Масовото (само)отравяне в Русия не става само с метилов алкохол

При появата на новината за десетките отровени, от които 33 умрели руснаци в Иркутск, “употребили” по стара съветска традиция концентрат, който не е за пиене, бях решил да не реагирам. Не искам да ми се приписва някакво злорадство поради “русофобия” над гроба на едни нещастници, които имат нерадостната съдба да са се родили и живуркали в най-голямата, най-великата дори ( според самооценките на мнозина там) “държава на духа”.

Развитието на новината с нейните подробностите обаче ме накара да си променя решението. Защото в подробностите е “зарито кучето”, както обичат да казват загадъчно носителите на руската загадъчна душа. http://clubz.bg/48390-kak_umrqha_33_ma_rusnaci_pili_raztvor_za_vana

Да оставим настрана фактът, че никакъв надпис “ не е за пиене” не може да спре пиещите в Русия да се самоубиват с ( евтин) одеколон и други подобни концентрирани гадости заради един миг щастлива забрава на своя жалък живот. Самата им мизерия също ще подмина в тази реплика, макар да се откроява за пореден път обстоятелството каква масова нищета и безпросветност върлува в необятните простори на най-богата на природни ресурси страна, чието население така и не може да отлепи от социалното дъно на руската традция на изостаналост спрямо десетки други народи в Европа и в останалите континенти.

Най-много ме мотивира да напиша този кратък текст обаче отношението на властите към профила на самоубийците. Те били все от “неблагополучни семейства”.

В нормалните страни по света също има милиони “неблагополучни семейства” , но това не означава непременно , че са са дотолкова оскотели от бедност, че проявяват склонност към колективно самоубийство.  В случая с Иркутск става дума явно за бедни хора, които поради житейски дадености са загубили от човешкия си облик и здравия разум.

Накратко казано, става дума за бедни хора. Много бедни ( и такива има къде ли не другаде). Само че в Русия освен тези жертви на цялостното състояние на войнствената империя, която иначе харчи огромни средства за водене на постоянни войни, жертва на държавната пропаганда са и самите държавни чиновници. Не им се обръща езикът да се изразят човешки с признанието, че в администрираната от тях държава има бедни.

Така е не само в Иркутск и в т.н. микрорайон с “култовото” название Ново Лениново. Така е и в Старо Лениново изобщо, т.е. в днешна Руска Федерация, осеяна с паметници в прослава на Ленин, когото дори и имитаторът на Сталин в днешния Кремъл заклейми като рушител на руската империя, без обаче от това да последва нищо реално за истинската десъветизация на днешната путинска Русия.

 

Апропо, като става дума за нормалните държави: в такива страни за доста по-малко жертви на насилствена смърт обявяват национален траур. Говорим обаче за свят, в който човешкият живот е ценност. Така че в Русия едва ли ще скърбят официално за някави си бездомници и несретници. Тровенето на простолюдието с шовинистична пропаганда ( “Крим наш, Алепо- тоже”) ще компенсира някаква си тъга по отровените с метилов алкохол десетки сънародници.

25 мнения за “Масовото (само)отравяне в Русия не става само с метилов алкохол”

 1. Само за протокола. Жертвите дотук са 41.
  «В больницы Иркутска продолжают поступать пострадавшие от отравления спиртосодержащей жидкостью «Боярышник». На 20.00 (по местному времени) из 57 пострадавших скончался 41. Состояние остальных остается тяжелым», — сообщил прокурор Ленинского района Иркутска Станислав Зубовский.

 2. россияне!
  Не верьте американским прихвосням,”Боярышник” – это отечественный,импортозамещенный продукт из российского исконно-посконного сырья,полезен для кожи,зрения и внутренних органов!
  Пейте на здоровье!
  Как можно организовать бесплатную раздачу этого благородного напитка в вашем городе? много стран согласны пожертвовать огромное количество денег на этот напиток. например ящик боярышника на одного расиянина. по крайней мере поставки на 86% будут обеспечены.

 3. Кратко, точно,ясно и право в десятката. Шапо!

