Платформата “Аспарух” и лозунгът “Крум наш”

Предварително се извинявам за скептицизма на своя сондаж.

Опитвам се да се зарадвам на миража с българския петрол патриотично и “русофобски” ( което се подразбира като реакция на прословутото възклицания на “братушката” Иван Аксаков за тържеството на българите като вид смърт за Русия).

Хипотетично имаме новина. Размерът на откритието има значение, а ние не му знаем параметрите. Така че още не знаем дали новината е голяма.

Французи от Тотал открили петрол в Черно море само на 120 километра навътре от бреговете ни и едва на около 2 километра  дълбочина ( а залежите можеха да са се залежали и на 6 километра каквито опасения имаше). Новината изглежда като светлина в тунела на тоталната ни съветска зависимост от руския внос на нефт – а може би и на газ, ако се разработи находището, в което би трябвало да съжителстват двете суровини, казват специалистите.

Едно на ръка, че французите не са толкова омразни на борците срещу независимостта ни от Русия, както американците, които искаха да дупчат снагата на Майка България ( мръсниците) в търсене на природен газ, но бяха прогонени с дружните усилия на петата колона и нейния неформален вожд Бойко Борисов. Знак за препопъчителната благосклонност към французите като такива е фактът, че Путин кредитира партията на Марин Льо Пен, която за българските другари е нещо като Красимир Сидеров в пола, но с шансове да докопа властта и да се отплати на Путин за щедростта.

В сравнение с обичайните антиамерикански фитили за българските русофили ще бъде по-трудно у нас да се подпали моторетката на промосковска кауза под лозунга “ не искаме французите да дупчат нашето Черноморие”. Макар че, както е тръгнало, скоро този лозунги могат да бъдат изписвани на руски. Крайбрежието ни става все повече притежание на руски собственици и лозунгът “ Крум наш” не е далеч от близкостоящия “Крим наш” на отсрещния бряг. Дали петролната платформа се казва Аспарух или Крум е за Путин е без значение.

“Нероденият Иванчо” , каквато е новината за открит петрол доста далеч и надълбоко от нас, но все пак хипотетично би бил наш в обозримото бъдеще, тепърва трябва да се роди, да му оформим документите за бащинство ( или майчинство, ако Цецка стане майка на нацията по заръка на бащицата Бойко). Едва тогава евентуално може да получи право на живот от онези товаришчи, които винаги досега са задушавали в зародиш всяка подобна рожба на евроатлантическата ни (дез)ориентация. Колко му е да го затапят с някоя неустоима ( за нашите послушници) оферта, за да дадат на управляващите тук оправданието, че руското предложение е по-евтино и изгодно, изчислено в коледни надбавки за пенсионерите, за които София милее стратегически ( като за основен електорат) дори и след избори.

Тук да не е Полша ( или Чехия)! Онези славянофоби още през 90-те години на миналия век демонстративно се обърнаха към слугите на Америка ( като натовските норвежци) за по-скъп петрол само и само да навредят на славянското братство, спрепено с 50 годишна неразривна дружба с руския петрол. По онова време Бойко Борисов още не беше чувал сложната дума “диверсификация”, която вече втори мандат размахва всеки път, когато някой му припомни колко е важно да разнообразим източниците си за снабдяване със суровини, вместо да спазваме колониалната традиция да зависим напълно от Русия и нейния рекет (той тези неща с рекета ги разбира иначе дълбочинно).

А може и по обективни причини да си останем на отровната руска петролна хранилка и в газовата пещ на Газпром. Докато се натуткаме, светът спринтира към нови източници на енергия и футуристично изглеждащи преди ерата на Путин технологии в енергетиката.  Европа все повече обръща гръб на разните руски газове, с които руската мечка се опитва да я задуши. Има опасност в един момент горивата да служат на руснаците главно за притопляне на самоварите. Но само при положение, че все още имат валута от разпродажбите на злато ( формулата за неговото заместване с лабораторно произведено злато русофобските западни алхимици така и не могат да открият вече векове наред- ядец и кукуш за тях!), за да си внасят чая от Индия. Което е съмнително обаче при очертаващата се мизерия на ниските цени на петрола и газа, без които износът на руски коли, електроника, дрехи, мебели, храни, високи, ниски, средни и всякави технологии не може да компенсира липсващите приходи от “черното злато”, необходими като слънцето и въздуха за оцеляващия Путин и усилията му за все по-пълното запълване на бюджетните дупки за разходите, свързани с нарастващите нужди на намаляващото руско население.

