Дума на годината: лъженец

 

BELLA VOCE – КАБАРЕ МОДЕРН – 09.12.2016 – КАМЕРНА ЗАЛА “БЪЛГАРИЯ”

Искам изпреварващо да дам своя скромен принос към традицията на края на годината да се правят класации и обобщения за най-важното, което се е случило.

Ще се съсредоточа върху политиката.

Политическата 2016 -та премина под знака на лъжите и темата за бежанците ( и на лъжите за бежанците също).

Тон за надлъгването даде лично премиерът Борисов със страховитата измислица за два милиона и половина бежанци, които всеки момент можели да ни залеят. В кампанията му се включиха гръмогласно кресливи подобия на Савонарола, описващи подобно на самозвания средновековен инквизитор картинно какви апокалиптични събития ни очакват ако не крепим властта на Спасителя Борисов и не строим стената на спасението срещу наводнението ( от бежанци).

Лъгаха и се надлъгваха власт и опозиция преди, по време на и след президентските избори. ГЕРБ ни убеждаваха, че имали купища печеливши кандидати, а за удобство на спазарения с Путин победител на петата колона извадиха възможно най-губещата си карта от колодата.

БСП се надлъгваха с партийните си близнаци от АБВ кой първи е открил Америка в лицето на “американския възпитаник” генерал Румен Радев. Накрая, очаквано, се оказа, че откривателят е един генерал от КГБ. Което обаче не спря лъжите за това дали се е срещал с “откривателката” Нинова и какво точно са си говорили.

Самият победител Румен Радев беше хванат в лъжа с документи. Оказа се, че през 2014 г. е съветвал писмено военния министър Ангел Найденов България да си ремонтира миговете в Полша, а небето над страната да се охранява от гръцки и турски самолети- точно обратното на онова, което изтъкна като повод да изостави военната си кариера и да започне политичска, зачената в една  фундаментална лъжа.

Един през друг “говорителите на обществения интерес” се надпреварваха да лъжат през телевизионните екрани за бежанската вълна като предстоящо всеки момент цунами. За достоверонноста на тези прогнози Швейк би казал “цуни ми …” ( да не казвам какво). Но успяха в едно: да подгреят патриотарството като “последен стадии на комунизма”, връщайки ни към началото на 90-те години на миналия век, когато БКП\БСП размахваше национализма и без никакви бежанци на хоризонта ( не забравяйте, че от тази платформа изскочи заекът Първанов като деец на Общонародния комитет за защита на националните интереси ОКЗНИ).

За разлика от бежанската вълна, патриотарската е налице. В градове, като Ямбол, където бежанец са виждали само по телевизията, се развихриха сборища, пред които фюрероподобни хибриди на посткомунизма се упражняваха в човекомразка “арийска” реторика, която би засрамила и управител на концлагер от времето на райха, за който неарийците са били провъзгласявани за “унтерменш”, т.е. подчовеци, нечовеци.

Като стана дума за концлагер, много подходящо би било при триумфалния завършек на оградата по границата, която с такава забележително национално съгласие се изгражда с ентусиазма на бригадирското движение ( по името на вдъхновителите от четата на един Бгигадир, които си раздават в край на годината награди “Златен век” за заслуги към културата и духовността), да бъде поставен правилният надпис, обърнат на юг: “ Arbeit macht frei” ( което също би било подходяща лъжа, защото тук на затворените бежанци не предлагат работа).

Ако строителството на оградата се забави в национален мащаб, надписът може да се постави изпреварващо с основание на мигрантския център в Харманли, чието бързо префасониране в концлагер се следи с патриотарско настървение в телевизионните репортажи, поради което знаем за предстоящото скорошно преформатирана на този обект “от затворен тип”.

Преплитането на лъжите с темата за бежанците логично ражда и думата на годината за мен: лъженци. Не се наемам само кого да номинирам за лъженец на годината. В тази навалица от претенденти се чувствам безпомощен да направя категориченизбор. Оставям тази arbeit на въображението на читателите.

