Запознайте се с моя избор за Жена на годината ( сред политиците)

Продължавам скромното си участие в годишните класации, които обикновенно се правят по това време.

Ето и моята Жена на годината ( поне що се отнася до жените, ангажирани в политиката): запознайте с министъра на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен. http://clubz.bg/48286-kak_nemska_ministyrka_otkaza_da_si_sloji_hidjab_v_sauditska_arabiq

 

Тя е отказала да приеме унижението, налагано на ВСИЧКИ жени в Саудитска Арабия.

Вярно е, че “може да си го позволи” от позицията на германаски министър ( при това на отбраната- какъв ужас за саудитците!).

Но все пак е първа сред равни в това отношение.

И така, избирам Урсула фон дер Лайен за Жена на годината с пълното съзнание, че с този смел жест е направила повече за угнетените жени в деспотичния Ориент от хиляди други, някои от които са понесли повече рискове.

Личният пример винаги е важен.

28 мнения за “Запознайте се с моя избор за Жена на годината ( сред политиците)”

 1. Браво, Иво! Страхотна идея!
  Изцяло подкрепям.
  Урсула фон дер Лайен е взривила, поне в конкретният случай, за дългосрочният ефект и евентуалният пример ще да видим, тъпите религиозни догми.
  А и какво достойнство и респект излъчва прекрасната чаровна ДАМА!

 2. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Oriana_Fallaci

  С цялото ми уважение към акта на неподчинение демонстриран от германската министърка, първата публична персона нарпавила акт от подобен калибър е голямата италианска журналистка и писателка Ориана Фаллачи, която през 1979 отива на крайната стъпка да се съгласи на брак с мюсюлманин(фиктивен) за да бъде допусната въобще да вземе интервю от аятолах Хомейни в самата му бърлога, където в хода на интервюто демонстративно сваля чадора от главата си. Дори актът и съдържа много повече дързост и достойнство, защото тя не е дипломат като германската министърка.

  https://iransnews.wordpress.com/2011/05/26/oriana-fallacis-interview-with-khomeini-1/

 3. Личният пример винаги е важен! Точно това не могат да проумеят българските “политици”! Те предимно говорят!

 4. НОВИНА
  EU leaders reach deal to let Netherlands ratify Ukraine pact: PM

  15-Dez-2016

  Brussels, Dec 15, 2016 (AFP) –

  EU leaders agreed Thursday to give the Netherlands guarantees that will enable it to ratify the bloc’s association pact with Ukraine, which Dutch voters rejected in a referendum, Prime Minister Mark Rutte said.

  “It wasn’t easy, it wasn’t pleasant, but it is necessary, because it ensures that the EU can continue to form a united front against destabilising Russian foreign policy,” Rutte said.

  dk/bmm/har

 5. Само едно пояснение, ако ми позволите, Мишел Обама също отказа да се облича като пингвин в Саудитска Арабия, а също и Хилъри Клинтън, както и жената на Буш, така че това не е нещо ново, учудвам се, че предизвика чак такъв отзвук…

 6. Подкрепям мнението Ви,г-н Инджев!
  Достойна,заслужаваща адмирация постъпка на госпожа Урсула фон дер Лайен. Надявам се,че ще бъде за пример и на други жени-политици.

 7. По принцип с идиоти не трябва да общува нито един нормален и цивилизован човек, няма мъж няма жена, няма бурки, няма хурки.Да им се каже на тези безобразници или да стават хора, или да забравят за Европа и Америка.
  Същия принцип трябваше културните държави да приложат към комунистическите държави-няма Съветски Съюз, няма Китай….Както към Куба-ей кубинци, стройте си комунизма и онанирайте върху вашата идиотска Революция и стигайте до полюция колкото пъти си поискате-тя продължава повече от половин век.
  С кристални изроди не трябва никой да влиза във връзка, няма нефт, няма газ…
  Не издържах най-после и аз и давам право на редактора да не публикува коментара или да го коригира.
  Същия принцип е наложителен и днес към Русия. На кого е нужна и за какво такава държава, обрасла с чекистка плява. Какви санкции бе драги , към Русия само с презрение и мълчание, тя не разбира нито от лошо нито от добро.

 8. Тази “държава” , Саудитска Арабия , е един от най-болезнените тръни в петата на международната политика на САЩ !!!! Не може да защитаваш ценностите на съвременната цивилизация, зачитаща индивидуалните човешки права, а да се “прегръщаш” със средновековни сатрапи, само заради “бизнес” !!! Докато САЩ не престанат да толерират тези средновековни откачалки, путлер и другите диктатори ще имат оправдание за идиотиите си !!!!

