Четвърт милион граждани все пак застанаха зад прозападна политическа платформа срещу руската намеса в България

Два пъти повече са подадените гласове за Трайчо Трайчев от живеещите в чужбина българи спрямо спечелените от него проценти в България. Ето класацията на ЦИК по-малко от ден след кая на изборния процес.

“25.37% от българите в чужбина са гласували за кандидатите на ГЕРБ за президент и вицепрезидент Цецка Цачева и вицеадмирал Пламен Манушев. На второ място са ген. Румен Радев и Илияна Йотова с 15.97%.

Това показват данните на Централната избирателна комисия при 68.10% обработени протоколи.

Двойката на ДПС Пламен Орешарски и Данаил Папазов има 13.08%.

12.78% е подкрепата за кандидатите на Реформаторите Трайчо Трайков и Съби Събев.

Красимир Каракачанов и Явор Нотев вземат 11.23% от вота зад граница.

Веселин Марешки и Петър Петров са получили 6.38%.

Ивайло Калфин и Любомир Халачев имат 3.02%.

1.82% е резултатът на Татяна Дончева и Минчо Спасов.”

Като се вижда, младите, дейните и съответно повлияните от средата в света на успелите държави, към които се ориентира българската емиграция, дават приоритет на Трайков пред Каракачанов и Марешки, които мобилизират в България в своя подкрепа (съзнателно) подплашениете от несъществуваща емигрантска вълна и подкупваните с по-евтин бензин от доста време насам гласоподаватели.

Този факт има символично значение , макар на пръв поглед на фона на високите проценти на ДПС в Турция, както и на привържениците на статуквото, гласували за Цачева, може да бъде наречен “спорен успех”. И все пак…

Няма да се присъединявам към политиците, които обичат йзуитски да описват загубите (си) като победи. Оставям това на политсчетоводителите като Бойко Борисов, който днес обяви партията си за победител защото Цачева е партиен кандидат, докато Радев не бил такъв. Това е буквален преразказ на вица за участника в състезие по двойки, който не бил загубил, а само останал втори.

За отбелязване е, че буквално от нищото ( защото Трайчо Трайков няма партийна биография) на политическия небосклон се появи нова личност в дясното пространство и с нея отсега нататък ще се съобразяват архитектите на трансграничните търговските споразумения в рамките на размитите граници между власт и опозиция, когато се опитват да сключат някоя поредна изгодна за петата колона на Москва сделка.

Това, което Трайков постигна от раз, щеше вероятно да е далеч, далеч по-впечатляващо, ако личната му позиция и смелото й споделяне от генерала от резерва Съби Събев беше изгряла като общо мнение на Реформаторския блок поне от година насам. Каква ти година, поне веднъж преди появата на Трайков в това качество да бяха заявили подобна яснота!

Нито веднъж раздираните от противоречия реформатори не са посочвали толкова открито големия противник на българската демокрация и прозападна ориентация, както това многократно направи Трайков за последните няколко седмици.

По мое скромно убеждение, без внасянето на такава яснота по тази мътна тема ( дано да не става никога и кървава в Източна България, примерно, както е в Източна Украйна), резултатът на двойката Трайков- Събев щеше да е далеч по-нисък. Близо четвърт милион избиратели обаче показаха, че мислят като тях.

Няма как тези гласоподаватели да не са “забелязали” акцентът върху руската опасност, поставен от Трайков и Събев. Двамата се постараха да го направят видим за всеки, който се интересува от техните приоритети така, както НИКОЙ български политик или партия не бяха се осмелявали досега в рамките на предизборна кампания ( ако не броим отделни изявления на президента Плевнелиев, за които той не получи колективната подкрепа на Реформаторите, а само си навлече личната злоба на премиера Борисов като реакция).

Впрочем, като споменах Плевнелиев, Трайков направи крачка пред него по темата за необходимостта съветската монументална символика да бъде преместена – например  тази, която стърчи в центъра на българската столица. Нещо, което, изпадналият в пълно обкръжение пред настъплението на московската пета колона срещу него, Плевнелив не можа или не пожела да направи по сходен начин за 4 години.

Четвърт милион българи, гласували за недвусмислената прозападна позиция на Трайков и Събев, и срещу настъплението на кремълската пета колона  – това е армия от граждани, която превъзхожда въоръжените сили на България, които ще оглави скоро победителят от руския кастинг за президент у нас. Ако преди, когато президентът Плевнелиев все пак беше противововес на проруския превес в българската политика ( т.е. западните медии имаха възможността да сочат изключението Плевнелиев като доказателство за мъждукащия евроатлантизъм в управлението на България), то сега, когато и президентската институция попада в лапите на руската мечка, необходимостта от обединение на ясна прозападна основа в рамките на нов политически субект, различен от хибридната партия ГЕРБ и нейния властови сателит РБ, става още по-наложителна.

