Някой будител трябва да каже на българските ученици истината за Иван Аксаков и антибългарската политика на руската империя

Отлична е идеята на гимназисти от Пазарджик да отбележат Деня на будителите с костюми на български възрожденци. http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/helouin-po-nashenski-uchenici-se-obliakoha-kato-buditeli-6060683

Спор няма: да дефилираш като Вазов или Ботев е патриотично и поривът на младежите е за уважение.

Има само едно “малко но” .

Училището, в което младите родолюбци учат, носи името на руския българомразец Иван Аксаков.

Председателят на московското славянско дружество Иван Аксаков първоначално агитира за освобождаването на славяните на Балканите- никога за братята българи, разбира се. Такава е била имперската идея за “освобождението”. Целта е било да се освободят територии, населенеи със славяни и православни, които да се влеят в руската империя.

За огромно учедване на Русия, руснаците и конкретно на руския придворен пропагандист се оказва, че на завоювяната от руските войски територия (с решаващата саможертва на българските опълченци, спасили Русия от неминуем военен разгром край Плевен) има българи, които упорито настояват да имат своя държава, независима и от “освободителите”.

Когато българите осъществяват съединенито си на 6 септември 1885 г.Русия не само оттегля офицерите си от младата българска армия, не само разжалва от офицерското му звание зачисления в руската армия български кнаяз Александър, не само подстрекава Турция да нападне непокорните българи и да си вземе полагащата й се по Берлинския договор като васална територия Източна Румелия, но и на практика води война на унищожение срещу България с ръцета на поощрения от руската дипломация сръбски крал Милан.

Българите обаче постигат тържество в противопоставянето си на тези импрески интриги и спечелват симпатиите на цяла Европа. С едно изключение ( освен Сърбия): Русия.

Вбесеният българомразец Иван Аксаков възкликва от страниците на своя вестник “Рус”: “ Всяко тържество на българите е смърт за Русия”.

Макар и със закъснение, все пак е бил принуден да признае, че има българи ( за наказание, че българите не искат просто да бъдат славяни, отмъстителни руснаци по-късно измислят теоритята за българите като наследници на “татарите” и въоръжават с нея българомразците в Титова Югославия). Макар и вбесяващо непокорни пред Русия и Турция, но все пак са българи, а не славянско племе, подлежащо на русификация в руската империя, каквото е било намерението на Русия.

 

Става дума за Русия, която ни носи ново иго , както предупреждава в стихотворението си “На руските воини” Иван Вазов по повод руско-българската война през 1916-1917 г., когато българската войска разгромява руските агресори. Именно думата “иго” употребява на два пъти авторът на “Под игото”.

 

Учениците от Пазарджик също могат да научат кой е Иван Аксаков и да поискат училището им да получи патриотично име- на когото и да е от БЪЛГАРСКИТЕ народни будители, вместо да имат за патрон един руски имперски българомразец.

Ето още веднъж стихотворението на Вазов:

НА РУСКИТЕ ВОИНИ

 

О, руси, о, братя славянски,

защо сте вий тука? Защо сте

дошли на полята балкански

немили, неканени гости?

 

Желали би вас възхитени

да срещнем со сълзи и с китки…

Но идете вий настървени,

на грозни зовете ни битки!

 

Желали би вас да прегърнем

и тоз път сърдечно, горещо.

Но взорът ви свети зловещо…

Как ръце сега да разгърнем?

 

О, руси! Аз друг път ви славях

за подвиг велик и чудесен,

високо ви лґкът поставях

във мойта душа, в мойта песен!

 

Вий някога знаме Христово

развяхте за благо човешко –

строшихте ни игото тежко,

а днеска ни носите ново!

 

И пак не ви мразим (не крия:

обича ви още народа);

но любим и свойта свобода,

стократно пµ любим я ния.

 

За тоз кумир ние се бием

и с чужд, и със близък упорно

и няма ний врат да превием

пред никакво иго позорно!

 

О, колко ви, братя, жалея!

