И България има нужда от свой Франсоа Фийон

Превъзбудените другари и другарки у нас, които видяха нещо общо между победата на Тръмп в САЩ и победата на Радев тук, ми приличат на герои от прословутата статия на Сталин “ Главозамайване от успехите”, в която той завоалирано призовава към забавяне на темповете на масовото избиване на “врагове”, опасявайки се явно, че скоро няма да остане друг за убиване, освен масата от масови убийци.

То бива, бива болшевишки плам в радостта от победата на новия вожд на американския (бял) пролетариат, ама все пак онова там е Америка. И Тръмп не е точно Сталин, нищо че Путин му се радва (засега) почти толкова, колкото и на своя предшественик в Кремъл.

Тази сутрин в Нова телевизия с подобна радост изригна икономистката Мика Зайкова, поканена да обяснява какво се е случило на изборите в САЩ. На финала на разговора, без връзка с темата по същество, тя побърза да си каже преди да изтече времето й: най-важното е, че избегнахме световната война! Как ли? Ами Тръмп е добронамерен към Русия, премина тя към обобщение на най-важното с политически коментар в стила на всички другари и другарки тук, които са “стреснати, трогнати и очаровани” ( по Христо Смирненски от стихотворението му “Червените ескадрони”) от предизборната заявка на Тръмп да си общува с Путин за благото на световния мир.

Но да оставим за малко да се порадват облекчените от отдалечаването  на световната война наши миролюбци, повече от които са отколешни привърженици на световния революционен пожар, в който да погине стария строй, барабар със съответното количество стотици милиони класови врагове.

На абсурдните паралели спрямо тези западни меридиани обаче се чувствам окуражен да отговоря с друга аналогия със западен адрес от последните часове. Във Франция десницита си организира ( за пръв път) по американски образец вътрешни избори за номиниране на президент. Спечели категорично един доста убедително изглеждащ ( не само на външен вид, напомнящ на женския любимец Ален Делон) политик, какъвто е бившият премиер Франсоа Фийон. Най-вероятно той-ще спечели и на предстоящия вътрешнопартиен балатаж и ще се изправи срещу социалистите и крайните нацоналисти на президентските избори догодина.

Резултат с изображение за Франсоа Фийон снимки

 

НА СНИМКАТА: ФРАНСОА ФИЙОН

Появява се надежда Фийон да застане на пътя на Марин Льо Пен, очарована не само от Путин, който отпусна на нейната ксенофобска партия многомилионна субсидия, но и от успеха на Тръмп. Тя е сред най-екзалтираните му фенове в Европа и Евразия – пи шампанско по този повод, досущ като руските депутати.

Дали мадам Льо Пен ще пие една студена вод(к)а, това не знам. Френските избиратели са доказали, че могат да подкрепят политическия си опонент , за да спрат “по-голямото зло”. Ще видим.

Питам се обаче друго, щом ще правим аналогии на ръба на абсурда:  откъде да си намерим някой роден талант в политиката, който да може да спре похода на популизма, нацонализма и изобщо на посткомунизма? Толкова ли не може да се намери в България един “Франсоа Фийон” или коса(чка)та на прехода ни е направила вкупом по-ниски от тревата?

Другарите и другарките си намериха техния Фийон в лицето на Румен Радев. Видя се, че една личност може да измъкне от блатото за косата столетницата, която се самозакопава от години. Сред социалистите кризата за личности беше не просто емблематична, тя направо изглеждаше като екзистенциална, заплащваща вече самото съществуване на партията им. След което постъпиха опортюнистично: избраха си за главен мениджър на червената корпорация една “бойна мадама”, която е пришълец в партията, но пък е пълна с енергия ( да разруши “стария строй”, за да намърда своите хора в строя). След това същата намери свое пододобие по опортюнизъм, за което най-важното условие за успеха ( изтъквано от самите социлисти непрекъснато) е , че е …никой в политиката. Както се видя, тази измама сработи в особено големи, неочаквани дори за измамниците мащаби.

Не пледирам и десните да мамят, но да се поучат- могат. Ако искат да намерят алтернатива на скачените съдове ГЕРБ-БСП ( и скачващата напоследък набъбнала връзка между тях в отбора на путинистите Сидеров и Каракачанов, където на “русофоба” Симеонов май му отредиха подкрепяща, отвличаща вниманието роля), десните в България трябва да се огледат извън кръга, който очертават отбранително с пергела, забит в собствения им пъп ( от който хем боли, хем сърби).

