На изпроводяк Борисов пожелава Божие наказание на лицемерите, които вече не го подкрепят

Борисов е много, много далеч от образа на монаха, отшелника или богослова, но изглежда, че разривът му с Началника, както той обича да нарича Господ, е предизвикал голямо, библейски по мащабите си огорчение в него. Явно се чувства несправедливо изоставен от Всевишния.

В рамките на няколко изречения от амвона на микрофона, който му подадоха журналистите на излизане от рутинната му среща в качеството на премиер в оставка с президента Плевнелиев, Борисов най-напред библейски пожела на БСП да не пожелават “жената на ближния”, която можела да му стане съпруга. След това ни осводоми, че Господ е дал победата на Руман Радев, което е другия начин да се каже, че не е пожелал на я даде на Борисов. Същевременно премиерът в оставка заплаши лицемерите, които са се отменали от него, с Божие наказание: “То ще им се върне от Господа, не от мен” !

Много гняв е насъбрал бившият премиер, който демонстративно не изчака гласуването на оставката му в парламента вчера и ядно хлопна зад себе си вратата на законодателния храм. Той и верните му (все още) глашатаи в медиите представят хода му с оставката като някаква висша форма на мъжкарство и политическа толерантност спрямо победителя. Истината обаче е, че Борисов не само не умее да губи, но и не умее да прикрива този свой недостатък. Адски му личи колко е обиден на хората, че не били оценили неговата саможертва да ги управлява.

В пристъп на такова самосъжаление премиерът и някои от министрите му вече започват да ревизират и миналото си. Хоризонтът на това правителство им се вижда все по-къс със задна дата. Днес Борисов го определи на една година като срок на годност, но- от него да мине, той го избутал до цели две години. Кабинетът така и така щял да падне скоро, разкри той тайния план, за които преди не ни осводемяваха. Лиляна Павлова, един от най-приближените му министри, се включи в тази постановка с твърдението, че кабинетатът и без това щял да си падне сам в близко бъдеще.

Какво се крие зад това “преформатиране” на спомените и намеренията ( ако употребя израза на Борисов от еднодневния му гневен изблик преди изборите, когато заплаши коалиционните си партньори с “ преформатиране”)?

Крие се фактът, който не може да се прикрие: явен уплах от неочакваната дълбочина на срива на подкрепата за ГЕРБ дори  в населените места, където само преди година партията триумфираше на местните избори. В опит да овладят собствените си страхове и отлива на доверие, Борисов и компания се опитват да неглижират причините за катастрофата, търсейки опорни точки в диапазона между Господ и Радан Кънев, когото Борисов едновременно подиграва колко бил незначителен, но пък не пропуска да спомене с лоша дума сред най-големите виновниците за своя провал.

Сламката, за която давещият се Борисов се хваща, е дългата клечка, която смята, че може да изтегли, като се прикачи към Дългия, т.е. към онези повече от 3 милиона гласоподаватели, които за малко да направят задължителен за изпълнение замисъла на Слави Трифонов за преформатиране на политиката. Взимайки остро завоя срещу собствените си остри противоречия с Трифофонов след личното си скарване с него, Борисов вече вижда в мажоритарния избор спасител в случай, че настъпят промените, пожелани в референдума.

В резултат на това откритие на възможност за изход от положението Борисов вече се похвали, че е разрешил концерта на Трифонов на централното софийско кръстовище Орлов мост ( макар формално решението би трбявало да е на Фандъкова, но кога пък Борисов се е събразявал с някаква си кметица, която смята за назначена от собствената си харизма на този пост).  Няма да се учудя, ако в името на това присламчване към тези повече от три милиона избиратели Борисов в един момент признае също така очевидната си заслуга референдумът да бъде пришит към президентските избори и така да му се гарантира високата избирателна  активност, каквато хиляда на сто нямаше да постигне без ракетата- носител.

Най-интересното обаче предстои. Защото Борисов беше подведен от очакванията на своите социологически гадатели за победа на Цачева на първия тур и изрази съмнение в достоверността на прогнозите им чак след като те загатнаха, че е възможно Радев да победи в крайна сметка. Въпреки всичко обаче продължава да строи хитроумната си тактика за близкото бъдеще на базата на надеждите пак да се върне на власт след бързи избори, отървавайки се от негативите на управляващ.

