(Епи)центърът за бежанци

Голямо учудване и справедлив гняв във връзка със сбъднатите черни пророчества за лошите новини, свързани с бежанците, изригнаха във връзка с бунта на мигранти в бежанския център в Харманли. Сякаш можеше да се очаква нещо друго след като 3000 души, разхождащи се на свобода до вчера, изведнъж бяха затапени по доказано измислен повод в бутилката, от която изригна духа на недоволството.

Не е задължително човек да е прочел всичките 510 страници на обемистия труд “Маси и власт” на Елиас Канети, за да знае, че струпването на големи маса хора, дори и в по-малко мизерни условия, вещае неминуеми сътресения, ако те не бъдат “профилактирани” ( както се изразяват полицаите по отношение на вникването в проблемите на хората, грижите за тях и за предотвратяването на събития, от рода на гневния изблик на мигрантите в Харманли).

Вината на онези, вандализирали държавната собственост и нападали с камъни полицаи, е ясна. Защо обаче подстрекателите, за които говорят официалните лица, са постигнали успеха си в подстрекаването на достатъчно голяма част от скупчените на едно място 3000 души, за да ги превърне в действителна заплаха за обществения ред и в живо потвърждение на това колко хубаво би било да ги застрелваме още на границата, каквито предложения се чуват не само в анонимните писания по форумите, но и от телевизионните екрани?

След дъжда от камъни властите нахлупиха качулката на закъснялото разследване, което да установи екстремистите, превръщайки вероятно и други в такива след побоя над мигранти, за който вече има доста свидетелства, че полицаите са нанесли безразборно.

Всяко дете помни до края на живота си несправедливото наказание, пише Елиас Канети. Но кой да ти чете предупрежденията тъкмо на разни “либералчета”!

Това с “раздаването на справедливост” без оглед на конкретната вина е феномен , известен в многодетните семейства с авторитарни родители, които нахлуват в стаята и разпределят равномерно шамарите между подрастващите без оглед на това кой е предизвикал сбиването и шумната свада.

Въпросът е обаче има ли някой за бой сред онези, които нагнетиха с действията и бездействието си положението в един град, в който бунтът започна като мирна демонстрация на разтревожените от дезинформацията за “краставите бежанци” български граждани. Начело на този цивилизован по форма протест стоеше нецивилизованият лозунг “България за българите”, но не забелязах някой да се противопоставя на това обобщение, познато на целия свят със своя оригинал “Германия за германците” от 30-те години на миналия век.

Ефектът от сбъднатите предсказания ( макар и далеч от виденията за убийства, изнасилвания и прочее мигрантски ужаси) е видим в радостта на вестоносците на лоши новини, заложили на винаги печелившата политика да обещаваш бедствия, за да можеш да застанеш в позата на прозорливия, гриживния и отговорния спрямо онези, които се опитват плахо да разсейват страховете в обществото. Никой не се сърди на обещаващите беди, ако такива не се случат, но всеки, които им се е противопоставял, е обречен на заклеймяване сега от тържествуващите защитници на “твърдите мерки” срещу “бежанската напаст”.

На хранилката на черните прогнози има голямо струпване на маса народ измежду публично говорещите по темата, докато на обратната страна малцинството е от порядъка на пренебрежимо малка групичка “либералчета”. И въпреки този явен дисбаланс малцинството, което ни най-малко не може да повлияе на общественото мнение, камо ли пък на решенията на властта, е подложено на злобен присмех и обвинявано едва ли не като причинител на бунта в Харманли.

Силите на доброто у нас са онези, които вещаят зло, а злото се олицетворява от малцината, осмеляващите се да се съмняват в неговата неизбежност. Добрите пророци на злини ни предупреждават загрижено какви злочестия ни очакват и колчем такива се случат, те плъзват навсякъде да събират аплодисменти.

Тожва е стар религиозен номер за управление на масите от шамани и владетели ( на определящия в една демокрация ресурс, като общественото мнение и доверието в конкретни публични дейци). Тук нищо старо не сме забравили, а новото посрещаме със скептицизма на обитатели на европейската провинция на границата с Евразия.

23 мнения за “(Епи)центърът за бежанци”

 1. Идат избори, помпенето на национал-социалистическия вот да започне…сега!
  Отколешна традиция стана вече.

 2. ‘ма к’ви бежанци?!?
  Под мъдрата с тратегия на слънценосний тиквоч нали затова предаваха турски дисиденти като животни на заколение – да се увардим от бежанци и султановски мераци за Османска империя?!?!?!?