 4. С какво точно масово се тровят в Русия ми е все едно. По ми е важно с какво масово се самоопияняват в останалия белий свят и в частност у нас. Да е алкохол, не е. Обаче опиянението е гарантирано и очевидно махмурлукът е с отложено действие- обикновено за след едно-две поколения. Ще пропусна ключови назначения в САЩ на хора, видимо опиянени от харизмата на Путин или пък от парите на Путин /все тая/. Обаче няма как да пропусна интрв

 5. Този тъжен разказ ме накара да си спомня средата на 70-те години в град Казан,където групи от български специалисти трябваше да минем на едномесечно обучение за работа на инсталации с етиленов и пропиленов окис /даващи взривни смеси със следи от вода и въздух.Тези окиси се съхраняваха под азотни възглавници/.Подобна инсталация беше изградена в нашият завод,която работи над 20 г. и как не гръмна и не отнесе софийското поле беше чудо.
  Когато в началото на м. март пристигнахме в Нефтохим -Казан /3 пъти по голям от бургаския/беше станала голяма трагедия.Над 20 работника бяха починали и още толкова увредени/ослепели и осакатени/.Бяха пили метилов алкохол от цистерна.Имаше и загинали химици,които много добре знаеха за какво става въпрос.Но явно нямаше земна сила,която да ги спре.
  Град Казан е един скучен да не кажа зловещ град.Там няма нищо интересно,някакви кули подобни на Кремълските.Тогава единствената интрига беше ,че там бе умрял Василии – синът на Сталин също алкохолик.
  Хората нямаха право на свободно придвижване,нямаха право за свободен избор и единствената им утеха бе алкохола.
  Ще кажете алкохолици има по целият свят ,но такава масовост аз за първи път видях.Особено след ленински съботник ,където ги събираха с камионетки.
  Едва изчакахме да мине месеца за обучение и бягахме от това прокобно и зловещо място,
  Тук ще се съглася с Антикомунист,че Ленин и комунизма оскотиха и унищожиха този народ руският.Той вече е е безвъзвратно увреден.Жалко.

 6. Много се извинявам за гафа, не разбрах как се получи. Исках да кажа, че интервюто на Румен Радев пред в.”Монд” много ме ядоса. Не очаквам летецът да се е напил, обаче той излага такива съображения в руска подкрепа като да е на три ракии минимум. Да беше пил одеколон, поне щеше да мирише по-добре.

 7. защо ли не съм учуден,няма водка има одеколон ако няма и миризма става лошо,тази нация е доведена до фатален край,язък за рашките на путин,той не пие,какво да кажем за останалите наздраве друзя.

 8. Чакам “русофилите” да си слагат руското знаме на профилите във фейса по този повод…

 9. За съжаление алкохолизма в Русия има масови мащаби от много години!
  Интернет е пълен с клипчета на пияни руснаци.Същото е и положението с абортите в Русия-ако не се лъжа най-многобройни в Европа.
  Да се чуди човек каква е тази т.н ‘руска душевност’. Допускам част от популизма извиращ от Кремъл.
  Нищо чудно,че никой не я разбира таз душа.

  Бог да ги прости все пак починалите!Страстите човешки не един и двама са унищожили…

 10. Е и нашият радев можеше да се обади на киро ментето да и изпратим и лично на Путин, водка тон хубава” Цар Самуил” и може и същата марка ракия

