Ту 154, ту пък друго нещо илюстрира драмата на Путинска Русия

Ту-154 като символ

и пророчество

 

Самолет Ту-154 на руското Министерство на отбраната е паднал в Черно море, на километри след излитането си от Сочи към сирийския град Латакия. Сред загиналите са 64 певци и танцьори от ансамбъла за песни и танци на Руските въоръжени сили „Александров”, четирима офицери със звание от капитан до генерал-лейтенант и десетина журналисти от най-големите телевизионни канали.

Русия заема първото място в света по авиационни аварии. Сериозни специалисти предполагат, че катастрофата е в резултат на терористичен акт. Самолетът, произведен през 1983 г., е преминал необходимите профилактични прегледи. Летецът бил първокласен военен пилот с повече от 3 000 часа в небето. Със същия модел Ту-154 преди шест години край Смоленск загинаха полският президент Лех Качински и 95 души от политическия и военния елит на полската държава.

Самолетът е паднал преди да набере достатъчно височина. Останките са разпръснати на повече от 15 км от мястото на гибелта.

“Самолетът се е разпаднал още във въздуха. Значи е бил взривен. Такова разхвърляне на останките на огромна площ става само при взривяване. Следователно, имаме работа с терористичен акт. Екипажът не е подавал сигнал за бедствие. Дори при грешка в пилотирането, самолетът нямаше да се разпадне във въздуха”, твърди авиационният експерт Вадим Лукашевич.

Военният анализатор Алескандър Голц смята, че е рано да се говори без данни от „черните кутии”, но отбелязва съществен момент: руските власти веднага отрекоха вероятността от терористичен акт, което вече е съмнително.

Бог да прости загиналите артисти! Съболезнования за близките на жертвите.

Но…

Нека да си кажем истината: към фронта в Сирия бе изпратена агитационна бригада, за да повдига бойния дух на убийците на деца, жени, ранени и болни хора. Да пее и да танцува срещу заплащане.  Журналистите от пропутинските медии бяха командировани да осветят забележителното събитие и да залеят зрителите си с още тонове нагла съветско-рашистка пропаганда. Също срещу солидни хонорари. За кого бихте запалили свещ?

Да съчувстваме на физически или духовни убийци, значи да скверним паметта на невинните им жертви.

Съставът, известен повече като Ансамбъл за песни и танци на Съветската армия, е пътувал с цел да изнесе новогодишни концерти пред руските летци във военната база Хмеймим и в разрушения и мъртъв град Алепо. Танци върху костите на десетки хиляди сирйици. „Много стилно”, както казват балетните критици.

Ето какво пишат по въпроса честни руски граждани и наблюдатели:

„Жалко, че и Кобзон не е бил в самолета. Заедно с Кисельов и Соловьов (двама от най-злобните телевизионни путинисти)”.

„Крепостните певци и актьори заплатиха с живота си хищническата и коварна стратегия на своя президент”.

„Песента „Хотят ли русские войны” отдавна бе изличена от репертоара на ансамбъла на Руската армия”.

„Бог наказва онези, които превърнаха Алепо в руини, както и техните прислужници”.

„Скоро от ВКС (Вонящо-Козметичните Войски) на Путин ще останат само вторични суровини”.

„Този самолет е играл и ролята на пощенски гълъб. Превозвал е секретни документи за руските войски в Сирия”.

„Според официални данни, руското военно гробище в Сирия се изпълни с 400 души. Без да е започвала сухопътна операция. Това е цената за политиката на лидери като Пуйло”.

„С някякво перверзно чувство за хумор руските и съветските бойци първо насилват и избиват хиляди деца и мирни граждани, а после центъра на превзетия град издигат паметник на насилника-освободител Альоша с детенце на ръце!”.

„Как не са се сетили да включат в делегацията и Дядо Мраз?!”.

„Православната Путинова Джамахирия се разпада със скоростта на догарящ Ту-154. Скоро руските граждани ще крият паспортите си с двуглавата кокошка, както германците хвърлят личните си карти през 1945-а”.

                                                                                             Васил Данов

59 мнения за “Ту 154, ту пък друго нещо илюстрира драмата на Путинска Русия”

 1. В този и други подобни случаи, цитираните от Вас честни граждани и наблюдатели ги обвиняват в злорадство. Истината е, че ако това беше обикновена катастрофа, ако ги нямаше Грузия, Крим, Лугандония, Сирия, и същите хора се бяха качили в същия самолет и загинали, никой не би се радвал. Когато човешкото правосъдие бездейства, хората се радват на Божието, или на това, което им прилича на него. Загиналите не са виновни за сирийската авантюра, но са участници в нея и легитимна цел (или повод за радост) на другата воюваща страна. Както писа един украински музикант, „за мен това са още 90 души, за които вече е сигурно, че няма да дойдат с оръжие в ръка в Украйна“. Ако този ансамбъл летеше например към Далечния Изток да изнася концерт пред сираци, всички щяхме да скърбим за тях.
  А на семействата – съболезнования, естествено.

 2. ТУ 154 е тройно енергетически подсигурен/то и затова харчи тройно повече гориво/,може да каца и излита дори с един двигател,Екипажа не е подавал никакъв сигнал за неизправност/по руски СМИ/.Такова внезапно губене на връзка е необяснимо без хипотеза за терористичен акт.Не е удобна за руснаците,но останалите свободомислещи и неманипулирани от Путиновата пропаганда хора имат глави на раменете си.