 3. ]Ще започна с клишето – *комунизмът унищожи душата на българите*.По нашите земи са преминавали хиляди нещастници подгонени от озверели себеподобни.Болни от холера чума,краста,непознати болести и никога не са прогонвани от българите.То не бяха братя от земите ни ,то не бяха арменци,руси,турци,евреи.Те винаги са получавали комат хляб и съпричастност.
  Може ли в 21 век да събереш над 2-3000 души на едно място и да не организираш медицински пунктове,режим на придвижване,хигиена,самоконтрол.Като използуваш подходящи хора от самите бежанци.Ама затова трябва желание,грижа,милосърдие,все понятия,които са дефицит за съвременните българи.Искаме да се ползуваме пт благата на цивилизацията но не даваме в замяна нищо.Хулим Меркел ,че е поканила бедствуващите от воините,но не се свеним да приберем парите от ЕС,като между впрочем половината ги окрадем.
  Когато видя сборищата на т.н. националисти изпитвам потрес от насъбрана античовечност.
  Как можахме да паднем толкова ниско.

 4. Преди няколко дни писах, че на информации от МВР не бива да се вярва- ставаше дума за мистериозно починал бежанец от студ и глад /виж ми окото/. Днес подновявам призива си да не им вярвате, защото фамозните бунтове на бежанците от Харманли са поредният милиционерски блъф. Разиграват ни фокуси и очакват да им се хванем на въдицата. Да, ама не. Бунтове има само на телевизора. На терен, както е модно да се изразяваме – такива няма. Хората от лагера може да са изразили недоволство, но апокалиптичната картина е изцяло медиен продукт. Целта беше да се появи среднощно Б.Б. и да каже, че видите ли, ще се активира “клетка”. По западно казано “Уау”. По нашенски- “Бавмааму”. Убедено твърдя, че у нас няма никакъв проблем с бежанците, още по-убедено заявявам, че българските власти се отнасят с тях направо човеконенавистно. Властите /в частност МВР/ съзнателно и целенасочено тормозят тези нещастници, толерират всяко издевателство върху тях, активно съдействат да се замаже всяко криминално посегателство от динковци, Перата и вси други патрЕоти. Не им вярвайте, моля ви, нищо не е така, както ви се представя. Става дума за хора, а отношението към тях от страната ни, членка на евросъюза е нечовешко.

 5. За мигрантите скачате според подхвърленият ви от руските бандити комат, а срещу 500 000 руските пришълци-колонисти мълчите ,като ……., сам се досещай! Или пък срещу мафиотските им бизнесмени ,които владеят половината от България, както се изказа вашият гаулайтер – Толстой!
  В България има 10 000 бежанци, срещу 1 000 000 руснаци през лятото. Така че вие, и продажната ви шайка рублофили трябва да приемате по 10 руски ватници във вашите квартири, защото те са 100 пъти повече от бежанците.
  П.П. Повечето от бежанците са обект на трафик, който пък е грижа на службите, които пък се командват от путинофили ,като теб, затова тях ги питай за “големият брой” бежанци от трафика!
  И си приготви и походни легла – защото 10 руски колонисти трудно се приемат и издържат само с путинофилски лозунги. А най-добре им остави квартирата си, за да им е най-удобно,и за да се чувстват “като у дома си”! А ти мижеф показа какъф омразен и долен клеветник си. Чак нямам думи за теб. Дори не си мъж а долно лъжливо копеле, поемай към великата саецка страна на другарят путлер, за да компенсираш поне малко чудовищният наплив на крепостните му в НРБ. Верно 1 срещу 1 000 000 е неравностойно , но все е файда.Един путинофил по-малко

 6. Г-жа SAVOVA, ми и ние сме “бежанци” в ЕС, и за това ни се полагат “бежански” еврофондове. А в “замяна” изпращаме още и милиони мигранти и гастърбайтери да се разселват в другите страни от ЕС, а уж само в Близкият изток има войни ,които да предизвикат мигрантски поток.
  Макар ,че през НРБ минават предимно рублофилски потоци и пАтоци…….

 7. Може ли някой да ми каже , къде отидоха 160-те милиона евро, които получихме от ЕС за мигрантите? Изхарчиха ли ги, откраднаха ли ги, какво направиха тези абсолютни нещастници от правителството на Бойко Борисов? Нови лагери ли построиха, битовите условия ли подобриха, за преводачи ли ги дадоха, за повече екипи които да разглеждат бързо всеки случай ли ги дадоха, за извънреден труд на полицаи и военни ли, за имунизации ли, за медицински екипи ли, за самолети до Афганистан да ги връщат ли? Разбрахме, че за “картонената” ограда не са отишли, щото не били за това. За какво са тогава? Къде са?