Вероятно ще му е лесно в опозиция, както непрекъснато повтаря сега, макар едва ли някой да вярва, че му даже приятно да не е на върха. Само че истинската опасност за него се крие във вътрешната опозиция. Ако избирателите са се отдръпнали от него и това е повод да абдикира с цел намаляване на щетите от упражняването на властта, то какво би станало, ако техният пример бъде последван от функционерите на партията и те започнат да напускат кораба му?

Предстои да видим. И да чуем, защото ще бъде шумно като бракоразводно дело, на което буйният съпруг налита на бой, а бившите съпрузи си вадят кирливите ризи – доскорошни ризници, под което криеха дебелата кожа на управленската си арогантност.

31 мнения за “На изпроводяк Борисов пожелава Божие наказание на лицемерите, които вече не го подкрепят”

 1. Трябва да се има и предвид ,че сме народ с върхов капацитет на възможностите да излъчим управленец СЪРДИТКОТО -БББ и туфата слуги около него , тоес посредствени и не бива да очакваме нещо кой знае какво и при следващите избори !
  За кандидати като Трайчо Трайков ни е още рано !
  Повечето анализатори на разкаляния политически терен ,смятат ,че мажоритарната система е неудачна , вземайки предвид качествата и българския избирател.
  Тя ставала за Франция но за тук не!Сигурно има нещо вярно, но системата сама по себе си , е обективна и ясна.Не мажоритарната система като такава е проблема , а ниското ниво на българския елит, който може да се каже липсва , ако трябва да се определя с думата елит.
  Българската политическа класа е сбиршляк от хайвани , намърдали се в партии, пробили и добрали се до власт.След като се докопат ,им харесва и забравят за какво са там , справка Моско , Лукар , Конева , Мито, Ненчо… с 5 процента управляват , и след тях туфа удобно намърдала се по службите !(Аз гласувах за РБ, но не за този РБ , а за онзи преди изборите !)
  След като докаралите до власт Кобурготски , бандитски кръгове ,разбиха формиралият се крехък двуполюсен модел, в него нахлуха търгашите.Сидеров , Кошлуков,Бареков,К.Каракачанов ……..….сега и РБ ,ПФ ,АБВ …… бройки в насипно състояние от разпаднали се сателити ,колкото щеш ,готови за покупко-продажба.
  Вижда се , че това раздробяване ще продължава да се случва , като резултата от формиралата се партокрация, за хрантутене на послушници , нужни за прокарване на конюнктурни интереси.
  1. Казват , няма да имат представителство ,малките партии, а те за какво са ни , за да търгуват ли, за да внасят нестабилност ли?
  Така хората нямали да имат представителство , а сега имат ли ? Вие които гласувахте за РБ , днес имате ли представителство в негово лице ?Не, имате само погнуса , Купиха ги !Москов издържа само 6 месеца и се преметна.
  Защо е така ? Защото Москов и РБ не спечелиха властта , за да управляват , а им я дадоха да я консумират.Когато властта е дадена без да си избран да я упражняваш се получава така.Ти просто не я заслужаваш(защото не си спечелил избори) и това изкривява вота , след това безотговорността нанася своите вреди..
  Правителството на Орешарски зависеше от купения глас на Сидеров. Тази аномалия е видима от всички и днес .
  Близо 2 милиона българи избраха Румен Радев за президент , по същата мажоритарна система.
  Би ли следвало да се каже , че останалите минимум 2 милиона ,нямат представителство ?
  И кой е казал ,че всички трябва да имат представителство , за какво е нужно то?
  Освен да си сложим 20 президента , така както става сега в парламента и да гледаме същия цирк.
  Избраните правителство и президент , след акта на избор , представляват всички(поне на думи , формално ) !
  Защото избраната власт трябва да е силна за да изпълнява политиките с които е спечелила изборите , няма вариант всички да са доволни .Избраната власт носи отговорност , а раздробеността пречи на това .
  Поради тази причина ,липсват нужните реформи и следват оправдания с някой друг, който бил виновен .

