Родната журналистика и 2016-та си отиват

2016-та си отива заедно с надеждата за промяна в българската журналистика към по-добро, т.е. към онова, което все пак и въпреки “тежкото наследство на соцализма” за кратко време беше в несъвършения, но явно свършен, излапан резан от баницата на демокрацията, чиито порции първоначално се раздаваха повече по заслуги, отколкото с “връзки” ( както при комунизма) или като форма на платен слугинаж.

Това не е упрек към самите журналисти- не случайно подчертавам, че “другарската ми жалейка” е за журналистиката, която е коплексно понятие и проблем.

Не че журналистите не заслужават упреци. Не се опитвам да им се подмазвам, а няма и защо. Но и за тази професия, доколкото още я има, важи презумпцията за невинност до доказване на противното. Противно е да се обобщава, но и поименно няма как да изброя добрите примери само, за да не ги обидя.

Ето защо ще дам пример за конкретика конкретно със себе си. Комуто това е досадно, има правото да не чете, да не чете и пак да не чете ( нещо като при арестувания, който има право да мълчи, както сме виждали и чували по американските филми).

Имам кръгъл юбилей. Изминаха 10 години, откакто изпреварих събитията и напуснах тялото на агонизиращата журналистика, за да мога сега да си позволя лукса да я наблюдавам отстрани като свободен не само по дух, но и физически човек. Ако не бях взел онова мълниеносно решение на 9 октомври 2006 г. да се разделя с Нея на мига, когато бях заплашен с уволнение, беше ми спряно предаването и срещу скромната ми личност беше насъскан самият президент да ме заплашва поименно с декларации и да се гаври ехидно в интервюта с моето напускане, нямаше да имам правото да пиша този текст.

Както доста первезно е отбелязано от нечия ръка, която ми пише анонимно биографията в Уикипедия, бил съм се разделил с БТВ  “по взаимно съгласие”- нещо като “изнасилен за собствения му кеф”.

Спокойно, няма да преразказвам отново обстоятелствата около онова напускане на моя дух, отделил се от тялото на най-голямата по зрителска аудитория телевизия. Ще илюстрирам обаче абсурда на състоянието на джешната журналистическа агония в България с (не)скромнния факт, че съм третиран като “враг на народа” тъкмо в държавно финансираните медии. А тъкмо тях всички дават за пример за отстояване на някои принципи в журналистиката по отношение на свободата на словото. Ако те са последното убежище на професионализма, добрите практики и свободното слово у нас, какво остава тогава за останалите!

Не ме разбирайте поглешно, не твърдя, че има явни забранителни списъци в държавните медии. Такива нямаше дори и при комунизма, когато началниците през пролетта на 1989 г. бяха разпоредили да не бъда канен повече в тогавашното радио и тогавашната телевизия ( шефът на “Хоризонт” Мартин Минков просто мълчаливо отказвал да се съгласи да бъда канен от водещите, а в телевизията Иван Гарелов направо заявил на всеослушание повече кракът ми да не стъпва там). Фактът, че няма такива узаконени заповеди обаче подчертава  регреса, на който (не) сме свидетели днес. Защото колелото се е завъртяло и сме се върнали към времената, когато автоцензурата работеше (почти) безотказно. Забраните се спазваха и без изрична заповед. Така е и сега.

За конкретни свои прегрешения към БНР вече не мога да си спомня. “Мразят ме безплатно” там – началниците им се сменят, но не и отношението им в това отношение .

До преди година и половина в БНТ все още ме допускаха ( макар и не чак пък в “елитни” предавания, като “Панорама”, където по  никога неизговорени причини имам “черен печат” от водещия Бойко Василев). Докато на 10 юни 2015 г. не се появих в едно неделно сутрешно предаване с портрета на Левски и не съобщих известната и поддържаната от истинските български патриоти от края на 19-ти и началото на 20 век истина, че Русия е воювала с Турция заради територията (ни), която се е надявала да присъедини, но се е натъкнала неочаквано на ( съпротивата на) хора с български дух за независимост и с воля за собствена държава, а не просто на “славяни и православни”, готови да прекрачат от турско в руско иго ( именно за “ново” иго говори и отказалият се от своето русофилство Иван Вазов през 1916 година).

Но май не беше само това причина в “обществената медия” да бъда подложен на негласно обществно “наказание” за непослушание, чрез пълна забрана ( почти, доколкото междувременно веднъж бяха поканен от водещи на културен сегмент от сутрешната публицистика , явно непосветени в омертата, но на любезното им предложение отказах с аргумента, че не желая това изключение да послужи като извинителна бележка за факта, че ми е запушена устата да говоря за политика, история и прочее теми в многобройните политически публицистични предавания на телевизията).