25 мнения за “Дума на годината: лъженец”

 1. Най-големият ЛЪЖЕНЕЦ на 2016 г. е известен на всички и въпреки, че си подаде оставката, има без брой много подгласници и последователи, от различните спектри на политическия “елит”!

 2. Комунистите винаги обвиняват другите в това, което те вършат.- Чърчил

 3. В рубриката “‘журналисти’ влачат новина”. Искрящ пропаганден бисер, на който попадам тази сутрин: http://frognews.bg/news_124381/Iznenadvashto-predlojenie-na-SASHT-Priznavat-Krim-za-ruski-za-mir-v-Donbas/

  1. Името на републиканския конгресмен е Duncan Hunter, не Dan Hunter. https://hunter.house.gov/news-room. Здраве да е. Тук благодаря на г-н Милославов за днешното пожелание към шараните, нека са твърди люспите ни!

  2. Последното изказване на Mr. Hunter за Крим е от 2014 г: http://www.washingtontimes.com/video/politics/congressman-duncan-hunter-discusses-putin-invad/

  3. Има 1% вероятност (съмнявам се, следователно пропагандата има битие) да съществува такова интервю за ‘Voice of America’. Ако някой успее да го намери, черпенето е от мен.

  4. Дори да приемем, че има такова изказване на конгресмена, то не може да ни бъде пробутвано като ‘Изненадващо предложение на САЩ’.

 4. Великолепен текст, с щедро отворен край. Политиците са ясни, единици са достойните хора там, трябва да се грижим за тях като за рядък вид. Къде обаче са нашите интелектуалци? Лъженец е точно присъдена дума. Уви, прекалено много са заслужилите номинацията; това я девалвира.

 5. баце е безспорният първенец в нашенската шампионска лига на лъженците. Рядко се удържаще дори в рамките на деня не само да не смени поне веднъж мнението си но и с блясък в очите, пяна в устата и басов патос Фърляше едри лъжи с умението и ловкоста на гениален ангросист. Казано е, колкото по-голяма е една лъжа, толкова повече матРиял ще клъвне.
  За призовите второ и трето място номинирам военният пенсионер рр, кУрнелия нинова, агент ИВАН, аецка с плоският й номер, убит дедо николапетковист през 1952г. и самата тя , оше тинейджърка, член на бекапето и т.н. и т.н. Последният да дръпне шалтера.

 6. След като министрите Вучков и Христо Иванов , подадоха оставка , то стана ясно ,че стъпки за демафиотизация и справедливост от това правителство не могат да се очакват.
  2016 премина в имитация и залъгване ,застой и пропадания , който се обясняваха като движение напред.
  Кои са излъганите ?
  Не са избирателите на БСП и присъдружните им отцепници, защото техните избиратели харесват да ги лъжат и издържат на мазохизъм.
  Не са избирателите на беловласите фашизоиди , патриотарите , кариер -Кракачани , и разпаднати случайности ,защото избирателите им са с ” кофи” от миналия век , а манипулациите с които ги управляват ,разтоварват невежеството им с крясъци.
  Не са и избирателите на ГЕРБ, в никакъв случай , те си имат топли служби , а застоят е прекрасен , истински комфорт.
  Излъгани са избирателите на РБ , за пореден път , за кой ли път?!
  Трикът на Лукар , приложен успешно на избирателите , подари на Моско , Конева ,Лукар ,Дани , Нико служби , каквито нарекли се “десни “,” реформатори ”, от 15 години не са и помирисвали.
  Но тези горе , лесно се продадоха , а нас предадоха .Днес Моско заяви за пореден път подчинението си пред шева , за нови служби след изборите. Дали и кой , ще им повярва вече ?Но и тук лъжата има утешение , към терминала.
  И кой остава ощетения ?
  Кой , Моско , Конева ,Лукар ,Дани , Нико, службари настанени , каквито се нарекли “десни “,” реформатори ”.
  Знаете ли как боли , заради глупостта на шефа , дати дръпната патарата от устата?
  Ей така , като играчка –плачка , като пиянска свада и белата стана , взеха им властта.
  Знаете ли как боли ?
  И Моско , Нико и Лукар с Куневата барабар, достойните заместници на Орешар, изядоха голям шамар !
  А ние си говорим лъжи ?
  Ами ………!