 11. Зад това със сигурност стоят Иван Костов, САЩ, соросоидите и евролиберастите

 12. Следя ВВС -Русия по темата за трагедията в Иркутск.Жертвите вече са 50 човека, средна възраст 35 години. Публикувано е съобщение от надзорната агенция по контрол на руските алкохоли, която дава изумителния факт, че годишната консумация на лосиони в Русия е 250 милиона литра при население около 140 милиона човека общо.При полицейската акция днес в Иркутск са арестувани 120 тона нелегален алкохол и 500 тона от лосиона- убиец.Последният се прави и консумира от руснаците от години , но в трагичният случай нелегален цех е произвел лосион-менте с метилов алкохол, откраднат от военно поделение/ използва се в хидравликата на оръдия и самолети и нарочно е метилов, защото иначе руснаците го изпиват и недовлагат в техниката, която се поврежда/В нелегалният цех са открили още 47 туби с отровния лосион. Драмата щяла е да бъде още по-мащабна, ако тези туби бяха стигнали до пазара в Иркутск.Фактът,че жертвите са поглъщали големи количества лосион и смъртта им е настъпила бързо,е спасил града от поне още сто жертви. Удивителните данни, че руснаците изпиват ежегодно по 250 милиона литра лосиони за да се напият, властите обясняват с ниската им цена. А тя е ниска, защото лосионите, макар и съдържащи алкохол като дезинфектант, не се облагат с алкохолен акциз.

 13. Oтвори се ваканция за руски посланик в Турция. Предал е богу дух Андрей Карлов.

 14. „Когато се почувстваш нещастен, иди в Русия. Всеки, който опознае тази страна, ще разбере, че е истинско щастие да живееш в което и да било друго кътче на света.”
  Малкиз дьо Кустин
  Русия, 1839 година
  Всеки, който мисли тази оценка за невалидна днес, е или идиот, или русофил /каквото и да значи това/, което всъщност е почти едно и също. Това, разбира се, не се отнася за платените русофили.

 15. Влиза руснак в парфюмерия дъхва с уста на продавачката и пита имате ли такъв?Продавачката му дъхва и казва имаме само такъв.А не искам,скъп ми е.Преди няколко години във в-к “Аргументи и факти”имаше статия,в която пишеше,че жертвите на антифриза,течност за чистачки и прочие препарати са над 18000 души годишно в Руската Федерация.

 16. Най големите противници на Путин първи изказаха съболезнования за убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов.
  Никой не заслужава да го убият в гръб като куче без съд и присъда.
  Kакто и да e жертва затова че е посетил Коледен базар в Берлин нa 19/12/2016.
  Кой e застрахован oт постъпкитe на хора които в отчаянието си и в сляпата единствена права вяра не се спират пред нищо за да отидат в рая?

 17. Не е случайност, че руснаците имат много добри актьори, това също е начин да избягат от действителността, в която са принудени да живеят и да понасят.

 18. към Иванова: На Вас може и да Ви е все едно. Очевидно е, че и на радев “му е все едно”, предвид интервюто му във в. “Монд”, от което иначе сте “много ядосана”. Приказката за зелника отдавна вече не върши работа по съвсем явни причини, посочени най-компактно в коментара на г-н Павел Тинков към настоящия материал на г-н Инджев. Риторично казано – поради що ще ни водят към социалния модел на русия като алтернатива на сегашния у нас?

 19. SMS, а бихте ли споделили от коя националност са тези зверове, които принуждават такива миролюбиви въздържатели като руснаците да живеят в тази страшна реалност, с нищо незаслужена от тях?

 20. Боже, нямат ли край ужасните мъки, които ужасният Обама причинява на Русия? 🙂

 21. @ МIKA

  Въпросът Ви е риторичен.
  Не познавам по-мазохистична нация от руската. Като че ли нарочно си избират да ги управляват най- големите престъпници, сигурно за да страдат повече и така по-бързо да се възвисят духовно до такава степен, че да пият антифриз, препарат за вана, Тройной и какво ли още не 🙂
  У нас дори най- фанатизираните русофили още не са достигнали подобно духовно извисяване!

 22. Само ще допълня, че в “самая могучая” самогон се прави от всякакви л@йна, дори в буквален смисъл. В “Животът и необикновените приключения на войника Иван Чонкин” един от Кузма Матвеевич Гладишев показва на Ванка как се прави от човешки екскременти. Мислите, че става дума само за художествена измислица? Ето ви форум с цяла тема за такъв от кравешки.
  http://forum.homedistiller.ru/index.php?PHPSESSID=d8lu51f7rd3s5jvbopacduglq2&topic=133745.0

 23. Лошото е, че и в България всяка година има такива жертви. Поради същата причина – душевна нищета.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.