Изненадите на Трайчо Трайков

Досега си мислех, че Трайчо Трайков ми напомня с нещо на легендарния актьор Бъстър Китън от времето на нямото кино, известен като “каменната физиономия” заради рядкото му умение да се шегува без да се смее.

Каменната физиономия”, впрочем, е атрибут от поведението на монголските воини, изградили най-голямата империя в човешката история върху една пета от планетата-единствената по-голяма от днешната имперска Русия ( практически върху почти цялата територия на известния на на евразийците тогавашен свят). Обучавали ги да не издават  страха, вълнението си и да понасят болка. Пренесло се е като манталитет върху т.н. индианци , чиито прародители са били монголите, прекосили по време на Ледниковия период заледения Берингов проток и населили безлюдния дотогава Американски континент, смятат някои днешни изследователи ( Кон Ийгълтън споменава тази хипотеза в бележките към неговите пет тома, посветени на монголските завоевания).

Отплеснах се- за малко да стигна до любимия на Хитлер “Винету”…

“Каменната физиономия” Трайчо Трайков вече показа умението си да реагира мълниеносно с шеги на тезите на своите опоненти без да се хили самодоволно на собственото остроумие ( като един Калфин, например, на когото очевидно са му наредили да бие Трайков по линия на гримасниченето с постоянна усмивка на уста). Възможно е онези, които не познават Трайков добре, като моя милост, да го смятат за “сухар” ( което е доста по-добре от “въздухар”).

На благотворителен бал за кампанията си в София Трайков разказал онзи ден вица за деградацията на нацията от “бай Ганьо, през бай Тошо, до бай Кой”. Проправителствени сайтове показаха видео от този момент и се възмутиха с цялото си жълто лицемерие от “цинизма” на кандидата за бъдещ президент. Както се видя, Трайков предизвика голям смях в залата ( авторът на смешката май е Самуил Петканов от сайта “Неновините”).

В Пловдив обаче Трайчо Трайков вчера е атакувал още повече представата за него, като строг технократ, който може и да е много умен, ама е прекалено сдържан емоционално и в това отношение му липсвала “харизмата” за политик ( като непрекъснато хваления за “харизмата” му на селски побойник Борисов?).

Като стана дума за “харизмата” : единственото нещо, за което Цецка Цачева се сеща като самокритика, е това, че не умеела “простичко” да общува с хората ( по подобие на простия си шеф, който хиляди път е изричал цинизми, но при изблика на Радан Кънев срещу него с циничен израз побърза да го нарече “простак” на когото трябвало да се отговаря с мълчание – по тази логика всички ние би трябвало да мълчим непрекъснато и да отказваме да коментираме самия Борисов).

Ще си позволя да се включа като свидетел в разговора за простащината, за да изоблича циника Борисов, известен на мнозина с долнопробния си език за жените. Говорейки ми на “ти”, без да се познаваме лично, още при първата ни среща в БТВ, където беше пристигнал за участие в предаването ми “ В десетката” като изгряваща генералска звезда в “царското” МВР, Борисов ми се представи по следния начин: “Ние е..чите трябва да се подкрепяме”. На учудването ми ( да не ми е “светил” в кревата, я!) бързо обясни, че аз имам много деца и затова в неговите очи минавам за “е.ач”, за какъвто той има и себе си, естествено ( без да има много деца).

Но да се върнем на темата за “страдащия” от липса на харизма Трайчо Трайков. Оказва се, че той се включил на предизбрно събитие в Пловдив в изпълнението на групата “Акага” със соло на тромпет, съобщава сайтът OFNews.

 

 

phpdhlw0x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/22/2848994_video_traicho_traikov_pokaza_muzikalni_umeniia_na/?ref=yellow_fp

Не знам дали самият Трайков би приел такъв паралел, но в това отношение между изборите в САЩ и в България се появи първата ( вероятно и последна) прилика. Нарича се Клинтън. Тъкмо Бил Клинтън свиреше на саксофон  в качеството си на кандат-президент, че и след това. Шансовете фамилията Клинтън да се завърне в Белия дом сега са големи.

