// Бившият генерал Румен Радев е и бивш “русофоб”, прегърнал русофилската вяра наскоро

В БЕСЕДКАТА

Бившият генерал Румен Радев е и бивш “русофоб”, прегърнал русофилската вяра наскоро

Според някои намеци за Румен Радев, направо не сме подозирали кой е той. Едно е обаче анонимен източник да изпрати снимка и точно описание на конкретен адрес, на който се подвизават подарени на президента Първанов мезонети от негов спонсор- това е основание (поне) да се зададе въпрос по случая. Друго са анонимните намеци в стил “чакайте да видите тепърва кой е Генерала “ ( т.е. следовникът на Първанов, новият червен президент на България).

Така че, с подозрения по анонимни сигнали не се занимавам. Но на авторитетни източници, на които имам доверие, макар да не мога да ги назова без тяхно съгласие ( засега), мога да се позова.

Първо ще кажа какво не знам.

Не знам защо генералът ( докато още е бил такъв) е направил рязък лупинг на Изток. Предположенията могат да бъда различни –  от щадящото “открил е печеливша писта за излитане към нова кариера” до многозначителното “открили са го с предложение, на което не е могъл да устои”. Вероятно никога да узнаем точно тази истина.

Обаче има истина, която вече узнах със сигурност. А тя е: Румен Радев не само не е бил винаги проруски настроен, но и е изразявал откровено русофобски ( т.е. пробългарски и пронатовски, остро критични към Русия) позиции до не много отдавна. Това твърдят мнозина, които го познават в доста различно, от сегашното му русофилско качество.

Не ме питайте точно какво имам предвид. Ще се разчуе и без моя рупор.

Не твърдя, че с изплуването на този факт нещо ще се промени, а по-скоро ще се изясни  една опортюнистична черта от образа на новата лява звезда на политнебосклона. Присъствието на новоизбрания и уж надпартиен президент Радев днес на пленум на БСП, където заявил, че било чест да е там, говори за устойчивостта на острия му завой към Русия- както и срещата му с пратениците на руския шпионаж и пропаганден слугинаж от Руския институт за стратегически изследвания, с които демонстрира близост още преди да е встъпил в длъжност като президент.

Лесно е да се досетим защо фактът на загърбената “русофобия” на Радев беше пазен толкова зорко в тайна по време на предизборната му кампания. Истината просто щеше да навреди на образа му на “внедрен в НАТО наш човек”, на който се възхищават другарките и другарите сред неговите избиратели. Но не е лесно да прогнозираме докъде ще стигне новопокръстеният русофил ( а и дали самият той има конкретен план или следва обстоятелствата, които го водят?).

Пред очите ни са примери от сорта на Сидеров. От автор от статии, възхваляващи в началото на 90-те години Америка и заклеймяващи съветските окупатори на България, той се превърна в най-кресливия путинофил сред българските политици.

Предстоят “интересни” времена на българската сцена , режисирана от руските инвеститори. Ако Русия държи в зависимост близо четвърт от българската икономика и това прави България най-застрашената от руско владичество ( в качеството на постколониален васал) държава в ЕС, то в политиката нейният потенциал за шантаж е значително по-голям. Справка: отстраниха от президентския пост един “кривнал” от правия проруски път Плевнелиев, за когото се предполагаше да дублира поклоните на Борисов пред Москва. Замениха го назидателно с бивш “русофоб”, който пък дава заявка да бъде антипод на Плевнелиев по критериите на Кремъл.

Discussion

22 коментара for “Бившият генерал Румен Радев е и бивш “русофоб”, прегърнал русофилската вяра наскоро”

 1. ТО ПЪК ЕДНИ ВАРИАНТИ!…
  От двоен агент до … спяща клетка!
  Едно не е ясно – къде дремят съответните западни служби?!
  Като че ли не съмо ние – българите “настъпваме мотиката”
  по безброй пъти! То бива левеещи западни интелектуалци, то стига непознаване на реалната обстановка, наивна толерантност и предоверяване, ама чак пък толкоз?!

  Posted by Павел Тинков | ноември 26, 2016, 17:53
 2. Радев
  =Янукович
  /путинкантроп /

  Posted by Bramin | ноември 26, 2016, 18:01
 3. За разлика от Mr/тов. Радев, виж, този камарад Трюдо си е потомствен полезен идиот!Всъщност, за какво му е на Путин да се харчи за хибридката, като ги има такива на Запад, колкото щеш, че и не на какви да е позиции!