 7. Току що в новините на БНТ пуснаха новината, за дислоцирането на 6000 американски войници в източна Европа, за подсилване на източния фланг с бронирана техника. Това в отговор на заплаха от знаем кои вмирисани ватенки. Бих казал една положителна новина, въпреки че отдавна трябваше специално в България да се напълни с всякакъв вид бази. Сегашното присъствие на американски войски в България ми се струва недостатъчно, но все пак явно се мисли по въпроса.

  http://news.bnt.bg/bg/a/ekskluzivno-sashch-shche-razpolozhat-6000-voynitsi-v-evropa

 8. Да, гледах репортажа от Харманли за лошите условия при, които са настанени бежанците. Слушах внимателно изказванията, но нито един не каза.
  “Е, действително условията може да не са от най-хубавите, но поне няма война.”

 9. “Дума на годината: лъженец”.
  Кратко и ясно.
  И в десетката!

 10. На заем от ФБ от г-жа Ж. Георгиева:
  “Та значи самата Светланка Шаренкова /наричана още Безцветникова :)/ – прЪвата Дама на Кремъл у нас, е заявила, че Гоце /когото, да припомня – тя лично беше лансирала пред Путин в ролята на “Баш Нашият” човек сред политиците и той я заемаше дълги години тази роля, контактувайки през цялото това време най-вече с Решетников – отговарящият в Кремъл за България/ , пък и АБВ като цяло, вкл. Румен Петков, понеже са обидени и имат да си връщат на шефката на БСП, че ги избута настрани от изборната победа на Радев,
  СА ЗАВЪРТЕЛИ ТАЗИ ИНТРИГА С РЕШЕТНИКОВ.
  Това и на мен ми беше хрумнало, естествено, но щом баш онбашийката Шаренкова го е изказала, то вече не е само хипотеза.
  Бих я обогатила картинката добавяйки, че и другата страна – Решетников има своите причини да е обиден на Путин, който го низвергна след неуспеха на преврата в Черна гора. И по-специално заради това, че е допуснал да лъсне, че превратът се извършва с руско участие.

  Тъй че мотиви “да си върна” има и тук , и там.
  Което означава, че се очертава една продължителна битчица.”

 11. Иначе за класацията Лъженец – моят фаворит е ББ. Ненадминат.

 12. BOBY,
  Напълно е възможно да е имало хора, казали “Е, действително условията може да не са от най-хубавите, но поне няма война.”, но думите им напълно целенасочено да не са били отразени в репортажа.

 13. Огнян Георгиев,или Панев,или какъвто си там!Очудвам се на наглостта ти да изразяваш мнение в този форум,след обидите по адрес на г-н Инджев!Имаш мнение за наглостта на политиците,а своята не виждаш!

 14. Към Lozana Vladimirova:

  Благодаря Ви за позицията, но припомням, че онзи “Огнян Георгиев” просто беше откраднал ника на този, за да се промъкне в блога, разчитайки на моята разсеяност. успя частично, с което си взех бележка да не допускам повече такива измамници да сеят интриги тук ( макар да не мога да гарантирам за своето “съвършенство” в противопоставянето срещ кретените и опитите им да надхитряват чрез измама).

 15. г-н Инджев ,
  Не знам за какво говори Lozana Vladimirova.
  Споделям мнението Ви почти по всички въпроси които засягате в блога си.
  Може да се каже , че повечето събеседници и Вие сме съмишленици , което не винаги е задължително.
  За да е разнообразно , различно , цветно си позволявам понякога да ползвам ,шега сарказъм и дори леки вулгарности.
  За съжаление не съм разбиран от всички , правилно какво искам да кажа , а може би и неясно съм се изразявал.