 9. Както ислямистите,така и рушняците натрапват на целия цивилизован свят “ценностите” си.Разликата в ислямският фундаментализъм и православния фундаментализъм е само в символиката

 10. БОЖО, по вашата логика САЩ не трябва да поддържат връзки и с Русия,и с Китай, и предишният соцлагер, в който беше и НРБ(и все още Е! за съжаление!)?!?! Нито със Сталин през Втората световна война?!?
  Единственият друг на “толериране”, според вас може би е директната анексия и колонизиране на средновековните, болшевишките, тоталитарните , партийните сатрапии?
  Как според вас трябва да се “прегръщат” САЩ със съществуващите сатрпии, без да ги превземат военно ,за да “наложат” демокрацията там?
  Ето путлер вече ги обвинява ,че предизвикали “арабската пролет”,”цветни революции”, “налагане на демокрация”….и всякакви други “демократични герхове”, а вие обвинявате САЩ точно в противоположното – че подкрепят тираните по света!
  Ако САЩ не поддържат никакви връзки с тези диктатури , то нямаше да могат да им влияят по никакъв начин. А когато поддържат връзки и имат някакво влияние в тях , са възможни и падането на Берлинската стена, и сриването на диктаторите в арабските страни. Влиянието на САЩ се усеща и в Саудитска Арабия. Макар и бавно! И в Китай също!
  А, ако САЩ не си партнират със Саудитска Арабия и другите тирани, то с тях ще поддържат връзки , и ще упражняват своето агресивно и бандитско влияние само световни военни и криминални престъпници ,като путлер и сие.
  САЩ трябва да “поддържат” връзки на санитарният минимум само с доказано агресивни и деградирали режими , като путлерският. На тях не могат да влияят със своя цивилизационен избор и култура. На такава агресията и омразата се влияе ,и се “контактува” с нея само с доказани през вековете средства , които може да са и доста древни, но пък са и ефективни срещу нея. Според съответните режими , и тяхното цивилизационно развитие и деградация ,трябва да се подбират и съответните средства за контактуване и въздействие върху тях.

 11. Шокиращата случка в берлинското метро, където главният “герой” е български гражданин, побоят пред камери, нанесен на млад испанец пак от българин- охранител, днес още едно (засега с неясен етнос на психопата) нападение над жена отново в Германия… Ако тази очерняща българите серия от жестоки хулигански прояви продължи, започва да прилича на целенасочено организиран ХИБРИДЕН СЦЕНАРИИ ЗА “АТЕНТАТ” СРЕЩУ БЪЛГАРСКОТО ПРИСЪСТВИЕ В ЕВРОПА, който цели да настрои негативно европейските граждани към българите и да саботира пълното интегриране на България във всички европейски и евроатлантически структури: ” Вижте ги какви изроди са тези тъмни балкански субекти българите! По-добре е да ги държим по-далече, да не им даваме всички права на европейци, защото ето каква диващина носят със себе си! Я, по-добре да ги върнем обратно на руснаците тези “троянски коне” на кремълския интерес в Европа!
  Ако е така, логично е да очакваме още подвизи на “внезапно” развилнели се български изверги из Европа.

  КОЙ МОЖЕ ДА Е ОРГАНИЗАТОРЪТ НА ПОДОБЕН ПОДЪЛ ПЛАН СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ?
  КОЙТО ИМА ИНТЕРЕС – КРЕМЪЛ И ПЕТОКОЛОНННИТЕ МУ ХРАНЕНИЦИ У НАС!

 12. И аз като Росен мисля, че Ориана Фалачи прави тази демонстрация с Хомейни, но днешният контекст придава абсолютен ценностен смисъл на номинацията на Иво. Браво на достойната германка!
  А помните ли съвсем наскоро как се бяха усукали с чаршафи одалиските от Банкянския харем в Иран.
  Иначе като музейно РОНАЛДРЕЙГЪНОВО изкопаемо напомням за отказа на ДЖИЙН КЪРКПАТРИК да се ръкува с арафат дори на формални преговори в ООН.