О, как би желал, братя клети,

свобода и вам и за нея

кат нас да живейте и мрете!

 

1916

30 мнения за “Някой будител трябва да каже на българските ученици истината за Иван Аксаков и антибългарската политика на руската империя”

 1. Иво, Благодарение на теб разбрах, отворих сайта на гимназията, че съм учил в Иван Аксаков. Слава богу, името е дощло след мен.
  Не знам, имам съмнения, че статията няма да достигне поне до един отговорен фактор който да си даде сметка за делото на патрона. Дано греша.
  Вижте как чудесно е схванал философията и психиката на “руският патриот” Александър Тверски.

  Вот вы все ругаете российского патриота, а зря, надо бы посочувствовать. Вдумайтесь, этот человек решает множество глобальных задач сразу, пока вы сидите в своём Фейсбуке.На его плечи легли тяжелейшие выборы в США – нужно держать под контролем и регулировать весь процесс: разбираться с фальсификациями, вникать в дебаты, направлять и хвалить Трампа, ставить палки в колёса Клинтон, обличать пороки и несовершенство их демократии.
  Борьба с киевской хунтой – ему надо продумать наступление до Киева, придумать новые казни для карателей, снять с распятий всех мальчиков, сосчитать все марши неонацистов, отредактировать Минские соглашения и всё это сопровождается горечью от потерь героев с автомоек.
  Урегулирование сирийского вопроса – необходимо постоянно держать в голове, что по вторникам мы бомбим Алеппо, а по четвергам его спасаем, следить за американскими и бельгийскими истребителями и их неспортивным поведением, мысленно прокладывать гуманитарные коридоры, стараться всех переиграть, спасти и разбомбить одновременно.
  Турецкие дебри – это тончайшие дипломатические ходы для нашего патриота: Эрдоган друг или враг, Эрдоган торгует с ИГИЛ или не торгует, развернуть военную базу в Турции или лучше сразу две, выходить Турции из НАТО или нет, все эти вопросы надо решать молниеносно и не ошибиться.
  НАТО – нашему герою надо всегда помнить, что базы НАТО всё ближе, сколько их, кто продался США, где надо укреплять границы, куда бежать, если всё-таки солдаты НАТО завтра уже будут здесь. Может уже начать отстреливаться или пока рано?
  ЕС – наш герой должен указывать Меркель и Олланду на их ошибки и просчёты, где надо – осаждать этих политиканов, где надо – обхитрить и обвести вокруг пальца, а где не надо, можно и по головке погладить. Наш герой должен решить судьбу Греции и когда ей пора отделяться, спрогнозировать и ускорить развал и загнивание Европейского союза, сдерживать атаки гомосексуалистов.
  Атомная бомба – мучительный выбор на кого первого её сбросить: США, Европа, Стамбул? Надо рассчитать за сколько минут Штаты превратятся в радиоактивный пепел, распланировать, как после атомного удара управлять оставшимся миром – кого присоединить первым, расчертить табличку и составить график сакральности оставшихся государств.
  И при всём при этом российский патриот даже дома не в безопасности, его окружают – либералы, демократы, гомосексуалисты, атеисты, русофобы. Опасные историки, писатели, журналисты, художники.
  Сколько они получают из Госдепа, кто их кураторы? Со всеми надо успеть разделаться: на всех донести, всех посадить, всех облить зелёнкой, избить, пострелять.
  Думаете, легко живётся российскому патриоту?

  А сега отговорът на украинските патриоти.

  https://www.youtube.com/watch?v=tIFFam_1X2Q

  Трайчо Трайков-Президент!

 2. На учениците ще им го кажем.Но как да кажем на жителите на градовете Аксаково, Игнатиево, Суворово? Руски анклав във Варненска област.А аз съм и с дават крака вътре, единия в Игнатиево,другия в Аксаково.Няма измъкване от Русия.

