В Русия признаха Ту 154 за опасен- кога ще се стреснат и от ядрените бомби в енергетиката?

Путин е наредил да бъдат спрени от полет всички налични самолети ТУ 154. До това решение се стигна най-после след поредната трагедия с този самолет, на борда на който през последните години загинаха общо близо 2000 души.

Трябваше обаче да се стигне до катастрофата с военния ансамбъл и с идеята на Кремъл той да повесели руските съучастници в разрушаването на най-големия сирийски град Алепо, за се реши най-накрая Москва да направи това, която при далеч по-малко драстични обстоятелства на Запад правят с изваждане от употреба на самолети и друга техника, проявила дефекти ( случвало се е както с отделни модели лайнери, така и с автомобили, провили някакво отклоние, оттегляни от пазара – защото и автомобилите са “масови убийци”, включително на анторитета на призводителя).

Макар и без същия трансграничен ефект, трагедията със загиналите руски пътници на борда на Ту 154, напомня в едно отношение на Чернобилската ядрена авария. След нея целият свят си даде сметка за опасността от ядрената енергетика, а съветската го закъса с поръчките. Не и в България, разбира се, където корупцонерите са се окопали здраво и непрекъснато тръбят за това колко безопасна е ядрената енергетика ( въпреки Чернобил, а вече и въпреки Фукушима).

В “задачата” се пита: какво трябва се случи и къде ( не дай Боже и в България), за да се стреснат лакомите ядрени продавачи на илюзии, че атомните централи били най-добрият, най-чистият и най-евтин ( “евтинията” им е основният “аргумент”) вариант да си подсигурим светло електрическо бъдеще? Подобно на поредната катастрофа с Ту 154 , натрупванията от взривяването на ядрените бомби – каквито са електгрическите централи с ядрено гориво-  през десетилетията в съответния атомен мащаб, би трябвало да отрезви ламокомията на заинтересованите и глупостта на потенциалните им жертви.

Забележката се отнася към мислещите хора, които трябва да си дадат сметка за най-важния аспект от нестихващата борба на българското ядрено лоби, втренчено в печалбата и неглижиращо напълно възможната на базата на статистиката досега хипотеза , че дори и една единствена ядрена авария би (ни) струвала колкото всички бедствия, регистрирани някога по нашите вземи взети заедно. За векове напред.

23 мнения за “В Русия признаха Ту 154 за опасен- кога ще се стреснат и от ядрените бомби в енергетиката?”

 1. Руското общество е пропито от апатия, безотговорност и мързел. Комунистическият режим има съвсем малка заслуга за това, да не кажа никаква. По-скоро е вярно обратното- точно защото руснаците са безотговорни и неспасяемо мързеливи, за това и комунистическата идеология им е толкова присърце. Всяко нещо, произведено от руснаци е компромисно, некачествено, вероятно опасно, във всички случаи ерзац някакъв и безкрайно допотопно. Какво да очакваш от нация, измислила терминът “дуракоустойчивост”. За кой ли път повдигаме въпросът- нашите русофили какво руско нещо имат по домовете си. Защо не се лекуват в Рассията, защо не си почиват там, а децата им защо не се изучават в Ленинграде и Маскве. Абе “сделана” ютия не си купуват, обаче напират ние да им ги купим реакторите. И самальотите- така викаше до вчера президентът Радев. Защо не вземе някой български журналист да го попита лично него какво мисли за случката в Сочи, нали е голям льотчик, трябва да ги знае тия работи. Обаче по посока Радев цари пълно радио мълчание, развье човекът сега рЕди кабинет.

 2. Здравей, Иво!
  Господ да прости жертвите!
  Позволявам си да се обръщам на малко име, защото се познаваме от години.
  Скоро препрочитах мислите и писмата на велики българи-възрожденци борещи се за независима България: Левски, Захари Стоянов, Ботев, Каравелов, Раковски…дори Благоев-Дядото.Всички те казват с думи прости и дават примери за презрителното отношение и противопоставяне на Русия спрямо България и независимоста ни!
  Какви хора трябва да бъдат някои, които са в постоянна поза ‘Г’ в посока Североизток?Или е малоумие и са купени.Ако е първото-простено да им е, но за пари да се продаваш на държава..
  Как мислиш?