  2.Щял да влезе Ценко Чоков – като събирателен образ на изкривен избор , поради влияние с пари или други средства или просто от неграмотност.
  Нека влезе , да се види до какво води това ? Не знаем !Може и да е добро !
  Сега Бареков , Росен Петров , Сидеров , с глутниците си , по добри ли са ?
  Щяло да има етнически избор ! Сега няма ли , цяла партия , даже две!
  А тази партия през годините не изкривяваше ли достатъчно политическия избор на хората , така че властта днес да е олигархична?
  Добре , поради манипулации , ще бъдат избрани примерно 20 поставени лица и какво… ?
  Но се предполага ,че от другата страна ще имат шанс и можещи и знаещи и образовани .
  Пряко избрани хора с позиции , посочени и отговорни да изпълняват политика която са заявили.
  Какво страшно има тук ?
  Хората ще се научат да избират своите представители , след грешките в началото.
  Много скоро ще разберат , че е важно кого избират , и какви качества има той.
  А политиците ще се стараят да носят отговорност за това какво са казали , и какви действия са предприели !
  Така ще се формира , по успешно политическа култура в цялото общество !
  Ако приемат някакви смесени системи , ще е същата затлачена работа и ще е само залъгване.
  Нужен е прост и ясен избор , и толкова !Сега , в тази боза нищо не става !
  Мажоритарна система , значи двуполюсен модел , в което няма нищо страшно !
  Когато нещата не вървят , трябва да се търсят нови подходи !Лесно няма , а рисковете са път към целта!
  Избирателите можеха това да направят , за да променят играта и го направиха !

 2. Той и още нещо важно каза – Плевнелиев заедно с Радев да направят преходния кабинет.

  Очаквано, за съжаление. Плевнелиев /Радев няма да предложат дойстойна кандидатура. Това означава, че за пореден път ще сложат като премиер някой който да покрие всички далавери и да осигури плавен преход за следващите крадци.
  Заменки, енгергетика, трафик, оръжия и т.н. – всичко ще остане покрито.

 3. Няма нищо учудващо в загубата на винету в изборите. Неговата подкрепа е била винаги около 100 дупетатски места. И през 2009г., и през 2013г., и през 2014г.. С тенденция на намаляване от над 100 през 2009г., до под 100 през 2013г., и под 90 през 2014г..
  Няма как да си неоспорим победител ако нямаш над 120 места в парламента. А буда никога не ги е имал!
  И не знам КОЙ го е подлъгал , че при толкова малко дупетати може да се смята за “победител”? Явно в неговият щаб под “вещото” и “компетентно” ръководство на цвък-цвък са забравили да смятат до с числата от 0 до 240?!?!?
  Единствената възможност да се управлява при депутати под 100 е КОАЛИЦИЯ!
  Но нито винету, а пък още по-малко цвък-цвък могат да направят работеща и успешна коалиция,- те даже не разбират значението на думата “коалиция”! Доказаха го и в двата си мандата.
  П.П. Няма как при 80 дупетата, да смяташ че можеш да победиш на мажоритарните избори за президент – нито на първия тур , а пък още по-малко на втория, без да имаш стабилни и справедливи коалиционни споразумения с други партии и коалиции.
  Защото 80 дупетата са само 1/3 от всички 240, и ако го отнесем към президентските избори- срещу всеки избирател за герб стоят двама ,които не са от герб.
  И ако се приеме мажоритарна избирателна система ,и то в два тура, -това директно означава на втория тур всички срещу кандидатите на герб, в съотношение 2:1.
  Т.е. на всеки един гласоподавател на герб на втория тур, вече задължително ще гласуват ДВАМА срещу герб! Което води до директна загуба на всички кандидати на герб , на вторият тур!Както стана и на президентските избори!
  Но явно нито цвък-цвък , нито винету го осъзнават!!!!
  Също както бъркат думата коалиция с коЙалиция!

 4. Борисов просто вдигна топката на кръга Първанов, и те забиха. Няма нищо непреценено в кандитатурата на Цецка..

 5. Като имам предвид колко е повратлив и безпринципен ,с високо его,Борисов без съмнение ще се опита да се появи на бял кон,твърдо агитирайки за точките от Референдума,особено онази-предвиждаща мажоритарни избори.Твърде вероятно основание за това му дава факта,че на ГЕРБ принадлежат огромният брой кметски места,които дори и при прерайониране на страната заради мажоритарен вот,ще останат негови бастиони.Едно е сигурно и видимо е удара върху неговото ЕГО от загубата на изборите ,което дори и с усилие се опитва да скрие,но веднага излиза като”въшка на челото”.