  Борисов няма да се поколебае да окървави България само и само да запази себе си.Понеже никой не се хвана на думите за политическа криза сега вече се разиграва етническа.

 8. Абсурдна ситуация !

  Бежанците искат да се махнат час по-скоро от територията.
  Туземното население, водено от патриотарите си , иска бежанците да се махнат по-скоро , за да си живеят сами в кочината !
  Интересите и да двете страни съвпадат !

  Никой бежанец няма да остане тук и пари да му дават,и с въжета да го вържат ще ги прегризе за да се махне .
  Те много добре знаят , че българите бягат от тук , какво остава за тях да има бъдеще !

  Нужна е толерантност за да им помогнем да се придвижат към белите страни ,което ще стане ,рано или късно .

 9. До D.SAVOVA | НОЕМВРИ 25, 2016, 15:14
  Те паднаха толкова НИЗКО, а за съжаление ние май само наблюдаваме падането им, без да знаем, без да можем да помогнем и на себе си и на тяхното срутване в низините на човешкото падение.

 10. Най- глупавото е, че ББ като “деус екс махина” в Харманли легитимира като “колеги” руските нацистки троглодити сред пасмината на динку, минку и пр. Че им се и отчита!
  Не пропусна и да се сниши в очакване “Москва и Вашингтон да се разберат”!

 11. В Лице в лице гости бяха г-н Янакиев и генетичният примитив и партиен паразит – т.нар. кутрев – путинската сабака.
  Дискутираха закона за комунистическите символи. По-голяма арогантна и цинична ВОЙНСТВЕНА некомпетентност и “партийна” лумпенизация от туПаришт кутер едва ли може да си представи няКОЙ. Това трябва да се види!!!
  Представяте ли си , др.кутев се обяви за НАЙ-големият “демократ” в НРБ в защита на зверски-примитивният болшевишки строй?!?!?!
  Видите ли болшевизмът бил “различен” от НАЦИзма?!?!? Че трябвало да ЗАПАЗИМ болшевишките каменни ИЗЧАДИЯ……. ЗАЩОТО те били “ПАМЕТници” на комунизма, а не на ТОТАЛитаризма?!?!?
  Сякаш може да съществува болшевизъм , като обикновена “ПАРТия” , а не като ТОТАЛитарна ДИКТАТура?!?!
  Явно др.кутев, услужливо забравя(а нищо чудно и толкова да си може!), техните лозунги като – “ДИКТАТура на пролетариата!” и “ВСЯ власть советов”!
  Повтарям за дебилизаните лумпени ,като кутев – ВСЯ…. ВСЯ… ВСЯ власть!. …
  вся ВЛАСТь!
  Ако може, т.нар. дрОгар кутев да си разясни – КАКВО означава следната езикова конструкция на родният им RAZIстки язик – ВСЯ ВЛАСТь! Дали случайно не е тъждествено равна на ТОТАЛна власть?!?
  Или пък може да е “по-близо” до значението на АБСОЛЮТна власть?!?!?
  Или ОБОБЩЕНО – дали градацията в подредбата на сравнителните и превъзходната степени не е както следва – АБСОЛЮТна – ТОТАЛна – ТОТАЛитарна – ВСЯ власть?
  И докато за по-ниските сравнителни степени няма объркване , то в степенуването на последните две – ВСЯ, и ВЛАСТь , все още витае съмнение дали трябва да се използват заедно?!?!? Или болшевишките така са променили значението и на двете думи ,че е необходимо разделянето им?!?!?
  Като съществителното “ВЛАСТь” е превърнато от болшевишките предшественици на ГЕНетичният дрОгар кутев в НАЙ-НАЙ-НАЙ-превъзходната степен на предходната сравнителна степен “ВСЯ”????
  Или за по-разбираемо за кутевци степенуването е , както следва – АБСОЛЮТна – ТОТАЛна – ТОТАЛитарна – ВСЯ , и накрая ВЛАСТь!
  И докато NAZIзма е ТОТАЛитарна власт, то большевизма е МЕРНАТА единица, ДЕФИНИЦИЯТА, … ОПРЕДЕЛЕНИЕТО и ЗНАЧЕНИЕТО на думата “ВЛАСТь”!
  П.П. И за накрая т.нар. дрОгар ИЗМИСЛИ “оправдаването” на большевишките “ПАМЕТници” с “твърдението” , че са били “идеологически” и “ПАРТийни”?!?!?!….?!?!?!?!…
  По “логиката” на примитива кутев , няма нищо обезпокоително да се градят ПАРТийни паметници и на дпс, атака, герб….гоце, борисов, доган……
  Че защо не и ПАРТиен ПАМЕТник на националСОЦИАЛИСТическият геноссе Хитлер ! Като НАЙ-подходящото място е при неговите “САЧИАЛИСТическите” му геносета от БКП на “Позитано” 20!В канцеларията на геносе кутевь!