 13. Днес по ТВ “Европа” отново стана въпрос за т.н. “синя карта” на Ивайло Калфин, предназначена за “гениални”( високо квалифицирани) чужденци от страни извън Европейския съюз, които искат да работят в България. Тази карта им дава предимство пред останалите местни кандидатстващи за дадено работно място и заплата 2-3 пъти по-висока от средната в България. Държавата ще бъде задължена да им покрива наема на жилището и пътните разноски за отпуските до страните, от които са дошли. Специалните благинки, които осигурява тази карта са изцяло в унисон с досегашния ресор на новия посланик на Русия у нас Макаров: “Устройване на съотечествениците зад граница”.
  Появи се Теодор Дечев, мастит представител на работодателите, който от тяхно име(?) поиска “разширение и либерализиране” на обхвата на “синята карта”, която да се давала не само на чужденци извън Европейския съюз с висше образование ( не че то е гаранция за тяхната незаменимост и гениалност!), а и на чужденци без висше образование, но с “ВИСОКА СТЕПЕН НА УМЕНИЯ”. Тази неясна формулиравка със сигурност ще даде възможност за дългосрочно пребиваване у нас на руски мафиоти, лобисти на руски политически и икономически интереси и шпиони с ” висока степен на умения” ! За сметка, разбира се, на българския държавен бюджет и предателство на българския интерес. ОТВРАТ!

 14. Двоен стандарт е да искаш в западните страни да ти признават правото да носиш бурка, а в своята страна – да не зачиташ правото на чужденеца да НЕ носи такава! В тоя смисъл, считам че в цяла Европа бурките и подобните облекла трябва да бъдат забранени на обществено място…

 15. Я вижте за какво преследват търтеи-рушветчии в ДАНС! Строго, но справедливо!
  Виж, за бездействие, че и нещо по-лошо пред руската агресия срещу България, в ДАНС и другите служби се израства в кариерата и се раздават медали! Може и “Заслужил ЧеКист” от 1937 да възстановят!

  http://www.faktor.bg/obshtestvo/zakon-i-red/89625-arestuvaha-shef-v-dans.html

 16. PS: допълнение към предишния ми пост във връзка с т.н. “синя карта”:
  Тъй като повечето от работодателите у нас ще предпочетат хора с необходимите им квалификации, а не притежатели на “сини карти”, тия с картите със сигурност ще ги насочат към държавния сектор, на синекурни държавни и общински длъжности и така ще имат пряк достъп до чувствителна информация на държавата, а обикновеният българин ще бъде принуден да им се моли и да ги корумпира за най- елементарната обществена услуга, която му се полага. Пак те ще “колят и ще бесят”,пак ще беснеят с руския камшик в нашата България!
  Българското общство ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да знае КОЛКО на брой са притежателите на “синя карата” у нас, след като им плаща разноските, КАКВО ОБРАЗОВАНИЕ имат, КАКВИ ДЛЪЖНОСТИ заемат, в КОЕ точно ПРЕДПРИЯТИЕ или ИНСТИТУЦИЯ.

 17. Съгласен със “sms”.Мой съученик,в момента безработен/уволнен от кгб=дпс,бсп и герб/,разследва/по-служба/,разкри и установи ,че 5/петима/български граждани ,трима от ромски произход ,подкрепяни от д п с, създават и обособяват около тях групи в Германия,Австрия и Белгия провокиращи негативно отношение към България за периода05.2014-08.2016г… След което писа становище..,докладна..,обяснителна записка ……и …пенсиониран!!!!!!!

 18. Одобрявам Вашата Жена на годината, г-н Инджев.
  Моят избор е Цай Ингвен – заради умната, съобразена със ситуацията методична работа в интерес на тайванската интерпретация на ‘един Китай’.

 19. Всеки цивилизован човек трябва да подкрепя феминизма, който е в авангарда на съвременната борба за хуманна демокрация. Тази подкрепа е особено нужна сега, когато един от най-силните приятели на феминизма – Хилари Клинтън загуби в САЩ битката срещу мъжкарския сексизъм. Този последният, разбира се, е много по-изявен (поне на думи) в България, отколкото в САЩ. Нашите „мъжествени” антизападници продължават да обругават Ангела Меркел по интернет-форумите, дори и когато тя защитава най-категорично правата на жените от ислямския свят. Била се „преструвала на анти-ислямистка” – уверяват ни нашите „истински” анти-ислямисти.

  Няма да е лесна борбата с антизападничеството в България, но трябва да сме наясно, че то има много лица: неуважение към жената (или дори женомразство), ксенофобия, ислямофобия, антициганизъм, туркофобия, хомофобия и какви ли не още фоби и анти. Проблемът е, че западната цивилизация има много човешки лица, а бай-ганювщината (т.е. примитивната българщина) е отрицание на всички тях. В този смисъл, евроинтеграцията е жизнено необходима за развитието на България, колкото и това да предизвиква отрицателни асоциации с демагогското заглавие на една известна партия у нас.