 6. А не е ли точно това плана? Да си подхвърлят топката с другата мафия във властта – тази на БСП. В България от 71 години няма нищо случайно, с изключение на 1989 когато БКП(БСП) беше в кратка криза на идентичността.

 7. В последните месеци съвсем пролича тежката мозъчна недостатъчност на геройкото и екипа му. Но няма да е лесно пълното отстраняване на този изключително нагъл и прилепчив дебил, защото има голяма вероятност заедно с комунистите, дпс, “патриоти” и т.н. да си спретнат служебна победа на предстоящите избори, използвайки резултатите на референдума.
  Комунистическо милиционерската пасмина не може да изгражда свястна държава, но може много успешно да я държи в блатото. За сега много успешно поддържат невежество държейки медийната среда и образованието в безобразно състояние, както и лошо работещи държавни структури, на базата на кото добиха силно влияние “патриоти”, марешки, глави и др. Проблемът е, че държавата не може да просъществува още дълго време в това състояние, защото продължава задълбочаването на демографската криза и време няма.
  Има остра нужда от читав политически субект, който да застане срещу всичко това, което се случва. Ето линк към разговора на Радан Кънев по Дарик днес сутринта по тази тема: http://darikradio.bg/radan-kanev-nama-da-ima-ednolichen-moi-nov-desen-proekt.html#parent=show

 8. И според мен това е плана (съгласявам се с ALEX-DE и BATANASOFF. Знаел е, че с Цецка ще загуби и затова е номинираха, за да могат да загубят и да се измъкнат по терлици от лоното на властта. После ще дойде ред на другите, които и да са те (БСП най-вероятно в комбинация с другите русофили, патриотари, азбукари и т.н.). Колкото и да си главозамаян от власт все пак около него има съветници, нали? А покрай другото и референдума на чалгаджиите и баламурниците (лапнишараните), които го подрепиха. Колко е наивно населението!

 9. До Oгняв Георгиев

  Съгласен съм с всичко, което казвате, единствено за Москов категорично не ви поддържам. Пръстовият отпечатък генерира уникален компютърен код и освен, че е стъпка да се ограничи престъпно източване на здравната каса, е първа стъпка към осъществяване на електронното гласуване за живеещите извън България. После и за всеки избирател в страната. Тогава ще отпадне т.н. задължително гласуване. А сега ми кажете кой е против такова развитие.

  Въобще не е толкова трудно. Например аз си отключвам iphona с пръстов отпечатък. Единствения друг, който ми отключва iphona с пръстов отпечатък, е моя внук, който си регистрира всички пръстчета, но не и преди аз да си го отключа сам. С това искам да кажа единствено, че сигурността е гарантирана. И не коментирам изобщо политически пристрастия на този, или на онзи, както виждате.

 10. Да взема да се самопохваля с прогнозата, която изразих тук, че с Цецка или без нея Бойко е пътник. Честно казано не очаквах толкова бързо да се развият нещата, но май не съм единствената изненадана. ББ кълне като дърта циганка, което ме кара да мисля, че нещо много спешно го оттеглят. Само не мога да разбера откъде дойде течението. Мисля, че той си изпълни ангажиментите към Москва и колкото и да са безпардонни… нещо не ми се вързват нещата. Дали пък течението не дойде от към Германия? Няколко интервюта с бившия германски посланик малко пооткрехнаха завесата, но чак такова течение, направо тайфун???
  Иво, очаквам задълбочен анализ на ситуацията. Какво става?

 11. Показния жест към паралелната олигархична структира е видим за всеки с мАнечко мозък под фурашката. В главата на политическия архонт е мазало – не му стига компетенция, а и не само на него. Мрази компетентните (спомнете си, как шкартира скорошния кандидат на РБ за президент от политическа орбита). Има явни изблици на себичност и нарцисизъм. Качества помогнали навремето на Шикелгрубер, спомогнали Нерон в пъклените му изяви. Силови спортове, кариера в бизнеси с човешките страхове, толкова е лесен за четене… Ако някой от вас, интелектуалци, се чуди все още откъде тази народна (по Сапатистки) подкрепа – едно много простичко предложение – идете да летувате за седмица- две на “Кичин”. Или си пуснете bTV коя да е вечер – учиндолския дървен демагог има наистина огромно влияние над провинциалните люде, търсещи своята идентичност… Айде, станах многословен…

