Отива си още една ( неофициално обявена, но вече осъзната) Година на Русия в България

Резултат с изображение за Руско присъствие в България снимки

“Най-сериозното политическо събитие за тази година е, че бе подложена под съмнение евроатлантическата ориентация на България. Това е политическото събитие, което произлезе в резултат на предизборната кампания и на президентския вот. Това е събитието, което ще маркира оттук нататък следващите действия в страната. Беше подложено на съмнение липсата на алтернатива на евроинтеграцията на България, което се случва за първи път”.

Ако смятате, че с горния цитат цитирам себе си, като автор на стотици писмени и доста устни предупреждения за горното, грешите. Казва го в интервю за един сайт политологът Антоний Гълъбов.

Ще прозвучи глупаво да кажа, че се “радвам” да прочета, как очевидната истина, върху която се опитвам да акцентирам от години, вече си пробива път. И все пак е удовлетворително да се види, че “най-голямата тайна” за най-големия проблем на България лъсва все повече. Трудно, но тя вече бива осъзнавана и признавана от доста разтревожени демократи у нас.

Действително, отиващата си година се открои с темата за руската намеса в България. “Най-после”- в смисъл, че най-напосле опасността беше призната за реалност.

Ако се върнете към предизборната кампания от изминалите месеци ще видите, че въпреки това коментаторският корпус, който е постоянно присъствие в телевизионният ефир у нас, упорито замиташе под килима тази тема. Което беше особено неадекватно на фона на факта, че в световните медии тя изплува , подобно на дълго утаявана на дъното на блатото тиня, размътена от безпардонното джапане на руския потуш в българската политика.

Примерите за изригналия интерес на световните медии към руската заплаха за България, които мога да дам, са ( досадно) много и няма да се връщам към тях. Ще посоча само най-прясното интервю на победителя на изборите Румен Радев. Акцентът в него, видно от въпросите на “Льо Монд”, е не друго, а проруската му ориентация. Още в самото начало го питат за нея, а той декламира като по устав, че бил натовски генерал. С тази рецитация предизвиква следващия въпрос: защо тогава настоява за отмяна на санкциите срещу Русия ( което е главната задача пред всяка московска пета колона в страните от ЕС и НАТО). Бившият генерал отговаря по-скоро по “варшавски” ( т.е. като от школата на Варшавския договор), отколкото по натовски: защото България страдала от санкциите ( на Русия!).

Щеше да бъде интересно френските журналисти да го бяха попитали (без да има до себе си суфльорите, които го готвят за публичните му изяви) какъв точно е ефектът от руските санкции върху България. За съжаление не са задълбали в тази посока, иначе трябваше или да лъже с  още неверни обобщения или да признае, че ефектът от руските санкции върху българската икономика се движи в рамките на пренебрежимо малки стойности на фона на растящия български износ ( с 6 процента за тази година) към държавите от ЕС.

Русия “санкционира” през тази година България с повече от милиард евро плащания за корупционната далавера АЕЦ “Белене”, разиграна от нейната пета колона тук. Така осребри схемата 4+4+3 години в периода 2003-20012 г. (според разпределянето на отговорностите за нея и невидимите за публиката корупционни парични потоци), съответно спрямо годините на обгрижването на проекта от правителствата на Сакскобургготски, Станишев и Борисов, при когото разходите, изсипани в корупционния гьол бяха най-големи спрямо предходните периоди.

Същевременно през 2016 г. руските туристи продължиха да бъдат фактор в българския туризъм въпреки вайканията и другарските жалейки за вредата от санкциите. А и структурата на търговския (дис)баланс в търговията с Русия си остава все така постолониална. България налива пари в Руската икономика, внасяйки от огромната държава стоки за близо десет пъти повече пари, отколкото успява да продаде на ( уж оромния) руския пазар. Става дума за пазар, ограничен за български стоки със забранителни по своя смисъл регулации много преди санкциите – още в началото на 90-те години на миналия век. И никакви санкции не пречат България да продължи да бъде икономически васал на Русия.

Но у нас е така: когато фактите говорят, вместо (поне) да замълчат факторите ( на върха на държава) , те извъртат нещата в угодната им посока.