 3. Има нещо силно символично в тази трагедия (Бог да прости жертвите!).
  Точно но Рождество и Коледа Бог дава знаци, които само слепци не виждат (или се правят, че не виждат).
  Спомням си как комунистическите лакеи от бтв избраха за лице на кампанията “Не карам пил!” др. Ставийски, за когото мноооого отдавна се е знаело, че се мята гъзарската на Хамъра си, опънал по няколко питиета. И Господ Бог – всевиждащият – даде знак ОТГОРЕ! Пиян-залян, “великият шампион”, помислил се за “Господ” катастрофира и затри човешки живот и съсипа още един…а покрай тях и на семействата им. Явно и на него, на търпеливия, всеопрощаващ, благ, милостив и обграден с небесни ангели и сияйна светлина белобрад старец му е дошло твърде много.

 4. Без думи:
  http://www.interfax.ru/business/543196

  Арбитражното дело, което “Росатом” спечели срещу България, е посочено като най-големият успех за руската държавна корпорация през отиващата си година. Това е изводът от обширен анализ на агенция “Интерфакс”, според която за компанията най-голямата новина безспорно си остава напускането на ръководителя Сергей Кириенко и преминаването му на работа в Кремъл.

  В чужбина агенцията изрежда няколко задгранични начинания на “Росатом”, но единствено искът по повод АЕЦ “Белене” се смята за конкретен резултат.

 5. Като стана дума, налични ли са таблетките калиев йодид (KI) в аптеките? Добре е да ги имаме под ръка, че живеем много на магия. Необходим е блога на Г. Котев, благодарност към него. Като говорим за ядрена мафия, напомням за докладите, които UN спокойно държи в чекмеджето си.
  Наскоро чух как кука кукувица в Чернобил, с провлачен звук на разбит часовников механизъм.

 6. Не е Бог, приятели! Не е възмездие, не е божие наказание.
  САТАНАТА СИ ЗНАЕ РАБОТАТА!
  Те са се продали на изкусителя, но… и при него “безплатен обяд” няма!
  ВСЯКО САТАНИНСКО ДЕЯНИЕ СЕ ЗАПЛАЩА!
  И не е важно с какво /оръжие/ служиш на Лукавия – с ГРАД, с АК, с измамни думи или с песни и пляски!
  Това е – ЗАКОН НА РАЗУМНАТА ВСЕЛЕНА! Наричайте го както щете – справедливост, възмездие за причиненото зло или закон за симетрията! Дори марксистите-атеисти не го отричат, но наивно-самонадеяно си мислят, че не се отнася и до тях.
  Нека Бог да прости и техните жертви – аз не мога! Нямам силата да обичам и враговете /на децата/ си /както Той повелява/!

 7. Иво, в заглавието си разместил, бързопис, на всекиго се случва в думата ядрените втората и третата буква.
  Конкретно по първата част от темата, не може да ми се обърне клавиатурата и за това за мъртвите или добро или нищо. НИЩО!
  Колкото до най-големият задграничен успех на “Росатом” убеден съм, че в “спечелването” на иска са калкулирани и дадените вече комисиони по големият член,последното по папка гоце. Които след провала и на трите проекта е “редно” да бъдат върнати. баце и сие пак “елегантно” натовариха Анка данъкоплатка. Дежа вю!

 8. А защо не рекламираха хора на червената армия по следния начин:
  Не пропускайте да се насладите на изпълненията на неповторимия руски хор, който е забранен в Литва, Латвия и Естония!

 9. нашите другари напъват да се строят ядрени електроцентрали за разлика от запада, който са твърдо против,естествено за тях-другарите, КОМИСИОННИТЕ са по важни от клетия български народ който не може да защити исконните си права на съществуване, в един живот за който не могат да предположат в какъв капан са попаднали на РАССИЯ.

 10. Редно би било на всеки български гражданин да се обясни, че гласувайки в полза на ядрената енергетика и нова АЕЦ, всъщност декларира съгласието си за изграждането на територията на града, в който /ще/ живее той /децата му и/или неговите внуци/, на погреб за отработено ядрено гориво и хранилище /сметище/ за радиоактивни отпадъци, с периоид на полуразпад над 2000 години!
  Може да се формулира и по-кратко: “Егати екологично чистата енергия!”

 11. Всеки що-годе технически грамотен природозащитник /еколог, зелен и пр/, заставащ срещу шистовия добив на ВВ и едновременно с това пледиращ в полза на ядрената енергетика, е подло, лицемерно, продажно животно!

 12. За малка страна като България,да е искат още ядрени мощности е направо предателство към националния интерес!Алчните комуно-социалисти като Гоце,Таско, Румен /Галев /,Гумен Речев /помните ли,че така му викахме когато беше при Виденов виден рушител на БГ?/На тези чугунени глави,мислещи само за пари,как да йм обясниш,че с руски реактори,с руско гориво и без условия за съхранение на отпадъците,и при сеизмичната активност във иияВранча,подлагаме на риск поколения!