Евтинията на руските суровини може действително да направи безсмислено да правим в морето дупка. Представям си вероятността Москва да ни се моли да им купим барелите, които няма къде иначе да пласират. Как да откажеш на братушка в беда и защо да харчиш грешни милиони за разработка на суровини, които светът вече е загърбил благодарение на ударните усилия на Путин и неговата клика, чийто рекет подтикна неговите клиенти да мислят и действат бързо, за да се отърват от шантажа му!

 

Ето затова съм тотално скептичен, че откритието на Тотал в Черно море може да навреди на течната ни дружба с братушките. Течната дружба с тях е нашата надеждна котва на върха на  европейските черни класации ( ето и днес съобщиха от Евробарометър: на първо място сме в ЕС по смъртност от пътни катастрофи, вината за което без смнение е набезрасъдно бързите русофобски автомобили- добре си кретахме със съветските едно време извън класациите на ЕС).

Фактът е, че европейското иго придобива френски очертания. Потомците на Наполеон май са забравили как московците си самозапалиха Москва, за да го победят с разпаления в сърцата им огън на отмъщението заради това опожаряване. Такава ще бъде и съдбата и на френския поход в Черно море, за което Петър Велики е предначертал стратегическата цел един ден да стане руско езеро – солено ( да им излезе, но да е ), но руско!

А за цената още Булат Окуджава се е произнесъл тъжно-иронично в онази песничка от филма “Белоруската гара” : “ Мы за за ценой не постоим”, т.е. “ за цената няма да се пазарим” ( имайки предвид цената на човешкия живот, която и в онази война не е била проблем в Русия-  и преди, и след това).

20 мнения за “Платформата “Аспарух” и лозунгът “Крум наш””

 1. Присъединявам се с две ръце към мнението на уважаемия от мен блогър(с когото за голямо мое съжаление не се познавам лично)-помните ли как намериха природен газ при Галата? Е, какво стана с това находище? Цените на газа тръгваха ли надолу? Опасявам, че и в настоящия случай ще стане същото. Дано да не съм прав, ама надали.

 2. Отечеството е в опасност!
  Сега или никога!
  Трайчо Трайков-Президент!

 3. Много ще гласуваме за Трайчо Трайков!
  Но … !!! Очакваме поне той да излезе с призив за МИТИНГ в подкрепа на правозащитниците в България. Това би подчертало неговата наистина евроатлантическа ориентация, чиято същност е във ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА НАД ДЪРЖАВНИТЕ ИНТЕРЕСИ! Това е трудно за разбиране от тъпоглавите патриотари, заради които Т.Трайков напоследък употребява “родолюбиви” фрази. Трябва да е ясно и за най-безпросветните, че в една цивилизована страна, ДЪРЖАВНИТЕ ИНТЕРЕСИ не могат да противоречат на ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА. Последните са над всичко и това е, с което Трайчо Трайков може да се издигне над останалата кандидат-президентска пасмина. Сега му е времето! Хайде, г-н Трайков! ОБЯВЕТЕ МИТИНГ в покрепа на правозащитниците! Това ще е вашата и нашата победа!

 4. “Имало стратегически инвеститор за проекта АЭЦ “БелеНЕ”!” от сутринта на всеки половин час го научавам от…ТВ Эвропа. В любезното интервю с проф.А.Тасев…Защо ли от ТВ Европа никога не канят по темите за АЭЦ-а, примерно г-н Георги Котев?
  И от същата тв от два дни ме залива щастливата, вдъхновяваща новина как сме нямало да плащаме…лихвите в размер на 45 (48, та даже 90 милиона лева – в зависимост от вдъхновението на коментиращия и(или) редактора) на Атомэкспортстрой.
  Прочее, по обяд слушах с невероятно удоволствие разговора с г-н Трайков по “Дарик”. Смислен, човешки, без заучени клишета и гръмки патриотарски лозунги разговор, дано повече хора са го слушали!
  ЗА Трайчо Трайков – Президент!

