Пропагандата за “светлото” ядрено бъдеще в сянката на руския орел вдига предизборно ядреналина

Крайно необичайно, една телевизия даде днес думата на ядрения физик със 17 годишен стаж в АЕЦ “Козлодуй” и с остро критична позиция по темата за ядрената енергетика Георги Котев.

http://www.bgonair.bg/sutreshen-blok/2016-10-27/georgi-kotev-yadren-fizik-oborudvane-za-aets-belene-ne-e-bilo-proizvezhdano

Макар и в полагащото се за опасен за ядрената мафия специалист съотношение 2 : 1 спрямо неговото мнение в студиото, Георги Котев успя да съобщи факта, че България на практика е осъдена от Русия за нещо, с което ние, “осъдените души”, сме приели мазохистично без да проверим на място в Русия дали изобщо е произведено оборудването за АЕЦ “Белене”.

Единият от гостите, известният с дългогодишното си медийно лобиране за АЕЦ “Белене” председател на Българския атомен форум Станислав Георгиев, се опита да свидетелства как лично бил видял нещо да се произвежда в Русия, но беше контриран от Котев, че със сигурност е видял нещо, но то едва ли е било произведено специално за България. Защото няма доказателства до ден днешен за това, както вече два пъти декларира и добре запознатият със случая  бивш министър на енегретиката Трайчо Трайков ( отстранен от поста му от Борисов именно заради опитите му да защитава българския интерес спрямо енергийните проекти на Русия у нас) в днешното си качество на кандидат за президент.

(Малко отклонение: прав е Цветан Цветанов в това отношение, макар и да не го съзнава, когато заявява, че Трайчо Трайков е бил отстранен за несправяне с работата. Точно така! Трайков се е оптивал да се справи с наследените зависимости от Русия , но без подкрепата на началството е бил обречен да не се справи с тази работа).

Валентин Колев , по-малко известен лобист от Станислав Георгиев, понечи да помогне на затруднения си колега Георгиев с обобщения, че не може една банка и един съд да стигнат до извода за правотата на руската жалба без да се е уверили на място в Русия, че има основания за това. Но и той не можа да отрече, че на практика българската държава не е направила това.

Излиза, че на нас ни стига това, че руснаци, швейцарци и прочее участници в процеса на нашето обесване на веригата на руската зависимост са ни достатъчни авторитети в обосноваването на факта, че ни нахлузиха клупа и ни ритнаха стола под вързаните крака без да се опитаме да отидем на крака на местопрестъплението и да проверим фактите сами.

Нещо повече, в желанието си да обяснят на публиката що е то производство и износ на електроенергия изобщо и двамата защитници на “светлото” ядрено бъдеще ( в сянката на руския двуглав орел) на практиса сами закопаха тезата си с признанието, че никой не знае колко би струвала евентуално произведената от нови ядрени мощности електроенергия 7-8 години след построяването на нови реактори в България. И то при факта, че потреблението у нас спада, а на регионалния пазар търсенето на електроенергия ( от България)- също. С други думи, от евентуалния частен инвеститор се очаква да вложи милиарди в нещо, което няма гарантирана възвращаемост.

Останаха от разговора обаче и някои не толкова ясни на пръв поглед нюанси. Сред тях без обяснение премина репликата на Станислав Георгиев, че нямало проблем български експерти да посетят Русия за проверка ( след необратимата вече осъдителна присъда да плащаме повече от милиард на Росатом). И защо да няма проблем ( вече?). Ами защото Комаров така казал.

Кирил Комаров, който така великодушно е “разрешил”, е вторият човек в йерархията на компанията Росатом, пред която така безмълвно капитулира Бойко Борисов и екипът му от от управленци, които не са виждали в завършен вид онова, заради което България е принудена да си плаща след осъдителната присъда. http://gikotev.blog.bg/drugi/2016/10/02/kakvo-ni-kaza-zam-shefa-na-rosatom-komarov.1480087

Както се вижда, от една страна Путин изпрати тук насред кампанията за български президент своя приближен телевизионен коментатор Дмитрий Куликов да разяснава на пресконференция в БТА внезапния изблик на руско великодушно опрощаване на лихвите (пренебрежимо дребни на фона на милиардното ни задължение) върху глобата за невижданите реактори. Размахвайки този морков ( след ефекта от тоягата на депутата Пьотр Толстой по русофилите тук с  откровеното си описание за българите като стока на руския тезгях), Куликов обясни споразумението за отдапането на лихвите като царствен жест спрямо “братята българи”.

От друга страна “братята българи” от ядрения ударен отряд на петата колона са мобилизирани да замитат следите на българското управленско безхаберие, което ни струва огромно финансово наказание, каквото страната ни не познава от времето на съветския разорителен грабеж, довел след три години окупация относително запазената през годините на Втората свотовна война българска икономика до просешка тояга.

Как да не се сети човек отново за прословутия русизъм в мъжки род, изтърсен от явно мислещия на руски премиер Сергей Станишев, който през април 2008 г. окачестви в парламента срастването на престъпността с власта като “ един ясен симбиоз”!

