Преоблякъл се Вова и пак такова

BELLA VOCE – КАБАРЕ МОДЕРН – КАМЕРНА ЗАЛА “БЪЛГАРИЯ” – 09.12.2016

 

По делата му ще го познаете.

Президентът Путин прави меки заявления, но малко преди това подписва агресивна стратегия. Москва се опитва да спечели време, но не се разоръжава, предупреждава политологът Иван Преображенский.

Неяснотата става основна характеристика на изказванията на руския лидер. Текстът на поредното му послание беше зле структуриран, почти отсъстваха логически връзки между различните теми. Залата вероятно щеше да заспи по време на тринадесетото президентско послание, ако не се страхуваше от гнева на държавния глава. Изглежда, колкото по-сложна е ситуацията, толкова по-малко конкретни са годишните речи на руския президент.

В посланието си до Федералното събрание на 1 декември Владимир Путин не анонсира никакви реформи. След изявлението му остана силното впечатление, че по принцип няма да направи никакви резки движения до президентските избори. Държавният глава показа, че живее в света на своите социално-икономически илюзии или е подлъган от статистиката, която му сервират неговите подчинени.

На фона на масовото закриване на болници в столицата, родилни домове в провинцията, и докладите, чe в Русия върлува пълномащабна ХИВ епидемия, Путин говори за някаква си негова страна. В нея основните проблеми на медицината са интернета за болниците, възстановяването на съветската “санитарна авиация” и високотехнологичните перинатални центрове.

С образованието се получи малко по-добре, защото ремонтът на много руски училища наистина е полезен, а завръщането на съчинението като изпитна работа можем само да аплодираме. На кого Владимир Путин говореше за ръста на производството на железопътни вагони, едва ли разбра дори на министъра на транспорта Максим Соколов. И накрая, стигайки до икономиката, президентът започна ласкаво да се кара на Антон Силуанов – министър на финансите, а после, и на председателя на Централната банка Елвира Набиулина.

Доста парадоксално прозвуча призива на Путин “да живеем дружно”: към тези, които се смятат за по-умни(интелигенцията)  – да уважават традиционните ценности, а към опонентите им – в праведния си гняв да не стигат до „вандализъм и закононарушения“. В Кремъл говорят, че на руският президент са му омръзнали руските хунвейбини на мотори. Но именно сегашните руски власти създадоха тези клоуни-патриоти, които рушат изложби и обиджат интелектуалците.

Достатъчно е Кремъл да ги изгони от хранилката, и всички тези борци за обществен морал просто ще изчезнат. Но президентът не иска напълно да се отърве от тях, само нежно ги заплашва с показалец. От Путин очакваха гръмки геополитически изявления. Да разкаже за телефонните разговори с Доналд Тръмп или за евентуалната подялба на Курилските острови, обсъждана с японския премиер Шиндзо Абе. Вместо това, руският президент отдели на международните теми по-малко от една четвърт от посланието.

Започвайки с евразийската интеграция и небрежно споменавайки ЕС, Путин изрично упомена Китай, Индия и Япония, а след това премина към САЩ, с които Русия “е готова да си сътрудничи”. Къде – също е разбираемо. На първо място – в Сирия, в борбата срещу тероризма. С това формалната външна политика завърши. В действителност, немалко пасажи в речта му, не бяха адресирани до публиката в залата – официални лица, политици и парламентаристи, а до  западните им колеги.

Точно на европейците и американците, например, Путин разказа, как през 2030г. 50 на сто от производството на руския военнопромишлен комплекс ще бъде “цивилно” производство, уверявайки ги в липсата на милитаристични настроения в Кремъл. Нито Украйна, нито Крим (с изключение на кримският мост) бяха споменати. Всички потенциално спорни теми бяха добре скрити: моля Ви, вижте колко сме мирни и смирени – не е ли време за сваляне на санкциите.

Очевидно, целта на посланието беше да демонстрира на Запада руския пацифизъм и намерението на Кремъл, най-накрая, преди президентските избори, да забрави за Украйна и да се заеме с множество вътрешноруски проблеми. Въпреки това, на тези сигнали едва ли може да се вярва. Още преди посланието(въпреки че новината за това излезе по-късно), президентът подписва нова, доста агресивна концепция за руската външна политика.

На фона на този документ, в който се говори за нарастването на ролята на “силовия фактор” в международната политика, ефектът от посланието към Федералното събрание веднага се обезценява. Става ясно: Кремъл се опитва да убеди света в мирните си намерения, само от безсилие дължащо се на продължаващата икономическа криза. Ако става дума за промяна, тя е силно военизирана. Санитарната авиация е полезна не само за труднодостъпните села, но и на фронта. Няма грам пацифизъм в руските власти, и този, който позволи да бъде измамен, рискува след време да съжалява.

