Георги Първанов повтаря Добри Джуров като фарс

Днес Георги Първанов обяви от телевизионния екран, че слиза от върха на създадената от него ( с ресурса на държавата в последната година от мандата му като президент) партия АБВ, но щял да стои “плътно зад младите”, заради които ( уж) правел крачка назад.

Първанов, разбира се, както много пъти досега, изобщо не се притеснява да си противоречи с предишни свои изказвания и това е възможно заради факта, че дори и при полета му надолу никой не му противоречи. Нито в политиката, нито в медиите. Как и защо постигна тази недосегаемост, не ми се иска да синтезирам в няколко изречения след като съм си направил труда даго обясня в книгата “Президент на РъБъ” още през 2010 г.

Очевидната причина за това решение е желанието  му да се посниши на завет при турболентните процеси, свързани с пропадането и на дългогодишния му съзаклятник Бойко Борисов в раздаването на порциите в България. Над двамата тегне поредното пренареждане на редиците в московската пета колона, която след 10 ноември 1989 г. се “перестрои” от чисто съветска в България по начин, който няма равен по успеха на тази операция в нито една друга бивша съветска колония в Европа.

Путин е заложил на по-млади свои протежета в България и Първанов е принуден да козирува с лъжата, че се оттегля единствено по свое желание от загриженост за младите, завличайки със себе си в (неизвестен засега ) политически бункер ( построен на здрава икономическа основа лично за Първанов) и други “старци”, като Калфин и Румен Петков.

“Път на младите” е сред най-осмиваните лъжи на комунизма в България. Като производна на ставащото в СССР до степен на пълно подчинение и карикатурна имитация, “старите” стискаха властта до последния си дъх и си отива от нея само посмъртно или при някакво провинение спрямо несменяемия вожд Живков, който ги пенсионираше или изпращаше “на отговорна работа” без обаче да дава каквото и да било обяснение за рокадите.

В Москва “старите” даваха пример.  До такава степен се бяха окопали на върха на върхушката, че маса вицове вадеха на показ видното за всеки явление. “Най-популярното състезание в Кремъл е надпревара с катафалки към гробищата”, гласеше един от тях.

Самият български васал на Кремъл Тодор Живков обичаше да се “шегува”, че дядо му е бил столетник, пък той се бил метнал на него. “Правете му сметката”, демек…

И въпреки всичко партийно – държавната “етика” изискваше да се повтаря папагалски лъжата “път на младите”. Както виждаме, крушата Първанов не пада по-далеч от това гнило дърво.

При това лъжата на Първанов е особено нахална при бегъл прочит на негови интервюта и цитирани в медиите изявления, в които не веднъж е определял себе си като “много млад” , за да се оттегля от политиката. Как така “изведнъж” остаря и му се прищя да дундурка младите на коленете си?

Освен посочените по-горе причини, има и още една, която най-вероятно го мотивира да се направи на политически пенсионер от рода на военизираните, които напускат млади службата. Подозирам, че му се е привижда ролята на задкулисен кукловод като доста по-удобена от това да е лице на провалена партия.

Ситуацията ми напомня една случка от септември 1990-та година.

Не бях присъствал на правителствено заседание никога. Но когато Андрей Луканов си предаде сам щафетата на властта на 21 септември, бях поканен като изпълняващ длъжността директор на БТА и формален член на правителството (!) в това качество за първи ( и последен път) да взема участие в последното заседание на онзи министрски съвет, известен като “първото правителство на Луканов”.

Отидох от любопитство, воден също така от желание да видя отвътре онова, което критикувах в публичното пространство. Беше странно за мен, защото бях избран да изпълнявам длъжността Главен директор на БТА от Общо събрание на работещите в агенцията в условията на управленския вакуум, настъпил след бунта срещу старото ръководство на Боян Трайков, практически прогонен през ноември миналата година.