44 мнения за “И България има нужда от свой Франсоа Фийон”

 1. Нека и ние да не се радваме предварително на Франсоя Фийон. Защото четох, че от тримата претенденти на десницата, единствено възрастния Жупе е бил категорично против каквото и да е смекчаване на отношението към Хуйло. И Фийон, и Саркози са били готови на отстъпки.

 2. Със сигурност България има нужда от Франсоа Фийон, но много повече ни трябва един Ян Палах!

 3. Илиян Bacилeв има тaкъв потeнциaл.
  A paдэв e нeдoрaзyмeниe. Единствения въпрос, който сивото му безличие предизвиква у мен, е с какво го държат зависим.

 4. Заключителните слова трябва да бъдат опорни точки за консолидиране на дясното пространство.

 5. Прияелю,българино ! Нямаме нужда от Палах ,а от почтенни българи не омърсени от дс и готови да измръзнат м/и Дондуков 1 и2 10 или повече дни. Ще ме последващ ли ?

 6. В западните демокрации механизмът за упражняване на публична власт е толкова стабилно конструиран, че 1/ никакви изблици на популизъм /ще рече беззаконие/ не са в състояние да го повредят; 2/спокойно могат да се възложат надежди на една личност /ще рече доверие на кредит/, която да въодушеви и увлече обществото да положи усилия и да постигне желаните от Него резултати. Ако тази харизматична личност не усвои правилно отпуснатия кредит от доверието на гражданите- заминава си. Обществото преоценява критериите си, следващия път натоварва с изисквания някой по-невзрачен, НО само по външност политик от кариерата и търпеливо изчаква резултатите от своя избор. През това време механизмът за упражняване на публична власт си цъка като швейцарски часовник. У нас такъв подход е невъзможен. Българският управленски механизъм е с вида на селски казан за ракия- арт-инсталация от немити бидони, клеясали варели, ръждиви винкели, произволно овързани с каквато тел е имало под ръка, позатъкната с какалашки, тук-таме и с клечки. Всички я гледат втренчено, с трепетно очакване и със страх да не се разпадне при една по-яка кихавица на казанджията. В края си, през прояден от употреба маркуч, инсталацията ни пуща пърцуца аф коорст, но ние сме доволни, много патриотично горди дори. Щото натрихме носа на ония, дето искаха да ни спрАт домашната ракия. За шкембе-чорбата после ще говорим. Като си налеем патока в потребявани N-пъти пластмасарки, всички се разбягваме, а по-отворените даже удрят по един ритник на казаня, да се разпадне тая пропорционална пущина. Другия път ще си скалъпим от същия матрЕал нещо по-мажоритарно, щото сме си напредничави от едно 1300 години насам. Обаче най-ни е важен казанджията, него трябва да пазим от санкции и европейски грипове. Православният Господ да го пази, а пасмината от яз.Копринка усърдно ще му пали свещите. Не че са наясно какво точно правят, ама така- за адет…

 7. Към БЪЛГАРИН:
  И кого ще впечатли саможертвата му?!
  Можеби очакваш да откликнат тези от Копринка или гласуващите за ГЕРБ?
  Или ще го припознаят атакистите и “каракачаните”?
  Андрешко ли очакваш да се трогне от горящия Палах?
  Нима не допуснахме да се гаврят комунягите с националните ни герои??? Не развяват ли русофилистиците митьо-гестапото и георги първанов знамето на СТАМБОЛОВ?!Не бяха ли обект на присмех гладуващите 39 депутати?
  Какъв ще бъде смисълът на КУРБАНА???

 8. Г-н Инджев, не съм се занимавал професионално със протести. Не съм и грантаджия на знайни и незнайни интереси . От1988 г в казармата за последно и задължително членувах в комсомола. От тогава съм безпартиен. Никакви профсъюзи и тути кванти. Какъв е редът за разрешение на продължителен престой и волеизявление (митинг чрез община София)?

 9. 2 г.”десен” кабинет: 20 млрд. дълг, 3% еврофондове, 2,5% ръст, 60 км магистрали.

  Очевадна и крещяща е нуждата от Стефан Стамболов или проф.Александър Цанков на нашето време, както и духа и хората на “Народната Партия”(народняшката) от онова време

 10. 2 г.”десен” кабинет:
  Чуждите инвестиции в момента са с 33% спад спрямо рекордно ниската 2015 г. Вероятно това се дължи на неблагоприятните позиции на страната в годишника за 2016 г. на Световния икономически форум. Според него България е 118-а от 138 държави по борба с организираната престъпност, 115-а по защита на правата на собственост, 110-а по независимост на съдебната система, 93-а по качество на правителствените харчове. Добавяме и 113-о място на планетата по свобода на медиите.