Иван Преображенский

http://ehorussia.com/new/node/13374

Превод от руки за ivo.bg Васил Костадинов

22 мнения за “Преоблякъл се Вова и пак такова”

 1. Една скромна забележка към уважавания от мен домакин. Оригиналната фраза е “по плодоветe” а не “по делата”.
  Наистина е доста разпространено това с делата, но е подвеждащо и невярно, както фактологично така и смислово.

 2. Не е имало случай досега някой много да иска война и да не я получи в пълен мащаб. Щом Русия толкова иска война – война ще получи.

 3. “Достатъчно е Кремъл да ги изгони от хранилката, и всички тези борци за обществен морал просто ще изчезнат.”

  Няма да изчезнат, ще се обърнат срещу Путин.

 4. Благодарство на Васил Костадинов за превода!
  Преображенский е силен в анализа си във всички аспекти визиращи намеренията на кремълският гном. Но, предполагам статията е писана преди да се пръкне първото заглавие на съчинение по литература-“Писмо до воюващият татко”. И най-прекрасният замисъл идващ отгоре в съвременна раззия в каквото и да е област може да се обърне изцяло срещу здравият разум.

 5. Към EVERYONE ELSE, точно така е. Една поговорка гласеше че за да направиш на някой лошо дай му това което иска. Путин направи грешка като помага на крайно десните в Европа и САЩ тъй като те са по-решителни и по-лесно пренебрегват демократичните принципи. А именно срещу такъв противник режимът му е безсилен. Сделката с Rosneft показва колко са го закъсали руснаците те дефакто са дали на Glencore дялове за дългове и то от липса на друг избор. В Русия настава време за големи кражби и разпродажби. А и разходите им за въоръжение ме съмнява да се инвестират на 100%.

 6. Знае ли някой КОЙ е лицето Венцислав Стефанов което се плюнчи при Цветанка Ризова като уредник на опознавателната среща Нинова-Решетников. Той обяви, че Америка признала Крим, почти всички лидери на партии чакали на опашка да се срещнат с него и… вижте предаването.
  Иво, трябва да си доволен, че ВС потвърди, че Борисов е човекът на Русия. Направи ми впечатление, че този човек много знае за руските дела тук и си говори с Решетников по всяко време.
  Ако знае някой нещо за този човек ще ми бъде интересно.

 7. Вова е свалил гащите за 10 млрд долара (по-долу данни за продажба на 19% от Роснефт), дотам са я докарали мужиците. Може би от това идва изражението на подгонено куче, свило опашка в ъгъла, и общия тон на алабалистика и нищоговорене.

  Има един термин: разпродажба на семейните бижута и сребърните прибори (Тafelsilber).

  http://www.manager-magazin.de/unternehmen/energie/rosneft-katar-und-glencore-beteiligen-sich-a-1125021.html

 8. Може би разчитам този текст по друг начин (едва ли има правилен) ,но това са дружески съвети към Путин и откровена заплаха към тези които си позволяват да се самозалъгват че Москва е лесна мишена.
  Жалко за тези хора в Русия които страдат за пореден път от самозабравил се диктатор и обкръжението му.
  Засега е малко вероятно някаква част от най зле засегнатото население да сътвори безредици ,но и това ще стане.Санкциите на това разчитат , Путин разбира се няма да пострада ни най -малко.
  Пътя към ада е покрит с еднозначни отговори в Кремъл в Брюксел във Вашингтон или София.

 9. Статията няма нищо общо с темата. Но е нагледна илюстрация, че всеки който подценява безграничните възможности на виртуалният свят задължително после губи в реалният. Това най-добре може да сподели потърпевшата Хилъри Клинтън.

  http://theins.ru/politika/38490

 10. А. Пионтковский дори нарича посланието на Путин – хибридна капитулация:
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=58414724CB769

  А друг анализатор беше преброил в последните три години, кои ключови думи (Украйна, Сирия, САЩ, ЕС, икономика) колко пъти се повтарят. В последното се оказва, че външната политика тотално е отстъпила на икономиката. Изводът на анализатора е, че санкциите действат. Аз не съм такъв оптимист, но едно е ясно, иде 17-та година…

 11. До Сия. Венцислав Стефанов известен повече като Венци Корема е назначен за “олигарх” от КОЙто трябва. Не е от мащабите примерно на жаско Черепа но за бивш бензинаджия-бива. “Сетил” се е да се предложи прав, чрез охранителната си фирма, май водеще структура към СИК да пази бай тощо когато го заточиха във вила Секвоя. После го туриха да се води чорбаджия на ПФК Славия и така повече от 20 год. Синът му се води “отвлечен”, мутренски игри. Предполага се, че е скрит в “братска” Сърбия. Изхожда се по сите въпроси и най-паче където хал хабер понятия си няма. Репортерите го “та