 12. Не е по темата, но току-що го срещнах втв ФБ на стената на приятел и реших да го взема назаем за съмишлениците тук:
  “Ако Вие сте български президент, ще Ви се наложи да приемете парада, когато в България пристигне чужд държавен глава на площада пред църквата “Св. Ал. Невски”. Гостът учтиво ще Ви попита: “Как се казва тази внушителна църква?”
  “Свети Александър Невски” – отговаряте Вие.
  “Аха, това навярно е някой български светец?”
  “Не – казвате Вие, – това е руски пълководец, който е победил шведите.”
  Отсреща Ви се усмихват тактично.
  Качвате се в колата, за да отидете в Президентството. По пътя виждате величествения паметник на Арнолдо Цоки.
  “Това вероятно е ваш прочут генерал? – пита Вашият спътник.
  “Не – казвате вие, – това е руският император Александър II”.
  “Но кокетната църква вдясно сигурно е прекрасен образец на българската ортодоксална традиция?” – вежливо сменя темата западният гост. Тук дори Вие да замълчите, преводачката избързва: “А, не, не. Това е Руската църква.” И веднага след това пояснява, че името на прекрасния булевард с кестените и жълтите павета, по който минаваме е, разбира се, булевард “Руски”.
  Всичко това се случва в рамките на 3-4 минути и на не повече от 500 метра, така че само след минута лимузината вече е пристигнала, Вие сте в президентството и пред госта обяснявате, че офисът на българския държавен глава и премиера са един срещу друг, на булевард “Дондуков” 1 и “Дондуков” 2. И не, генерал Дондуков не е български генерал, воювал в някоя от победоносните ни войни, а е руски княз.
  След всичко това в Гербовата зала на президентството българският държавен глава започва своята реч:

  “Ваше Величество (или господин президент), Вие гостувате на един горд и независим народ, известен със своята славна история, силно привързан към своите национални герои и национални традиции…”

  Президентът Петър Стоянов пропусна да спомене, че Столична община се намира, разбира се, на ул. “Московска”. А само на две крачки са ул. “Аксаков” и ул. “Генерал Гурко”.
  Всичко това, разбира се, не е толкова просто. Но просто е така…
  Георги Върбанов

 13. Г-жо Сия, бих направил две кратки реплики – “Уморените коне ги убиват, нали?” и “Жега”та у нас винаги идва от мразовитата Москва.

 14. Всички, които мислят, че Борисов е имал договорка да загуби изборите и затова е номинирал Цачева, смятам че не са прави. Борисов много искаше да спечели тези избори именно с Цачева, а ги загуби. Яд го е и си му личи. Той не искаше втори Плевнелиев, затова избра Цачева. Фандъкова беше другата възможност, но кметът на столицата му е ценен, а гаранция, че следващият ще бъде от ГЕРБ няма.

 15. Не казвам, че няма какво да се добави но мисля, че е добър старт за истинско управление на държавата. Писано е преди 5 години. И както виждате някои от нещата са пуснати но не както трябва. Другарки и другарки, не преписвайте с грешки 🙂
  Ако продължавате така ще ви пометем като ураган сламена колиба.