Мога само да се надявам, че реалистите измежду политическите коментатори, както и сред самите политици най-вече, ще стават повече и по-откровени в диагнозата си за нашето източно заболяване. То не се лекува с гол патриотизъм на думи,  а с антибиотика на осъзнаването на симптомите и необходимостта от мобилизиране на съпротивителните прозападни сили на българския организъм не само в материалната сфера ( в която и най-заразеният русофилски болник не прави крачка на Изток като консуматор на блага), но и в областта на сблъсъка между евразийската схоластика на забраните и преследванията на свободомислието в името на силната държава, противопоставящи се на принципите на свободата на личността, върху която се гради и превъзходството на материална култура в държавите, в които властта служи на човеците, а не обратното.

28 мнения за “Отива си още една ( неофициално обявена, но вече осъзната) Година на Русия в България”

 1. Забележително е дебелоочието на руските васали в България и глупостта на българина!

 2. Съгласен съм с всеки ред от тази статия на г-н Инджев. Нямам и какво да добавя от себе си, освен следните адреси на 3 статии от друг мъдър автор (Иван Д.Стоянов), които също са в съгласие с тезата на г-н Инджев и могат да послужат за „допълнително четене” на интересуващите се по темата:

  Руската сила http://journal-informo.eu/content/001/03.pdf

  Съвременният български патриотизъм http://journal-informo.eu/content/003/04.pdf

  Силата на българския негативизъм http://journal-informo.eu/content/014/002.pdf

 3. За съжаление Иво Инджев и Илиян Василев /в неговия последен коментар по темата/са прави!BORETO ПРАВИЛНО ОТБЕЛЯЗВА:”……И глупостта на българина./добавката от мене: т.е- ОТ МАТ,РИАЛА/.

 4. Ледът се пука. г-да съдебни заседатели!
  Няма ляво, няма дясно.Изток или Запад. Всеки грамотен вече стопля кое е най-важното в дневният ред на България,

 5. Путинофилите в България имат глави и говорят някакви неща,но не е ясно дали вярват в това което изричат или това е безсмислена буфосинхронада.
  Фактите показват че нито един от тях не е емигрирал в източна посока ,а много от тях даже и не са посетили измъчената страна в която техния кумир се разпорежда както си знае.
  Как ви харесва България вън oт ЕС, управлявана по волята на народа от лицето Бойко Борисов c подкрепaтa нa “верни” олигарси ,послушен главен прокурор,вътрешни служби ,НАП и медийна бухалка?
  Hеобходимостта от мобилизиране на всички сили на българския организъм е налице щом компрометирани лица като Решетников напоследък влязоха в главна роля.
  “Червените” резиденти и “приятели”на Путин в България явно надушиха лесна “плячка” в лицето на Р.Радев и се активираха.

 6. Имам много възрастна майка, с която трудно може да се спори. Социализмът ме направи човек, социализмът ми донесе спокойствие, социализмът и т.н. и т.н. Бях бедна и си останах бедна. Това противоречие ме разби окончателно. Жената си иска социализма. Аз не мога да й го дам и от това тя страда. Значи, просто едно-две поколения, живяли при соца трябва да измрат, та най-после отровната му смрад да се отнесе някъде към небето. Трови ни като за световно.

 7. Чудя се този човек Румен Радев избран за Български президент наивен ли е или глупав.
  Предполагам ,че знае,че българският народ не е само електорат на БСП и АБВ и не е стадо овце,което си мисли,че любовта към Русия е задължителна без да се отчита държавният интерес.Илиан Василев много добре е обяснил този интерес.
  Румен Радев направи три гафа преди да поеме функциите на президент.За по нататък не ми се мисли.
  1.Първите му срещи бяха с руски шпиони и централи.
  2.Повтаря като папагал ,че е Натовски генерал,а той вече не е генерал,а президент
  3.При всяко интервю плаче,и повтаря,че Русия не ни е враг.Сякаш се готвим да я нападнем,откъснем територии или да я окрадем.
  4.Всичко това в момента Русия върши против България и е редно малко да поплаче за България.

