Втори бивш посланик на САЩ в София напуска със скандал дипломатическата служба

Бившият посланик на САЩ в София Джеймс Уорлик напуска Държавния департамент на САЩ и започва работа в руска адвокатска кантора. http://www.faktor.bg/novini/svjat/87327-dzheym-uorlik-zapochva-rabota-v-ruska-firma.html

Какво мога да кажа за този човек, който даде толкова поводи с действията си в София за окарикатуряване на Америка и американския престиж в България, след което си замина предсрочно под злъчните аплодисменти на жълтите медии, изпроводен от червените ругатни от страна на лицата на русофилството у нас като Румен Петков?

Каквото имам да казвам, съм го казал още във времето, когато той олицетворяваше САЩ тук. Моя скромна милост беше нападан от русолюбците като “човек на американците” ( най-меко казано), който обаче се противопостави на този псевдоамерикански демонстративен лобизъм, допаднал очаквано на замлъкналите изведнъж дежурни хулители на всичко американско. https://ivo.bg/2011/08/29/къде-са-дежурните-псувачи-на-уорлик/

Ето защо, не приемам да ми се вменява сега някаква “промяна” в позицията ми. Само че вече мога да си обясня необяснимия ход на Уорлик в полза на “Лукойл” през лятото на 2011 г., посланикът се притече на помощ на санкционираната компанията ( и на нейния бос Валентин Златев) след като шефът на митниците Ваньо Танов ( лека му пръст междувременно!), отне лиценза на рафинерията заради нарушение на българските закони.  http://www.dnes.bg/obshtestvo/2011/08/26/uorlik-se-prehlasna-po-neftohim-i-valio-zlatev.127392

Крушката си е имала опашка. Дори ми идват на ум някои рими за въпросната крушка и пълната гушка.

Интересното е, че това е втори бивш американски посланик в София със скандален завой в кариерата. Крак повлече Уйлям Монтгомъри, който сътвори в Сърбия някакви сензационни каши с “женски истории” и беше уволнен от Държавния департамент с гръм и трясък, заселвайки се след това като частно лице в Хърватия. За Уорлик съм чувал подобни подмятания ( именно във връзка с “Лукойл”), но ми стори твърде глупаво, за да е вярно. Май глупавият по-скоро съм бил аз. Признах си, но нека вразите не бързат да се радват- имам навика да се уча от грешките си.

31 мнения за “Втори бивш посланик на САЩ в София напуска със скандал дипломатическата служба”

 1. Направиха му такава оферта, на която той не можеше да откаже (перефразирам малък диалог от “Кръстникът”). Явно хонорарът не е за изпускане. Спомнете си за Герхард Шрьодер. А може и за Конрад Аденауер, но в обратна посока. Когато Молотов го пита в качеството си на външен министър на СССР, “Как можахте да допуснете Хитлер да дойде на власт?”, доблестният мъж му отговаря: “Аз със него не съм се ръкувал”. Какво е било изражението на лицето на товарищ Молотов не знам, но съм сигурен, че Аденауер е бил на върха на удовлетворението си.

 2. Скъпи Иво, радвам се, че няма никакво противоречие в оценките за поразиите на зловредния клоун Уорлык между твоя точен коментар и драснатото от мое смирение под предишния ти текст! А след скандалите Монтгомъри се подвизава известно време като официален лобист и още нещо по-неофициално на “Филип Мориц” (традионно щедър спонсор на американската левица с традиционно топли кремълски връзки) за бивша Югославия. После заживя на лазурния адриатически бряг, а сега пише колонки тук-там с доста хейтърство към родината си. Ето защо такива типове са 100 пъти по-вредни от хибридната пропаганда и война на Путин.

 3. А, това е новина. Последно Уорлик гладеше с ютията облаците в Нагорни Карабах. Сигурно е приключил.

 4. Поздравления за г-н Инджев!
  Нека младите му колеги по-често четат неговите статии, за да се учат на ерудирана, талантлива, хуманна и честна журналистика!

