Убийството на руския посланик в Анкара повдига убийствени въпроси

Руският посланик в Турция Андрей Карлов беше убит в Анкара тази вечер от атентатор, който е разпознат като бивш 22 годишен турски полицай ( уволнен при чистката на Ердоган след опита за преврат през юли), който обаче изглежда е играл ролята на охранител на…руския посланик ( ако се съди по снимките, показващи, как убиецът изчаква посланика зад гърба му да приключи речта си, преди да го застреля демонстративно).

Резултат с изображение за Убийството на руския посланик Андрей Карлов снимки

Убиецът говори  предсмъртно на арабски на мястото на престъплението над тялото  на простреляния от него дипломат, давайки си явно сметка, че няма да напусне помещението жив. Цитира Корана. Демонстрира принадлежността си към исляма.

В обяснителната част на своите действия той преминава на турски.

Колкото и да е рано за спекулации относно мотивацията на атентатора, избирам да цитирам версията на британския “Индипендънт”. Според нея стрелецът не просто е споменал Алепо, но изглежда е направил връзка между руската роля в Сирия и руската  притоплена връзка с Турция. Поне така изглежда от разшифрованите от британския вестник негови думи, според който той е крещял “ Ние умираме в Алепо, вие умирате тук”.http://www.independent.co.uk/news/world/europe/russian-ambassador-shot-gunman-we-die-in-aleppo-ankara-assassination-a7484966.html

Изглежда като бунт и срещу заиграването на Турция с Русия.

Ако правилно разбирам, атентаторът изпраща послание с цената на живота си, че руският принос за разгрома на съпротивата в Алепо ще вгорчи живота на руснаците в Турция, независимо от това, дали турските власти са съгласни това да се случи.

Анкара  беше голям защитник на съседния на Турция най-голям в близкото минало сирийски град срещу въздушните атаки на Русия и сухопътните нападения на режима на Асад, подпомаган от ливанските шиитски милиции Хизбуллах и от ирански специални части, но се примири  тихомълком с разгрома на северния сирийски град, смятан за особено важен от гледна точка на турските интереси при разпределението на сферите на влияние на терена след края на сирийската гражданска война. Иначе казано, падането на Алепо в руско-сирийски-ирански ръце е поражание за Турция.

Руското външно министерство вече обяви като виновни за атентата неназовани ислямисти.

От Анкара може да се съгласят, а може и да наблегнат на обичайните заподозрени, каквито за Ердоган са кюрдите.

Валят задължителните за такава ситуация уверения от двете страни, че терористичният акт няма да навреди на двустранните отношения ( които руският ултрашовинист Жириновски, цитиран от руски медии, определи по този повод като “отлични”).

Във всички случаи обаче атентатът поставя на изпитание дружбата между двамата евразийски автократи, които със сигурност ще си стиснат пак десниците по темата за необходимостта от борба срещу тероризма, но какво държат в същото време зад гърба си в лявата ръка, това не се поддава на прогнозиране в света на ориенталско-болшевишките традиции в международното надлъгване.

21 мнения за “Убийството на руския посланик в Анкара повдига убийствени въпроси”

 1. Сталин го помна държеше така брадвата зад гърба си, докато не му се случи случка и му натикаха брадвата там, където слънце не огрява. И не само на него, ами и на целия Съветски съюз, който тъкмо се беше приготвил да става “освободител” на Европа и беше надрискан до такава степен, че и до днес не става нищо от него, а и едва ли някога ще стане. Много българи вече се обръщаме към нахалните рашъни и мамашки които сякаш са навсякъде, особено в КАТ, където си вадят шофьонски книжки за да “ездят” из майка България като из бащиния, та българите вече се обръщаме към такива само на английски език с последно предупреждение-

 2. Каквото повикало, това се обадило. Само за протокола да припомня, че в Турция имаще най-силни антируски протести срещу касапницата в Алепо.
  Скромното ми мнение е, че това е само началото. Да не забравяме, че рф е най-голямата мюсюлманска европейска държава. Едва ли всички там са “правоверни” като рамзан кадиров който каквито и изстъпленията да извършат рашистите в Сирия вика ура.