Трайков беше явно между приближените на партийните превратаджии, което се видя от изпреварващата му заповед да се изработи голям портрет на Петър Младенов като алтернатива на портрета на Живков в агенцията още преди да се е разпространила новината за отстраняването на Първия, както го наричаха уж свойски, но винаги уважително неговите верни придворни. Фактът, че демонстрираше близост с победилите другари, не му помогна обаче и той изчезна да се лекува във Франция, оказвайки се последният функционер, облагодетелстван финансово от партийната върхушка в България по тази линия, понеже лечението му платиха от някакъв фонд за правоимащи по разпореждане на ЦК на БКП.

За да няма недоразумение, да спомена отново и малката подробност: подписка на  около 80 на сто от работешите в БТА отлежаваше при премиера Луканов с искане да ме предложи официално за Главен директор на БТА на президента, но той упорито отказваше и същевременно знаеше, че не може да наложи свое протеже. Това положение се запази и по време на злополучния му втори мандат, който приключи безславно с общонационална стачка. Имах скромен принос към нейното начало в навечерието й, възприет от стачниците като сигнал да не се колебаят.  Луканов се опита да ми нареди по телефона чрез БТА да бъдат сплашени с прокуратурата журналистите, които пишат за стачката- вместо това, разгласих от телевизионния екран заповедтта му с призив към журналистите да направят точно обратното.

Ето защо, при нашата явна и пълна несъвместимост до степен на антагонизъм, беше твърде странно, че е поискал да стана свидел на сцената , при която си предава властта сам на онзи 21 септември 1990 г.

Ако не греша, единственият коментар извън протокола по време на тази церемония беше на отиващия си министър на отбраната Добри Джуров. “Другари, аз сега си тръгвам, но винаги съм на разположение”, заяви многозначително той преди да затръшне вратата.

Беше наистина двусмислено предложение в контекста на слуховете за ключовата му роля при свалянето на Живков.  Добри Джуров остана в ръководството на преименуваната БКП и се ползваше с почестите на старейшина в това качество, макар БСП да беше в упадък.

Сега личното владения на Първанов АБВ е в упадък и той слиза от върха със заявка, да му бъде нещо като гарант.

Историята в случая не извенерява на класическата дефиниция на Хегел- първо се проявява като трагедия ( в чаша вода в случая Първанов), а после се повтаря като фарс.

15 мнения за “Георги Първанов повтаря Добри Джуров като фарс”

 1. Според мен днешният точно фокус на гоце и двете му другарчета Калфин и Петков е маневра преди предсрочните парламентарни избори – стана ясно, че ще има. Така се дава свобода на “другарките и другарите” от АБВ да си се върнат към бсп-то, а за маневрата тримата глупаци ще бъдат възмездени подобаващо. От кого ли? От ДС и сие, разбира се.

 2. Крюела Девил Позитанска и оня Квазимодо Добрев само преди дни обявиха амнистия за всички напуснали някога си БСП-то. Най-вероятно, напускането на гоце и компания ръководните постове в АБВ-то е сигнал за край на активното мероприятие “плурализъм у лево” и знак за завръщане на блудните Овце в кошарата. Сега трепетно ще очакваме хипстърите от “А-спекто” – И. Христов, П.Волгин, К.Андрлова тоже да се възвърнат на Позитания. Румен Льотчиков вече припозна тия последните за съветници, колко му е признае, че разчита и на останалата сволоч. И то основно на тях разчита, плюс заслужилия културен дихател Митьо Гестапото.

 3. Напълно съм съгласен с Благой. Бях се запътил да напиша същото по смисъл, но видях, че е вече написано.

  Бих искал да добавя още нещо, което прозвуча от устата на Първанов като признание. Той буквално каза, че трагедиите, които сполетяха Европа, като в Париж, Брюксел, няма да спрат докато не се постигне съгласие и единодействие с Русия.

  Не знам дали Първанов осмисли какво точно каза, но прозвуча доста конкретно, като кой е в дъното на атентатите.