 5. Хора за купуване – бол.Като си продадеш душата на дявола/да ме пази Господ/- какво ти остава?НИЩО.Душата няма да им го прости.За Уорлик се чуваха доста неща, включително и за употреба на наркотици, а както знаем , те не прощават, най-вече те лишават от мозъчна дейност.
  EVERYONE ELSE
  Това ,с ютията и облаците в Нагорни Карабах ,ми хареса.
  Но след като ние целокупно като държава, се насочваме в руската орбита, питам се колко ли са продажниците, които го изпълняват?
  Да не си правят илюзии, руснаците не обичат или зачитат никой- няма значение как си им слугувал-спрвка Луканов,Павлов,Кюлев и т.н.

 6. Нищо чудно да са го вербували точно докато беше в София, където руската агентура винаги е плувала в собствени води.

 7. Ще преосмисляме тепърва позицията си за президента Тръмп, който тези дни обявява бъдещи назначения на ключови позиции, които са в най-добрия консервативен републикански дух и по нищо не се различават от тези, които би направил един Джон Маккейн например. А за Русия Тръмп е предложил най-опасното за кремъл – дружбата и приятелството, след като помним че по време на предните такива между Горбачов и Рейгън, бе гътнат кирпича в Берлин и милиони видяха бял свят.

 8. Понякога си мисля, че за всичко е виновен Васко Кръпката. Той ни пееше по митингите: „Комунизмът си отива, спете спокойно деца.”

  А те не спаха…

 9. Дари, отделих 10 минути да видя как е приключило нагорнокарабхското колосване. Уви, между Баку и Ереван е повече от намачкано.
  Дано пък му потръгне в руския ‘бизнес’, дано дипломатско сърце намери място. Чета: ‘He will be responsible for working with U.S. and international clients, development of strategic client relationships, legislation, and public policy’.

  Под предишната публикация/ Стамбо много добре е описал ситуацията, и типологически.

 10. А дали “въпросната крушка и пълната гушка” не е удобната легенда,създадена от ЦРУ за разузнавача Уорлик?…Току виж спомогнал за внезапното изчезване на Сноудън и изправянето му пред съда в САЩ.

 11. Не съм в час за Уорлик,но ръкуването на Молотов с Рибентроп и Хитлер доведе до Втората световна война.

 12. http://www.mediapool.bg/bulgaria—kupenata-darzhava-news256874.html

  България – купената държава!
  Енергетика, банки, недвижими имоти – Русия контролира пряко една четвърт от българската икономика

  Скоро ще се навършат 10 години, откакто България се присъедини към ЕС, но страната продължава да e тясно свързана с Москва. Тези връзки са особено видими в икономиката, пише германският вестник “Зюддойче Цайтунг”, цитиран от “Дойче веле”. Вестникът дава пример от енергийния сектор…

 13. EVERYONE ELSE
  Уви, между Баку и Ереван е повече от намачкано
  Да продължа с Турция, сега и България и дъгата се заформи.Путин удари на камък с Украйна и тръгна в обратна посока – засега успява.Дано икономически да се продъни , че с нашите политически отрепки сме много зле.

 14. Да, скъпи EVERYONE ELSE, само към галерията идиоти пропуснах да добавя и суперидиота на Клинтън Строуб Талбот (специалист по… руска лирика), според когото Русия от Елцин и Путин нататък вовеки веков ще бъде само доверен и ценен партньор на цивилизования свят. Е, видяхме прогностичната му дарба, че я изпитваме и на гърба си в момента!

 15. Време е за нов Левски и ново априлско въстание.

 16. Мисля, че в момента министър Ненчев има нужда от подкрепата на всички проевропейски и пронатовски българи, от всички истински патриоти!
  Кой с каквото може да подкрепи човека по форумите, хибридната пасмина с пяна на уста плюе по него и договорите с Полша за ремонт на Миг-овете!