 20. Драги SOCRATES, разбирам хуманния контекст към думите ти “трябва да подкрепя феминизма” като лице на западното ценностно и социално мислене, но вметвам само “с мярка”. Защото- ако отвориш речника на феминистичната теория на Maggie Humm (горе-долу умерена, при това, все пак британка, а не хибридно постколониално създание), косата ти ще настръхне! Освен омразния “фалос” отвсякъде надзъртат брадите на Маркс и Ленин. И брадите кряскат от казана- другарките жени НЕ СА ПОЛ, а дискриминиран социален статут !?!?!?, ето защо трябва революция срещу всичко, що е маскулинистка тирания! Точно както феминистката товарищ Колонтай! Я как се постигнаха правата й точно в революционния сесесер!Гръмне някой буржоазен гад за кеф.. после- ласки по избор
  я садиста Дибенко, я секретарката, второто повече. Гнус! Та- аз като консерватор съм пламенно ЗА борбата за правата на жените в тиранични варварски режими и ПРОТИВ идиотизмите на ултрарадикалния феминизъм под заглавия от сорта на “Афроамериканска лесбийска алгебра”. Аз съм ЗА толерантността към различията, но ПРОТИВ утопията на мулти-култи и мелтинг-пота. Твърдо съм против политическата коректност и наглата глупост, че нашата юдеохристиянска цивилизация била равна с всички останали.Не,по-висша е и толкова!
  А това, че българските десни и проевропейски политици пренебрегнаха абсолютно тези теми, днес плащаме като зрители на триумфа на всякакви фашизоидни примиитиви.

 21. @SOCRATES

  Не разбрах, защо трябва да подкрепям феминизма?
  Мога да кажа защо не го подкрепям. Феминизмът – с фалцетната си революционност, практичността в усвояването на финанси, агресията си към ‘неразбиращия’, и изградил за себе си среда от нефелна интелектуалност – сам се крепи добре. Финансово също, благодарение на данъкоплатците, или поне по моите ширини е така.

  Уважавам жени или мъже, само когато доказват, че заслужават уважение.
  И към децата подхождам подобно, но с много повече търпение.

 22. О.К., Драги Стамбо, струва ми се, че нямаме пропастни различия. Благодаря ти за уместното уточняване по въпроса за феминизма. За превъзходството на евроатлантическата цивилизация също съм съгласен. Много съм се изказвал по този въпрос и едва ли е нужно да се доказвам и сега.

  Що се отнася до перспективите за „мулти-култи” и „мелтинг-пота”, там бих се присъединил към твоето мнение на актуално равнище. В по-далечен план, обаче, ми се струва, че тези перспективи са обективно неизбежни, колкото и това лично да не ми харесва. Според мен, неизбежността произтича не от политкоретните мантри, а от много по-могъщия фактор на глобализация на информационните, транспортните, финансово-икономическите, социално-културните и т.н. процеси на планетата. Като пример бих посочил Япония, която вече се изравни цивилизационно със Запада и нейните граждани нямат проблем да се интегрират с европейци и американци. На дневен ред са китайците, след това идват латиноамериканците, индийците и т.н. Не виждам как неизбежното социално-икономическо изравняване между евро-атлантическата и останалите цивилизации, няма да повлече след себе си и съответна културно-расова хомогенизация. Денационализацията на държавите също ми се струва неизбежно следствие от транснационализацията на съответните икономики. Тези промени ще настъпят именно поради неудържимата експанзия на превъзхождащия Запад и въпреки мятанията на политици и партии в една или друга посока. Едва ли ще се случат за няколко десетилетия, но ми се струва, че е неизбежно това да стане в рамките на следващите столетия. В този ред на мисли, на мен лично не ми се ще да се поставям в положението на човек, който се съпротивлява на въртенето на Земята.

  С най-добри пожелания!