  Накрая искам да кажа на г-н Радев,че Москва не вярва на сълзи.
  Москва ще иска от него реални действия да извади България от НАТО и ЕС.
  И тогава какви ще ги прави и къде ще се завре.
  Москва не прощава,Справка историята.

 8. Русофилистикус Българикус е трудно лечимо заболяване което подлежи на лечение но трябва да има малко от малко желание за излекуване в заболелия.

  Все пак сега не сме сами и ситуацията не е като по времето на Стамболов.

  Добра новина свързана индиректно с “великая и могучая”: Шефката на Резервния Фонд в Руслямска държава обяви закриване на фонда в първото тримесечие на 2017 г. поради ИЗЧЕРПВАНЕ на финансовия ресурс.
  Като свършат парите пак ще подложат ръка на американци и европейци за хуманитарна помощ. Искрено се надявам този път да е срещу много много сурови условия

 9. Антон,
  не корете Вашата майка за това.
  Милата, когато си спомня с “добро” социализма, си спомня за младостта и значително по-доброто здраве, което е имала тогава.
  “Бях бедна и си останах бедна” – сигурно с тези думи Ви казва, че е останала ПОЧТЕНА…Така го разбира тя, по своя си, собствен начин…И не е ли права? Всички знаем, че няма олигарх у нас, зад чийто първи милион да не наднича я червено куфарче, я ДеДеСенце, я нещо още по-озъбено, отвратително и свирепо…Преди време с изненада забелязах, че баба ми (тя вече е в един по-добър и спокоен Свят, мир на душата и!) започна с нетърпение да чака и гледа някакво предаване по ТВ Скат. Подпитах я туй-онуй, какво им хортуват Сидеровите хора по това предаване, и тя ми сподели чистосърдечно “Мязат ми на патриоти, говорят открито и понякога-срещу комунистите!” :))
  Е, усмихнах се на думите и, опитах се(частично успях) да и разясня заблудата, и дотам. Какво нещо е пропагандата, да имаш поне една медия, през която с телевизора да си ката ден в домовете на хората!
  Та така, Антоне.
  Спокойна вечер Ви желая.
  С една незабравима песен на вечно живата Квітка Цісик╭•⊰✿

  https://www.youtube.com/watch?v=dF1j-SQzrCg

  ✿⊱•╮❤╭•⊰✿
  – Рiдна мати моя –

 10. Към d.savova:

  Госпожа Савова, позволете едно малко несъгласие с Вас.

  Москва прощава понякого, но само ако се покаеш, целунеш каквото ти подадат от Кремъл и приемеш покаянието като служение на московските цели.

  Спхравка: журналистите Сидеров и Александър Симов от в. “Дума” ( днес член на ВС на БСП), които в началото са писали статии във възхвала на Америка, но са се покаяли и са целунали въпросното нещо, след което са опростени от Кремъл. Проблемът им е само в това, че непрекъснато трябва да се доказват отново и отново, а това не винаги е лесно в нашия свят, в който Москва е в изолация, а ти трябва ( като новопокръстен) да доказваш обратното.

 11. ИВО ИНДЖЕВ
  Анджек.Р.Р. трябва да доказва във възходяща градация любовта към *матушката* и докъде ще стигне.

 12. Най-после!
  ЕВРОПАРЛАМЕНТЪТ ОДОБРИ ОТМЯНА НА ВИЗИТЕ ЗА УКРАЙНА И ГРУЗИЯ!

  Да си спомним нашата радост, когато отмениха визите за българите и да се порадваме заедно с украинските европейци!
  Те го заслужиха!
  А пеевските медии мълчат като ….

  http://www.faktor.bg/89524-evroparlamentat-odobri-otmyana-na-vizite-za-ukrayna-i-gruziya.html

 13. /дис/балансът на търговскиия ни стоко обмен с /уж/ необятния руски пазар всъщност е 1 към 20 че и по зле.Това е ЕДНА от причините да сме на последно място по доходи в ЕС

 14. @SMS
  И аз се радвам за Украйна и Грузия.Путин си получи.Сега Радев да отиде да попита хората в Крим, как се чувстват като “привилигировани” с руския флаг,дето май в неговата глава се вее.