 17. И още за уорлыкоподобните в американската дипломация. Зловредното късогледство и некадърност днес личат по резултатите от политиката към Югославия. А те са: 1.) Поддържана на командно дишане безсмислена и изкуствена държава като Босна и Херцеговина, която вече гъмжи от ислямистки клетки 2.) Криминализирано Косово, в което и втората босненска специфика се проявява все по-силно. и-най-важното: Сърбия, в която бомбардировките не постигнаха нищо, освен омраза към Запада у един народ, който-такъв, инакъв- можа през (1948-ма!!!) да се изтръгне от сталинските челюсти. И сега резултатът към днешния ден- партиите от милошевичевия блок са на власт с абсолютно мнозинство 2-ри мандат, плюс президент, демократичните прозападни политици са настрана, Русия и формално вече смята страната за свой плацдар. А, по една случайност тази ситуация с(конкретно с легитимирането на милошевичевите наследници) започна да се очертава по време на мандата на съпругата на Уорлик в Белград като посланик.

 18. http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624734

  Някой може ли да каже как да разберем гласуването на българските евродепутати по тази ключова резолюция?
  Почти на 100% съм убеден, че ТВ Европа няма да направи собствено разследване за този вот(за разлика от резолюцията за мигрантите, която я “нищиха” седмица и половина!) 😉

 19. В историческата разходка на Стамбо съм.’Хора, които стоят в офиси’ – каза навремето Саманта Пауър по повод геноцида в Руанда (разсекретените документи са част от колекциятa на National Security Archive и са налични в нета). Има нещо трагично в нейната фигура в момента, и това, че R2P се оттича в канавката, въпреки волята й.

 20. А Талбот (съветник в сянка) е още едно доказателство, че ако имаш мек руски бутон под балтона, въпрос на време за руските служби е да го активират.
  Тук е момента да кажа, че нямам оптимистично настроение по повод изявите на Тръмп, но нека спомена с добро една от пропуснатите “ползи”: ако Клинтън беше спечелила, Талбот вероятно пак щеше да съветничи.

 21. Не знам Ненчев, но Прокуратурата дали би ме обвинила, ако се разбере детайла от сутришното ми изхождане върху фотоси на ВЕИЛенин и ВЛАДОЛФ ПУТЛИР с което недвусмислено нанасям щети върху техните светли ликове и накърнявам ВЯРАТА на ПРАВОСЛАВНОВЯРВАЩИТЕ в МАсовите си убийци рашъни+?

 22. В подкрепа на Ненчев мога да кажа,че в един самолет на 50 неразглобяеми и не контролируеми места може да се сложи устройство реагиращо на определен шифрован радио сигнал.Мислете сами нататък…

 23. Евала Адреналинко, извършил сте десакрализация на профанното.

 24. @БЪЛГАРИН:

  “Моят евродепутат” Светослав Малинов от ДСБ /моят-демек за когото съм гласувал винаги и никога не ме е подвеждал/, поддържа малък сайт: http://smalinov.eu/ в който има постоянно каре, от което се вижда дата, какво се е гласувало, прието ли е, и какъв е бил неговият вот, а при повече желание и как е гласувала определена цяла парламентарна група /например ЕНП/.
  Предполагам, че останалите наши евродепутати също трябва да поддържат някакъв формат за информиране на техните избиратели /?/

 25. @
  Оказва се, че си има и стройна таблица с подробности за всеки вот – по националност, партия и т.н

  http://www.votewatch.eu/#vote-tabs-list-4

  4 души са гласували “против”- Пирински, Неков, Йотова и Станишев /все БСП/.

  6 души са въздържали се – Джамбазки, Хюсменова, Кючук, Михайлова, Али, Уручев / един Патреот, един ГЕРП и четири ДПС:)/.
  5 души са гласували “за”-Ковачев, Новаков, Паунова, Габриел и Малинов /четири ГЕРБ и един ДСБ/

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.