Кое му е лошото на Путин ли- всичко

http://www.svoboda.org/a/27518420.html

Защо Путин е лош? Има много причини и обяснения. Може би, ще е по-добре да анализираме различните аспекти поотделно.

Путин – узурпатор. Всъщност, той взе вече узурпирана власт, но това едва ли го оправдава: можеше да властва по различен начин, но избра усъвършенстване на съществуващия модел. Всички държавни институции в Русия, която някога го избра за президент, той замени или с фиктивни, или приватизира. Преди Путин Русия имаше някакъв парламент, сега няма. Преди Путин имаше някакъв съд, вече няма и съд, няма я и относително независимата регионална власт, а регионите са наследство за приближените на Путин.

Путин – враг на прогреса и културата. Путин съзнателното и непрекъснато архаизира обществото. Измислени псевдоправославни традиции, карикатурно пуританство и хомофобия, позорна борба с интернет като пространство за свободно изразяване и „мачкане“ на бизнеса. Всякакво творчество – и на артисти, и на инженери, за Путин е неразбираемо и чуждо. Трябва му единствено лоялност, която той купува или печели с полицейски мерки. Купените артисти се превръщат в съгласяваща се публика, за която съгласието е смисъл на съществуване. Лошите филми на Михалков – това е Путин. Лошата нова архитектура на руските градове – това е Путин. Лошата руска телевизия – това е Путин и само Путин. Фалшивите дисертации и университети, приличащи повече на сергии за продажба на дипломи – това също е Путин.

Путин открадна Девети май. Маркирам това в отделен абзац, защото е от принципно значение не за историята, а за настоящето и бъдещето. Единствената консенсусна дата в сложната руска история през ХХ век, единственият истински празник – “със сълзи в очите” – Путин направи свой имен ден, подменяйки тежестта на изпитанията и трагедиите с евтина бюрокрация, пълна с неуместни политически намеци. В годишнината от вдигането на обсадата на Ленинград, путинските политици от “Единна Русия” сравняват блокадата със западните санкции, а като нацисти, кои ли не бяха дамгосани, най-вече украинците, разбира се. Преди това “Законът на Годуин”, когато всеки спор стигаше до Хитлер, работеше само в глупавите интернет-спорове, а сега този закон се превърна в общоруски: държиш се лошо – властите те обявяват за фашист.

Путин – човек от миналото. Всички гадости за западния империализъм, прочетени през младостта, той прилага в страната си. Военщината и полицейщината, култа към “геополитиката” в международните отношения, вярата в световните конспирации и чуждата агентура в страната, превърнаха Русия в страна на победилият военен пенсионер, който вярва в машинациите на ЦРУ и искрено съжалява, че на Елба не са избили всички американци, а незнайно защо са хукнали да ги прегръщат.

Путин – реваншист. Съветската система, свалена от Горбачов и народа в края на осемдесетте години, беше възстановена от Путин в най-простата си форма. Опирайки се на масовата носталгията по миналото, той не възражда нещо което липсва на хората на средна възраст, а това което те ненавиждаха: номенклатурата, идеологическия диктат и външнополитическата изолация.

Путин – строител на държава, враждебна към собствения си народ. Феноменът Чечня – регион, в който е наложена феодално-фашистка диктатура, която служи и като инструмент за сплашване на останалата част от страната. Странен модел, изграден от Путин без съгласието на руския народ.

Путин – президент на нереализираните надежди и тъпченето на място. От внезапно секналото петролно богатство не останаха дори и символични материални блага: пътища, болници или училища. Всичко е прахосано незнайно къде, руската провинция живее така, както и преди двадесет или четиридесет години. Бедните региони тихо подивяват, и новини като тази, в която събирач на дългове хвърля коктейл „Молотов“ в леглото на бебе, дядото на което дължи пари на банка, вече не изненадва и не шокира – това е Русия, всички свикнаха. Когато властта стане основна ценност, а страхът от загубата и – основен  страх, не може да има развитие, защото развитието създава ненужни рискове за Путин. Създаването на публични институции, диверсификацията на икономиката, реформирането на полицията – не само е ненужно, за него това е реална заплаха, затова единствената промяна, за която той е готов, е деградацията; колкото по-примитивна е страната, толкова по лесно се удържа властта.

Путин – президент на лъжата. Лъжата се превърна в най-важния инструмент в управлението му. Така нареченият дневен ред, измислен в Кремъл и дооформен от пропагандаторите в държавните канали и други контролирани от държавата медии, подмени за обществото реалната картина и позволи на Путин да прави каквото си иска, без да се страхува, че неговите грешки и престъпления могат да бъдат обект на обществено внимание.