А “ българският Клинтън” с тромпета? Ще му бъде трудно да привлече гласоподавателското внимание на оглушаваната дълго с йерехонските тромпети на пропагандата масова публика, но поне вече знаем, че се спука лъжата за липсата на алтернатива на простотията и двуличието, които второ десетилетие са монополизирали управлението на България под формата на менкане на порции в лявото и дясното простанство.

37 мнения за “Изненадите на Трайчо Трайков”

 1. Вчера в Панорама е трябвало да има дебат между Трайчо Трайков и Румен Радев. Вторият обаче се е отказал. 🙂

 2. @ Tsvette

  По-скоро “генералът” са ГО отказали PR-ите му (и правилно са постъпили!),защото са преценили, че едва ли ще се справи в диспута с Трайчо Трайков, имайки предвид как той направи смешен Калфин с целия му “международен и политически опит”.
  Но мисля, че има и друга, ПО-ПЕРФИДНА причина, за генералското нарушение на военната дисциплина.
  Рублофилският “ястреб” на ПАНОРАМА не случайно беше поканил и двама опитни в риториката русофилски професори, за да смачкат тримата заедно и да удавят в “изящната” си словесност технократът с каменно лице и безупречна логика. С една дума, да го вкарат в “небрано лозе”.
  Е, НЕ СЕ ПОЛУЧИ!

 3. Да, става интересно! След като Другаря калфин отнесе боя нито един Другар/ка не желае да се срещне с г-н Трайков за дебат! А Българина не е чак толкова задръстен. Малко му трябва и вниманието на всички ще се прикове към страха изпълнил надутите балони от саблените удари на виртуоза Трайков!

 4. Обаче за някои неща нямам думи! Бил прекалено умен ??? Да, прекалено е умен обаче за Кой е прекалено?? Ченгетата направо изпадат в ярост от умните мъже! Защо ли? Не само от страх но и от завист, защото те никога няма да имат това Богатство! И ако България има нужда от нещо, това не са още ченгета и стари кукли а умни и твърди мъже обичащи сънародниците си и родината си! Неподкупни и пазещи честта и достойнството си! Защото ти може да си много богат, червив с пари но твоята стойност ще бъде нула, когато предадеш рода си и себе си! А нула умножено по което и да е число си е пак нула! Ако искаме положителен възход нека умножим нашите усилия и воля не по нула, избирайки си нули или направо отрицателни числа за политици а истински положителни личности, стойностни хора като г-н Трайков!
  Ние Българите един път завинаги трябва да я разберем тази математика! Избери честен и умен човек и той ще умножи твоя труд и усилия, така че ти да бъдеш стопанина и ти да се радваш на плодовете! Избереш ли си обаче мошеник, той ще ти отнеме всичко и ще изпие силата ти. Ще има някакви плодове но той ще им се радва! Ще има някаква държава но ти няма да си и стопанин! Загряваш ли Българино или искаш още жега и мизерия??

 5. За пръв път ш качеството му на политик оцених Трайчо Трайков след като баце го “уволни” след постановката “катарски плаж”. Тогава на резоният въпрос на репортер как би оценил довчерашният си шеф бб, ексминистърът на икономиката отсече: “Уникален политик с неповторим стил”. Е, това влезе одма в жанра “световни оригинални политически мъдрости”. Не знам как на слънчо са МУ го “превели” но само с прочит(или по-скоро четене от баба му за преспиване) на първият том на “Винету” едва ли би се докоснал до гигантският интелект на единственичт НОРМАЛЕН кандидат за държавен глава.
  Сравнявам го с тукашните мераклии за Елисейският дворец. Мога съшсем отговорно да кажа. Бият го само по показателят обиграност. И дотам.
  Такъв шанс за България е не само грехота, а престъпление да се провали. Дано електорът се събуди. Просто не виждам как ако си малце от малце с акъла си би предпочел конкурент. ЗАЩО?
  Трайчо Трайчев-Президент!

 6. TSVETTE,

  Добре е направил радев, че се е отказал. Да ходи да преговаря – история, география, международно право, закони, конституции, история на дипломацията, оперни либрета, политическа философия, антропология, история на парламентаризма в България, поезия, мемоари, биографии, епистоларна литература и т.н….. че г-н Трайков е вдигнал много високо летвата.
  А, и култура на разговора, да не забравим. Видяхте в предишния дебат как дребничкият емотикон кальфин така и не можа да види високата летва.