 3. http://www.kasparov.ru/material.php?id=585FE65A376F1&section_id=50A6C962A3D7C

  Кратък откъс:
  … При което процесът на възмездието се движи по възходяща линия: Малайзийският Боинг – мирни жертви, но „чужди“. Убитите руски войници в Донбас – свои жертви, но тайни. Посланикът в Турция – публична жертва със силен отзвук, но една. Ту-154 – десетки жертви със силен отзвук, които вече не могат да бъдат игнорирани. Цената видимо нараства. За режима е все по-трудно да се отрича от труповете (колкото и привично да е това за Русия). Кой е следващият? Може би цялата страна?…

 4. Интересно защо папа Йоан Павел Втори, твърд антикомунист, кръстник на полската “Солидарност”, съборила комунизма, духовна личност с огромни измерения, покани лично Александровския хор в аулата на Павел Шести по случай 26-тата годишнина от понтификата си. Концертът беше грандиозен, може да се види в Интернет, а реакциите на присъстващите не се нуждаят от коментар. Едва ли Ватикът не е наясно с бекграунда на Александровския хор, едва ли Ватиканът би могъл да бъде наречен поддръжник или популяризатор на комунизма. Тук просто става дума за други мащаби на мислене, недостъпни за Вашия ум с конски капаци. Опитайте се да направите сравнение между себе си и колоса Йоан Павел Втори, интересно до какъв извод ще стигнете. Никого няма да заблудите с маргиналните си писания, г-н Инджев, не ме интересува и дали ще публикувате поста. Сребърниците, които получавате за воденето на този блог, за интелигентните българи са с много ясен произход. Но знаете как свършват тези, които ги вземат и какво получават в замяна – презрение вовеки. Честито Рождество Христово!

 5. Всеки има право на мнение. Моето е, след сериозна разходка из рускоезичната мрежа, че безспорно става реч за теракт. Дали е санкциониран лично и начело от лилипут.ин или силоваците играещи контра на кадировците са погодили номер на шефа в случая е без никакво значение.
  Давам и два линка:
  http://politkuhnya.info/novosti/krushenie-tu-154-v-rossii-veterany-fsb-obvinili-administraciyu-putina-v-terakte.html

  http://defence-line.org/2016/12/podvodnyj-ansamblyu-minoborony/#more-11275

 6. Към Дяволско евангелие
  rozen@gmail.com

  Кълнете ме заради статия на Васил Данов?

  Вие сте клеветник при това – долнопробен.
  Нямате достойнството да застанете с името си зад гадните си твърдения.
  Мога да Ви съдя за тях, но сте нищожество, което не смее да се изправи насреща с данните си, както аз стоя с името си зад всичко което пиша ( не и в случая за нещо, което не съм написал- но глупаците не могат да схванат тази “малка разлика”)

  Дайте доказателства за “сребърниците”, каквито подозирате по подразбиране поради собствената си ангажираност срещу съответните рубли- нещо, което имам право да подозирам също по подразбиране.

  Ватиканът е наясно с какъв ли не бекграунд. Папите са “галИли” по главата кого ли не- за историите на папите в предишни векове, по-добре да не се връщам. Кого са галИли и защо, не е нещо, което може да служи за индулгенция никому. Още повече, че въпросният папа е противоположност на всичко, което излъчвате в шизофреничния си опит да ме хербаризирате с ученическия си лексикон.
  Ако не си напишете автентичните имена и не дадете възможност за обратна връзка, каквато с мен тук винаги е възможна, не си правете труда да ми пишете анонимно отново.
  Нямате полезен ход, освен този. Останалото, включително и премълчаването, е потвърждение на моята теза за вас.

 7. Истината е, че сунитите са извън себе си заради убийствата в Сирия и са бесни на Русия. Убийството на руския дипломат и взривяването на Ту 154 са само първите лястовици.

 8. Вижте как правят кримските мильовци за 5 копейки:

 9. Честита Коледа желая много здраве и успешна Hова година.
  Няма да коментирам анонимните цинични коментари понеже в горния текст няма източник.
  Васил Данов завършил полит журналистика в Западна Украйна има право на свое мнение ,но моля да не интерпретира …От фейса на споменатия Вадим Лукашевич – 21:21(GMT) 25/12/2016
  https://www.facebook.com/vadim.lukashevich.7/posts/821296248010409?pnref=story
  “Если мы позволяем себя шутить над чужими жертвами, то у нас нет права осуждать других за то, что они смеются над нашими.”

 10. путлерско “ЕВАНГЕЛИЕ”, къде видя някаква връзка между концертите в Рим и Алеппо?!?!?! Явно САМО тролянските коне сделани от СССР , като теб , дори и “без капаци” не могат да видят разликите между двата концерта!
  Освен това папата не е канил само и единствено ансамбъла на СА в Рим, за да го изтъкваш като нещо уникално и неповторимо.
  И ако не можеш да прогледнеш заради броенето на ръждивите копейки подхвърлени ти от гасудрят ти путлер, това са поредните безсмислени жертви , които служат само за удължаване на царуването му. Те нямат абсолютно никакво значение за него, между впрочем както и ти нямаш никакво значение за него. Още повече,че му излизаш и без пари, за да може да добави още някой и друг милиард , към предишните трилиони , които вече е деРАШИСТионализирал ,за собствените му нужди!

