// Втори бивш посланик на САЩ в София напуска със скандал дипломатическата служба

В БЕСЕДКАТА

Втори бивш посланик на САЩ в София напуска със скандал дипломатическата служба

Бившият посланик на САЩ в София Джеймс Уорлик напуска Държавния департамент на САЩ и започва работа в руска адвокатска кантора. http://www.faktor.bg/novini/svjat/87327-dzheym-uorlik-zapochva-rabota-v-ruska-firma.html

Какво мога да кажа за този човек, който даде толкова поводи с действията си в София за окарикатуряване на Америка и американския престиж в България, след което си замина предсрочно под злъчните аплодисменти на жълтите медии, изпроводен от червените ругатни от страна на лицата на русофилството у нас като Румен Петков?

Каквото имам да казвам, съм го казал още във времето, когато той олицетворяваше САЩ тук. Моя скромна милост беше нападан от русолюбците като “човек на американците” ( най-меко казано), който обаче се противопостави на този псевдоамерикански демонстративен лобизъм, допаднал очаквано на замлъкналите изведнъж дежурни хулители на всичко американско. https://ivo.bg/2011/08/29/къде-са-дежурните-псувачи-на-уорлик/

Ето защо, не приемам да ми се вменява сега някаква “промяна” в позицията ми. Само че вече мога да си обясня необяснимия ход на Уорлик в полза на “Лукойл” през лятото на 2011 г., посланикът се притече на помощ на санкционираната компанията ( и на нейния бос Валентин Златев) след като шефът на митниците Ваньо Танов ( лека му пръст междувременно!), отне лиценза на рафинерията заради нарушение на българските закони.  http://www.dnes.bg/obshtestvo/2011/08/26/uorlik-se-prehlasna-po-neftohim-i-valio-zlatev.127392

Крушката си е имала опашка. Дори ми идват на ум някои рими за въпросната крушка и пълната гушка.

Интересното е, че това е втори бивш американски посланик в София със скандален завой в кариерата. Крак повлече Уйлям Монтгомъри, който сътвори в Сърбия някакви сензационни каши с “женски истории” и беше уволнен от Държавния департамент с гръм и трясък, заселвайки се след това като частно лице в Хърватия. За Уорлик съм чувал подобни подмятания ( именно във връзка с “Лукойл”), но ми стори твърде глупаво, за да е вярно. Май глупавият по-скоро съм бил аз. Признах си, но нека вразите не бързат да се радват- имам навика да се уча от грешките си.

Discussion

31 коментара for “Втори бивш посланик на САЩ в София напуска със скандал дипломатическата служба”

 1. Направиха му такава оферта, на която той не можеше да откаже (перефразирам малък диалог от “Кръстникът”). Явно хонорарът не е за изпускане. Спомнете си за Герхард Шрьодер. А може и за Конрад Аденауер, но в обратна посока. Когато Молотов го пита в качеството си на външен министър на СССР, “Как можахте да допуснете Хитлер да дойде на власт?”, доблестният мъж му отговаря: “Аз със него не съм се ръкувал”. Какво е било изражението на лицето на товарищ Молотов не знам, но съм сигурен, че Аденауер е бил на върха на удовлетворението си.

  Posted by Антон | ноември 22, 2016, 16:23
 2. Скъпи Иво, радвам се, че няма никакво противоречие в оценките за поразиите на зловредния клоун Уорлык между твоя точен коментар и драснатото от мое смирение под предишния ти текст! А след скандалите Монтгомъри се подвизава известно време като официален лобист и още нещо по-неофициално на “Филип Мориц” (традионно щедър спонсор на американската левица с традиционно топли кремълски връзки) за бивша Югославия. После заживя на лазурния адриатически бряг, а сега пише колонки тук-там с доста хейтърство към родината си. Ето защо такива типове са 100 пъти по-вредни от хибридната пропаганда и война на Путин.

  Posted by Стамбо | ноември 22, 2016, 16:33
 3. А, това е новина. Последно Уорлик гладеше с ютията облаците в Нагорни Карабах. Сигурно е приключил.

  Posted by everyone else | ноември 22, 2016, 16:44
 4. Чиста проба московски продукт!Паралелът е доста поучителен…

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/11/22/2868865_v_slovakiia_na_politicheskata_scena_izleze_otkroveno/

  Posted by Стамбо | ноември 22, 2016, 17:39
 5. Поздравления за г-н Инджев!
  Нека младите му колеги по-често четат неговите статии, за да се учат на ерудирана, талантлива, хуманна и честна журналистика!

