беше обявена за „най-добрият град за живеене в света”!/Колкото и да са фалшиви тези класации както „Мис Свят”/.

 5. Не съм толкова вещ в литературните жанрове но статията на Иво е образец за сатирично есе.
  Докато МОЧА и “побратимите” му из провинцията не бъде гътнат няма как да повярвам, че протяжният преход от соца към демокрация е приключил.

  Трайчо Трайков-Президент!

 6. Сега вижте на какво попаднах в руски форум. Сигурно ще бъда обвинен в поклонничество на теорията на световната конспирация. За това първо прочете статията на Новая газета от далечната 2001г.
  http://2001.novayagazeta.ru/nomer/2001/61n/n61n-s04.shtml
  Сега текста на анонимен виртуал.
  Это же сколько людей убивать надо, чтобы скрыть все концы. Начиная с самой первой его акции. Показ по ТВ фильма с участием лица, похожего на Генерального прокурора. И далее. Разговор пошел по-крупному. Взорваны несколько домов в разных городах. Сейчас уже становится ясным, кто это сделал. Почерк, друзья, почерк. Странный теракт в Москве. Я имею в виду «Норд-Ост». В Беслане, не менее странный теракт. Утонул теплоход «Булгария». Почитайте внимательней об обстоятельствах этого происшествия. На гидроэлектростанции срезало болты. Ремонтники проспали. Это как же они должны были спать? А как интересно сгорела милиция в Самаре. Почти сразу после того, как Путин стал президентом, были взорваны башни-близнецы в Нью-Йорке. Не надо думать, будто бы ФБР так себе конторка. Бен Ладен этого сделать не мог. Он простой бандит. Нужны были явки, пароли, надо было знать ходы и выходы. Единственная спецслужба, которая могла это сделать – НКВД. Я имею в виду, равная по силе ФБР. А пожар на Останкинской телевышке? Катастрофа с польским самолетом, когда погибло все польское руководство. А что же было в Крымске? Открывали шлюзы, или нет? Ну, вода сама собой не льется. Очевидно что открывали. 171 человек погибло. А крушение «Невского экспресса»? А волгоградский троллейбус? Сколько же народу погибло за лето 2010-го года? Где-то тысяч 50? А что в Грузии творилось? В чужой стране, как у себя дома. Тот самый киноаппарат, что заснял прокурора, был использован в Грузии, чтобы дискредитировать Саакашвили, и опять удачно.
  Как же они похожи, все трое. Горбачев, Лужков, Путин. А ведь началось это с Горбачева. Первая такая катастрофа – взрыв ЧАЭС. И пошло. Столкновение сухогруза и теплохода, взрыв газа под Уфой, взрыв в Арзамасе, землетрясение в Армении, пожалуй, при Горбачеве теракты происходили чаще, и они были масштабнее. Тут на тысячу Гааг хватит.
  А о простых убийствах я и не говорю. Их количество зашкаливает. А какие люди. Извините, Сахарова не могли не убить. Конечно, я должен был окинуть все это единым взором, и сделать свой вывод. Что, никому не приходило в голову вот так вот все вместе сгруппировать? Удивительно. Просто удивительно. И я еще конечно, не все вспомнил. Это просто навскидку. Ну и конечно, да, сбили самолет. Сожгли людей в доме профсоюзов.
  Особо стоит сказать, я советскую власть не люблю, но в таких масштабах ЧП при советской власти, я имею в виду до 1985-го года, безусловно, не было. Можно сказать, что нам тогда ничего не говорили. Но сейчас открывай Интернет, смотри – были ЧП до 1985-го года, были. Но не в таких масштабах. Напротив, вранье то, что нам при советской власти что-то уж очень утаивали. Ну как ты утаишь масштабное землетрясение? Или атомный взрыв? Новочеркасский расстрел, и то не смогли утаить. Люди знали.
  И конечно, стоит упомянуть, что за восемь лет Ельцина было в несколько раз меньше ЧП, чем за пять лет Горбачева. Впечатление, ощущение другое. Просто потому, что пропаганда работала в другую сторону. Горбачева превозносили и превозносят до небес. Ельцина ругали все: и чужие, и свои. И коммунисты, и демократы. И за всё. Используя в том числе и простое вранье. Но когда посмотришь конкретные цифры, до того, как Путин стал главой ГПУ, ЧП почти не было.
  PS
  В качестве шутки. Так кто у нас любил жечь людей? Габсбурги. Испанские Габсбурги жгли еретиков. Австрийский Габсбург Гитлер жег евреев. Габсбург Путин жжет всех подряд. Ну а как же? А вы думаете, почему он отдал приказ сбить этот самолет? Потому что в нем летели голландцы, ненавистные голландцы, для любого Габсбурга, еще со времен Нидерландской революции.