 3. Ето няколко интересни линка , адресирани до “българските служби” – данс, УБО, ВКР….., които са заспали и имат нужда от будител:

  http://news.online.ua/757412/rossiya-uhitrilas-razrugatsya-s-odnim-iz-glavnyh-soyuznikov-v-seti-yazvyat/

  https://fakti.bg/world/208062-plamaci-v-otnosheniata-mejdu-sarbia-i-rusia

  П.П. “братушките” отново прилагат бандитските си методи от времето на С.Стамболов и азиатскиЙ департамент, и Съединението. Днес и в “братска” Сърбия и Черна гора!!!!
  А в НРБ още отдавна, а нашите “служби” вече над 15 години си действат като филиали на КГБ, и броят на “братушките” само се увеличава. И достига над 500 000.

 4. Училището трябва веднага да се прекръсти и да носи името или на Захари Стоянов или на Стефан Стамболов, или на Раковски или на Левски – има достатъчно истински българи, така че няма нужда училищата да носят имена на българомразци.

 5. И по друг повод е ставало дума, че детството на много бивши дечица е преминало в бермудския многоъгълник: Граф Игнатиев, Юрий Венелин, Ген.Паренсов,Ген.Гурко, Толбухин, Руски Клеменд Готвалд, Волгоград, комплекса Ленин и Парка на свободата. Това са топографии само в София, но бедна ви е фантазията за наименования на улици и площади в провинцията. Там и до днеска битуват имената на отречени от света хора и събития, нещо повече- издигат се или се възстановяват паметници на всякакви коминтерновски случайници- Цола Драгойчева в Бяла Слатина е изцяло в нов блясък. Тодор Живков в Правец също. Какво да искаме от децата, когато нищо не искаме от родителите им, бабите и дядовците направо сме ги зае…ли. Децата ще се дегизират -‘ми нека, то Хелуин го изисква. Абе искам да кажа, че децата са невинни,да се маскират, да се забавляват. Виновни сме ние възрастните, защото много отдавна и без свян свалихме маските си. Нямам впечетление някой да се срамува от това.

 6. @ZASHEV

  По темата и със закъснение, благодарност за интервюто на Sackur с министър Митов. Действително hard talk за Митов, който като принуден от обстоятелствата всеотдаен риджбек трябваше да брани уродливата политика на лицата с анцузи и магнолии. Щеше ми се да видя изражението на министъра след безпощадно точната констатация на Sackur:

  “When it comes to energy, when it comes to the vast wealth that the Russians hold inside your country, including property, the Russians have you around the neck.”

  Линк към BBC още веднъж:
  https://audioboom.com/posts/5206949-hardtalk-bulgarian-foreign-minister-daniel-mitov

 7. У людей, я чувствую, возникает ностальгия по СССР. «Такого бардака не было». И тут мне приходит в голову, что СССР распался не только потому, что его кто-то распал, а в большей степени потому что он столкнулся с проблемой поиска предназначения.
  Ведь до 80-ы-х о предназначении советского социализма никто не задумывался. Мешала война, восстановление хозяйства, борьба с троцкизмом, всегда было не до того… А в 80-ые все это себя исчерпало, война прошла, троцкистов вывели, и люди ПОВЕРИЛИ, что типа ОНИ ТЕПЕРЬ ДОЛЖНЫ ЖИТЬ ЛУЧШЕ И ЛУЧШЕ, как по писаному. С советским Собесом и демократическим централизмом. С бесплатной медициной и пионерскими лагерями. И этот запрос нарвался на отсутствие ресурсов. СССР взял да и обанкротился тут же. Потому что делал одни бомбы.
  Сейчас происходит то же самое. С мудрым правлением Путина люди ждут соответствующих результатов вставания с колен, а результатов нет. Путин повышает ставки, придумывает войну, борьбу с троцкизмом (пятой колонной), с Константином Райкиным, аки с Бухариным… но тоже не сможет это делать бесконечно. Запрос непременно нарвется на проблему украденных и проеденных ресурсов. И тогда… Бдым!