  Posted by Socrates | ноември 22, 2016, 17:47
 6. Хора за купуване – бол.Като си продадеш душата на дявола/да ме пази Господ/- какво ти остава?НИЩО.Душата няма да им го прости.За Уорлик се чуваха доста неща, включително и за употреба на наркотици, а както знаем , те не прощават, най-вече те лишават от мозъчна дейност.
  EVERYONE ELSE
  Това ,с ютията и облаците в Нагорни Карабах ,ми хареса.
  Но след като ние целокупно като държава, се насочваме в руската орбита, питам се колко ли са продажниците, които го изпълняват?
  Да не си правят илюзии, руснаците не обичат или зачитат никой- няма значение как си им слугувал-спрвка Луканов,Павлов,Кюлев и т.н.

  Posted by Дари | ноември 22, 2016, 18:08
 7. Нищо чудно да са го вербували точно докато беше в София, където руската агентура винаги е плувала в собствени води.

  Posted by ALEX-DE | ноември 22, 2016, 18:12
 8. Ще преосмисляме тепърва позицията си за президента Тръмп, който тези дни обявява бъдещи назначения на ключови позиции, които са в най-добрия консервативен републикански дух и по нищо не се различават от тези, които би направил един Джон Маккейн например. А за Русия Тръмп е предложил най-опасното за кремъл – дружбата и приятелството, след като помним че по време на предните такива между Горбачов и Рейгън, бе гътнат кирпича в Берлин и милиони видяха бял свят.

  Posted by Иванов | ноември 22, 2016, 19:17
 9. Понякога си мисля, че за всичко е виновен Васко Кръпката. Той ни пееше по митингите: „Комунизмът си отива, спете спокойно деца.”

  А те не спаха…

  Posted by SIMEON | ноември 22, 2016, 19:29
 10. Дари, отделих 10 минути да видя как е приключило нагорнокарабхското колосване. Уви, между Баку и Ереван е повече от намачкано.
  Дано пък му потръгне в руския ‘бизнес’, дано дипломатско сърце намери място. Чета: ‘He will be responsible for working with U.S. and international clients, development of strategic client relationships, legislation, and public policy’.

  Под предишната публикация/ Стамбо много добре е описал ситуацията, и типологически.

  Posted by everyone else | ноември 22, 2016, 19:50
 11. А дали “въпросната крушка и пълната гушка” не е удобната легенда,създадена от ЦРУ за разузнавача Уорлик?…Току виж спомогнал за внезапното изчезване на Сноудън и изправянето му пред съда в САЩ.

  Posted by Grigorov | ноември 22, 2016, 20:56
 12. Posted by Иво Инджев | ноември 22, 2016, 22:40
 13. Не съм в час за Уорлик,но ръкуването на Молотов с Рибентроп и Хитлер доведе до Втората световна война.

  Posted by Krasnoselski | ноември 22, 2016, 22:55
 14. http://www.mediapool.bg/bulgaria—kupenata-darzhava-news256874.html

  България – купената държава!
  Енергетика, банки, недвижими имоти – Русия контролира пряко една четвърт от българската икономика

  Скоро ще се навършат 10 години, откакто България се присъедини към ЕС, но страната продължава да e тясно свързана с Москва. Тези връзки са особено видими в икономиката, пише германският вестник “Зюддойче Цайтунг”, цитиран от “Дойче веле”. Вестникът дава пример от енергийния сектор…

  Posted by IVAN KONSTANTINOV | ноември 23, 2016, 02:17
 15. EVERYONE ELSE
  Уви, между Баку и Ереван е повече от намачкано
  Да продължа с Турция, сега и България и дъгата се заформи.Путин удари на камък с Украйна и тръгна в обратна посока – засега успява.Дано икономически да се продъни , че с нашите политически отрепки сме много зле.

  Posted by Дари | ноември 23, 2016, 10:14
 16. Да, скъпи EVERYONE ELSE, само към галерията идиоти пропуснах да добавя и суперидиота на Клинтън Строуб Талбот (специалист по… руска лирика), според когото Русия от Елцин и Путин нататък вовеки веков ще бъде само доверен и ценен партньор на цивилизования свят. Е, видяхме прогностичната му дарба, че я изпитваме и на гърба си в момента!

  Posted by Стамбо | ноември 23, 2016, 10:29
 17. Време е за нов Левски и ново априлско въстание.

  Posted by DOBREV | ноември 23, 2016, 11:15
 18. Мисля, че в момента министър Ненчев има нужда от подкрепата на всички проевропейски и пронатовски българи, от всички истински патриоти!
  Кой с каквото може да подкрепи човека по форумите, хибридната пасмина с пяна на уста плюе по него и договорите с Полша за ремонт на Миг-овете!