 11. Фийон, который давно поддерживает тесные отношения с Владимиром Путиным, выступает за признание Крыма и снятие санкций с России, набрал более 44% голосов. 71-летний «право-центрист» Ален Жюппе, считавшийся главным фаворитом — более 28%.

  Това е от :
  https://www.novayagazeta.ru/articles/2016/11/21/70618-na-praymeriz-vo-frantsii-pobedil-drug-putina-fransua-fiyon

  Не звучи обнадеждаващо.

 12. Към Иван Андров:

  Режимът по принцип е уведомителен, но на практика е разрешителен- ако решат, могат да Ви забранят да волеизявявате публично каквото и да било под някаъв претекст.
  Има и по-лошо: режимът е снизходителен и дори охранителен спрямо екстремисти от “Червена сила”, ако решат да дойдат да ви провалят митинга. Не само, че не ги санкционира полицята, но и ги охранява, сякаш не те, а ние, сме нарушители, макар да има(х)ме разрешение ( например на 10 май тази година пред МОЧА в София).

 13. КОЙТО не е гласувал за Трайков, да се хапе 5 пъти на място….. и да продължава така и на следващите избор, за да се хапе двойно…..

 14. Приятелю Андров, разбира се, че ще те последвам, но при едно условие.
  Мръзненето (ни), без значение 10, 20 или 140 дни, да не довежда на бял кон отново БХ или ДП или Учиндолския или някой друг, нов, неизползван досега от кукловодите на фалшивия псевдопреход месия!
  Става ли така?

 15. Безценен и многофункционален анализ-дано опровергае един от лафовете ми- че Франция се управлява от различни видове левица! И силни коментари! ТОЗИ очакван лидер трябва да обедини всички нормални българи ПО ЕДИН И САМО ПО ЕДИН ПРИЗНАК-отношението към агресията на Русия и безчинствата на 5-тата й колона у нас!

 16. До: българин. Преди да си приготвиш ватеното бельо препрочети С. Радев за непознатия В.Левски и качествата на АПОСТОЛА при службата на родът ни, за да не ни е крив друг за погрешни тълкувания и особенното международно положение !

 17. На представянето на книгата „Цялата истина” на журналистът Пенчо Ковачев, книгата си за Петър Младенов , присъстваха хора от политическия живот от миналото и настоящето, като ген. Любен Гоцев, например. Той е външен министър във второто правителство на Андрей Луканов, а преди промените е зам.-началник на Първо главно управление на Държавна сигурност.

  „Хиляди неща не се знаят. Знае се само една част от живота му. Всичко останало тепърва ще стане ясно”, казва ген. Гоцев за Петър Младенов.

  Описва го така: „Велик дипломат. Голям дипломат, голям българин, родолюбец, патриот.”

  „Щяхме да си говорим за това, което става в момента в България. Вие казвате перестройка, т.е. движение, движение, движение”, отговаря той на въпроса какво би си казал с Младенов сега, ако имаше възможност.

  Попитан дали е доволен от това „движение”, ген. Гоцев казва, че не е: „Чакам да стане докрай. Да завърши.”

 18. до Андров:
  Със сигурност ще сторя това, което ме съветвате, преди да подготвя ватеното си бельо. А на Вас препоръчвам “Записките” на Захари Стоянов.

 19. ИВАН АНДРОВ
  От пишещите тука аз, г-н Иджев Цигането/казвам го с умиление и уважение/,Стефан сме постоянното присъствие на протестите.Срещала съм г-н Тинков,Стамбо,сестрата на Жоро Николов,Всеки от нас е водил по 5-6 човека,така че бива,Ако се включат и политици -задължително.
  На следващият протест ще ви търся.
  Не е лошо да подготвим една подписка за махане на Моча и да я връчим за добре дошъл на новият президент.
  Трябва да говоря с Марта от ДСБ Средец.

 20. СТОЯН, то ако вярваш на туПлерските “медии” – всички са приятели на гасударят им. И Тръмп, и Обама, и Саркози, и Фийон…….
  Уж всички са му “приятели” , а пък когато търси необходимите му врагове – винаги ги намира на Запад! И по-конкретно в НАТО и ЕС!
  туПлер държи на думата си колкото и винету. Той не само лъже винаги и под подразбиране, – той нарушава всички договори ,които са подписали още сАвеЦките му предшественици и начальници – Брежнев, Горбачов, Ельцин!
  КОЙ въобще вярва на алфа-лъжецЪТ от КГБ??? Няма КОЙ, освен алфа-глупаците , алфа-полезните идиоти , и алфа-корумпираните му лакеи!
  Просто поредната му алфа-сабача хуйлобридност! И нищо повече!