 11. До Красноселски:
  Според мен единствената причина да се отрича атентат е признанието за пропуск в сигурността на военнен самолет което разбира се е уронващо престижа. Но от друга страна може да се ползва за сплотяване на редиците срещу “очевидно” силен враг.
  Да се правят заключения за атентат на базата на район на останките според мен е прибързано. Взрив може да настъпи не само от бомба.

 12. Тази нощ заставам твърдо зад достойнството на Иво Инджев но не в качеството му на журналист, писател и публицист и антикомунист ,а просто като обикновен човек.
  Един комунистически смрад се опитва да го уязвява, така както несъмнения антикомунист Ифандиев. Преди години след мои няколко коментара на сайта му, Г-н Ифандиев просто блокира.
  Днешния ми коментар е включен в позната рубрика “Наивнистта и глупостта в България”.
  А темата на коментара ще нарека:
  “НАИВНОСТТА УБИВА”.

  Първо-Папа Йоан Павел Втори съвсем не е антикомунист във философския и житейския смисъл на думата. Той е антикомунист само по религиозни причини.
  Точно поради тази причина каза че не вярва в “Българската следа”.
  Неговия атентатор-убиец Агджа е посещавал комунистическа България поне три пъти и поне с два фалшиви паспорта. Отсядал е поне два пъти в първокласния японски хотел до Правителствена болница, на който забравих името. Сетих се “Ню Отани”.Срещал се е с турски граждани, които са живяли в България и са били денонощно под охрана на специално звено от ДС. Живяли са в жилища , които юридически са били собственост на ДС. Пътували са в други страни и са развивали оръжеен бизнес с няколко арабски и африкански държави. Агджа се е срещал с някои от тях и извън територията на България. Агджа е влизал и излизал напълно безопасно с фалшив индийски паспорт през сухата граница на НРБ -ГКПП “Капитан Андреево” и “Калотина”.
  Я нека комунистическия мръсник се свърже с някой служител от ГКПП по онова време и го попита дали е възможно да премине през съответните проверки от служителите турчин, който ползва фалшив индийски паспорт, но не говори нито един от двата официални езика на Индия-английски и хинди.
  Ако това не му е достатъчно, нека да се свърже с някой служител от консулските отдели към МВън.Р , който е обработвал молби на индийски граждани за посещение в НРБ, но не са говорили тези два езика.
  Нека сам да се постави на нястото на консула и заместник-консула в Делхи или в Австрия, при които идва “индиец” и подава молба(писмено) за посещение в НРБ. Но не говори нито индийски нито хинди.
  И да попита в тези случаи по какви причини индиеца иска да посети България.И не веднъж и два пъти. И нито един от офицерите и сержантите на ГКПП не е могъл да открие измамите на Али Агджа.
  Да, тези подробности не е длъжен да ги знае Папата, но понеже е знаел какво ще каже, задължително е неговите съветници да са му ги казали.
  Не е достатъчна тази информация ли?
  Ами нека комунистическия смрад да влезе във връзка със служители от ВГУ-ДС , които да го запознаят със служители от отделението, отговарящо за “чужденци от капиатлистически и развиващи се страни” и да ги пита възможно ли е органите на ДС да не установят пребиваването и контактите на такъв екзотичен гост като Агджа в София.А също и на служителите от “Негласния апарат”.
  Добре, не е достатъчно…
  А за тези които мислят разумно е повече от ясно че Агджа е просто представител , звено от “Българската следа”.
  Какво е правил един гражданин на демократична държава в комунистическа България????
  Посещавал е дестките Мочи и Альочи?
  Айде де!

 13. Втората част на коментара “Наивността убива” е свързана с трагичната смърт на десетки невинни руски артисти, музиканти, журналисти и др.
  Къде е тяхната наивност в случая???
  Все пак загиват много хора в различни катастрофи, но тук налице е тяхната наивност.
  Тя е изразена дори в добродушните им изражения, особено на танцьорките-балерини.
  На кого са служили тези млади момчета и момичета?
  На една погрешна, нагла, ненормална,абстрактна и пр. държава.
  Служейки на интересите на такава държава неминуемо ще следва трагична развръзка.
  Такава е била и наивността на трите хиляди български комунистически терористи и бежанци след 1923-25 година в Съветския Съюз.
  Около 700 от тях са избити от съветските болшевики и починали в ГУЛАГ. Тази наивност е описана в книгата на едва оцелелия затворник Благой Попов-“За да не се повтори никога повече”.
  Нищо подобно, наивността се повтаря и днес, дори много по-силно.

  Както наивно загинаха за интересите на Съветския Съюз тези 700 комунисти, така наивно загинаха за интересите на Русия тези 64 артисти.И няма никаква разлика дали наивниците са българи или руснаци.
  Наивността продължава на сцената на комунистическата забава!

 14. Не Иво, не си прав, по-добре помоли тази комунистическа смрад да пише колкото е възможно по-често , дори да помолини други негови комунистически смрадове да пишат тук,а те са хиляди като него.Аз имам известни подозрения кой в той по някои негови познати фрази….

 15. Изцяло съгласен!