Изглежда , че пълният мрак над появата на светлия ми перчем пред камерите на БНТ падна след телефонен скандал с журналистка на висок пост в БНТ. Беше афектирана, че съм си позволил в личния си блог да критикувам телевизията за самохвалните автореклами, в които нейния “неспирен 50 годишен възход” опакова периода на комунизма като част от този т.н. възход. Казах й, че легитимират със задна дата всичко онова, което дори носителите на политическата приемственост на комунизма не смеят да направят по такъв хвалебствен начин заради очевидната непригодност на подобна пропаганда, когато бъдат съпоставени фактите.

Ето така “напуснах” екрана и на тази телевизия в качеството на коментатор (и бивш водещ там в началото на 90- те години)— без декларации и шумотевица този път.

Споделянето на тези опит не е форма на оплакване. По-скоро трябва да се “оправдавам”, че не целя да се самоизтъквам с това, което (не) ми се случва. Защото да си прогонен от държавния ефир, който ДЕСЕТКИ ГОДИНИ преди това доста често си обитавал като коментатор и водещ, рязко “изпаднал в немилост” по политически причини, е по-скоро комплимент при плачевното състояние на днешната българска журналистика.

Важното в тази малка коледна илюстрация в рамките на този малка лична ретроспекция е изводът как (не) работи селекцията, водеща до “коалиция на съгласните” в договора за съгласие между производителите на журналистическа продукция и поръчителите на порциите, които в това отношение се раздават по силата на “обществения договор” с потребителите, т.е. с народа. Някой анонимен, макар и прозрачен зад завесата на мълчанието началник, е преценил, че народът няма необходимост да слуша и гледа повече един коменттор. (Неиз)речено, сторено и  силата на сталинските традиции – няма човек, няма проблем.

А след като това е възможно да бъде приложено на незначителен тип ( незначителен конкретно за държавните медии, а не за частните, като е видно от появата ми там все още) , като мен, който пет пари не дава за появата си на екран, какво ли тогава ври и кипи в казана на яростния напън да бъдат налагали лични амбиции или партийни протежета чрез трибуните за обработване на общественото съзнание с “правилни” послания от страна на “правилни” журналисти?!

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: http://offnews.bg/news/Komentari_65/RIP-zhurnalisti_642941.html

25 мнения за “Родната журналистика и 2016-та си отиват”

 1. Не мисля, че само заради автоцензура не канят Иво Инджев. Заради нея те защитават линията на управляващите ги.Струва ми се, че просто ги е страх от спор с него, защото изглеждат жалки и смешни.

 2. ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО на ВСИЧКИ в БЛОГА с които СМЕ от “ЕДНА КPЪВНА ГРУПА”
  (на остaналите да ви прощава Господ, аз не).

  Журналистиката – и тя като футбола ни и като 90% от всичко остaнало.

  През Новата 2017а да поставим началото на промяна на статуквото с подкрепа за ДСБ+ДА БЪЛГАРИЯ и да помогнем на комунистите от ГЕРБ,БСП и ДПС да се оттекат в канализацията (като гледам как е изплувала пяната/гюбрето още преди учредяване на коалицията чувстват вече как се оттичат в канала:)).

  Както казва великия Стайнбек: “ТИ МОЖЕШ” в “На изток от рая”

 3. Честита Коледа! Колкото и шаблонно да звучи-Господ да ви помага на всички пишещи тук и на първа място на уважавания от мен блогър. Прощавайте-по църкви не ходя много, но съм вярващ човек.

 4. Г-н Инджев, според мен не Ви канят в споменатите медии, защото имат (не)гласно нареждане от босовете на хибридната пропаганда да не се канят хора, които споделят позиции като Вашите и близки до тях.
  Обаче! Те не ви канят – ние пък не ги гледаме!:) А оттук не им гледаме и рекламите, не купуваме това, което рекламират и т.нат. – дано се усетят големите им “бизнесмениджъри”:)
  Бъдете жив и здрав!

 5. Честито Рождество Христово, г-н Инджев!

  Надявам се, че няма да се разсърдите на малък съвет. Уикипедия се пише свободно от доброволци и наистина всеки може да допринесе за информацията там. Точно затова невинаги фактите им са достоверни. Лесно се намесват хора, които изкривяват информацията. Имате право и можете да редактирате информацията за вас.