 5. Едно допълнение към абзаца за златото:
  Последните 5-6 години научни лаборатории и няколко концерна в САЩ работят с успех за производство на злато като изотоп и оттам – в чист вид като химичен елемент (не съм толкова грамотен в детайлите, сигурно инж. Павел Тинков може да се изкаже по-професионално).
  Проблема в момента е високата икономическа себестойност на подобен процес и невъзможността за масово производство, но резултатите за снижаване на разходите по себестойност на производство са повече от обнадеждаващи.

  НО

  Преди 30 години ситуацията беше същата с технологиите за шистов газ – бяха толкова скъпи че не можеха по никакъв начин да конкурират конвенционалните – а сега САЩ от нетен вносител вече стaнаха износител на газ.

  А за мое специално удоволствие – тази седмица е започнала масирана продажба на няколко десетки ТОНА злато от Руслямска държава – май-май прехвалините “резерви”, фондове и все осталние буфери на великая и могучая спихват и изчезват

 6. Cамо Трайчо Трайков се държи като разумен политик, който осъзнава, че не е цирков клоун на медийната арена.

 7. По темата. Дано не излезе само голям облак, малко дъжд. Без конкретиката на параметрите рано е да “палим ФаМфарите” както навремето по съвсем друг повод се изрази ексчорбаджията на Ботев Пловдив Митьо Христолов-Селския.
  А сега вижте на какво попаднах. Забележете писано е преди повече от 1 год. Ако трябва да обобщя “много сериозна публикация”, това пък по любимата ми тъща.
  https://viktorvolsky.wordpress.com/2015/09/02/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d1%83%d0%bb%d0%ba%d0%b8-%d0%bf%d0%be-%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%bd%d0%be%d0%bc%d1%83-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d1%8e/
  И за капак, вижте какво предвижда за 8 ноември известният познавач на изхода за янки президентските избори Алън Лихтман.

  http://focus-news.net/news/2016/10/29/2321489/the-washington-post-ekspert-predskazvasht-vyarno-prezidentskite-izbori-v-sasht-ot-1984-g-nasam-dava-pobedata-na-tramp.html

 8. Вижте за какво иде реч. Дори в резерватът на комунизма, форумът на в-к Сега, Трайчо Трайков има от гласувалите там фантастичните над 24%. Аецка е с 4 пъти по-малко, с мизерните 6%.
  В други форуми ТТ е безспорен лидер. Т.е. по-голямата част от грамотната, компютизирана България е категорично за единственият НОРМАЛЕН кандидат-Българофил.

  http://www.segabg.com/poll.php?pid=560

 9. @ SIMEON:
  Благодаря за комплимента.
  Превръщането на химическите елементи в природата е известно на човечеството още от времето на Ръдърфорд. Радиоактивният разпад е точно това. Няколко десетилетия по-късно учените осъществяват такова превръщане в лаб условия, чрез бомбардиране на атомни ядра с различни елементарни частици. Златото като продукт на разпада не е изключение.
  Темата е общирна до неизчерпаемост и доволно сложна /далеч от познанията на ниво “обща култура”/. Освен това няма икономическа, геополитическа и каквато и да било пряка екзистенциална стойност и едва ли е подходяща за целите на блога.
  Колкото до дългосрочните прогнози за конвенциалния добив и търсенето на злато, а и на въглеводороди – напомнят ми за един позабравен виц:
  Към края на 19-ти век, английски статистик, екстраполирайки динамиката в ръста на градския транспорт с конска тяга прогнозирал, че след 30 години всеки втори лондончанин ще работи като кочияш. Пет години по-късно бил създаден първият автомобил …
  🙂

 10. … ‘милее стратегически’ е чудесно казано, върви и с идеята за аксаков.

  ТРАЙКОВ – ПРЕЗИДЕНТ!

 11. @Павел Тинков:
  Прав сте относно безмислието да навлизаме в детайли по такава сложна научна тема,аз се позовах на познанията и авторитета в случай на не дотам грамотно изразяване от моя страна.

  Основната мисъл на мнението ми е че технологиите и напредъка на “гнилия Запад”, “загниващия” (от десетилетия ) насам капитализъм освен че носят просперитет и все по-добър живот и развитие ще смачкат успешно и последните надежди на “великая и могучая” че могат да са някакъв фактор само защото Господ по необяснима за нас причина е изсипал Менделеевата таблица и залежи на газ и петрол в Руслямска държава.