  После всего, что там сделали “руссо-туристо” вместе с войсками Асада, они собирались там спеть и сплясать.
  Это было настолько за гранью, что, видимо, даже Всевышний не стерпел. Тем не менее, танцы на костях – это почему-то не концерт в Алеппо, а отсутствие сочувствия со стороны украинцев.
  После почти трех лет войны они ждут от нас сочувствия. Какое сочувствие?
  Мы же фашисты, мы же едим детей!
  Мальчик распятый, в трусиках и маечеке, прибитый к доске объявлений, помните?
  После всех отрезанных голов, изувеченных трупов, после обстрелов Градами через границу, после накрытого теми же Градами Мариуполя, после почти трех лет смертей, горя и войны, мы должны вам посочувствовать?
  Вы охуели?

  Мария Васильева

 16. Г-н Караиванов,че Русия е държава-убиец,държава -агресор,държава-циник,държава-подлец,държава-окупатор … и НЕЦИВИЛИЗОВАНА ДЪРЖАВА в крайна сметка,
  това съвсем не означава,че всички нейни държавни служители са агресори,наглеци,окупатори и пр.

  Първо-загиналите са военни и военизирани служители от Руската Армия,но какво е тяхното оръжие-музикални инструменти,танцови костюми,туники може би, и принадлежности за балерините.
  С такова “снаряжение” едва ли някой от загиналите би могъл да нарани който и да е противник на Руската армия.
  Второ-противници и врагове са тези,които са на бойното поле-в окопи,траншеи,бункери,самолети,танкове,радарни станции.И точно тези противници имат само две задължения-да убиват и да се пазят да не бъдат убивани.Те нямат никаква връзка със музикантите , танцьорите и балерините от същите армии,в чийто състав са и те.
  Трето-да загине някой,независимо дали е военнослужещ или цивилен при нещастни случаи е коренно различно от смъртта на бойното поле.
  По време на ВСВ е имало спасяване на противникови войници,които са били застигнати точно от такива нещастни случаи или в битки,при които самите те нямат стойност на противник(враг).Ако Вие сте на палубата на кораб,а в морето се дави противников войник пред очите Ви,кое е по-човешко,да го оставите да се удави или да го спасите и вземете като веоннопленик.Или пък обратното-ако Вие сте давещия,кой вариант продпочитате-да бъдете спасен ,или да бъдете оставен да потънете в океана.
  През Балканските войни е имало много случаи,когато Български войници спасяват ранени турски офицери и войници,превръзват ги и ги предават дори на български семейства да се грижат за тях докато не стане размяна на военнопленици.

  Тук познавам внука и правнука на турски войник,който е бил спасен от българите и след войната не се завръща в Турция,заселва се в едно пловдивско село,оженва се за българска туркиня и създава поколение.Половината село е с българи и до смъртта си турчина е на почит сред цялото село.
  За достоверност давам без тяхно разрешение имената на внука и правнука-Севджет и Юсеин.Ще посоча по-късно названието на селото за по-голяма достоверност.

  Така че,моята препоръка е никой да не се радва на смъртта на напълно невинни( а според мен и наивни) хора,защото никой не знае кога може да го закчаи “шайбата” на проклятието-нещастието ако щете.
  Най-добър вариант е никой да не гине и никой да не убива-за съжаление това на света не отива….

 17. Към комунистическия смрад отново:

  Допуснах малка грешка-към ПГУ и ВГУ е имало не отделения,а отдели за Турция.От 17-тте отдела на ПГУ “Отдел първи” е точно Турция.Възможно ли е официално и неофициално граждани на най-големия враг на НРБ да бъдат допуснати да развиват каквато и да е дейност на теритроията на страната съвсем свободно,при това години наред….Дори транзитно преминаващите турски тираджии са били следени до излизането им от страната,особено пък тези,които са родени в България и после са се изселили по двустранните спогодби в Турция.
  Освен в тези управления,към Управление “Шесто” също е имало отдели и отделения за Турция.
  Практически напълно невъзможно е на територията на НРБ да не бъде следен и установен турски гражданин,или посетител,който е говорел турски език.Агентите на ДС бяха навсякъде-хотели,мотели,ресторанти,манастири,църкви,музеи,барове,бензиностанции,големите ТИР-паркинги,таксиметрови шофьори ,преводачи,ексурзоводи и др.
  Престоите на Агджа в България са били напълно обезпечени от няколко служби към ДС.Турците,с които той се е срещал пък са били агенти на ДС,или поне сътрудници в някаква степен.Единя беше Бекир Челенк,който получи тежък сърдечен удар само два дни след като беше предаден на Турция-ей така случайно умря.

  Пистолета при атентата е бил предаден на Агджа с помощта на българин.Стига толкоз,че ще изям боя…

 18. Дано не греша, но мисля, че ТУ 154 е откраднат от френската “Каравела”. За кражбата научих от самите “Съветски граждани” в Тбилиси наред с разни истории за савецки военни кораби, чиито фотографии красяха страниците на вестниците, всъщност оказали се американски, англииски и т.н.