 6. Пожелавам на родната остатъчна журналистика за която раззия е всьо и вся да последват “светлият” пример на раззийските си колеги и да направят списък на най-лютите русофоби=русофоби.
  One finale strive(Eдно последно усилие)
  http://politkuhnya.info/novosti/na-rossii-sozdali-top-100-samyh-lyutyh-rusofobov.html

 7. ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО НА ВСИЧКИ упоменати от СИМЕОН!Дано се сбъдне и неговото пожелание,под което се подписвам.
  Към г-н Инджев.Бъдете такъв какъвто Ви познавам от този блог и книгите Ви! ЧРХр!

 8. Честито Рождество Христово!!!Г-н Инджев,много е жалко,че не Ви допускат до телевизиите.Страхуват се от Вас по две причини.Едната е,че с Вас е истината и тя ще стигне много бързо до много хора,а те не искат това.Другата е,че не могат да се мерят с Вас нито по интелект,нито по информираност,нито по дар слово.

 9. Честито Рождество Христово на всички в блога и на всички хора.С подобна цензура се зблъсках и аз,след няколко критични обаждания до Волгин,колкото и да звънях от двата ми телефона,от които вече бях звънял,винаги беше заето.Усетих се и звъннах от друг,не “КОМПРОМЕНТИРАН”,е получи се.А това,че Иво не е канен дори при различни водещи означава само,че началника е един и същ.

 10. ЧЕСТИТА КОЛЕДА НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!

  БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ! БЪДЕТЕ СМЕЛИ И УВЕРЕНИ В СИЛИТЕ СИ. И ПОМНЕТЕ, ЗА ДА Я ЖИВА БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ОТ ВАС, А НЕ ОТ ПОШЛИ НРАВСТВЕНИ КАСТРАТИ.
  ЧЕСТТА СЪЗДАДЕ БЪЛГАРИЯ, А БЕЗЧЕСТИЕТО Я УНИЩОЖАВА. ЗАТОВА, ЗА ДА БЪДЕ БЪЛГАРИЯ БЛАГОДЕНСТВАЩА, ПРОЦЪФТЯВАЩА И УВАЖАВАНА, ТЯ ТРЯБВА ДА СЕ ВОДИ ОТ ХОРА ЧЕСТНИ, С ДОКАЗАНА МОРАЛНА ЧИСТОТА И ОПИТ , А НЕ ОТ БЕЗРОДНИЦИ, САМОПОКЛОННИЦИ И ЧУЖДИ ПОЛИТИЧЕСКИ УГОДНИЦИ. ТАКА ЧЕ, ДА СИ ПОЖЕЛАЕМ ЕДНА НОВА ГОДИНА С МНОГО ПОБЕДИ В БИТКАТА НИ СЪС ЗЛОТО-ЮРОДИТЕ ПРОДАВАЩИ ДУШИТЕ СИ КАТО ВАВИЛОНСКИ БЛУДНИЦИ.
  ДА БЪДЕ!

 11. ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО на Вас г-н Инджев и на всички съотечественици, които сте приютили в блога си!
  Нека всемилостивият ни Господ благослови страната и народа ни, колкото и да не заслужаваме Неговата благословия! Нека духът Му ни изпълни със смирение и десницата Му ни подкрепя за мир и любов към всички човеци!

 12. Г-н Инджев , Христос здраве и сили да Ви дава.
  Днес получих най-големия си подарък за Коледа – признателни думи от човек,че когато е бил на кръстопът съм му помогнала с вземането на решение за бъдещето си.А аз просто му предложих малко материална помощ.
  Знам,че това което правите Вие, вземайки това решение е ДОБРО за нас ,четящите блога.А може би това е Коледа.
  Благодаря за истината, която като археолог от класа, изравяте от скрити за нас недра.Да, човек научава, какво е всъщност.Така е написано и в Библията – Истината ще Ви направи свободни.Дай, Боже да станем и горди, че сме българи.Да осъзнаем,че само от нас зависи каква държава искаме да имаме.Защото тази година , идващата, е решаваща – предаваме ли се на руската инвазия или борещи се срещу нея.
  ЧЕСТИТА КОЛЕДА И БЛАГОДАРЯ
  БЛАГОДАРЯ И НА КОМЕНТАТОРИТЕ -токова много научих и продължавам .

 13. Г-н Инджев, Честито Рождество Христово на Вас и всички, който четият и пишат в блога Ви.