 7. Точно по повод на снощната Панорама искам да споделя впечатлението си от г-н Трайчо Трайков.С няколко думи:той се представи блестящо парирайки всички опити на Бойко Василев да го провокира:от мнението му за ястребите в политиката до появяващият се разнобой в РБ!!С изчистеният си поглед върху актуалните проблеми на Региона-вършни и вътрешни,Трайков в същност ,в рамките на 15-тина минути,представи предизборната си програма.При такова представяне,непреубедените партийно БГ избиратели би трябвало да да го припознаят като бъдещия Президент на България.В този смисъл трябва благодарим на БНТ за предоставената възможност многобройните зрители на Панорама да се запознаят с Бъдещият президент/дай Боже/ на България.И още,Ген.Радев вероятно е предчувствал фиаското си при директен сблъсак с Трайков и предвидливо не се е появил в предаването.Браво на съветниците му!!

 8. Аз съм за Трайков, единствения нормален човек измежду кандидатите.

 9. САМО КРЪГЪЛ ИДИОТ БИ ПРЕДПОЧЕЛ АЕЦКА ПРОСТАЧЕВА ПРЕД ТРАЙКОВ!
  ФАМИЛИЯ ТИНКОВИ-ВИДИН ЩЕ ГЛАСУВА ЗА ДВОЙКАТА
  ТРАЙКОВ / СЪБЕВ!

 10. 7 НОЕМВРИ 2016-а

  … В самия център на Банкя вече никой не го помнеше и не го бе еня за съдбата му. Опита да се шмугне в храсталака около минералната баня, но едрото, натрупало доста наднормени килограми тяло, отказа да го слуша. „Не трябваше да зарязвам тренировките”, изпъшка отчаяно, за миг си спомни щурите купони с „Бистришките тигри” и с обречена смелост се извърна срещу врага си. Стройният рицар, скрит зад бляскава броня и замахнал с окървавена алебарда, все така мълчеше. По острието на оръжието се стичаха капки кръв. Неговата кръв, черна и гъста като вино от региона на Гоце Делчев. „Ще се мрееее!”, изквича ужасеното му Его, преди алебардата да съсече сънната му артерия…
  – Добро утро, господин премиер… Викат ви – учтиво и почти нежно го буташе по рамото телохранителят. Учтиво и нежно, колкото може да го докара бияч от „Ипон”, временно назначен на държавна служба.
  – Кво?! Кой?! Кой бе, мам…! – изръмжа и попипа врата си, още неотърсил се от кошмара.
  – Президентът ви вика, господин премиер – обясни охраната.
  – Къф президент бе?! Нали съм казАл до десет никой да ми не дзвънка! – отпуши гнева си.
  – Президентът Трайков, г-н премиер.

 11. Имам молба към “тайно” следящите БЛОГА НИ бацефили дали е възможно поне на една милионна като въздействие от карикатурата по-долу да бъде изтипосан и Трайчо Трайков.
  Благодаря ви, че ще се разсеете.
  http://www.segabg.com/article.php?id=827601

 12. Днес на представянето на кандидатите Трайков и Събев в Младост размених няколко думи с генерала. Той ясно каза: тези избори са решаващи.
  Призовавам да помогнем като призовем повече наши близки и познати да гласуват за тази кандидат-президентска двойка.
  ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ТРАЙЧО ТРАЙКОВ И СЪБИ СЪБЕВ!

 13. Отдавна не съм се смял така,господин Инджев!От “елегантното” изказване на Борисов при срещата ви в БТВ достигам до извода че е възпитаник на Оксфорд,а вероятно е завършил и елитен колеж за дипломати.

 14. Мисля, че Борисов съжалява, че не може да номинира Трайков за кандидат-президент, а трябва да рискува с безцветната Цачева. А по отношение на приказките за това, че е чел само Винету, това е предназначено за съвсем друга публика, за т.н. мат’рял. На мнение съм, че всеки получава и ще чува само това, което е най-близо до неговото умствено развитие. А палитрата в България е все още доста широка. По отношение на настолната книга, това категорично не е Винету, а е по-скоро Макиавели.

 15. Снощи в панорамата г-н Трайчо Трайков показа още веднъж,че той трябва да бъде избора на българите,иначе ни чака руско иго.