22 мнения за “Пропагандата за “светлото” ядрено бъдеще в сянката на руския орел вдига предизборно ядреналина”

 1. Сигурен съм, че не са произведени нещата /реактори?/, за които ще плащаме. Идиотщина е това да не е приета работата от българска страна /била ли е поканена?/, а да се плаща. Борисов да иде на место да “реши въпроса” и да си води за адвокат Филчев.
  Да приемем, че са направени 2 реактора – слънце. Плащаме, стават наши – ама не ни трябват и никой не иска да ги купи. Е, какво следва – “руската страна да предяви иск” за … магазинаж?

 2. Реакторът може да съществува, а може и да не съществува. Покрай “великодушното” опрощаване на лихвите, някак остана встрани и една нагла заплаха за някакво плащане за “съхранение”. Любопитно е, че от наша страна няма нито един специалист, който да е удостоверил завършеността на крайното изделие.

 3. Аз само да попитам. баце ще поиска ли “разрешение” от Стопанинът на БЛОГА НИ да отпочне-започването на АЕЦ Белене след като при “отказа” да пълни “гьола” се почувства длъжен първо да информира за историческото решение Иво. Тъп, по-тъп, най-тъп, слънчо.
  Шапо за г-н Георги Котев!

  Трайчо Трайков-Президент!

 4. “Безхаберие”?!?! “Идиотщина”?!?!

  Откога тези думи са синоним на “ПРЕСТЪПНА СХЕМА” (генерирана в Кремъл)?
  Откога такова поведение е станало присъщо за ПК начело на държавата. (=Престъпен Клан, =Пета Колона)?

  Това което ни се сервира е достатъчен аргумент и основание минимум за следното:
  1. Скъсване с русия
  2. Разработване и представяне на контра-клейм за поне 3 милиарда
  3. Разрушаване на 400 руски паметника и превръщането им в краш-стоун за магистрала “Хемус”.

 5. Щом ще плащаме – да го доставят до последната гайка и торба цимент! Място за
  склад на о.Белене има ! Следва разпродажба на части и вторични суровини за бюджета.
  За изтекли срокове на доставка да плащат НЕУСТОЙКА !

 6. Защо москва бърза да се заплати арбитражното дело и защо мълчат политиците. Толкова ли е закъсала русия. Уви, истината според мен е доста различна – без да зная що е арбитраж ще кажа, че бързането е свързано с откриване на пътя за допълнителни плащания в големи размери през следващите години. Това е началото, защото нали не плащаме за готови реактори, които струват баснословни пари! Мисля, че плащането на тези 620 милиона Е представлява сумата необходима на русия за утвърждаване на задължението на НЕК за оборудването за Белене, което ще трябва да заплащаме принудително по следващи арбитражи независимо дали ни трябва или не. Т.е. започва голямото ограбване “Белене” от русия сега. Вече се оповести и какво ще получи “министърът” – 50 мил., с уточнението, че било за “Виваком”, което значи, че съчетават лъжа с частица истина. Лицето е предупредено – “внимавай”. Това е сумата, която получава той от платените по арбитража.
  В мъртва хватка сме на Русия, която е перфектна в ограбването на държави- спомнете си златото на Испания, отнесено през 1933 г., което никога не е върнато. Дали трябва да споменавам грабежите извършени в Родината–от ограбването на отделни хора до грабежите в страната през войната, която е пренесена от русия на наша територия, и ограбването на стоки и суровини по цени определени от “братушките”, по време на комунистическото робство.
  ……..Какво противопоставяме сега на това – нищо! Българското разузнаване е проядено отвътре от руски агенти.
  Това трябва да ни отвори очите, за да разберем, че врагът е перфектно подготвен и вече е готов с нов план за окончателно принизяване, унищожаване и превземане на милата ни Родина. Няма противодействие на перфектната машина за ограбване чрез поробване на народи, мутризиране на политическия живот, унищожаване на морала и вярата в бъдещето на българския народ.
  Пиявицата Русия ще продължи да ни обезсилва чрез организирано ограбване и обратно подхранване на коалицията “руска мафия в България”. Това ни гарантира безчестна политическа система и утрояване на седемдесетгодишния гърч на Родината.

 7. България ще плаща за МИРАЖ. А може би някой е взел доста ПОДКУП за този МИРАЖ! Да ежив и здрав данакоплатеца още много има да плаща на “освободителите”!IIC…..oIL.

 8. Категорично съм на мнение, че трябва да се плати веднага, щом сме осъдени, и да се бяга бързо надалеч. Вярвам, че така ще се спре завинаги с това неистово желание да се прави какъвто и да е проект с руските “братушки”, не само енергиен, но и каквото и да е друго. Няма никакъв смисъл повече да се дъвчи темата: дали са произведени реакторите, ама дали някой ги е видял, ама това което е видяно за нас ли е било, и глупости от този род. Отначало бяха реактори второ поколение, след това станаха от трето поколение, после набързо трето+. На това се казва не канарче, а боядисано врабче. Познайте какво ще ни показват и после какво ще ни изпратят, и не от три пъти да познаете, а от един път.

