Защо надеждата за победа на Цачева бере душа

Първите социологически прогнози след първия тур на президентските избори показват днес увеличаваща се преднина на Румен Радев пред Цецка Цачева. Надеждата може и да умира последна, но при разлика от близо 11 процента в полза на др. Радев тя направо бере душа. Др. Цачева изглежда обречена да стане символ на залеза на ГЕРБ ( както някои, като авторът на тези редове, предсказаха в мига, когато началникът й обяви своя избор тя да го представя на изборите).

Жалко е само, че инструментът за тази неизбежна закономерност се оказа червен. Защото синята алтернатива на Борисов беше грижливо задушавана в прегръдките му , мачкана при редките прояви на непокорство, а също така прелъстявана, подкупвана и употребявана за смокиново листо.

В същото време Борисов осигури курортна атмосфера за дългата ваканция на левицата, за да може тя да си почине хубаво и да му скочи в момента, когато той се е изчерпал като всепозволяващ “опонент”. Не е случайно, че през всичките години на Борисовия победен възход голяма част от левите избиратели си го припознаваха за свое “момче” – такъв един “народен човек” ( каква ти Народна партия в Брюксел!), абе направо “човек от народа” , втори Тато!

“Има ли някаква надежда”, попита ме днес една възрастна жена, визирайки явно шансовете на Цачева. Не ми даде сърце да й кажа, че в оставащите два дни до изборите не й остава друго, освен да стиска палци социолозите да бъркат пак. Или поне да сбъркат както на първия тур, но с обратен знак.

Слънцето залязва на Запад и това е единственото истински западно нещо, което може да предложи премиерът-слънце Борисов в тази ситуация. Той няма смислен отговор на въпроса защо не успява да мотивира хората с десни възгледи да го подкрепят така, както левичарите явно са мотивирани да застанат зад избраника на БСП. Хем им построи толкова детски градини на тези неблагодарници, които дундурка на коленете си с приказки за постове и прочее залъгалки ( и деца би им направил, като истински партиен секретар от онзи виц), а не искат му гласуват.

Къде е прословутата му харизма, на която непрекъснато му се възхищаваха червените коментатори като Райчев и компания, които го хвалеха за нея докато напълно загуби представа за реалността в огледалото на сомомнението? Явно е някъде там, където ни я демонстрира в навечерието на изборите, говорейки за себе си като за “най-големия декомкрат” и “най-чистия” тоже. Възнесе се в небесата на един свят, обитаван от лъжливата представа за онова, което вижда в споменатото огледало.

Искам обаче да изпреваря оправданията на Борисов, който вече направи тромав опит да поеме отговорност за загубата на първия тур.Повторението на поражението и на втория вече ще е от такъв калибър, че няма да може да се измъкне с отчитане на някаква грешка. Защото грешката му е системна: той никога не е бил автентичен представител на дясното, а негов душманин. Независимо, че поради целесъобразността да имат още гласове в надпреварата за влияние в Европейския парламент с левите си конкуренти, десните в Брюксел направиха грешката да го легитимират пред осиротелите десни в България, запълвайки почти изцяло с един популистки балон въпросното дясно пространство у нас.

Жертваха нас заради Него и своя благоденстващ егоизъм. Постъпиха като в друг ( не особено смешен) виц, в който съветският вожд теглил чоп с лидерите на няколко западни държави кой да скочи от падащия самолет, за да може той да набере височина. Когато се паднало на англичанина, той рипнал с вик “ за кралицата”. Последните думи на французина били “ да живее репуликата”. А когато дошъл редът на Брежнев, той извикал “да живее комунизма” и изхвърлил американеца.

Балонът “Борисов”  издиша въпреки брюкселския въздух под налягане, с който го помпаха. Предстои да чуем как Той обяснява това спихване. Кой ли ще му се окаже виновен?

Борисов първо прогони десните от политическата сцена, заменяйки ги със себе си, а сега връща левите. Това става безпощадно ясно на днешния 10 ноември, 27 години след като по съветска заръка беше свален Тодор Живков, за да бъде запазена властта на онези, които му организираха вътрешния партиен преврат.

33 мнения за “Защо надеждата за победа на Цачева бере душа”

 1. Герб ще подкрепи Референдума на платената учидолска гювендия. Нищо чудно. Референдума е дюшеш за ДСстатуквото. Ще мине в НС, с гласовете на Герб,БКП,ДПС,и останалата пасмина. Ще има предсрочни парламентарни избори и коалицията ще е ГЕРБ,ДПС,БКП,ПАТРЕОТЕ и темподобна сган без опозиция. Тиквата по завоалиран начин го подсказа. Готов е да даде президентството на БКП и да хвърли оставка,срещу предсрочни избори и съвместна коалиция с останалите. Това е римейк на Кръглата маса от 90та .
  Очевадно е.
  А вие си гласувайте за по-малкото зло.