  “Премиерът на Канада Джъстин Трюдо си спомня бившия кубински президент Фидел Кастро като лидер, по-голям от света, съобщава вестник Toronto Star.

  Posted by Стамбо | ноември 26, 2016, 18:06
 4. “…отстраниха от президентския пост един “кривнал” от правия проруски път Плевнелиев…”
  “Хората си мислят, че в политиката принципни позиции няма и че всичко е театър, пропаганда и задкулисни уговорки …
  Затова се изправям днес с открито лице и чиста съвест пред народа, за да заявя, че няма да участвам в предстоящите президентски избори по лични причини.”
  Та аз пак не разбрах – лични причини или задкулисни уговорки.

  Posted by mika | ноември 26, 2016, 18:08
 5. Уцели ме в главата, скъпи Стамбо. Ама е ‘секси’ – казва ‘световната общност’. Истината е, че като си играеш на пода, между краката на Пиер и Фидел, случайно прихващаш някои и друг сантимент.

  Posted by everyone else | ноември 26, 2016, 18:30
 6. някой

  Posted by everyone else | ноември 26, 2016, 18:31
 7. Полковниците в Армията се произвеждат в звание Генерал, само ако си наш човек. Все пак, Радев е взел пагоните си от Първанов и статията не ме изненадва. Когато станем като германците, ще се оправим, а именно – когато има избори в Армията и войниците изерат своя Генерал между 10 полковника. За съжаление Георги Жеков е прав – българина е облъчен от комунизма.

  Posted by господин никой | ноември 26, 2016, 18:46
 8. Не знам какъв рили русофоб е Радев,но с досегашните си действия .негови и на тези които го лансираха си заслужи прозвището *руският шпионин Радев,който по случайност стана президент на България.*
  Така ще го наричам докато с действията си не ме опровергае.
  Надявам се да ме опровергае.

  Posted by d.savova | ноември 26, 2016, 18:47
 9. пп русофил

  Posted by d.savova | ноември 26, 2016, 18:48
 10. Полковниците в Армията се произвеждат в звание Генерал, само ако си наш човек. Все пак, Радев е взел пагоните си от Първанов и статията не ме изненадва. Когато станем като германците, ще се оправим, а именно – когато има избори в Армията и войниците изерат своя Генерал между 10 полковника. За съжаление Георги Жеков е прав – българина е облъчен от комунизма.

  Posted by Господин Някой | ноември 26, 2016, 19:24
 11. @СТАМБО:
  хайде не гледай какво казва Трюдо за Ф.К. Гледай какво ства в България. Сега Данчето Христова ще я дават по всички телевизии със спомени мили за великия Фидел. И Сталин отдавна го няма, но сталинчетата се умножиха. Сега да видим как ще бъде с фиделчетата. Мисля си, че е прав Трюдо!
  И на ФК му видяхме сетнината!

  Posted by Сия | ноември 26, 2016, 19:51
 12. Вместо с играчки, руснаци кичат детски колички с портрети на Путин:

  http://www.faktor.bg/smotanyatzi/87763-vmesto-s-igrachki-rusnatzi-kichat-detski-kolichki-s-portreti-na-putin.html

  Posted by sms | ноември 26, 2016, 19:56
 13. Бившият “русофоб” Радев дали не е станал русофил по… рублолюбиви причини?! 🙂

  Posted by Ангел Грънчаров | ноември 26, 2016, 21:09
 14. Аз не съм гласувал за Румен Радев,но като добросъвестен гражданин бих го приел като държавен глава!Днес обаче, след като видях сияещата му физиономия сред другарите и другарките от БСП и в комбинация с предишни подобни прояви съм убеден,че той не може да бъде моят Президент!Ще се радвам да бъда опроверган,ама надали!?

  Posted by почитател | ноември 26, 2016, 22:40
 15. В рамките на неофициалната моя рубрика “Българската наивнист”, на страниците на сайта и удостоена със съответното гостоприемство от редактора му,ето нещо примпомнящо.