 16. Върти ни живота под жаркото слънце
  и трием нозе от горещия камък…
  Но щом вечерта от небето се спусне,
  ще взема тромпета и ще седна на прага.

  Стига край тия стени съм се лутал
  като звън на пробита камбана.
  Трябва да свиря, трябва да срутя
  тишината – само викът да остане.

  Искам да гръмне горещия вятър
  и докрай да отвори вратите.
  Искам да тръгне отново земята
  след кръстоносния марш на щурците.

  Искам бодливата тел пред дома ви
  с моята песен да скъсам.
  Искам съседа, който се прави
  на глух, да възвърне слуха си.

  Искам да върже своите пръсти
  крадецът, сърце да си купи пазача.
  Искам да капна от моите сълзи
  в окото, което ръждясва.

  Искам отново при нас да се върне
  панаирът – прахта да издуха.
  Искам от смях да умре и от гъдел
  този, който умира от скука.

  Искам над мъртвите като на стража
  до сутринта да стоиме.
  Искам на всички заспали да кажа,
  че има време да се наспиме…

  ТРЯБВА ДА СВИРЯ В ГЛУХАТА ВЕЧЕР, ДОКАТО НЕ ДОЧУЯ КЪМ МЕНЕ ДА ИДЕ ГЛАСЪТ НА ХИЛЯДА ТРОМПЕТА ДАЛЕЧНИ. ИЛИ НА НЯКОЙ АРХАНГЕЛ НЕВИДИМ…
  Борис Христов

 17. СВИНАРИ , КОНТРАБАНДИСТИ НАРЕКЛИ СЕ СОЦИАЛИСТИ !!! ЦИНИЧНО Е СОЦИАЛИСТИ МИЛИОНЕРИ, КОИТО НА ТРИ ПЪТИ ФАЛИРАХА БЪЛГАРИЯ ДА НИ ПОУЧАВАТ И ДА ИСКАТ НАШИЯТ ГЛАС. ЦЯЛОТО ИЗПЪЛНИТЕЛНО БЮРО НА БСП СА МИЛИОНЕРИ ОЛИГАРСИ ПРИСВОИЛИ СИ ПАНАИРИ, ТУРИСТИЧЕСКИ КОМПЛЕКСИ, ЕНЕРГИЙНИ ФИРМИ, СПА ХОТЕЛИ, ТЕЦОВЕ, ВЕЦОВЕ… . НИНОВА, ГЕРГОВ, ДОБРЕВ, ЯНКОВ, ОВЧАРОВ, СТОЙНЕВ, ГЕЧЕВ … И ПОДОБНИ ДРУГАРИ С КАПИТАЛИ ЗА МИЛИОНИ. КАК СТАНАХТЕ МИЛИОНЕРИ ДРУГАРИ ? СЪС СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА ЛИ ? ДЯДО БЛАГОЕВ СЕ ОБРЪЩА В ГРОБА СИ ЗАРАДИ ТАКИВА СВОИ НАСЛЕДНИЦИ. СВИНАРИ, КОНТРАБАНДИСТИ НАРЕКЛИ СЕ СОЦИАЛИСТИ. БЕЗСРАМНИЦИ НАГЛИ. УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ИНДЖЕВ ,КОГА ЩЕ ПОНАПИШЕШ НЕЩО И ЗА ТЕЗИ ГЕРОЙ МИЛЕЕЩИ ЗА СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ БЪЛГАРИ ?

 18. Някои ме упрекват,че оприличавам много известни и неизвестни българи в наивност както и цялата държава Р.Б.Този път без “ъ”….

  Но ето какво пише колегата “ДО ИВО ИНДЖЕВ”.

  Когато Народна Република България беше комунистическа държава,тя се управляваше от комунисти,Конституционно определени като ръкводители на строежа на комунизма.И не случайно бандата,ръковдеща строежа се казваше комунистическа-БКП.

  Сега,близо една трета след прекратяването на комунизма,колегата казва,че НРБ се е управлявала от “социалисти”.
  Добре,няма да споря,може би е прав,но къде бяха комунистите тогава,когато “…социалисти…които на три пъти фалираха България…”

  Колега,много те моля,няма да мога да заспя ако не кажеш какво правеха по време на трита фалита комунистите.Да не би да са били в отпуск случайно,или на братско посешение във великия и непобедимия Съюз на….зае…
  А че в НРБ по това време беше пълно с комунисти,никой не може да ме разубеди.