 2. Поздравления! Удоволствие е да четеш такъв анализ!
  …….
  Пръв го анонсира прислужващият проф.Константинов. След него се юрнаха профсъюзи и работодатели-не е време са оставки!
  „Подсказват” на Борисов да не подава оставка, а да поиска „вот на доверие „ в Парламента.
  И там естествено, депутатите от всички цветове ще му го дадат, и Борисов пак ще се „жертва” за да ни спасява!
  Въпросът е:Кои страхове у Борисов ще надделеят – от „КОЙ” или от „Улицата”?
  ……….
  Докъде я докарахме! ДВАМА КОМУНИСТИ да си издерат очите, кой е по-голям АТНИКОМУНИСТ!
  И все пак, от дебата тази вечер се разбра, че Радев няма никакъв шанс!
  Мама Цецка, не познавала Тръмп, но ОТлично познавала Хилъри!
  Май на село са плели заедно търлички и са си разменяли юрнеци…

 3. И какво,д-р Й.Гаук ще трябва да се ръкува и разговаря непринудено с човек,който има такива възгледи за комунистическата Държавна сигурност?

 4. Обективно погледнато, Борисов винаги ни докарва комунистите на власт. Всеки път. Още от времето на Негово Нищожество Сим2.

 5. Сега е времето Боко да се направи на десен. Да нареди още утре, до края на деня да бъдат свалени паметниците на Червената армия, Альоша и всякаквите там по места символи на уродливата държава, завладяла половината Европа и заразила с гнилата си идеология половината свят. Нали неговите кметове са навсякъде и са десни?!?!?!?!Имат един ден!
  Но за да ме разбере Боко, ще го кажа по-ясно: Товарищ Борисов, пора!
  Но вряд ли!

 6. Убеден/а съм, че както и да гласувам, все ще налея вода в мелницата на когото не искам. С кандидатурата на аецка боко обиди собствените си симпатизанти – не виждам защо при това положение точно аз трябва да му гласувам, т.е. да го легитимирам. Ако е искал гласа ми, кандидатът му щеше да е Плевнелиев.
  Гласувах в Маастрихт и благодаря на организаторите, които се бяха погрижили да се чувстваме комфортно в мразовития изборен ден.
  Успех на Радан Кънев и ДСБ! Пътят е дълъг и трънлив, но ще го извървим, а именно: Демократи за Силна България е марка за евро-атлантическата ценностна система и трябва да бъде наложена като такава.

 7. Повтарям се! Няма сила на земята, дори да предположим невероятното, Стопанинът на БЛОГА НИ и всички останали чудесни съблогари на колене да паднат, с пяна на уста и блясък в очите да ме молят, на балотаж да си играя да избирам между Сцила и Харидба, мерсачката. И пак ще го кажа. Предпочитам въздухарят да спИчели за да се спре с агонията на бацевият шпагат. Щото продължението МУ в сградата отсреша аецка само ще слушка “мъдрите” слънчови наставления и ще МУ топли мястото както самият ТОЙ благоволи да го обяви при нейната номинация. С рр поне нещата ще са ясни- или НАТО и ЕС или евразия. И ако това не предизвика гневът на улицата, майната му на всичко.

 8. Преброихме се,230000 .Или нашата агитация е слаба или противниците ни имат по-добра агитация?А може би хората имат много къса памет и забравиха кой ни донесе 10 милиарден дълг? Да гласувам за опонента на Цачева или нито за един от двамата,само за да не е ГЕРБ?НЕ,по голямата и по-организирана опасност е БКП/БСП.Не трябва да прекратяваме борбата,а с всякакви законни средства да държим далеч от всякаква власт БСП.Видяхте ли как Запада се справи първо с Хитлер,а после и със СССР?С примиренчеството и отстъпките на Чембърлеин се стигна до Мюнхен.Трябва ни аудитория,без телевизионен екран,който да отваря очите ха хората,да не позволява манипулацията им,ще сме принудени да избираме по-малкото зло с отвращение.

 9. Няма как да стане!

  Майната им на Тьотките, пилотите и учиндоските подлоги.

  Победа за българите, ще е ако успеем да ги разкараме от ежедневието си.

 10. Благодаря Ви за коментара г-н Инджев.
  Обзело ме е тотално отчаяние.Щом почти три милиона българи са се хванали на въдицата на учиндолския селянин,положението в България е безнадежно.
  Съмнявам се,че Буда ще си подаде оставка.