 7. Тъпите австрийци не искат да вземат пример от нас. Вместо и едно паметниче на Хитлер да вдигнат, ще му събарят къщата! Я да погледнат какъв прекрасен монумент си имаме на великата съветска армия! Само няколко мизерни вредителя, плачещи да бъдат напръскани с “Раундъп” на “Монсанто” крещят за махането на прекрасния монумент! Уви, признавам без бой и аз влизам в числото на вредителите, не ме е срам.

 8. И за десерт, да се смееш ли, да плачеп ли.

  Умом россию не понять :
  «Шаманы займутся развитием промышленности Сибири»
  «Поиском решения городских проблем теперь будут заниматься не только власти, общественники и активные горожане, но еще и шаманы. На днях служители одного из древнейших оккультных течений провели обряд во спасение Омска и во здравие омичей.
  Как пояснил «СуперОмску» один из шаманов, на обряд их подтолкнуло состояние города и желание помочь властям на уровне высших сил.
  «Сложное состояние нашего города и Омской области, и жителей. Конечно, власти делают свое дело, а высшие силы делают его на своем уровне, и если это благое дело делать вместе, то общими усилиями мы сможем помочь нашему городу и его жителям. Кратко – суть обряда на улучшение уровня жизни города, жителей, а также процветания и возрождения былой славы города-сада и лидера промышленности, здравия наших горожан, в особенности детей и стариков», – заявила «СуперОмску» председатель Межрегионального общества шаманов Елена Ведара.
  Согласно ритуалу, шаман сначала накрывает стол с подарками и угощениями для высших сил, дабы призвать их. Затем входит в транс и объясняет причину вызова, с последующим чтением молитвы, в которой просит ниспослать благополучие городу и омичам.
  Весь обряд был запечатлен на видео и в среду, 1 июня, выложен в Сеть. О том, что должно произойти после обряда, и подействовали ли просьбы на высшие силы, не уточняется.»

 9. По този начин много успешно мекеретата-историци манипулират, че сегашното ни дередже се дължи на някогашен “грешен” избор, а не на последвалата окупация и терор от солдати и шумкари.

 10. Блестящо! Великолепен сарказъм! Вчера към короната на Путин като най-активен и ефективен промотор на евроатлантизма се прибави и епически русофилската някога Черна гора, която не позволи да стане руска губерния и влиза в НАТО- и то не с нашите уж 13, а 100% икономически погълната от руската мафия в лицето на Дерипаска преди години. Само че на Дерипаска му одраха не паските, ами милиардите, след като изпадна в немилост государева, всичко фалира и на черногорците най-накрая им светна какво могат да очакват от руски “инвеститоры”. Като истински и страстен ценител на руската литература се сещам за диалога в “Майстора и Маргарита”-актуален е не само за 30-те години.

  — Вие кой сте, гражданино? — попита уплашено Никанор Иванович.

  — Охо! Никанор Иванович! — развика се с треперлив тенор неочакваният гражданин, скочи и приветства председателя с насилствено и внезапно ръкостискане. Това посрещане не зарадва ни най-малко Никанор Иванович.

  — Много се извинявам — заговори той недоверчиво, — но вие кой сте? Официално лице?

  — Ех, Никанор Иванович! — възкликна сърдечно неизвестният. — Какво значи официално — неофициално? Всичко зависи от каква гледна точка се подхожда към въпроса, всичко е толкова нетрайно и условно, Никанор Иванович. Днес съм неофициално лице, пък утре, току-виж, съм станал официално! А се случва и обратното, Никанор Иванович, и още как!

 11. Письмо русских крестьян Наполеону !

  Письмо русских крепостных крестьян Центральной России, адресованное в 1812 году “французскому государю Наполеону”, в котором мужики выражают надежду, что французы дадут им долгожданную волю.

  Только ли в 1941-м многие у нас связывали свои надежды на освобождение, на лучшую жизнь с приходом иностранных войск и, соответственно, с крушением местной государственности? Вот документ, дошедший с дореволюционных времён: письмо русских крепостных крестьян Центральной России, адресованное в 1812 году “французскому государю Наполеону”, в котором мужики выражают надежду, что французы дадут им долгожданную волю. На “своё” государство они уже не рассчитывали. “Родное” государство с точки зрения этих мужиков было оккупантом в гораздо бОльшей степени, нежели Наполеон со своей армией – т.е. налицо некоторая традиция в отношении русских к “собственной” власти, что в 1812-м, что в 1941-м. При этом следует отметить определённую политическую грамотность авторов письма: ведь Бонапарт по всей Европе искоренял остатки феодализма, формировал свободного крестьянина-собственника, устанавливал буржуазные отношения и равенство всех перед законом (см. Кодекс Наполеона).