  Как тогава ще загаснат мощните прожетори горе вдясно като се пишат подобни…няма да казвам.

  Четат млади хора,че социалисти са управлявали НРБ,на други места че управници са били комунистите,ха се поставете на мястото на тези хора…
  Пък после,бил съм подправка на всяка манджа.Може и така да,е,но къде греша в случая.
  ОК,контарбандистите се нарекли социалисти- и по този въпрос няма да споря,прав е колегата,но що за съвпадение,след като и в това съм сигурен,че комунистите през април 1990г. също се нарекоха на социалисти..Не са ли все пак множко тези социалисти.
  Аз все си мисля,че става въпрос за комунистите,но не мога да си обясня защо колегата не им споменава истинското име.

 19. Уважаеми колега Маджаров,
  Кандидата за президент на комунистическата партия е бивш генерал,той вече не е такъв,не е регистриран като такъв и никога не се прдставя за такъв,Вие нарочно или ненарочно му припомняте воинското звание преди да бъде уволнен от действителна военна служба(освободен )

 20. Признавам си, че до оня ден не бях следил изяви на Трайчо Трайков, а и на всички останали кандидат-президенти, въпреки, че следя подробно коментарите как се развива кампанията за тези избори тук и в други сайтове. Да гледам “Панорама” спрях отдавна заради бълвочите на “водещия” Бойко В., който за мене е по-скоро Бойко Вольгин в БНТ.
  Но късно в петък вечерта – около полунощ попаднах на запис на част от петъчната Панорама съдържаща само представянето на Трайчо Трайков.
  И БЯХ ОЧАРОВАН!!!
  Наистина много отдавна не бях чувал български политик – кандидат за избори да говори по такъв БЛЕСТЯЩ начин! Може би – от поне от 15-18 години. Г-н Трайчо Трайков по начина си на поведение може да бъде сравнен единствено може би с г-н Филип Димитров и при това печели при такова сравнение! Изключително хладнокръвен, с хирургическа точност, като със скалпел правеше анализ на ситуациите, които трябваше да коментира, а когато се налагаше в дискусията този скалпел се превръщаше в остра сабя дамаскиня (ще си позволя сравнението – като на ген. Колев – разбил казашките полкове край Добрич), която безпощадно разсичаше плиткоумията, с които се опитваше да го омотае “водещия” Бойко Вольгин. И не е вярно, че дебат не е имало, защото Бойко В. се опита като “верен войник на Партията” да замести ДЕЗЕРТИРАЛИЯТ от дебата о.р.ген. Радев, който явно се беше катапултирал неизвестно къде и зарязал самолета на Нинова&Co да се разбие за пореден път! Гледал съм предизборни диспути и по чужди ТВ (френски и италиански) но никога не съм виждал водещите там да са толкова пристрастени и явно поддържащи една от страните, както това направи Бойко Вольгин. И на него не му се отвори парашута, както и на о.р.ген. Радев. ПОЗОР за тях!
  И последно: Да бъдем от ХОРАТА, които застават зад Трайчо Трайков, както самият той каза! И нека привлечем за това и други!

 21. Трайчо Трайков е най-достойният от кандидатите!

 22. @Богдан Кримски-Атлантически:

  Великолепен памфлет! 🙂

 23. А, бързо са се сетили мирните политкоректни гълъбчета от Нобеловия комитет, че са орезилили наградата, връчвайки я на един левичарски д р и с л ь о ! На един зъл и циничен враг, но същевременно доста практичен използвач на АМЕРИКА!
  Нищо, догодина като дадат Нобел на товарищ Оливър Стоун за Мосфильмовския му боклук, възхваляващ предателя Сноудън, той да им се изпикае в знак на протест срещу капитализма по време
  на церемонията в Стокхолм, но да си гушне 2-те милиончета (не рубли, има си хас!) -дано тогава им дойде акълът в кухите кратуни!

  http://life.dir.bg/news.php?id=24278418&nt=5

 24. И пак като е за музика – аз вече имам друг идеален кандидат за Нобелов лауреат, при това с българско име! По нищо съществено не се различава от Боб Дилън: смело заклеймява американския президент, ценят го високо на Лубянка, носи каубойска филцова шапка, знае 3 акорда на китара, мрази капитализма, но обича доларите му, люби СССР и Русия, но не и рублите, комбинира различни стилове-руска пляска, гръцка тавернаджийска простотия пред масковска публика.
  Вот го и маладеца!