  1. Двукамарно Народно Събрание със представители и на широк кръг обществени движения в долната камара.
  2. Закон за Изборите – Отмяна на Партийната листа в която се редят 1ви 2 ри 3 ти 4 ти и т.н а всички в листата да са равни ! Да се публикуват всички данни за кандидатите и техните семейства (имоти , сметки в банки , участия във фирми , дипломи и оценките в дипломата, съдебни дела) и да има наказание 500 000 лева глоба за кмет и 10 000 000 за депутат + 5 години ефективен затвор + забрана да взимат държавни и политически длъжности за пропусната или невярна информация в профила си. Тази информация да бъде публикувана в интернет в специален сайт за Обществените лица на България – Нещо като Политически Фейсбук и да се създаде вестник, където също да бъде публикувана и който ще е безплатен като Вестника на Кауфланд и Билла и който ще се занимава само със живота на тези хора, за да бъде обществото наясно в чии ръце са децата и имота му.
  3. В изборната листа да има опция за отрицателен вот и който събере повече отрицателен вот от положителен да не бъде избран, дори и да е на първо място по гласове. Така ще отпаднат опротивялите дърти мутри, комуняги и прочие от които народа е пропищял. Всеки да има право на 10 положителни и 10 отрицателни вота за 10 личности.
  4. На всеки 3 години да се правят избори за половината от народните избраници с най малко положителен рейтинг, който ще се определя с електронно гласуване.
  5. Съдиите, Прокурорите и Адвокатите да нямат право на професионални сдружения и да няма ерархия между тях. Всеки да е сам за себе си. За всеки съдия да има рейтинг от одобрени и неодобрени дела , който да е публичен и ще определя продължителността на неговата служба. Ако съдията реши грешно едно дело, да заплати разноските по това дело от собствената си заплата на двете страни два пъти. Да се въведе длъжността Помощник Съдия и Помощник Прокурор, които няма да взимат решения но задължително ще участвуват като помощници и наблюдатели в делата. Те ще имат право на свое собствено мнение, което ще бъде записано като информация. Съдия и Прокурор могат да бъдат само граждани преминали 5 години стаж като помощник съдия и 5 години като помощник прокурори. Прокурорите и Съдиите да бъдат избирани от съвет на народните представители министерството на правосъдието и кметовете на всяка община на всеки 3 години.
  Делата се гледат от съдия и помощник, трима съдии и двама помощника , петима съдии и трима помощника.
  5. Болниците и Лекарите да имат специален статут , който им дава повече права и повече отговорности и наказания. За всеки лекар да има държавна заплата определена от кмета на областта, която може да бъде отменяна при безотговорно поведение. Останалата част от заплащането на лекарите, да се определя в зависимост от броя успешно излекувани пациенти. Разходите по лекуването да се поемат от фонда за здравно осигуряване. Да се създаде лекарска комисия във всяка област, която да разглежда жалби срещу лекари и да им отнема лиценза за работа, какъвто трябва да имат всички и/или предлага за съд от прокурор при тежки нарушения. Лекар с отнет лиценз да няма право на заплата от държавата и ако иска да го възстанови, да премине съответните изпити с оценка над 4,50.
  6. Областните Началници на Полицията и Пожарната (Длъжност Полицейски Губернатор) за всяка област, да бъдат избирани Пряко от народа, за да знае полицията кой и плаща заплатата.
  7. Да се отменят всички имунитети и да се даде правото на всеки гражданин, да заведе дело срещу който и да е закон , заповед , правило или поведението на публично лице в държавата , които по негово мнение противоречат на Конституцията на Държавата.
  8. Да се отмени длъжността Президент на Р.Б. като част от неговите фукции (като разпускане на Народното събрание, да се поемат от съвет на кметовете на областните градове.
  9. Бизнеса със храните и лекарствата да бъде под прякото подчинение на Министерство на Здравеопазването , Околната среда и Земеделието и Животновъдството.
  10. Да се въведе понятието благо на цивилизацията , което означава , че всеки гражданин има право на ток , вода , храна , лекарства , облекло , обществен защитник и т.н. за лични нужди и това не може да му бъде отказано под никакъв предлог. Дори и когато не си е платил сметката. Неплащането на тази сметка не може да ограничи тези му права.

 16. Жалко 4е г-н Плевналиев не се кандидатира с инициативн комитет.ДСБ И РАДАН КАНЕВ убиха инициативата на хората.Щяха да се обаркат сметките на социолозите.Предстои безвремие както при ФИЛИП ДИМИТРОВ и 1992 г.

 17. ИЗВОР, явно не можеш да погледнеш отвъд пропагандата на винету и цвинокио?!?!?
  Дори и да се беше кандидатирал Плевнелиев, то винету и цвинокио пак щяха да си издигнат чисто герберска кандидатура, която щеше да го конкурира!
  Щом герб не подкрепиха Плевнелиев, той едва ли би имал повече гласове отколкото марешки. А ,ако и РБ имаше своя собствена кандидатура, то Плевнелиев едва ли би имал повече гласове от Т.Дончева!
  При такава целенасочена пропаганда срещу него от всички партии , включително герб, и от т.нар. “медии” през последните 5 години , без партийна подкрепа Плевнелиев нямаше шанс да стигне до балотажа.
  Но преди всичко той не искаше да се кандидатира и по лични причини.

 18. ЯВно продължава да действа старият принцип, че когато в Кремъл..ат, в София се…ат, но с главни герои американските интелектуални леви и българските им подражатели.