  Итак, вот само письмо:

  “Жителей русских губерний к французскому государю Наполеону. Государь! Бог хотел, чтобы русский народ не был больше крепостной и употребил для этого силы ваши. Этот народ беден и его обижают благородные люди. Он видит как птицы и все другие на воле бывают, когда в этом государстве мужики, впервое богатство наций крынасний [?] и нету у них защитника. Наши бары продают нас с родителями или по отдельности, обменивают нас, продают нас как животных или отдают нас в уплату своих долгов. Выбор нами жен и мест жительства нам не позволено; и в награждение за нашу хорошую службу им нас палкой дерут, а жизнь не отнимают только оттого, что она им нужна. Поэтому из-за написанного здесь хвалить нас будут [?], что мы желаем под новое государство идти, которое, пуская нашу веру [?], может нас защищать. И так остается нам благодарить Бога, что он нам дал способ Вашему Величеству, как защитнику народов, объявить, что мы его просим на волю нас отпустить, уверяя его в нашей верности…. можете увериться в нашей верности из того, что мы нашим тиранам верны были. Руса [Россия? Руза?], 30 сентября [12 октября по н.с. 1812 года]. Филипп Никитин, Иван Долов, Григорий Сафонов, Григорий нестеров, Алексей Астапов, Алексей Калинин, Сидор Комаров, Василий Брюшков, Иван Смирнов, Дмитрий нестеров, Иван Скачков, Яков Борисов, Ефим Мячин. Илья Кириков, Сергей Сарапкин, Яков Антонов и Петр Сарапкин”.

  Источник: Апухтин В.Р. Сердце России, первопрестольная столица Москва и Московская губерния в Отечественную войну. М., 1912. С. 47.

  Использованная литература: источник

 12. Прочетох ‘дерипаска’ и няма как да не пусна онова видео, в което кагебистът в 2009 му набива канчето и си иска обратно химикала:

 13. Силно участие на Трайчо Трайков в ‘Лице в лице’.

  ТРАЙЧО ТРАЙКОВ – ПРЕЗИДЕНТ!

 14. Иво,
  свалям шапка, блестящо написано, толкова е образно, въздействащо и обобщаващо та чак дъхът ми спря. Фактологията няма да я коментирам, но начинът по който си го написал, на един дъх, е възхитителен! Ами ти просто си целунат по челото от съдбата, каквото Господ ти е дал, човек не може да ти говземе. Който има очи да гледа, който има очи да слуша. Само мога да благодаря и аз на съдбата, че ми оказа честта да те познавам малко, но колкото -толкова. Можеше да бъде и по-лошо, никога да не те познавам. Надявам се един ден внуците ми да казват гордо за мен. “А баба ни е познавал лично Иво Инджев!” Нали знаеш, всеки иска да се погрее на славата на другите.
  Още веднъж, възхищавам се на ежедневната смелост да следваш пътя си и на таланта ти. Поклон и на семейството и близките около теб, без които нямаше да си това, което си. Каквото и да казват критиците ти,не могат да отрекат таланта ти да пишеш, освен другите – да коментираш, да готвиш…сигурно има и други.
  Да ти е благословено перото…по-точно да ти е яка клавиатурата.
  Дълбок поклон и на коментаторите от този форум!

 15. Една интересна връзка за произхода на руските “арийци”:

 16. Към Сия:
  Понеже се познаваме, знаеш от нашите разговори позицията ми да не се “къпя” във ваната с комплиментите ( от каквито никой не бяга иначе).
  Каквото и да кажа в отговор на суперлативите ( ти), може да прозвучи фалшиво.
  Изправен пред избора да премълча обаче твоята скромност, ще ти отговоря за пред публиката също ( а ти си го знаеш): с жеста, който ми направи да ме подкрепиш в един труден момент от живота ми, без изобщо да се познаваме, изигра ролята на (каква метафора да използвам?)- ок, на онези арматурни железа, които забивам в почвата, за да се хванат за тях доматите, които биха могли да растат и иначе, но по този начин се хващат здраво и вървят нагоре.

 17. Мисля, че не греша ако споделя, че в огромното си мнозинство коментиращите и читателите на БЛОГА НИ изцяло се присъединяват към добрите, точни и заслужен думи на Сия към Стопанина му.
  И понеже думата дума отваря да попитам Иво който на всичкото отгоре се подвизава и като градинар-любител какво стана т.г. с доматите на “мястото” и останалите зеленчуци.
  При мен беше пълна катастрофа особено с доматите. И овошките слабичко. Но това да са ни кахърите.

 18. Към Georgi Nikolov:

  Чукаш на “отворена врата” като ме “подстрекаваш” да се похваля с един успех- тук в София съм се “одоматил” с последната реколта, която откъснахме на зелено и сега червенее като членската маса на БКП след 9 септември.
  А реколтата се получи страхотна. Оцеля от градушките благодарение на една конструкция от желязо и дървена рамка със защитна мрежа отгоре, която сглобих в пристъп на селски инжинерен ентусиазъм. А като знам, че израстнаха на един бивш каменист склон с бодливи бурени, превърнат в тераса, направо се чувствам почти заслужил титлата “градинар”, за какъвто малко преувеличено ме представяш.