 11. Социологическите проучвания в дните преди изборите в САЩ даваха 90% шанс за победа на Хилари. Разликата между проучванията и резултатите показа недвусмислено, че и там е пълно с манипулатори, както и тук.

 12. Брилянтен анализ! Благодаря Ви!
  *****************************
  Правителството форсира обществени поръчки за Пеевски /10.11.2016/

 13. Готов съм да се обзаложа, че за изборното фиаско на Аецка, според Вожда-Слънце виновни пак ще бъдат част от реформаторите и по-точно Радан Кънев!
  Само гледайте какви ще ги плещи след изборите!
  Само гледайте.

 14. ​БОРИСОВ СЛОЖИ ЗА КАНДИДАТ НА ГЕРБ НЕИЗБИРАЕМАТА ЦАЧЕВА , ЗА ДА ГАРАНТИРА ПОБЕДАТА НА РАДЕВ!!!!!!!!!!!!
  ВОТ И ВЕСЪ РАЗГОВОР !
  БОЙКО ОТНОВО СЕ ИЗЯВИ КАТО ЗАДУНАЙСКИ ГУБЕРНАТОР И СЛУГА НА ПУТИН !
  НЕЗАВИСМО ДАЛИ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ЦАЧЕВА ИЛИ НЕ , ИЗБРАНА НА ПРИНЦИПА НА ПО – МАЛКОТО ЗЛО ОТ МИСЛЕЩИТЕ БЪЛГАРИ , ТО БОРИСОВ ТРЯБВА ДА СИ ХОДИ ЗАРАДИ ЗАДКУЛИСНИТЕ МУ ИГРИ В ПОЛЗА НА ПУТЯ И ПЕТАТА МУ КОЛОНА В БЪЛГАРИЯ !!!!!!!!

 15. Не мисля, че десните са погубени от Борисов. Ако си слаб, всеки ще те мачка!! Вместо да ги оправдаваме постоянно и така да заблуждаваме и нас си нека поискаме и от РБ отговорност за слабите резултати!! Не казвам, че Трайчо Трайков е слаб кандидат а че целия РБ е слабо организиран и че не са наясно със себе си! Щом кака Цецка и чичко Бойко могат да ги смачкат не е ли време да се смени тренера ??

 16. Между другото тренерите би трябвало да знаят, че атакуващия стил не е печеливш винаги а само когато можеш да изненадаш противника си. Атаката винаги те оставя открит за обратен огън и когато имаш срещу себе си балансиран и силен съперник, атакуващия стил ще докара много голове в собствената ти мрежа. На десните сили наистина им трябва много много солидна основа, която да ги успокои и вразуми. Но не основа със олигарски и бивши бкп кадри а основа от средна класа успели в живота скромни но достойни и честни хора.
  Тези хора имат много по-голям имидж сред народа, отколкото който и да е генерал или червен олигарх. Само, че това са най-трудните за манипулиране хора и по тези причини партиите ги недолюбват.

 17. Обаче искам и да поздравя чичо Бойко за откровеността. Той или ни смята за идиоти или вече му е все тая. Както едно време Доган си приказваше без задръжки как депутатите нищо не решавали.
  Та поздравявам чичо Бойко за следното:
  “Как си представяте аз да подам оставка и моите депутати, моите, да не ми я гласуват?”, попита премиерът.

  Така може да говори само един октопод, който има хиляди пипала с които ни разиграва куклен театър. Каквато дървена кукла е и другарката Цецка и другаря Цецко и Лъчо Мозъка и останалите му малки куклички-калинки. Не гледах дебата но факта, че Цецка е ревнала в ефир … Нямам думи за тази президентска сапунка. Това ли беше най-скътания коз на Цецка??