 19. великата РАССИЯ, отново, за кой ли път,се дъни, за сметка на обрулината си НАЦИЯ на ПУТИН,елита в росия си отива безславно-безметежно, не само след метанолово пиянство,явно обичта към РАССИЯ се е сринала до точка 0.тавариш ПУТИН едва ли знае ,че в ФИЗИКАТА съществува закон за-НА ВСЯКО ДЕЙСТВИЕ ИМА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ.този ВЕЛИК вожд явно страда от нарцисов КОМЛЕКС.

 20. Русофилис тичните мърши когато им е удобно са много набожни.
  Просто на Новогодишното слово ще каже, че атентата е извършен лично от Иво Инджев,Сорос и евреите, при това с активната помощ на Иван Костов, Радан Кънев и империалистите.

  Нещата не са толкова прости русофилистично помиярче, те са още по-прости:
  Нищо чудно заедно с хората да са мъкнали някакви ракети и други боеприпаси и нещо да е отключило автоексплозия както стана с торпедата на “Курск”. Там се оказа, че за тях е използвано абсолютно забранено по света гориво, което имало свойството да се самозапалва. В крайна сметка гаврата с Алепо не се състоя и това е основният извод от случката.

 21. “Дяволско евангелие”Кому би хрумнал подобен НЕК,ако не е 100%путинопоклонник от средите на БГ петоколонниците!Аз съм от многобройните посетители на блога на г-н Инджев ,който му казва ЧРХр с пожеланието за весело прекарване на празника и съвета,да не обръща внимание на неща произтичащи от Велзевула!

 22. ДЯВОЛСКО ЕВАНГЕЛИЕ
  Извинявайте,но вие сте тъп или нас ни мислите за тъпи.
  Папа Йаон Павел 11 добронамерено искаше да подаде ръка на Русия за да се приобщи към цивилизованият свят.Заради народа си.
  Но не би.Дойде едно злобно човеконенавистно същество,което иска да унищожи целият свят в това число и руснаците..
  И такива като вас са истинските врагове на Русия.
  Вие защитавате един човекоубиец и искате той да продължи.
  Не няма да продължи защото има Господ.
  Но за съжаление го отнася народът .И този народ ако не се надигне и помете злото го чака божието наказание во главе с такива несретници и тъпанари като вас.

 23. Днес в обедните новини по БНТ1, съобщиха за авиокатастрофата без да споменат целта на полета и пасажерския състав. Новината бе последвана от снежната буря в САЩ…
  Смоленск???

 24. Към АНТИКОМУНИСТ.На времето БТА издаде книжка с пресконференцията на Боян Трайков,Там активна роля играеха Любен Гоцев,следователя от ДС Орманков,те знаят много за ролята ни в атентата.А Бекир Челенк го държаха тук като заложник до освобождаването на С.Антонов.И адвокат Консоло намаза добре.

 25. На Иво и всички приятели и съмишленици в блога, (без служебно дежурящото дяволско евангелие и подобните му)-желая от сърце Честито Рождество, здраве, мир, благоденствие и добри дни!
  Бог да прости хористите и музикантите! Казвам го като християнин и като зрител на едно тяхно изпълнение, което ме умори от смях преди време в невероятния филм за съветските идиотщини и постсъветските абсурди „Генерация Пи”. Там в диващината на 90-те, в стил „ставай страна” пеещите фуражки рекламираха „Спрайт”… Ето го филма.
  https://www.youtube.com/watch?v=R7Pylx8tI3I
  Само че пеещите фуражки носят лъжа и зло вече 90 години. От Соловецките лагери (и там с весьолите ребята качват духа на зековете, преди да умрат от изтощение, документирано е, че смъртността там е по-висока от тази в Бухенвалд и Дахау през 1943!)- че до Алепо! Помнят пеещите фуражки и хора българи като сина на зверски убития от българските им слуги син на големия литературен критик Йордан Бадев. Тогава 16 годишният Бойко, в утрото на преврата на 9 септ. пише, че по софийското радио „закрещяха някакви дивашки дисканти”, за които разбрал,че били хорът Александров.
  А и миналата година пак ни ощастливиха барабар с йосыф кабзон- да се знае, че живеем постоянно на 9 септември…

 26. Съгласен сам, че изкушението да се приеме версията за атентат е голямо, но ми се струва, че възможностите на почина “Направи си сам” в днешна Русия са много по-големи от възможността за достъп на злосторници до военния самолет… макар че един руснак ми писа “а бе нашите са толкова продажни, че нищо чудно”… особено ако е излетял от гражданско летище…

 27. Летището в Адлер има две писти едната 3000 м,другата 2600 м. И на двете края на пистата е на около 2500 м от морето.Както пишат.катастрофата е станала на около 1500 от брега,значи,че самолрта е летял около 4000 м или 50-55 секунди след отлепване от пистата.За това време набора на височина е около 600 м.В руските СМИ се съобщава,че ФСБ имало 4 версии:некаствено гориво,попадане на предмет в двигателя,техническа неизправност,пилотска грешка.Авиационното гориво не е”Бояришник”,точи се от едни големи цистерни,от които се точи и за другите самолети.И да попадне нещо/птици/в двигателя,има още два.осве това на такава височина в тъмно време/5,40/

 28. Някои много призовават за съчувствие на загиналите на ВОЕНЕН самолет,защото били танцьори и певци.Ха сега да попитам, защо Кобзон беше в списъка на европейските санкции – и той певец, но носител на Путиновата доктрина да завладяваме земи/Русия няма граници/ с цената на много човешки жертви, прокудени,смазани държави.А тези какви са?Те мир ли носеха в Сирия или изпълняваха ВОЕННО поръчение – убихме 200-300 хиляди в Алепо, а сега да им попеем.Е такава гавра само “православния нацист” може да измисли.И Хитлер така – милиони унищожени в концлагери, но на концертите на Вагнер -пръв.Само дето не се сетил един концерт и в Бухенвалд да тропне.Алепо на какво ви прилича?Много ореваваха Хирошима руснаците, а Алепо е повод за гордост, а ?