 3. Примката се самонатяга,както за Ердоган така и за Путин … и ако някой си мисли че Турция и Русия се подпомагат взаимно(дали ще мъглявото определение-заедно да борим тероризма или чрез курорти и домати…)жестоко греши(както много често русофилите в България сменят своите чуства към Турция,толкова,колкото е необходимо по заповед на Масква)
  Наистинам,защо е убит Посланика на една Държава?
  С тези ниски цени на въглеводородите,Алепо( евентуален петролен и газов Хъб при високи цени на петрола за износ към Западна Европа) не представлява никакъв интерес за Западна Европа и САЩ.Самата Сирия не представлява интерес за Западните сили.
  Посланика е убит единствено заради руските жестокости…използването на сила несъответваща на тази на бунтовниците,използването на забранени оръжия..Можем да кажем,че Путин си уби посланика,но той си е свикнал да убива хора така ,че….

 4. Жалко само, че атентатора или какъвто там се води не познава ”безграничната руска душа”.Путин тоя посланик до утре ще го е забравил, а населението в Русия ще иска отмъщение, което ще бъде стоварено върху сирийските жени и деца…

 5. едва ли ПУТИН вярва, че посланника е убит от много обич по,, русия,, или защото питае безкрайна топлота по руската душа на рашките от азиатската РФ ,но е сигурно ,че АЛЕПО няма да бъде забравен-зверствата,начина по който ПУТИН реагира пред ЗАПАДА за съпричастност, ЛАЗЕРНОТО УНИЩОЖАВАНЕ-беше нещо ВАРВАРСКО-невиждано досега.

 6. ДАРИ ШИШЕ РИКИЯ -СПАСИ Руски ЖИВОТ.
  Носете шишетата на БСП/ГЕРБ- с поезда у Русия

 7. Что вы знайте о Грибоедове ? –
  -Он грибы ел.
  Грешка , възможно е и да си е похапвал гъбета , но Александър Грибоедов е първият посланик на т. нар. русия, който е бил убит в Иран през 1829 година. Както знаете той е написал пиесата “Горе от ума” , която би могла да се преведе , „От ума си тегли“ – каква ирония Боже ,убийството на посланика на русия е като бумеранг за идиотиите , които Кремъл натвори в Сирия – самия убиец го изрича , но останалите говорят за Гюлен , ИДИЛ , и какви ли не щуротии , само не и истината. Грибоедов им го е казал отдавна – “Горе от ума” , Пушкин им го е напомнил , но…

 8. Историята с това покушение изглежда неестествено – нито обстоятелствата при които се случва, нито реакциите след това изглеждат адекватни.
  Чудно с какво се е провинил руският посланник, че Кремъл да го ликвидира по такъв начин?
  Ответната реакция очаквам да бъде засилване на държавния терор в Турция, обвиняване на САЩ, че не са предали Гюлен и засилване на бежанския натиск към Европа. Като бонус другарят Путин може да получи прекратяване на всякакви преговори между ЕС и Турция…

 9. ================================================================================

  Последна редакция на 19/12/16

  Синът на кадрови офицер от РУМНО
  (Разузнавателно управление на Генералния щаб на (комунистическата)
  Българската народна армия) и внук на шумкари оглавява кабинета на Румен Радев

  Възможно ли е син на хитлеристки полковник от Абвера да получи място
  в президентския екип в Германия?

  Антон Тодоров, специално за Faktor.bg
  —————————————

  Имаме си проруски сламен човек за президент и оттук-нататък да знаете, че ни чакат свирепи времена. Както се казва, свърши лошото и започва страшното. Защо мисля така ли? Защото моята разузнавателна структура вече разполага с подробна, много солидна, проверена и напълно автентична информация какви хора гласи за свои най-близки сътрудници лицето Румен Радев, известно с работния псевдоним „Решетников“.

  Днес ще се запознаете с един от най-близките и важни хора в екипа на (не)българския президент. Става дума за журналиста Иво Христов.

  Кой е този човек и какъв е неговият произход? Иво Христов Петков е роден на 8 октомври 1970 г. в Истанбул. Защо пък там се питат българчетата и чакат отговор. Ето Ви отговора – защото по това време бащата на Иво Христов е вицеконсул в Генералното консулство на НРБ в Истанбул, отговарящ по културните въпроси. Това обаче е неговата длъжност за прикритие. Истинското занимание на Христо Христов е военното разузнаване. Той е руски кадрови офицер, който служи в комунистическото военно разузнаване РУМНО.