 18. А междувременно “опонентката” на Стопанинът на БЛОГА НИ шаренкова прорицава бъдещите действия на въздухаря рр.
  Кулминацията на предизборната надпревара в България наближава своя край: в неделя ще се проведе вторият тур от президентските избори в страната, в който един срещу друг се изправят кандидатът на управляващата партия ГЕРБ Цецка Цачева и бившият командващ ВВС на страната генерал Румен Радев, подкрепен от БСП. Как би могла да се промени външната политика на България след изборите разказва пред руския вестник „Взгляд“ Светлана Шаренкова, член на Националния съвет на БСП.
  Ген. Румен Радев „говори за признаване на Крим за руска територия, макар в програмата му да няма такава точка. Радев казва: реалността е такава, че Крим вече е руски, там има руско знаме, проведоха се избори за Държавна дума. Той е политик, който вижда реалността“, коментира Шаренкова в отговор на въпрос дали кандидат-президентът на БСП предлага официално признаване на промените в политическата карта в тази част на Европа.
  По повод икономическите ограничения, наложени на Москва от Запада, „генералът от самото началото призоваваше за отмяната на санкциите, защото те не водят до разрешаването на проблеми. Санкциите нанасят само политически ущърб на страните от ЕС, в това число и на България. В изборната програма на Радев е изложена позицията, че България трябва да се стреми към премахване на санкциите срещу Русия“.
  Същевременно Шаренкова отбеляза, че спирането на проекти като „Южен поток“, АЕЦ „Белене“ и газопровода Бургас-Александруполос е „заради Хилари Клинтън“.

 19. Не гласувам за червени лупингяри и за червени ревли.

 20. По всичко изглежда че в България всичко бере душа. Само комунистите имат душа, дори в излишък.
  В неделя ще има такива комунистически тържества,които дори в Русия не е имало след като Съветския Съюз умря.
  Очаква ни още един Гинесов рекорд-за президент на държавя, член на НАТО да бъде избран абсолютен комунист с абсолютни проруски убеждения.
  Особено са екзалтирани военните-и действащите и в запаса.
  Тяхната екзалтация е продиктувана от два фактора за Г-н Радев:
  -основния че той е комунист
  -и втория че е бивш военен
  , което го определя като слуга на Русия.
  Разбрах че комунистите са приготвили масови празненства, като е щяло да има и поклонения пред смволите на съветските окупатори.

 21. Добрият сАвеЦки колаборационистически путинист , като теб, е ликвидираният!!! Както беше ликвидиран Варшавският ти договор, БЛЯД!
  И скоро копейките ти ще секнат, и тогава единственият ти път е – сибирь! Там ще можеш да си драскаш в пуринският ви “интернет”, под негова воля, а не твоя!

 22. @KRASNOSELSKI
  Няма значение, че сме 230000.Много сме даже, напълно достатъчно и 300 стигат, да спрат Ксеркс/Путин по настоящем/.Защо ние в този блог не направим нещо, с което да подкрепим Р. Кънев иТр.Трайков.Има страхотни коментатори- умни, начетени, с опит, живеещи в чужбина.Разбира се,ако Иво Инджев разреши.Предлагам помощта си , за да има истински десен проект у нас.

 23. Дари, наистина 230 000 сме, не сме малко, толкова ли не заслужаваме поне една телевизия да си имаме?
  Помня разни “патриоти” почнаха с две бъра дървени и разни пердета, зад които им падаха лампионите и прожекторите!
  Но малко по малко, къде с откровена пропаганда, къде перфидно, къде намесвайки икономически кръгове, интереси, рекламка си развиха “бизнеса” и сега тези медии има дават едно значително предимство!
  Пиша с болка вече за 20-ти път може би – без поне една голяма национална медия няма да станем повече от 250-300 души!

 24. Извинявам се в бързината, да се чете “Помня разни “патриоти” почнаха с телевизия с две дървени БЮРА в нея и разни пердета, зад които им падаха лампионите и прожекторите!”

 25. Пиша с болка вече за 20-ти път може би – без поне една голяма национална медия няма да станем повече от 250-300 000 души!

 26. Радвам се,че още българи усещат пробойните,през които изтече силата на демокрацията.БКП/БСП,поучена от Улянов,не подцени ролята на медиите и оравилно разчитайки на късата памет и Стокхолмския синдром на матриала,обработи общественото мнение до такава степен,че сега ние да избираме между две злини.Трябва да имаме трибуна!!!Аз съм пенсионер,но вместо да хвърля някоя хилядарка през балкона,по добре ще е да се подкрепи материално наша СВОБОДНА трибуна.

 27. Както казах няколко пъти и както казват няколко коментатора, казано в синтез, най-достойната стъпка на всеки достоен човек е да не прави нито една стъпка към изборните секции.
  Така антикомунистите ще изразят пълното си отвращение към комунистическата полу-държава Ръ.Бъ. и двойната комунистическа смрад ГЕРБ/БСП.
  Както и към наивния рeферендум.
  Нито един антикомунист да не става съпричастен с комунистическите лиготини както каза друг колега.

 28. @ KRASNOSELSKI
  @БЪЛГАРИН
  Подкрепям идеята за медия – ще е най гледаната.Истината е магнит.

 29. Нека професионалистите в тази област Иво и други да си кажат мнението,да се направи примерна технология и крачки и да се започне…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.