Путин – циник. В отношението си към живота, той изхожда от факта, че може да купи или да сплаши всички. Системата на социални отношения, изградена от Путин, е аморална и безнравствена, не предвижда благородни мотиви и еднакво увреди както поддръжниците, така и противниците на Путин, готови да говорят на неговия език, дори и само затова, защото друг език в Русия на Путин просто няма.

Путин лиши Русия от вяра в себе си. Той изгради полу-виртуална система на държавни култове. Имаме “Искандери”, спортисти, “Евровизия”, Крим, но няма и не може да има отношение към Русия като към нещо наистина свое: държавния интерес, за който той обича да говори, няма нищо общо с интересите на частния човек. Участието на гражданите в определянето на съдбата на страната, дори и по най-малките проблеми всъщност е изключено: няма референдуми, изборите се превърнаха във фарс, демонстрациите и митингите са ограничени до такава степен, че ако ги забранят, никой няма да забележи. Обществото не се вижда и не се чува – има само система за потискане, работеща толкова перфектно, че всеки враг на Русия ще види в нея признаците на нашето вековно робство или безволие, но опитайте се вие да бъдете свободен човек в страна с център     “Э”, с областно управление на МВР” Дальний” и член 282 от Наказателния кодекс.

След тези десет пункта по които Путин недвусмислено е зло, следва модерният, но не на последно място, единадесети: Путин – корупционер. Очевидно, системата на Путин е построена включително и върху кражбите, но би било странно, ако резултатът от узурпацията, архаизмът и корупцията, не беше кражбата. За този пункт е по-лесно да се захванем, по-популярен е в медиите. Но оставяйки извън скоби най-важното защо Путин е лош, рискуваме да запазим след него същите гадости, които са основа на управлението му. Русия без Путин – това е не само Русия без корупция. Русия без Путин – това е съвсем различна страна, за която в момента незнайно защо, никой не мисли.

Олег Кашин – журналист

 

Превод от руски за ivo.bg Васил Костадинов

29 мнения за “Кое му е лошото на Путин ли- всичко”

 1. Според мен,ИСТИНАТА не подлежи на коментар!
  ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО ,на Вас,г-н Инджев и на многобройните посетители на този блог!

 2. ПУТИН този феномен във всяко едно начинание в ЖИВОТА на РАССИЯ и останалата РАЗЗИЯ- АЗИЯ,защо ли никой в РАССИЯ не му вярва,защо рашките пият всичко свързано с метанол,явно са неграмотници,или малоумници,при този ВЕЛИК ВОЖД,всичко трябва да тип топ,и дори в излишък,дерзай БОС.

 3. И от мен, 1:1 пожеланието ма инж. Лазар Маджаров
  ИСТИНАТА не подлежи на коментар!
  ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО,на Вас,г-н Инджев и на многобройните посетители на БЛОГА НИ!

 4. Въпреки изчерпателния анализ на способностите на Путин, преди него има основа, върху която той стъпи и непоклатимо стои като Мавзолея на Ленин.
  Основата е че Русия е правоприемник на Съветския Съюз. Казано с познатата квалификация, непосредствен резултат беше че “Империята на злото” падна, но злото(комунистическото) си остана.
  Казано в историко-емоционален план, нормалните хора чакаха да умре “Империята на злото”, а сега чакат да умре самото зло…
  Но то не умира и няма никакви изгледи да умре.
  По тази причина Русия е погрешна, нецивилизована държава.
  Втората причина е нецивилизования Руски народ като цяло. Има стотици хиляди напълно грамотни и достойни руснаци, но те не дават облика на целия народ.
  Третата причина е самия цивилизован свят-вместо той да прекъсне всякакви връзки с нецивилизована Русия, той флиртува с нея и по този начин я амбицира и провокира.

  Подобна, дори по-покварена е ситуацията в България. Основния резултат след прекратаването на комунистическия режим е че тя е най-близката до Русия държава-облик(символи), държавен глава(проруснак и комунист), политическите партии, официалната държавна пропаганда, съществуването на пет комунистически(проруски и просъветски) партии и разбира се като цяло едно увяхнало , цинично и примитивно население. Както то избира за държавен глава комунист, така и руското избира също комунист също за държавен глава.
  И двамата са от един произход-офицери. А всеки офицер от колунистическите държави НРБ и СССР задължително е комунист. Има съвсем незначителни изключения.
  Въпреки обективните членства на Р.Б. в ЕС и НАТО, по-обективен е факта че Р.Б. си е “Малка Русия”( тази квалифилация е дадена преди няколко месеца от публицист който откри че новоизбрания Български президент е Руски резидент).
  Нещата са твърди и непоклатими като бетонно-мраморно-гранитните Мочи и Альочи.