  Предполагам, че на ядрените енергетици е добре известно, защо руските реактори винаги вървят по два. И двата работят, единия произвежда ток за потребление, а другия захранва и поддържа първия.

  Тук би трябвало да поговоря и за малките модулни реактори. Ако ядрената енергетика има бъдеще, това са малките модули, и водещите компании са вече готови с разработките си, като остава единствено да се измине пътят за лицензиране.

 9. Абсолютен лаик съм по тази тема.Но руснаците строят централи на много места – Индия, Иран, Бангладеш, Казахстан, Египет, Беларус, както и вътре в самата Русия.Има ли вероятност реакторите за Белене да са отишли някъде или в Русия или в друга страна, или Русия евентуално да покаже оборудване, построено за някоя друга страна?Въпроса ми вероятно е инфантилен и глупав, но все пак. 😀

 10. Напълно прав е Георги Котев!Оборудването трябва да бъде прието от инженерите по оборудването,които предадоха реактора от Белене на представителите на АСЕ и знаят абсолютно професионално за какво става въпрос.Приемането на оборудването върви заедно с техническа документация,която гарантира,че то действително е произведено за гьола.Процеса е сложен и ще изисква поне три месеца работа в Ижоския завод ако е произведено нещо това е само оборудване с дълъг цикъл на производство,но в никакъв случай не е завършен ядрен реактор готов за предаване в монтаж и такъв втори не завършен.Между другото инженерите по оборудването в Белене бяха съкратени още през 2012г. има останали двама,които знаят как трябва да се извърши тази работа,но никой от НЕК,БЕХ и Министерството на енергетиката няма да постави въпроса за приемане на оборудването!Просто ще се преведат 620 милиона евро на Русия и сагата от тук нататък ще се задълбочава още по-вече!!!

 11. Произвели са разбира се…. 1,000,000 чушкопека

 12. @ Роберт Алтънов

  За голямо съжаление сте прав, а прогнозата ви – правдоподобна!
  На всичкото отгоре започнаха да ни подготвят психически за поредното “възраждане”на Белене, този път с “частен” руски инвеститор.

  Дошло е време за отстрел!
  Един по един като се започне с Р.Овч и “златния” Вальо.

  то се видя, че няма друг начин!

 13. Как търгувахме с Големия брат:статистически сборник “Внешняя торговля СССР в 1985 г.:СССР внася от НРБ 136.080.000 бр.яйца за 5.580.000 рубли или около 4 копейки за брой./стр.111/По това време у нас яйцата струваха по 8-10 стотинки.А пилето се заплащаше по 96 копейки за кг.А го хранехме със смески в които влизаше соев шрот от Аржентина/ за долари/.Това да го прочете и др.Ерменков.

 14. Няма как да се избяга от загубите, които ни нанесе Белене. Не е възможно да се намери такъв глупак, който да закупи тези реактори, ако съществуват и те да бъдат вложени някъде по света. Тези централи са на доизживяване. Времето е на новите ВЕИ технологии. Освен, че са екологични те са и по-евтини. В САЩ цената за изграждане на една соларна централа е около 1,5$ на ват и зависи от мощността. Това го зная от сина ми, който работи точно това.
  Тези реактори могат да донесат полза за обществото само като се изложат на показ на видни места така, че да служат като огромна обица на ухото на поколенията българи, за да знаят какво означава да гласуваш за комунисти и техните производни: бкп/бсп, герб, разните “патриоти”, дпс-та и т.н.
  ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ТРАЙЧО ТРАЙКОВ И СЪБИ СЪБЕВ!

 15. страна на простаците и идиотите….
  “кат русия няма втора” ….неее …има,има …. българия е това
  за тези, които не знаят …малко е по Вазов, а правописа не е случайно сбъркан
  главната буква е за важните неща…ЕС, НАТО, Германия, Полша, Литва, Латвия, Естония…и на много други места по света, КЪДЕТО живеят хора с национално ДОСТОЙНСТВО, а тук по Славейков …МЪРША

 16. Частния руски инвеститор може да шантажира както си иска българското правителство.Дори в един момент да направи втори Чернобил,няма ,я руска територия и население да пострада,а омразни натовци.Чете ли го това някой/

 17. Абсолютно сигурно е, с хиляда и колкото искате процентна сигурност, че никакви реактори за Белене никога не са били произвеждани и това просто е поредния грабеж, на който е подложена България от “братята” руси – проклети да са те и ненаситната им алчност, която също с абсолютно сигурност ще ги завлече (и това вече се случва) в гробището на историята.

 18. И при двата основни начина за плащания,неотменим документ е товарителницата,т.е.подписан от превозвача документ,че е получил стоката за превоз на определен адрес.Честа практика при големи технически проекти да се плаща авансово определена с договор сума,обикновенно около 15-20 %.При такива обеми и да няма ясно формулиран договор ,преди 25 год.вече щеше една дузина хора да са в затвора.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.