 21. П.П. Всички сега говорят ,че Тръмп е популист ,и не може да се вярва на предизборните му лъжи и демагогия.
  Или почти същото важи и за винету. Но! Но над всички е алфа-лъжецът и алфа-демагогът – туПлер! И то доста преди време преди сегашните му последователи.

 22. Последната метафора е много силна. Пожелателна възможност за пъпа – стратегически във времето – да центрира себе си извън себе си.

  Извън темата. ‘Надо сажать’ – агитираше Жириновски в едно изложение пред Думата. Театърът, който се разигра с Улюкаев и 2-та млн. (допускам, че Улюкаев е избрал да провокира по-малкото зло, избягвайки по-тежкото обвинение) не може да разсее аудиторията от голямата сцена на профилактика на путиноидната система.

 23. @СИМПАТИЗАНТ/КА НА ДСБ
  100% за Илиан Василев

 24. Вижте цялата съветска история,тя е пълна с постоянно извъртане от поети задилжения и договори,Започва се от Брест-Литовския договор,следва НЕП и последващ разгром и лагери за частниците възродили малко производството,следва разгром на селското стопанство,съюза с Хитлерова Германия,заграбването на Полша,Литва,Латвия,Естония,Бесарабия,дори през войната шпионирането на най-добрия си съюзник-САЩ и открадването на технологията на ядреното оръжие и т.н.Та Путин е просто един продължител на традициите на КПСС и КГБ.

 25. Унищожително разследване от межднародната доброволческа разузнавателна група Белингкет:
  https://ru.bellingcat.com/novosti/mena/2016/11/21/water-running-isis-ru/
  туПлер подкрепя и сунитските и шиитските терористически бандити. Макар че е се представя за най-големият борец и срещу ИСЛЯМА, и срещу ислямИзма, и срещу тероризма! И УЖ заради това започна войната в Сирия! А всъщност укрепва ЕДНОВРЕМЕННО най-терористичните бандитски групировки на сунитският и шиитският ислямИзъм!
  Докато изтребва невинните сирийци. И извършва етнически, религиозен и тотален геноцид в Сирия!

 26. РАДОСЛАВ АНДРЕЕВ СИМПАТИЗАНТ/КА НА ДСБ
  Забравяте, че И.Василев е уязвим и ще бъде жестоко атакуван.За голямо съжаление

 27. Откакто прочетох статията не ми дава мира въпроса кой може да е този български г-н Фийон. Кой е този убеден на първо място Човек, после патриот, после демократ, а на всичкото отгоре и личност с харизма и с потенциал да бъде последван от много хора. След известен размисъл реших да се поровя в кампанията за президент на г-н Трайков. Следих я много подробно и на живо в интернет. Сетих се за един човек, който ми напрви впечатление – кметът на с.Две Могили. Признавам, че това е единствената му изява, която съм гледал. Но според мен заглавието на статията издирва такъв човек.
  Кратката реч на кмета е след 18:00 мин.
  https://www.facebook.com/pg/traichotraikovcom/videos/?ref=page_internal

 28. D.SAVOVA, Сашо 11 в няколко поредни статии ни плашеше какво щяло да последва, ако едноличния режим на комунистическата мутра не остане на власт. Факт!

 29. Всеки е уязвим по един или друг начин и всеки ще бъде жестоко атакуван (cпомнете си само на какви избуяли от нищото нападки ca подложени Плевнелиев и Kънeв). По-важно е наличието на принципи, силен характер и дар-слово. Но най-важното е да има зад гърба си масова подкрепа от всички нас. Ако след 09.12.2015г. Кънев не бе оставен сам от хората навън, събитията щяха да се развият доста по-различно и днес България нямаше да се е върнала на положението от февруари 2013-та.

 30. @MIKA
  Четох тези статии и ми направи впечатление подкрепата на Илиан Василев към банкянското…
  Не съм сигурен откъде идва тази подкрепа… Факт е обаче че всичко което той е съветвал герб и бб да направят досега те са го игнорирали и се видя докъде я докараха. Т.е. каквото и да е явно гласът му не се чува сред герберите и е по-скоро страничен наблюдател и единствено изразява позициите си – открито и честно поне според мен.
  А че е уязвим – сигурно е така. Кой не е когато е сам и изправен срещу “ламята” – родна и руска… Къде с пари къде с насилие къде и с двете много от свестните ни хора са били покосени през вековете именно защото са били изолирани и оставени сами пред лицето на злото. От нас зависи…

 31. Чудесно заглавие! Поздравления! То навежда, обаче, и на въпроси от рода: Дали ”България ЗАСЛУЖАВА свой Франсоа Фийон” ? Достатъчно висока ли е политическата култура на средния българин, за да оцени нуждата от „свой Франсоа Фийон” ?
  По последни проучвания, мнозинството български граждани са за оставане на България в Европейския Съюз. Това мнозинство, обаче, съществено се пресича с едно друго мнозинство от същия този народ, което е за „по-тясно обвързване” с Русия. Можете да си представите каква е политическата култура на въпросното сечение, което все още не схваща, че членство в ЕС и обвързаност с Русия са просто несъвместими. Заради подобно абсурдно мислене на една доста голяма част от населението на БГ, ще трябва още доста да почакаме докато на политическата сцена се появи и българският Франсоа Фийон.