 5. Безпощаден и проникновен анализ на Олег Кашин.
  Kато сменим и допълним някои имена , последната точка номер 11 все едно описва корупционното тресавище в което е потънала България.
  Tази Черна Книга съдържа само няколко примера….
  http://www.fnf-southeasteurope.org/wp-content/uploads/2016/12/Black_Book_2016-online-version.pdf

 6. Если б каждый водку пил
  коммунизм бы наступил!

 7. Честито Рождество Христово на Стопанинът на БЛОГА НИ и всички коментатори и читатели!

 8. ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО НА ИВО ИНДЖЕВ И НА ВСИЧКИ КОИТО ПОСЕЩАВАТ И ЧЕТАТ БЛОГА НА НАШИЯТ СКЪП ДОМАКИН.

 9. Жалкото е че повечето от тези твърдения са в сила и за българския нарцис дето от години е на върха на държавата.

  Честито Рождество г-н Инджев.

 10. Честито Рождество Христово!

  Току що прочетох съобяение на Ройтерс, че руски военен самолет с 91 човека на борда е изчезнал след като е излетял от Сочи. Позовават се на РИА Новости.

 11. Досега няма родено българче,което да прилича поне малко на този достоен украинец.Вадим Дубовски.

  Ние имаме Слави Трифонов,Мартин Карбовски,Кеворк Кеворкян,Александър Симов,Нешка Робева,Йорданка Благоева,Стефка Костадинова,Христо Бонев,Георги Мърков,Боян Радев,Велислава Дърева ,Димитър Иванов и стотици комунистически лекета-лакеи.
  През този и следващия 21-ви век не се очертава да се роди на българска територия някой като Вадим.
  Впрочем едва ли ще има българска територия.Когато България изчезне от географската и политическата карта на света,тогава новите стопани на територията й ще съборят всички Мочи и Альочи.Просто няма да е прилично на окупирана територия да стърчат паметници на окупаторите.За денщите българчета това е не само нормално,но и достойно,силно и неповторимо(снимката горе вдясно)
  Но дотогава ще продължава комунистическата забава-на яз. Копринка какви песни се пеят ,а какви пее украинеца Дубовски по американските магистрали. В Америка българчето съвсем дисциплинирано гласува за българските комунсти и руски резиденти.
  Браво на колегата Димитър който даде препратка към Вадим.

 12. Честито Рождество Христово на Иво, семейството му, на всички читатели и коментатори от Блога!
  СПОКОЙНИ И СВЕТЛИ КОЛЕДНИ ПРАЗНИЦИ!

  Освен здраве, пожелавам ЕДИНСТВО на всички почтени и отговорни за съдбата на децата си граждани, защото ни предстоят тежки битки за бъдещето на България!

  Един оптимистичен пример за съпротива на Злото от Молдова:

  http://www.blitz.bg/svyat/v-moldova-e-goreshcho-deputati-se-podigrakha-s-noviya-prezident_news474278.html

 13. Сега да видим с днещна дата какви сигнали долитат до лилипут.ин от Ващингтон.
  Кремъл, Тръмп го хвали и потупва по гърба снизходително: “Путин юначага, правилно охарактеризира Хилари – юнак! Харесва ми. Хубаво писмо ми изпрати, за Рождество поздравява, за Нова Година”. Същевременно, на 37% финансирането на военно-морският флот увеличиват, ядреният потенциал развиват, а сега на всичкото отгоре конгрес,а республикански при това приема закон, по който:
  а) създава се център за противодействия на Русия — Обама подписа, но приет от републиканският конгрес,
  б) по който елементи на ПРО разполагат в космоса – «звездните войни» на Рейган – да, Обама подписа, но приет от републиканският конгрес.
  И така нататъка.

 14. ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО на г-н Иво Инджев и неговото семейство, както и на четящите и пишещи в това място на истина и надежда!

 15. ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО И ВЕСЕЛИ КОЛЕДНИ ПРАЗНИЦИ НА ВСИЧКИ СЪБЛОГЪРИ!
  ДАЙ, БОЖЕ, В НАСТЪПВАЩАТА НОВА 2017-ТА ГОДИНА ДА СЕ СБЪДНЕ ПРЕДСКАЗАНИЕТО НА “ЯСТРРЕБА” БЖЕЖИНСКИ И ДА ДОЙДАТ МИРНИ И ЩАСТЛИВИ ДНИ НА ПЛАНЕТАТА!