  Posted by Българин | ноември 23, 2016, 11:54
 19. Бойте се от Цацаров, носещ дарове
  Евгений Дайнов

  http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/11/22/2868753_boite_se_ot_cacarov_nosesht_darove/

  Posted by sms | ноември 23, 2016, 12:11
 20. Posted by sms | ноември 23, 2016, 12:15
 21. Posted by Калитко | ноември 23, 2016, 16:20
 22. И още за уорлыкоподобните в американската дипломация. Зловредното късогледство и некадърност днес личат по резултатите от политиката към Югославия. А те са: 1.) Поддържана на командно дишане безсмислена и изкуствена държава като Босна и Херцеговина, която вече гъмжи от ислямистки клетки 2.) Криминализирано Косово, в което и втората босненска специфика се проявява все по-силно. и-най-важното: Сърбия, в която бомбардировките не постигнаха нищо, освен омраза към Запада у един народ, който-такъв, инакъв- можа през (1948-ма!!!) да се изтръгне от сталинските челюсти. И сега резултатът към днешния ден- партиите от милошевичевия блок са на власт с абсолютно мнозинство 2-ри мандат, плюс президент, демократичните прозападни политици са настрана, Русия и формално вече смята страната за свой плацдар. А, по една случайност тази ситуация с(конкретно с легитимирането на милошевичевите наследници) започна да се очертава по време на мандата на съпругата на Уорлик в Белград като посланик.

  Posted by Стамбо | ноември 23, 2016, 17:27
 23. http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624734

  Някой може ли да каже как да разберем гласуването на българските евродепутати по тази ключова резолюция?
  Почти на 100% съм убеден, че ТВ Европа няма да направи собствено разследване за този вот(за разлика от резолюцията за мигрантите, която я “нищиха” седмица и половина!) 😉

  Posted by Българин | ноември 23, 2016, 18:01
 24. В историческата разходка на Стамбо съм.’Хора, които стоят в офиси’ – каза навремето Саманта Пауър по повод геноцида в Руанда (разсекретените документи са част от колекциятa на National Security Archive и са налични в нета). Има нещо трагично в нейната фигура в момента, и това, че R2P се оттича в канавката, въпреки волята й.

  Posted by everyone else | ноември 23, 2016, 18:55
 25. А Талбот (съветник в сянка) е още едно доказателство, че ако имаш мек руски бутон под балтона, въпрос на време за руските служби е да го активират.
  Тук е момента да кажа, че нямам оптимистично настроение по повод изявите на Тръмп, но нека спомена с добро една от пропуснатите “ползи”: ако Клинтън беше спечелила, Талбот вероятно пак щеше да съветничи.

  Posted by everyone else | ноември 23, 2016, 19:04
 26. Не знам Ненчев, но Прокуратурата дали би ме обвинила, ако се разбере детайла от сутришното ми изхождане върху фотоси на ВЕИЛенин и ВЛАДОЛФ ПУТЛИР с което недвусмислено нанасям щети върху техните светли ликове и накърнявам ВЯРАТА на ПРАВОСЛАВНОВЯРВАЩИТЕ в МАсовите си убийци рашъни+?

  Posted by Адреналинко | ноември 23, 2016, 19:34
 27. Grigorov, трай, да не му пр/е…/овалиш мисията…

  Posted by Jo | ноември 23, 2016, 20:19
 28. В подкрепа на Ненчев мога да кажа,че в един самолет на 50 неразглобяеми и не контролируеми места може да се сложи устройство реагиращо на определен шифрован радио сигнал.Мислете сами нататък…

  Posted by Krasnoselski | ноември 23, 2016, 22:59
 29. Евала Адреналинко, извършил сте десакрализация на профанното.

  Posted by everyone else | ноември 24, 2016, 07:23
 30. @БЪЛГАРИН:

  “Моят евродепутат” Светослав Малинов от ДСБ /моят-демек за когото съм гласувал винаги и никога не ме е подвеждал/, поддържа малък сайт: http://smalinov.eu/ в който има постоянно каре, от което се вижда дата, какво се е гласувало, прието ли е, и какъв е бил неговият вот, а при повече желание и как е гласувала определена цяла парламентарна група /например ЕНП/.
  Предполагам, че останалите наши евродепутати също трябва да поддържат някакъв формат за информиране на техните избиратели /?/

  Posted by sir sven | ноември 24, 2016, 15:42
 31. @
  Оказва се, че си има и стройна таблица с подробности за всеки вот – по националност, партия и т.н

  http://www.votewatch.eu/#vote-tabs-list-4

  4 души са гласували “против”- Пирински, Неков, Йотова и Станишев /все БСП/.

  6 души са въздържали се – Джамбазки, Хюсменова, Кючук, Михайлова, Али, Уручев / един Патреот, един ГЕРП и четири ДПС:)/.
  5 души са гласували “за”-Ковачев, Новаков, Паунова, Габриел и Малинов /четири ГЕРБ и един ДСБ/

  Posted by sir sven | ноември 24, 2016, 18:30

Post a comment

Иво Инджев още във

Архив