  Все повече и повече Руслямска държава отива там където им е мястото: на бунището.
  Което не значи че ще отидат там мирно и тихо – справка нашата действителност в т.нар. преход: цялата Пета колона БСП, ГЕРБ, ДПС, АТАКА, МВРО, червени,зелени, пембени и вся осталная сволоч пречи и погазва всички наши опити да сме нормално обшество и нормална развита държава – такава каквато е била преди 1945а година.

 12. Здравейте , приятели ! И мен ме е обзел теоретически ентусиазъм , душен упорито обаче от практически песимизъм по отношение на това кой ще разполага с намереното под дъното на морето . Защото в компаниятя , която извършва проучванията участието на “Тотал” е 40% . 30% са на ОМВ – твърде съмнителни по руско – съветска линия / техните акционери не успях да открия за около 20 мин/ . Останалите 30% са на “Репсол”- за тях , освен че са испанци , нищо не знам . Можем да си спомним също така , че шефът на “Тотал” беше утрепан на московското летище преди две години – тия работи не стават чак толкова случайно .
  Иначе защо му беше на байбойко да гони “Тексако” от проучванията ?

 13. Нищо добро НИКОГА не е идвало от изток! Най-силният контрапункт на т.нар. “русофили”(дебилна пасмина от некадърници, нямащи нищо общо с русофилията, защото обикновено не са прочели и 1 книга в живота си, камо ли руска) е, че “братушките” са ни “освободили” от турското робство и заради това трябва да сме им благодарни завинаги и безкрайно.
  Първо, това тъпо, пияно и изостанало племе не са ни никакви братя, опазил бог!
  Второ, т.нар. руско-турска “освободителна” война изобщо не е освободителна, а просто война на Русия с Турция само и единствено заради имперските интереси на първата. Всъщност, цървулската империя и гадните им велможи ни ненавиждат и презират от памтивека и винаги са действали ПРОТИВ нашата независимост. Едва в края на XIX век, когато назрява момента да си извоюваме тази независимост, пак не без чужда помощ, но не и с “мечешката услуга”, в “пиянландия” виждат накъде вървят нещата и надушват шанса за придобиване на влияние над дълго бленуваните западно черноморие и Босфор.
  Такива са фактите и могат да се подкрепят с безброй доказателства, които обаче няма смисъл да се изреждат. Ще се получи мнооого дълго, а всички знаем, че “русофилите” всъщност са най-вече “книгофоби” 🙂

 14. До Симеон.
  Нещо повече. Дори пропагандистът-апологет на путивова раззия Максим Шевченк ако се съди по последното му изригване е прозрял, че матушката трябва просто да се кротне. Освен за суровинен придатък на Пиндостан и Гейропата за нишо не струва.
  Давам линк към интерюто му пред Ехо Москва. В потокът на съзнанието прозира само едно. Няма да ни бъде.
  На когото му се чете, да чете. Останалите нямат избор. Щат не шат трябва да ми се доверят.
  http://echo.msk.ru/programs/personalno/1862832-echo/

 15. Сега, нешо кат за неделята-освежаващо.