 15. На поставената теза за подлагане под съмнение евроатлантическата ориентация на България, комунистите се пукат от смях и казват:
  ” Драги сънародници, ама вие продължавате да говорите за Европа и Европейска ориентация на нашата държава Република България, добре, няма проблем , ето ви като за начало три ориентира за да тествате тази ориентация, само три, но ако са ви малко, ще ви предоставим още, нали знаете че при нас няма малко, няма слабо, няма лабаво…
  – основния ориентир са паметниците на Съветската армия в нашата страна. Те бяха построени от комунистическата ни държава НРБ, но и днешната демократическата РБ също се грижи за тях.
  – миналата година точно на Държавния празник Деня на Независимостта открихме паметник на Освободителя на Българския народ през септември 1944г.-Маршала на Съветския Съюз и Командващ Трети Украински фронт Фьодор Иванович Толбухин . Това стана точно на 22 септ. 2015г.
  – тази година ние предложихме, а вие избрахте за президент човек, който е несъмнен комунист със задължителните за всеки комунист проруски и просъветски убеждения. Поне през следващите пет години, Република България чрез Държавния глава ще има ролята да парита всякакви антируски позиции и действия.
  Така че за какви “европейски ценности” в България говорите, при тези три изключително силни руски и проруски символи. И нама сила, която да промени нищо в тези направления.Предстои откриването на паметник догодина на друг Съветски военачалник. Вие виждате ли какво се вижда у нас, ето ви трите Съветско-Руски ориентира(символа), хайде сега покажете вашите “европейските”……
  Що за наивници сте, България винаги е била на Русия, такава и ще остане, вие действително ли смятате че тя ще изчезне в живота на страната?Има ли поне нещо аналогично , европейско у нас на фона на тези три ориентира.Или се правите че не ги виждате. Съветския Съюз влезе в България през 1944г. с дългогодишна програма и ние продължаваме да я изпълняваме. Вие които се смятате за европейци защо не избрахте ваш проевропейски ориентиран президент, нима не помните убийствената разлика с която нашия кандидат победи, що за наивници сте. Подгответе се по-сериозно, по-европейски за следващите избори и ни победете, но дотогава нашия Румен Радев ще е главния фактор в България. Така че няма смисъл са си блъскате главите-ние командваме положението и ще го командваме”

  Който може да предостави контрааргументи на комунистите, нека се опита….

 16. Нито един журналист и публицист не задава почти реторичния въпрос “В кой момент българчето си избра за президент руски резидент”???
  Ами в момент, по-скоро период, когато целия цивилизован свят негодува от политиката на Русия-агресия,бандитизъм, пък и вероятно проруски фактори свалиха холандския самолет. Заиграване със Сирия и Турция.
  Българчето пряко и косвено казва на Европа и Света- вие господа може да говорите каквото си искате за Русия, налагайте й колкото си искате санкции, но ние плюем на вашите “европейски” действия, нас НАТО не ни интересува,независимо дали някой ни псува, народа за Русия гласува.
  Каквито и действия да се водят от Русия към България, българския комунист ги предлага, а Москва ги налага.
  Точно това е уникално доказателство за валидността на руско-българската течна дружба.
  Засега тя е с продължителност близо един век, но няма изгледи да спре, наивността у нас здраво оре.
  И откъде се намират все още хора, които на този руско-съветски фон говорят за “евроатлантическа ориентация” . А каква ли щеше да е ориентацията, ако държавния ни глава-президент не е руски резидент и няма нито един Моч нито Альоч.
  И не се строят паметници на руски окупатори от безумни комунистически провокатори.
  И точно тази държава има официален празник на будителите.
  Резултатите показват само две възможности-или буденето е некачествено, или будените не могат да се събудят.
  Откъдето българските дела да бъдат погледнати, разума налага да бъдат заклеймени.