Нямам представа дали новият фактор Трайчо Трайков ще подкрепи нов политически прозападен проект, какъвто на практика днес лансира категорично Радан Кънев. Направи го в отговор на журналистически въпрос, дали ще има такъв проект със следната изчерпателност: “естествено”.

Естествено би било  обаче Трайков и Събев да станат част от него, след като изгориха мостовете към каквато и да било форма на компромис с петата колона и дори към тихото пристанище на свадливото реформаторско семейство, което генерира повече раздори и противоречия, отколкото вероятност да отговори на очакванията на прозападните българи да намерят в негово лице защитник на евроатлантическата ориентация на България с нещо повече от общи приказки, каквито каканижат също близнаците Цачева и Радев.

 

23 мнения за “Четвърт милион граждани все пак застанаха зад прозападна политическа платформа срещу руската намеса в България”

 1. Уважаеми Иво,
  Каквото и да се каже, от каквато и посока да се каже,каквито и положителни факти да се покажат, главния е неоспорим-комунистите победиха на първото гласуване.
  И имат големи шансове да победят и на второто, особено щом като комунистите от ДПС са призовали турците да гласуват за комунистическия кандидат.
  Александър Каракачанов ,Орешарски и другите комунисти-кандидати също ще подкрепят компартията, така че победата на техните кандидати е почти сигурна, което показва, българския народ е ориентират тотално към Русия.
  Никакви успокоения не са приложими, Ръ. Бъ. ще има отново за Държавен глава комунист, което си е все едно, че Русия несъмнено ще е негов приоритет.
  Което пък ще е край на илюзиите.Завинаги!

 2. “Няма да подкрепим правителство с премиер Бойко Борисов.”
  Нов политически проект със стари …

 3. Г-н Инджев, не споделям оптимизма Ви, че е утешително това че 12% от българите в чужбина са гласували за Трайков. Това за мен е чиста трагедия и недвусмислен показател за това, че интелекта на българина е много силно надценен. Хората в чужнина са именно тези, които се очакваше да са по-прогледнали от съотечествениците си в страната като идентифицират и гласуват за кандидата който ще защитава позицията на българия като член на ЕС, а не на бъдещ член на Евразийския съюз. Е да, ама не. Както върви на следващите избори може би ще се успокояваме с това, че цяла една дивизия хора са гласували за про-европейски кандидат, а останалите 10 армий хора за московските.

 4. Надявах се в чужбина Т.Трайков да води,но изглежда гласовете в Турция надделяват.Отчаян съм,изглежда сме обречени на комунизъм.

 5. Горда съм,че гласувах за г-Трайков,тъжна съм,че 27 години след 10 ноември трябва да избираме между комунист и комунист!Страшно е,че това недоразумение Радев ще бъде президент,още по-страшно е че Йотова ще бъде вице!Вече си представям ”българският орел”рамо до рамо с Путин по случай парада за 9 май в Москва!Ох,Господи и този срам ли трябва да преживеем?

 6. Високият резултат на ГЕРБ е от подкрепата на ДОСТ, които държат около две трети от секциите в Турция. Но не мога да си обясня откъде идват 11% за Каракачанов, който искаше по завоалиран начин да отнеме избирателните права на българите в чужбина преди няколко месеца.

 7. Здравей Иво,
  Искам учтиво да те попитам какво толкова харесваш в трансатлантическите спогодби? Нима не е световно известно ниското качество на хранителните продукти в Америка и Канада? Защо искаш да има възможност такива храни да завземат българския пазар?

 8. Въпреки кашата в България утре очакваме и добра новина и тя е, че Хилари Клинтън е новият президент на САЩ. Това означава нови и по-сурови санкции за мъника в кремъл, който си позволи да организира хакерски и всякакви хибридни атаки срещу други държави. В момента в който започне да се разпада режима в москва ще видите радевци, сидеровци, овчаровци, каракачановци и т.н, как ще си подават внимателно бандитските си муцуни от дупките си и ще внимават да не се набиват на очи много-много. Тъжно е разбира се, че трябва да разчитаме на външни фактори за пореден път, но остава ли ни друг избор? Успешна седмица на всички читатели на блога и специални поздрави на г-н Инджев за смелостта и позицията, която отстоява, в може би най-обърканата държава в Европа. Истински достоен българин.

 9. Отговор към питащия за нещо, което не съм писал:

  Не съм писал нищо подобно за това, че харесвам въпросните спогодби. Когато напиша, ще съм готов да обяснявам ( но не и на всеки поотделно).

 10. До „питащият”
  Нима не е световно известно ниското качество на хранителните продукти в Америка и Канада?

