Хибридните самозаблуди на западния приятелски огън в анализа на ситуацията в България

“Управляващите в Естония и България партии наскоро се опитаха да осуетят загубата на власт, залепвайки на своите противници етикета “проруски” – включително и с цената на известно изопачаване на фактите. В дългосрочен план подобен подход може да отрови демократичния диалог”.

Това изречение , в която се тиражира лъжата на Кремъл и на неговата пета колона в България, според която Бойко Борисов се бил противопоставял на Русия, се съдържа в иначе верен в основната си част коментар на германски анализатор. http://kafene.net/news_and_analysis.html?fb_33654253_anch=37024045

Не желая да споря с конкретния автор, с когото нямам обратна връзка, но неговите твърдения са поредното доказателство до каква степен нашите западни приятели не разбират какво им\ни се случва.

Как да (им) го кажа по-ясно, освен така: никога, по никакъв начин, дори нито с намек, ама изобщо, да не кажем пък открито, ГЕРБ не е заемал позиция като управляваща партия, която да “лепи етикет” на своите противници като “проруски”. Дори и някой от ГЕРБ да е изрекъл нещо подобно в момент на отчаяние ( когато се разбра каква изборна катастрофа предстои за боркинята против санкциите срещу Русия Цецка Цачева, изправена пред своя конкурент в тази проруска дейност Румен Радев), това няма как да промени факта, че Борисов и хората от неговата свита на самодържец бягаха и продължават да бягат от тема за руската зависимост като гузен дявол, напушен с руски тамян.

Ако руснаците са жертва на своята пропаганда, то западняците изглеждат като жертва на собствените си заблуди за субекти, като Борисов, когото сътвориха като “десен” популист и “гражданин за европейско развитие на България”, оказал се обаче адски удобен за процъфтяването на евразийската атака на Русия по Балканския фланг на евроатлантизма.

Нашите западни приятели най-напред създадоха в България “проекта Борисов”, който обслужи руските интереси да разпъне чадъра над крепнещата по време на неговото всесилие московска пета колона. А сега, след като проектът им се разпада под ударите на същата тази охранена от Путин организирана сила, която ГЕРБ отгледа с нарастваща през годините грижовност към “другата гледна точка” на евроатлантизма у нас, западняците изглежда вярват на собствените си пожелателни намерения.  Привижда им се, че управляващите у нас да са “лепили етикети” на противниците си като “проруски” ( като в Естония?), но са “пропуснали” да забележат, чи нищо подобно не се е случило тук. Или се е случило единствено според твърденията на руските и проруските източници, които на Запад някои изглежда ползват като меродавни въпреки прозренията си за руската пропагандна и нейната лъжливост.

Това е толкова удивително, че за мен засенчва новините от деня, в който Европейският парламент прие “незаконодателна” резолюция. В нея иначе най-сетне мнозинството европейски депутати проглеждат за опасността от руската хибридна пропагандна война срещу страните от ЕС.

Излиза, че в една уважавана германска медия един германски анализатор може с лека ръка да зачеркне истината и да напише с обратен на действителността знак статия за ставащото в България.

Моля, ако аз греша, а господин германският коментатор е прав, някой да ме осведоми за поне един факт, който говори за “лепенето на етикети” от страна на властта, т.е. на ГЕРБ, върху образа на нейните опоненти като “проруски”.

До доказване на противното ( в минало време няма как, но с бъдещи действия поне биха могли да се отсрамят), ще смятам Борисов и ГЕРБ за несправедливо обвинени, че са лепили проруски етикети на своите обвинени.

19 мнения за “Хибридните самозаблуди на западния приятелски огън в анализа на ситуацията в България”

 1. Г-н Инджев,
  Мисля , че е редно да направите още една крачка напред, а именно:
  В предвид на подчертаната и битуваща в съзнанието западните партньори заблуда за “десния” борисов, редно е да се проследи нишката – хората , изказванията им, визията им – която насади у тях тези разбирания.
  Очевидното слабо познаване на действителността у нас само потвърждава, че партньорите са били съзнателно подвеждани и държани в заблуда – вероятно удобна за тях – но заблуда.
  Накратко : кой ги е заблуждавал ?

 2. Фактите след президентските избори в РъБъ са достатъно ясни – Борисов е явно все пак е доста неудобен за “левите” путинофили, но не това е важно!
  По мое лично мнение в сегашния момент е по-логично всички подкрепящи истински Европейските ценности да се фокусират върху проблема с по-голямото зло.
  А именно реалната опасност по пътя на популизма и пропагандата да се постигне “exit” от НАТО и ЕС в България.
  Тогава всичко постигнато с толкова много усилия (не на Борисов) би било безвъзвратно загубено. “Залезът” на Борисов е неизбежен.
  И докато Обама беше прав за САЩ, че “утре слънцето ще изгрее”, трябва да си зададем въпроса в България какво ще “изгрее” след предстоящите парламентарни избори.
  Трябва от сега да се противодейства на настъпващата от Русия перманентна неастрономическа Зима с главно “З”!