 12. Чудесно си преписал моят предишен пост към теб. Но “комплиментите” към мен ,които си вмъкнал между моите изречения си ги запази за себе си туПарищт! Аз не съм гербоджихадист. Докато ти си един лево-десен лумпенизиран джихадист на путлер.
  Можеш да питаш гасударите си дали си “фашист”, “ляв” или “патерот”. Те ще ти кажат за какво ти плащат.
  И се подготвяй за Сибирь, за да осигуриш комфорта на крепостните на путлер, защото вече минават 500 000, и имат нужда от доброволци като теб , които да им подарят квартирите си!
  За бежанците не се безпокой!
  Погрижи се за “службите” Ви ,които ги пропускат ….. срещу заплащане!

 13. Снощи, манипулативният канал БТВ се осмели да прекъсне дори турски сериал, за да съобщи “извънредната” новина, че напрежението в “бежанския лагера” нараствало. Някакъв полицейски началник с видим гняв срещу бежанците и треперещи челюсти, издаваше членоразделни звуци, в които нямаше никакъв друг смисъл, освен че бежанците са виновни и ще бъдат наказани. Общото впечатление беше, че едва ли не е започнала трета световна война. Пълен резил!

 14. Беше въпрос на (броени часове) време да прочета това:

  ‘Подстрекателите на размириците в харманлийския лагер ще бъдат откарани в център от закрит тип и след това екстрадирани. Това съобщи след оперативка с ръководството на Държавната агенция за бежанците и представители на МВР в лагера премиерът в оставка Бойко Борисов.’

  Слънцето е доказан тарикат.

 15. ТОДОРОВА
  Много добре знаем как става това.Това става с шут на избори.Става с говорене.Става с подкрепа на адекватни решения и политици.
  Става не с общи приказки,а с конкретни имена на управници,лидери и партии допринесли за доброто на България или я досъсипали.
  Може би аз съм една от малкото която в коментарите говоря с имена за конкретни поводи.
  И сега да бъда вярна на себе
  Ще ви питам
  С какви очи Корнелия Нинова и ръководството на БСП,които са си изпратили децата на Запад и са им накупили жилища там искат да ограбят българските специалисти с данъци до 30%.
  Вместо да им дадат те ще им вземат за да ги прогонят от страната.
  И после ще плачат за демогравска криза.
  Ще кажете умните млади специалисти не са електорат на БСП.
  За БСП гласуват необразованите,ниско интелигентни,маргинали,възрастни хора ,към които се числя и аз

  Но ние не сме бъдещето,не сме надеждата на България.
  Ето защо БСП трябва да бъде изолирана.Тя не е решението за България.Тя е спирачка.
  Отделно от това е руската линия.
  За това ще говорим отделно.

 16. Явно, че трябваше да прибегнат до бежанския сценарий, заради задаващите се избори – да втвърдим масите, които мразят да мислят и не помнят и подобни сценарии с циганското население . пак преди избори.А дали не е идея за президентска власт, нали и генерал ни сложиха , да разбира от бунтове и разправата с тях.Питам се и още, ако българите се разбунтуват – това ли ги очаква – да бият де кого сварят, защото не е съгласен да го управляват шайка мафиоти.Пък Цацата с размерите на кит,ще арестува всеки, дръзнал да протестира срещу началниците му.

 17. До г-жа Иванова:
  Да така е – не трябва да им се вярва.
  Да – и аз мисля, че на нещастното момче, което е починало преди няколко дни някой изверг от милицията или приближен на милицията му е помогнал да се раздели с живота си.

 18. Обърнете внимание на това,че Кутевци,Волгиновци,Райчевци и вся остальная се активизираха и изпълзяха от змиярниците,ето това не исках да се случи,апелирайки за консолидиран отпор,Един път изпуснат духа/комунистически/от бутилката трудно се връща,а народа забравя,не виждате ли?Комунистическата цел е да минава време,да се забълбуква народа и после отново с популистки и направо с лъжи да яхнат стадото.Вижте Кутев и Тасков.