  автор — Сергей Митрофанов

 8. Кой да каже истината? Ако остане на българските рубладжии, те ще цензурират ВАЗОВ ей тъй, че и в Христоматията ще го изтипосат, а пък волэн, кальфын, таска эрмэнкав, сымав и пр. уроди ще го рецитират !

  НА ПУТИНОВИТЕ БОГАТИРИ

  О, руски начальства! ГеБисти!
  С поклон челобитен мы ждьом вас!

 9. Не е по темата, но просто не мога да се сдържа – Total откри нефт в блока “Хан Аспарух” (http://www.faktor.bg/ikonomika/biznes/85191-total-otkri-neft-v-han-asparuh.html)

  Сега остава само умно и прагматично да “наритаме рубладжийските гызове” в направление към матушката им.

  По-добра новина в навечерието на Деня на народните будители не можем и да си мечтаем да има. Да ти е яка клавиатурата, Стопанино, както обича да пише тук една колежка-съфорумка! Респект!

 10. Кога най-сетне ще спрат да преподават в училищата огромната историческа лъжа, че руснаците са дошли в България за да ни освободят? Ако е така, защо Сан Стефанския договор предвижда вечно оставане на руските войски в България?!Защо на преговорите не е поканен НИТО ЕДИН БЪЛГАРИН,по него време са били живи поне 30-40 воеводи,хайдути,опълченци,поборници и прочие СВОБОДОЛЮБИВИ БЪЛГАРИ!!!??? Отделно на „освободителите” са изплатени за окупирането на България парични средства равняващи се на 32.5 ТОНА ЗЛАТО , така че сме си платили скъпо и прескъпо. . . . !!!!
  За сведение “братята” руси са „ОСВОБОДИЛИ” още много народи :
  СССР напада и окупира:
  Украйна (1920),
  Грузия (1921),
  Полша (1923),
  отново Полша (1939),
  Финландия (1940),
  Литва, Латвия, Естония (1940),
  България (1944),
  Източен Берлин (1953),
  Унгария (1956),
  Чехословакия (1968) ,
  Афганистан (1979),
  След разпадането на ссср,Руската федерация напада:
  Ингушетия(1992),
  Молдова (1992),
  Нагорни Карабах(1993),
  Чечeния (1994-96) ,(1999-2009),
  Дагестан(1999),
  Грузия (2008)-Грузия губи областите Абхазия и Южна Осетия

  Украйна(2014),
  Нагорни-Карабах(2015),

  Сирия(2015),засега „само” помощ на касапина Башар Асад, приятеля на путлер!!!
  … кошмарът продължава!!
  Народи които са под руски ботуш-
  1. Адигейци 2. Алтайци (република) 3. Башкири 4. Бурятийци 5. Дагестанци 6. Ингушети 7. Кабардино-Балкарийци 8. Калмикийци 9. Карачаево-Черкези 10. Карели 11. Коми 12. Марий Ел 13. Мордови 14. Якути 15. Северна Осетинци – Алани 16. Татарстанци 17. Туваши 18. Удмурти 19. Хакаси 20. Чеченци 21. Чуваши 22. Кримчани

 11. Ето един цитат, в който се дефинират стратегическите цели на днешна Русия. От него се вижда, че те се радват на успехи на българска територия. Този успех обуславя и българското лидерство в европейските негативни класации. Руският историк Юрий Фелтшински формулира така доктрината на Кремъл днес:

  -„Пред Русия стоят някои глобални стратегически задачи, без значение дали са правилни или не, добри ли са за Русия или не. Пред Русия безусловно стои геополитическата задача по завземане на територии, на които се намират бивши съветски граждани, говорещи на руски език. Пред Русия безусловно стои стратегическата задача за разцепление на ЕС. Потенциално или теоретично, пред Русия стои и въпросът за отслабването на НАТО или откъсването от НАТО на някои членове на организацията. Макар че политиката на Русия води към това, че НАТО се разширява. Защото след окупацията на Крим, нахлуването на руски войски в Източна Украйна, за всяка европейска страна е ясно, че единствената надежда за независимост и национална сигурност е членството в НАТО.”http://www.faktor.bg/hlyab-i-pasti/66095-radio-svoboda-pred-rusiya-stoi-strategicheskata-zadacha-za-raztzeplenie-na-es.html

 12. Боже и това го доживяхме. Трамп обиден на “българин”. Много моля, баце да се вземе у ръце и да поиска извинение от янките.
  А дано, ама надали.