  Но нека започна поред. Бащата на Иво Христов, Христо Петков Христов е роден на 29 март 1932 г. в с. Кормянско, което се намира в днешната община Севлиево. Баща му Петко Христов Петков, дядото на Иво, става член на БКП през октомври 1944 г., т.е. веднага след болшевишкия преврат. Братът на дядо му, Симеон Христов Петков, е ятак на Габровско-Севлиевския шумкарски отряд. Води се и политзатворник. Сестра им, Велка Христова Сърцанова пък е ятак на шумкарите-терористи от отряда „Чавдар“! От същия шумкарски сой е и майката на Иво Христов – Любка Христова, с която Христо Христов сключва брак през 1960 г. Баща й Иван Кафалиев през 1920 г. става член-основател на Българския комунистически младежки съюзв гимназията в Пирдоп. Взема участие в Септемврийския метеж през 1923 г. Активен шумкарин през периода 1941/44 г. в I-ва софийска военно-оперативна зона.Признат е за активен борец против фашизма и капитализма. Майка й – също. В дома на родителите й на ул.„Малуша“ 12 са се провеждали заседания на нелегалния Софийски областен комитет на БРП (комунисти)и щаба на I-ва военно-оперативна зона. В дома им са се укривали членове на ЦК на нелегалното Политбюро – просъветските терористи Христо Михайлов, Методи Шатаров, Лиляна Дмитрова, касапинът Владо Тричков, Боян Българанов, неграмотният хитрец от Правец Тодор Живков, масовият килър след 9 септември Георги Чанков, както и Здравко Георгиев – тогава началник-щаб на Първа Софийска въстаническа оперативна зона, а след 9 септември 1944 г. – началник на военното разузнаване на ГЩ на БНА (1948-1951), заместник-министър на отбранатауски сл, а в периода 1970-1976 г. е заместник-министър на вътрешните работи. Любка Христова, майката на Иво Христов, е завършила през 1957 г. Държавния икономически институт в Москва (Институт Бауман). След завръщането си в България за кратко работи като икономист в Министерството на леката промишленост, след което постъпва на работа в Комитета за приятелство и културни връзки с чужбина, където 10 г. работи като

  съветник в сектор „СССР“

  След това се прехвърля в Държавно сдружение за българска книга и печат като гл. специалист в отдел „Международен“. Пълна болшевизация и съветизация, истински потрес дотук от профила на семейството на бъдещия, може би най-важен човек в екипа на Румен Радев. Чудно ли е тогава, че Решетников така умело успя да го пласира на иначе, много умните, интелигентни и много проницателни българчета!

  Да видим какво се случва с бащата на Иво Христов – там нещата тепърва започват да стават интересни. След 9 септември 1944 г. във всички части на армията се изграждат политотдели, които поддържат тесни връзки със съответните комитети на БКП. За тяхната подготовка в принципите и постулатите на сталинизма през 1950 г. е открито Народно военно-политическо училище „Й. В. Сталин“, а през 1951 г. – и Военно-политическа академия. Бащата на бъдещия шеф на кабинета на Радев Иво Христов през 1951 г. завършва курс за политически офицери в същото училище, където е обучен да провежда сталинистката политика в армията. Веднага след завършването е назначен в БНА и 11 години служи на различни длъжности като партийно-политически работник. Достига да заместник-командир по политическата част (ЗКПЧ) на батальон. Член е на БКП от 1953 г., многократно е избиран за секретар на партийното бюро и член на партийните комитети в различни поделения. В качеството си на такъв дори е избиран и за член на Градския комитет на БКП в Михайловград (дн. Монтана). През 1962 г. се ражда сестрата на Иво Христов, Мариета. Година по-късно баща им завършва задочно Юридическия факултет на Софийския университет „Кл. Охридски“. Междувременно в периода 1962-1964 г. Христо Христов завършва курс по турски език в школата на МВР „Г. Димитров“ в София.