  В този ред на мисли, убийството в Анкара на руския посланик стана, може и като случайно съвпадение по време, с национализацията на фирма на Газпром, при което Русия се лиши от 500 милиона евро печалби годишно от търговия с газ.

 4. Само да добавя: “Младите” от АБВ ще заявят завръщане в БСП, за да влязат в парламента по този начин.

 5. А има и нови възможности за него – нали е в основата на кандидатурата на оз “генерал” Радев.(Може да е бил, но сега не е и затова слагам кавичките, не като подигравка към генералитета, особено към тези, които са го заслужили).
  Сега Първанов може да стане еврокомисар, министър -председател в служебно правителство, или такъв в сянка, или да го пратят в Москва като директор на ВТБ (изброявам по низходящ ред на позициите).
  Колко леко се търкулва надолу, а би трябвало някой все пак да надникне по-дълбоко към дъното на възможностите.

 6. Next Episode:
  Следват избори и прегръдка между двете най-изявени крила на БКП – БСП и ГЕРБ./ което не отхвърля произхода и манталитета и на другите БеКаПета с различни имена /

 7. Първанов го виждам като Ал.Лилов-сив кардинал на БСП!!!Дано ги завлече на дъното…

 8. ДГД за “светата троица” папка гоце, рум де фонтан и калфичката от една долна, мръсна гад. Явно масква е разпоредила компрометираните, то анджак други стари муцуни у ляво-нанай да бъдат архивирани.
  И понеже в заглавието мернах името на дд-лазар и думата-дума отваря една статия с военна насоченост за станалото онзи ден на светлодарската дъга.
  Нащите победоносни войски яко са натрили носовете на т.н. лугадонски опълченци.
  http://defence-line.org/2016
  /12/o-boyax-pod-setlodarskom-chast-1/#more-11187

  http://defence-line.org/2016/12/o-boyax-pod-setlodarskom-chast-1/#more-11187

  http://defence-line.org/2016/12/opolchency-poslednij-zvonok/#more-11195

 9. Пече се голямата коалиция ГЕРП-БСП, пече се!
  В момента тестото втасва, а майсторите готвачи на политическия тюрлю-гювеч доволни облизват мазни пръсти покрай трапезата.
  На тъй наречените “патриоти” ще им се отреди ролята на “градивна опозиция”, а ДПС ще бъде (формално) сложено в “изолация”.

 10. Нещата вървят по писан сценарии.Крачка назад да се получи обединение на АБВ и БСП.
  А другарите с крачката ще бъдат възмездени.Най малко с постове в новото служебно правителство.А и еврокомисар чака.
  Плевнелиев наивно чака Радев да му даде имена за министри.Та това е строго секретно.Москва още ги проучва.
  Залогът е голям .БСП трябва да е първа политическа сила за да диктува условията на Герб.Това Борисов го знае още от президентските избори.
  Не го знаят редовите политици на Герб,както и Реформаторите,като смятат че ще управляват заедно.
  Ще управляват ама друг път.
  И най подготвеният Министър председател ще е Б.Б.Той си го каза. С министри от БСП.
  Така, че нищо случайно.Работата се пече. Ще помогне и референдума на Слави.
  Само наивните ще гледат стреснато и ще говорят за десни партии.

 11. днес има едно голямо събитие което се крие от нациналните ни медии, на които ние плащаме.Награждаване на горяните посмъртно от президента.Извинявам се че не е по темата но мълчанието за тези герои е равнозначно на “освобождението от Червената армия”.