 14. Честито Рождество Христово и от мен на Вас ,г-н Инджев и всички ,които четат и пишат в блога Ви.
  Благодаря Ви.

 15. Денят започва да расте, има надежда. Честито Рождество!

 16. Иво, Честито Рождество Христово на теб и на всички съмишленици тук!

 17. Драги Тервел,що за поздрав е това?

  “ЧЕСТИТА КОЛЕДА НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ”.
  От позицията на какъв честитите празника на всички българи в България и по света.Това е неприемливо,нетрадиционно….
  Има българи,които не са източноправослвни,има и нерелигиозни,или и друговерни-и на тях ли честитите Коледа???
  А на комунистите също ли честитите Коледа?
  пак на наивност ми мирише.

  Гледам как Президента Г-н Плевнелиев целува една жена при награждаването на горяни,загинали в борбата срещу комунистическата власт.
  Той така и не се научи,че ДЪРЖАВЕН ГЛАВА не целува ,т.е. в границите на поздравите няма по протокол “целувки”.
  Отделно от това прегърна представител на Католическата църква в България-италиански гражданин.Това също е неетично и непротоколно,неприето…….Пък и кой знае дали самия президент е вярващ и от кое вероизповедание е?

  Наивитет от най-високо държавно ниво.Както съм казвал много пъти-не минава седмица без оливки от страна на Президента и Министър-председателя.

 18. Към антикомунист по изключение:

  Комунистите у нас, също като Вас, не са БЪЛГАРИ. Вие сте маниак на ник-разнообразието. Защо се страхувате да използвате ФАНАРИОТ? Страшно ще Ви отива и ще имате 100% покритие.

 19. Уважаеми Г-н Тервел,аз съм посетител,читател и коментатор в сайта на Г-н Иво Инджев още от самото му основаване и държа да заявя че съм дълбоко запознат с принципите,темите,анализите и изводите на неговите читатели.
  Основаната черта и същевременно ОСНОВНОТО ДОСТОЙНСТВО на сайта е че той стои на страната на истината и ,справедливостта и достойнството на честните български граждани.Те не са толкоз много,но ги има несъмнено.На сайта до този момент поне аз не съм забелязал етническа,религиозна,професионална,цензова,социална и пр. сеграгация.
  Сайта и неговия основател застъпват по изключително стриктен и справедлив подход в търсенето на истината за историята и настоящето на държавата и нацията.

  На този етап,повтарям съвсем убедително и за севтен път- Иво Инджев не е изразил положително отношение по никакъв повод към българските комунисти,БКП,ДС,Съветския Съюз,КГБ ,КПСС и стотиците мизерии сътворени от българските и руските комунисти.
  Това е основната причина поне за мен да съм привърженик на дейността на сайта и да се опитвам и аз да допринасям към достойнствата му с мои мисли.
  До този момент поне аз не съм забелязал Иво Инджев да поздравява комунисти и хора близки до комунистическите среди по НИКАКЪВ ПОВОД.
  Казвам отново-може да е изразявал позитивизъм към комунистите,но аз не съм забелязал.
  По отношение на празника Рождество Христово налице е същия факт поне СПОРЕД МЕН.
  Г-н Инджев не поздравява комунисти нито за Коледа,нито за Нова година,нито за Великден,нито за Петров ден,нито за Свети Иван.

  Придържайки се към НЕГОВОТО ПОВЕДЕНИЕ,аз само изразих неодобрение на електронните страници на НЕГОВИЯ САЙТ да се отправят поздрави към среди,които са недостойни към неговите убеждения и на такива като мен.
  Сайта е четен от сериозни хора и сериозни държавни институции и според мен не е в “бон тон” точно на сайта на Иво Инджев да бъдат отправяни подобни общи поздрави.
  Въпреки че Г-н Инджев не винаги одобрява мои тези и дори не ги пуска,аз се придържам към стойностите,които той застъпва.Да,има неща,с които пък аз не съм съгласен,но точно затова нормалните хора са пуснали нормални коментарни рубрики.
  От друга страна,хората се поздравяват по различни поводи,но задължително ако между тях съществува някаква близост,съмишленост ,уважение и др.