 3. Преди час случайно пуснах Коритаров по Тв+ . Гост беше божо – хистерикът на НРБ.
  Погледах минута ,и го смених. Но ,докато още ги гледах божо изтърси вероятната причина поради която винету е решил да подаде оставка и да иска бързи избори.
  Та божо каза , че винету и герб са били постигнали НАЙ-големият си изборен резултат, като брой гласоподаватели, за ВСИЧКИ времена ДОСЕГА. Повече и от изборите през 2009г..
  Т.е. божо и винету са сметнали ,че всичките 1,2млн. гласоподаватели за Цачева са били ЧИСТО герберски?!?!? По-голяма глупост, направо войнствена, АРОГАНТНА глупост и тъпотия, едва ли може да съществува.Но! Но е факт. Поне в тази област винету е последователен, особено ,когато го съветват такива титани на доносническата “мисъл” и “смисъл” , като божо. Който даже похвали пред Коритаров и “мислителите” от сарайско-библиотекарският “университет” ,които са негови доноснически колеги още от времето на “тато” им.
  Та божо се изтърси ,че герб постигнАл НАЙ-големият си изборен резултат. Истипоса го като ВСЕ едно е САМОСТОЯТЕЛНО постижение от герб. Но! НО! Но божо и винету забравят ,че това бяха мажоритарни избори ,които НЯМАТ нищо общо с парламентарни избори. Защото за Цачева гласуваха и над 200 000 избиратели на РБ и ДОСТ, а също е възможно и други десни избиратели. Също и над 100 000 от избиратели на ПФ и Марешки. И тези над 300 000 гласа божо и винету ги броят за СВОИ!На герб! И тази поредна самозаблуда на винету и бонзите около него, вероятно е помогнала за помпането на излишна самоувереност , за сметка на чуждите гласове, които не са на герб , и са довели до подаването на оставката на превителството и желанието за бързи предсрочни избори!!!
  И както може да се очаква винету и божо отново ще се самоизлъжат! Пак!

 4. Прекрасна и точна статия. Споделям мнението Ви напълно. Западните ни ‘приятели’ изглежда са полудели.

 5. Поредният линк за терористическата банда на путлер и връзките му с “най-правоверните” освободителни движения в Афганистан и по света:
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=58331764C23D4
  П.П. Последните 3-4 абзаца обобщават същността на статията.
  И докато в Сирия путлер подкрепя “легитимното правителство”, то в Афганистан за “изненада” на всички подкрепя “легитимната опозиция”. Остава да изпрати въздушно-престъпните си сили да бомбардират и в Афганистан, както в Сирия. Е ,верно само с много “малката разлика” – да бомбардират правителството, вместо противниците му!
  путлер винаги помага “легитимно”! И в Украйна – СЪЩО!

 6. Аз пък гледах сега новините по Европа. В Европарламента била приета “Резолюция срещу ПРОПАГАНДАТА”, разбирате ли:)
  Коя точно ПРОПАГАНДА бе, мишки от ТВ Европа?
  Толкова ли вече сте се насрали от страх да произнесете, и то цитирайки, думата “Русия”?
  Един път се живее на този свят, без чест и достойнство какъв ще е този живот?

 7. Из мрежата се разпространява ето тази чиста лъжа:
  ЕС забранява православието, обяви го за “опасен вид пропаганда”…

  Дори Проф. Андрей Пантев: Православието като враг
  Публикувано на 23.11.2016 в България
  “В навечерието на деня, в който отбелязваме 1100 години от успението на св. Климент Охридски, в Европарламента се появи проект на резолюция с искане да се забрани пропагандата на православието, за да се противодействало така на руската пропаганда по света!…”

  …се е изказал по въпроса!

  Намерих резолюцията:

  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+TA+P8-TA-2016-0441+0+DOC+PDF+V0//EN

  Чудя се как може да се лъже така…! Никой не забранява Православието и не се опитва!…

  Ако някой вижда тук така наречената “забрана за пропагандиране на Православието” ще му бъда много Благодарен да ме поправи…!

 8. Ако това е нивото на западните медии и анализатори, какво да очакваме от родните закърмени в любов къв всичко червено, руско, ретроградно и антибългарско.

 9. Какво е това комично дело срещу министър Ненчев?

  ‘Объединенная авиастроительная корпорация’ (UNITED AIRCRAFT CORPORATION) е в списъка на санкционираните от ЕС компании (виж ‘Official Journal of the European Union’ от 12 септември, 2014).
  АО “РСК МиГ» (RUSSIAN AIRCRAFT CORPORATION), с която нашето Министерство на отбраната било имало някакви споразумения (договори?) е част от UNITED AIRCRAFT CORPORATION http://www.uacrussia.ru/ru/corporation/company/oao-rossiyskaya-samoletostroitelnaya-korporatsiya-mig/
  Деловодителите да вадят носните кърпи и да си бършат резила.
  Напомняме: България е в ЕС!