 29. няма птици,техническата неизправност не може да е толкова скоротечна,че екипажа да не уведоми Кулата,пилотска грешка е фатална най-често при кацане,а не когато си набрал височина 550-600 м.

 30. Аз пък съм неприятно изненадан от CNN и BBC – там всеки път когато говорят за катастрофата започват с : “Президента Путин разпореди …”

  BBC вече звучат като ИТАР-ТАСС. В Русия нямат ли аналог на NTSB, че всички чакат на Путин да “разпореди”?!?

  Подобна новина с Обама би звучала по-скоро нелепо. Например: “Обама разпореди да се изплатят заплатите на работниците във фабриката …”

 31. Към KRASNOSELSKI:
  Наистина не можем да кажем дори приблизително какво е свалило путлерският самальот. Можемсамо да спекулираме на базата на достъпните ни факти.
  Но все пак едва ли обикновени терористи могат да се доберат до ТОЧНИТЕ параметри на полета на военен самальот, особено точният час и дестинация на полета!!!
  Военните самальоти на туплер не летат по точно разписание , както гражданските!!!
  И е съвсем невероятно при липса на ТОЧНИТЕ данни за ТОЧНО този полет , които да са налични от достатъчно дълго време преди самият полет , е възможно да се организира терористичен акт.
  Или акоо използваме логото на едно отдавнашно състезание по БНТ – НЯМА време!
  Няма време , и точни данни за този полет , за да се организира атентат от обикновени атентатори. И дори и да предположим ,че някой вътрешен човек от КГБ и ли ГРУх са им дали точните данни, то дори и това не гарантира някаква голяма възможност за организиране на обстрел с ПЗРК. Ако са имали възможност да купят вътре в концлагера на туплер, то остават много други неща за организиране, за да успеят за точно този кратък интервал от време на пребиваване на самальота в Сочи, посреднощ, да са готови за обстрел.При това да са го организирали конспиративно.
  По вероятна е версията за бомба в самальота или за съучастник-самоубиец на борда(от екипажа или външен!). Но и без това има доста случаи за падане на самлети при излитане – показателен е случаят с Конкорд , който падна в околностите на Париж. Тогава изпаднала част от излетял преди това самолет спука гумата на Конкорда, което доведе до пробиването на горивните му резервоари , и запалването му.
  Доста излитащи и кацащи самолети падат поради неправилно поставена механизация на крилото и недостатъчна тяга от двигателите. И то губи подемната си сила. Или пък обледеняване -също може да намали подемната сила на крилото, което да предизвика катастрофа.
  П.П. Нямаме достатъчно факти , за да кажем дори приблизително ,защо е паднал самальота на туплер.

 32. Най-драматичното в комуникацията с путинофилите – поне българските – е че те не проумяват същинските факти и причини зад случващото се, вярват безрезервно на пропагандата, плъзгат се по лесните пропагандни обяснения и принуждават маргинализираното – поне в България – рационално малцинство да влиза в тежка нравствена дилема….Пред очевидното неглижиране на човешкия живот – още от случая с подводницата “Курск”, сваления над Украйна самолет, а сега с трагичния край на ансамбъл “Александров” те продължават да величаят диктатори като Путин, Ердоган, непризнавайки края на техните планове за преструктуриране на света по техен модел…Светът не се променя според техните представи, но те упорито отказват да признаят това….

 33. Кацането и дозареждането не били планирани предварително/по руските СМИ/,ако нещо е сложено още в Чкаловск,то е било планира но да стане в Турция или по средата на морето.

 34. http://www.duma.bg/node/107474

  Димчо Дебелянов

  Един убит

  Той не ни е вече враг –
  живите от враговете
  бурна ги вълна помете
  нейде към отсрещний бряг.

  Ето, в хлътналия слог
  легнал е спокойно бледен
  с примирена скръб загледан
  в свода ясен и дълбок.

  И по сивата земя,
  топлена от ласки южни,
  трепкат плахи и ненужни
  с кръв напръскани писма.

  Кой е той и де е бил?
  Чий го зов при нас доведе,
  в ден на вихрени победи
  да умре непобедил?

  Клета майчина ръка,
  ти ли го в неволя черна
  с думи на любов безмерна
  утеши и приласка?

  Смешна жал, нелепа жал,
  в грохотно, жестоко време!
  Не живот ли да отнеме
  той живота свой е дал?

  И нима под вражи стяг
  готвил е за нас пощада? –
  Не, той взе що му се пада,
  мъртвият не ни е враг!

 35. Вчера се загледах в лицата на певците и танцьорите… тъжна история. И много адекватен коментар на Стамбо, който ме върна към един руски автор: ‘Не только понести взаимную ответственность должны жизнь и искусство, но и вину друг за друга. Поэт должен помнить, что в пошлой прозе жизни виновата его поэзия, а человек жизни пусть знает, что в бесплодности искусства виновата его нетребовательность и несерьезность его жизненных вопросов.’