 13. Какво да се чудим за Аксаков на ,като във Варна има улица на името на предателя “Радко Димитриев”.Убит от червените в Съветска Русия.

 14. Г-н NIKOLOV, основният търговец с ИДИЛ е туПлер и неговата бандитска марионетка – асад. И не само търгуват с ИДИЛ , но и са създатели и гасудари на ИДИЛ. Това вие, и всички други коментиращи го знаем отдавна. Има и много материали в интернет ,които го потвърждават.А ето и една статия за потвърждение:
  http://newsader.com/16090-sankcii-ssha-dokazyvayut-prichastnost/

  Материалът е от преди 10 месеца , но фактите са се увеличилио ще повече от тогава.

 15. Г-н ALAN, това е нищо. В Шуменско има цяло село Радко Димитриево.

 16. Няма ли някой да коментира днешното гласуване в европейския парламент на резолюция за бежанците с подкрепа на евродепутатите от БСП и ДПС?

  Както и плашенето с бежанците, което се практикува от БСП предизборно в последните седмици в страната, което разбира се е в противоречие с гласуването в Европарламента. Отдавна не бях гледал по-смехотворни обяснения от страна на БСП. А от ДПС просто са си глътнали езиците.

 17. Един доста точен поглед върху пуча в Черна гора от Виталий Портников:
  https://inforesist.org/chernogorskiy-myatezh-eshhe-odin-rasstrel-maydana/
  П.П. И сръбските и руските бандити искаха да попречат на Черна гора да влезне в НАТО. А сега Джуканович успя да ги скара помежду им. И ги принуди да действат спрямо неговите желания, и против техните.

 18. Не можете ли вие, учители и ученици, родители и общински власти да си изберете едно име на български будител за вашата гимназия? Защото на такъв празник с такова име на руски българомразец честването изглежда доста бутафорно. А спрямо паметта на Раковски и Левски, на Зазари Стоянов и Стамболов си е направо кощунство! Осъзнай се, народе! – това написах във Фесбук страницата на въпросната гимназия. Дали ако има няколко такива стотици призиви, властите все пак няма да се осъзнаят. Ако обаче въпросните дефилиращи като възрожденци поискат това.

 19. Снощи и антиколорадос изрази своето мнение за пуча в Черна гора:
  http://defence-line.org/2016/10/ogradka-ot-russkogo-mira/
  П.П. В предпоследният абзац антиколорадос предупреждава и България да не продава своето ЧЕРНОморие. И ако продължаваме със същото темпо – ще стигнем скоро положението в ЧЕРНОгорието, където едва предотвратиха пуча срещу влизането в НАТО преди 10 дена!!!!!!

 20. Много интересна статия на г-н Инджев – типично “българска”. Казвам “българска” с големи кавичики, главно поради 2 причини:
  1. Бих искал да припомня един стар виц – “При доктора влиза пациент за профилактичен преглед и казва: Докторе, чувствам се много добре. Не пия, не пуша, спортувам и се храня здравословно. А докторът с ехидна усмивка му отвръща: Не се безпокой, все ще ти открия нещо.” И така в една прекрасна, патриотична инициатива на съвременните тийнейджъри, г-н Инждев успя да открия това “нещо”. А именно името на училището не било подходящо. Браво на съвременните журналисти, очевидно е, че успяват и в най-добрите неща да намерят “нещо” пошло.
  2. Втората типично “българска” причина в статията е типичният маниер на очерняне на лица, като се акцентира само върху отрицателните черти. В случая с Иван Сергеевич Аксаков някак много удобно се пропуснаха фактите, че Иван Аксаков и ръководеният от него Московски славянски комитет закупуват немалка част от оръжието, униформите и снаряжението на Българското опълчение. Освен това Иван Аксаков е яростен критик на решенията на Берлинския Конгрес, за което дори е изселен от Москва, справка – Уикипедия, Трудове на Марин Дринов и др. Този начин на представяне на личности, много ми напомня на един типично “български” лаф (израз) – “Ти па нали си много убаф.”
  До сега имах много високо мнение за журналистическите и личностни качества на г-н Иво Инджев, но след тази статия остана едно “малко но”.