  Мога да кажа категорично още веднъж , че мнението ми по темите хармонира с Вашето.
  Моето име е това , написаното , мейла ми е този .
  Нямам фейсбук и не искам .

  Що се отнася до горния коментар , той е напълно в съгласие с Вашата статия, освен да не е разбран правилно, отново.Всъщност аз ,често пиша обратното на това което мисля ,за да засиля ефекта, а то се и подразбира .
  Смятам ,например , че Моско е най- добрия министър за всички времена.Затова трябва да му се осигури перманентно министерство и независимо от смяната на правителствата , той да си е там на служба.Нещо като почетния председател доктор Сава .
  Също смятам ,че Моско по хъс към службата изпреварва и шампиона Орешар дори.Всъщност политическият им път на продажност е единтичен , като на две капки вода!Следва Моско да си го приберат в ГЕРБ.

  PS. Ако съм Ви обидил ,с написани от мен думи , искрено Ви моля за извинение !

 16. Към Огнян Георгиев:

  От написнаното от Вас разбирам, че не сте заблязал, как някакъв крадец беше изписал Вашето име , за да си прокара едни гаднички нападки ( вкл. срещу моя милост). Това е всичко, което се опитах да обясня.

 17. Понятието “лъженец” си е направо cool. Досущ като бежанеца- не съм от тук и съм за малко. Обаче бежанецът може да остане тук и за повечко, а поантата в номера на лъженеца е внезпността. Появява се изневиделица, лъжне малко и дорде мигнеш, вече е отлетял другаде да продава мурафети. Да си лъжец е сериозна работа- предполага повече тежест и незаобиколимост на персоната. Истинският лъжец застава насреща със зареден пищов и обикновено ти си този, който мигва пръв. Лъженецът е като циганка решетарка- тропа на всяка врата, няма оптимистични очаквания за мисията си и като я изгониш с метлата, хем бяга с клетви на уста, хем е много доволна, че и този път се размина с качественото пребиване.

 18. Поздравения на Огнян Георгиев за наистина качественит адекватен коментар. И аз се бях подвел, че са едно и също лице с крадецът на никове Панев. Но Стопанинът на БЛОГА НИ успя и този път да бъде на съответното равнище и сложи ред. Благодарство за което!

 19. @IVAN KONSTANTINOV

  Чух и други добри анализатори да казват, че причината за пенсията на Решетников е неуспеха на преврата в Черна гора и изтеклата информация за руски сценарии.
  Това не беше ли само последен акорд? Действително решаващ, защото в случая Путин знаеше много повече от Решетников. Аналитичен (или може би езиков) парадокс, информиращият политиката на Кремъл знае по-малко от информираният (Путин).
  Малко повече време, прекарано в четене на маргинални източници по темата (най-вече там намирам факти и ум заедно), ми дава повод да търся причини за разочарования поне две години назад – към концепциите за имперска реконструкция, които РИСИ изработи, и чиито първи етапи Кремъл успешно реализира в някаква степен. Украйна, 2014 г. Чертожната дъска Решетников- Гъркин доказа, че планът работи, но пък аналитичният капацитет на Решетников не стигна, за да предвиди украинската реакция. Майданът свари Кремъл ‘леко’ неподготвен. За обещаващия сценарий от началото на 2015 г. със свалянето на Лукашенко от власт, чрез засилване на руското влияние вътре в страната… нещата не напредват особено; засега Кремъл няма шанс, пък ако ще и тайно да обръсне на Лукашенко мустака.
  Вътрешната, по-пикантна информация за функционирането на РИСИ (под Решетников) е за неправомерни назначения, истеризиране по отношение на определени идеи, религиозно- фанатизирани мероприятия на люде с балалайки и в църковни одежди из коридорите на аналитичния институт и т.н…. Оставям корупцията на лъжещата, но пък морализираща Корнелия Нинова.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.