 19. “БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИТЕ СА ЖАЛКИ ЛЪЖЦИ И МАНИПУЛАТОРИ: България е на 113 място в света по медийна свобода. През 2006 г. е била на 36-о. За 10 години е паднала със 77 места надолу. Така се лъже населението, манипулира се, дезинформира се.
  Ще ви дам пример от вчерашния ден, за да разберете какво е пристрастна и манипулативна телевизия. Край Вакарел на магистрала Тракия вчера се случиха няколко ужасни катастрофи. Загинаха хора. Чухме “мненията” на МВР, на някакви експерти и НИКОЙ не може или не желае да каже какво е причинило катастрофата. Даже от МВР казаха , че причината е “несъобразена с пътната обстановка” скорост, което може да бъде от 1 км/час, до 300 км/ч. Това е абсолютно субективна преценка и възможност ВИНАГИ водачите да са виновни, но никога стопаните на пътищата и поддържащите пътищата фирми. На всички шофьори ни е ясно, че пътната настилка на моста е била заледена, защото моста е по-студен от участъците, които са положени върху земя. Мъглата оставя влага по настилката, която замръзва. Само едно спряло превозно средство в такъв участък може да предизвика тежка верижна катастрофа, защото НЕ МОГАТ да спрат колите, пързалят се като шейни и стават неуправляеми. Затова са и паднали от моста две от тях. Пътната агенция на Лазаров и на министърката в оставка Лилиту Павлова няколко пъти казаха, че много пъти са обработвали с химикали пътя, според техните джипиеси. И ние трябва да им вярваме. Както миналата година в тунела Витиня на магистрала Хемус, когато вътре в тунела катастрофираха близо 50 автомобила заради разлят по асфалта хлъзгав, мазен петролен продукт. И пак Павлова и Лазаров казаха, че няма такова нещо. И се потули случая.
  Та за медиите. Вие чухте ли някои от десетките телевизионни екипи, да са открили някои от пътуващите по този път или да са разговаряли с ранените, които са в Окръжна болница-София? Да обяснят пострадалите какво се е случило. Не. Защото няма да го излъчат, затова не ходят. Защото хората ще кажат, че пътната настилка е била замръзнала, но това са го установили, чак когато са стъпили на моста. Защото на другите участъци не е било така. Но това значи, че министърката в оставка Лили Павлова и шефа на Пътната агенция Лазаров носят отговорност! Включително наказателна! И най-добре е телевизиите да мълчат и да ни правят на идиоти.
  Подобно е положението и с бунта на мигрантите в Харманли. Дълги и напоителни репортажи от лагера. С политици, с Динко, с местен ВМРО деец, с полицаи, с жандармеристи, с майки с деца, с шефове на ДАБ. Репортажи с лекари от болницата, които говорят само колко жандармеристи са пострадали, какви са им нараняванията. Но НИКАКВА информация, колко са пострадали от мигрантите. Като се има предвид, че те са без каски, щитове, наколенки и брони би следвало да са десетки и стотици ранените. Може да са със счупени глави, ръце и гърбове. Има информация, че жандармерията е нахлула по стаите през нощта и са ПРЕБИВАЛИ ДО СМЪРТ всеки мигрант от мъжки пол. Нали не мислите, че може да се арестуват над 400-500 човека, да се изведат от лагера и те така доброволно да тръгнат нанякъде ? Представяте ли си какъв бой са ги били в камионетките и как са ги пребивали там където са откарани!!! Вие знаете ли как озверяват полицаите, когато техен колега е пострадал? Аз лично съм го виждал. Стават зверове.
  Та къде са откарани задържаните ? Има ли телевизионен репортаж? Ами това са страшно много хора! 400 – 500! Не може да са в ареста в Харманли. Дали има убити знаете ли? Казаха ли ви от телевизията? А чухте ли интервюта с мигрантите? Знаем ли тяхната версия? Първо, как са се организирали, второ защо са се разбунтували и трето, какво се е случило през нощта вътре в общежитията когато е нахлула жандармерията?
  Ние като граждани и зрители – не знаем. И каквото ни внушат от медиите, ние това приемаме за истина. Не, това не е свобода на медиите. Месеци и години медиите имаха задача да ни карат да мразим и да вярваме на “политиците” и на тяхната версия за всичко което се случва. Затова сме на 113 място по медийна свобода и сме се превърнали в опитни мишлета.” /От ФБ – Д.Вичев/

 20. Г-н KONSTANTINOV , трябва да се обадим на телефон 113(сто и тринайсет!) за да медийна спешна помощ! А ,с “авиационната подкрепа” на Дондуков 2 , скоро ще трябва да се обаждаме и на телефон 190, след медийният номер за путинските медии!

 21. С помощта на медиите милиционерско-комунистическата мафия превръща България в чудовищна национал-социалистическа държава. Манипилацията и насажданата омраза към чужденците всеки ден взима все по-големи размери. Отчайващо е.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.