 17. Двама генерали – една цел!
  След като и клошарите под мостовете на Сена разбраха, че Радев е против санкциите срещу Путин, защото е загрижен за българската икономика, сега научихме, че Борисов е гласувал за санкциите с резерва (отвращение демек), щащото трябвало да се съгласуват с Тръмп – загрижен за американската икономика, демек.
  Аман от загрижени…

 18. Отсъствието на истински журналисти в централните медии винаги ме е дрезнело, но понякога е направо нетърпимо. Как не се намери един да попита загрижените за българската икономика колко точно са загубите от санкциите срещу Путин? И като чуе например колосалното число 60 милиона да го раздели на 10000 загинали и да попита, дали не си струва да се похарчат тези пари за спасяването на човешки живот?
  Когато в сърцето на Европа загиват хора, защитавайки Родината си (и по този начин намаляват вероятността на нас да ни се наложи да правим това) да правиш сметки на загубите е не само цинично, но и глупаво. Все едно съседът ти, чиято къща гори, да поиска кофа, а ти да не му дадеш, защото може да ти я съсипе.
  Друг е въпросът как червенотиквеничковчетата изчисляват загубите? Като знам какви титани на икономическата мисъл (призраци) бродят из коридорите на УНСС (не съвсем бивш “Карл Маркс”), няма да се очудя ако взимат обема на продажбите на санкционни стоки за 2013 г. и директно го броят за загуба. Още по-малко ще се очудя, ако при сравняване на реалните загуби (бракувана продукция плюс загуби от продажби на по-ниска цена) с печалбите от продажби на по-висока цена на други пазари се получи, че не само руската (според Медведев и Путин), но и българската икономика е на печалба от санкциите.

 19. Че Румен Радев е стопроцентов комунист личи от многократното използване от него на думата “враг”. България поради всякакви размери и критерии не може да бъде враг на такава сила като Русия. България по презумпция не може да води антируска политика, а за агресия пък да не говорим.Румен Радев пуска несъществуваща и невъзможна теза и я опонира , бори се здраво с нея. Наивниците , които го избраха несъмнено му пригласят-о, как може, как така Русия ще ни е враг, тя ни е освободила, тя е братска страна.
  Затова не връща на брат си откраднатите му архиви.
  Друг коментар в бпога повдигна поставената от мен летва на “българската наивност”, нивото е вече “българска глупост”, зад които думи заставам и аз.Но че ще се достигне още по-високо ниво, в това не бива никой да се съмнява.

 20. @Антикомунист

  Разгеле вдигнахте летвата, та поне да можем да се разхождаме свободно под нея.

 21. Евриуан, летвата е ниво на оценка на ситуацията в България, а щом една оценка е на ниво “глупост”, това съвсем не е нещо добро за добрите хора.
  Глупостта у една държава е отражение на глупостта на тези, които са я създали и които я подкрепят.Глупава държава не се създава от достоен и буден народ.Буденето у нас явно има обратен ефект, не че будителите са некачествени, а спящите…
  Както винаги съм твърдял, всяко нещо има облик. И този път няма да напускам границите на сайта-само безобразно глупава държава може да държи на територията си 84 паметника на чужда окупация. Погледни драги Еври каква сила и блясък на глупостта са запечатани на фотографията горе вдясно, но на колко хора това е ясно.
  Какво ли не се казва у нас, кой ли не пише, всички освен комунисите грешат, но у нас държавата също не греши и казва категорично-каквито и еквилибристика да се правят, Мочите и Альочите са неприкосновени и завинаги ще останат осветени.
  Кой ги осветява, ще попиташ незабавно ти? -българската глупост, кой друг.
  Само тотално глупав народ може да се къпе в лъчите на чужда окупация, друг вариант няма.
  А такова удоволствие не може да изпита нормален народ. Нищо ново не казвам, само фразата на Петко Славейков показвам-за мършата става въпрос, сещаш се нали.
  Затова досега нито един журналист, историк или публицист не се е опитал да го опровергае или поне подиграе.
  Всеки прекрасно знае че е прав и правотата му се доказва всеки ден.
  Това от мен в този облачен и ледовит ден.