  Не! Тотално не! Аз живея вече 61 години на тази земя, имам предвид планета!!! И никога не съм чувал подобна глупост, че качеството на храните в Америка било ниско! Въщност, вие на коя планета живеете, да не би ….наистина ли сте „извънземен”? Или живеете на планетата започваща с „Рус”и завършваща на „ия”! Сигурен съм в едно, а то е ,че с вас живеем на различни планети!

  Иво,

  Позволи ми в този тежък за родината ни момент, когато опасността от реставрация на руско-съветския режим, е повече от реална, да се обърна към твоите читатели, които смятам и за мои съмишленици, с думите на Илиан Василев:
  „Напълно разбирам хората, които не вярват на Цачева и още по-малко на Борисов. Разбирам и позицията им да не гласуват. Но да не виждат опасността за националната сигурност свързана с избора на кандидата на БСП в толкова чувствителен момент и огромни предизвикателства пред българското членство в ЕС и НАТО е най-малкото престъпно невежество или самозаблуда.”

 11. В Бристол Трайчо дори води с голяма преднина. Ето и резултатите (404 гласоподовотели):

  Трайчо Трайков – 79 гласа
  Цецка Цачева – 59 гласа
  Красимир Каракачанов – 43 гласа
  Марешки – 43 гласа
  Румен Радев – 19
  l

 12. Гвърде е вероятно от Кремъл да са понатиснали Б.Борисов и той да се е съгласил на преориентация на страната в полза на руското влияние.Един вид сделка,на която не може да се каже “Не”.Управляващите губят съзнателно президентските избори,като част от договорка или направо натиск от Москва.Машината на Цветанов този път не проработи-докараха резултат,какъвто предварително се е знаел.У нас това е напълно възможно предвид “особеностите” на българската “демокрация”.Тук няма свободен избор,а натъманяване,гешефтарство с избирателните права.Всичко се купува и продава-като на тържището в с.Първенец или борсата в Слатина.

 13. Кеймбридж, Великобритания (341 гласоподовотели):
  Трайчо Трайков – 89 гласа
  Румен Радев – 70
  Цецка Цачева – 55
  Красимир Каракачанов – 32
  Марешки – 21
  Калфин – 14

 14. Вярно – загубихме, но поне се преброихме читавите българи. За съжаление, вече сме твърде малко.

 15. Какво е това,братя българи?Да живееш или учиш въвВеликобритания и да гласуваш за комунистическата манипулация Радев,това означава,че червените шпиончета са плъзнали като хлебарки.Да гласуваш за агента на Държавна сигурност означава,че и ти си свързан със службите.

 16. Кой и кога каза ,че Лукарски ,Кунева,Ненчев ,Митов или Москов сa дясното?
  Имаше един читав Христов и той напусна омерзен.ДСБ и Гражданския съвет са в опозиция на собствената си коалиция.
  Всъщност Борисов ,Цветанов и Цачева са по леви и тоталитарно настроени от цялото БСП крило червени бизнесмени взето накуп.
  Медийния образ на “Бойко като спасител на държавата” взе да изветрява.
  Много избиратели на ГЕРБ търсят алтернатива и ако няма дясно ,ще гласуват където има ясни идеи и послания.
  Когато някой спомене друго име освен Цачева ,РФБ министрите влизат в транс и повтарят заклинания от преди 50 години.
  Cами те не са ли били родени тогава ,а пък сега кой ще ги разбере …отбиват номера един вид..
  Трябва да се признае на Борисов умението му да подушва келепирджиите.За него другите са идиоти.

 17. Градове в които печели Трайков : Сидни, Мелбърн, Виена, Брюксел, Единбург, Париж, Ню Йорк, Кардиф, Манчестър, Лондон, Люксембург, Амстердам, Ротердам, Маастрихт (и цяла Холандия, без изключение), Лос Анджелис, Сан Франциско, Питсбърг, Хюстън, Сан Диего, Чикаго, Берлин, Мюнхен, Франкфурт (и цяла Германия, без изключение), Страсбург, Берн (и цяла Швейцария)

 18. Albena Trandeva : Ние в Сан Франциско избрахме Трайчо Трайков за президент с разгромяваща преднина ( почти 3:1 майката на нацията)
  Сърцето на Силициевата долина -Сънивейл също избра Трайчо Трайков, както и Лос Анджелес, Ървайн и Сан Диего.

 19. Прав е стария Моше като казва, нещата ще се променят като изгоним Сара, а не като преместим кревата.

 20. Категорично съм съгласен с мнението на ranger. И на Илиан Василев, Гроздан Караджов, Нено Димов и Института за дясна политика.

  Hristo, говориш глупости.

  Не искам руски частушки в България!

  Мама, я летчика люблю,
  мама, я за летчика пойду

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.