  1.
  Говорят, что Захарченко поймал венок на похоронах Моторолы…
  2.
  Историческая справка.
  В 19 веке русские умирали в Греции-Италии.
  В 20 веке русские умирали в Испании-Финляндии-Афганистане.
  В 21 веке русские умирают в Украине и Сирии.
  Такое впечатление, что эти дебилы готовы умирать по всему миру, лишь бы дома ничего не делать.
  3.
  Мрачное будущее ожидает тот народ, который “вежливостью” называет подлость, а “доблестью” – коварство и предательство.
  4.
  Разговаривают два протрезвевших крымчанина:
  – Представляешь, если бы Россия не захватила Крым, то тут бы были базы НАТО!
  – Жаль, не повезло нам…
  5.
  Политологи советуют Трампу после проигранных выборов президента США принять российское гражданство и баллотироваться в президенты РФ: в России любят идиотов…
  6.
  Столько шума в Интернете из-за сдохшего телефона! Представляете, что будет, если сдохнет его мобильный оператор?
  7.
  “Вам – тарифи, нам – зарплати”.
  Скільки ж свинства треба мати,
  щоб за це голосувати…
  8.
  – ЕС решил выразить Путину “моральное осуждение” за его зверства в Сирии.
  – Ну, может они рассчитывают, что Путлер от смеха лопнет?
  9.
  – Изя, это правда, что Россия покупает картофель у Израиля?
  – Правда.
  – А почему сами не выращивают?
  – Не знаю. Земли, наверное, не хватает…
  10.
  Врач-косметолог был поражен тем, как сильно побледнел Путин после обычного вопроса:
  – Владимир Владимирович, а хотите мы Вам лифтинг сделаем?
  11.
  Увидев рядом Путина и Порошенко, невольно призадумаешься, кто из них великоросс, а кто малоросс…
  12.
  – Москва, по ком звонят твои колокола?
  – Что за вопрос?! Ла-ла-ла-ла-ла-ла-ла-ла!
  13.
  – Ну что, включили отопление? Потеплело в квартире?
  – Да, включить-то включили, но как подумаю, сколько за него платить – мороз по коже…
  14.
  В РФ проходит акция “Собери дрова для русского авианосца “Адмирал Кузнецов”…
  15.
  В РФ будет запрещен фильм “Собачье сердце”: слишком многих “выдающихся государственных деятелей” современной России напоминает главный герой…
  16.
  А вы не подскажете, какой диагноз у человека, если он вырядится журавлем и начнет учить птиц летать?
  17.
  В. В. Путин, которого уважительно называют “Крысеныш из питерской подворотни”, рассказал о своем трудном детстве и непростой юности:
  – У нас, благородной питерской шпаны, были свои моральные принципы: “бей первым”, “кинь лоха”, “подставь подножку”, “ударь в спину”, “если попался – уходи в глухую несознанку”. Эти духовные ценности я пронес с собой через всю жизнь и всегда использую во внешней и внутренней политике!
  18.
  Если перед каждой встречей “нормандской четверки” будут взрывать по Мотороле, то надо чаще встречаться.
  19.
  Ткнешь пальцем в современного депутата-миллиардера и четко попадешь в бывшего коммуниста или комсомольца, живущего нынче в обещанном когда-то коммунизме…
  20.
  Министерство обороны РФ опровергает слухи о том, что авианосец “Адмирал Кузнецов” дымил потому, что работает на угле:
  – Это прогревали двигатели новейшие российские самолеты, базирующиеся на авианесущем крейсере, который вообще проходил Ла-Манш на веслах!

 16. До СЕЕДНО:
  Съмненията Ви съвсем не са лишени от основание!
  А “испанските” фирми РЕПСОЛ и ЕНИСОЛ, гастролиращи в България от началото на “прехода”, за своите офиси ползваха сгради на ОСО в София. Вероятно българското участие е било осъществявано от кадри на същата паравоенна организация, в тясно сътрудничество с бивши съветски колеги…
  Находищата на въглеводороди в страната ни са отдавна установени и доволно конкретно локализирани. Уточнен е и проблизителният им капацитет. От там нататък всичко е “проучване” /разбирай – протакане/ по геополитическа целесъобразност. Едва след това идва ред на разработката и следваща експлоатация…
  Ако България беше свободна страна, още преди половин век би могла да постигне пълната си енергийна независимост /при това без идиотските АЕЦ и ВЕЦ!/.
  Бъдещето на въглеводородите е единствено като изключително ценна и безалтернативна суровина за органичния синтез /разбирай – полимери, багрила, фармацевтични препарати …/. Горенето на нефт и газ, като източник на електроенергия е детска болест на човечеството и все повече се превръща във вандалщина!

 17. Нека да не бързаме да се радваме на новината за евентуалните български нефтени залежи. Отдавна се видя, че Лукойл-България е едва ли не единствената петролна рафинерия в света, която работи ( почти ) на загуба….И това се дължи най-вече на изключително високите цени, по които се купува нефт от фирмата -майка – Руската Лекойл….цени, които уж са пазарни, но в тях са включени абсурдни транспортни разходи, които за превоз само по Черно море са минимални….Надявам се да бъда лош пророк, но мисля, че няма да има начин да се накара Лукойл-България да купува български нефт от “Тотал”….ще измислят всевъзможни доводи, включително и абсурдния , че, видите ли, инсталациите на “Нефтохим” можели да преработват едва ли не само руски нефт…..довод, който е толкова абсурден, че няма накъде повече… а и освен това е доказано оборен, защото в годините е имало много примери, когато сме внасяли и “арабски” нефт…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.