 22. Драги Еври-Андреев,
  Да вземем още един факт, който е проявява на глупав диктат.
  Комунистите спечелиха с диктаторско мнозинство президентските избори. Този диктат бе наложен от българчето, което не се смята за комунист, а избира реално точно такъв.Разговарял съм с доста хора и ги питам защо са гласували за комуниста Радев. Те скачат като ужилени и казват ама той не е комунист, той е честен, образован, способен. Питам ги а кой ви казва че не е комунист-те мълчат и най-много да измънкат “ами как кой, не е важно кой го казава…” Или пък казват че не знаят,тогава им казвам че точно комунистите го казват. Те или мълчат отноо или казват “ей голяма работа, какво като те го казват, важното е да работи за България и за народа…”Добре де, как комунист ще работи за благото на народа, та малко им беше на комунистите да работят за това благо половин век и унищожиха всичко, не помните ли лозунга им “Грижата за народа-основна грижа на Партията”. Помним го как да не го помним…
  Добре де , сега пак ли се грижат за народа? Отново мълчание, защото се сещат за резултатите от комунистическите грижи.
  И им казвам, добре, съгласен съм Румен Радев не е комунист а честен и достоен човек, тогава какво прави при комунистите?
  Ами с теб не може да се спори, ти си странен… Не аз съм странен а всеки който е честен и застава заедно с комунистите е странен.
  Та това е картинката драги Евриуан,може Русия да води не само хобридни и перфидни войни срещу цял свят, но не руснаци избират за президент у нас руски резидент.Поне в този случай те нямат грам вина.

 23. Антикомунист, вчера споменах Цай Ингвен. Eдин от нейните политически въпроси: Как да събудиш някой, който се преструва на заспал?

 24. Чуди се един колега, че в България нямало истински журналисти в “централните медии”. Централни по отношение на какво? Това няма са разискваме сега.
  Едно радио избира в България “Политик на годината” . Радиото е “Дарик”, което се самопредставя хем за “първо”, хем са “частно”, хем за “национално”.
  Драги Еври, заявявам съвсем отговорно пред уважаемата публика на сайта, че само в държавата Република България има подобно радио, частно-национално. Че е частна собственост в това няма съмнение, но с нацията нещата не са така, няма как един или няколко собственика на дадена фирма или корпорация, в случая радиостанция да имат нещо, което е национално.
  От доста година търся в различните държави подобен факт, но не успях са открия.
  Та точно това (според мен абстрактно) радио номинира за “Политик на годината” един комунист, който в последния четвърт век нито е членувал в политически партии, нито се е занимавал с политика.
  През повече от първата половина на годината, подобна дейност не беше и възможна за него( служител от институция която е неполитическа по зНон), значи ако обективно се мисли комунистическия функционер Румен Радев може да бъде единствено “Политик на втората половина на 2016-та година”.
  Да не говорим че и до края на годината не се очертава той да се занимава с политическа дейност и да стане член на която и да е политическа партия, дори и на комунистическата. Дори и да подаде молба за член на БСП, комунистите няма да я удоволетворят, защото те са обявили многократно че той не е комунист.
  Е, това държава ли е, радио ли е, политик на годината ли е, какво прави на такава пародия и действащия президент на РБ.
  Моя скромен извод е че хем държавата е комунистическа, хем избранника е комунист, хем радиостанцията е комунистическа.
  А на такова комунистическо парти присъстват само комунисти, а не нормални хора.

 25. @Антикомунист

  По-горе сте ме каращисали с някакъв Андреев??? Това някаква антиком уйдурма ли е?
  Кой е Андреев? … И защо го сложихте на една маса с ‘everyone else’?

 26. Нещо съм се разсеял,усетих че има нещо погрешно,но възрастта си казва своето,съжелявам много,надявам се да ме извините…Не разбирам думата карашисване,но се досещам,че съм направил нещо неправилно…

 27. “Отсъствието на истински журналисти в централните медии винаги ме е дрезнело, но понякога е направо нетърпимо”-Караиванов

  Има още по-силни отсъствия:
  – в централната държавна власт няма истински държавници
  – в централната култура няма истински културни дейци
  – в централното радио и телезвизия почти няма истиски предаванеия
  …….
  Не виждам каков истинско има в комунистическо-проруската държава Ръ.Бъ.
  Който може нека да даде обратен пример…
  Нима ние ще имаме истински президент???-е как така,това не е възможно,той е руски резидент!
  България не е истинска държава,а народа й не е истински народ…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.