 32. Ето моето мнение за изборите в САЩ основано на това което стигна до мен . Впрегнати за Хилари бяха и СМИ и политолози и политици и кой ли не по света. Явно обаче някой искаше да се сбърка Доналд Тръмп с Патока Доналд- неудачника глупак.
  Американците гласуваха за : семейни ценности/срещу гей браковете/, християнски ценности с уважение към другите религии но без подаване на другата буза, работни места и орязване на соц.помощи за мързелите, американски войски да се намесват /и не за тяхна сметка/ в локални конфликти при изключителни случаи, инвестициите да са в собственната им страна, защита на личността и общността за сметка на всеобхватната толерантност, борба с нарко трафика.
  Никъде не видях да се говори за приятелска Россия и “мой друг Путин”
  а ” трябва да си уредим отношенията с нея”/ ??? как/ . Считам че изненадите тепърва предстоят. Той и Горбачов се радваше на Рейгън пък той гътна СССР
  Народа е казал: На младо прасе и млад поп не се радвай, че не знаеш каква свиня ще излезе. Тъй де….

 33. И Захария и Раковски, Миткалото и Левски и знайни и незнайни ,все на тоя бент се спираха, на робловладелското татарско-руско и турско обществено устройство. Научихме ли си урока братя и сестри. Дайте във тоя блог (разбира се със съгласието г-н Инжев) ,да преценим правилните и полезни стъпки,тук и сега. А и последващите ходове (Че ще ни се смеят Решетников , Асен някой си ,че и цвъки ушев.

 34. SMS
  Г-н Ляков е чудесно дясно НЛО.Не се знае от кое съзвездие е.Аз поне знам,че съм костовистка и се гордея с възгледите си и не се налага да ги менкам,твърдо за ЕС и НАТО и винаги против Русия.Накрая и сама да остана ще съм същата,Не се съобразявам със стадото от искърски говеда,които може да ги дои всеки.

 35. Руски медии приветстват победата на Франсоа Фийон във Франция
  Редица руски медии виждат във Франсоа Фийон – който излезе начело във вътрешнопартийните избори на десницата във Франция – приятел на Москва, способен да възстанови отношенията между двете страни, съобщи Франс прес.

  Бизнес вестникът “Ведомости” нарече в днешния си брой бившия френски премиер “проруски кандидат” за президентския пост с “по-уравновесена” външнополитическа програма, а неговият вътрешнопартиен конкурент Ален Жупе е окачествен като “условно казано атлантист”.

  Телевизия “Россия 24” отбелязва, че “благосклонният към Русия” Фийон се познава добре с руския президент Владимир Путин и дори му говори на “ти”.

  Онлайн изданието “Газета.ру” посочва, че победа на Фийон на президентските избори догодина “напълно устройва Москва”. В статията обаче пише, че Никола Саркози е бил “най-удобният за Кремъл кандидат”, тъй като е обявил публично, че ще възстанови добрите си отношения с Москва, ако бъде избран.

  “На предстоящите избори Русия разумно не слага всичките си яйца в една кошница и поддържа паралелно активни контакти с главната конкурентка на партия “Републиканците”, Марин льо Пен”, пише изданието.

  Списание “Експерт” приветства доброто представяне на “приятеля Франсоа” и изразява удовлетворение от “заформящата се много благоприятна за Русия тенденция” – появата на поколение политически лидери, които са “добронамерени” към Москва. Според изданието Кремъл е близо до осъществяването на своята “задача минимум” – да направи пробойна в солидарната позиция на Запада” по отношение на Русия.

 36. D.Sawowa.Не сте сама.Костов получи управлението с 300 милиона лв вкл.златния резерв,остави в хазната 7 милиарда ДМ/лв/Сега,след 15 год. резерва е едва 13 милиарда.Народа има къса памет.

 37. България в момента има своя Христо Иванов: Много ще се радвам, ако на изпроводяк Плевнелиев ме изненада приятно и назначи Христо Иванов за служебен премиер.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.