  Ето малък откъс. В случая самият Тръмп не е толкова важен, колкото бетер расистката омраза към нормалната Америка на нормалните хра

  “…Тръмп, този бял, преуспял, бездарен грубиян, се яви като идеал за пред смълчаните анонимни множества от изтласкани от приоритетите на днешния живот маргинализирани мъже с благоверните им. Тръмп си беше от самото начало еманация на борещото се за оцеляване патриархално статукво на белите мъже с тяхното консервативно, неуко и самодоволно недоволство срещу хода на историята и нейното все по-умно, образовано, цветно и женско лице, твърде различно от онова на жените им, бели дебелогъзи домакини, доброволстващи в местната църква и подлагащи на домашно училище децата си, за да им спестят Дарвин, Айнщайн и цветнокожите им съученици.”

  Ето и целият текст.

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/25367

 19. До ЙОРДАН ТАСЕВ

  Изобщо не съм против този или подобен технически начин на регистриране , а напротив, ясно е че дигиталната техника ще навлезе във всички области на обществения живот и колкото по-скоро по-добре.
  Това обаче не е същността на здравеопазването, опазване от кражба на касата.Изглежда повече както парата в свирката.

 20. Връщам се в годините,в които неумолимо ни връща днешна България. Синьо време на сини надежди..Беше 90-та, глада,мрака, бяхме ги подхванали, за да яхат досега. От един вестник намерен пред шадравана, прочетох това стихотворение-страшно синхронно на ситуацията. Днес го изрових, нама го в нета, преписах го… Прочетете нещо хубаво…

  ИЕРИХОН

  Георги Борисов

  Господи,
  отвърни от ухото ми
  този твой гръмотевичен глас.
  Лъвската паст,
  Седемте иерихонски тръби
  отвърни.
  Отмести това слонско ходило
  от птичата кост
  на душата,
  стенобитния вой, небесата
  отмъстителни
  отмести.

  Ти,
  който отваряш
  и който затваряш
  хилядите усти,
  спри да надуваш,
  чуваш ли,
  своя рог породист,
  и този
  хищен фанфар,
  този герест тромпет,
  този толкова стар
  и очукан наглед
  мегафон,
  с който някога смля Иерихон.

  Аз съм само едно
  сляпо твое войниче,
  Господи,
  и главата ми,
  снощи остригана,
  ти прилича
  от космоса
  сигурно
  на глухарче, издухано в купа сено,
  но и оттам,
  колкото време се знам,
  всеки косъм по нея
  ти късо държиш,
  все врата ми извиваш
  и предните зъби трошиш,
  и събаряш стени,
  и отваряш войни,
  затръби ли веднъж за стрелба
  многоустата твоя тръба.

  Стига,
  махни я
  превърни я
  във златна фуния
  и жената край мене
  догоре с любов напълни.
  Изпълни този черен съсъд
  с нагорещени отвътре стени,
  зад които кипи многолистната плът
  и трепти в полумрака
  ту на кобра подобен,
  ту на крехък корал
  венценосният ствол на
  гръбнака опрял
  морското дъно-
  в горчивите два бадема
  в крайчеца на върха му,
  пред който вселената
  сваля
  своята трескава риза,
  и както от мидата алчна
  голо
  морето излиза-
  хлуе
  надолу
  прозрачна,
  с няколко само платна,
  като кораб, останал без мачти,
  без моряци,
  товар
  и храна,
  а по ствола нагоре,
  Господи,
  и от тебе далеч,
  по лъчистата глеч
  и по клоните
  белокори
  на костите,
  в гъсталака от вени
  и едва доловимо ръмжене,
  под чепатия свод
  и свенливите две крила
  на лопатките,
  в пара обвити,
  и в надпревара
  с билярдните топки на гладките,
  кръгли и сочни
  и като ябълки сочни сияещи
  стави,
  с тяхното бясно през цялото време
  и на място
  въртене
  носят се и се гонят,
  стигат издигат и спускат
  като четирите крака на коня,
  като триглави два мускула,
  като гущери впити
  в пукнатините
  на въздуха
  две катерици,
  одрани,
  Господи,
  живи от тебе,
  скачат с орех зад зъбите,
  двата бадема дебнат,
  и като гълъби гукат,
  в лапичките си духат,
  хващат по орех
  и сядат
  ядка по ядка да вадят
  мозъка спящ отвъртре,
  с нокти и зъбки работят,
  стържат, човъркат, чегъртат
  и през листата надзъртат
  както смъртта от живота.

