Трайчо Трайков изпрати критична стрела в десетката: обяви се за преместване на МОЧА

Вчера, на 4 ноември 2016 г., кандидатът за президент Трайчо Трайков осъществи, при наистина огромен интерес, няколко сесии на живо на фейсбук страницата си, по време на които всякакви хора задаваха всякакви въпроси, на повечето от които кандидатът успя да отговори.

Очевидно хората са зажаднели за конкретни отговори от политици, на конкретни въпроси. Особено такива, които са пренебрегвани не само от дейците на московската пета колона у нас, но дори и от техните противници сред политиците, пропуснали (ползата) да повдигнат темата навреме, т.е. много преди тези избори.

Отговорът на Трайчо Трайков на въпроса на председателя на Изпълнителния комитет на Гражданската инициатива за демонтиране на паметника на съветката армия (ГИДПСА) е истинско събитие в българската политика, насред която, ден преди изпитанието на 6 ноември, най-после се появи важен фактор с нарастваща тежест в политическото пространство, намерил за нужно и възможно да изстреля своята критика в десетката, в сърцевината на основния проблем на българската демокрация: нейната търпимост към лъжата, символизирана монументално от жалони на поробителите ( както ги нарича през 1993 г.  самият автор на скултурната група “Октомври”, част от Монумента на окупационната червена армия МОЧА) проф. Любомир Далчев https://posledniqt.wordpress.com/tag/любомир-далчев/.

И така, Кубер Сапарев, председател на ИК на ГИДПСА, пита : Каква политика бихте възприели спрямо паметниците, възхваляващи комунистическия режим и изопачаващи ролята на Съветската армия и преиначаващи българската история, които все още стоят на централни места в градовете ни?

Трайчо Трайков отговаря:

Аз смятам, че най-забележимият такъв паметник – този на съветската армия в София – определено не му е там мястото. Но как трябва да се постъпи, с какви темпове във времето, може би е въпрос на допълнително обсъждане. Аз смятам все пак, че паметник на войник от окупаторска армия, вдигнал високо автомат, да доминира над центъра на София не е много приемливо. Още повече, че историята е твърде категорична за това, което се е случило тогава – България не е обявила война на Съветския съюз, както, изглежда, мислеше министър-председятелят по едно време. Съветският съюз обявява война на България, влиза в България и налага господство по свой образ и подражание за следващите 45 години, което налага все още травми, които не можем за преодолеем. Не мисля, че това заслужава паметник на възхвала, по скоро заслужава паметник на историята, който може да съществува и на друго място, не в центъра на София.

 

13418757_1272443662767516_4897929085146451661_n

9 мнения за “Трайчо Трайков изпрати критична стрела в десетката: обяви се за преместване на МОЧА”

  1. Утре в хубавата, слънчева неделна утрин всички със семействата си – спокойно и твърдо – даваме своя вот за един ДОБЪР ЧОВЕК!
    Дом, здраве, семейство – ценностите, които малко по малко се скъсват напоследък да ни отделят от тях, парченце по парченце..Да изпълним конституционното си право, което сиво-червените другари с голям напън вече превърнаха в полузадължение!

  2. Браво Трайчо, сега да видим колко ще те чуят. Приятели, не губете кураж. Въпреки, че рублофилите, които са налазили навсякъде правителството и органите в България изглеждат като Голиат, за всеки Голиат има камък. Успех на Трайчо Трайков и на всички свободомислещи българи утре!

  3. Успех на г-н Трайчо Трайков на изборите утре! Нека всички свободни българи го подкрепим! За да съхраним нашите демократични ценности.

  4. Никъде по света няма паметник на поробител, като украса на столицата на поробеният български народ. Този зловещ паметник трябва да се премести от центъра на София. Вярвам в Трайчо Трайков като президент на отечеството ни. Аз ще гласувам за Трайчо Трайков

  5. Този зловещ символ на унижението на нацията трябва да бъде поставен в музей на комуниктическата диктатура за поука на поколенията. Никога не съм се примирявала с присъствието му в центъра на столицата.Той е срам за страната. Да действаме, да направим всичко възможно за премахването му!

  6. Уви, с еда 6% аз съм тотално разочарован от резултата на Трайчо Трайков. Ще се напуска бг и това е.

  7. Загубихме шанса да изберем един нормален, културен, ерудиран мъж за президент. Много съм разочарована, след два и половина часа чакане под дъжда в Лондон, за да гласувам. Пак ще се срамувам, който и от балотираните да изберем.

  8. Аз спирам преводите към България и чакам да видя на къде отиват работите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.