 23. Драги SOCRATES, ценя стила и ерудицията ти и на нищо в твоята аргументация не възразявам.
  Малък паралел. Какво е пречило например още в “мрачното Средновековие” на гениалната Хилдегарда фон Бинден EVERYONE ELSE да бъде призната като мислител, теолог, интелектуалка, поетеса, композиторка, визионерка -виж я на иконата с кръга в левия долен ъгъл- равна на Христос е като писателка!
  https://en.wikipedia.org/wiki/Hildegard_of_Bingen

  А приятелят EVERYONE ELSE отбелязва нещо много съществено за отвратителните българански инструментализации на феминизма от страна на вчерашните ортодосални марксисти-ленинисти. Тези, чиито татковци пребиваха в концлагерите жените, защото са носили преди шапки и обувки, актрисата Надя Дункин, защото е красива-дори и дъщеря на комунист!- момичетата, които танцували “Марина” и “Инстанбул-Константинополис”…о, те сега скриха бащините си сопи в килера, размахаха рейнбоу-байрачето и воюват за женските права като шумкари за мандраджийски кашкавал из Балкана. Полезно за кариерата и безопасно – защото – я др. Бокова да каже нещо за правата на жените в Китай например? А за концлагерничките в Северна Корея?
  Не, фалоцентричният капиталистически диктат дискриминира жената по авенютата на Ню Йорк, ето защо др. Бокова си купува къща точно там-да се бори на място с него. Като татко си с портите на мандрите, и бившия си супруг – с никарагуанските контри в Ботаническата градина в София.

 24. Не очаквах такъв интерес по темата феминизъм. Бих желал да поясня, че употребявам този термин в смисъл на защита на жените от сексистко третиране (професионално подценяване, същество за полова употреба, обект на насилие от страна на по-силния пол и т.н.). Това разбиране за феминизма е до голяма степен общоприето, и жени като Клинтън, Меркел и фон дер Лайен употребяват термина именно в този смисъл. Не става въпрос само за брадати лесбийки и агресивни амазонки, срещу които широката публика най-напред се опълчва. Макар, че и тези явления се разглеждат като част от феминизма, както се вижда от Уикипедия:
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC#.D0.A1.D1.83.D1.84.D1.80.D0.B0.D0.B6.D0.B8.D0.B7.D1.8A.D0.BC
  Не става въпрос и за някакво привилегироване на жените, когато им се дават известни предимства за да се компенсира неравният им старт в резултат на неизживяни комплекси за малоценност дори от тях самите. Нека си признаем, че и днес много майки (да не говорим за бащите) се радват повече на новородените си синове, отколкото на дъщерите си. Нямам предвид само страните от третия свят и не ме убеждавайте, моля ви, че в България отношението към жените е самото съвършенство. Ако беше така, нямаше да се появяват съобщения като това, например:
  http://www.mediapool.bg/vsyaka-chetvarta-balgarka-e-zhertva-na-domashno-nasilie-news240154.html

  Съгласен съм, че не бива да се прекалява с феминизма. Но не бива и да се отрича неговата ценност. Той заслужава да бъде подкрепян по същество.

 25. SOCRATES, СТАМБО:

  Терминологичен проблем. И тримата пълним думата ‘феминизъм’ с различни съдържания. Има значими припокривания, те са по-важни.
  Socrates, феминизмът не може да бъде ценност. Освен, ако не екстраПОЛИРАМЕ от него само пожелателите качества като интелигентност, разбиране, грижа, адекватни институционални и индивидуални стратегии за помощ; и премахнем академичния кариеризъм, озлоблението, агресивността, наглостта, тъпотата.
  Човешката воля за свобода е ценност, тя задава субектни съдържания пред които понякога занемяваме… В линковете от последния коментар на Росен Йорданов имаше една великолепна мисъл на Фаллачи за чудото да бъдеш роден.
  Милея за жените, мъжете и децата в еднаква степен. Няма да помогна на жените, ако се целя във фалоса на мъжете. Както и няма да спра глобалното затопляне, ако спра пушека от комина си; но може да го направя, за да зарадвам някой активист. Тилерсън, когото замерят в момента и отляво и отдясно (включително за това, че бил бил екологичен злодей) финансира част от проектите на MIT за ‘глобалното затопляне’. Дължим политическото иницииране на тази тема на Роналд РЕЙГЪН, това не много хора го помнят.
  Та като спра да ползвам комина по предназначение, ще го оставя само на дядо Коледа. И ако ‘глобализацията’ настоява синът ми да замени благия старец с някой универсален есперантов дароносител, отново няма проблем.
  Границите ще продължават да са упорити, освен, ако не случи някаква онтологична промяна. Възможно е и да се случи (без ирония).
  Преди време разлях чаша вода на масата. Светкавичната реакция на мозъка ми беше за ‘back’ бутона на компютъра. Хората около мен адекватно скочиха да бършат.
  Бъдете здрави.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.