Германские дипломат потвърждава: Борисов е попречил на Плевнелиев да се кандидатира отново

 

Горного заглавие, с което акцентирам върху най-важното от текста, на практика може да бъде преведено и така: германски дипломат обвинява Борисов във вероломна лъжа. Защото нашият премиер отрече това да е вярно и дори се ангажира наскоро с твърдението, че едва ли не до лятото е искал да номинира действащия държавен глава за втори мандат.

Вижте това интервю на Дойче веле с Клаус Шрамайер, настоящ посланик на Германия в Скопие и дългогодишен номер две в София в германското посолство в началото на 90-те години. http://clubz.bg/46710-borisov_sbyrka_sydbonosno

Фактът, че действащ дипломат от кариерата говори без заобикалки е знак, който изпраща Берлин. Знак на разочарование от Бойко Борисов, меко казано. И държи това да се види и чуе този път.

При това г-н Шрамайер, с когото имам честта да се познавам от множество разговори с повече от 20 годишна давност, вероятно е сред най-големите познавачи на корените на днешната българска действителност сред западните дипломати – явната и паралелната.

Едва ли дипломат от неговия ранг би заявил нещо толкова важно, което напълно съвпада с многократно изразената от автора на тези редове теза, че Бойко Борисов е попречил на Росен Плевнелиев да се кандидатира за втори мандат. Моя милост дори беше по-мек в “хибридната” си оценка. Смятах, че ролята на Борисов като преграда към повторно кандидатиране на Плевнелиев е само част от проблема. Но германският дипломат явно отива по-далеч в оценката на ролята, която Борисов е изиграл така, щото да не се повтори управлението на “русофоба”.

Мненията ни не съвпадат съвсем и относно обобщението, че Бойко Борисов “сбърка съдбоносно”. Защото Борисов е сбъркан по условие като политически проект, създаден с помощта на германски фондации, след което започна да прави не толкова “грешки”, колкото услуги на Путин. Но това мое мнение е вероятно прекалено “грешно” за артикулиране от страна на един западен дипломат, макар и рядко откровен, като негово превъзходителство Клаус Шрамайер.

21 мнения за “Германские дипломат потвърждава: Борисов е попречил на Плевнелиев да се кандидатира отново”

 1. Иво, какво ще правим в неделя? Това се питам. Питам и теб, защото се познаваме, защото сме от един квартал, защото сме на един акъл. Има много защото.

 2. Важното е ГЕРБ/Боко да отече в батака, а на неизбежните Парламентарни избори, БСП да си остане с 25-те процента!
  Просто хората с дясно съзнание, да проумеят че ГЕРБ не е дясна партия.

  Mежду 600 000 и 800 хиляди са десните хора в България на които ДСБ могат да покажат истинската си сила!

 3. Добре е и Европейската Народна Партия да вземе отношение, защото от там дойде неговата и на герб легитимация като десени и антикомунисти.
  Що се отнася до резултатът на Трайчо Трайков в чужбина той каза в предаването “лице в лице”, че на запад навсякъде печели. Ето линк: http://www.btv.bg/video/shows/lice-v-lice/videos/trajcho-trajkov-g-zha-cacheva-zapochna-mnogo-zle-kampanijata.html

 4. По моето съвсем скромно мнение, най-голямото предателство спрямо евроатлантическата ориентация на България бе неиздигането на г-н Росен Плевнелиев за кандидат за Президент за втори мандат от ГЕРБ и лично от Б. Борисов!
  Лично мнение.
  Последиците от това грозно предателство тепърва ще стават ясни на всички ни, а те ще бъдат дългосрочни, неприятни и много, много тежки!
  Времето ще покаже дали съм прав.

 5. И сега една задачка-закачка за форумните приятели и съмишленици.
  предлагам ви текст от новинарски сайт, даващ информация за изявата и тезите на кандидата на РБ г-н Трайков по БТВ.

  “Не съм запознат с партийните проекти на Радан Кънев, отсече бившият министър.
  Провалилият се кандидат на Реформаторския блок Трайчо Трайков, който получи цели 7% на изборите снощи, дефилира в ефира на bTV с претенции за кражба.