  Господи,
  вече изсъхва дървото ми,
  вече листо по листо
  и кора по кора
  безобразно надолу
  се свлича живота ми,
  ти изстиска,
  каквото поиска,
  одра
  от лицето ми
  своята маска
  и ето ме: в язви цял,
  със сълзящи жлези и недра,
  до последното резенче кървав хрущял,
  стрит и стопен,
  като слюда прозрачен,
  вкаменен и прекрачил
  с разтреперани крайници
  Иерихон,
  Не!
  не отвръщай от мене ухо,
  пълни с птици са твоите граници,
  а летищата –с прах,
  локви кръв между тях,
  лочат по съмнало вълци, (
  а по обед със слама им тъпче
  коремите слънцето,
  вечер хората бродят на глутници
  за месо,
  няма сол
  и в уранови рудници
  бяга рибата
  да си снася хайвера,
  а вчера
  взела някаква майка
  на сина си сърцето
  да поправя с отвертка-
  яд и лудост се стелят
  по празните мои земи
  и гори, погледни
  като факел под скритата
  долу тълпа
  иерихонската твоя тръба.
  Всяка вечер,
  когато на мойто дете дам да яде,
  аз излизам навън,
  крача и плача
  с будния в мрака народ
  и отново изкачвам
  дървото на моя живот
  през лъчистата римска мозайка
  на листата и клоните
  ходилата летящи
  на моята майка,
  а нагоре прасците й
  от баща ми подгонени
  като впрегнати два
  в колесница делфина,
  а нагоре- и себе си:
  семчица в динята
  на утробата зрееща, зряща и топла…
  Господи,
  гръмогласен е сутрин циклопа
  на брега на морето,
  многоока –
  сляпата нощем любов,
  затова,
  всеки път, щом надигна глава,
  виждам не теб,
  а небето,
  виждам хора,
  които летят,
  летят и четат,
  летят и се хранят,
  и както летят-
  да ми се кланят,
  че все още съм тук,
  че летя като дух
  в тази тъмна,
  забравена
  и от тях изоставена
  страшна страна
  към голямата розова къща,
  където спи и расте,
  спи и подпира небето
  дръвчето
  на мойто дете.

 21. защо всички ние не предложим за служебен премиер Ренета инджова тя ще им разкаже играта

 22. Чешем си езиците,а народът ни в ступор.
  А сега накъде се пита този народ?Мароде?
  Така се е питал и Левски….
  Банда червени и производните им го люлеят в робска люлка вече 27 години.

 23. Подкрепата за референдума чрез осигуряване на половингодишен безплатен (платен на Слави!) медиен комфорт, концерт, провеждане в деня на президентските избори за гарантиране на количество гласове, номириране на Цецка и не на последно място припряно предложение за приемане на мажоритарния вот от парламента ме навява на мисълта, че нищо не е случайно то страна на Бойко Борисов. Преди 3 дни публикувах в блога си разсъждения, които определено се доближават до казаното от г-н Инджев, както и от голяма част от коментаторите.
  https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=4679725559124532249#editor/target=post;postID=8368387374955329349;onPublishedMenu=overview;onClosedMenu=overview;postNum=0;src=postname

 24. @СТАМБО: Огромно благодаря!Време е да заменим политиката с поезия и музика! Още веднъж, благодаря!

 25. Радвам се, Сия!
  …че все още СМЕ тук,
  че летим като духове
  в тази тъмна,
  забравена
  и от тях изоставена
  страшна страна…

 26. Не унивайте, пътят минава през НС !
  Радан направи първата крачка по “Дарик”.
  Дано хората прозрат пагубната роля на ГЕРБ и го накажат подобаващо!

 27. @ALEX-DE
  И според мен точно такава им е целта.

 28. Нека всеки определи сам с каква тежест това допринесе за провала на борисов, но не мога да приема неглижирането на факта, че заиграването на тиквоча със съветския символ в спорта-цска, допринесе в голяма степен за шамара. Или повечето от Вас също подкрепят съветската абревиатура и по тази причина всячески избягват темата. Отново казвам моята теза – докато има цска-та, ще има и мочи, и альоши, и какви ли не още гнусотии.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.