  Моя нескромна ососба беше първия коментатор тук,който оприличи Г-н Румен Радев като комунист.Доколкото си спомням никой не застана на моето мнение,което е напълно нормално нещо.

  Но от текста на статията какво се вижда-Румен Радев присъства на поредното сборище на комунистическата партия.Дори едва ли е имало официална покана към него и ако е имало в качаството на какъв е поканен-в качеството на “независим комунист”,нечлен на компартията БСП.
  Той е поканен единствено в качеството си на КОМУНИСТ.И съвсем не че “независим гост” и “независими новоибзран президент”.

  Г-н РУМЕН РАДЕВ Е ОРИГИНАЛЕН,АВТЕНТИЧЕН,УБЕДЕН,СТОПРОЦЕНТОВ КОМУНИСТ.

  Той е установен от компартията като такъв и като такъв присъства на комунистическия форум.
  ДА,ДА,ДА-Румен Радев е “русофил’,както много хора казват,но РУСОФИЛИЯТА е следствие на КОМУНИСТИЧЕСКАТА ОПРЕДЕЛНОСТ(олигофрения).
  Не е възможно Г-н Радев да е русофил,а да не е комунист.
  И съответно може да се причисли към “Петата проруска колона”. Но и като “колонник”,той си е комунист.Всеки “Руски колонник” е също следствие от комунистическата му принадлежност.
  Всеки съвсем справедливо може да го оприличи и на “Троянски кон”. Но и като “троянско-руски кон”,той е такъв защото е комунист.

  Избягването на посочването на реалната му същност като комунист налива вода в комунистическата мелница.
  Затова ако някой журналист се осмели да го нарече такъв в очите,той ще се изнерви,което означава че въпроса е точен ,но комунистите са приели да не казват че са комунисти.И наивниците ги слушат съвсем досциплинирано.
  Да,възможно е Г-н Радев да е изразил някоя антируска позоция,но това не го прави НЕкомунист.Просто е заел позиция в такта с обстановката.
  Сегашната обстановка му дава пълна свобода за изява и той задължително се появява на комунистическата морава.

  Който не е съгласен с моите мисли нека да бъде любезен да отговори на елементарния въпрос “Комунист ли е Г-н Румен Радев или не е комунист”.
  Че е русофил в това никой на нашия сайта не се съмнява,но нищо не пречи който пожелае да си отговори,повтарям-Румен Радев комунист ли е или не е.

  Posted by Без ник | ноември 27, 2016, 03:05
 16. Новопокръстените в някоя религия обикновено са най-усърдни да се докажат като лоялни вярващи.

  Дано случаят с Радев да не е такъв.
  По-добре е да е обикновен опортюнист. Такива поне няма с какво да ни изненадат, виждали сме ги достатъчно.

  Posted by M. Димитров | ноември 27, 2016, 03:39
 17. За мен не е толкова важно, какъв е по самоопределение, а като как ще се държи през мандата си. Ако бъде използван като маша за вето /да речем за поправки, касаещи съдебната реформа/ при едно експертно правителство, то следва да наводним улиците и тоя Ал Бънди да бъде следващият печален Матиас Руст…

  Posted by Таню | ноември 27, 2016, 09:51
 18. Дали не е публикувал и той статия за това колко нещо харесва в Америка.

  Posted by En route | ноември 27, 2016, 09:59
 19. Към Еn route:

  Не точно, но смисълът е същият.

  Posted by Иво Инджев | ноември 27, 2016, 10:15
 20. ТАНЮ,новия президент ще се държи като руски резидент,нима не си съгласен с точната квалификация на Иво Инждев.
  Той е проучван съвсем детайлно от руските чекисти с помощта на българските комунисти.

  Posted by Без ник | ноември 27, 2016, 17:08
 21. @ТАНЮ

  Че какво лошо му има на Матиас Руст, направи за смях прехвалената ПВО на СССР? Защо пък да е печален? Руст /доколкото знам/поне не е желал да се среща със съветски шпиони и да залъгва родината си, че Русия е приказка…

  Posted by sir sven | ноември 27, 2016, 21:19
 22. Не съм историк, но май и за Драган Цанков са се чудили защо рязко се е обърнал към Русия, докато болшевиките не отворили тайните царски архиви….

  Posted by Караиванов | ноември 27, 2016, 23:19

Post a comment

Иво Инджев още във

Архив