 36. Ако се направи класация на възможните, според руснаците, терористични организации, виновни за катастрофата, ФСБ май ще я оглави…. което показва с какво високо доверие се ползва сред населението…

 37. Към Hristin Pavlov:

  Не знам към кого се обръщате и поради това не би трябвало да отговарям ( още повече , че не съм написал и една дума, с която да давам основание за упрека), но като ще говорим за трагедия, то трагедията на Алепо, към който Путин приложи добре известната му тактика на тоталното унищожение, с която превзе Грозни навремето и стана руски герой ( избивайки хиляди безогледно под руините на половин милионния град, сред които и руско население), се нарича геноцид. Някой може да спори за термина, който има своята дефиниция и строго юридически се прилага към много специфични ситуации, но систематичното разрушаване на най-големия (някога) град в Сирия с варварски методи е военно престъпление от невиждан след Втората световна война мащаб. Ислямистките изверги режат глави на индивиди, а руските “небесни ангели” и техните сирийски слуги избиваха от въздуха и дори с крилати ракети жени и деца с десетки и стотици на ден. Така постигнаха победата, за която ангелогласните бяха изпратени да попеят и потанцуват върху масовите гробове. Тъкмо Путин искаше да извлече пропагандна дивиденти, каквито в Русия получават вождовете, изповядващи принципа ” когато секат гората, летят трески”, т.е. “голяма работа”, че имало масови убийства, важното е крайната цел да бъде постигната и да сме победители на всяка цена.
  Толкоз за това кой извлича политически дивиденти- със сигурност не съм аз.

 38. До г-н Христин Павлов
  Давам ви линк към статия на съвеЦки. Дори и да не сте учили този диалект никога не забравяйте, че в основата му е българският език. Над 60% от думите са или 1:1 нащи или са лесно разпознаваеми.От предлаганият текст може да разберете, стига да имате капацитет и желание, че никой от “нескърбящите” не гони “извличане на политически дивиденти”. Иде реч за различни етични категории основаващи се на история и актуалности.

  http://politkuhnya.info/mneniya-blogosfera/specialisty-po-etike_-pro-etichno-li-ukraincam-ne-perezhivat-pro-padenie-tu-154.html

 39. Както в стихотворението на Дебелянов скръбта по загубения човешки живот и хуманното “Мъртвият не не е враг” не изключва (а нопротив, изисква) конкретния върпрос “Чий го зов при нас доведе”, така и скръбта по загиналите направо вопие за въпроса кой, къде и защо ги е изпратил? По принцип в повечето случаи зад трагедията се крие конкретна причина (виновник), а в този случай – особено!
  За щастие ние не сме жертви на путиновата агресия и може да си позволим християнско спирение пред трагедията, но сирийците и украинците имат право да дочетат стихотворението докрай – “И нима под вражи стяг готвил е за нас пощада? – Не, той взе що му се пада”, защото за тях мъртвият ВЕЧЕ не им е враг…

 40. HRISTIN PAVLOV, какви “политически дивиденти” и други дивиденти “извличаме” от тази катастрофа?!?!?
  И какви изобщо “дивиденти” могат да се извлекат от нея?!?!?
  От подобни инциденти, извличат само психиопати ,като вашият дуче, твоят вожд, православният ти “богатир” от антирелигиозната и античовешка кагебистка прислуга на болшевиките – туПлер!
  Как би характеризирал “човек”, който първо унищожи руската Конституция , за да си гарантира повече от два мандата. Второ унищожи всички власти в руската държава и я превърна в своя лична собственост, като унищожаваше всички политически , институционални и журналистически ,и бизнес противници.
  Като преди 8 години туПлер нападна своите “врагове” и извън границите на бандитският си концлагер – Грузия, Сирия, Украйна….Като изнесе там не демокрация и благоденствие , а само тероризъм, смърт, бедност , бандитизъм, демагогия и примитивната си кагебистка идеология.
  Дори и НРБ всяка година дотира путлерискиат бандитустан с над 5 милиарда долара, плюс някой и друг милиард от енергийните му “проекти”.
  Само твоят бандитски фюрер извлича “дивиденти” от подобни трагедии. Както и от терористичните атентати и бежанският поток, които е предизвикал в ЕС и САЩ.
  Само античовешки изрод ,като него и неговите платени последователи ,като теб, извличат “изгоди” от предизвиканите за тази му цел от него хибридни или случайни човешки трагедии.

 41. до HRISTIN PAVLOV:
  На ватенките вече не знам кое по-добре, да им спреш ли водката или да ги оставиш да се давят в нея

 42. HRISTIN PAVLOV,будьте добры, инсталирайте си кирилица и тогава ръсете оценки свише! Политически дивиденти…а музиката на въпросния ансамбъл не съдържа никаква политика?
  При нас за Русия се пишат само аргуминтирани и сериозни неща. При нас могат да се прочетат руски автори, които са предмет на цензура в самата Русия. Ето ви нещо по темата Музика и ГУЛАГ”

  http://shalamov.ru/research/61/13.html

  Вижте непременно и тези снимки.

  http://culture.pl/ru/gallery/gulag-fotografii-iz-alboma-tomasha-kiznogo

 43. Извинете печатната грешка- “аргументирани”, а снимката с ансамбъла е трета в слайд-шоуто.