 12. Пордълцавам.
  Репортерите го тачат понеже с лъкърдиите му пълнят жълтините на сайтовете си. Някой му е наредил да направи чутите и от Вас разкрития. Играе го ролята на информиран поддакващ. Предполагам, че не импровизира в снасянето на разкритията. Русофилско парвеню надскочило н-пъти нивото си на некомпетентност.
  Надявам се, че съм бил полезен.
  Горе има някои грешки.
  жаско-васко.
  прав-прЪв

 13. @GEORGI NIKOLOV

  Благодаря за линка.
  Хилари Клинтън загуби в реалния свят преди да загуби във виртуалния. Направих опит да разбера нейните гласоподаватели, донякъде разбрах страховете им, дори споделих част от тях. Но така и не проумях защо на либерално- демократичната, политически толерантна, високо образована, глобализирана, мондиализирана, есперантизирана, прошнурована и благоподпечатана част от избирателите не им мигна окото, когато техният кандидат Хилъри Клинтън нарече половината от избирателите на Доналд Тръмп ‘a basket full of deplorables’. Само за броени минути, всичките им етикети и идентификации се оттекоха в канализацията. Това не смути гласуването на демократите.

 14. До Еveryone else. Съгласен съм, че Хилъри загуби действително още преди Великият вторник-8.11.2016г. Но формално хронологията е от виртуалното към реалното.
  Сега, да припомним една славна дата. Само преди четвърт век ссср се спомина и формално.

 15. @СИЯ

  “Той обяви, че Америка признала Крим…”

  Руска партенка, провлачена от ‘фрогнюз’ на 6-ти декември, и впоследствие от още няколко русофилски сайта. Пуснах коментар в същия ден: https://ivo.bg/2016/12/06/%D0%B4%D1%83%D0%BC%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%86/

 16. Сделката на Роснефт е 10,5 млрд.евро ьа 19,5% от акциите.Купувач е консорциум от Гленкор и катарски инвеститорски фонд.

 17. @ GEORGI NIKOLO:
  Благодаря, изключително полезна информация. Впечатли ме, че го раздава много дружески с Решетников (Леонид, момчето от махлата, с което си говорим по всяко време на денонощието). Ясно е, че не импровизира, беше нервен и агресивен, така му е нараедено да направи. Не ми е ясно защо го осветяват. Мисля, че каза неща, за които едва ли са му казали да ги съобщава.
  Имам още питане. Решетников като такъв важен, стратегически изследовател (не разузнавач!) не е ли под възбрана да посещава ЕС?
  Иначе, GEORGI NIKOLOV, имам да почерпя. Какво пиеш/ядеш? Б;агодаря още веднъж!

 18. До Сия. Удоволствието е изцяло мое. Нали се барам за футболен разбирач и ща не ща следя “изригванията” и на клоуна венци Корема. Той е олицетворение на средностатистическата бг публична личност. Има мнение по всеки въпрос и най-“добре” може да “обясни” проблемите от които хал хабер си няма. Близък е на баце и по спортна линия. Нали банкянското слънце се опитва, тук съпротивата почти я нама, изцяло да режисира това което се води все още физкултура и спорт в мамковината.
  А една малка бира върши чудесно работа. Разбира се в подходящ сезон, с удоволствие и най-вече заради компанията.

 19. До GEORGI NIKOLOV

  “че всеки който подценява безграничните възможности на виртуалният свят задължително после губи в реалният.”
  Благодаря за линка- страхотна статия.Има книга на А. Азимов – Фондацията – 5 тома са – доста неща е предвидил , дори и влиянието чрез психо методи върху големи маси хора, да бъдат подчинявани.Но както знаем Азимов е бил енциклопедист и един от най-великите умове.

 20. Ето още едно потвърждение за бандитустанската джудохирия на кагебисткият “спортист”, а и за “спортеещите” му последователи в НРБ:
  http://www.faktor.bg/sport/svetat/88932-ruskata-doping-kospiratziya-za-pechelene-na-medali-e-dokazana.html
  И единственият начин да се озапти примитивната войнстваща кагебистка мутра е да се наложи ВСЕстранно ембарго – КОКОМ, заличаване на членството на RAZIя в МОК, ФИФА, УЕФА, ……
  Преместване на Световното по футбол през 2018г. в друга държава, за да не го използва туПлер за примитивната си пропагадност.
  Построяване на ограда около кагебисткият ГУЛАГ , и да се стреля без предупреждение в източна посока!
  Няма смисъл да се говори с кагебистките путинкантропи.Защото е по вероятно да се разбереш с истинските зелени човечета, а не с хибридните им “последователи” от КГБ и ГРУх!

 21. ТЕНКО, Glencore майсторски го изтанцуваха, с катарския фонд под ръка, без да настъпят санкциите. Явно няма проблем да бъде заобиколен проблема.
  Вчера пуснах два коментара към Вас, но изчезнаха; предполагам, че е заради линка, който щях да споделя.
  Здраве да е!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.