  Всеки поздрав е конкретен,а не абстрактен жест.Понеже не веднъж съм изразявал одобрение на Ваши коментари,дори и на такива,които ги подписвате с други псевдоними,счетох че не е в тон с принципите на сайта да се ползва такъв общ и неконкретен поздрав.
  Както виждате много поздрави има тук,но всичките са конкретни.
  И не виждам защо е нужно да се дразните да злобеете и да ме уязвявате само защото съм изразил несъгласие с едно Ваше обръщение.
  Квалифицирате ме че не съм БЪЛГАРИН. ОК,аз може и да не съм българин,може и да не съм релиогиозно вярващ,но със сигурност съм убеден антикомунист и съм намерил поне частичен приют тук точно като такъв.
  Препоръката Ви,която има стойност на въпрос да изпозлвам ник ФАНАРИОТ я считам като Ваша слабост в спора ни. Аз няма да Ви препоръчвам какви никове да изпозлвате,това е само Ваше право.

  А че ме оприличавате на комунист,това считам за възможно най-груба и несправедлива обида,която не мога да простя.Обиждат само слаби и невъзпитани хора.

  Но ето го и моя позакъснял поздрав по повод Рождество Христово-Бог да помилуйе всички антикомунисти в България.Пожелавам им да са живи и здрави и да отстояват своите антикомунистически убеждения навсякъде и по всякакъв начин!

  Ако не знаете,антикомунизма не е оцветен нито етнически,нето религиозно,нито националистически.

  Антикомунизмът не е политика,не е идеология,не е философия,
  АНТИКОМУНИЗМЪТ Е ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ НА КОМУНОИСТИЧЕСКОТО ЗЛО.

  Този път няма да посочвам нито един атрибут от сайта,който застава зад тези думи.

  Но въпреки че получих незаслужена обида от Вас,желая Ви добро здраве и успехи в семейството Ви!
  С уважение,
  Антикомунист!!!

 20. АНТИКОМУНИСТ
  Досаден сте.Вероятно не сте комунист,въпреки,че всички работехме за укрепване на режима.Кой повече,други по малко. Нищо ,че не вярвахме.Защото ако не го правехме нямаше да останем живи.Вие с този менторски тон ,с това познаване работата на ДС,действията й
  ми приличате на висшите офицери от тези служби .И вероятно сте такъв.От преторианската гвардия на ДС 1 главно или РУМНО.
  Най зловещите хора,най опасните служби.Те не бяха комунисти,те бяха преторианци и даже се убиваха помежду си.Много добре знаете.Да не цитирам имена.
  Когато,ние техническите лица водехме разговори със западни фирми винаги присъствуваше лице от тези служби.Като че ли те са по големи родолюбци от нас да ни контролират.
  А след 1989 г се оказаха обикновени крадци и гешефтари.Пак да не казвам имена.
  Затова давайте го по кротко.Без лъжи и лицемерие.Кога станахте антикомунист преди 10 ноември или след.
  Ние не пасем трева.И не правете забележки на истинските противници на комунизма защото и .по това се познавате.

 21. Уважаема Г-жа Савова,моите умствени възможности са на много по-ниско ниво от Вашите и не съществува никаква възможност да Ви импонирам на репликата,Вие сте изключително възпитана жена,много тактична и истинска дама….

 22. АНТИКОМУНИСТ
  Приемам подигравателният тон.Но аз така виждам нещата,така ги казвам.Навремето хората ,които работеха в службите се гордееха с това.На мен обаче не ми бяха приятни въпреки ,че по стечение на обстоятелствата познавах много от тях.
  Нищо лично.

 23. Г-жа Савова,да забелязвам,че Вие не сте досадна и изключително изискана жена.Може би точно като такава сте “укрепвала режима”(комунистическия). Аз не успях да се вредя в състава на укрепващите.Оприличавайки точно мен като “висш офицер от службите”,Вие доказвате,че още по-добре познавате работата на ДС и действията й.
  Гвардия,преторианци,те не бяха комунисти(а кой беше комунист Дядо Мраз ли?).
  Оооо,ама знаете и имана,но не искате да ги цитирате….,а защо не искате да ги цитирате,какво лошо има,денс всички цитират всякого.
  Вменявате ми че съм лъжец и лицемер-браво Г-жа Савова,както казах,Вие сте изключително достоен човек,нали не очаквате някой от блога да изрази неодобрение към Вашите обиди.Искате ли да Ви кажа защо?
  Ако аз бях казал на някого че е лицемер и лъжец,сещате ли се какво щеше да последва.
  Вие като техническо лице сте водила разговори със западни фирми?-о-о-о,я гледай какво доверие са Ви имали комунистите,браво.

  И кога станахте антикомунистка? Преди и след 10 ноември?
  Когато Вие ми отговорите,тогава аз ще Ви кажа кога и как станах антикомунист.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.