 44. @ Симеон

  Има трето решение. МВД да публикува наръчник: ‘Суррогатный алкоголь: как выпить и не умереть?’

 45. До Симеон
  Защо само водката да се спира. Както нагледно се видя в Иркутск и люсиенът им “върщи” чудесно работа. Има и други евтини заместители и дори след трагедията в Далечният изток продължават с пълна сила.
  Неспасяеми са.

 46. до Георги и Everyone Else:
  Прави сте приятели,аз имах впредвид че не знам приема на алкохол или абсистенцията от липсата му може да помогне (ЕВЕНТУАЛНО:)); мозъка на ватниците и русофилис тиците “на айрян стaнал)

 47. Скъпи Стамбо, по-горе споменах първия ти коментар, но и другите са на място; няма учудени тук. Анонимните фотографии са изключително силни, разбираемо в контаст със сталиновата поръчка. Точно в десетката си със скритата референция към придворния фотограф родченко (за какво може да служи големия талант). Асоциацията между слугинажния ‘артистизъм’ на неговия ‘беломорканал’ и трагичното творчество на загиналия ансамбъл ме връща обратно към началото на разговора, към заглавието.

 48. Скъпи EVERYONE ELSE, коментарът ти е великолепен! Да, Родченко със своя фотоапарат е горе-долу същото, каквото е Лени Рифенщал с камерата си. Гениални творци (повече в смисъла на художествената технология), отдадени на античовешка идеология (тя си е една в основата). Факт е, че Родченко има и някои проблеми, особено с “Пионера” и , мисля “Делегат”-а, авангардът, товарищи, свърши, стига експерименти! Дефиницията ти “слугинажен артистизъм” на този период прави излишни цели томове мухлясало сесесерско “изкуствознание”! Шапо!

 49. Наивността у някои няма граници.

  За тези,които пряко или косвено изпитват удоволетворение от смъртта на загиналите руски музикнати,балерини,танцьори, журналисти и др.:

  В публицистиката има т.нар. обективност.Къде е тя в случая-загиналите загиват на тяхна(руска) територия,недостигайки чужда.Загиват носейки в ръчния си багаж или карго-отсека музикални инструменти,костюми,лап-топи,фотоапарати,микрофони и др.

  Да,този инструментариум е бил предназначен за фаворизиране на руската агресия и жестокости,но не тези хора са ги организирали и реализирали.
  В НРБ ,(пък и днес) имаше военен оркестър,военен ансамбъл,военен театър,военно издателство и др.
  Ако участниците в тези състави бяха загинали при самолетна катастофа,трябваше ли някой да злорадства? А точно тези артисти,музиканти ,писатели,рецитатори,издатели и танцьори служеха на комунистическата пропаганда.Точно те рецитираха стихове за “народни герои”(убийци),точно те свиреха съветски маршове в името на съветската окуапация на България….

  Е,има ли желаещи да се радват ако самите те бяха се удавили в морето.

  По-добре да се мълчи и кротува,че нищо не се знае…
  А е напълно възможно сред загиналите да е имало и антикомунисти….

 50. http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/12/27/2890875_pilotska_greshka_veche_e_osnovna_versiia_za/

  Източник на агенцията посочва, че самолетът е паднал поради недостатъчна за излитане подемна сила на крилата. Смята се, че причината е неправилна позиция на задкрилките.

  В сайта Лайф.ру, известен с връзките си в службите за сигурност, пък се появи част от разговор, за който се твърди, че е между пилотите. Според него единия пилот казва на другия, че има проблем със задкрилките, а след това се чува вик: “Командире, падаме!”.

  Тук много набързо се направиха заключения за терористичен акт.

 51. Друг е въпроса разбира се до колко може да се вярва на информацията идваща от Руските служби (по какъвто и да е въпрос)

 52. Стамбо, като всеки духовно замогнал се човек си изключително щедър. Благодаря ти. Нека комплиментът е в името на разговора ни.
  Чак след полунощ ми остана време и за ‘Музыка по приказу…’. Материалът е ценен и заради библиографията!

 53. Господин POPOW,

  Запознах се с мнението Ви и с цитирания от Вас текст на Вадим Лукашевич от неговата страница във Фейсбук.
  Не разбирам призива Ви “да не интерпретирам”, тъй като привеждам думи на същия Лукашевич, цитирани в руското издание на БиБиСи от 25 декември: http://www.bbc.com/russian/live/38430199.
  Предполагам, че няма да отречете правото на В. Лукашевич да изрази лично мнение във Фейсбук и да даде експертно становище пред БиБиСи. И ще ми позволите да цитирам Лукашевич от текста на БиБиСи, без да съм запознат със становището му във Фейсбук.
  Използвам случая да честитя Рождество Христово на г-н Иво Инджев, на всички читатели и съавтори на блога, който категорично смятам за най-стойностния, най-патриотичния и най-професионалния блог след българските медии.
  С уважение,
  Васил Данов

 54. Когато научим причината за гибелта на подводница „Курск”, тогава ще научим и причината за падналия руски военен самолет Ту-154 . . .

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.