  От 19 октомври 1964 г. е приет на работа като кадрови офицер във военното разузнаване РУМНО – най-мракобесната и просъветска структура в комунистическа България. До 1966 г. е на прикритие като съветник в Комитета за приятелство и културни връзки с чужбина. През 1967 г. е прехвърлен на прикритие в Министерството на външните работи с ранг III-ти секретар, като от юни 1967 г. е на работа в Генералното консулство на НРБ в Истанбул като вицеконсул, отговарящ по културните въпроси. Там на 8 октомври 1970 г. се ражда Иво Христов. Една година по-късно баща му Христо Христов прави стремителна кариера – става секретар с II-ри ранг, а няколко месеца по-късно вече е секретар с I-ви ранг. В резидентурата на РУМНО в Истанбул Христо Христов се подвизава

  с псевдоним „Бояджиев“

  Една година е и партиен секретар на първичната партийна организация там. Семейството му остава в Истанбул до 1972 г., когато през май Христов получава разпореждане да се върне в България. Човекът очевидно ще расте в двете кариери – тази на дипломат (прикритието) и втората, по-важната – на комунистически военен разунавач. И наистина, в периода 1 септември 1973 – 24 юни 1974 г. Христо Петков Христов е изпратен на 10-месечно обучение във Военно-дипломатическата академия на ГРУ на Съветската армия в Москва! Три години по-късно, през 1977 г., Хр. Христов отново пристига във Военно-дипломатическата академия на ГРУ на Съветската армия. Този път на специален курс за ръководни кадри! През 1978 г. вече е с ранг „съветник“ в МВнР. През декември 1984 г. Христо Петков Христов е изпратен в Посолството на НРБ в Брюксел като съветник по политическите въпроси.

  Това е прикритието му. А по-важната му дейност е на резидент на РУМНО в Брюксел! Вече е полковник и в Разузнавателния пункт (РП) на РУМНО в Брюксел се подвизава с псевдоним „Дилянов“. Работи здраво срещу НАТО и ЕИО в полза на общата антинатовска и антимариканска политика на ГРУ и РУМНО. Вербува и ръководи агентура, провежда разузнавателни и активни мероприятия срещу НАТО. Мандатът му като резидент на комунистическото военно разузнаване продължава четири години – до август 1988 г . Уволнен е и зачислен в запаса със Заповед Р-03/21.03.1991 г.Днес неговият наследник Иво Христов е острието на атаката на Румен Радев „Решетников“ срещу всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) между Канада и ЕС. Радев каза, че щял да сезира Конституционния съд заради подкрепата на кабинета „Борисов“ за това споразумение, с което може да създаде гигантски напрежения и проблеми на страната и нацията в отношенията и с нашите стратегически съюзници.

  Описах толкова дълго и подробно историята на Иво Христов и неговите родители, защото тя е като класика за 99 % от екипите на българските президенти в периода на прехода. Пълно е с всякакви щатни и нещатни сътрудници на тоталитарните служби, с техни производни, деца, внуци, скоро очаквам
  да дойде колодата на правнуците им

  И много моля, не досаждайте с глупавото и празно заявление, че той не можел да носи отговорност за баща си. Никой не говори, че той трябва да носи такава отговорност. Нещата са далеч по-сложни и …морални. Мислите ли, че е възможно син на хитлеристки полковник от Абвера да получи място в президентския екип в Германия например? Не, нали? Когато Арнолд Шварценегер се кандидатира за губернатор на Калифорния през 2003 г. излезе информация от австрийските архиви, че неговият баща Густав Шварценегер е бил член на национал-социалистическата партия от 1938 г. После Асошиейтед прес доказа, че година по-късно бащата на актьора става и щурмовак в СА, факт, който за малко да го препъне по пътя към губернаторския пост. Но в САЩ никой не започна да мърмори, че някакви много злобни хора, хейтъри, са вдигнали мерника на Арни. Напротив, изследването на произхода и миналото на кандидатите за публични постове там се разбира като много важно и отговорно задължение на медиите. Писал съм го, ще го напиша отново – идеята на проучването на биографиите на публичните лица има една много значима цел. И тя е на базата на събраната информация и анализа й със специфичните инструменти на биографичното изследване да се открият потенциални неприемливи или съмнителни „заложби“ за публичната функция, която иска да изпълнява съответното лице. Тук туземното население обикновено е възмутено от подобен интерес. Защо тогава непрекъснато се оказва изненадано от поведението и решенията на „любимците“ си, но винаги, след като е гласувало безпаметно за тях? Колко е прав Джордж Бърнард Шоу, който беше отбелязал някъде, че демокрацията е най-справедливата система – никога не дава управление по-добро от това, което избирателите заслужават.