 19. Евалла, Иво!
  Поздравявам те най-искрено и с това постижение. Което ще бъде допълнителен мотив за мен, живот и здраве, догодина да се справим и ние по-добре.

 20. Българите от германците лошо не са видели, или поне моя милост не знае…
  Германия постави ултиматум на Румъния през лятото на 1940г. за да ни върне Южна Добруджа по мирен път, което и стана.
  Германия изгони през април следващата година сръбските и гръцките власти от Македония и Северна Тракия и освободи българите там.
  Само мръснишката политика на англичаните доведе до загубата на войната от страна на Германия.
  Тези територии завинаги щяха да се съединят със днешните.
  Това че по това време Германия е била диктаторска държава на нас не се е отразило.
  Ако е била толкова лоша държава Съветския Съюз нямаше да подписва договори с нея и да й става съюзник и суровинна база. Пък и всички големи и демократични държави си бяха в добри отношения с Германия до първия Съветско-Германски договор от 23 авг. 1939г.
  Който има по-различна информация нека да изброи дали Германия е имала антибългарски аспирации и операции

 21. Г.н Без Ник, Вашите твърдения заслужават честен отговор.Аз ще се опитам.Надявам се,че това не е провокация от ваша страна.
  Съгласен съм,че за историческия момент Германия беше добър и полезен съюзник на България. Но тя не е сама на този свят. Окопо нея Светът гинеше следствие лудите амбиции на един човек – Хитлер.Те доведоха до ужасни разрушения и масови изтребления на невинни хора,мъки и страдания. Сгромолясването на тази лудост е логично,а последиците конкретно за Бългавия ги виждаме и сега.
  Приех вашето предизвикателство за да имам повод да кажа – лошите неща в историята понякога се повтарят. Като се учим от нея,престанете да се връщате към изяснени вече неща,а да се изправим лице в лице срещу реалната опасност,която ни дебне заради други луди хора и тяхния нов Хитлер.

 22. Не,съвсем не дарги Стефане,аз пиша,каквото знам и каквото усещам,засега лично аз не смятам,че основното зло в историята поне на Европа е Германия и нейния Канцлер.

  Ето какво казвате Вие:
  “Окопо нея Светът гинеше следствие лудите амбиции на един човек – Хитлер.”

  1.Нима Германия сама е подписала “Договор за ненападение между Германия и Съветския Съюз.
  Министъра на Външ. работи Рибентроп несъмнено го подписва под усмихнатия Сталин с лула и Маршал Шапошников,а Председателя на НКИД Молотов какво прави.
  2. Германия ( Хитлер-според Стефан) напада Полша,а какво прави Съветския Съюз и Сталин на 17 септ. 1939г.
  3. Франция и Англия обявяват война на Германия,а не тя на тях,нали има разлика.Има,каквато се вижда от нашия случай-Не Царство България обявява война на Съветския Съюз,а точно обратното.
  4. Кой започва следващата,втората война в състава на ВСВ?Германия или СССР.Ами Съветския Съюз разбира се.
  5.Германия окупира 4 държави на запад от нейните граници,а Съветския Съюз четири плюс две големи територии-Бесарабия и Буковина.
  6.Германия като нападна Гърция и Югославия,Съветския Съюз я подкрепи политически и материално ,И скъса дипломатическите си отношения с тези две държави.Тогава Германия не беше лоша,не беше нацистка,не беше фашистка,не беше империалистическа-точно до сутринта на 22 юни 1941г.
  До тогава Канцлера Хитлер не беше лош човек,не беше фашист и нацист.
  Германия напада Съветския Съюз през юни,а той напада Иран на 11 август с.г.и войските му стоят цели 5 години.
  И ред други неща.

  Хитлер е човекоядец а Сталин вегетарианец.Точно през септември 1941г съветските комунисти разстрелват най-високооставения съветски държавник от българско потекло Кръстьо Раковски заедно с оше 170 затворници.При това Раковски не е осъден на смърт,а на 15 г. затвор .

  Рано или късно ще се разбере,че Германия и Хотлер на първо място спасяват поне Западна Европа от съветските болшевики.
  Англичаните са водили такава подла политика,много по-подла от Германия и Съветския Съюз.
  Пък и днес също.

 23. До Георги Николов

  Драги Георги,Пейчо не си спомня твоето име и те моли да кажеш откъде се познавате-съседи,колеги,състуденти,роднини или нещо друго.
  И ще предаде телефона си,че напълно не те помни.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.