  Цецка Цачева му откраднала посланията за съдебната реформа и евроатлантическата ориентация на България, а пък самата телевизия си присвоила предизборния му слоган “Силата да бъдеш свободен”.

  Трайков твърдо се разграничи от съпартийците си и евентуалната подкрепа за втори тур.
  “Не съм назначил Божидар Лукарски за свой говорител. Ако реша да имам такъв, ще бъде някой, на който имам доверие”, подчерта той и добави: “Много от моите избиратели ненавиждат идеята ген. Радев и най-вече Илияна отова, която си я знаем каква е, да превземат Дондуков 2”.

  Той обаче не се обяви твърдо в подкрепа на Цецка Цачева, трябвало да я “изцедим” до идната неделя, за да вземем решение.”

  Та се пита в задачката – според Вас, на кой сайт подхожда подобен “обективен” текст?
  а) на Блиц.RU
  б) на Дума
  в) на Атака
  г) на Фактор.бг
  Жокер – сайтът се води за “десен” и блокира собствената си новина за закичването с георгиевски лентички на български полицаи на празнуването на 9-ти май на паметника на Альоша в Пловдив (както и потребители, осмелили се да попитат къде е свободата на словото под същата тема!)!

 6. Това, че премиерът лъже като дърт циганин, мисля че и умрелите го разбраха. Каквито и отрицателни черти да има настоящия президент той е на светлинни години над бъдещия, който/която и да е той/тя. Питам се друго, каква беше целта да бъде издигнат един ако не неизбираем, то поне трудно-говоря за Цачева. Какво цели Борисов? Може би да има ново нестабилно правителство, след парламентарни избори, и той пак да се върне на бял кон? Един вид начин да се бетонира във властта. Дали това е целта му и дали е възможно? Ето това се питам.

 7. Какво да правите в неделя ли? Нещо което отдавна трябваше всички българи да направят – неявяване на изборите.

 8. 6-7% са обидно нисък показател за интелигентността на българите. При тези кандидати, ръсещи клишета и популизъм, Трайчо Трайков се отличаваше с интелигентност и смислени послания – в една нормална държава би трябвало да спечели още на първия тур, а тук само 6% го припознаха… Трагично е! Искрено се надявам генералът-летец ( явно по-дълго време е оставал без кислород), да изпълни заканата си и да ни изведе от НАТО и ЕС – да затворят кранчето на европейски субсидии. Тогава и Путин ще дръпне шалтера – вече няма да сме му необходими за прокарване на кремълските интереси в ЕС. / Както направи с Крим – от регион с първостепенно значение, подчинен пряко на правителството вече е обикновен регион към Ростовска област. Както заряза северна Осетия и т.н./. Тогава нашите плутократи ще се изядат помежду си. Е, народецът ще го отнесе най-много, но белким прогледне…
  Сега г-жа Цачева може да се сети, че е “дясна”, ама “късно е, либе, за китка ” – прегръщаха се с генералчето, гукаха си, гледаха високомерно към другите – да върнат, каквото са си насрочили! Лично аз не ги различавам и са ми еднакво противни. Спирам да гласувам до момента, в който започнат да влизат политици и олигарси в затвора.

 9. Да се чете ” да сърбат, каквото са надробили” – ама че досаден редактор!

 10. Именно, аз също нямам намерение да се явя, съжалявам, не искам да съм част от избора на ”по-малкото зло”, всъщност аз дори не мога да определя кое е то.Радев или Борисов, който ще се самозабрави още повече.

 11. Бойко Борисов никога не бърка.Очаквам той да обвини или Плевнелиев,или Радан Кънев(или двамата заедно) за загубата.Извинете,той каза “победата”.

 12. Нещата ис идват на място. Въобще не съм изненадан. Борисов обича да тъпче като луда крава по-умните и по-популярните.

 13. Аз лично няма да гласувам на балотажа.
  Не давам глас на комунист, независимо дали от ляво или от дясно се опитват да ми го пробутват.

 14. Сега вече от ПФ зависи кой кого. Ще гласувам за този който обещае по- малко спазване правата на бежанците.