 13. Да бе,подлагат се на риск децата,ама нашите.Те своите отдавна ги изнасят по белите страни.

 14. Павел Тинков е напълно прав да съпоставя ядрената енергетика и шистовия газ, но казаното е в сила и в обратната посока. Без да съм специалист, по принцип ми се струва, че и двете са технологии на бъдещето, при които има какво още да се желае по отношение на безопасността (нещо като глобализацията – може и да има негативи в очите на някои, но е неизбежна). Проблемът при ядрената енергетика е, че у нас се готви да я развива петата колона заедно с руските корупционосители… Ако Газпром беше разработил технологията за добиване на шистов газ, и аз щях да съм против нея (далеч не по идеологически причини).

 15. Преди да строим каквото и да било трябва да си спретнем истинска прокуратура и съд – да изгоним дон Балон /цацата/ , защото без това, всяко строителство на централи, магистрали е всъщност кражба на милиарди.Вземайки пример от путин, да спрем да произвеждаме некачествени правораздаватели.Марш в коша при Ту 154, препарата за вана.

 16. Когато научим причината за гибелта на подводница „Курск”, тогава ще научим и причината за падналия руски военен самолет Ту-154 . . .

 17. “Руското общество е пропито от апатия, безотговорност и мързел.”-ИВАНОВА.

  А българското общество е пропито от амбиция,отговорност и работоспособност.

  Точно тези характеристики на българчето доведоха на поста ДЪРЖАВЕН ГЛАВА(президент)-РУСКИ РЕЗИДЕНТ.

  Какъв ли президент щеше да избере българското общество ако и то беше като руското-пропито от апатия,безотговорно мързеливо.

  Поне досега руското общество не е избирало за Президент-чужд резидент.

  Имаше българска поговорка че се присмял Чунчо на Картунчо.

 18. В днешната рубрика “Наивността в България” ще посоча следния наивитет:”Преди да строим каквото и да било трябва да си спретнем истниска прокуратура и съд”.

  Не е ли ясно на автора че процеса на всякакво строителство в България не е успешен-или строителите са некачествени,или архитектите.
  Същото е и с “обединението”…

 19. до КАРАИВАНОВ:
  Допускате принципна грешка. Бъдещето на ядрената енергетика, доколкото и където се окаже необходима, е свързано с термоядрения синтез /в най-широкия смисъл на понятието/ и В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ С ВЕРИЖНИЯ РАЗПАД НА УРАН И ТРАНСУРАНОВИ!
  Настоящите АЕЦ са тъпи парни машини, с реактор предназначен основно за производството на зловещия плутоний!

 20. 1. НЯМА НИКАКВА НУЖДА от строежа на нови мощности в електро енергетиката на България! Наличните мощности са между 13 и 14000Мвт, а потреблението е максимум 7000Мвт. Това лесно се вижда като се влезе в сайта на ЕСО.
  2. Строежът на ядрени централи е в пъти по-скъп от строежа на ВЕИ централи.
  3. Ядрените отпадъци трябва да се съхраняват 290 000 години! Въпросът за съхранението и продължителността му на ядрените отпадъци е абсолютно табу за българските “журналисти”
  4. Целият този проект още от самото му начало в края на 80-те години на миналия век е тежка мъгла на големи кражби и измами. Спомням си, че в първата ревизия на БНБ по времето на тогавашния финансов министър И.Костов излезе информация за огромни липси за около 2 000 000 000§, 500 000 000§ от които са за платено, но липсващо оборудване за Белене. По това време беше убит депутатът от СДС Красимир Чернев в автомобилна катастрофа и от колата му бяха откраднати куфарче с документи по тази тема.
  Още от 2003г.,когато на сакскобурготски му замириса на пари, та до сега се завъртя такава въртележка от нарушения, измами и тежки национални предателства, че думи нямам. Но резултатът е, че българите плащаме и като слушам Теменужка Петкова още ще плащаме, че и следващите поколения.
  5. Ядрените централи са най-опасни, защото рядко гърмят, но като гръмнат… Да са спомним аварията в 5 блок с некачествените спирачни руски пръти по времето но р. овч. 2005г., която беше от най-висока степен, и за която нашите медии мълчаха и научихме от немските.

  Малко дълго се получи, за което се извинявам.

 21. Извеждането от експлоатация и консервирането на отпадъците,заедно със съхранението струват толкова,колкото и построяването.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.