 16. Честита Коледа Иво на теб, цялото ти прекрасно семейство и на всички съблогъри.
  Нека светлината и добротата царяща в твоя дом се пренесе и завладее трайно атмосферата на блога.
  Здраве и повече радостни събития за всички.

 17. Честито Рождество Христово и от мен за Вас и семейството Ви,г-Инджев,и на всички съфорумци!Весели праздници!

 18. @АНТИКОМУНИСТ
  ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО НА ВАС И НА ВСИЧКИ АНТИКОМУНИСТИ!!!

 19. ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТИВО! И на Иво и на всички съмишленици антикомунисти пожелавам здраве и щастие! И дано се събуди този заспал народ!

 20. Към АНТИКОМУНИСТ
  Това пък откъде ви дойде в акъла, че в САЩ българите гласуват за комунисти и руски резиденти?
  В Америка българите гласуват различно.
  Моят син и неговите познати гласуват за ДСБ и на последните избори гласуваха за Трайчо Трайков. Така, че моля без обобщения.

 21. Честито Рождество Христово, г-н Инджев, на Вас и семейството Ви! С пожелание за здраве, благополучие, късмет!
  Семейство Андрееви

 22. Уважаеми Г-н Гаврилов ,
  Благодаря за вниманието което отделяте към моя информация, но явно не ме познавате добре като коментатор. Аз казвам неща само ако ги знам с убедителна достоверност.
  Лично убедих да гласуват за Трайчо Трайков 16 човека. Една трета от тях бяха доказани антикомунисти, докато другите се колебаеха, но се убедиха че Трайков -Събев са достойни кандидати.
  И по техни думи точно за тях гласуваха. Не включвам в тях съвсем близки роднини и приятели, които не беше нужно да убеждавам.На балотажа не отиде да гласува нито един от тях.Няма нито една секция в САЩ и Канада, в която да е спечелила тази двойка.
  На балотажа антикомунисти не гласуваха, защото знаят че и ГЕРБ и БСП са комунистически формации.
  На балотажа гласуваха само комунисти и пълни наивници. Дадох навремето малко информация по този повод.
  Това че Вашия син и моите съмишленици са гласували на първия кръг за некомунистически кандидати съвсем не променя крайния резултат и моята оценка.И точно поради това Вие не казвате Вашия син дали е гласувал на втория кръг.
  Аз съм изключително консервативен и екстремален човек и компромиси с комунистическата мърсотия и глупавата българска наивност не правя.
  Моите убеждения се потвърждават от крайния резултат-новия президент на подобието на държава Република България ще бъде комунист( според мен) и руски резидент(според един журналист).
  При този резултат спорът ни става наивен.
  Не се съмнявам че Вашия син е достоен човек и антикомунист, но не такива като него дават общия облик на поне половинмилионната българска емиграционна общност в Америка.
  А подобни българи като украинеца Вадим са нещо немислимо.
  Както в България, така и тук наивността победи-президента на България е несъмнен комунист.

 23. А убийствата, детеубийствата…
  Свалените самолети, Асадизмът /Башар Асадизъм/?

 24. Честито Рождество на всички истински и мислещи .Колкото до ПУТ-ин не се кахърете а,четете В.Суворов.Убедих се на място,че и укринците са го чели,така че ще има край без давност.искам да помислим за вицетоИ. Идйотовакаква е далаверата да напуснееврокресло снад12000 EBРО месечна заплата плюс добавените мъни и други екстри та ще изпълнява втора цигулка на Румен пардон Червен Радев?.

 25. Донке, логиката ти кърти мивки. Аз пък да ти кажа, че ако поръчковите социолози бяха обявили близки проценти за Цачева и Трайков, то президент сега щеше да е Трайков, и то съвсем без никакви комунизми и русофилизми в разбиранията си. По същия начин на мястото на Трайков можеш да сложиш имената Дончева, Каракачанов и Марешки и всеки един от тях щеше да победи Цачева, почти независимо от предизборното си говорене. Просто вотът беше наказателен към Бидоня, който се изгаври не само с десния избирател извън ГЕРБ, но дори с десните про-евроатлантически симпатизанти на ГЕРБ, затова победи кандидатът със (според поръчковата социология) най-големи шансове да победи кандидата на ГЕРБ.

  Честито Рождество Xристово на всички съмишленици и дайте да помагаме на нашите политици, зa да победи Доброто в България! Защото както е казал великият Ерих Кестнер: “Es geschieht nichts Gutes, außer man tut es” (“Доброто няма да ти се случи, без да го направиш”).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.