 12. Не знам защо се правят сравнения с армейски генерал Добри Джуров, който беше един кристално чист комунист, готов по всяко време да защити родината си от империализъма и комунизъма като прати дори българската войска да защитата и други народи кривнали от правия път. Като войниче бях сервитьор в генералската столова на съвместни учения между ЕСЕСЕР и Българската армия и там на лагерската столова на полето в една горичка дойде бай Добри, както всички му казваха с любов и всички бяха с чепици и пълно бойно обмундирование, а само той беше с маратонки Адидас, каквито никой друг нямаше защото те беха нездрава капиталистическа стока, и аз сервирах цяла вечер на този банкет където имаше и офицери от славната Червена Армия, която е световен рекордьор по загинали герой, оставила поколения мамашки да ходат по света и у нас по прашки да си дирят женихи, щот местните нещо се изгубили до такава степен са били избити с картечници емге които са ги косели по цял ден, защото Червената армия е нападала без пушки без нищо, само по ЗЕК.овска черна униформа, и затва аз бех инструктиран от началника на тила да сервирам първо на бай Добри и после на рашънити и да не оставям чашите им празни, за да не ме застреля някой от тях, щот ставали бесни, и така аз разлях за нула време дестина каси водка Добрич от винпрома в Разград бяхме се заредили и рашъните си наливаха някаква подправка вътре във водката от едни малки шишенца които си носеха с тях тя се казважше Кумарин за да им се услаждала водката повече и да не пиели с отвращение от империализма и фашизъма. И тогава, десет минути преди 9 часа, бай Добри ме викна при него, той ядеше само диня със сирене и пийше газирана вода и ми каза – изпил съм си тази газирана вода до половината, затвори я с капачка и я остави в хладилника нощеска, че да може утре да си я доизпия на закуска, той се пазеше да пие вода от водоноските защото предната вечер му беха доложили че всички са се подрискали като са пили такава вода, а ний просто бехме забрайли да ги избийм и цела нощ саветските генерали обикаляха из тъмното из храстите по неколко пъти ходеха и изкачаха като тапи от палатките си по без долни гащи, нали са беха осрале, но винаги с фуражки на главите, а техните фуражки беха големи като летища, некои от наште полковници си шиеха е те такива по поръчка да приличат на руснаци. И аз приграх газираната вода в зеленото шише след което бай Добри стана и нареди – след петнайсет минути агрегатите на лагера да бъдат изгасени за пестене на бензин и си излезе на път за неговата шатра, и глей кво стана след тва – тее сички и рашъни и българи като се нахвърлиха върху масата, щот на нея имаше всичко – и агнета печени, и прасенца и зеха да късат с ръце, щот моя командир на тила ми беше казал да скрия сички ножове да не си изрежат пръстити, и почнаха да пъхат парчета месо по сумки, по противогази, по джобови насекъде където можеше да се свие нещо. Такива работи, та думата мие, че тея от Политбюро беха истински комунисти, но около тех беше пълно с хиени, които драпаха и унищожаваха всичко ценно, за да се стигне до днеска, когато ДВА МИЛЍона БЪЛГАРИ

 13. ДВА МИЛиОНА българи отидоха да живеят далече от комундеризма и оставиха в бегето да вилнеят останалите хиени, разкъсващи месата на родината ни.

 14. Каза Б.Трайков,та ми отвори спомени.Той беше в основата на онази манипулирана пресконференция за Сергей Антонов.Че С.Антонов беше човек на Държавна сигурност в Балкан” не змаеха само кучетата,Не можеше да се работи в кап.страна като представител на “Балкан”без да си от ДС.Още повече да имаш стаж в “Балкан” САМО 6 МЕСЕЦА,когато заслужили кадри с опит чакаха такава длъжност по 20-25 години.А даже не знае английски език /по негови думи и по думите на Боян Трайков./А за авиацията английският език е задължителен.По RAI видях как Антонов отива до самолета с едно куфарче,а се връща с подобно,но различно,Какво е пренасяно с куфарчетата,ДС знае.За това,когато в един момент повярваха на Бойко,че ще отвори всички досиета,го неутрализираха.

 15. Вместо Добри Джуров да повтори Андрей Карлов(ич). И без фарсове!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.