 15. Може би е време да свалиме розовите очила и да погледнем фактите – дали “интелигентността на българите” не е силно преувеличена?

  Като приключи драмата с референдума ще се види и дали имаме железни гащи и можем да поемаме отговорност за собствените си решения като народ (тука един паралел с британците е необходим).

 16. До българин:
  Г-не, според последната информация за профила на гласоподавателите на отделните кандидати за президент, най-голям процент хора с висше образование са дали гласа си за Трайчо Трайков. Не знам с какво образование сте вие / пък и не ме интересува/, но този факт говори достатъчно т.е. интелигентните припознаха Трайков като своя президент. Това, че получи 7% е задачка за размишление за вас /ако ви е възможно/. Дефилиране е дума неподходяща за гостуването на Трайков в БТВ /отворете тълковен речник ако имате, разбира се/.
  По отношение на присвояването на посланията му да това е истината, както от страна на Ц.Цачева, така и от страна на БТВ

 17. До българин – продължение
  тъй като след излизането на слогана му “Силата да бъдеш свободен”, веднага след това БТВ излезе със “Силата да бъдеш информиран”. Това са неоспорими факти, но анализ не всеки който пише, може да прави.
  Относно “разграничаването” МУ от съпартийците МУ, той не членува в нито една партия от РБ, а е от гражданската квота, но за вас изглежда няма никаква разлика.
  Б.Лукарски дори не заслужава коментар. И накрая много жълти до кафяви издания четете, по-скоро обърнете внимание на правописа, тъй като той издава….надявам се, че се досещате. Малката буква на вие е умишлено поставена, за което също се надявам, че се досещате.

 18. ВАЖНОТО Е ТОЗИ САМОВЛЮБЕН ПРОСТ ЧОВЕК ДА СИ ОБЕРЕ КРУШИТЕ.ПОСЛЕ НИЕ ЗНАЕМ КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БСП-
  ТЕ СА ЯСНИ.ДОКАТО ББ Е ПРОТИВЕН И АРОГАНТЕН,КОЙТО НИ РЕКЕТИРА С ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ – ТОЧНО ПЪК ТОЙ!КОЙ НИ ГОВОРИ ЗА ИЗПРАВЯНЕ СРЕЩУ КОМУНИСТИТЕ – ЗНАЕМ САГАТА СПАРТИЙНАТА МУ КНИЖКА , ЛЪЖИТЕ ЗА ДЯДОТО/!/,СЛУГУВАНЕТО НА Т.Ж.ВАЛЮ ЗЛАТЕВ…А ЦЕЦКА – ПАРТИЕН СЕКРЕТАР-ДАЖЕ В ПЛЕВЕН НЕ СА Я ПОДКРЕПИЛИ!ЗАТОВА – СТЪПКА ПО СТЪПКА – СЕГА ББ , ПОСЛЕ ДРУГИТЕ!

 19. Уважаема г-жо(г-це) SUE,
  Не разбрах с какво моят коментар провокира вашия интерес към моето образование?
  Ако не сте забелязали правилно, да ви напомня, че просто ЦИТИРАХ сайта Фактор.бг по отношение медийната изява на г-н Трайков и зададох простичкия въпрос:
  На какъв сайт подхожда подобен “обективен” текст?
  Текстът в кавичките не е мой коментар, уважаема SUE (за щастие!).
  По останалите ваши съждения нямам какво да добавя, защото принципно и аз ги споделям напълно или частично.
  А заключението ви за това дали чета много или малко “жълти до кафяви издания” е направо безсмислено да коментирам.

 20. И за да не съм голословен, предлагам следния линк:

  http://www.faktor.bg/search?filter=%D0%99%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2&page_num=26

  Тук виждате чудесно новината:”Резил! Пловдивски полицаи закичиха георгиевски ленти до родния пагон в Деня на победата”2016-05-11 17:12:36,
  както и началните думи на г-н Ал.Йорданов ” Борисов и Бъчварова да не се разсейват, да ги уволнят ”
  Ха сега опитайте да кликнете и да я отворите и прочетете, както и 26-те коментара по темата!
  Не става, нали?
  “Свобода на словото”, какво да правиш…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.