 25. Много добър текст, г-н Инджев! Само една малка забележка – По-голяма по площ и население от руската империя e била не само монголската, ами и Британската империя, която, за нещастие на великоруските шовинисти, достига почти до една четвърт от земната суша!:

  the Russian Empire was surpassed in landmass only by the British and Mongol empires. By 1922, more than 458 million people lived in the British Empire, which was more than one fifth of the world’s population at that time. The British empire was larger than 33,700,000 km2 (13,012,000 sq mi), almost a quarter of the Earth’s total land area. Like the Spanish Empire before it, the British Empire was often said to be “the empire on which the sun never sets” because it was so large that the sun was always shining somewhere in the empire.
  Източник- Уикипедия

  Трайков – президент!

 26. Към “БЕЗ НИК” от днес.Грешката ми по отношение на Радев е ,че пред чина му,не поставих “ор”.Иначе, уважаеми колега,надявам се че сте съгласен със споделеното от мен!

 27. Прекрасно стихотворение, но авторът му не се интересува от политика,как тогава да изберем Трайков?

 28. Г-н Инджев, смятам, че за пръв път от много години имаме нормален, добър, интелигентен, уравновесен, необременен и притежаващ визия кандидат-президент. Би било истинско престъпление, ако изпуснем този шанс… Който може и да е последен…

 29. Към B1N4EVA:
  За мен това стихотворение на Христов и не само това, както и тези на Ботев са предназначени за днешния ни ден. Те са протест срещу лъжата и демагогията, срещу страхливостта и пасивността, бездушието и безразличието ни към днешния ни ден. Какъв по-добър политически апел от това? Казвате „страхотно стихотворение“, а не разбирате посланието на поета: „искам на всички да кажа, че има време да се наспиме“. Какво повече Ви трябва, за да гласувате за Трайчо Трайков? Толкова трудно ли е да се разбере, че той е човекът, който може да направи така, че „… да тръгне отново земята
  след кръстоносния марш на щурците“.
  Сравнете го с всички останали кандидати. Да виждате наличие на някаква интелигентност, на морална чистота, или наличие на духовна аура в тях? Да виждате някакво сходство, колкото и малко да е и то с Трайчо Трайков? Какво Ви трябва още? Колко още тромпета трябва да засвирят, че да чуете протеста на поета и непреклонния му зов за промяна на живота ни към по-добро и по-висшо, откъсвайки се от лъжата и демагогията, простотията и моралното падение, водещи до духовното опростачване на хората. В този исторически за БЪЛГАРИЯ момент ТОЙ е тромпетиста който ни призовава, събудете се, станете, и разрушете този свят на лицемерието и лъжата и възстановете СПРАВЕДЛИВОСТТА, СВОБОДАТА И ДОСТОЙНСТВОТО В ДЪРЖАВАТА СИ.

  БЪЛГАРСКИЯТ ИЗБОР-ТРАЙЧО ТРАЙКОВ ПРЕЗИДЕНТ!

  СВОБОДНА, НЕЗАВИСИМА И БЛАГОДЕНСТВАЩА БЪЛГАРИЯ!

 30. България има нужда от нормален и достоен човек за Президент !!! Въпросът е, дали мнозинството български гласоподаватели желае това :((( Аз ще гласувам с чиста съвест за Трайчо Трайков !!! УСПЕХ !!!:)))

 31. На Трайчо първо му пуснаха Каракачанов. Двубоят беше неравен и “патриотчето” се изложи яко. През цялото време в главата ми се въртяха интервютата на чужд език в парламента. Каракачанов на декларирания, като говорим от него немски, успя да каже само, че не разбира.
  После го противопоставиха на Калфин с надеждата да го помачкат, но не им се получи. След Калфин всички се измъкват от задния вход.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.