  ================================================================================

 10. Защо ли убийството на Андрей Карлов ми напомни за Андрей Карлович?
  @SMS, точно снощи обяснявах на най-младия ми син, роден тук в Щатите, че съвременния ислямски тероризъм е рожба на савецките комуняги и как българските другаре тренираха арабски терористи в София. Нещо като “Терористъй всех стран, объединяктесь”, с извинения към съфорумците за савецкия диалект.

 11. Отвъд инцидента Путин инкасира още една победа благодарение на АБСОЛЮТНИТЕ НЕКАДЪРНИЦИ Обама и Кери. Самата среща днес в Москва между Русия, Турция и Иран трябва да внушава на света, че решението на сирийската и изобщо на близкоизточната криза не е с участието на Запада.

 12. До Христо Бояджиев .Вие помните когато се съедениха двете Германии вие знаете какво направиха със Щази .Тук в България трябваше да бъде направено също но и до сега тези комунистически мекерета си развяват баирака- и вие сам виждате на къде върви любимата ни родина.Избири на ПРЕЗИДЕНТ та той какъв е .Но едно мога да кажа (овчи народ ,и до сега не му дойде акъла 26 години те го мачкат и му е густо както казваме в Пловдив. Свалям ти шапка за горе написаното. А колкото за убйството на Руския посланник в Турция- сега е ред на ПУТЛЕР.IIC…..oIL

 13. Извинявам се написал съм Христо Бояджиев. Да се чете ХРИСТО ГАНЧЕВ.IIC…..oIL

 14. Много интересен е факта че убиеца е турчин а не сириец. А очевидно е бил и охрана на посланика. Ако изключим конспиративните теории (което е най-вероятно тъй като почти никой няма интерес от това убийство) може да си направим няколко заключения. Първото е че турците очевидно не харесват руската политика въпреки че се опитват да ни представят едва ли не Путин и Ердоган като първи приятели. Второто е че въпреки масовите арести и уволнения Ердоган няма достатъчен контрол над силовите структори. Третото е че жестокостите на Асад и Путин са способни да радикализират хора извън бойните действия в Сирия. Това ме навежда на мисълта че действително терористичните атаки срещу Запада не са идеологически а стратегически (и очевидно в интерес на кого). Но това убийство според мен променя вектора на идеологическия тероризъм от Запада към Русия. Макар и “победител” на терен в Сирия Русия не е застрахована от бъдещи загуби. А Ердоган държи доста силни карти и знае как да ги използва. Тоест “приятелството” между тях е за да се прекарат един друг. Както е и вашето заключение г-н Инджев, добър анализ както винаги.

 15. СТАМБО, обама и кери всички ги сочат за виновници, но има много по-виновни ,които се крият зад тях и ги използват за дежурните виновници за Сирия.
  А какво да кажем за невменяемият маниЯк ердоган???
  ердоган не помогна още на Дж.Буш-младши за Ирак! Скара се с Израел, Египет, САЩ, ЕС…с туПлер.. с Ирак, а аятоласите , и може би с жълтурковските комунокапиталисти от Китай…..с всички!
  Даже доскоро не даваше на обама да използва базите в Турция за военни действия в Сирия. Макар обама и без това да не е много “ентусиазиран” за някакви действия в Сирия.
  А пък реално погледнато САЩ нямат кой знае какви интереси в Сирия. А пък и опита от Ирак, когато САЩ нямаха толкова много реални поддръжници и в НАТО, също действа като спирачка. Опита и с “арабската пролет” също не е най-насърчаващият за допълнителни действия в Сирия. А пък и в Сирия има толкова много “помагачи” – туПлер, аятоласите, хизбуллах, шаббиха, ИДИЛ, …. и т.н..
  А колкото до напъните на смешника ердоган да се прави на нов султан, и световен ислямски водач , то това е случай за съответната диагноза на съответните специалисти.
  Сегашното положението в Сирия и Близкия изток е повече следствие от “действията” на ердоган, отколкото от бездействието на обама.
  ердоган през повечето време действа като противник на САЩ в Близкия изток. А без стабилен съюзник , дори и Рейгън нямаше да има някакви успехи там.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.