Борисов е готов да се сдобри конюнктурно дори с бившия си приятел Слави, но не и да се скара с московската пета колона

В търсене на изход от задънената улица, в която самоувереността на гарантиран победител ги закара на първия тур от президентските избори, от ГЕРБ обмисляли да подкрепят ( вече в парламента) въпросите от референдума. http://offnews.bg/news/Politika_8/GERB-obmislia-da-podkrepi-referenduma-na-Slavi_639535.html

Кой казва, че Борисов нямало да бъде достатъчно гъвкав и този път? Направо се извърта като “мъжа каучук” на цирковата арена и се обръща срещу себе си, преглъщайки дългогодишната обида от разрива с бившия му приятел Слави Трифонов. Вече ще се подмазва на онези 3 милиона, които рефендумът, иницииран от шоуто на (уж) заклетия му враг, успя да мобилизира.

Това е обаче само едната страна на въпроса, който показва отчаянието на Борисов, готов почти на всичко, за да спре разпада на управлението и партията си.

Кучето, както казват в Русия, е заровено в това “почти”.

Кучелюбецът Борисов няма проблем да се залюби с когото и да било отново, въпреки развода, изневярата и грозните публични скандалите, белязали раздялата му.  Но не и да направи помирителен жест към истински прозападните българи, разочаровани ( меко казано) от него заради подлизурската му политика спрямо Русия. Макар потенциалът на тази част от българите да е огромен и практически слабо разработен ( ключително заради солидарния с Борисов отказ на реформаторите да го “забележат”), преди в лично качество, но твърде късно, това да направи единствено тандемът Трайчо Трайков – Съби Събев.

За да направи такъв обрат в това отношение Борисов трябва да даде ясен знак за скъсване с руската си зависимост. На символично ниво- защото никой не очаква друго в практическите отношения с Москва.

Един пример.

Борисов би могъл да спечели подкрепа за гласуването на втория тур, ако обещае да премести Монумента на окупационната червена армия в София  МОЧА ( и неговите подобия) в музея, утвръждаващ “социалистическото изкуство”, сътворен вероломно в прослава на тоталитаризма от неговия културен министър Вежди Рашидов. Има легитимно решение за това на Столичния парламент от пролета на 1993 година. Няма по-категорична заявка , че той наистина е готов да се бори срещу наследството на съветския комунизъм в България, мерило за което е търпимостта към лъжата, представяща монументално окупацията на Родината като “освобождение” от чуждите завоеватели.

В това отношение Борисов би надскочил дори президента Плевнелиев и би измил срама от неприличните забележки, които му правеше “да си мери приказките” , когато държавният глава говореше на евроатлантически език срещу руската агресивност.

Такова чудо обаче от Борисов не можем да очакваме. Прекалено е. По-скоро би се сдобрил с дявола, отколкото да се скара с петата колона на Москва, чийто явен представител Радев е на път да го детронира за втори и окончателен път от пиедестала на победителя на всички избори, с чието мълчаливо одобрение въпросната съветска символика в София беше превърната в най-охраняваната ( включително от специални камери, дарени от руското посолство) символична ценност на това управление в България.

Колко по-зле може да стане положението с Румен Радев, ако застане начело на президентската институция в това отношение, след ескалацията от последните две години, през които започнаха  редовно да арестуват българи пред този монумент за изразяване на политическото им несъгласие с лъжата за червеноармейското окупационно благодеяние?

Може би ще започнат да ни разстрелват вече на място? Съмнявам се- не сме им нужни като мъртви “герои”, а като маргинални и трайно дегероизирани дребосъци, оковавни с белезници периодично за назидание на покорната рая, за да не надига глава и да забележи националното унижение. Един “натовец” , като Радев, ще си има същата Фандъкова, въоръжена с общинска и друга полиция, която ще продължава да брани изискването за подчинение и благодарност за колониалното ни минало и постколониалното ни настояще . (И) в това отношение положението е “хвани Радев, удари Цачева”. Същата работа. Разликата е само дали властта ще охранява МОЧА и московския интерес със синя или с червена фланелка.

 

 

13418757_1272443662767516_4897929085146451661_n

Бойко спасява МОЧА

8 мнения за “Борисов е готов да се сдобри конюнктурно дори с бившия си приятел Слави, но не и да се скара с московската пета колона”

 1. Браво, Иво! И текстът и двете снимки с цървена и синя тениска са страхотни. Ясно е, че да смятаме, че “Началникът” ще прекръсти твара си баце който да разпореди преместването на МОЧА е да чакаме все едно от умрял писмо. Дори в поговорката “Надай се вдово на пиян х..” има далеч повече надежда.

 2. Сегашникат руски проект известен борисов/ГЕРБ идва към своя планиран завършек (с издигането на абсурдната Тетка), за да открие простори на поредния руски проект – ще разберем скоро #КОЙ е той.

 3. Вчера и днес ми се наложи да прекарам повече време по централните улици на София.
  Това, което ми направи впечатление беше, че за разлика от предишни дни, по улиците се мотаеха доста едри руски примати, които говореха шумно по мобилните си, така че руската реч да се чува наоколо. Поне тук, в София, досега бяха тихи и незабележими, вероятно респектирани от сравнително грамотното софийско гражданство…

  Днес пък ми направи впечатление, че т.н. “Берьозки”, които по правило са пусти, защото стоките им са скъпи и некачествени, днес бяха оживени, на тротоарите пред тях пушеха и пийваха водка “развеселени” млади хора.

 4. Опит за скъсване с руската зависимост? Такова чудо дори да видя от Борисов, няма да повярвам. Къде беше през изминалото време да направи поне опит да го направи? И не само това-имаше много неща, които можеха да бъдат оправени за кратко време-борбата с корупцията например. Но на премиера му липсва решителност и смелост-а да ги придобие за 1 седмица(вече и много по-малко) няма как да стане.

 5. Качиш ли се Горе, не можеш да избираш. По-точно, изборът е такъв: 1. Или пееш “Пусть всегда будет солнце” и после си купуваш хотелчета 2. Или джафкаш демократично и дъщеря ти се самообесва, или пък момчето ти умира на 14 години от някакво много рядко сърдечно заболяване… Тази е тъжната истина, когато си в обятията на питона…

 6. Този път номера „ да гласуваме с отвращение” няма да мине! Иначе вече ще се отвратим и от себе си!
  ГЕРБ=БСП!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.