 21. Към Георги Минчев:
  Няма проблем, но имам голямо НО спрямо аргументацията Ви.

  Срещу Берлинския конгрес е бил кой ли не, а фактът, че са го изселили Иван точно заради Берлинския конгрес може само да потвърди до каква степен Русия е била автор на концепцията за разделянето на България на конгреса. Което е факт още преди той да е бил измислен . Защото Русия и Австро-Унгария се договарят в тайна клауза в Райхщад през юли 1976 г. да не позволят да бъде създадена силна ( българска) държава на Балканите. А когато в Берлин думите “България” и “българи” за първи път се появяват в употреба в руските документи, Аксаков е сред нещастните от факта, че вече не става дума за славяни, които да бъдат асимилирани в руската империя.
  И като е бил толкова влиятелен Аксаков, защо не е направил нещичко поне един българин да бъде поканен да подпише предварителния договор в Сан Стефано?
  “Този начин на представяне на личности” от Ваша страна е характерен с опитите да бъдат оневинени доказани престъпници- в случая Аксаков не може да пледира за българофилия само защото с руски пари е осигурил униформи и пушки на българи, които не е пр(ипо)знавал като българи, а като пушечно месо на Русия по пътя към заграбването на земите край Проливите.
  Пред съда ( на историята) заслугите на една личност в друго нейно качество не могат да я оневинят за онова , заради което е изправена пред този съд- точно както за един убиец не е смекчаващо обстоятелство фактът, че развивал благотворителност преди на стане убиец.
  “Българска” работа обаче е да се кланяш на московските манипулации на българската история- ето това е наистина “българска работа”!

 22. Благодаря за инцидентното включване на г-н Георги Минчев. Такива като него, спестявам квалификацията, ни дават още една възможност да се ансладим на фактологичното, аргументирано, брилянтно слово на Иво.
  Пак заповядайте, господине.

 23. Георги Минчев:
  Грижата на Иван Аксаков за България е като приказка за овчар, който обгрижва стадото си с патос и с панстадна визия, която настоява овцете да бъдат заграждани във великоруска кошара, като за целта биват произведени в чин ‘славяни’. Речите му ги има в нета, хайде пак да ги четем, ако настоявате, включитело и тази от 22-ри юни 1878.

 24. Към everyone else:

  Тук може да се види изражението му:

  http://www.bbc.com/news/world-europe-37761194

  Въпреки достойното представяне на министър Митов, остана скрит един факт, че именно Борисов, с най-голямо настървение критикува Плевнелиев за думите му относно Русия. Думи, зад които Митов застана, карайки публиката да мисли, че това е позицията на българското правителство, умело прикривайки, че всъщност е един от двамата “ястреби”, модерно нарицателно в България за някой, който има “наглостта” да казва истината за Руската политика.

 25. Вижте имперската наглост, с която се обсъжда България и предстоящите избори… Дори Дмитрий Гачев, синът на Георги Гачев, представен като “български” политолог, ръси доста глупости (макар че поне даде някои верни исторически факти):
  http://toshev.blogspot.bg/2016/10/blog-post_18.html
  http://therussiantimes.com/news/106791.html

 26. Представяте ли си само, на главния вход на гимназията, където е изписано името Иван Аксаков, срещу него да бъде написан цитатът – ” Всяко тържество за българите е смърт за Русия”. Би било чудесно учениците, а и всички хора да разберат какво е мислел патрона на гимназията за българите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.