 10. България от 10 години се управлява от популист, от криминален престъпник, от една мутра, попаднала в политиката именно благодарение на популизъм; на елементарни лъжи.

  Един икономически инвалид и политически идиот, който доведе България до дъното, до точката на замръзване. До икономически срив, до демографска катастрофа, до блокаж на институциите, до разпад на държавността, до залог на демократичните принципи.

 11. В памет на жертвите на гладоморите в Украйна
  Извънредният и Пълномощен Посланик на Украйна Посолството на Украйна ви кани на
  ЛИТУРГИЯ ЗА ПОМЕН НА ПАМЕТТА
  НА ЖЕРТВИТЕ
  от 11 ч. на 26 ноември т. г (събота)в църквата
  «Св.Неделя».

  Фотоизложбата «Избити с глад: неизвестен геноцид на украинците» ще бъде открита в 17 ч. на 29 ноември (вторник) в Държавна агенция «Архиви» (ул. „Московска“ № 5).

 12. В балканските губернии на RAZIя хибридните самозаблуди са вековни, а когато са отнася за междувизантийските “отношения” между Втория и “третиЯТ рим”, хибридността е единственият начин за взаимопомощ:
  http://newsader.com/31527-reuters-rossiya-v-obkhod-sankciy-es-perevozila/
  Макар Кипър и Гърция сумарно да са “оползотворили” над трилион евро , само за последните 50-60 години от НАТО и ЕС, вековните хибридни византийски връзки с RAZIя са водещите за тях , пред формалното членство в европейските и евроатлантическите съюзи, спомогнало да достигнат до най-високото си жизнено равнище. Манталитет им си остава във Византия. И на трите днешни “византийски наследници”.

 13. Автора германец явно не е посещавал България и не знае за налчието на десетките Мочи и Альочи.

  България като цяло,народът като цяло,политичците като цяло,държавниците като цяло са
  КОМУНИСТИ и ПРОРУСКИ настроени.

  Точно затова за президент беше избран един абсолютно доказан човек с ПРОКОМУНИСТИЧЕСКИ и ПРОРУСКИ убеждения.

  Ако някой си мисли,че Румен Радев е открит “по невнимание ” от комунистите и те съвсем не са се интересували от проруските и прокомунистическите му убеждения са пълни наивници.

  Много хора са галсували по инерция,разчитайки на комунистическата измама,че един бивш генерал от армията е “независим”.И наивната простотия по цял свят казва;
  ЩОМ КАТО КОМУНИСТИТЕ КАЗВАТ ЧЕ Румен Радев Е НЕЗАВИСИМ,ЗНАЧИ Е ТАКА И ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ НЕ ПОДЛЕЖИ НА СЪМНЕНИЕ.
  И вкупом наивниците повярваха на комунистическата пропаганда.
  Точно пък комунистическата партия ще прдостави на изборите свой кандидат ,който е независим-нито от комунизъм разбира,нито от Русия.А всичко си е пълна комунистическа простотия,подкрепена масово от бъларската дивотия.

  Парламентарните избори ще бъдат спечелени също от комунистите,ГЕРБ загива по същия начин като СДС и НДСВ,всичко е толкоз просто…..
  Народ който повече от 60 години се вдъхновява от символите на съветската агресия

 14. е обречен на русоробство,друг вариант просто няма.
  Както Тервел пита защо все още има толкова хора,които…..,аз бих запитал защо все още има толкоз хора,които живеят под сянката на русоробството повече от 60 години и не се забелязват никакви симптовми тези символи да бъдат разрушени.
  Затова не се състоя никаква декомунизация и никога няма да се състои,затова Мочата завинаги ще си стои.

  Европейците са пълни наивници и един ден ще ядат чепатото дърво на руската нецивилизованост.
  Половоната Еврпа след войната го яде,но ако има втори “обяд”,във всяка Европейска столица ще има по един “Червен площад”.
  Наивността продължава,но и не прощава….
  Най-наивната дъражва е България,защото българския народ е най-наивен….
  Кой в Европа говори за Президент-Обединител на нацията,кой народ в Европа има “будители”>-само българските будали.

 15. До БЕЗ НИК
  Прав сте, но аз задавам и друг въпрос – русоробството почва от ЛИПСАТА поне на една (1) единствена национална медия, неподвластна на русоробите!
  Абе как една единствена поне не се намери, как?
  Измежду десетките други!
  Символите ще стоят дълга време още, а може би – завинаги…

 16. Не няма да е завинаги,но ще ядем калая още много години.Когато 1991 год, мой колега от Австрия ме питаше а сега накъде и как ще продължите?Аз недалновидно му отговорих,че най големия проблем ще са цените и заплатите,т.е.икономическите фактори.Оказа се,за мое съжаление,че идеологическия фактор въпреки 26 те години още ни мъчи.Чичо ЛЕО,ще се окажеш прав за двете поколения…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.